2022-05-25 31 views
今天和同事說想去三聖食晚飯, 他說都好久沒去,說不知道那一間比較好, 那我就問住屯門的朋友,他們都說棠記味道好,價錢公道可以一去。那我們先在三聖外邊買了一些蜆和一隻龍蝦就進去, 叫他們幫我加工。他們幫我弄了,芝士焗龍蝦,來到時非常吸引,因為滿滿的溶掉的芝士在龍蝦上, 輕輕一拉龍蝦肉沾兩下芝士就送進口裡,龍蝦很鮮甜Q 彈。另外的是油鹽水煮蜆, 加了黑胡椒,中芹,油鹽,粉絲去煮蜆, 蜆肉粒粒飽滿, 粉絲吸收了蜆肉的鮮味很好吃。我們看見這裡的菠蘿咕嚕肉很出名,也叫一份, 咕嚕肉炸得很酥脆外層的酸甜醬做得不錯, 旁邊還有新鮮燒過的菠蘿解除油膩感。

2022-05-25 38 views
說到要吃海鮮,屯門三聖村也是不錯的選擇呢!可以自行在三聖買海鮮,再拿到餐廳進行加工烹調!亦可以在餐廳直接點新鮮的海鮮呢!龍蝦🦞《芝士脆皮龍蝦伊麵底》滿滿的芝士,焗得脆皮美味,龍蝦彈牙啖啖肉,龍蝦頭更有龍蝦膏,再配上伊麵,是天衣無縫的組合!非常好吃和滿足!這間餐廳也有幾樣招牌小菜《招牌鹹鴨》例牌$158居然食海鮮餐廳,更有鹹鴨吃!鴨味香,肉質嫩滑。《豉油王鵝腸》$128精美小菜,鵝腸以豉油豆豉去炒,長長的鵝腸,很惹味!《菠蘿咕嚕肉》$138用真菠蘿,菠蘿更微微燒過,很夏日的感覺!咕嚕肉也炸得常之好吃!總結:海鮮新鮮好味道!精美小菜也很好吃!✨
說到要吃海鮮,屯門三聖村也是不錯的選擇呢!

龍蝦🦞
《芝士脆皮龍蝦伊麵底》

這間餐廳也有幾樣招牌小菜
《招牌鹹鴨》例牌$158
居然食海鮮餐廳,更有鹹鴨吃!鴨味香,肉質嫩滑。

《豉油王鵝腸》$128
精美小菜,鵝腸以豉油豆豉去炒,長長的鵝腸,很惹味!

《菠蘿咕嚕肉》$138

總結:海鮮新鮮好味道!精美小菜也很好吃!✨
來三聖不一定要食海鮮餐,見到呢間餐廳餐牌上面有各類特式小菜同樣吸引,所以同屋企人入內食晚餐啦!我們要了三樣小菜🥢菠蘿咕嚕肉即叫即炒,咕嚕肉外層炸醬好酥脆!跟一般咕嚕肉不會的是呢度用上新鮮菠蘿🍍,菠蘿切好一塊塊而且外面經烤焦,咬落甜而有汁。🥢金銀蛋白菜滿滿皮蛋和鹹蛋碎蓋滿白菜上,加上高湯,放入口夠濕潤,調味適中,不覺得鹹,好味😋🥢招牌鹹鵝食落同鹵水鵝一樣滋味,鹵汁香濃,不是想像中只有鹽水鹹味,鵝肉厚薄切得適中,啖啖肉!

我們要了三樣小菜
🥢菠蘿咕嚕肉
即叫即炒,咕嚕肉外層炸醬好酥脆!

🥢金銀蛋白菜

🥢招牌鹹鵝
2022-05-24 328 views
【屯門•棠記海鮮小廚】————————————————————————又到咗返工眼瞓嘅星期一 當然要對自己好啲啦約埋一班同事收工入屯門食海鮮🤭🤭🤭以為星期一少人啲其實都唔係今次行入少少揀咗 #棠記海鮮小廚除咗買海鮮加工之外當然食下啲小炒菜🍯焗芝士龍蝦伊麵一上台其他客人都望住 我哋睇見都嘩嘩聲🤩新鮮龍蝦 一人一隻龍蝦 🦞🦞🦞🦞鹹香滋味芝士 大啖龍蝦肉配濃郁芝味再加上焗伊麵 即刻感覺人生好滿足😍😋😍😋🍯招牌鹹鵝果然係招牌菜 個種鹹香味 濃郁飄香 汁非常入味啲鵝唔算好肥 食落啖啖肉 🍯䜴油王鵝腸鵝腸乾淨爽口 口感彈牙 吾會有腥臭味份量都幾大碟 性價比高🍯菠蘿咕嚕肉都係餐廳招牌菜式 口感香脆 炸粉唔多 掛汁好好 唔會做到成隻碟都係汁浸林哂啲肉非常欣賞個菠蘿 冰凍新鮮菠蘿 好似食飯後果咁。餐廳環境:📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰。 ✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#nkiki屯門 #nkiki海鮮 #nkiki大排檔 🏠 棠記海鮮小廚📮 屯門三聖村豐漁樓地下10-11號
【屯門•棠記海鮮小廚】

🏠 棠記海鮮小廚
📮 屯門三聖村豐漁樓地下10-11號
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 焗芝士龍蝦伊麵
聽朋友講三聖邨食海鮮好抵食,喺隔離街市買完,仲可以拎去旁邊嘅餐廳加工!呢間棠記海鮮小廚除咗本身有各款小菜可供選擇之外,仲可以加工海鮮🦞有多款煮法,價格透明寫得清清楚楚~避風塘賴尿蝦好多炸蒜好香口,賴尿蝦勁鮮甜~連個外殼都炸到酥脆!椒鹽酥炸鮑魚呢種食法好特別,外脆內爽口!鮑魚夠晒新鮮!菠蘿咕嚕肉$138採用新鮮菠蘿🍍仲要燒過面頭有少少焦香,酸酸甜甜好開胃。咕嚕肉無骨,肉質爽口肥瘦適中。豉油王鵝腸$128滿滿嘅一大碟,豉油王醬汁香濃,鵝腸好入味,口感又爽又脆,底下仲有好多芽菜添。招牌咸鵝$158(例牌)夠晒入味,鵝香十足!金銀蛋莧菜$88

避風塘賴尿蝦
好多炸蒜好香口,賴尿蝦勁鮮甜~連個外殼都炸到酥脆!

椒鹽酥炸鮑魚
呢種食法好特別,外脆內爽口!鮑魚夠晒新鮮!

菠蘿咕嚕肉$138

豉油王鵝腸$128

招牌咸鵝$158(例牌)
夠晒入味,鵝香十足!

金銀蛋莧菜$88

2022-05-22 36 views
放寬堂食限制,想同朋友仔去食海鮮,西貢又嫌佢貴,諗諗吓就睇OpenRice來到三聖邨評價好高嘅棠記海鮮小廚,可以喺外面海鮮街市買好海鮮(價錢都好合理),然後拎入去餐廳加工,加工費$75一斤,價錢相當公道。除此之外,仲有提供各款小菜可供選擇。菠蘿咕嚕肉 $138必食之選,咕嚕肉冇骨,肥瘦適中,咬落爽口,皮又夠脆。使用新鮮菠蘿,酸酸甜甜真不錯👍🏼炸鮑魚呢種烹調方式真係第一次試,鮑魚爽口彈牙,面頭脆皮,夠晒惹味。招牌鹹鵝$158鹹鮮之餘帶點鵝香,果然係招牌菜!鵝肉非常入味~

菠蘿咕嚕肉 $138

炸鮑魚

招牌鹹鵝$158
鹹鮮之餘帶點鵝香,果然係招牌菜!鵝肉非常入味~
2022-05-19 298 views
之前去天水圍名勝山食海鮮好失望🥲所以朋友介紹去三聖買海鮮再搵餐廳加工😍行入巷仔見呢間坐滿人😆一於試試佢!鉢仔蒸飯🍚熱辣辣上枱🤤米飯剛好熟透,粒粒分明👍🏻上湯龍蝦伊麵🦞本來諗住芝士焗,但餐廳見龍蝦非常新鮮,建議來個上湯龍蝦伊麵🤤啖啖伊麵索哂濃湯🤤🤤好正🤤完整龍蝦肉容易拆開😍望到一大舊蝦肉好開心😍肉質結實爽口👍🏻咬落啖啖肉真的很興奮😆菠蘿咕嚕肉🍍咕嚕肉炸粉唔會厚👍🏻咬落滿滿肉汁🤤酸酸甜甜真係送飯首選!😋燒菠蘿超甜🤤椒鹽酥炸鮑魚🦪原本諗住陳皮清蒸😆但侍應哥哥建議試下酥炸🤤鮑魚咬落啖啖肉又彈牙🤤🤤外層又脆卜卜👍🏻口感一流!果然冇介紹錯👍🏻總括而言,質量都好過名勝山多多聲!!👍🏻👍🏻上菜又快👍🏻即使當日好忙,侍應們都好有禮貌😆又會推介海鮮最佳加工方法👍🏻細問之下原來仲可以打電話向餐廳預約海鮮,再幫你買埋煮埋😍好適合我呢啲唔識買的懶人👍🏻💯如果唔係渣車去一定要啤啤佢🍻
行入巷仔見呢間坐滿人😆一於試試佢!

鉢仔蒸飯🍚
熱辣辣上枱🤤米飯剛好熟透,粒粒分明👍🏻

上湯龍蝦伊麵🦞
啖啖伊麵索哂濃湯🤤🤤好正🤤完整龍蝦肉容易拆開😍

菠蘿咕嚕肉🍍

椒鹽酥炸鮑魚🦪
原本諗住陳皮清蒸😆但侍應哥哥建議試下酥炸🤤

$200 (Dinner)
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 椒鹽酥炸鮑魚
  • 上湯龍蝦伊麵
2022-05-19 35 views
三聖輕鐵站附近有一堆大排檔,每一間都有不同特色,而且人氣都非常好,今天選了間遠一點的餐廳試試看,感受一下大排檔的風味!菠蘿咕嚕肉(138元)懶人就吃咕嚕肉就最好了,一口一件肉!這裡即叫即炒,來到還是新鮮熱辣,份量挺多的,而且吃起來外脆內嫩,就算放久了,也不會軟掉,酸甜味道剛好,吃起來不油膩,又下飯!而旁邊的菠蘿有被火炙一下,吃起來非常香甜,不酸!豉椒鵝腸(128元)這個鵝腸的份量也是非常多的,滿滿的一大碟!豉椒的味道非常香濃,配上又嫩又脆的鵝腸,吃起來就跟麵條似的,鵝腸都非常入味!這個也是下飯恩物!沙薑雞腳(88元)這裡的雞腳是走軟糯的風格,不是平常爽脆的口感,可能會有人不喜歡,但這個吃起來會更加方便和容易,雞腳本身就已經有沙薑的香味,不夠的可以再沾沙薑汁,吃起來的味道會更香濃!蒜炒時蔬(88元)這個蒜味非常香,而且菜炒得又滑又嫩,吃起來很惹味!砵仔白飯(12元/碗)飯吃起來有米香,而且是一粒粒!汽水(12元/罐)

菠蘿咕嚕肉(138元)

豉椒鵝腸(128元)

沙薑雞腳(88元)

蒜炒時蔬(88元)

這個蒜味非常香,而且菜炒得又滑又嫩,吃起來很惹味!

砵仔白飯(12元/碗)

飯吃起來有米香,而且是一粒粒!

汽水(12元/罐)

2022-05-17 43 views
成日聽人講去屯門三聖食海鮮,我都未試過,今日就帶埋阿媽去朝聖一下😙經朋友推薦揀左呢間棠記海鮮小廚,佢話試過幾間,都係呢間最好食wo!不過如果星期六日去就記得要book位啦,因為真係好full下🙈黎三聖,如果要食海鮮,就首先要去海鮮街度買,買完再拎去加工🤔今次海鮮類就食左龍蝦伊麵同豉椒炒蜆,兩個都好好味!除左料夠新鮮,師傅功架都係重點龍蝦新鮮彈牙,調味啱啱好仲可以突出龍蝦既鮮味。伊麵吸收曬龍蝦汁,超級好食😋豉椒炒蜆粒粒都好多肉又冇沙,調味都恰到好處!有d地方雖然好夠鍋氣但會太鹹,呢度鹹甜鮮都剛好👍最後仲叫左個糖醋肉,肉外酥內軟,菠蘿又香甜多汁,好味呀

最後仲叫左個糖醋肉,肉外酥內軟,菠蘿又香甜多汁,好味呀

2022-05-15 42 views
屯門三聖猶如小西貢一樣旁邊買完新鮮海鮮 拎去棠記加工🤤平日晚市都唔少人 放寬後見到一圍圍食飯 氣氛真好👍🏻因為同大帝即興2個人去食 少少地叫啲海鮮啦開心下😊❣️脆皮龍蝦 勁正同少見呢種整法表面個層炸漿係有芝士😍 咸咸香香 好正❤️❣️避風塘賴尿蝦 今次算揀到大隻又厚肉🤤 加埋避風塘調味👍🏻又比佢炸得幾好食😋彈牙彈牙❣️豉椒炒蜆好夠鑊氣😋 真係要去呢啲海鮮店先食到而且配料都比得足 大方呀❣️招牌菠蘿咕嚕肉食親海鮮我都要點呢款菜😎 只食海鮮 總係會唔夠飽 有肉打打底好啲😆親鮮菠蘿輕輕火灸 別有一番風味🍍咕嚕肉當然好食 炸到脆卜卜🤤食到好飽😆 呀!佢呢間有玻璃樽可口可樂 好爽呢😎 加工費就每斤$75 平日仲免收加一添👏🏻元天屯朋友平日食就抵哂啦😊
屯門三聖猶如小西貢一樣

咕嚕肉當然好食 炸到脆卜卜🤤

食到好飽😆 呀!佢呢間有玻璃樽可口可樂 好爽呢😎

加工費就每斤$75 平日仲免收加一添👏🏻
元天屯朋友平日食就抵哂啦😊
過去嘅星期五超級大雨,係附近做開野就係三聖食埋先出去~點了幾個家常小菜及白飯兩個,4人share食份量大碟亦夠鑊氣~價錢定價於$12x~$15x 左右!菠蘿咕嚕肉 $138有擺盤,咕嚕肉有拔絲,灑左芝麻幾香口配上新鮮燒菠蘿客家鹹鵝$158鵝肉偏瘦 浸得幾入味蝦醬通菜炒牛肉 蝦醬夠重口味,份量都幾多白灼鵝腸 $128 選用嘅鵝腸偏肥,有大量芽菜墊底金銀蛋木耳莧菜 $88本人就不食莧菜,但調味還可以健康人士岩食!白飯$12砵仔裝挺有特色,不過食落就同平時無咩分別,分別於盛器上
過去嘅星期五超級大雨,係附近做開野就係三聖食埋先出去~

點了幾個家常小菜及白飯兩個,4人share食
份量大碟亦夠鑊氣~價錢定價於$12x~$15x 左右!

菠蘿咕嚕肉
有擺盤,咕嚕肉有拔絲,灑左芝麻幾香口

配上新鮮燒菠蘿

客家鹹鵝
鵝肉偏瘦 浸得幾入味

蝦醬通菜炒牛肉
蝦醬夠重口味,份量都幾多

白灼鵝腸

選用嘅鵝腸偏肥,有大量芽菜墊底

金銀蛋木耳莧菜 $88
本人就不食莧菜,但調味還可以
健康人士岩食!

白飯$12
砵仔裝挺有特色,不過食落就同平時無咩分別,分別於盛器上

2022-05-13
$150 (Dinner)
2022-05-14 34 views
放寬限聚令,可以同屋企人一齊出街食飯啦,屋企人比較鍾意食中菜~食小菜就岩哂佢地胃口😊同埋小菜唔一定去酒樓既,有時去大排檔食既話,個風味都零舍唔同🤭🥢食物🥢1️⃣招牌鹹鵝半隻$268: 鹹鵝都係第一次食,味道均勻唔會太鹹,肉質密而不柴,唔錯!2️⃣白灼鵝腸$128: 口感彈牙帶有一點油脂的香嫩,送飯一流。3️⃣蝦醬通菜炒牛肉:份量好多😳牛肉鮮嫩,通菜炒得好爽脆,用蝦醬炒就特別開胃。4️⃣菠蘿咕嚕肉$138: 🍍外表擺好靚仔,用上鮮菠蘿味道好鮮甜😋咕嚕肉粉漿唔會太厚,咬落去外皮脆卜卜,肉質嫩滑~啖啖肉。5️⃣金銀蛋肉鬆扒時蔬$88: 食完咁多肉,喱碟清清地~食菜可以飲啖湯就啱啱好啦。

🥢食物🥢

放假去左三聖行下,順便食下海鮮,上網見到呢間幾多好評,海鮮加工費寫明每款每斤$75,感覺都幾老實!脆炸鮑魚第1次鮑魚以脆炸方式黎食,係老闆建議,好好食,老闆完全無介紹錯!鮑魚炸完仲係好大隻。而且仲好厚身,炸完仲好彈牙仲有d汁,同埋無咩油。炸BB鴿(一隻) 外皮炸幾幾脆,唔係好油膩,味道調較得幾好幾入味。菠蘿咕嚕肉大大碟,好有前街坊既味道,炸得好脆,d醬汁好黏,唔會水汪汪。豉椒炒蜆新鮮夠大隻,都幾鮮甜,重點係無沙!蒜蓉炒菜心仔菜心仔炒得幾淋,蒜蓉炒一定唔會差得去邊。餐廳分左2個鋪位,環境都幾寬闊。

脆炸鮑魚

鮑魚炸完仲係好大隻。
而且仲好厚身,炸完仲好彈牙仲有d汁,同埋無咩油。

炸BB鴿(一隻)
外皮炸幾幾脆,唔係好油膩,味道調較得幾好幾入味。

菠蘿咕嚕肉

豉椒炒蜆
新鮮夠大隻,都幾鮮甜,重點係無沙!

蒜蓉炒菜心仔
菜心仔炒得幾淋,蒜蓉炒一定唔會差得去邊。

餐廳分左2個鋪位,環境都幾寬闊。
Type of Meal
Dinner
2022-05-09 46 views
其實除咗西餐打冷我都鍾意❤️今次落咗屯門食飯,人生第一次去屯門嘅三聖😂三聖好多打冷餐廳,仲可以喺旁邊買海鮮再返嚟餐廳加工,喺香港好耐未試過呢個感覺脆皮鮑魚我想講平時鮑魚蒸嘅就食得多,炸機就真係第一次食,食落去好香脆,入面有勁煙韌,估唔到又真係唔錯,朋友叫我快啲食😂金銀蛋肉鬆莧菜 $88金銀蛋即係皮蛋,其實莧菜真係幾好食,朋友同我勁快就清咗美極牛仔骨煲 $128上黎嘅時候超香噴噴,牛仔骨都算多,而且味道好濃!菠蘿咕嚕肉 $138嚟到朋友表示個菠蘿切到咁靚嘅,脆卜卜嘅咕嚕肉,配埋凍嘅菠蘿一齊食,真係味道好足好好食
其實除咗西餐打冷我都鍾意❤️
今次落咗屯門食飯,人生第一次去屯門嘅三聖😂

脆皮鮑魚

金銀蛋肉鬆莧菜 $88
金銀蛋即係皮蛋,其實莧菜真係幾好食,朋友同我勁快就清咗

美極牛仔骨煲 $128
上黎嘅時候超香噴噴,牛仔骨都算多,而且味道好濃!

菠蘿咕嚕肉 $138
2022-05-06 39 views
今日去咗三聖既棠記食晚餐。我們兩個人點了菠蘿咕嚕肉及百花蜜安格斯牛仔粒,另外點了一人一隻炸鮑魚及兩位白飯。菠蘿咕嚕肉 - 有四份一個燒過吓既原隻菠蘿,特別清甜美味,配合肥瘦適中的咕嚕肉咕嚕肉及酸甜的醬汁,非常之惹味和好送飯。百花蜜安格斯牛仔粒 - 清甜的百花蜜與,鮮嫩的牛仔粒加上薯仔配合起來十分夾,能充分帶出牛仔粒的鮮味。而且烹調的時間得到好處,不會覺得太韌。薯仔亦完全吸收了的百花蜜的清甜味,而且份量不少,絕對是十分好送飯的一味菜式。炸鮑魚 - 炸鮑魚的粉漿厚薄適中,炸得剛剛好,絕不會感覺到好油膩的感覺,鮑魚咬下去亦一啲都唔會韌,鮮味十足。
今日去咗三聖既棠記食晚餐。