2020-12-16 1282 views
之前屋企人生日訂左隻長腳蟹黎食.. 超級好味.. 唔會好似其他地方咁.. 走哂肉又冇乜水.. 同埋食其他小炒都好食..仲有個壽包有蛋黃架...出面好多地方都冇蛋黃..見我地食到咁開心仲有糖水送.. 等過左限聚又可以約朋友再去食先
長腳蟹
長腳蟹
2020-12-13 943 views
約咗朋友去佢屋企睇網上演唱會時間關係趕唔切出街食所以就睇吓佢屋企附近有咩好食啦經過呢間見到外賣有68折 都OK喎同朋友講不如食中菜 買魚翅佢話我痴線 但知道咁抵佢就話隨便我😂西蘭花炒龍躉球折完好似140左右估唔到份量都好多 塞滿晒成個盒有八件大大件龍躉球 好夠鑊氣龍躉魚皮充滿骨膠原 食完覺得自己皮膚好咗一人份濃湯魚翅呢個仲抵 折完幾十蚊 一人一個啦梗係以前成日都去澳門食魚翅因為覺得好平點知原來而家就算香港食都唔貴趁住疫情外賣咁多優惠多啲消費幫襯下啲本地餐廳先希望大家都可以頂得住捱過呢個疫情啦
約咗朋友去佢屋企睇網上演唱會

多啲消費幫襯下啲本地餐廳先
希望大家都可以頂得住
捱過呢個疫情啦
2020-11-14 1084 views
我姊推薦的店,我是第1次來,位置在元州街靠近東京街明渠,偶然坐巴士經過,生意挺好的店!本來訂座晚上7:30,提早半小時到達,客滿,還是等了20分鐘才有位。今餐由我姊負責點菜:#七吋蟶子皇,晚餐三寶之一,蒜蓉米粉絲蒸蟶子皇,有4隻,剛好每人1隻,味道好!#翡翠炒南非鮮鮑魚,也是晚餐三寶之一,鮑魚有咬勁,好味!#手拍青瓜併陳醋黑木耳,晚餐三寶本來是鹵水鴨翼,我們不愛吃鴨,改成這個,但不好吃!青瓜不新鮮,黑木耳太酸!#當紅炸子雞半隻,雞的size比較小,肉不多,但味道挺好的!#海味雜菜煲,足料,好吃!性價比不高的店!

今餐由我姊負責點菜:
#翡翠炒南非鮮鮑魚,也是晚餐三寶之一,鮑魚有咬勁,好味!
#海味雜菜煲,足料,好吃!

性價比不高的店!
2020-10-11
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$190 (Dinner)
堂堂一間棠棠居居然有豬油撈飯?!今日又晏咗收工,同事話一齊去食飯,諗到冇咩好食突然有人講起豬油撈飯,其中一友人就提議去棠棠居了。去到門口發覺居然好新淨,心諗呢個深水埗長沙環臥虎藏龍,間間都係武林高手,你如果得個樣唔好食我實「her」你噶! 但一路行一邊見到人地食緊豬油撈飯, 口腔分泌即時增加,又名口水都流埋。簡簡單單咁講下d 配角:菜芯炒牛肉- 算足料嘅但係火候有點過,菜有d燶,牛肉醃得入味爆炒火候適中。椒絲腐乳唐生菜- 呢味餸係睇調教腐乳醬嘅比例,廚師教鹹甜適宜我覺得唔錯。椒鹽鮮魷- 呢個畀五粒星, 脆漿教得好好,炸嘅時間又perfect,達至皮脆、漿鬆、肉唔老,你啲魷魚呢家嘢煮耐啲都嗌非禮㗎喇,食完你係知道碟餸同個廚係真心相愛的。咕嚕肉- 選用半肥瘦嘅肉,炸得夠挺,落鑊炒完個芡overall 覆蓋住啲肉同配料而又唔會too much,算高分之作。好喇,到主角喇, 登登登凳..... 就係豬油撈飯!坦白講我今晚食咗三碗,豬油比大x華嘅濃同full body,配微甜豉油,呢個配搭真係一絕聰明,大x華嘅豬油撈飯冇錯係好好食,佢個頭抽同豬油好夾,但過咸,令到齋食豬油豉油撈飯都可以食成餐飯。
堂堂一間棠棠居居然有豬油撈飯?!

簡簡單單咁講下d 配角:

好喇,到主角喇, 登登登凳..... 就係豬油撈飯!

而棠棠居呢? 豬油嘅脂肪配上甜味本來係唔啱齋啪嘅,但食咗一陣你發覺每啖餸嘅鹹味mix埋落去個飯度,嗰個engine好似突然間撻著咗咁,會不停咁夾餸食飯,考飽飽,未試個食豬油撈飯會食到咁多餸,所以從商業覺度諗真係要比個叻佢。

甜豉油豬油撈飯
菜心炒牛肉
咕嚕肉
椒鹽鮮魷
椒絲腐乳唐生菜
2020-11-13
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
甜豉油豬油撈飯
咕嚕肉
椒鹽鮮魷
椒絲腐乳唐生菜
2020-10-07 1102 views
聽朋友介紹話呢間啲小炒好得😊所以就決定同男朋友去試一試....入邊啲職員大部份都非常有善,值得一讚👍🏻不過啲嘢食就真心麻麻哋啦⋯⋯可能因為本人唔食得海鮮同埋牛肉🙈個friend推介蜜味欖角三度排,所以今晚都有叫........唔知係個大廚一時失水準.....還是咩其他原因,個三度排啲肉質都幾乾身吓!咬唔係好開個隻😭第二樣餸就叫咗鮮菠蘿咕嚕上肉我本人十分之喜歡食咕嚕肉,所以平時嗌小炒都一定會嗌佢😋鍾意佢香口又酸酸甜甜咁不過呢個鮮菠蘿咕嚕上肉居然唔夠5分鐘就煮好左!一咬落去就知道佢唔係新鮮炸出嚟先炒嗰隻,真心非常失望😔佢收$118一碟,我真心覺得佢可以炒一碟更好,更新鮮嘅咕嚕肉出嚟招呼客人🥺(老實講我食過某間連鎖快餐店啲咕嚕肉好食過同新鮮過佢好多,價錢都相對地平一節☹️)因為只係兩個人食,我哋最終只係叫咗三樣餸........而第三樣餸就叫咗杞子雲耳炒鮮百合!呢個就相對地好食啦⋯⋯總括而言.....佢哋啲服務算唔錯,同埋佢哋每人會送一碗糖水做飯後甜品☺️不過今晚我哋叫嘅食物水準就真係唔係幾啱我食啦!
聽朋友介紹話呢間啲小炒好得😊
所以就決定同男朋友去試一試....

入邊啲職員大部份都非常有善,值得一讚👍🏻

不過啲嘢食就真心麻麻哋啦⋯⋯
可能因為本人唔食得海鮮同埋牛肉🙈

第二樣餸就叫咗鮮菠蘿咕嚕上肉

不過呢個鮮菠蘿咕嚕上肉居然唔夠5分鐘就煮好左!

不過今晚我哋叫嘅食物水準就真係唔係幾啱我食啦!

蜜味欖角三度排
杞子雲耳百合炒鮮淮山
鮮菠蘿咕嚕上肉
飯後甜品,綠豆沙
2020-10-07
$200 (Dinner)
三月中的星期六中午 到上址飲茶, 午市$10/茶 , 小$23, 中$26, 大$29, 特$33, 頂$37是日點心有: 义燒腸(大) $29 腸粉係呢度嘅強項, 惜豉油落多咗d,豉汁蒸鳳爪(中)$26, 正常味道, 蛋黃流沙包(中)$26內餡有流沙但如果外形做得再好一點會更好效果,香菇素菜包同樣係中點同樣係唔突出的包, 瑤柱鮮蝦菜苗餃三只(大)$29呢個就蝦肉多同菜苗都好夾, 潮州蒸粉棵(小)$23金珠咸水角(中)$26 呢兩個差不多每次必叫, 因為每次都無失手, 同牛肉球(大)$29一樣每次都會叫,亦同樣穩定質素之選,鮮蝦炸雲吞(中)$26 但個樣似係明蝦角囉,腐皮劵同肉片蒸飯兩個同樣係(大)$29桂花椰汁糕三件$18另一天晚上來食晚飯, 又OK喎! 炸大腸唔肥又脆皮, 淮山小白菜合格, 黑椒薯仔牛柳粒-呢排有機會嘅話不斷試食,水準有高有低但呢個係差不多最高嗰間,因為牛柳粒嘅高科技化學成分唔算高, 牛肉味剩返少少。 還有一個紅酒豬軟骨都做得好好! 下次還是有機會再來試其他的。

另一天晚上來食晚飯, 又OK喎!

紅酒豬軟骨
黑椒薯仔牛柳粒
2020-03-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
紅酒豬軟骨
黑椒薯仔牛柳粒
2020-04-14 1599 views
係棠棠居已經飲過幾次茶,晚飯就未試過,經親戚介紹下話佢晚飯小菜都唔錯,今晚專登黎試下!欖豉骨,唔會炸得太燶,又唔會太乾身,再加上特製欖豉醬,香脆可口,啖啖肉,食完一舊又一舊!椒鹽九肚魚,條條都好肥美,加左辣粉係面,所以食落有d辣!欖菜四季豆,呢個就普通,冇咩特別! 唔係度度有得食豬油撈飯,見到呢度有梗係一定要試下啦!砵仔飯加埋啲豬油豉油食真係好正呀!食完仲有糖水送添,總括黎講樣樣小菜都唔錯,下次都會再黎食呀!

椒鹽九肚魚,條條都好肥美,加左辣粉係面,所以食落有d辣!

欖菜四季豆,呢個就普通,冇咩特別!

2020-03-21 1130 views
經過呢一間餐廳見到入面坐滿哂人 就知道呢間餐廳唔錯 所以就入去試試佢因為只係兩個人 叫唔到好多既點心 所以就叫一d基本既點心試下味道如何燒賣好好食 入面有好多蝦同豬肉 仲食得出有少少既冬菇碎 唔會得好少餡 蝦餃就還可以 雖則餡都係好多蝦 但個皮有少少厚 令到食就唔係食得太過癮金錢肚 好腍同好入味 個味好香呢個真係必試 流沙奶黃包 睇相都知 呢一個包真係相當既流沙 真係唔小心都會食到成張枱都係 奶黃仲要好香濃 正鳳爪 正常水準 點心質素唔錯 又唔貴 會搵日再食

金錢肚 好腍同好入味 個味好香呢個真係必試

鳳爪 正常水準

點心質素唔錯 又唔貴 會搵日再食

2020-02-02 1047 views
週日去試試這家早茶,排隊大概半個鐘,位置還算寬敞,服務一般,菜品味道都還不錯,腐竹皮鮮蝦卷和流沙包都很好吃,酥炸魷魚鬚也好吃,香片茶味道也還不錯,價格也很平,兩個人200多!
2020-01-24 795 views
響螺湯-湯渣無響螺龍蝦伊麵($3XX)- 伊麵得兩碗咁多,一人分幾條?雜菜煲- 裡面既菜係黃既碟碟野都無心思擺盤,求其到連茶餐廳都做得好過佢呢個價錢咁既質素食對面好過
響螺湯-湯渣無響螺
龍蝦伊麵($3XX)- 伊麵得兩碗咁多,一人分幾條?
雜菜煲- 裡面既菜係黃既
碟碟野都無心思擺盤,求其到連茶餐廳都做得好過佢
呢個價錢咁既質素食對面好過
2019-12-31 997 views
舖的面積不大,试下这間的下午茶,出乎意料,款式不算太多,但好吃,抵。点心熱騰騰,没有墊下太多芋头,蘿蔔之類在食物下,这个都抵讚👍🏻可惜不能坐太久,3点半前差不多要清場,因他们都要準備set 晚饭枱,值得试试啊
2019-12-06 2075 views
棠棠居成為我地近半年既大型聚會飯堂之前食過幾次 都覺得好惹味食過翻尋味🤩今日lunch time 又再黎過! 但原來已經改左個餐牌😭😭😭我想食返個竹炭流心奶皇包就無左了💔💔💔book左位 都算坐得較闊落帶埋bb車入位都無問題但呢到啲bb櫈係無安全帶.. 所以唔敢比bb坐 仲係太細個了有個精品小食 $78 (9揀2)我全部揀左熱氣野😂 😂 😂 1. 酢炸魷魚鬚鐘意食香口野 就真係要試下呢個炸得好酥脆 仲灑左啲椒鹽粉係表面 食落更香口 但因為灑得唔均勻所以食到有啲好咸🤣🤣🤣魷魚食落去都仲係好彈牙 食材算新鮮而且個份量都好充足2. 椒鹽豆腐粒炸豆腐粒真係無得彈😍見到金黃色既表層都覺得好吸引而且個皮真係好薄 仲炸得好均勻一咬開就好嫩滑水晶蝦餃皇雖然未做到個皮超薄 但我覺得唔錯唔大影響😏 因為好足料 啲蝦同啲漿打埋左唔會太粉 都唔會太乾好味道香煎臘味蘿蔔糕呢個一啲都唔熱氣因為佢煎到金黄色就停唔會搞到外皮又乾又硬 又唔會成舊磚咁叉得起都唔會好似擦子膠咁彈彈彈個口感仲係好細膩~ 完全唔會覺得內籠果層係乾爭爭既粉😚我自動過濾左蠟味既味 因為我揀左少蠟味果邊黎食😂但佢係跟辣醬上 我食慣甜醬🤗蛋黃流沙包我
棠棠居成為我地近半年既大型聚會飯堂

之前食過幾次 都覺得好惹味
食過翻尋味🤩
我想食返個竹炭流心奶皇包就無左了💔💔💔

book左位 都算坐得較闊落
帶埋bb車入位都無問題

有個精品小食 $78 (9揀2)
我全部揀左熱氣野😂 😂 😂

因為佢煎到金黄色就停
唔會搞到外皮又乾又硬
又唔會成舊磚咁叉得起
都唔會好似擦子膠咁彈彈彈
個口感仲係好細膩~
完全唔會覺得內籠果層係乾爭爭既粉😚

果個真係好搶眼 好想佢重出江湖呀
 唯有食住呢個先啦 呢個都好食架
雖然我放到凍左先食
但我一meet開少少 佢已經爆漿 嚇死寶寶了
好流心~好奶黃~好軟熟~

香茜牛肉腸粉

勁真材實料啦

原隻上
2019-12-06
2019-12-02 1074 views
香煎五香芋頭糕:芋頭糕外脆內軟,外呈金黃色,臘腸和芋頭碎清楚地佈滿整舊芋頭糕,入口除了有芋頭香味而且有香濃的臘腸味非常開胃,令人食完再食。鳳爪排骨飯:下午茶優惠$16更加抵吃,有一件鳳爪和七件排骨,算是「抵食夾大件」,而且飯味香濃,配有少許豆豉味和豉油香味,為下午茶打了很高分數。煎釀虎皮尖椒:一碟有三件,魚肉十足釀滿整隻尖椒,而且尖椒很新鮮並帶一點微辣,超正!竹笙海皇灌湯餃:優惠價$22一籠,湯頭十分濃郁,灌湯餃餡料十足,除了有蝦肉和筍之外,還有一些魚翅在內,突顯矜貴,值得一讚的是湯內還有兩條大大的竹笙,竹笙吸收上湯的味道入口更為滋味。水晶蝦餃王:蝦餃晶瑩剔透,鮮蝦爽口彈牙,外皮不算太厚,算是上乘菜式,必點!香煎鮮蝦腐皮卷:腐皮卷煎得恰到好處,表皮金黃香脆,鮮蝦膠份量多,點些少黑醋入口更加美味可口。

2019-11-27 993 views
從來好少揀呢類鋪頭,因為今日同個住長沙灣嘅朋友食飯,佢揀咗呢間,我呢個朋友taste不嬲唔錯,佢揀得我都好放心去到個場其實冇乜人,冷氣就冇開,熱到嘔叫佢佢先開返朋友發板我完全冇諗食乜叫咗個小食腐皮卷,裏面蔬菜好夠水分皮就係唔脆嘅,每人兩舊,正正常常椒鹽鮮魷,好大碟,但係鮮魷同粉嘅比例做得一般般,鮮魷同埋粉中間好多空氣咬落去嘅感覺有少少空虛鮮魷新鮮嘅,只係略嫌細嚿花甲胡椒豬肚湯,呢一個其實我覺得有少少失敗,唔係話佢胡椒豬肚湯做得唔好係加嗰幾粒花甲,花甲新鮮嘅,但係蜆嘅鮮味完全落唔到個湯度,我係覺得呢樣嘢爭少少芋頭扣肉,我個人麻麻地嘅,佢做得不是好咸,芋頭好大舊,扣肉都做得淋嘅不過我真係麻麻咁肥膩嘅嘢炒芥蘭一字記之曰好大碟每人叫多咗一個飯,15蚊碗冇特別嘅亦都唔係好大碗呢度個茶幾好飲,傾計都幾一流,服務幾好埋單630蚊,其實唔係好飽嘅送咗個雪耳糖水但係我覺得傾計一流但係你話日常便飯我就未必會揀呢度因為如果你兩個人黎真係其實一碟餸你已經叫唔到第二碟因為真係好大碟

去到個場其實冇乜人,冷氣就冇開,熱到嘔
叫佢佢先開返

朋友發板我完全冇諗食乜

叫咗個小食腐皮卷,裏面蔬菜好夠水分
皮就係唔脆嘅,每人兩舊,正正常常

咬落去嘅感覺有少少空虛
鮮魷新鮮嘅,只係略嫌細嚿

不過我真係麻麻咁肥膩嘅嘢

炒芥蘭一字記之曰好大碟

每人叫多咗一個飯,15蚊碗
冇特別嘅亦都唔係好大碗

呢度個茶幾好飲,傾計都幾一流,服務幾好
埋單630蚊,其實唔係好飽嘅
送咗個雪耳糖水
但係我覺得傾計一流
但係你話日常便飯我就未必會揀呢度
因為如果你兩個人黎
真係其實一碟餸你已經叫唔到第二碟
因為真係好大碟
2019-11-26
$210 (Dinner)
2019-09-20 1762 views
新鮮阿拉斯加大蟹~魚缸內的活蟹,即叫即磅即蒸。啖啖肉,肉質彈牙,味道鮮甜, 還有海水的鹹味。蒸完蟹的蟹膏混和鮮味湯在碟底,不浪費,連一碗蟹味鮮湯上枱葱爆黃金蝦~鹹蛋再加上葱粒辣椒炒香,配上這款開邊蝦,彈牙啖啖肉,味道很配合豆豉抽子骨~近期豬肉$1xx蚊一斤 , 酒樓不用急凍冰豬肉而用鮮豬肉 ,不將貨就價 這碟柚子骨 ,味道一流,微酸帶小甜, 而且豬肉質地彈牙,好味荷葉炒飯~濃濃荷葉香味的炒飯,已經在酒樓好難食到,平時食嘅都係求求其其,沒有荷葉味,但這碟荷葉飯入口味蕾巳有滿滿的荷葉香感覺 ,而飯粒也很有嚼口椰汁桂花糕~ 淡淡桂花香,子,配合不太甜的椰奶糕養生飯後甜品贈送飯後甜品,足料紅豆沙整體服務也很好但洗手間衛生要多加注意。

新鮮阿拉斯加大蟹~
魚缸內的活蟹,即叫即磅即蒸。

啖啖肉,肉質彈牙,味道鮮甜, 還有海水的鹹味。
蒸完蟹的蟹膏混和鮮味湯在碟底,不浪費,連一碗蟹味鮮湯上枱

葱爆黃金蝦~

豆豉抽子骨~

荷葉炒飯~

椰汁桂花糕~
淡淡桂花香,子,配合不太甜的椰奶糕
養生飯後甜品

贈送飯後甜品,足料紅豆沙

整體服務也很好

但洗手間衛生要多加注意。
$450 (Dinner)
  • 阿拉斯加蟹