2023-07-07 787 views
Top Blade Steak Lab(何文田)🥩香草平鐵牛扒Herbly Flat Iron Steak $160 心血來潮突然之間好想食牛扒就去左試好多朋友推薦嘅TOP BLADE STEAK LAB 店舖係條街比較入嘅位置 少少難搵 可能正正因為地理位置問題 我地果日平日夜晚去 好少人幾乎包場🍟薯條原來可以任食 拎出嚟仲熱辣辣 食落夠脆 有少少松露香味 加少少pepper好香 非常唔錯 見你差唔多食完店員主動會問你使唔使refill 牛扒叫左Medium Rare 最後出嚟個生熟情度都做得好好 肉質鮮嫩 可以媲美外面幾倍價錢嘅牛扒 有濃厚嘅牛味 超好食🤤算係暫時食過有性價比又有質素嘅牛扒Recommend:🐖🐖🐖🐖🐖❤️🌎地址:何文田梭椏道4A號榮英大廈地鋪#noideahmt
Top Blade Steak Lab(何文田)

Recommend:🐖🐖🐖🐖🐖❤️
🌎地址:何文田梭椏道4A號榮英大廈地鋪
#noideahmt
  • 香草平鐵牛扒
  • 黑松露薯條
人均2百鬆啲食到高質重肉味flat iron steak非常佛心🙏,真心有下次🫶・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥩 香草平鐵牛扒 HK$175・味道:香草味幾出但唔係鹹味,不錯。牛味好出仲好有層次🤌,外層煎香嘅牛係濃味半焦香,內裡係嫩滑天然肉香,單食已非常不錯。配小小鹽加蒜香直頭「肉」罷不能🤤(好開心又可食食到啲好9好尷嘅字😂)嗌5成熟真係交5成熟,你知有啲扒房聽就聽5成,畀就畀7成㗎啦~・口感:少女粉紅色的肉肉非常嫩滑😚,仲好juicy!🥩 是日廚師推介:Black Jack Flat Iron Steak HK$248・味道:BBQ辣汁醃牛扒,個汁係幾惹味,先係煙熏BBQ汁再慢慢出個辣味,係幾特別。不過個人口味偏向食返牛扒原本嘅肉香。底下有炒香嘅洋蔥同蘑菇,正常不死嘅好食。・口感:肉質會相對紮實啲,但對呀婆牙嘅肚波嚟講都輕鬆咬開,對大家嚟講就一定easy。🍋 Dirty Lemon Tea HK$40・味道:茶味重少甜嘅雀檸😂・口感:冇XD🍟 任食黑松露薯條・味道:熱辣辣加埋超重黑松露味,超讚的!!!・口感:其實佢似M記薯,幼身唔算脆,但味道真的正!・・・・・・・・・・・・

🥩 香草平鐵牛扒 HK$175
・口感:少女粉紅色的肉肉非常嫩滑😚,仲好juicy!

🍋 Dirty Lemon Tea HK$40
・味道:茶味重少甜嘅雀檸😂
・口感:冇XD
Dirty Lemon Tea

🍟 任食黑松露薯條
・味道:熱辣辣加埋超重黑松露味,超讚的!!!
・口感:其實佢似M記薯,幼身唔算脆,但味道真的正!
黑松露薯條

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:值得一試,抵食好食,仲要4間分店都同樣價錢,有儀式感得嚟又好食嘅餐廳,無得輸啦!

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

服務:上網見有人話話服務唔好,我反而想讚服務好好喎~輕輕舉個手已經即刻有人過嚟問需要啲咩,送到嘢食嚟又會介紹,介紹完又唔會講太多吹水嘢(我超級i仔好怕social的XD),非常不錯呀👍
2023-06-22
$210 (Dinner)
黑松露薯條
2023-06-18 656 views
#搞串個pantry上次食左間傳統港式扒房💕,今次就去左試一間#銅鑼灣 、#中環 、#何文田 、#沙田 都有分店嘅美式扒房🥩!呢間餐廳主打#平鐵牛扒 ,仼食薯條🍟,店內裝修簡約時尚。今次就嗌咗香草平鐵牛扒($175)、是日特別版招牌平鐵牛扒($248)。平鐵牛扒據說即係牛肩膀對上嘅肉🤯,據稱係第二嫩滑嘅部位🧐。香草平鐵牛扒🌟🌟🌟呢個扒叫咗五成熟,上菜嘅時候已經切好一塊塊🍽️,成塊牛扒似用烤焗方法整🔥,外層比較焦硬,裏面嘅肉保持住粉紅肉色。呢個熟度,食落口嫩滑😜,但裏面有啲筋,食落口會有啲韌,整體感覺其實有少少似自助餐上面嘅烤牛肉🤨。味道方面,牛扒有淡淡的胡椒同埋鹽嘅味道,牛味唔算濃郁。同碟上面仲有一嚿焗蒜頭🧄,啲舊焗蒜頭可以再焗耐少少,因為佢食落口仲係有啲偏硬,如果再腍啲,會再好食啲😋。是日特別版招牌平鐵牛扒🌟🌟今次呢個招牌平鐵牛扒,淋上一種特製嘅醬汁,個醬汁有少少甜,亦都有少少辣🌶️。牛扒方面,係兩塊比較薄嘅牛扒,冇得揀熟度。牛扒食落去肉質好似普通蜜糖牛柳粒入面嘅牛柳,感覺冇乜特別🤨。反而個醬汁味道幾好,令塊牛扒變得好食咗。任食薯條🌟🌟🌟🌟同大部份其他扒房嘅任食薯條一樣,都係幼直身薯條🍟
#搞串個pantry

香草平鐵牛扒🌟🌟🌟

是日特別版招牌平鐵牛扒🌟🌟

任食薯條🌟🌟🌟🌟
同大部份其他扒房嘅任食薯條一樣,都係幼直身薯條🍟,食落口脆度軟硬度適中,炸到啱啱好。因為叫咗是日招牌平鐵牛扒會送一款特製醬料比你點薯條,呢款醬偏辣,但非常惹味🤤!

大家如果想試下特別啲嘅牛扒部位😊,都可以嚟試吓㗎。呢度除咗有牛扒,仲有豬肉🐷可以揀。
2023-04-12
其實好食嘅餐廳真係唔需要搞咁多花臣專心一意整好幾款自己推介嘅嘢食都足以令食客不斷翻嚟再再再幫襯梭椏道 - 一條唔太起眼嘅街/唔係住嗰頭可能直情未聽過而Top Blade Steak Lab就隱藏咗係呢條街嘅中間樸實嘅裝修並以招牌Flat Iron平鐵牛扒同任食薯條起家親民抵食嘅價錢吸引咗我(其中一個不斷回頭客)✨招牌香草平鐵牛扒8oz🥩 $165叫咗medium rare/時間控制得啱啱好 ㄡ唔會嚡、韌同唔會有煮耐咗嘅苦味/濃郁嘅牛味/就咁點啲鹽嚟食已經非常惹味/軟嫩嘅口感/肉汁多/仲會齒頰留香✨即炸任食薯條 熱辣辣即叫即炸嘅松露味薯條/每次都忍唔住refill兩三次之後要飲涼茶🤩✨凍dirty檸檬特飲🥤$45每次都叫嘅嘢飲/烤過嘅檸檬+迷迭香糖漿+梳打水/最啱食完濃味嘢之後飲/非常之清新親切同會細心解說嘅職員送咗$20籌碼仲要係真嘅籌碼/唔係輕飄飄扮係籌碼嘅props認真得嚟又環保可以重用係值得一讚👍🏻
其實好食嘅餐廳真係唔需要搞咁多花臣

梭椏道 - 一條唔太起眼嘅街/唔係住嗰頭可能直情未聽過

樸實嘅裝修並以招牌Flat Iron平鐵牛扒同任食薯條起家
親民抵食嘅價錢吸引咗我(其中一個不斷回頭客)

✨招牌香草平鐵牛扒8oz🥩 $165

親切同會細心解說嘅職員送咗$20籌碼
仲要係真嘅籌碼/唔係輕飄飄扮係籌碼嘅props
認真得嚟又環保可以重用係值得一讚👍🏻

2023-03-15
$220 (Dinner)
  • 香草平鐵牛扒
  • 薯條
2023-02-23 1280 views
自從轉咗去九龍城返工,出去食飯好多時都係嚟梭椏道,貪佢夠近,就算約埋舊同事嚟一齊食都好方便。知道哩間餐廳係銅鑼灣都有分店,但每次想去食都係大排長龍,一直都冇機會食到。去梭椏道食飯有樣好,晏晝啲餐廳比較靜🤣好容易就會搵到位,而且又唔會點撞到同事,可以暢所欲言🤫招牌香草平鐵牛扒 ($160)Herbly Flat Iron Steak增量版香草平鐵牛扒 ($230)Extra Large Herbly Flat Iron Steak牛扒有正常份量,同加大份量。正常份量大約8oz;加份量大約12oz。女士食8oz一定夠哂,男士可以考慮叫加大。以上午餐仲有附送薯條 或 沙律 或 湯,三選一,同時包埋餐飲。唔係特別大食嘅男士,正常份量都夠哂。肉質好淋,肉味唔算好濃。牛扒配焗蒜一齊上,碟旁邊撒咗一啲粗鹽。我揀咗五成熟,切開睇到煎得岩啱好。跟餐嘅薯條係瘦薯條,聽朋友講以前晏晝嘅薯條係任食,宜家只係得返夜晚先有任食薯條。薯條炸得香口,份量都幾多,叫一份兩個人分都夠哂。當然,任食嘅話會更開心😝

去梭椏道食飯有樣好,晏晝啲餐廳比較靜🤣
好容易就會搵到位,而且又唔會點撞到同事,可以暢所欲言🤫

招牌香草平鐵牛扒 ($160)
Herbly Flat Iron Steak
增量版香草平鐵牛扒 ($230)

牛扒有正常份量,同加大份量。
正常份量大約8oz;加份量大約12oz。
唔係特別大食嘅男士,正常份量都夠哂。

$180 (Lunch)
2023-02-18 803 views
今天終於都試了梭亞道 TOP BLADE STEAK LAB 的平鐵牛扒 牛扒店員介紹五成熟 薯條任食 性價比超高比起某間牛扒屋便宜了 . 出品壹樣牛扒壹份 另薯條任食 . 牛扒制作生熟情度都做得很好. 另薯條任食有小小松露的香氣 . 如想吃性價比而有質數的牛扒 可以嘗試吓。另外餐牌上還有漢堡飽喇 . 西式湯喇 沙律喇都可以選擇. 聞說分店也有幾間 香港 九龍 新界都有 方便各方便人事到訪試食 價錢供道性價比超高 . 不愧為吃牛扒的壹個好選擇 。 假期前後記得預先訂位 。
平鐵牛扒
平鐵牛扒
2022-12-20 1447 views
突然想食牛扒,所以就咁啱搵到呢間餐廳🍴香草平鐵牛扒 $160食牛扒之前,店員已經上咗碟滿滿嘅薯條,仲話係任添~ 🤩雖然係任添,但質素一啲都唔馬虎,上枱熱辣辣又脆之餘,仲有淡淡嘅松露味。 🍟我嗌咗5成熟嘅牛扒🥰廚師將火候控制得恰到好處,唔會過咗火,切開入面仲係相當粉嫩👍🏽牛扒嘅肉香味不賴,整體嘅油脂分佈都平均,所以入口非常軟嫩。另外,提升牛扒風味嘅烤蒜相當甘甜香口🧄總括,Top Blade嘅性價比十分高,店員也非常殷勤,會向客人講解不同部位嘅不同風味。
突然想食牛扒,所以就咁啱搵到呢間餐廳🍴

香草平鐵牛扒 $160

香草平鐵牛扒
【何文田】Top Blade Steak Lab Top Blade Steak Lab 係專門食平鐵牛扒嘅餐廳,香港有4間分店。上年造訪過銅鑼灣店,非常出色,今次試一試何文田店水準如何。😋平日晚上嚟食,可直接walk-in,星期六日嘅話都建議訂座,因為餐廳座位唔多。(我之前喺銅鑼灣嗰次冇訂枱大概等咗半個鐘)點餐後,會上咗薯條先。薯條應該撈咗少少松露油,有淡淡的松露香味,食到停唔到口,薯條仲可以無限添㗎!✨香草平鐵牛扒 $160平鐵flat iron係牛肩最嫩位置,整隻牛第二嫩的部位。餐廳建議食五成熟Medium ,表面煎香至微焦,切開仍然係好靚嘅粉紅色,入口軟嫩而且肉味豐富。簡單配搭新鮮迷迭香並沾少少海鹽,加一粒烤過嘅蒜,一齊食能提升牛肉嘅風味。另設50%增量只需+$70,無論大胃人士定小鳥胃嚟食都係性價比超高!✨Top Blade Steak Lab 📍何文田梭椏道4A號榮英大厦地舖
【何文田】Top Blade Steak Lab

✨香草平鐵牛扒 $160

✨Top Blade Steak Lab
📍何文田梭椏道4A號榮英大厦地舖
2022-12-12 521 views
經過見到餐廳廣告,今次有機會試試佢地個lunch set:1. Ultimate Burger with fries 🍔🍟 漢堡厚身同juicy,未食影緊相已經有肉汁流出來。Signature sauce 唔算太咸,無蓋過哂啲肉味。肉本身唔算太重牛味,不過夠瘦同厚切。薯條應該有用到黑松露鹽,配得岩岩好👍🏻。薯條偏薄身,不過剛剛炸好,夠熱,夠脆,唔油膩。2. Flat Iron Steak with fries 🥩🍟 叫左medium rare。牛扒上枱時steak doneness 岩岩好✅ 扒本身夠嫩身,有牛味帶些少酥味。薯條都係咁正😽😽總括嚟講,無論牛扒漢堡同薯條都好正,呢個價錢包埋餐湯同餐飲都係每位~180👍🏻👍🏻見到有個fries free flow,下次可以一戰🤡
經過見到餐廳廣告,今次有機會試試佢地個lunch set:

薯條都係咁正😽😽

見到有個fries free flow,下次可以一戰🤡
Ultimate  Burger
Flat  Iron  Steak
2022-11-30
$180 (Lunch)
Ultimate  Burger
Flat  Iron  Steak
  • 薯條
  • 任食薯條
  • 黑松露薯條
2022-10-22 852 views
係街道想搵好味而又唔貴嘅牛扒其實都有啲難度,但我已經搵到啦😎😆😎😆鍾意食牛扒嘅朋友一定要嚟試呢間❤️❤️❤️我哋今次叫左🍔終極漢堡🍔漢堡好juice 🥩平鐵牛扒🥩有牛味總之好味😂我哋午餐選擇配薯條(但其實係可以配湯或者沙津)😍薯條有松露嘅味道👍🏻👍🏻👍🏻所以我哋都選擇薯條,但實在太大份我哋食唔晒😂夜晚叫主餐牌食⋯薯條係無限添加🍟🍟🍟配可樂一支係唔夠,其實我想叫多支😂😂
鍾意食牛扒嘅朋友一定要嚟試呢間❤️❤️❤️我哋今次叫左
🍔終極漢堡🍔漢堡好juice
🥩平鐵牛扒🥩有牛味總之好味😂
我哋午餐選擇配薯條(但其實係可以配湯或者沙津)
夜晚叫主餐牌食⋯薯條係無限添加🍟🍟🍟
配可樂一支係唔夠,其實我想叫多支😂😂
2022-10-12 578 views
呢間雖然主打食牛扒,但佢可以叫其他主食,啱啲唔食得牛嘅人。我同上次一樣都係叫咗佢嘅西班牙豬鞍架,上次食就覺得佢偏乾,今次件豬鞍有驚喜,塊肉冧身咗juicy咗,味道方面一樣,唔太咸。Side dish方面佢有沙律同薯條揀,今次同朋友分別叫哂兩款食。沙律菜幾新鮮,醬汁refreshing,薯條熱辣辣有少許調味,不過有陣怪味,唔知係咪油嘅問題。兩樣side dish都大大份,for sharing一流。環境方面,餐廳用工業風,有neon lights,去打卡影相都唔錯。
呢間雖然主打食牛扒,但佢可以叫其他主食,啱啲唔食得牛嘅人。
Top Blade Steak Lab以平鐵牛扒 (flat iron steak) 同埋任食薯條成名🥩🍟晚市會提供松露薯條吃到飽 各位薯條控記得bookmark喇🤩今次黎左試下呢度既Lunch menu 雖然lunch冇任食松露薯條但百幾蚊就有得食質素有水準嘅牛扒 都係性價比十足👍🏻🥩香草平鐵牛扒 Flat Iron Steak ($160)Flat iron係牛三角肩對上Top Blade既部分🐮雖然Flat Iron是屬於Second Cut 餐廳用心地去曬牛扒既筋膜 務求牛扒可以媲美肉眼、西冷等高級部位🥰Flat iron無太多花巧既醬汁或配菜 牛排簡單以香草及海鹽調味 另外配上原顆烤蒜🧄餐廳default左牛扒係完美既五成熟 酒紅色既肉芯肉質稚嫩 肉質油脂分均平均🤤仲有輕微既炭香味 味道係期望以上😋🍔大菇打扁漢堡 Mushroom smashed burger ($98)呢度除左牛扒 仲有burger可以選擇🤩漢堡扒都係以flat iron製成漢堡扒厚身有肉汁 唔會煎得過熟 👍🏻同牛扒一樣油脂感十足🧈搭埋大啡菇一起食 夠曬juicy💦🍟松露薯條每款主食都跟配薯條/餐湯/沙
但百幾蚊就有得食質素有水準嘅牛扒 都係性價比十足👍🏻

Flat iron係牛三角肩對上Top Blade既部分🐮
雖然Flat Iron是屬於Second Cut
餐廳用心地去曬牛扒既筋膜
務求牛扒可以媲美肉眼、西冷等高級部位🥰
Flat iron無太多花巧既醬汁或配菜

每款主食都跟配薯條/餐湯/沙律
黎到就梗係試呢度既名物松露薯條🍟
薯條即叫即炸 咬落有淡淡黑松露香
幼薯炸到超級脆 香口到想再refill🤤

🍹Dirty Lemon Tea (+10)
餐飲加配左dirty lemon tea
紅茶搭配檸檬原汁 啱曬用黎解膩🥰

2022-10-06 514 views
Lunch想食好啲,唸起性價比⭐⭐⭐嘅何文田Top Blade Steak Lab,上次試過已經覺得回味無窮,一直想再去。中午時間,坐低時唔算多人,後來慢慢多。餐廳裝修簡樸,高級茶餐廳feel。Set Lunch提供3個餐,Flat Iron Steak、漢堡和Guestchef Flat Iron Steak,配沙律或湯,我揀咗Flat Iron Steak,配藜麥蟹肉沙律。Flat Iron Steak牛扒要medium,煎得啱啱好,又香又嫩又juicy,有濃濃牛味,入口嫩滑細膩,冇醬汁,但有海鹽作調味,牛扒都好夠味,所以都唔使點。藜麥蟹肉沙律好多沙律菜,配藜麥口感唔錯,覺得好健康。薯條餐廳另一賣點係即叫即炸嘅薯條,熱辣辣,好脆,薯條係all you can eat,但因為都幾大份,都唔需要refill。好滿足,值得推薦。
Flat Iron Steak
牛扒要medium,煎得啱啱好
藜麥蟹肉沙律
好多沙律菜,配藜麥口感唔錯,覺得好健康。
藜麥蟹肉沙律
薯條
好滿足,值得推薦。
2022-10-05
$160 (Lunch)
  • FlatIronSteak
2022-10-02 344 views
超高質平價扒房,裝修走簡實路線,以貼地價錢主打Flat Iron Steak同任食黑松露薯條.來自美國既Flat Iron,雖然係Second Cut,但經人手切割後,肉質油脂分均平均,入口嫩滑細膩。簡單加入香草、鹽及胡椒作調味,加上燒至剛好五成熟,肉味香濃.另一個主角係任食連皮黑松露幼薯條,即叫即炸,用白松露鹽調味,鹹中滲透松露香氣.餐廳長期有人龍排隊,想食既記得提早book定位!***⭐️香草平鐵牛扒 Herbly Flat Iron Steak⭐️美國390日谷飼 Prime 級平鐵牛扒 USDA Prime 390-day Grain Fed Flat Iron⭐️西班牙栗飼豬鞍扒 Spain Chestnut Fed Pork Rack***💰預算: 晚餐人均約HK$250
餐廳長期有人龍排隊,想食既記得提早book定位!
***
***
💰預算: 晚餐人均約HK$250
2022-09-17 411 views
同男朋友嚟食每人一份flat iron steak五成,再任食薯條。首先會每人嚟一份薯條先,有好淡嘅黑松露味,薯條熱辣辣點蕃茄醬食,平鐵牛扒軟腍重牛味,加埋蒜食好香