2019-06-26 287 views
今晚約了好友吃飯聊天,在尖咀厚褔街找到這間旺中帶靜的日本居酒屋,享受一頓悠閒舒服的晚餐。餐廳裝修簡約舒適,燈光昏暗氣氛浪漫,入內已看見每張枱也放了一個燒烤爐,一望而知這主打是燒物。特製黑松露炙燒平木魚邊沙津 $138 ~ 食材配搭非常有創意,材料豐富,新鮮凉瓜零舍醒胃。這有多款日本酒,選了酸酸甜甜的柚子梅酒 ($65/杯),酒香果香兼備 , 令人食慾大增!唐楊芝麻雞翼/4隻$78帆立貝刺身$68/件 ~ 肥美厚肉,鮮甜可口! 牡丹蝦 $78/隻,三文魚 $58 , 活象拔蚌刺身$198 ~ 全部食材都爽甜美味,豐潤透亮,令人回味! 主打燒物以海鮮為主,餐廳更提供專人燒烤服務,讓大家可以盡情享受美食 海鮮經燒烤後外層略帶焦香,香口惹味 , 保持嫩滑口感,佐酒一流! 個人最喜愛的是波士頓龍蝦$388及毛蟹$980~ 肉質嫩滑鮮味,蝦糕及蟹糕滑溜又鮮甜 , 充滿獨特的炭燒香氣 !特上漁獲滨燒盛合(4人前)$1628 ~ 用料上乘 , 鮮香味美,色香味齊晒!最後以入口滑溜的蕃薯雪糕($58)為這晚劃上完美句號。食完雪糕再燒番薯 , 真是一點也不浪費呢!

唐楊芝麻雞翼/4隻$78

帆立貝刺身$68/件 ~ 肥美厚肉,鮮甜可口!

最後以入口滑溜的蕃薯雪糕($58)為這晚劃上完美句號。

食完雪糕再燒番薯 , 真是一點也不浪費呢!

2019-06-24
2019-06-26 68 views
上次食過漁獲浜燒後一直對這間餐廳念念不忘!因爲餐廳的質數真的很不錯。環境雅致之餘店員服務有細心,感覺想真的去左日本一樣,所以成日都心思思想食!今次我3個女仔分別叫左刺身盛合,櫻花軟殼龍蝦,活貝,鮑魚,味噌蟹甲羅燒及A5和牛壽喜鍋,所有的浜燒都會有店員幫我地燒!服務非常好。刺身盛合:刺身分別有牡丹蝦,海膽,油甘魚,金目鯛和三文魚腩,刺身全部都非常新鮮肥美,基本上每款都令人讚不絕口。牡丹蝦肥美,海膽鮮甜,油甘魚和金目鯛味道清香細膩,三文魚腩油脂豐富甘香。櫻花軟殼龍蝦:看到餐牌才知道原來這世界是有軟殼龍蝦!軟殼龍蝦買相華麗令人不忍心破壞,軟殼龍蝦基本上連頭都可以食用,鮮味與新鮮龍蝦不相伯仲,令人驚喜。活貝:客人可以選擇清酒/牛油口味,我們就選擇了牛油口味!活貝肉質肥美豐厚而且味道鮮甜無比!!!配上牛油高湯燒後變得更惹味。鮑魚:鮑魚柔韌有咬感,就算不沾任何醬料也能嘗到其鮮味。味噌蟹甲羅燒:甲羅燒材料有蟹膏、蟹肉及鵪鶉蛋,蟹鮮味道濃郁,而且口感甘香幼滑。最後就是A5和牛壽喜鍋,壽喜鍋的醬汁調較得十分完美!!!醬汁不會過咸及過甜,配上蔬菜味道鮮甜惹味。而A5和牛的霜降雪花分佈濃密均衡,味道更是鬆軟

梅酒

海膽

櫻花軟殼龍蝦

活貝

鮑魚:鮑魚柔韌有咬感,就算不沾任何醬料也能嘗到其鮮味。
鮑魚

味噌蟹甲羅燒

最後就是A5和牛壽喜鍋,壽喜鍋的醬汁調較得十分完美!!!醬汁不會過咸及過甜,配上蔬菜味道鮮甜惹味。而A5和牛的霜降雪花分佈濃密均衡,味道更是鬆軟無比。壽喜鍋味道令人驚艷,讓我們食完後還想再食!!
A5和牛壽喜鍋

結賬時店員告訴我們如果下次3人以上提早一星期Book 位會送龍蝦刺身!優惠到8月30號。看來我都要計劃7/8月再來一次。

橙雪葩
$300 (Dinner)
梅酒
  • 鮑魚,
  • 味噌蟹甲羅燒,
  • A5和牛壽喜鍋,
2019-06-23 30 views
日本居酒屋選擇很多,尖沙咀等地方也開始發現樓上舖,因舖租較便宜,通常食物較高質,價錢也相較划算。朋友介紹「漁獲浜燒」,能滿足愛吃龍蝦又愛毛蟹的我。除了龍蝦及毛蟹,店員推薦我們嘗試新菜色,我們點了幾款,包括前菜、主食及甜品。帆立貝刺身帆立貝肉質柔順軟嫩,絲絲緊扣,味道鮮甜。配上醬爆三文魚籽,味道搭。沖繩風沙律海葡萄飽滿脆爆多汁,但基本刺身如三文魚、八爪魚也份量滿滿,再混入日本生菜、苦瓜、蕃茄等,味道清新鮮甜,滿開胃。日本伊勢龍蝦日本伊勢龍蝦,外殼暗紅色配上華麗醒目的觸角,白而剔透的龍蝦肉。龍蝦原隻肥厚多肉,龍蝦蝦膏豐腴,肉質新鮮飽滿結實,咬下彈牙爽口。毛蟹毛蟹身形比較小巧,蟹鮮味卻特別濃厚,為原汁原味享受,當然選擇清蒸或凍食。毛蟹通常在6月至8月的炎夏,肉質軟熟滑溜,若在冬天食用,口感則截然不同。漁獲飯團師傅把飯團再燒至表面成飯焦,外脆焦香,內里米香軟熟,富芝麻香,里面混了白魚仔餡,口感豐富。橙雪葩雪葩顏色橙黃色,味道酸甜,生律解膩 。口感綿密輕盈,入口化在舌上。

帆立貝刺身

沖繩風沙律
日本伊勢龍蝦
毛蟹
漁獲飯團

2019-06-22 36 views
上次同呢班朋友喺漁獲浜燒食過之後,都幾個月冇見今次再約出來,聚一聚飲番杯點知個個都話要照舊去番漁獲浜燒! 真係好難忘佢啲活海鮮!個個都依時到達,坐低邊飲邊傾,都係照舊點左個~ 特上 漁獲浜燒乘客(四人前)1628元上次食過今次返尋味,盛合多款海鮮都係由員工代燒,我哋唔使動手。 海鮮燒緊同時,點咗其他嘢食下佐下酒。 鰻魚138元,好甘香肥美! 毛蟹980元,用蒸方式,肉質細嫩鮮甜。櫻花軟殼龍蝦 298元,炸得金香鬆脆保持到鮮味! 特製黑松露炙燒比目魚沙律138元,賣相好靚,沙律菜,牛油果,車喱茄好新鮮!比目魚邊好嫩滑鮮甜!係個好清新嘅沙律! 食到咁上下,啲海鮮已經燒好喇!超過八吋長嘅珍寶大虾啖啖肉,爽口彈牙,活鮑煙煙韌韌有碎口得來好鮮味!大扇貝两隻分別用左清酒同牛油煮,都好好味!啲螺都好彈牙!餸酒一流!各人都食得幾開心!覺得同上次一樣咁正!冇失準! 多款酒類供應, 清酒,梅酒,啤酒及其他……。 梅酒(GLS) 65元,柚子梅酒65元,後者比較酸口味,有柚子香味。 甜品都好好味,今晚試咗個柚子雪芭58元,食完燒物同海鮮之後食佢感覺真係好清新!有質素嘅食材,有質素嘅服
特上 漁獲浜燒乘客(四人前)1628元
海鮮燒緊同時,點咗其他嘢食下佐下酒。
鰻魚138元,好甘香肥美!
毛蟹980元,用蒸方式,肉質細嫩鮮甜。
櫻花軟殼龍蝦 298元,炸得金香鬆脆保持到鮮味!
!大扇貝两隻分別用左清酒同牛油煮,都好好味!
啲螺都好彈牙!餸酒一流!
各人都食得幾開心!覺得同上次一樣咁正!冇失準!
多款酒類供應, 清酒,梅酒,啤酒及其他……。
甜品都好好味,今晚試咗個柚子雪芭58元,食完燒物同海鮮之後食佢感覺真係好清新!有質素嘅食材,有質素嘅服服!令到今晚嘅聚會生色不少!下次聚會再來過!

2019-06-17
  • 柚子雪芭
  • 南非鮑魚
  • 越南虎蝦
  • 特製黑松露炙燒平目魚邊沙律
2019-06-22 167 views
今晚相約幾位好友吃好野地方優雅有氣質,最合適我們細嘗海鮮和把酒談聊天。前菜細芝麻鹽醬椰菜極具營養豐富的椰菜,配上惹味芝麻鹽醬,啟動了我的味蕾。 🤗特製黑松露炙燒平木魚邊沙津豐富沙津中,看到有牛油果、沙津菜、充滿黑松露香味的平木魚。刺身帆立貝、原隻牡丹蝦、活象拔蚌、三文魚款款新鮮味美,特別是大大隻的牡丹蝦,肉鮮多膏。當晚餐廳安排了一位手法好純熟的靚女,代我們燒製各種不同海鮮🦞。白鱔真正外脆內嫩感覺,而且肉質肥美多汁。特上漁獲滨燒盛合(4人)南非活鮑魚、牡丹蝦、帶子、大蜆、魷魚全部活海鮮,店員會先送上過目,之後交由靚女廚師為我們 BBQ 各種海鮮,邊聊天邊欣賞這些食物慢慢由生變熟再傳來陣陣鮮香味😋😋。 心急一嘗 👅南非活鮑魚肉質鮮美少彈,有鮑魚清新香味。魷魚爽口好吃櫻花軟殼龍蝦🦞今晚非常幸運吃到這個畤令櫻花軟殼龍蝦,油炸至甘香脆可口,在口腔內回味龍蝦的獨有鮮甜。波士頓龍蝦靚女廚師先以高溫把鮮波士頓龍蝦大火燒熟,使龍蝦的豐富肉汁緊緊鎖在龍蝦殼裏,當龍蝦燒到火紅色時,香味四溢,口水不禁直流😋😋,龍蝦肉吸收了濃郁肉汁,使味道更濃郁,吃多多也不夠!赤武純酒入口香醇,不是過甜,最合適和朋友邊吃邊聊天
今晚相約幾位好友吃好野
地方優雅有氣質,最合適我們細嘗海鮮和把酒談聊天。

前菜
細芝麻鹽醬椰菜
極具營養豐富的椰菜,配上惹味芝麻鹽醬,啟動了我的味蕾。 🤗

特製黑松露炙燒平木魚邊沙津
豐富沙津中,看到有牛油果、沙津菜、充滿黑松露香味的平木魚。

刺身
帆立貝、原隻牡丹蝦、活象拔蚌、三文魚
款款新鮮味美,特別是大大隻的牡丹蝦,肉鮮多膏。

白鱔
真正外脆內嫩感覺,而且肉質肥美多汁。

特上漁獲滨燒盛合(4人)
南非活鮑魚、牡丹蝦、帶子、大蜆、魷魚
全部活海鮮,店員會先送上過目,之後交由靚女廚師

南非活鮑魚
肉質鮮美少彈,有鮑魚清新香味。

魷魚
爽口好吃

櫻花軟殼龍蝦🦞

波士頓龍蝦

赤武純酒
入口香醇,不是過甜,最合適和朋友邊吃邊聊天邊渴。

漁獲飯團(白魚仔)
跪卜卜外表飯團,內包滿咁脆白魚仔。

柚子雪芭
以真柚子抽空了菓肉,造成了充滿柚子味雪糕,啖啖冰凍酸酸甜甜好味。

多謝朋友介紹這美味餐廳
2019-06-19
2019-06-21 21 views
今天部門組長請食飯,選定了厚福街的*漁獲浜燒*,之前我和同事都來過,都知道這裡的食材出名高質素! 大家懷着食好西心情,準時到達餐廳,眾職員昜巳經準備好為食客送上專業的服務。今次來到發現還有更多其他的優惠套餐和 shabu shabu等套餐…… 先來枝酒………赤武純米 720 ml $ 528 / 枝暢飲一番再點菜!沖繩風沙律 $ 138顔色非常 繽紛,青,紅椒,洋葱,櫻桃茄,沙律菜,海葡萄,苦瓜……等。很爽脆,醬汁醒胃清新! 刺身;帆立貝 $ 476 ( 7隻 )裝飾得很漂亮,晶瑩剔透,口感嫩滑中帶爽甜!牡丹蝦 (原隻 ) $ 546 (7隻)極度鮮甜!三文魚肥美柔滑!冰冰涼涼完全換醒所有人的味蕾!特上漁獲浜盛合(4人前 ) $1628內含; 珍寶大蝦,帆立貝,榮螺,活鮑魚,迷你象拔蚌,尤魚……等等。這個盛合是衆人最期待的,一出場大家都拍掌尖叫!心情極度興奮呢!盛合內容豐富又最能 顯示 職員的專業功夫! 大家都很享受這燒烤過程,好有欣賞價值! 他們處理食材真是一絲不苟!接着還有伊勢海老(龍蝦) $ 598波士頓龍蝦 $ 388燒完再將蝦糕 鋪在上面, 好忌廉 狀態非常甘香!尤燒得
先來枝酒………
赤武純米 720 ml $ 528 / 枝
暢飲一番再點菜!

沖繩風沙律 $ 138
顔色非常 繽紛,青,紅椒,洋葱,
櫻桃茄,沙律菜,海葡萄,苦瓜……等。很爽脆,醬汁醒胃清新!
刺身;
帆立貝 $ 476 ( 7隻 )
裝飾得很漂亮,晶瑩剔透,口感嫩滑中帶爽甜!
牡丹蝦 (原隻 ) $ 546 (7隻)
極度鮮甜!三文魚肥美柔滑!
冰冰涼涼完全換醒所有人的味蕾!

特上漁獲浜盛合(4人前 ) $1628
盛合內容豐富又最能 顯示 職員的專業功夫!

大家都很享受這燒烤過程,好有欣賞價值!
他們處理食材真是一絲不苟!

接着還有伊勢海老(龍蝦) $ 598
波士頓龍蝦 $ 388
燒完再將蝦糕 鋪在上面, 好忌廉 狀態非常甘香!

尤燒得脹卜卜,唔韌好爽脆! 時間拿捏得很準 !

好鮮甜呀!

爽!鮮甜彈牙!每樣都保持水準,
帆立貝兩種不同味道 製作~
清酒煮的,香而清甜!
牛油煮,味道香濃!各有韻味!

爽甜而 嚼勁!

食到尾聲驚喜繼續~
漁獲飯團(白魚仔)
面層脆卜卜,非常香口!

食過 返尋味 的甜品~
番薯雪糕 $ 58/個
濃濃番薯原味,又香又甜!非常難忘的味道和口感!
食完雪糕,職員好衹細地開邊放在爐端上再燒暖和脫皮。
很 窩心的服務!
整晚的功夫很專業!
很亨受今晚的美食!食材水準高!
多謝組長的如此 盛宴!太滿足了!
2019-06-17
  • 南非鮑魚
  • 沖繩風沙律
  • 味噌蟹甲羅燒
2019-06-20 25 views
十分喜愛日本浜燒,即捕即燒可以食到海鮮最新鮮的味道。在香港品嚐這種日式浜燒都是第一次,所以期望有一個好體驗。沖繩風沙律首先來一個沙律,沖繩口味少不了特產海葡萄及沖繩苦瓜,我頗愛吃沖繩苦瓜,苦味鮮明營養豐富。整個沙律再加上刺身點綴,而且份量都不少,好味又抵食浜燒點可以無酒,店員介紹了天祿光臨大吟釀,容易入口,亦富酒香,不錯!刺身盛合刺身味道鮮甜,而且每件都是厚切,口感令人滿足。土佐式炸豆腐外面炸得酥脆,入面豆腐保持軟滑和熱辣辣!燒喜之次這條喜之次油脂飽滿,所以肉質食落特別嫩滑。喜之次用上汁煮方式,清甜的醬油味更加提升魚的鮮甜,而配菜亦吸收了醬油和喜知次的魚汁,十分美味!白貝&生蠔燒生蠔size有手掌大,生蠔品種本身可以生食,店員火侯控制得很好,不會燒得過熟,保留了生蠔鮮味亦有燒烤的風味。甜品叫了柚子雪葩味道清新,酸甜味有助解膩,很適合作一餐結尾。總結這一餐十分令人滿足,值得再試!

沖繩風沙律

浜燒點可以無酒
,店員介紹了天祿光臨大吟釀,容易入口,亦富酒香,不錯!
刺身盛合

刺身味道鮮甜,而且每件都是厚切,口感令人滿足。
土佐式炸豆腐

外面炸得酥脆,入面豆腐保持軟滑和熱辣辣!
燒喜之次

白貝&生蠔燒

甜品叫了柚子雪葩

味道清新,酸甜味有助解膩,很適合作一餐結尾。
總結這一餐十分令人滿足,值得再試!
2019-06-19
1K
2019-06-18 22 views
之前去過銅鑼灣個邊嘅食飯,知道尖沙咀這裡都有分店,當然要上去支持一下,因為這裡時常都有超新鮮嘅食材!先點了特製黑松露炙燒平目魚邊沙律,肥美嘅平目魚邊經過火炙後個陣魚油更出味,加埋黑松露同埋啲牛油果一齊入口,味道香滑美味!再來就係池魚刺身,估不到是原條池魚,由師傅將池魚起肉變成刺身並伴住大半隻碟,油脂非常厚,入口質感爽脆,透着淡淡的鮮甜,正!當食完後,店員收回,再入廚房炸魚骨,出來十分香脆可口!跟住就係今晚嘅戲肉原隻石蟹,先打個卡先!一隻兩味!蟹腳浜燒,蟹身就石鍋飯上,師傅轉個頭已經將石蟹處理,店員為我們燒蟹腳,細心嘅師傅已經幫忙將蟹殼劈開讚燒嘅時候不用太耐同埋方便食得到啲香甜新鮮嘅蟹肉!蟹鉗啲肉質非常鮮味爽口,店員亦好有耐心慢慢將蟹腳燒熟,而且見啲蟹殼比較硬還幫我們將蟹腳內嘅蟹取出,真係夠晒細心,當差不多完成品嘗所有嘅蟹腳後,個漁獲海鮮釜飯上枱,先前個蟹身差不多完整填滿了個釜飯上,個陣香濃嘅蟹膏味道直撲鼻腔!入口味道飯身軟熟香軟,加埋香濃嘅蟹膏完全係絕佳嘅選擇!而這裡嘅飲品亦超多選擇,喜歡飲清酒嘅朋友真係多到眼花撩亂!我都點了杯烏龍茶割燒酎,茶味香濃外,入口還有陣陣嘅酒香!人生就係要食

人生就係要食好啲!
2019-06-18 20 views
今日慶祝友人的生日,我們選址於漁獲兵燒來慶祝。螢光魷魚鹽辛是用新鮮的螢光魷魚,放入將醬油中腌製而成。魷魚新鮮,滑溜溜,但略嫌有點鹹。燒芝士年糕吃第一口時味道偏淡,但再吃下去,芝士味突出。年糕煙煙韌韌,不禁越吃越想吃。這餐廳是吃兵燒, 當然要點海鮮來燒。點了榮螺,活帆立貝,白貝,龍蝦。榮螺店員用了清酒來燒榮螺。榮螺肉質清爽鮮美。活帆立貝店員介紹可選清酒或牛油來燒,我們喜歡濃味點,就選了牛油來燒。活帆立貝大隻,雖然用了牛油來燒,亦不失鮮甜多汁。白貝白貝肉質豐腴細膩, 大愛。龍蝦這是日本伊勢海老龍蝦。用了味噌蟹膏醬來燒,另一番風味。刺身盛合5款分別是蝦刺身,三文魚,油甘魚,吞拿魚和海膽刺身。每種皆是新鮮無比。食燒物,刺身, 就要了Suntory生啤來慶祝。最後點了柚子雪芭,這餐很完滿。朋友亦吃得開心。
今日慶祝友人的生日,我們選址於漁獲兵燒來慶祝。

螢光魷魚鹽辛

燒芝士年糕

榮螺

店員用了清酒來燒榮螺。榮螺肉質清爽鮮美。

活帆立貝

白貝

白貝肉質豐腴細膩, 大愛。

龍蝦

這是日本伊勢海老龍蝦。用了味噌蟹膏醬來燒,另一番風味。

刺身盛合5款

食燒物,刺身, 就要了Suntory生啤來慶祝。

最後點了柚子雪芭,這餐很完滿。朋友亦吃得開心。
$950 (Dinner)
2019-06-17 19 views
今晚約友人於漁獲兵燒相敍。細芝麻鹽醬椰菜椰菜本身無味,爽脆,配上芝麻鹽醬,味道突出。刺身盛合刺身盛合端上來時,十分吸睛, 真是心心眼呢。三文魚,吞拿魚,油甘魚件件都十分厚身, 新鮮。其中油甘魚肉質嫩滑,入口甘香。還有海膽,和牡丹蝦。牡丹蝦大大隻,肥美! 海膽甘甜, 入口即溶。要了多種海鮮, 分別伊勢海老,白貝,活帆立貝,榮螺。伊勢海老是日本的龍蝦店員用火槍來燒龍蝦及把味噌蟹膏醬放在龍蝦面上燒。未吃已香噴噴。濃濃的蟹膏味鮮而香濃。龍蝦肉爽彈,配上噌蟹膏醬,尤其好吃。白貝叫了4隻白貝。望落去,以為是細細隻, 估不到一打開殼,白貝肉幾大隻和飽滿,而且清甜。生燒鰻魚飯鰻魚飯吸引,一件件的厚身的鰻魚,惹味~乳酸梳打南瓜雪糕南瓜雪糕我都是第一次吃。一個細細的南瓜殼承托著南瓜雪糕,都幾可愛。雪糕有幾香的南瓜味。
今晚約友人於漁獲兵燒相敍。

細芝麻鹽醬椰菜

椰菜本身無味,爽脆,配上芝麻鹽醬,味道突出。

刺身盛合

要了多種海鮮, 分別伊勢海老,白貝,活帆立貝,榮螺。

伊勢海老是日本的龍蝦

白貝

生燒鰻魚飯

鰻魚飯吸引,一件件的厚身的鰻魚,惹味~

乳酸梳打

南瓜雪糕

$900 (Dinner)
2019-06-15 15 views
下班與友人去尖沙咀吃晚飯, 選了一間日式燒海鮮餐廳.坐下先點了飲料, 我點了一杯三德利的生啤. 三德利是日本十份有名的酒廠, 較廣為人知的有響, 白州等等的威士忌. 啤酒順滑易入口, 喜歡啤酒的可以一試.然後點了一份活象拔蚌刺身. 一個龍蝦活貝燒盛合套餐.活象拔非常新鮮, 爽口, 清甜. 非常值得一試.蝦活貝燒盛合套餐有西班牙生蠔, 鮑魚, 巨形扇貝和螺.蝦活貝燒盛合套餐是有一位店員負責燒的, 全程不用自己動手.生蠔是活的, 十分肉厚, 充滿海水味, 不加任何配料去燒, 吃到原來的鮮味.鮑魚也是活的, 十分肥和厚, 十分爽口彈牙, 店員會挑去內臟, 只留下肉身, 再切小件.巨形扇貝十分巨大, 比男性手掌大. 肉厚, 非常鮮甜. 一只用清酒燒, 一只用牛油. 我比較喜歡用清酒燒, 比較能吃出本身的鮮味.螺也是用清酒燒的, 有點甘甜, 微苦. 最後點了一個蘋果雪芭作甜品, 是用新鮮蘋果製造, 微甜, 十分清新。
下班與友人去尖沙咀吃晚飯, 選了一間日式燒海鮮餐廳.

然後點了一份活象拔蚌刺身. 一個龍蝦活貝燒盛合套餐.

活象拔非常新鮮, 爽口, 清甜. 非常值得一試.

蝦活貝燒盛合套餐有西班牙生蠔, 鮑魚, 巨形扇貝和螺.

蝦活貝燒盛合套餐是有一位店員負責燒的, 全程不用自己動手.

螺也是用清酒燒的, 有點甘甜, 微苦.

2019-06-11
$6000 (Dinner)
2019-06-14 22 views
朋友想食燒海鮮,就去咗尖沙咀食呢間日本菜 <3 成餐飯都非常非常高水準黑松露炙燒平目魚邊沙律,份量巨多,平目魚好嫩滑又軟,加咗牛油果,連埋個汁好夾好清新開胃活象拔蚌刺身,未食過就試吓。象拔蚌十分新鮮,彈牙爽口,韌勁十足蘸芥末豉油一齊食,好正!主角出場,龍蝦浜燒盛合❤︎海鮮十分生猛,全部都仲郁吓郁吓!而且有staff喺到幫手處理,唔駛自己落手燒,齋等食,好好招呼西班牙生蠔,好肥大飽滿,海水味濃凡立貝兩種煮法,簡簡單單清酒蒸煮,好鮮美,朋友特別喜歡;另一道就是牛油煮,味道香口啲、濃郁啲,個人比較喜歡南非鮑魚,一樣是好厚好肥美,燒完仲切好一塊塊方便我地食,真係好好服侍清酒蒸海螺,甘苦味比較重,而且處理得好乾淨燒伊勢龍蝦,超大隻,長過手掌。將蝦膏蝦醬放面一齊燒,賣相十分出色,色香味俱全最後甜品是柚子雪芭,柚子味好重好濃,不錯

蘸芥末豉油一齊食,好正!

西班牙生蠔,好肥大飽滿,海水味濃

清酒蒸海螺,甘苦味比較重,而且處理得好乾淨

最後甜品是柚子雪芭,柚子味好重好濃,不錯

$1200 (Dinner)
2019-06-09 202 views
鐘意食日本美食嘅我,週不時都約埋好友齊去食大家至愛美食,今次就去左品嚐一下浜燒風味,提起食浜燒特別開心,一來食到各款不同時令海鮮食落啖啖鮮甜肉汁確實滋味十足,是日就來左呢間浜燒店開飯係餐牌上有多款美食選擇,識食就梗係點番幾款人氣美食,食得浜燒又點會唔少得飲番杯酒咁至夠氣氛,先來係特製黑松露炙燒平目魚邊沙律,一入口已食到香濃嘅黑松露味外,仲食到平目魚邊肉質香滑之餘連同牛油果肉食落特別香甜接住另一款炸芝士魚餅,未食已見芝士滲出來,魚餅炸得外脆內軟,熱辣辣食最正魚餅香軟芝士味濃再來到池魚刺身,先食件原汁原味池魚入口鮮甜爽嫩,再點埋醬汁食更提升魚肉鮮味,食完刺身當然留番佢做炸物,魚頭魚骨炸至金黃酥脆,入口卜卜脆夠晒惹味輪到另一款活帆立貝真係夠晒大隻,切開已見豐厚肉質放係爐上燒,我就點左清酒煮帆立貝,味道會比較原汁原味,先食一件入口肉質香滑爽彈滿囗肉汁,再飲埋啖湯汁份外滋味再來係是日時令海鮮澳洲石蟹賣相十足,真係想快D品嚐一下佢嘅鮮味如何,先將澳洲石蟹斬件再放上爐燒至熟就食得,聞到陣陣鮮香味散出食到啖啖鮮甜蟹肉,尤其係蟹鉗肉質飽滿又結實口感十足越食越滋味咁當然唔止食蟹腳咁單調,接住品嚐係石蟹海鮮
咁當然唔止食蟹腳咁單調,接住品嚐係石蟹海鮮鍋飯,蟹蓋沾滿蟹膏再放入鍋飯攪拌熱辣辣飯香味濃厚
入口已食到香甜濃郁蟹膏口感滿足之餘
再食埋蟹身又會有一番風味,食完一輪鮮味十足浜燒,再食埋甜品椰子雪糕,份外高興品嚐一餐浜燒。
  • 特製黑松露炙燒平目魚邊沙律
  • 澳洲石蟹
  • 池魚刺身
  • 炸芝士魚餅
2019-06-06 28 views
之前喺日本食過浜燒海鮮後一直念念不忘,特登喺香港搵下有冇熟悉嘅味道。見到呢間漁獲浜燒有咁多好評一於試試佢。雖然餐廳主打浜燒,但經理落力推介菜單上嘅其他種類,所以當晚除左浜燒以外我地仲叫左前菜、燒物、甜品等等。沖繩風沙律 $138好大份好足料,除左常見嘅海葡萄、苦瓜、蕃茄仔、沙律菜等,仲加入左切條嘅魚生,配埋酸酸甜甜嘅醬汁,食落清新,口感亦非常豐富。刺身盛合(5款) $428魚生夠厚身,口感豐腴鮮美;海膽鮮甜,可以配埋紫菜黎食,不過個人偏好就單獨食海膽,最原汁原味;牡丹蝦好大隻,爽滑彈牙。燒喜之次 $880難得見到有喜之次,雖然貴左少少,但都叫黎試下,因為比較唔常見。醬汁偏甜,係日式燒汁嘅味道,條魚好大條,成身都俾醬汁覆蓋住,翻開裡面先見到雪白嘅魚肉,配稍甜嘅燒汁食好惹味。終於黎到我最期待嘅浜燒環節,店員會埋枱幫你燒,期間會加清酒同高湯,一邊燒D香味一邊傳出。時令活蠔 $136/2隻超。級。大。隻!店員會問你想要生D定熟D,我地要求唔好燒得咁熟,入口保留左部分生蠔嘅順滑口感,但味道就多左一重燒烤過嘅香味,非常滿足。白貝 $108/4隻上碟時店員會幫你剪走一邊殼,等你容易D食,好貼心。D白

沖繩風沙律 $138

刺身盛合(5款) $428

燒喜之次 $880

時令活蠔 $136/2隻

白貝 $108/4隻

上碟時店員會幫你剪走一邊殼,等你容易D食,好貼心。D白貝嘅肉都幾大粒,味道清甜,由於落左清酒同高湯,味道好似清酒煮蜆咁,但用燒嘅方法就令到佢更加入味。

椰子雪糕 $58

最後叫埋個椰子雪糕,用左個迷你版嘅椰子殼去裝,好特別,每一啖雪糕都有好濃郁嘅椰子味,似食緊椰子肉不過係綿密嘅雪糕質地。
2019-06-04 24 views
九龍的朋友有福了,終於都可以食到漁獲浜燒 ,不用跑到銅鑼灣了。某天業務上的小夥伴提議來一個即興飯局,大家放工後相約尖沙咀 H8。踏入餐廳大門就看見新鮮漁獲,小夥伴急不及待叫店長推介直送生猛海鮮。《芝麻鹽醬椰菜》日式料理餐廳習慣奉上冷盤小吃作前菜,芝麻鹽醬香濃,椰菜新鮮爽脆。《梅酒》今朝有酒今朝醉,梅酒加冰球,酸酸甜甜易入口,濃郁香醇的梅酒味。《池魚刺身》日本直送的池魚,魚片通透色澤潤,表皮還散發着閃亮的銀色光澤,肉質爽滑肥美,味道清甜,卷上蔥花及沾上酸汁吃,味道更加提鮮。刺身之外還會把魚身拿去酥炸,回來香脆可口,送酒一流。《時令蟹 澳洲石蟹》當晚吸引我們眼球的是蟹中之王,來自澳洲的石蟹,嫩鮮的蟹肉,濃郁的蟹膏香味,配合肉質鮮美,蟹味濃郁到一個點的石蟹,浜燒煮法簡單又美味!雖然石蟹體積龐大,但經過浜燒之後微微的焦香,喜歡吃蟹的蟹控一定很享受這過程,慢慢細爵肉質細緻鮮美的石蟹。價錢不算便宜但能品嚐如此珍寶分量的石蟹,豪一次對自己好一點。浜燒把蟹的鮮味呈現出來,本身的飽滿質感停留在口腔裡歷久不散。石蟹的殼比較硬, 辛苦了店員要用剪刀努力的為我們拆蟹耶!石蟹二食的另一食是釜飯,入口油潤充滿濃郁

《芝麻鹽醬椰菜》

《梅酒》

《池魚刺身

刺身之外還會把魚身拿去酥炸,回來香脆可口,送酒一流。

《時令蟹 澳洲石蟹》

石蟹二食的另一食是釜飯,入口油潤充滿濃郁的蟹膏味道,口感非常厚但不膩口,富有層次感。

《椰子雪糕》
很喜歡雪糕跟椰子殼一起上,椰子味道濃郁香甜,為晚餐添上完美的句號。

總括來說,這裡的食物質素高,服務態度也很貼心,最重要的是價錢相當合理,有機會一定會再來。

$800 (Dinner)
  • 《時令蟹 澳洲石蟹》
  • 《池魚刺身》