2019-08-15
今日放工已經好攰,想搵D好野食慰勞一下自己,所以就黎到厚福街覓食。行到H8,見到地下的招牌,俾浜燒吸引住,所以就跟同事上樓搵食。一出電梯就到餐廳,每張枱上都放著磯燒的爐,令我想去日本的開心時刻。看過餐牌後,點了幾款試試。六點壽司盛,壽司體積都幾大,每份壽司飯上的刺身都好厚切。六款壽司包括了三文魚、油甘魚、吞拿魚、帶子、赤蝦和三文魚籽。帶子厚切鮮甜,上面仲有黑松露醬,令帶子味道更甜更突出。吞拿魚魚味濃,赤蝦都幾大隻,蝦肉爽口,蝦頭有惹味的蝦膏。三文魚籽粒粒脹卜卜,好有口感。塩醬墨魚鬚漬,上枱時用上了一個杯放著,像有隻墨魚爬出來般,好得意。這裡的浜燒有店員幫忙,可以專心跟同事聊天。墨魚鬚帶有少少的辣味,非常爽脆,而且條條鬚都是脹卜卜的。二人浜燒盛合,有多款海鮮,當中赤蝦上面有粗鹽,所以食的時候會唔小心食埋個殼,個殼燒到脆卜卜。魷魚筒是超大隻的魷魚,店員還把魷魚燒好後放到好似花朵,好靚。帆立貝仲用左清酒同埋牛油兩款整法,好鮮甜。蕃薯雪糕,初初以為是一球咁上,但原來係將雪糕釀入蕃薯一齊雪,幾特別。雪糕有好濃的蕃薯味,就好似真係食緊蕃薯咁。
看過餐牌後,點了幾款試試。