🎀屯門。新分店半開放設計馬來西亞菜⚜️🎀🪄店名* #蘇媽蘇媽 #Toss蘇媽🔮地址* 屯門屯門屯隆街3號屯門市廣場2期UG樓🔮🗾分店地區🗾 沙田,屯門💰價錢$242.7 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_屯門剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_馬來西亞菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵屯門最近開左新分店 竟然有得試馬來西亞菜 呢間餐廳設計都幾靚 以半開放式設計 空間好寬敞 顏色以米色為主 並設有多個門框 整體都坐得幾舒服~🍽️食物質素🍽️餐廳主要食馬拉西亞菜 QRcode落單有曬圖文參考 食物地道多選擇 價錢中上 餐名用左馬來西亞譯音做名 幾搞笑 可以融入香港廣東話~👀評分💖💖💖💖🪄高佬麵配炸豬扒$79份量都幾多 豬扒以吉列麵糠裹上 炸至金黃色 脆卜卜 口感略為乾身 加上麻油味香濃既撈麵 鹹鹹地幾惹味 仲有配埋香煎荷包蛋 口感更豐富👀評分💖💖💖💖🪄辣死你嗎(椰漿飯)配烤雞脾 $83原來辣死你嗎系椰漿飯既譯音 本身以為系辣野😂椰漿飯呈綠色 味道淡淡地可接受 雞脾比較似系炸多啲略為乾身 想增加香味可以連炸魚粒及花生一齊食用
🎀屯門。新分店半開放設計馬來西亞菜⚜️🎀

🪄店名* #蘇媽蘇媽 #Toss蘇媽
🔮地址* 屯門屯門屯隆街3號屯門市廣場2期UG樓🔮
🗾分店地區🗾 沙田,屯門
💰價錢$242.7 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄高佬麵配炸豬扒$79

🪄辣死你嗎(椰漿飯)配烤雞脾 $83
原來辣死你嗎系椰漿飯既譯音 本身以為系辣野😂椰漿飯呈綠色 味道淡淡地可接受 雞脾比較似系炸多啲略為乾身 想增加香味可以連炸魚粒及花生一齊食用~

🪄椰香咖央多士$42
呢款多士味道唔錯 份量都幾多 麵包烘得超香脆 裡面咖央醬質感好似豆沙甘 配合起來味道都唔錯 甜度適中😗

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌
  • 咖央多士
2024-09-01 1795 views
同好姊妹k小姐一齊係悅品到做完個massage,之後係屯市搵野食,簡左食馬拉野🔸椰香咖喱豬頸肉叻沙滲滲叻沙香濃,我地簡左要滲滲,米粉同油麵都可以食到☺️豬頸肉有好多塊,塊塊都好大塊同埋彈牙🔸椰香咖央多士黃色同綠色相間好靚,多士烘到脆卜卜,牛油既咸香同咖央既甜,互相襯托左😗🔸辣死你嗎(椰漿飯)配烤雞脾K小姐比佢個綠色椰漿飯吸引而叫,但其實雞髀都好出色,切開嘅時候仲有好多肉汁流出嚟,表皮充滿香料味同埋燒到脆卜卜🔸抹茶榴槤糯米磁(4粒)雖然佢話係抹茶,但佢絕對比榴槤嘅味道搶過咗,榴槤蓉軟滑,而且有甜味🔸馬拉燒蝦(6串)$10有半打,仲去晒殼超方便,燒烤只係輕輕用鹽調味,已經食到蝦嘅鮮味單點飲品第二杯半價🔸馬來西亞拉茶(凍)拉茶正宗偏甜,但入口都得宜,順口冇苦澀🔸虎咬獅(美祿+白咖啡)(凍)見到個名好得意所以叫,飲落咖啡唔會好濃但都會有咖啡香本身餐廳單價都唔貴,而且今次黎餐廳都有2個優惠可以享用到,成件事即刻好親民,下次要帶鍾意食香料野既🐷先生再黎一次🥰

🔸椰香咖喱豬頸肉叻沙滲滲

🔸椰香咖央多士

🔸辣死你嗎(椰漿飯)配烤雞脾

🔸抹茶榴槤糯米磁(4粒)

🔸馬拉燒蝦(6串)

單點飲品第二杯半價
🔸馬來西亞拉茶(凍)
拉茶正宗偏甜,但入口都得宜,順口冇苦澀
🔸虎咬獅(美祿+白咖啡)(凍)
見到個名好得意所以叫,飲落咖啡唔會好濃但都會有咖啡香

$150 (Dinner)
2024-07-21 2148 views
最近在屯門發現了一家馬來西亞菜館TOSS蘇媽,非常喜歡馬來西亞肉骨茶的我,忍唔住經過要試一下。他們的招牌菜'一字骨肉骨茶'絕對是必點之選。這道富有馬來風味的湯品,採用一字肉排骨熬製而成,湯頭濃郁的藥材香水味,滋味醇厚鮮美。肉質嫩滑,入口即化,回味無窮,肉骨茶愛好者必定覺得過癮。份量之大,有3條大一字骨,足夠二人分享。‘殺死你嗎’烤雞髀椰漿飯,單看名字也夠搞笑。殺死你嗎其實是棷漿飯的意思,在鮮嫩多汁的雞髀肉,香濃的椰漿飯外,加入了青瓜、花生、乾魚仔、蝦片、雞蛋和參巴醬汁,豐富了層次和風味,增添了更多不同的口感。飲品方面也令人十分滿意。「三色拉茶」,以椰糖,奶和濃茶調配呈現三種艷麗顏色,攪拌均勻,口感香滑。另「美祿恐龍」也是一款趣味十足的飲品,味道濃郁醇厚,香甜不膩。TOSS蘇媽環境氛圍舒適,坐位濶落。星期六中午過來享受一下馬來西亞美食,食飽係商場舒舒服服的涼著冷氣逛街,過了一個悠閒周末。

$150 (Lunch)
2024-07-18 1756 views
在屯門也有蘇媽蘇媽了,喜歡馬來西亞菜的我要找個機會來捧場。這家“Toss"是蘇媽走高檔路線的餐廳,比起其他蘇媽蘇媽分店,價格貴一點,而服務質素、環境裝修方面則提升了不少,職員看到我們站在門口,已經主動過來招呼。坐在卡位,空間感十足,餐廳佈置得寬敞明亮,座位背板夠高,可以適當地築起私人空間,感覺輕鬆舒適。雖說是掃碼點餐,但職員也會主動過來介紹是日推介食物,也可以幫客人下單,非常貼心。就聽職員的介紹,試試魚仔醬蘿蔔糕$50。因為這是新菜式,餐牌還沒更新,所以職員幫我下單。真的沒介紹錯!魚仔醬很特別,微辣而帶鹹香,有魚乾的鮮味,像特別版的XO醬,口感和香氣極佳,未吃已先聞其味。蘿蔔糕切成一口一粒,香煎完外脆內軟,蘿蔔糕餡料不多,但配魚仔醬一起吃則風味滿滿。檳城白咖哩河粉$79,很喜歡有少量的參巴醬,微辣,卻能為白咖哩湯增添馬拉風味,正是馬拉菜的特色。還有香濃的椰汁味,河粉吸收香甜的白咖哩湯,吃得超香的。配料有大蝦和魷魚圏,讓湯粉增添鮮甜味道,大蝦很新鮮爽口呢!豬皮和豆卜,都是用來吸收湯底味道,讓你吃到整個湯粉的精髓。墨魚丸爽口彈牙,加上芽菜墊底,都是用來增添口感。整個湯粉配料豐富有口感,味道

檳城白咖哩河粉$79,很喜歡有少量的參巴醬,微辣,卻能為白咖哩湯增添馬拉風味,正是馬拉菜的特色。還有香濃的椰汁味,河粉吸收香甜的白咖哩湯,吃得超香的。配料有大蝦和魷魚圏,讓湯粉增添鮮甜味道,大蝦很新鮮爽口呢!豬皮和豆卜,都是用來吸收湯底味道,讓你吃到整個湯粉的精髓。墨魚丸爽口彈牙,加上芽菜墊底,都是用來增添口感。整個湯粉配料豐富有口感,味道香甜而不咸,很適合夏天吃呢!

這頓飯吃得很滿意,餐廳服務和食物味道都很好,值得一再光顧,晚市還見到人頭湧湧,很受屯門街坊歡迎呢!
2024-07-14
$142 (Dinner)
4 day(s) ago 0 views
Toss蘇媽•蘇媽(屯門)有時各類日式、韓式、快餐嘅餐廳入面,馬拉菜的確未必係一般人嘅首選。不過蘇媽·蘇媽嘅馬拉菜真係好有質素,還原到正宗嘅馬拉嘢食。不過未食之前一坐低都已經幾舒服,可能開張未算好耐,所以特別乾淨企履,幾吸引人來食。至於食物堅係高汁!招牌肉骨茶 - 一字骨 $168佢嘅肉骨茶有濃濃嘅香味,湯本身嘅辣會刺激你嘅味蕾,但唔係令人難受嘅辣,你好正宗嘅肉骨茶湯底。而佢嘅一字骨件件都好大件,肥瘦適中一啲都唔腬,佢好有肉骨茶嘅味道,食得出係浸到好入味,但又唔會浸到腍晒,口感非常之飽滿。必叫呀!椰香咖喱豬頸肉叻沙 - 滲滲 $88因為有椰香,同樣有濃郁嘅香味。啲湯調較得適中,唔會辣或甜得濟,令人一啖麵又一啖湯,而且我哋嗌咗滲滲 即係油麵同米粉各半,可以食到湯配兩款麵呢兩種配搭,真心正。豬頸肉份量唔少幾煙靭,一啲都唔失禮。辣死你嗎(椰漿飯)配仁當牛肋條 $83不得不說個牛肋條真係好腍,配埋佢個汁真係好搭個椰漿飯,一甜一咸十分有趣,個飯充滿椰香味,仲有碟辣椒油,加落啖飯到真係多多都食得落。如果唔係肚仔空間有限,真係想嗌多幾款,不過佢樣樣都份量充足,真好抵食,建議大家一定要試試佢。
Toss蘇媽•蘇媽(屯門)

招牌肉骨茶 - 一字骨 $168

椰香咖喱豬頸肉叻沙 - 滲滲 $88

辣死你嗎(椰漿飯)配仁當牛肋條 $83

今日想食個豐富啲嘅午餐,經過見到蘇媽有好多款選擇,環境又大又靚,一於試吓😋首先點咗 鮮魚片魚湯河粉$78🍜,河粉湯底鮮美,非常濃郁嘅胡椒味,清淡得嚟又惹味😆 魚片新鮮滑嫩,搭配上彈牙的河粉,每啖都好滑溜😋😋另外我加了 蜜糖燒雞翼(2隻)$25🍗 勁高質😍 燒得外脆內嫩,蜜糖的甜味與雞肉的鮮味完美融合,食到停唔到口😋最後我仲試咗個甜品斑蘭椰絲卷(3條)$25🌿 外皮好脆口,帶有斑蘭嘅芳香,裡面嘅椰絲好香甜,口感非常豐富,有驚喜

2024-12-12 0 views
利申左先, 今次唔係餐廳現場食, 而係叫外賣返屋企食既檳城福建蝦麵味道唔錯既, 個粉份量都正常, 不過個湯實在太少, 大概得5份1個膠碗,個粉放左落去幾乎見唔到湯, 仲要好快吸乾晒, 以呢個價錢嚟講顯得有啲孤寒🥹椰香咖哩豬頸肉喇沙味道都係正常發揮, 但個問題同樣係少湯, 本身叫湯麵就係想要碗湯, 唔係既話叫炒麵就得啦椰香咖央多士唔知係咪外賣嘅關係, 食落個麵包皮已經開始淋, 雖然未到淋曬, 但一啲都唔脆口, 醬料就正正常常不過不失🤔
利申左先, 今次唔係餐廳現場食, 而係叫外賣返屋企食既

檳城福建蝦麵

椰香咖哩豬頸肉喇沙

Delivery
2024-12-08 0 views
近排同親一齊去咗 「TOSS 蘇媽,蘇馬」,馬來西亞菜餐廳,就只係係屯門市廣場,位置好方便!環境又舒適又乾淨,真心適合同長輩一齊食。啲職員都好nice,服務超快,感覺好好!同親試咗幾樣菜,真係唔錯!「一字骨」,一上枱就見到啲骨頭切得靚靚地,賣相好吸引!肉質嫩滑,炆得勁淋,又夠入味,外面嘅醬汁有啲甜,配上啲香料,真係好開胃!送飯一流!「椰香咖喱豬頸肉叻沙」。勁期待!咖喱散發著濃郁嘅椰香味,豬頸肉切得啱啱好,肉質新鮮,唔會油膩。叻沙嘅湯底好濃,啲香料味道真係好足,配埋米粉,真係好過癮!勁有馬來西亞嘅味道!最後就係「辣死你嗎」椰漿飯,個名好正,配牛肋條。個飯真係好特別,椰漿味香香,飯粒鬆軟,搭配仁當牛肋條,牛肉超入味,咬落去好軟滑,真係好滿足!整體味道唔會過辣,啱晒我哋呢啲唔太耐辣嘅人。講真,呢間餐廳嘅食材新鮮,冇添加味精,份量多得嚇人,保證夠飽!而且屯門呢個價位能有咁嘅質素,真係唔多見,超值! 下次再有機會,我哋一定會再嚟!

同親試咗幾樣菜,真係唔錯!

2024-12-08 0 views
今年新年前,經過屯門市廣場2期,才得知 <TOSS 蘇媽.蘇媽> 進駐屯門,趁今年5 月中佛誕假期當日,我要朝早走出去屯門新墟照超聲波,一於放假食早餐啦!不過,最近睇醫生早上經過,營業時間:11:30 開,現時暫停供應早餐嘞!早餐 $36~$58供應時間: 8:00~11:30餐牌以 QR code 電子落單舖位鄰近杯渡站,也有少部份餐桌可看到室外環境! 早餐椰香咖央多士 $42多士烘至金黃香脆,薄薄一層的咖央醬,配上少少牛油,份量恰到好處! 一咬下去,甜美的咖央醬咇出來!食完整份都不覺得膩滯!熱奶茶 (多奶)先上熱奶茶,可能是店方太忙,或者缺乏熱飲杯的關係;竟然堂食用上紙杯!相對保溫程度比較瓷杯稍遜!由於要求多奶,所以香滑程度令我滿意! 相對茶味不會太濃烈!抹茶榴槤糯米糍 $68/4粒等候期間,見到餐牌有這款甜品,好奇兩者配搭是什麼味道?!但是,電子落單要 11:30 後才可落到單!湯丸 size,比預期細粒!並非坊間糯米糍那麼大粒,雪到凍冰冰!入口榴槤味濃,猶如食榴槤雪糕雪米糍,糯米糍煙韌,抹茶唔多覺, 完全被突出的榴槤味蓋過!平日早上,大約5枱客;所以,我用 QR

早餐 $36~$58
供應時間: 8:00~11:30
餐牌
以 QR code 電子落單
舖位鄰近杯渡站,也有少部份餐桌可看到室外環境!
 早餐
椰香咖央多士 $42

一咬下去,甜美的咖央醬咇出來!
食完整份都不覺得膩滯!
椰香咖央多士
熱奶茶 (多奶)

相對保溫程度比較瓷杯稍遜!

由於要求多奶,所以香滑程度令我滿意!
 相對茶味不會太濃烈!
熱奶茶
抹茶榴槤糯米糍 $68/4粒
等候期間,見到餐牌有這款甜品,好奇兩者配搭是什麼味道?!

但是,電子落單要 11:30 後才可落到單!

完全被突出的榴槤味蓋過!
抹茶榴槤糯米糍
平日早上,大約5枱客;所以,我用 QR code 落單後,3分鐘便送齊!好有效率!
蕃茄滑蛋沙嗲牛肉通粉 $38
可由麵轉米粉/ 通粉/ 公仔麵,或+$5 轉出前一丁/ 辛辣麵
整體份量頗多!

蕃茄濃湯酸度調較不錯,不會超酸之餘又夠開胃!

沙嗲牛肉勉強入味,肉質有少部份韌!
始終味道被霸道的蕃茄濃湯蓋過!

通粉細細粒無坑紋,口感滑溜而軟硬適中,份量豐足夠飽肚!
蕃茄湯湯滲入其中,食落都好醒胃!
滑蛋尚可啦!還有新鮮蕃茄,好豐富又抵食呀!
蕃茄滑蛋沙嗲牛肉通粉
熱檸檬茶
有3片檸檬,茶膽濃郁到苦如涼茶!
 不加糖都難以入口!
熱檸檬茶
最驚喜莫過於,埋單後,店員送上一份贈品,
  即沖咖啡粉包,一大包31克!
 (兩次早餐,每次都有)
2024-05-15
$116 (Breakfast)
熱奶茶
蕃茄滑蛋沙嗲牛肉通粉
2024-11-28 88 views
都好耐冇返蘇爸蘇媽餐廳食嘢 呢排同friend去開屯門市中心 知道有間分店 又有啲掛住馬拉嘢食 就決定去食👍🏼👍🏼👍🏼呢間分店都好大 坐得好舒服 即刻點返個招牌椰香叻沙 鍾意佢有好多海鮮配料 仲有最愛入味嘅豆卜 加埋陣陣椰香嘅咖哩 真係冇得輸跟住點咗個最愛嘅咖央多士 佢呢個 咖央醬唔算好甜 椰子味好香濃 同埋個麵包都整得好香 正呢排做緊特價十蚊有六串馬拉燒蝦係海蝦嚟雖然唔算好大隻但係好鮮甜好好味 十蚊絕對抵食😋😋😋😋😋😋

呢排做緊特價十蚊有六串馬拉燒蝦
2024-11-23 106 views
心很累,想搵間好坐啲嘅餐廳食晚飯,到左屯市的蘇媽蘇媽,貪佢店面大有卡座。八點多來到,全店八成滿座好不熱鬧。坐低後,店員好快送上水同qr code,睇下食咩好先。⭐高佬麵配炸豬扒點了一客撈麵,有炸豬扒一塊,一堆小魚乾、花生,仲有一隻蛋,賣相不錯,上枱時都幾香添呀🤤麵條彈牙醬汁帶甜,個人嚐辣,張伴碟的辣醬拌勻後更好食。⭐椰汁班蘭冰累嘛當然要吸收點甜,點了椰汁班蘭冰,又香又甜好好飲,唯不滿係無粗飲管又無長匙羹,聚底的班蘭珠珠吃不到😂不經不覺坐到last order,食客不多了,趕緊埋單回家去啦😌
⭐高佬麵配炸豬扒
⭐椰汁班蘭冰
2024-11-18
$135 (Dinner)
一直都想試吓呢間馬來西亞餐廳🍴今次就去咗食下午茶整體都很不錯👍🏻🔸椰香咖央多士 $42呢個係下午茶set💦班蘭味加牛油本身感覺好簡單但食落又層次幾多🥰加上班蘭味好香配埋多士脆脆地真係幾好食🤭🔸輕盈椰香咖喱喇沙 +$20下午茶set加購嘅麵,麵底就揀咗河粉🙌🏻湯底十分濃郁偏傑身一點,重口味人士十分適合🤤而且帶有少少辣好惹味個人大愛❣️配料有魚片頭,豆卜同魚條🔸檳城福建蝦麵 $78麵底就揀咗滲滲姐係油麵加米糊🍜湯底蝦味頗濃的有點似蝦子麵相對清淡少少🤲🏻餸有蝦,五花肉,魚片頭,雞蛋同蔬菜🥬個人就麻麻呢個~🔸涷美綠恐龍🦖 +$11超濃美綠加上美綠脆脆同大量美綠粉真係超正🥰不過就偏甜少少螞蟻人士應該超愛🐜🔸凍白咖啡 +$5 正正常常~🤤好味度 : 8/10🔙回頭率 : 8/10

🔸椰香咖央多士 $42

正正常常~

🤤好味度 : 8/10
🔙回頭率 : 8/10
2024-11-12 218 views
檳城福建蝦麵份量蠻大份,湯底散發著淡淡的蝦味。配料方面,有兩片厚實的魚片頭、三隻大蝦和五花肉。蝦的是屬於普通的冷凍蝦,五花肉入口時微微的鹹香味,而魚片頭十分彈牙。椰香咖央多士多士夾著薄薄一層的咖央醬和牛油,如果多士能再熱一點,味道會更加理想。斑斕椰絲卷淡綠色的外觀,斑斕的味道並不明顯。但椰絲的香氣卻十分濃郁。拉茶茶味略淡,甜度適中。小總結❤️❤️❤️❤️📌午市套餐價格優惠📌檳城蝦麵份量足📌椰香多士椰香味濃
2009 views

檳城福建蝦麵

斑斕椰絲卷
淡綠色的外觀,斑斕的味道並不明顯。但椰絲的香氣卻十分濃郁。

拉茶
茶味略淡,甜度適中。

小總結❤️❤️❤️❤️
📌午市套餐價格優惠
📌檳城蝦麵份量足
📌椰香多士椰香味濃
  • 椰香咖央多士
2024-11-10 205 views
兩個人去食晏,1345咁上下時間,唔駛排隊,眼見應該仲有一兩張吉枱,一個高佬麵配牛助條,一個豬頸肉kaya.但最後只係一個人食完就離開,因為等左半個鐘.牛助條果個都未到,問都費事..直接等老婆食完 就走..(因為QR CODE 落單,照道理唔會有漏單情況.唯有當係叫我試都唔好試啦),只食左個豬頸肉kaya,評價係.唔似係用心煮製既湯底.豬頸肉都係果啲,預製好難難食。明就明,唔明就去俾錢受下氣.平均加埋1 100左右一位(不連飲)
2024-11-10
$100 (Lunch)
成日聽到好多人介紹蘇媽蘇媽,最近知道佢係屯門開左新分店,即刻約埋朋友一齊去食🤪屯門店裝修都幾靚,好多卡位,座位都算闊落,牆身仲掛左佢地啲招牌菜菜名🤩份量超多,好足料😚😚🍜椰香咖哩豬頸肉叻沙配滲滲 $88椰香味勁香,完全聞到都覺得爽,佢個湯底只係小小辣,我平時好少食辣既都接受到😌豬頸肉大塊又厚肉,滲滲其實係油麵+米粉兩樣mix左😝啲麵索哂啲汁好正,唔會話太鹹或太流🤓🍝高佬麵配炸豬扒 $79啲麵係加左佢地既秘製汁,食落去有少少甜同有少少辣,幾開胃😋而豬扒都好厚肉,炸得外脆肉嫩,外層酥脆,但有少少乾身,點返個醬就好好多🥰🍞椰香咖央多士 $42咖央醬加埋牛油好邪惡😱不過如果牛油少返少少會好啲,搶左咖央醬既味😢但整體唔錯呢🫢☕(熱)馬來西亞拉茶 $29個杯係好岩打卡,唔會太甜,茶味都幾出🫢🧋(凍)滲滲 $32係拉茶加咖啡,就好似香港版既鴛鴦咁,但味道唔會好啖,都仲好濃味🤤下次再試埋其他分店先~~TOSS 蘇媽.蘇媽 (屯門)📍屯門屯門屯隆街3號屯門市廣場2期UG樓19-20/21-22號舖
份量超多,好足料😚😚

🍜椰香咖哩豬頸肉叻沙配滲滲 $88
豬頸肉大塊又厚肉,滲滲其實係油麵+米粉兩樣mix左😝
啲麵索哂啲汁好正,唔會話太鹹或太流🤓

🍝高佬麵配炸豬扒 $79
啲麵係加左佢地既秘製汁,食落去有少少甜同有少少辣,幾開胃😋

🍞椰香咖央多士 $42
但整體唔錯呢🫢

☕(熱)馬來西亞拉茶 $29
個杯係好岩打卡,唔會太甜,茶味都幾出🫢

🧋(凍)滲滲 $32

下次再試埋其他分店先~~

TOSS 蘇媽.蘇媽 (屯門)