2023-08-23 337 views
ᯅ̈.ᐟ 豐受居酒屋 * ✿ 蕃茄牛肉烏冬 $ ⁶⁶✿ 和風蜆肉烏冬 $ ⁶⁶✿ 原隻燒魷魚筒 $ ⁸⁸ *另收加一服務費‎ ◡̎ ꕀ蕃茄湯底味道不錯 肥牛亦煮得很淋蜆肉烏冬的蜆肉份量給很多!店員也很貼心另外給一個碗給我們用來放蜆殼( 'ω' و(و "可惜烏冬偏硬 並不Q彈和風蜆肉烏冬的醬油湯底很鹹再加上送上來的時候湯都已經不熱了( ・-・̥ )燒魷魚筒帶點辣味 還算不錯吃* 整體 / 🥨🥨 /ꕀ⌫ 豐受居酒屋 (觀塘)觀塘鴻圖道83號東瀛遊廣場地下A號舖

ᯅ̈.ᐟ

✿ 蕃茄牛肉烏冬 $ ⁶⁶
✿ 和風蜆肉烏冬 $ ⁶⁶
✿ 原隻燒魷魚筒 $ ⁸⁸

*另收加一服務費‎ ◡̎

蕃茄湯底味道不錯 肥牛亦煮得很淋
蜆肉烏冬的蜆肉份量給很多!
可惜烏冬偏硬 並不Q彈
和風蜆肉烏冬的醬油湯底很鹹
再加上送上來的時候湯都已經不熱了( ・-・̥ )
燒魷魚筒帶點辣味 還算不錯吃

整體 / 🥨🥨 /

⌫ 豐受居酒屋 (觀塘)
觀塘鴻圖道83號東瀛遊廣場地下A號舖

2023-07-28 219 views
觀塘豐受居酒屋.味道:8.5/10🌟抵食:7/10🌟環境:7/10🌟.超好味現場整烏冬😍叫咗番茄牛肉烏冬🍅飲咗一啖湯就已經有驚喜😋鍾意番茄嘅朋友應該都知道,出面嘅番茄湯真係好易中伏🤣但呢度嘅番茄湯好好味😆似係真番茄而唔係落茄膏調出黎嘅🥰即叫即整嘅烏冬當然冇得輸,睇倒部烏冬製作機真係好正🫣洋蔥牛肉份量都唔少!調味都同番茄出奇得夾🧅唔夠食仲可以➕$18一份牛肉🐮小食小食茶碗蒸同三文魚都正正常常,可以叫🤭柚子蜜超大杯!唔會太甜又好夠飲🍹推薦大家黎🥢.#香港 #食評 #foodie #食好西 #instagram #discoverhongkong #香港好去處 #香港美食 #打卡 #觀塘 #觀塘好去處 #觀塘美食 #烏冬 #觀塘烏冬 #番茄
觀塘
味道:8.5/10🌟
抵食:7/10🌟
環境:7/10🌟
2023-06-24 1435 views
觀塘收工太肚餓約了同事食埋晚餐先返屋企,想坐得舒服,今次試吓公司斜對面地下有間新開的居酒屋,平時中午見到都幾多人食明太子芝士玉子燒$68玉子燒我最怕太甜,呢個味道剛剛好,玉子唔會煮到鞋口,配上木魚絲同明太子醬,味道加分炸芝士年糕$38芝士年糕幫我剪開一半,一份一啖剛剛好,幾體貼燒鯖魚$58鯖魚有好香濃的魚味,魚皮燒到少少焦燶,入面的魚肉依然有肉汁蕃茄牛肉烏冬$66蕃茄烏冬真心推薦,蕃茄湯底足料,好多蕃茄碎,香濃蕃茄味又唔會太酸,份量十足,感覺有平時烏冬的1.5倍,烏冬有口感唔會浸到淋晒,肥牛質素都ok,唔會太肥或太靭,整體性價比高,下次可以中午去食lunch set鹽燒雞翼串$38雞翼燒到好香脆,雞皮係靈魂,油脂燒完已經少了大半,雞皮連嫩肉食,有雞油香但不肥膩,正!鹽燒牛舌$48食燒物又點可以唔叫牛舌呀, 我最喜歡食牛舌有口感 ~時令生蠔6隻$198一共有三款蠔,分別是太平洋、法國及澳洲的蠔,職員仲介紹埋食蠔要由淡到濃咁食,生蠔完成唔腥,食蠔又點可以無酒,見到餐廳裝飾咁多酒樽,就知佢哋識飲,所以搵餐廳推介一枝容易入口的清酒,酒樽都咁啱晒打卡燒菠蘿$38我最怕菠蘿酸,燒完的菠蘿好甜,唔係
明太子芝士玉子燒$68
炸芝士年糕$38
芝士年糕幫我剪開一半,一份一啖剛剛好,幾體貼
燒鯖魚$58
鯖魚有好香濃的魚味,魚皮燒到少少焦燶,入面的魚肉依然有肉汁
蕃茄牛肉烏冬$66
鹽燒雞翼串$38

鹽燒牛舌$48
食燒物又點可以唔叫牛舌呀, 我最喜歡食牛舌有口感 ~
時令生蠔6隻$198
燒菠蘿$38
我最怕菠蘿酸,燒完的菠蘿好甜,唔係浸糖水的假味
薄牛肉好有牛味!而且份量好多!
餐廳新淨,座位都算闊落,食飽起身見到隔離有榻榻米的座位,好有日本特色,好想搵次試下!

1935 views
2023-06-14
$250 (Dinner)
[ 豐受居酒屋 ]上網見到觀塘東瀛遊廣場附近新開咗間日式居酒屋,門口裝修得唔錯,約埋班朋友去Happy Hour先🕺。小食✿ 新鮮日本蕃茄🍅🍅原個新鮮日本蕃茄配上柚子醋,酸酸甜甜,好開胃。另外仲配咗日本料理中常用嘅雞冠草,類似海藻,爽口彈牙。生鮮✿ 鹿兒島油甘魚刺身(4片) $88✿ 赤蝦刺身 (4隻) $58油甘魚肥美厚肉,滿滿油脂感,唔會有腥味;赤蝦新鮮,蝦頭部分味道鮮甜🦐。✿ 天婦羅拼盤 $78拼盤有南瓜、蕃薯、秋葵、冬菇、金菇、大蝦🍤,每件新鮮炸起,熱辣辣,炸粉夠薄脆,裡面嘅食材保持到原來嘅質地,唔乾身👍🏻燒物✿ 燒生蠔🦪🦪 (2隻) $88日本蠔隻屬刺生級別,可生食/可熟食,加入牛油🧈燒烤而成,夠哂juicy。✿ 雞泡魚干🐡 $58佐酒小吃點少得雞泡魚干,烤得恰到好處,唔會乾柴。✿ 炸雞軟骨 $48雞軟骨炸得香口,可以沾蛋黃醬食,食不停口😋✿ 鹽燒三文魚腩 $58三文魚腩燒得外皮香脆,原條食啖啖肉呀。✿ 鹽燒雞皮串(2串)$38✿ 鹽燒雞心串(2串)$38✿ 鹽燒牛舌串(2串)$48用上牛舌芯,厚實得來唔韌,一啖一口非常滿足。✿ 原隻燒魷魚筒🦑🦑 $88店員推介必點嘅魷魚筒,
[ 豐受居酒屋 ]

✿ 天婦羅拼盤 $78

燒物
✿ 燒生蠔🦪🦪 (2隻) $88

✿ 雞泡魚干🐡 $58
佐酒小吃點少得雞泡魚干,烤得恰到好處,唔會乾柴。

炸雞軟骨 $48
雞軟骨炸得香口,可以沾蛋黃醬食,食不停口😋

✿ 鹽燒三文魚腩 $58
三文魚腩燒得外皮香脆,原條食啖啖肉呀。

✿ 鹽燒雞皮串(2串)$38
✿ 鹽燒雞心串(2串)$38
✿ 鹽燒牛舌串(2串)$48
用上牛舌芯,厚實得來唔韌,一啖一口非常滿足。

✿ 原隻燒魷魚筒🦑🦑 $88
店員推介必點嘅魷魚筒,魷魚彈牙得來容易咬開,配上特製醬汁,少少辣,好惹味。

酒水🍶🍶
✿ 若竹鬼ころし 純米大吟釀
✿ 浦霞 純米大吟釀 No.12
✿ 小左衛門 純米吟醸
✿ 紅茶梅酒

食居酒屋最適合飲清酒,清酒款式選擇多,淡口至辛口都有,詳情可以向店員查詢翻😀😀

總結🫦
整體食物質素不錯,價錢合理,店員服務有禮。餐廳裝潢乾淨企理,仲有塌塌米打卡位,好適合收工同朋友嚟小酌一杯☺️另外餐廳午市主打自家製烏冬,有機會都要嚟試吓!
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
地址: 觀塘鴻圖道83號東瀛遊廣場地下A號舖
電話: 62869939
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 原隻燒魷魚筒
2023-06-18 315 views
觀塘飲食日誌 day1778$食一個茄牛烏冬做lunch抵唔抵其實好視乎配套而定烏冬用讚岐,粗身結實有咬口也做到掛湯動作份量看似不多但食得好飽湯底用鮮茄茸唔馬虎跟餐還有一個小食選了茶碗蒸雖只有一小粒蝦仁及一片鮮菌但蛋味非常濃郁蒸得嫩滑唔老連跟餐的柚子茶也很大杯相對之下牛肉失色可能是蕃茄湯底太濃把牛肉味掩蓋而且不是一片片而是碎上於是連肉質也沒法評論另外是新開張不久所以地方乾淨也坐得舒服服務員也快手殷勤整個用餐體驗不錯
觀塘飲食日誌 day17

78$食一個茄牛烏冬做lunch抵唔抵
其實好視乎配套而定

烏冬用讚岐,粗身結實有咬口
也做到掛湯動作

也坐得舒服
服務員也快手殷勤
整個用餐體驗不錯

蕃茄牛肉烏冬
$78 (Lunch)
2023-06-08 337 views
有心機裝修,有自成一國既空間感,又同時感受到附近食客既氣氛,好自然舒服。平時去襯日式食店都硬係用石英燈,筒燈,黃光燈再配搭深沉木製品等等,感覺忽明忽暗好唔舒服,今次有驚喜。食物種類都算足夠多,有心機煮,今次試左個牛蒡冷烏冬,撞正又焗又熱又濕既天氣,食完連個丹田都清涼晒,呢個雞軟骨,唔明老闆點解唔推薦做主打,好食,又係心機菜,有咬口,有爽脆,乾身不肥膩。至於呢個軟殼蟹,份量都唔細,只係對我嚟講食開濃味既人稍為淡左小小。期待老闆同主廚再有新推出。
期待老闆同主廚再有新推出。
豐士山
必試雞軟骨,清爽蟹籽沙律
豐士山
必試雞軟骨,清爽蟹籽沙律
2023-05-19 616 views
觀塘新開日式餐廳,睇得出裝修好抌本,QR落單,不過冇相得字。野食上得都快。杯富士山特飲,一d單味都冇,而且飲左兩啖就起哂泡泡 睇到都唔開胃,大家千祈唔好試。烏冬好似係自家製,本身都幾期待,不過最後都係失左望,超市買既'真打’都食過佢好多。另外仲點左三個小食,牛舌其實都算OK,係鹹咗少少。椰菜魷魚串,個質地好奇怪,好似咬緊擦子膠咁。芝士年糕咬落去一口粉,真係一言難盡。最後埋單二百幾蚊,真係去食茶記好過。
2023-05-13 428 views
下午時間搵咗呢間坐得舒服又乾淨嘅餐廳傾偈食嘢點咗蕃茄牛肉烏冬、原隻魷魚筒、燒三文魚腩、串燒拼盆同埋野菜大蝦天婦羅拼盤蕃茄湯底好正牛肉食得出係優質肥牛烏冬口感Q彈一向好鍾意食魷魚筒,今次點嘅魷魚筒好啱我口味串燒拼盆同埋燒三文魚腩一齊上,串燒有雞皮、雞肉同雞翼,配埋啤酒食好夾。燒三文魚腩燒得恰到好處,魚皮香脆,魚肉美味多汁最驚喜係野菜大蝦天婦羅拼盤平時唔係點食天婦羅嘅我都覺得好好食。天婦羅係啱啱炸好即上檯,表面重有一層熱氣。其中大蝦天婦羅必食!!食物整體上都好高質,一定會再再再幫襯
下午時間搵咗呢間坐得舒服又乾淨嘅餐廳傾偈食嘢

蕃茄湯底好正
牛肉食得出係優質肥牛
烏冬口感Q彈

一向好鍾意食魷魚筒,今次點嘅魷魚筒好啱我口味

最驚喜係野菜大蝦天婦羅拼盤

食物整體上都好高質,一定會再再再幫襯

燒三文魚腩+串燒拼盤
野菜大蝦天婦羅拼盤
2023-05-13
燒三文魚腩+串燒拼盤
野菜大蝦天婦羅拼盤
2023-04-27 410 views
今日落黎觀塘整野,順便食埋野。落單叫左個明太子溫泉蛋伴烏冬、牛油雞翼同凍榛子咖啡🥢🥄明太子溫泉蛋烏冬倒汁落去食好味🤤 烏冬爽滑。牛油雞翼好脆好香,咬落去仲好juicy👏至於榛子咖啡☕️好香,唔會太甜👍最後值得一讚係店的員工都好好禮貌😊
今日落黎觀塘整野,順便食埋野。
2023-04-16 496 views
去觀塘買體育用品離開時,被一間很有特式日本餐廳吸引,從門口望入去就見到師傅係度整烏冬,自製烏冬👍即刻入去試下。 入到去裝修好舒服,設計好日本Feel,座位亦好有私隱,用電話掃QR Code,睇下有咩野食,真係有驚喜,諗住即場自製烏冬,裝修環境又不錯,竟然收費咁大眾化,6十幾就一個烏冬。 叫左三個烏冬加小食,烏冬無令我失望,好有彈力,而有掛到湯,蕃茄湯底食到係無味精,而又唔會酸,忍唔住連個湯都飲晒。小食好脆,尤其南瓜餅。另一個係用醬撈既烏冬,酸酸甜甜小朋友食得好開心。 總括好滿意,環境舒服,價錢大眾化,但食物係高質👍👍

小食好脆,尤其南瓜餅。
另一個係用醬撈既烏冬,酸酸甜甜小朋友食得好開心。

總括好滿意,環境舒服,價錢大眾化,但食物係高質👍👍

2023-04-15 423 views
復活節假期,同小朋友係觀塘海濱長廊野餐完,諗住喺觀塘工業區食晚餐,經過鴻圖道東瀛遊廣場地下,見到新開咗一間主打烏冬麵居酒屋,喺門口見到餐牌,都幾適合大人及小朋友食,所以就試咗依間餐廳。餐廳環境:採用日式風格,木器傢俬柔和舒服燈光照明光猛,洗手間乾淨清潔,冇積水,仲有兩至三枱,日式榻榻米座位。食物方面:主食蕃茄牛肉烏冬$66,烏冬彈牙有口感應該新鮮製造,蕃茄湯底應該用新鮮蕃茄烹調味道濃郁,牛肉用正常肥牛。炸雞他他醬拌烏冬$66,烏冬彈牙有口感,炸雞外面炸醬皮薄及脆,內裏雞肉冇炸到乾身,雞肉嫩滑有汁,他他醬正常。日式牛肉飯$66,用日本珍珠米,牛肉汁配肥牛味道唔太鹹。炸物炸雞軟骨$48,炸醬皮薄,雞軟骨比平常食大粒更有口感。燒物雞泡魚干$58,燒得乾爽有魚干味。鹽燒牛舌串$48,醃製味道適中,燒烤後保留到肉汁。原隻燒魷魚筒$88,醬汁調校得好味,燒烤後保留到彈牙及魷魚鮮味。燒多春魚$38,燒烤後保留魚身外脆內軟燒菠蘿$38,外面少少燒焦,菠蘿肉酸酸甜甜保留到菠蘿水份。飲品:食店提供日式熱茶或水Happy hour時段,Asahi啤酒買一送一,都有大約500毫升一杯,$ 58兩

食物方面:
主食

日式牛肉飯$66,用日本珍珠米,牛肉汁配肥牛味道唔太鹹。

炸物
炸雞軟骨$48,炸醬皮薄,雞軟骨比平常食大粒更有口感。

燒物
雞泡魚干$58,燒得乾爽有魚干味。

鹽燒牛舌串$48,醃製味道適中,燒烤後保留到肉汁。

燒多春魚$38,燒烤後保留魚身外脆內軟

燒菠蘿$38,外面少少燒焦,菠蘿肉酸酸甜甜保留到菠蘿水份。

飲品:
食店提供日式熱茶或水
Happy hour時段,Asahi啤酒買一送一,都有大約500毫升一杯,$ 58兩杯,啤酒夠冰凍。

炸雞他他醬拌烏冬
日式牛肉飯
雞泡魚干
炸雞軟骨
燒多春魚,鹽燒牛脷
燒菠蘿
2023-04-10
$120 (Dinner)
炸雞他他醬拌烏冬
雞泡魚干
炸雞軟骨
燒多春魚,鹽燒牛脷
燒菠蘿
2023-04-10 332 views
終於有機會試到呢間新開既餐廳中午時間落黎,未試過有位,今日晚上落黎,估唔到又幾正播Happy hour,生啤買一送一只係$58蚊有兩杯,好抵飲另外侍應介紹我地開左一支有汽梅酒,$168,甜甜地又有梅酒香,無介紹錯🤩不過最驚喜既係,老闆應該都係愛狗之人,你會發現你附近會有幾隻可愛毛孩,睇得出係有落心機食品方面,有我最鍾意既蕃茄烏冬同法國生蠔,終於比我搵到一間一次過可以食晒呢2樣野既地方😍唔洗分2餐食🥰加上晚市又無限時,值得再黎
終於有機會試到呢間新開既餐廳
中午時間落黎,未試過有位,今日晚上落黎,估唔到又幾正播

Happy hour,生啤買一送一
只係$58蚊有兩杯,好抵飲

加上晚市又無限時,值得再黎

2023-04-10
Type of Meal
Dinner
  • 法國生蠔
  • 蕃茄烏冬
2023-04-09 272 views
這家居酒屋的午餐菜單有很多好吃的料理,主打烏冬系列,我跟朋友點選了蕃茄肥牛烏冬跟豚肉豬骨濃湯烏冬 ,每個lunch set可跟配小食一份。今次我跟朋友小食選了炸物牛油雞翼和野菜魷魚。這兩道料理非常適合搭配啤酒或其他飲品。如果你喜歡喝咖啡,跟餐可+$12轉飲特飲凍沖繩海鹽焦糖咖啡和凍榛子咖啡。哩兩杯咖啡都好好飲,我自己好鍾意加左cream既咖啡♥️而且轉飲價錢不貴,建議大家可試試這家居酒屋的門口擺設了一隻柴犬小狗,非常可愛,讓人感到很放鬆。此外,這裡的座位也很舒適,可以讓你在用餐時感到非常輕鬆愉快。總體來說,這家居酒屋的午餐菜單和環境都非常不錯,推薦大家去試試看!

2023-04-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-04-08 192 views
最近見到呢間新開日本餐廳,見入面裝修都幾靚同埋座位闊落,啱晒我呢啲唔鍾意聽隔離枱講野既人。可能今日係假期,唔駛等位即入。入到去見比較凍,向侍應哥哥反應後即刻幫忙較細冷氣出風口👍🏻由於午餐諗住平平地,都係跟午市套餐咁叫,叫左炸雞他他醬烏冬同清湯牛肉烏冬,小食跟左兩款薯餅。可能我自己撈得太多他他醬,個撈烏冬變得略為甜,但酸度適中;反而個炸雞唔厚粉,雞肉出奇地嫩口,唔似一般乾身雞肉,食完一舊想即刻再食一舊😋牛肉烏冬既烏冬爽口彈牙,牛肉既生熟程度適中,易咬口,湯底有濃郁海苔味同一種唔知咩味,都幾香甜。最後兩個薯餅小食更是驚喜,簡單講就係皮薄餡靚,南瓜蓉同粟米蓉都甜而不膩,亦明顯地係新鮮即製。飲品叫左波子汽水,無咩好點評😙下次再試埋晚市居酒屋menu👍🏻

飲品叫左波子汽水,無咩好點評😙

下次再試埋晚市居酒屋menu👍🏻
2023-04-08
$80 (Lunch)
  • 南瓜薯餅
  • 粟米薯餅
  • 炸雞
  • 牛肉烏冬
2023-04-08 152 views
豐受店外面門口裝修十分日式,好看。入到餐廳裡面很鍾意它日式的裝修,坐的位置很舒適,最鍾意有皮梳化。整個環境都令整個環境都人心境舒暢。食物方面,番茄牛肉手打烏冬十分彈牙,分量剛刪好,用料蕃茄新鮮,蕃茄味道十分濃郁,牛肉分量剛好好好。牛舌煮得十分超淋,味道很入味。侍應服務態度好,牛奶抹茶十分香滑。串燒雞翼唔會燒得太燶,火候剛剛好,加埋七味粉,仲更加提升鮮味道, 加左柚子汁超好味下次一定會再幫襯 。5-4-2023
豐受店外面門口裝修十分日式,好看。
食物方面,番茄牛肉手打烏冬
牛舌煮得十分超淋,味道很入味。
侍應服務態度好,牛奶抹茶十分香滑。
串燒雞翼唔會燒得太燶,

下次一定會再幫襯 。

5-4-2023
2023-04-05
$150 (Lunch)
  • 牛舌