2023-09-21 61 views
🔺Parma HamParma ham品質高質,肥瘦比例適中,火腿煙燻的味道剛剛好,鹹味恰到好處🔺Baked Beef Tripe這個是令我有驚喜的菜式,大家來到也是一定要點的份量不多,作為前菜剛剛好義大利式的牛肚菜式,非常特別,以番茄醬為base連同芝士和雞蛋一起烤焗番茄酸甜的味道非常開胃,加上金錢肚彈牙的口感裡面還有一些鷹嘴豆,吃起來跟shakshuka有點異曲同工之妙另外還有foccacia可以沾醬吃,是個非常開胃的前菜🔺Neptune’s Bounty店家招牌菜之一,是seafood lover必點菜式不同的海鮮以清湯呈現,吃的就是它的原汁原味魚肉以日本的立鱗燒,把魚皮燒至豎起來,口感非常酥脆,有點不捨得切下去呢魚肉很鮮甜,雖然脂肪含量不高,不過依然鮮嫩,魚肉味清甜另外還有大蝦、青口、大蜆和帶子,全部都肉質鮮嫩,尤其是大蝦燒過更加香湯底的清湯也是以些微parsley帶出味道,雖然淡可是喝下去很舒服,而且跟整個菜式很搭,很好地襯托出所有海鮮的味道
🔺Parma Ham

🔺Baked Beef Tripe

這個是令我有驚喜的菜式,大家來到也是一定要點的
份量不多,作為前菜剛剛好

另外還有foccacia可以沾醬吃,是個非常開胃的前菜

🔺Neptune’s Bounty

店家招牌菜之一,是seafood lover必點菜式
不同的海鮮以清湯呈現,吃的就是它的原汁原味

魚肉很鮮甜,雖然脂肪含量不高,不過依然鮮嫩,魚肉味清甜
2023-09-17 48 views
今日就同朋友去左Trattoria Kagawa by Mihara食飯, 餐廳環境好舒服, 仲可以見到廚師即場係鐵板上燒野食我就叫左Fettuccine Uni Carbonara面頭既海膽好鮮甜, 醬汁濃郁, 手工意大利寬麵口感比較煙靭, 而且好掛汁😋Grilled Oyster & Bacon Risotto 蠔表面輕輕烤香, 咬入去仍然保留左蠔肉既汁, 肉質creamy, 醬汁好香香草味, 配撘清新👍Slow cooked Duck 鴨皮比較香脆, 慢煮既烹調方法, 保留左鴨既肉汁, 而且肉質嫩滑同有彈性, 面頭既流心蛋仲有d 煙熏味🤤

我就叫左Fettuccine Uni Carbonara

Slow cooked Duck

2023-09-15 45 views
日籍總廚主理的日意餐廳Trattoria Kagawa by Mihara位於灣仔船街,有大大張吧枱可以睇住大廚整鐵板燒~ 十級推介試試鐵板和牛舌($168)🔥熟度剛剛好,一咬就咬得開😳海膽卡邦尼寬麵($258) 北海道海膽大大啖放入口鮮甜又軟滑🤩慢煮日本和牛面頰配紅酒汁($169) 配上脆片,呢個價錢食到咁大碟全部都係肉真係好抵,全兜全部都係肉😳😳真係好抵,脆片有少少咬口,所以有啲飽肚,絕對會二訪🥰
2023-09-14 34 views
週末同朋友去左呢間位於灣仔船街嘅餐廳試左佢地個Weekend brunch。除左有六款前菜(包括洋蔥湯、唐揚炸雞、椰菜花天婦羅、鐵板炒墨魚、白酒青口)任食,仲有2款超好味Main Courses,餐廳環境好適合大家傾吓偈飲下酒!前菜全部都係酒店級質素,以下兩款真係值得一讚,總共叫左2 rounds:🟣唐楊炸雞餐廳嘅炸雞係即叫即炸,熱辣辣上碟,而且雞皮炸得好薄,平時唔食皮嘅我都忍唔住食晒。另外,餐廳仲提供他他醬同芝麻醬,雖然邪惡但真係好好味!😍😍😍🟠鐵板炒魷魚鐵板係餐廳嘅賣點之一,墨魚好彈牙,同洋蔥汁好夾,亦都好啱配酒一齊食😍😍😍而主菜就揀咗以下兩款:🔵Sukiyaki Sirloin Roll薄切和牛加埋芝士、金瓶牛蒡同红蘿蔔絲一齊食,將成個層次提升左,一啲都唔油膩,而且和牛真係走到入口即溶,同芝士一齊夠晒滋味!👍🏻👍🏻👍🏻🟡Smoked Iberico Pork Collar豚肉揀咗油脂比較高嘅部位,果然冇失望,一咬入去竟然有溶化嘅感覺,仲以為食緊和牛,豚肉亦透過煙燻處理,燒得好香口,真係要讚吓廚師嘅功力!🥰.我同朋友已經決定下個月再嚟食!

🟣唐楊炸雞

🟠鐵板炒魷魚

而主菜就揀咗以下兩款:

🔵Sukiyaki Sirloin Roll

🟡Smoked Iberico Pork Collar

我同朋友已經決定下個月再嚟食!
位於灣仔船街 trattoria.kagawa 推出嘅weekend brunch真係幾高質6款任食starter 都係高質無hea場再每人選1款主食$288 嘆2小時,可加錢食埋甜品想再開心d $388就可free flow champagne Starter chicken Karaage 唐揚雞塊唔厚粉好juicy!French Onion Soup 超香甜,仲有半溶芝士Baked Cheese Beef Tripe in Tomato Sauce用日式蕃茄肉醬燉煮牛肚,配手工香草麵包都不錯食!Fried CuttlefishCauliflower Tempura椰菜花天婦羅第一次食,可沾芝士醬食Mussels in White Wine BrothMainBlack Truffle, Unagi & Foie Gras Risotto鰻魚再配creamy煎鵝肝好豐富stewed beef cheek牛面頰很軟稔包一杯飲品!
位於灣仔船街 trattoria.kagawa

推出嘅weekend brunch真係幾高質

嘆2小時,可加錢食埋甜品

Starter

chicken Karaage 唐揚雞塊
唔厚粉好juicy!

French Onion Soup
超香甜,仲有半溶芝士

用日式蕃茄肉醬燉煮牛肚,配手工香草麵包都不錯食!

Fried Cuttlefish

Cauliflower Tempura
椰菜花天婦羅第一次食,可沾芝士醬食

Main

鰻魚再配creamy煎鵝肝好豐富

stewed beef cheek
牛面頰很軟稔

包一杯飲品!

2023-08-20
$500 (Lunch)
  • Baked cheese and beef tripe in tomato sauce
  • French  onion  soup
又到牛媽去覓食既時間啦!今次牛媽去咗一間價錢親民而且又非常精緻既意食日煮 fusion 餐廳Trattoria Kagawa by Mihara💓 係由擁有非常豐富國際廚藝經驗日藉資深總廚三原光史先生主理💕每一道菜式都係味蕾既享受,非常有驚喜❣️總廚三原光史先生亦為香港既Foodie呈獻他家鄉香川縣既優質食材及其風味特色,與他對意大利菜既喜愛,兩國菜式結合埋一齊,簡直係將每一道菜色升華到另一個層次!今次牛媽同一班好朋友品嘗左其8道菜式:👨‍🍳Wagyu Ox Tongue ·取其和牛舌最中間最靚既部分,每一口都能夠食到和牛舌肉質既鮮味,以鐵板形式上菜,熱辣辣,鐵板既熱度更加突出和牛舌既香味!牛媽私心推介❤️👨‍🍳Fried Cuttlefish ·亦以鐵板形式上菜,日意fusion 醬汁更能夠突出墨魚既鮮味!👨‍🍳Wagyu Sirloin Cutlet ·必試菜式之一,和牛扒入口既溶,和牛扒表面加上些脆脆,更能增加口感👍👨‍🍳Sukiyaki Sirloin Roll.薄切牛肉卷包著D蔬菜,口感非常豐富,必點😉👨‍🍳Fetucine Uni Carbonara (牛媽私心推介)傳統西式卡
又到牛媽去覓食既時間啦!今次牛媽去咗一間

每一道菜式都係味蕾既享受,非常有驚喜❣️

今次牛媽同一班好朋友品嘗左其8道菜式:

👨‍🍳Wagyu Ox Tongue
👨‍🍳Fried Cuttlefish
👨‍🍳Wagyu Sirloin Cutlet
👨‍🍳Sukiyaki Sirloin Roll
.薄切牛肉卷包著D蔬菜,口感非常豐富,必點😉
傳統西式卡邦尼意大利寬條麵條加上北海道海膽,令到整道菜式更鮮甜,醬汁搭配得十分濃郁😋😋😋非常好味!

👨‍🍳Chicken Karaage
·炸雞都非常Juicy ,雞皮非常脆口,非常多汁鮮味,Yum!

👨‍🍳Seasonal Seafood in Garl
·今次既seasonal seafood 係🦐,以意式烹煮,配搭著意式香草面包食用,非常開胃😉

👨‍🍳 Matcha Crème Brûlée
·抹茶控不能錯過,蛋香味十足,甜而不流 🍵

餐廳環境好chill 好浪漫💕非常適合朋友聚餐及情侶👫約會❣️ 店內亦設有鐵板燒吧檯位置,讓席前客人可以欣賞到三原光史先生與其廚藝團隊既烹調技藝,集視覺嗅覺同味覺享受於一身!
Dining Offer
Tasting Event
2023-09-11 45 views
《Trattoria Kagawa by Mihara》二訪灣仔意日fusion餐廳Trattoria Kagawa 今次黎食佢地個新推出嘅Weekend brunch▪︎Weekend Brunch▪︎ 🧆 Starter (All you can eat)。Chicken Karaage。French Onion Soup (當天改了蜆肉麵豉湯)。Baked Cheese Beef Tripe in Tomato Soup。Fried Cuttlefish。Cauliflower Tempura。Mussels in White Wine Broth↪️ 無聽錯,starter係任食!!每款都可以叫,每款都可以再order,而且份量一啲都唔麻呼。雖然係較A La carte嘅portion少,但絕對飽肚又美味,同朋友兩個人每款都叫一份黎試下未食哂都feel到8-9成飽😆 日式炸雞非常juicy,一定要點佢地個自家製芝麻醬,非常特別,惹味又香口;鐵板炒魷魚粒粒都好厚身,又彈又chewy; 蕃茄醬汁燴牛肚牛肚夠淋,配埋麵包和芝士流心煎蛋一齊食酸酸地幾開胃。 🍝 Main (Choose 1
《Trattoria Kagawa by Mihara》
今次黎食佢地個新推出嘅Weekend brunch

▪︎Weekend Brunch▪︎

🧆 Starter (All you can eat)
。Chicken Karaage
。Fried Cuttlefish
。Cauliflower Tempura
。Mussels in White Wine Broth
↪️

🍝 Main (Choose 1 out of 7 choices per person)
。Fettucine Uni Carbonara (+$50)
。Sukiyaki Sirlion Roll (+$50)
↪️

主菜點了signature的海膽意粉,面頭蒲上鮮甜的日本赤海膽,醬汁加入大量海膽煮成,每一啖都有濃濃的creamy海膽味。其實更值得一贊係個意粉,係店舖自家製的手工意粉,只係使用了蛋和麵粉,食落又滑又彈牙,有點似烏冬的口感。薄牛肉Sukiyaki使用了A4和牛包住牛膀、芝士、菠菜,滿滿牛肉汁和蔬菜鮮甜味。

🫘 Dessert
。Homemade Japanese gelato (+$18) - 原來係紅豆味嘅雪糕,紅豆和奶香味好match。

🍾 Beverage
。Free flow Champagne (+$388) - 餐廳提供法國Moet Chandon Champagne,味道偏果香,甜甜地有好香嘅梨味,非常好飲。

(Weekend Brunch: $288/pp)
12:00pm-4:00pm; 120 mins dining hours
<Overall score: 8/10>
🥄🍝🍽🍾🥂

餐廳環境舒適,店員亦友善,有分室內室外。個人覺得以$288食到咁多野食真係好抵食,真心推薦。

2023-09-11 41 views
成日lunch經過灣仔 都見到呢間餐廳 今次放工終於都去試啦! 餐廳裝修好靚 好似去左bali 咁但佢係一間意日fusion小餐館~有鐵板燒 仲可以坐bar table! 鐵板燒師傅仲會成不成有表演 成間餐廳既食客就會過去睇 好有氣氛 我地今次就食西餐~~Mussels in White Wine Broth ($158)青口大大隻 鮮甜無腥味! 全部都開哂口 無唔食得既! (出面好多餐廳都仲有幾隻係唔食得😂) 個日式白酒醬汁好match!如果有埋薯條點個汁就好啦 🤣 星期一至三仲有得加錢任食mussels唔可以錯過! Fettucine Uni Carbonara ($258)餐廳意粉係自家製 好彈牙好有咬口同埋掛汁! 🤩Carbonara用上海膽忌廉醬 醬汁偏結 要襯熱食呀~唔係好快就痴埋一舊 面頭仲有鮮甜既北海道海膽 😋Inaniwa Mentaiko Udon ($168)呢款忌廉汁明太子和烏冬都好正!個人認為呢款仲有驚喜 🤩 明太子份量十足 再加埋洋蔥同菇 好有咬口! 好似仲有D炸蒜🤣 個醬汁有少少辣 好惹味 🥰仲叫左兩杯white what a perfect night

我地今次就食西餐~~

Inaniwa Mentaiko Udon ($168)

仲叫左兩杯white what a perfect night! 🤩

起身係早上跟晏就之間一於去食返個brunch 先🤭Brunch $288✨starter前菜共六款 係任食既不過最期待既青口同芝士炸椰菜花冇晒😖但其他款都好好食既😋✨洋蔥湯入面真係勁多洋蔥 所以都好夠味再配上芝士蒜蓉包 好食✨炸雞件件都炸到脆卜卜又大大件而且肉都夠晒滑再配上店舖調制既醬料✨鐵板墨魚好大份仲要粒粒都勁有咬口寧捨開胃又食得過隱😃✨牛舌農夫包將牛舌切成一粒粒細細粒咁口感就有啲似牛腩咁 Main ✨Fettucine Uni Carbonara+$50海膽卡邦尼意粉本身係闊條麵黎 但賣晒改用意粉代替呢個係十級邪惡 因為係勁creamy 🥲海膽唔係苦個隻 真心好好食🥲🥲✨Black Truffle, Unagi & Foie Gras Risotto黑松露鵝肝鰻魚意大利飯鵝肝真係好好食 不過呢度既鵝肝係偏淡味感覺上會冇咁油膩但原來加上鰻魚又幾搭架woooo Dessert ✨Tiramisu口感好軟 而且唔會甜我見好多人拎黎做生日甜品一眾員工會出黎唱生日歌 都好有氣氛架🤭✨Homemade Japanese Gelato 是日味道係tofu 🥹好滾動 我真係好鐘意食豆腐味既雪糕想
起身係早上跟晏就之間

✨Homemade Japanese Gelato
是日味道係tofu
🥹好滾動 我真係好鐘意食豆腐味既雪糕
想講真係勁有豆腐味好好食
最近同男朋友去咗灣仔船街嘅Trattoria Kagawa by Mihara 食Weekend Brunch 呢度環境好舒服💚人均HKD288可以任食6款前菜真係超抵 啱晒大食嘅朋友😆😆 不過我同男朋友嗰日唔算好肚餓 所以淨係試咗其中三款~✦ Baked Cheese Beef Tripe in Tomato Sauce牛肚口感非常軟腍!!平時好少食內臟嘅我都覺得好好食😋 整體好香蕃茄同埋芝士味 仲有流心半熟蛋漿同鬆軟麵包~好睇又好食✦ French Onion Soup洋蔥湯好香甜🧅 紅色碗仔顏色鮮艷賣相吸引❤️仲有配上芝士嘅蒜蓉包~好正✦ Mussels in White Wine Broth青口份量估唔到會咁多!仲可以任叫真係性價比超高😳 而且青口隻隻都好肥美 配埋香草白酒好夾~🖤大部份主菜都唔洗加錢 不過見到壽喜燒同埋海膽意粉咁吸引忍唔住加錢試🤣 但我覺得值得~~✦ Sukiyaki Sirloin Roll +HKD50好好食嘅壽喜燒風和牛西冷卷🥰 入口甜甜地咁仲好香芝士味🧀 另外仲有蘿蔔同埋牛蒡絲口感好豐富!而且牛油蒜蓉都好好食🧈✦ Fettucine Uni Carbon

✦ French Onion Soup

✦ Mussels in White Wine Broth

✦ Fettucine Uni Carbonara
招牌海膽卡邦尼意粉果然好好食!上面超多海膽賣相吸引~醬汁非常濃厚又creamy 入口超滿足🥰 而且意粉仲好彈牙✨🍝

我哋另外加錢叫咗甜品😛
我永遠都會預留第二個胃食甜品~😝

✦ Tiramisu +HKD38
口感有啲似蛋糕幾鬆軟 同平時出邊食嘅口感唔同但都幾好食 而且酒味唔會話太重~

✦ Homemade Japanese Gelato +HKD18
呢個雪糕非常好食!!我哋嗰日嘅係豆腐味🤍🤍真係好香豆腐味😳😋

我哋仲開左支Champagne 香檳chill一chill (Moet and Chandon)🥳🍾️

• Fettuccine Uni Carbonara
  • Homemade Japanese Gelato
2023-09-04 57 views
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧我自己覺得呢餐廳係意大利菜,但係食材方面呢採用多啲關於日本菜會用開嘅材料,菜式都幾有特色,而且餐廳環境好有特色,有日式西式配搭園林風格,感覺時尚!🌟Fettucine Uni Carbonara $258廚師用上自家手工製嘅闊條麵,面頭放上來自北海道嘅海膽,醬汁鮮甜而闊條麵又彈牙。🌟Fettucine Ox Tongue Ragu $168採用慢煮方式製成嘅牛脷,再切成粒狀,口感會彈牙好多又有肉汁。🌟Black Truffle, Unagi & Foie Gras Risotto $208一次過加入三樣我最鍾意嘅食材:黑松露、鰻魚同埋鵝肝,味道濃厚又唔油膩。🌟Fried Cuttlefish $88熱到出煙嘅鐵板上放著切粒嘅墨魚,墨魚爽口又有嚼勁,相當有驚喜。🌟Baked Wagyu Beef Cheek $128煮到入味嘅澳洲和牛牛面頰,配搭香濃嘅Mozzarella芝士和蘑菇。食之前將混合嘅材料放上薄脆上面,更加加添咩感。Baked Cheese & Beef Tripe in Tomato Sauce $98Seasonal Se
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

🌟Fettucine Uni Carbonara $258

🌟Fried Cuttlefish $88

🌟Baked Wagyu Beef Cheek $128

Seasonal Seafood Carpaccio $148
Inaniwa Mentaiko Udon $168

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

Trattoria Kagawa by Mihara (灣仔)
灣仔船街18號地下4號舖

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧
#Ea
2023-09-04 52 views
呢日朋友生日 特登帶佢嚟呢間咁有特色嘅西餐廳🍴 呢度嘅Weekend brunch真係好抵食 除咗有六款starter任食之外 連個main都係好好食㗎☺️前菜呢六個starter都係任食㗎 因為第一次嚟食未知道邊碟好食 所以每碟都嗌咗嚟試吓🫢Chicken Karaage 係一份香草醃製嘅炸雞件 配上兩個醬汁 一款係日式嘅辣椒油 味道唔算太辣 有啲鹹鹹地 另外一碟同日式嘅南蠻醬好相似🐥Baked Cheese Beef Tripe in Tomato Sauce 呢個係一碟即叫即焗嘅牛肚 入面有芝士同埋茄汁浸住 牛肚依然好有口感再飲埋兩塊麵包食 幾有風味🍅Cauliflower Tempura 啲碟都幾有驚喜 用上炸粉包住嘅椰菜花 外層真係整得好香脆 側邊半碟嘅仲有一個用蠟燭㷫住嘅芝士醬🧀 面頭仲有啲脆煙肉粒French Onion Soup 除咗個法式嘅洋蔥湯之外 呢碟前菜仲配一塊芝士脆法包🥖 件法包我覺得點埋個洋蔥湯更加惹味Fried Cuttlefish 呢碟魷魚即叫即炒 一上碟個香味散晒出嚟🦑 底下有啲洋蔥墊底 但係主要都係個日式汁配魷魚好夾 呢個忍唔住encore多次🥰Mus

前菜
Starter

Fried  Cuttlefish

Mussels in White Wine Broth 呢個前菜絕對係回本之選 店員仲要好貼心咁比多一隻碟我哋裝住啲殼🫢 白酒汁味道香 青口都幾鮮味 淨係食呢碟都可以回本
Mussels  in  White  Wine  Broth

主菜

Stewed Beef Cheek 和牛面頰牛肉味香濃 而且煮得好腍🐮 面頰唔會太肥膩 側邊仲有西蘭花同埋薯蓉伴碟 份量都足夠🥦
Stewed  Beef  Check

Fettucine Uni Carbonara 北海道海膽超級creamy 完全有入口即溶嘅感覺 除咗面頭有一排海膽之外 煮意粉嘅醬汁都係用海膽同cream整成😺 海膽都幾新鮮 配埋下面有口感嘅意粉🍝 令人好有驚喜
Fettucine  Uni  Carbonara
Fettucine  Uni  Carbonara

甜品

Tiramisu擺盤別緻 係個打卡一流嘅甜品呀 層次感分明🍰 中間蛋糕部分如果多翻啲咖啡味就好喇😂
Tiramisu

Homemade Japanese Gelato 呢日係黑芝麻口味 黑芝麻味道濃郁 雪糕creamy得嚟仲見到有黑芝麻碎 真係好真材實料🍦
Gelato

飲品

食完呢餐咁豐富嘅午餐之後 仲有餐飲可以選擇 我哋都簡單咁嗌咗兩杯coffee with milk☕️

Champagne
食西餐真係好想飲杯香檳嘆吓🍾 所以同朋友額外加咗支香檳 係Moët嚟㗎🥰 如果飲到好多酒嘅朋友可以加$388 嚟個Champagne freeflow喎👍🏻
Champagne

除咗食物高質之外 店員服務質素都唔錯 整個用餐體驗都好愉快😁 係令人滿意嘅意日fusion餐廳
Type of Meal
Lunch
🔅灣仔前菜任食高質Weekend Brunch🇮🇹 x  🇯🇵 𝓘𝓽𝓪𝓵𝓲𝓪𝓷 𝓙𝓪𝓹𝓪𝓷𝓮𝓼𝓮 𝓯𝓾𝓼𝓲𝓸𝓷颱風過後去Brunch一下🥂位於灣仔船街的Trattoria Kagawa係意大利日本的fusion菜👨‍🍳👩‍🍳淡綠色的門面配上室內木色沉穩舒服的空間,餐牌都係英文日文呢(๑•ี_เ•ี๑)剛好識日文覺得英文日文餐牌意思少少不同,店員都係好nice的外國人可以英文落單同問餐單內容✨️✼••┈┈┈┈••••┈┈┈┈••✼ Weekend Brunch ブランチ🕐12:00pm - 4:00pm /120minBrunch最吸引就係可以$288任食6款前菜😎🤣係任意添喲!!我地食完一批,店員都熱情問我地要唔要加多幾次,我地細食就無再叫啦🔅🥓Baked Cheese Beef Tripe in Tomato Sauce トリッパのトマトソース煮込み前菜之中最推介係牛肚 オススメ(*¯︶¯*)熱辣辣的鐵盤裏面都係軟軟的牛肚,番茄食得出係天然的但都夠風味🍅配上半熟蛋漿🥚✨️點鬆軟麵包好夾~🧅French Onion Soupチョリソーのオニオングラタンスープ洋蔥煮左好所以係全透明同軟甜,配上一
🔅灣仔前菜任食高質Weekend Brunch

颱風過後去Brunch一下🥂

Weekend Brunch ブランチ
🕐12:00pm - 4:00pm /120min

トリッパのトマトソース煮込み

🧅French Onion Soup
チョリソーのオニオングラタンスープ
洋蔥煮左好所以係全透明同軟甜,配上一層厚芝士的蒜蓉包🥖芝士濃味

🦪Mussels in White Wine Broth
ムール貝の白ワイン蒸し香草バタースープ
青口係伴以淡綠色的香草白酒,有大有迷你的,但都隻隻肥美(〃'▽'〃)

和牛サーロインの薄焼き金平チーズロール +$50
Sukiyaki Sirloin Roll

兩款前菜我覺得呢個《壽喜燒風和牛西冷卷芝士(日文餐牌翻譯)》有驚喜(*/ω\*)✨️巧妙融合🇮🇹 x  🇯🇵 料理特色,西冷(サーロイン)就像薄片壽喜燒牛肉一樣,食落去口感甜甜的;裏面夾有蘿蔔同牛蒡絲🥕,層次口感豐富而不會油膩。餐牌上雖然有寫,只芝士份量不會爆漿,伴以濃厚不重牛油的薯蓉,無heavy的感覺❕️
和牛だけど罪悪感なしです✨️

北海道産ウニカルボナーラ +$50
Fettucine Uni Carbonara

ウニカルボナーラは一押し❗️作為招牌的海膽卡邦尼意粉,醬汁濃厚。海膽保留原本的味道,同彈牙的意粉相映成趣✏️

Tiramisu
舖上巧克力粉,彷彿蛋糕般鬆軟而不會好heavy🔅,酒味不重不擅長咖啡同酒都可以叫☕

tiramisu

デザートはテイラミス +$38にしました✨️
スポンジみたいにふわふわしてコーヒー苦手な方でも全然食べられます
🍾🥂 𝓜𝓸𝓮𝓽 𝓪𝓷𝓭 𝓒𝓱𝓪𝓷𝓭𝓸𝓷
餐其實已經包咖啡紅茶,但難得朋友好耐無見就開左支Champagne香檳(好多檯都有add-on) 悠然度過一個afternoon🥂ℭ𝔥𝔢𝔢𝔯𝔰 𝔣𝔬𝔯 𝔱𝔥𝔢 𝔴𝔢𝔢𝔨𝔢𝔫𝔡 ‼️

1K
放工後諗住去灣仔chill下,同事介紹呢間幾特別嘅日x西fusion~ps 想去記得book位❣️餐廳有a lar carte亦都有鐵板燒menu option,想簡單/ 奢華d 都ok❣️食食下仲見到鐵板燒師傅用🥚表演,幾特別🤣❣️個人推介Fettucine uni carbonara ,一吃難忘✨Fettucine uni carbonara $258 (推介❤️)- 鋪滿北海道海膽,難得嘅係海膽超鮮甜 creamy😋配埋撈上creamy香口嘅彈口手工意粉,texture好rich!- 特別鍾意啖啖意粉加海膽,鮮甜有層次✨Cauliflower Tempura $78- 估唔到咁精緻,會附上迷你芝士火鍋,cauliflower沾上薄薄天婦羅炸皮,點熱溶芝士一齊食,令味道昇華🐟seasonal seafood carpaccio$148- 薄薄嘅刺身片加上lemon 提鮮,油甘魚刺身滿滿油脂香,建議再點上青醬食食食下見到廚師用🥚表演,幾特別!真係氣氛、食物都幾好嘅餐廳🍽️🥂

❣️食食下仲見到鐵板燒師傅用🥚表演,幾特別🤣

Fettucine uni carbonara

- 特別鍾意啖啖意粉加海膽,鮮甜有層次

✨Cauliflower Tempura $78

2023-09-02 39 views
去咗灣仔既歷史建築,例如藍屋、囍帖街、和昌大押等;文化遊後,就去咗附近食個靚brunch😃侍應安排咗我哋🍾坐吧枱,可以望住廚師,幾有風味叫左支🍾Moët & Chandon Imperial Bru Champagne 開下胃,作為champagne 既名牌,呢支酒濃郁又滑順,口感圓潤細緻,最後帶有清新爽口呢到既brunch 前菜係任食,配搭都幾新穎好fusion🥦Cauliflower Tempura 估唔到椰菜花都可以變天婦羅,然後仲有一鍋🫕芝士點綴,l🐥Chicken Karaage 日式唐揚炸雞,炸雞外層薄脆肉質嫰滑, 炸皮沾滿大量調味粉🧅French Onion Soup,洋蔥湯甜美,炒好既洋蔥呈咖咖色;有別於傳統嘅洋蔥湯,今次塊麵包同芝士係額外送上,咁樣飲洋蔥湯嘅時候🍞麵包就唔會林哂🐟Mussels in White Wine Broth 估唔到連前菜都有青口,青口既鮮甜 加 白葡萄酒既清新香甜,併發出經典嘅味道同埋香氣~ 仲可以用啲殼黎飲埋食到呢度其實已經有六成飽🤣所以都唔無再encore -Fettucine Uni Carbonara,呢個係自家製意粉,好有蛋香而且口

呢到既brunch 前菜係任食,配搭都幾新穎好fusion

🐥Chicken Karaage 日式唐揚炸雞炸雞外層薄脆肉質嫰滑, 炸皮沾滿大量調味粉

食到呢度其實已經有六成飽🤣所以都唔無再encore

-Fettucine Uni Carbonara,呢個係自家製意粉,好有蛋香而且口感好特別 ,麵條彈牙掛起又濃郁又creamy 既海膽。主角海膽有幾片,好鮮甜一啲腥味都無,份量亦都啱啱好~ 唔會漏~

Neptune's Bounty 呢個係廚師精選嘅海鮮🦞有好多香草佈滿左喺海鮮湯上,最特別係上面嘅立鱗燒,魚肉帶著鱗片,係先用熱油澆淋,令到啲鱗片脆卜卜 vs 啲魚肉好嫩滑

最後叫多兩個甜品
❄️Homemade Japanese 🍨 gelato
呢個係芝麻味嘅雪糕,好幼滑,奶味亦都好重

🍰Tiramisu,呢到係用意大利傳統製作方法,用上意大利Mascarpone芝士、新鮮雞蛋及☕️自家咖啡製作而成,芝士味和咖啡味都香濃,忌廉口感好軟滑~好滿足!
  • Neptune's Bounty
  • Tiramisu