有日同同事講開特別嘅菜系,佢就推薦左尖沙咀一間食正宗Pakistani Food嘅餐廳 — TRIBES。講起巴基斯坦菜🇵🇰,一定覺得主要特色係重口味同好多香料,但同事話都有特別野試!餐廳裝修感覺幾地道,入面仲不斷播mashup songs list,好有氣氛!Golggappe ($68) 印度街頭冷盤小食,擺盤好特別,係shot glasses上面擺咗六粒球,空心油炸球入面塞滿薯仔、綠豆芽、洋蔥配上綠酸湯汁,可以因應自己口味倒入凍香料湯汁,然後一啖放入口,味道好特別,非常開胃!Palak Paneer ($128) 菠菜芝士,煮到軟爛近乎醬狀嘅菠菜加上印度芝士粒,個人好鍾意芝士粒嘅口感,外面稍有烤過,咬落綿密煙韌!Chicken Makhni ($128) 奶油咖喱雞,份量大概有半隻雞切成十至十二件,咖喱味較甜唔會過分辛辣,好易入口!Garlic Naan ($38) 巨型印度薄餅,naan 係發酵過嘅麵團fing完入爐壁烤熟,所以形狀會好似水滴型咁樣。呢款naan一上枱就聞到勁重蒜香,非常鬆軟,逐少撕開再蘸醬食,一個人可以食晒成塊!強烈推薦!Pulao Rice ($48) 咖哩

Palak Paneer

Garlic Naan

Pulao Rice ($48) 咖哩除左配薄餅,點少得印度香料炒飯,乾身長型米粒,撈埋咖喱食味道又香又濃。
Pulao Rice

Mango Lassi ($48) 芒果乳酪,每次印度菜系必點既冰凍飲品,入口酸甜又解辣,好想飲完再飲!
Mango Lassi

Chicken Makhni
Palak Paneer
Garlic Naan
Pulao Rice
Mango Lassi
Chicken Makhni
2022-05-24 49 views
A very nice dining experience of Pakistani food for the first time. My friend and I were not so hungry, so we only ordered some snacks/fast food as a light meal.Chicken corn soupA perfect starter! Tasty.Chicken chat So tangy and delicious! A little bit spicy. We like the boneless chickenappropriate portion size. Vegetable Samosa The fillings include vegetable, potatoes.. with curry. Pastry sheets not too oily.Dahi golgappe Wow this one top with cold yogurt and chutneys. Sweet and chilled. My fav
Chicken corn soup
A perfect starter! Tasty.

Chicken chat
appropriate portion size.

Vegetable Samosa
Pastry sheets not too oily.

Dahi golgappe
Wow this one top with cold yogurt and chutneys. Sweet and chilled. My favourite among all!
A fresh, crispy, special tongue tickling taste

Fruit juice (orange)
Just a common soft drink. Not bad.

Overall the food is great and the atmosphere is comfy. I particularly like the interior decorations and sofa. There are actually plenty of Instagram-able and vegetarian-friendly dishes to choose from the menu.
 We will definitely come back for other recipes (e.g. rice dishes) next time!
2022-05-12 66 views
今日同女朋友出街食飯,由於女朋友鍾情於印度餐,所以帶咗佢去一間驚特別嘅中東巴基斯坦餐食,估唔到都幾有驚喜🤣——————🐽 Chapli kebab首先我哋嗌左一個用牛肉整成既肉餅,食落口香料味好重,牛肉好林食得出係用新鮮牛肉做,吞咗之後留喺口嘅香料漸漸散發辣味出嚟,好過癮🐽 Chicken Karahi用蕃茄整成嘅燉雞肉,食落口酸酸甜甜,襯埋naan一齊食好夾,又係會越食越辣,唔鍾意食辣嘅佢都有一個唔辣嘅版本🐽 Garlic naanGarlic naan可以話大塊過我塊面,一上枱已經聞到蒜蓉味好香,識落亦都幾鬆軟唔錯

——————

🐽 Chapli kebab

🐽 Chicken Karahi

🐽 Garlic naan
2022-05-11 53 views
位於尖沙咀黃金地段,坐位闊落,有空間感,一邊進食,一邊觀賞餐廳環境,餐廳環境別具風格👍🏻好像置生於其他國家🤣感受異國風味Chicken corn soup ♥︎♥︎♥︎ 有好甜既粟米味道,加上巴基斯坦既香料味道,夠突別,而且又有好多雞肉絲,所以飲落會甜甜辣辣~ 好暖胃~ 作為前湯,不錯 chapl kebab ♥︎♥︎♥︎♥︎一款好似漢堡扒嘅辣味大牛肉餅加入大量洋蔥香料同煎但完全唔會搶咗牛肉嘅香味怕辣嘅可以叫佢俾個薄荷醬或蕃茄汁平衡到辣味又有啲清新嘅感覺👍🏻chicken makhni ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎我淨佢為咖喱雞,香濃而且不會太辣中間,,好多雞肉,雞以新鮮雞斬件,食到雞唔同嘅部位,足料!加埋naan 一齊食,超級正!😋😋Garlic Naan♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎食咖喱點少得佢,好巨型,🧄蒜香味恰到好處,同咖喱雞好夾😍,淨食都一樣咁好味!👍🏻必食❤️

Chicken corn soup ♥︎♥︎♥︎

平衡到辣味又有啲清新嘅感覺👍🏻

chicken makhni ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

Garlic Naan♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
2022-05-10 62 views
如果癮起想食啲平日少食既異國菜推介呢間裝潢勁decent、乾淨企理既TRIBES雖然位處尖沙咀旺區但星期日1pm黎到唔多人~抗疫推薦 🤫主廚一位來自印度、一位來自巴基斯坦唔使擔心點菜既問題侍應姐姐好殷勤☺️可以請佢地推薦下菜式又或者直接跟我欲下推薦既菜式都OK 💯.🇵🇰 Chapli Kebab (Half) $120賣相好似麻麻~只係兩大塊烤牛肉餅但點知食落好有驚喜 🥹濃郁嘅牛肉、仲有洋蔥碎口感豐富配有三款醬汁(酸乳酪、蕃茄辣醬、薄荷)更提高Kebab味道層次.🇵🇰 Chicken Karahi (Half) $150差不多有半隻雞份量顏色鮮艷好對板🌶 件件雞都入晒味雞肉唔係嫩滑type 都唔嚡(如果中意creamy、嫩滑口感可試 Chicken Makhni)香辣、有後勁、個汁仲可以用嚟點Naan 呢兩款都係侍應姐姐話熱賣款‼️.🇵🇰 Garlic Naan $38好香好香嘅牛油、蒜蓉味🤩熱辣辣送到非常大塊邊邊位脆卜卜、中間就好煙韌雖然就咁食已經好正但記得留啲黎點汁食😍 勁惹味.🇵🇰 Mango Lassi $48經典🥭芒果乳酪飲品~平日食印度菜都會飲但TRIBES 呢款 lassi
如果癮起想食啲平日少食既異國菜
推介呢間裝潢勁decent、乾淨企理既TRIBES
雖然位處尖沙咀旺區
但星期日1pm黎到唔多人~抗疫推薦 🤫
主廚一位來自印度、一位來自巴基斯坦
唔使擔心點菜既問題
侍應姐姐好殷勤☺️可以請佢地推薦下菜式
又或者直接跟我欲下推薦既菜式都OK 💯
🇵🇰 Chapli Kebab (Half) $120
賣相好似麻麻~只係兩大塊烤牛肉餅
但點知食落好有驚喜 🥹
濃郁嘅牛肉、仲有洋蔥碎口感豐富
配有三款醬汁(酸乳酪、蕃茄辣醬、薄荷)
更提高Kebab味道層次
🇵🇰 Chicken Karahi (Half) $150
差不多有半隻雞份量
顏色鮮艷好對板🌶 件件雞都入晒味
雞肉唔係嫩滑type 都唔嚡
香辣、有後勁、個汁仲可以用嚟點Naan
呢兩款都係侍應姐姐話熱賣款‼️
🇵🇰 Garlic Naan $38
好香好香嘅牛油、蒜蓉味🤩
熱辣辣送到非常大塊
邊邊位脆卜卜、中間就好煙韌
雖然就咁食已經好正
但記得留啲黎點汁食😍 勁惹味
🇵🇰 Mango Lassi $48
經典🥭芒果乳酪飲品~
平日食印度菜都會飲
但TRIBES 呢款 lassi 係我試過最岩我口味
酸奶度最適中
唔會俾芒果既甜味搶走風頭
推薦‼️
一般人既感覺係
印度菜、巴基斯坦菜都係好多香料撈埋一齊
但如果願意花時間了解背後既煮法、用料
都係欣賞其他國家文化既一種方式
我地仲學識左Thank you 點講 🤣
香港食巴基斯坦菜嘅餐廳唔多,呢間喺尖沙咀嘅Tribes就係其中一間。餐廳裝潢好有中東風情,環境舒適。Chicken Makhni (Half) $128呢款奶油咖哩雞,半份兩個人share就岩岩好。雖然雞肉有少少乾,但個咖哩汁就非常香濃而且creamy。因為加咗奶油,所以食起上來都唔算太辣,用黎點烤餅食一流。Tandoori Chicken (Half) $168至於烤雞,同樣叫咗半份,外層搽滿香料去燒製,所以入口會比較辣。用嘅係雞脾,肉質相對嫩滑而且啖啖肉。Sada Roti $28 & Garlic Naan $38叫咗兩款烤餅點咖哩食,sada roti相對比較實身,而naan就軟熟少少。Naan揀咗蒜味,非常之香口,就算唔點咖哩都好好食。。。TRIBES (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心2樓。。

Chicken Makhni (Half) $128

Tandoori Chicken (Half) $168

TRIBES (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心2樓

1K
讚1 環境佈置係靚2 部份嘢食係唔錯,菠菜芝士最好味,夠香,芒果lassi好足料彈1 大部份嘢食都好粗糙,咖哩雞既雞件炸到乾晒,咖哩汁亦唔夠香,得個油字,頭盤亦炸得好乾2 服務非常懶散,入去店舖成五分鐘都無人理,而當餐廳係完全無客,店內有一位巴藉廚師同一位侍應係度,而佢地係玩緊電話!如果唔係訂左位,真係想即刻離場

1 環境佈置係靚

🚇尖沙咀呢間🇵🇰巴基斯坦餐廳🍴幾有特色,地方又大又舒服😌,提供多款地道🇵🇰巴基斯坦菜,感覺幾特別🤩!呢度地方好大,🪑座位濶落,而且播住🇵🇰巴基斯坦音樂,幾有異國風情。有一邊係落地玻璃好☀️光猛,而且有 bar 枱同 sofa 位可以揀👍。Ice Lemon 🍋 Tea 酸甜解渴🤤茶味香濃,Strawberry 🍓 Milkshake 🍹香甜🧊冰凍有奶香😋。前菜 Golggappe 我係第一次試,感覺幾特別🤩又新奇!Golggappe 係 crisp semolina puris filled with sprouts, chilled jal jeera, cumin and mint water,頂個脆球🤤係用粗粒小麥粉整嘅,入面有啲豆芽🥦雜菜等嘅涵料,下面嗰杯仔🫙係凍香料🌱薄荷水。食法係🫗倒啲香料薄荷水入去個脆球食,成個脆球放入口食有爆汁效果🤩,香料薄荷水鹹鹹地🌶辣辣地好重香料味又清涼,感覺好特別,值得一試!Chicken Makhni 係奶油🍛咖哩雞🐓,味道好香濃🤤,口感偏向 creamy 同埋唔係好辣🌶,🐓雞肉入味而且煮得好軟腍😋,高質美味🥰。🧄Garlic Naan 蒜香味濃,

🐓雞肉入味而且煮得好軟腍😋,高質美味🥰。

🧄Garlic Naan 蒜香味濃,入口甘香油潤🥰,配 Chicken Makhni 一齊🤤食好 match!

Kesari Rasmalai - saffron flavoured ricotta dumplings, served in reduced sweet milk,個黃色球狀物係番紅花🌺味嘅芝士🧀波,質感有🤏少少似🧽海綿😆,浸住佢嘅係練奶🥛base嘅香料糖水,入面仲有少少🤏 nuts 幾香口,個芝士🧀波會吸收啲糖水,入口🤤偏甜,咬落質感幾😂有趣!
Type of Meal
Lunch
2022-05-05 443 views
對於咖哩的知識真係好皮毛,但好味的咖哩我還是分得出的,同事知道公司附近有一間巴基斯坦菜館,咖哩十分出色,一於去試吓啦!餐廳環境闊落開揚, 佈置充滿異國風情,座位舒適,令人心情放鬆。Namkeen Lamb Karahi(half)$250~用羊膝的位置,炆得好腍,肉質嫩滑,部份位置口感Q彈和充滿骨膠原,羊味香濃,咖哩汁不同於一般印度或泰式咖哩,是稀稀的,但充滿香草的香濃氣息,不算好辣,十分有層次,好好味。Tandoori Chicken(half)$168~Tandoori烤雞是印度菜中比較經典的一道菜式,把各式香料融合在雞肉汁一起烤,不止表面充滿濃厚的香草味,連裏面的雞肉也沾滿香氣。雞肉表面烤得金黃焦香,口感不算juicy, 但又不乾,味道層次豐富,配上自家製酸甜汁美味極了。Garlic Naan$38~烤包十分鬆軟,很重香草和蒜蓉的香味,用來蘸咖哩汁真是一流。Mango Lassi$48~芒果酸奶亦是另一經典飲料,食完辛辣食物,再飲酸酸甜甜,充滿芒果味的凍飲真是一大享受
對於咖哩的知識真係好皮毛,但好味的咖哩我還是分得出的,
同事知道公司附近有一間巴基斯坦菜
館,咖哩十分出色,一於去試吓啦!

也沾滿香氣。

雞肉表面烤得金黃焦香,口感不算juicy, 但又不乾,
味道層次豐富,配上自家製酸甜汁美味極了。

2022-04-13
Type of Meal
Lunch
  • Mango Lassi
  • Tandoori chicken
  • Namkeen Lamb Karachi
  • Garlic Naan
環境好好🐔🍲Lahori chicken karahi half $150好少食辣野嘅我覺得呢個係中等辣度嘅雞。咖哩唔係好creamy好奶嗰種,反而係行清爽路線,少少汁加埋少少香料, 襯托落用黑椒醃過嘅雞,好惹味,襯薄餅一流。🍪Garlic Naan $38好食嘅薄餅,難怪做左餐廳喺openrice嘅熱門菜。薄餅厚薄適中,少少煙韌,焗至火候剛好。🍪Tandoori Roti $28 同上面個薄餅一樣,只係冇左啲 蒜蓉牛油搽面。🥭🥤Mango Lassi $48濃沃嘅芒果配上乳酪同牛奶。唔會太甜。乳酪味濃郁。Dahi Golgappe $68非常地道嘅印度小食。係一個空心嘅油炸球,入面釀左啲薯仔泥/乳酪/洋蔥等。酸酸maymay甘,非常開胃。
環境好好

🍪Garlic Naan $38

🍪Tandoori Roti $28
同上面個薄餅一樣,只係冇左啲 蒜蓉牛油搽面。

🥭🥤Mango Lassi $48
濃沃嘅芒果配上乳酪同牛奶。唔會太甜。乳酪味濃郁。

Dahi Golgappe $68

🥔Sahib Golgappe ($68)好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻用波波形脆皮裝住經調味薯蓉,咬落香脆之餘,又食到好細滑嘅薯蓉,口感層次豐富。調味方面,醬汁有啲似燒汁再加沙律醬,口味偏濃厚,薯蓉加左辣醬汁。鐘意食辣嘅朋友仔可以一試。🍗Lahori Chicken Makhni ($128)好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 講到印度菜又點可以唔食咖哩?呢款牛油咖哩雞就係小編成日都會點嘅印度菜。牛油味超香濃,辣度相對溫和,岩哂食辣初心者試下。雞肉方面都相當入味~🌮Sada Naan ($28)好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 印度簿餅又係不可或缺嘅印度菜!$28一塊大過我塊面嘅簿餅,真係超值。仲要係好香,濕度剛好,絕對唔會干。沾上咖哩汁一齊食,完美。🧁Gulab Jamun ($48)好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻小編好少食印度嘅甜品,今次就試下呢個。相入面圓碌碌嘅食身,係蛋糕嘅口感,另外浸住糖漿,絕對滿足到螞蟻人嘅慾望。🥭Mango Lassi ($48)好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 呢款飲品主要係用芒果加酸奶製成,佢有個好神奇嘅地方,就係食完濃味嘅印度菜式,再飲佢,當中嘅酸味會完全中和左
Sahib Golgappe

🥔Sahib Golgappe ($68)
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Lahori Chicken Makhni [half]

🍗Lahori Chicken Makhni [half] ($128)
Sada  Naan

🌮Sada Naan ($28)
Gulab Jamun

🧁Gulab Jamun ($48)
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Banana  Milkshake    & Mango  Lassi

🥭Mango Lassi ($48)
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢款飲品主要係用芒果加酸奶製成,佢有個好神奇嘅地方,就係食完濃味嘅印度菜式,再飲佢,當中嘅酸味會完全中和左口中嘅食物味道,清新開胃。

🍌Banana Milkshake($58)
好味指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢杯香蕉牛奶超級無敵正!佢嘅香蕉味好香甜,而牛奶都打到起泡泡,味道同口感都係完美,小編忘記唔到呢杯野飲🤤。

🪑環境:
店舖相當闊落,有好多卡位,適合1-6人入座。

以下係餐牌俾大家參考一下:
2022-04-18
$208 (Lunch)
Sahib Golgappe
Lahori Chicken Makhni [half]
Sada  Naan
Gulab Jamun
2022-04-30 80 views
同朋友去左Tst行街~ 街完之後就去左搵餐廳食lunch 啦朋友話想食印度咖喱!Tribes 餐廳好寛闊,環境很舒服~ 座位之間距離適當~ 我地叫左一個小食波波~ 很可愛~ 外脆的波波一食落去有酸酸的梅醬同乳酪配合一齊食,非常有趣!這個是特色的印度小食~飲品我地叫左芒果乳酪~ 口感香滑美味~ 主食我地叫左咖喱雞同蒜蓉Naan! 蒜蓉Naan真係好好味~ 厚厚又大塊~ 好似三角形咁既造型和朋友分配起來很方便~ 配埋咖喱雞肉一齊食真係香口得黎又惹味~ 咖喱雞大大件~ 炒得好香好惹味!我哋仲叫咗個牛肉辣餅~ 香口有口感!食落會有小小辣~
朋友話想食印度咖喱!

Tribes 餐廳好寛闊,環境很舒服~ 座位之間距離適當~
這個是特色的印度小食~

飲品我地叫左芒果乳酪~ 口感香滑美味~

咖喱雞大大件~ 炒得好香好惹味!

我哋仲叫咗個牛肉辣餅~ 香口有口感!食落會有小小辣~
2022-04-29 374 views
出左黎尖沙咀做事,搞掂後就梗係搵下野食,街舖全部都好多人等位,又熱又晒,行過見有間叫Tribes嘅樓上舖,寫住話食巴基斯坦菜,橫掂想食素食,不如就試下佢。上到二樓,餐廳環境唔錯喎,裝修靚冷氣足,但就得一枱客,點解呢?坐低睇睇餐牌,研究一番後決定點一客Sabzi & Daal Corner同一份Naan,再來一杯餐飲就很豐富了。食物即叫即製,店員先送上一份沙律,是青瓜紅蘿蔔配上青瓜乳酪醬,青新爽口,正好作開胃用。除後點的Palak paneer 也到了,就是菠菜蓉芝士,呢樣係全素㗎。煮到熟爛的菠菜,再加上印式乳酪芝士,好味又營養豐富,同埋個壓掉水份的乳酪芝士好感好正呢。Naan bread是意外地大塊,烘得乾身香脆,煙煙韌韌的好好咬,配上菠菜蓉好好味呀。最後就係飲品Masala chai pot,masala tea 好出名唔使講啦,呢度用茶壺上,上枱時店員先倒茶,一壺大約有兩杯份。紅茶底加上香料藥草等,香氣十足,香味刺激味覺同嗅覺,好好飲呢。食物有水準,環境又靚,想試下巴基斯坦菜嘅好選擇。

食物有水準,環境又靚,想試下巴基斯坦菜嘅好選擇。
2022-04-27
$200 (Lunch)
自從發現CHESSE NAAN好好食之後, 愛上左印度/ 巴基斯坦菜, 不過有時會怕小店唔太乾淨, 唔敢周圍試咁岩今次搵到間好靚, 好乾淨, 重點係好近公司既, 可以同同事食下!!Tandoori Chicken (half) $168Half都咁大份!! 味道係少辣, 面頭有少少茜茜, 好香, 加埋一齊好夾Lahori Chicken tawa masala $148成2隻雞脾!呢個就冇汁既, 不過烤既味道好香, 記得配埋檸檬汁食呀~~Peshawari Naan $58Google 時見會有提子乾同NUTS, 諗住呢到冇cheese所以試下新野.不過黎到都唔太覺得有NUTS, 但係味道係好既, 上檯好耐都仲好香脆同埋佢真係超大!! 千奇唔好一人一份Kesari Rasnialai $48最後係甜點, 個人嗜甜, 幾鍾意食印式甜點今次呢個好特別 (其實每款都覺得好特別)有3片小糕 , 口感似海綿, 我知咁講好似好古怪😂😂, 不過個質感好似, 但係又出奇地好食個汁係淡淡既花奶味, 浸濕晒個海綿, 好得意, 推介!!
Tandoori Chicken (half) $168

成2隻雞脾!
呢個就冇汁既, 不過烤既味道好香, 記得配埋檸檬汁食呀~~

Peshawari Naan $58
同埋佢真係超大!! 千奇唔好一人一份

Kesari Rasnialai $48
最後係甜點, 個人嗜甜, 幾鍾意食印式甜點
今次呢個好特別 (其實每款都覺得好特別)
個汁係淡淡既花奶味, 浸濕晒個海綿, 好得意, 推介!!

我哋嗌咗Chapli Kebab Half Plate(2 Pieces)($120)、Chicken Makhni($128)、Garlic Naan($38)同埋Strawberry Milkshake ($58)咁首先講咗先Chapli Kebab Half Plate啦其實佢類似係兩大塊牛肉餅食落去有好濃郁嘅牛肉味🤩🤩而且食落去都仲有其他餡料好似洋蔥嗰啲嗰個口感幾豐富🤔🤔配埋佢嗰三個醬汁就更加正之後就係嗰個Chicken Makhni啦首先佢嗰個雞肉真係好嫩滑基本上喺入口即化,唔需要太多咀嚼😘😘而我自己就幾鍾意呢個奶油咖喱🥰🥰雖然(對我嚟講)食落去真係有啲辣但係嗰種辣味係會令你想一直食落去嗰種惹味🌶🌶咁當然呢個醬汁要配埋Garlic Naan一齊食啦我哋一見到都有啲驚訝😱😱原來係有兩大塊烤餅食落去同聞落去都有好香嘅牛油同埋蒜蓉味🥰🥰再加埋Chicken Makhni嘅汁簡直Perfect之後就講埋個杯Strawberry Milkshake啦我自己就覺得味道唔會太甜飲得出好濃郁嘅士多啤梨味之餘☺️☺️亦都有好重嘅牛奶味最後想講呢間舖頭真係好多地方都好值得打卡‼️‼️成間舖頭嘅裝飾都好靚

其實佢類似係兩大塊牛肉餅
食落去有好濃郁嘅牛肉味🤩🤩
而且食落去都仲有其他餡料好似洋蔥嗰啲
嗰個口感幾豐富🤔🤔
配埋佢嗰三個醬汁就更加正

之後就係嗰個Chicken Makhni啦
首先佢嗰個雞肉真係好嫩滑
基本上喺入口即化,唔需要太多咀嚼😘😘
而我自己就幾鍾意呢個奶油咖喱🥰🥰
雖然(對我嚟講)食落去真係有啲辣