2022-07-11 53 views
呢幾日同朋友去左尖沙咀東麗中心一樓嘅巴基斯坦餐廳食晚餐。上到去唔洗等就入得座,餐廳環境幾大,位同位之間好有距離,好有空間感,有啲位置仲望到尖沙咀嘅街景。餐廳仲會播放住巴基斯坦音樂,幾有異國風情感覺。餐廳主打正宗嘅巴基斯坦菜,我地叫Sada Roti,Sada Naan,Chicken Makhi,Chicken Jalfrezi同埋Qabaili Special Yaknhi (Chicken)。🔻 Qabaili Special Yaknhi (Chicken)味道:7/10價錢:$38一個好傳統嘅巴基斯坦湯,湯面佈滿住香料,飲落帶啲香辣,而且有好多雞絲,感覺有啲似中式嘅胡椒雞肚湯。🔻 Chicken Makhi味道:7.5/10價錢$128一個好creamy嘅傳統奶油咖哩雞,食落微辣,啱曬初嚐中東菜嘅朋友食,雞肉份量多,食落算嫩滑。配上naan食會食唔停口。🔻Chicken Jalfrezi味道:8/10價錢$138由唔同嘅香料,紅椒,綠椒,洋蔥等炒成嘅較乾身咖喱。汁唔會好多,帶點辣,但就非常香口。雞肉比makhi較嫩滑,可以就咁食或者包住naan食都得!🔻Sada Naan味道:
呢幾日同朋友去左尖沙咀東麗中心一樓嘅巴基斯坦餐廳食晚餐。

味道:7/10

🔻Chicken Jalfrezi

價錢$138

🔻Sada Naan

價錢:$28
傳統naan,好大塊,兩個人分開食都夠。烘得啱啱好,幾有咬口!

🔻Sada Roti

價錢:$28
第一次食巴基斯坦嘅烤餅,比起naan個形狀較圓形,而且比較薄身。食落比較脆口,配搭埋多汁嘅makhi會更好食。

順帶一提,餐廳會用樽裝水黎代替待應斟水,感覺上好衛生!
2022-07-10 49 views
呢間餐廳嘅前身係一間印度菜餐廳,半年前食過一次, 驚為天人,當時見到餐廳客人寥寥無幾,已經好擔心會做唔住, 但之前因為疫情嚴重冇辦法再次幫襯,終於等到疫情緩和可以encore,卻發現佢好可惜地已經不敵疫情改名易手, 而家除左印度菜, 更加主打既係巴基斯坦菜,反正未試過,一於黎試下。前菜 Appetizer 叫左Dahi Golgappe ($68), 係一道正宗嘅印度街頭小食,係唯一一樣上一次食過好食而今次易手後仲食得番既食物。佢其實係係一個個細細個嘅油炸球,填上馬鈴薯泥、洋蔥、番茄、豆類等等食材,再加上一啲酸酸甜甜既醬汁同香料,醬汁有啲似酸奶, 食落酸酸甜甜, 口感豐富, 非常非常之開胃, 令人食完一個又一個,停不下來。Barbecue類我地叫左Chicken Malai tikka (10 pieces) $160。 由於佢嘅menu 冇中文冇英文冇圖, 所以我哋其實都唔知係咩黎,只可以叫佢介紹,佢就介紹左呢款。一上菜時我地都不抱期望, 仲有啲肉赤呢道菜價錢最貴,但一食落口,簡直充滿驚喜,唔好睇佢其貌不揚,睇落好乾好柴,一咬落口,juicy到你唔信,真係好嫩滑好嫩滑, 而且每一啖都

Barbecue類我地叫左Chicken Malai tikka (10 pieces) $160。 由於佢嘅menu 冇中文冇英文冇圖, 所以我哋其實都唔知係咩黎,只可以叫佢介紹,佢就介紹左呢款。一上菜時我地都不抱期望, 仲有啲肉赤呢道菜價錢最貴,但一食落口,簡直充滿驚喜,唔好睇佢其貌不揚,睇落好乾好柴,一咬落口,juicy到你唔信,真係好嫩滑好嫩滑, 而且每一啖都係肉 ,外皮焦焦脆脆,碳香味好濃,仲食到啲類似忌廉既味道,好香滑,好可口。重點係, 即時食到後面,已經放涼左,但仍然覺得好好食。 佢配有檸檬同洋蔥幫助解膩,但佢好食到我唔覺得膩

另一道主食叫左Chicken Makhni (half) $128。 佢係巴基斯坦版既咖哩雞,但就同印度菜既butter chicken唔同,佢既醬汁唔算多,亦都無咁creamy同柔滑,香料味較濃。雖然openrice對呢道菜好多好評, 但我自己就覺得還好, 我都係鍾意印度菜嘅butter chicken多啲。雞肉方面,份量都算多,亦有比雞脾同雞翼等部位,但唔算好嫩,亦都有骨,上面chicken malai tikka既雞真係嫩滑好多好多。

食印巴菜點可以少得Naan,朋友好想食Cheese Naan,於是問店員有冇,佢猶豫左兩秒,之後話We can make it for you,呢下真係好加分,覺得佢地好體貼。個Cheese Naan ($52) 亦都真係好好食,奶油味好香, 煙煙韌韌,即使唔配醬汁都好食,配上咖哩汁就又係另一番滋味,但芝士味唔算好濃,如果芝士多啲會更加分。

飲品方面, 當然要試下Mango Lassi ($48), 其實就係芒果乳酪。 杯嘢飲好大杯, 個杯好重手, 芒果味非常濃郁,酸酸甜甜,由於呢餐食左太多肉,又有Naan,呢杯Lassi實在錦上添花,太解膩了。

PS1 正如上面所講, 呢間餐廳嘅餐牌, 真係又冇中文冇英文又冇圖片,所以其實好輸蝕,亦好難吸引新客人,好希望有人幫佢地翻譯個餐牌,令到更多人知道同幫襯。但現階段大家可以睇下openrice既食評推介,或者去到叫店員推介,佢地推介既都好食

PS2 我哋一坐低,店員就比左枝樽裝水我地,我地仲擔心樽水係咪要收錢,因為餐牌上有,但最後我地因為太渴都係飲左,而最終樽水都係免費的,可能因為疫情原因,佢地先由斟水改為樽裝水

2022-07-08 244 views
我成日覺得人生係要去一次印度呢個地方🤫細個睇盜墓迷城系列,覺得呢個地方充滿神秘同藝術氣息👍今日誤打誤撞嚟到呢間食印度中東菜嘅餐廳🍴😅😅入到去見佢餐廳環境好闊落,而且裝修都算小豪華及貴氣嘅感覺,坐得好舒服😊Lahori Chicken makhni half $128呢個食落香辣又有蛋黃香嘅咖喱醬汁配以半隻雞🥰份量都幾多,其實幾啱送飯Garlic Naan $38下次要叫2塊呢個,雖然1塊都好大,但係超級勁好食😋😋😋必推!Chicken namkeen boti 10pcs $160呢個有10件,全部都啖啖肉。佢仲有兩款醬汁可以沾上食用🤤碟子中間仲伴有洋蔥絲,洋蔥絲食落酸酸甜甜,個人認為一件雞再一條洋蔥絲食係最好食🤭🤭Mix vegetables $88食咁多肉又點可以唔點返個蔬菜🥬呢個係我最鍾意嘅醬汁,香味又帶點甜,將薄餅沾上呢個醬汁都好正👍Apple juice $38喺咁熱嘅天氣,飲完簡直透心涼。呢個蘋果汁好好飲👍📌 TRIBES (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心2樓#tribes #hkblogger #goodplace #camera #chicken #印度菜
今日誤打誤撞嚟到呢間食印度中東菜嘅餐廳🍴😅😅

Mix vegetables $88

Apple juice $38
喺咁熱嘅天氣,飲完簡直透心涼。呢個蘋果汁好好飲👍

📌 TRIBES (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心2樓

#tribes #hkblogger #goodplace #camera #chicken #印度菜 #中東菜式
2022-07-07
Type of Meal
Dinner
  • Mix  vegetables
  • Apple  juice
🇵🇰Bookmark 左一段時間既TRIBES ,大家都知道我近日排迷上左印度菜,呢一間餐廳喺印度菜嘅朋友,巴基斯坦菜,咁即係Friend 啦,更加要試吓,由巴基斯坦籍廚師主理,非常地道正宗,餐廳位於金馬倫道,地理位置非常方便,一上到去最吸引就係個店舖招牌,有一幅用玻璃樽裝住嘅香料牆,中間就是招牌,好明確話俾你知巴基斯坦菜都係用多種香料烹調😋😋餐廳裝修都好有特色,有好多唔同巴基斯坦嘅飾物,掛畫,吊燈,環境一流,座位非常寬躺,仲有向街落地玻璃嘅梳化位,好適合三五知己邊食邊傾偈👍🏻👍🏻▪️Golggappe $ 68印度常見的一種街頭小吃,為空心的油炸球,用手指在上面按出一個洞來,填上馬鈴薯泥、洋蔥、番茄、豆類等等,再澆上一種綠色的非常酸的湯汁,第一次食覺得幾得意,這裏的綠色湯汁有點類似酸梅湯加咗少少鹽,整體味道唔錯▪️Chicken Makhni $ 128奶油咖喱雞我哋點咗半份,都有成10件雞,份量非常慷慨,醬汁用咗超級多香料微微辣,食嘅時候仍然會食到粒粒香料碎,雞件非常入味,超級惹味,醬汁用嚟配Naan 好好食▪️Garlic Naan $ 38每次食Naan 都一定要食蒜蓉味,這裏的N

▪️Golggappe $ 68

▪️Chicken Makhni $ 128

▪️Garlic Naan $ 38
每次食Naan 都一定要食蒜蓉味,這裏的Naan 係原塊上,份量仲要大過我塊面,餅邊皮香脆中間好煙韌,面頭見到蒜蓉粒同埋溶化既牛油,好好味😋😋

▪️Kalwanji Naan $ 38
本來我哋打算只係叫一份Naan ,跟住老細話一件一定唔夠食,我哋唯有聽從,佢介紹咗呢個黑色小茴香既烤餅,一上枱以為係芝麻,這個烤餅味道比較清,但係會食到粒粒小茴香嘅味道,非常唔錯,但係最後都係食剩少少😎

▪️Virgin Mojito $ 58
我哋對住吧枱,遠遠就見到職員,攞住支棒,係咁打碎啲青檸同埋芫荽,就知道一定好味,賣相好靚,味道如我哋所料,超級香濃青檸芫荽味,好足料,食完辣嘢非常解渴

▪️Mango Lassi $ 48
每次食印度嘢我一定會飲,暫時呢杯係排第一名,喜歡呢度既Mango Lassi 比較重芒果味,乳酪和牛奶打得好細滑,而且唔太甜,我鍾意

• Chicken Makhni
2022-07-06 33 views
小小門口,搭𨋢上到餐廳,原來地方咁闊落。一入到去已經被牆上擺設吸引,播住細聲音樂,仲有MV播。想睇就睇,又唔會太大聲。望落同平時食嘅印度嘢差唔多,但食落嘅整體風格就好唔同。都係有唔同香料味,而味道就較輕較短。Lahori Chicken Makhni Half最特別係咖哩雞汁同時會有雞絲在內,非常岩用嚟餸薄餅。咖哩汁包滿雞肉,咬開又見白肉,又夠juicy,味道一d都唔單一。Garlic Naan煙韌得嚟,保留番適當嘅空氣感,面嗰d卜卜就係喇,食落一人一半都唔會覺滯!味道上,蒜香都唔會過濃同烤得過燶,掌握得幾好。Golggappe新奇有趣的一款,我哋仲問店員係味要飲曬佢。汁底酸酸地好清新,表有小脆球索汁又增加口感。大脆球脆感剛剛好,又唔會一咬就碎。裡面用咗薯仔同鷹嘴豆等主食配香料,清新得嚟又好豐富。Chicken malai tikka 燒過嘅芝士味好香,包住好juicy嘅雞肉。唔知係點樣做到黏上芝士又唔需要炸粉。朋友最鐘意呢味。Vrigin mojito呢度都飲到mojito,值得一提係近窗口嘅空氣飲嘢係一流。襯夜咗人少少影番張相分享下,梳花位嘅枱係大木箱設計,幾靚。近距離參觀番擺設,

Lahori Chicken Makhni Half

Garlic Naan

Chicken malai tikka

Vrigin mojito

近距離參觀番擺設,仲發現有好畫。另外,仲有d特產售賣添。
$250 (Dinner)
2022-07-02 29 views
之前已經知道尖沙咀有間食傳統巴基斯坦菜嘅餐廳,名叫Tribes,今日終於有機會去試下。依度環境高雅又寧靜,絕對係同朋友相聚食飯嘅好地方。今次order左Tandoori Chicken、Chicken Makhni、Sada Roti及Garlic Naan。Tandoori Chicken係傳統印巴烤雞做法,用秘制醃料醃上半隻雞上面,然後慢煮烤焗而成,有微辣,味道濃郁且雞肉嫩滑。Chicken Makhni有大約8大份雞件,用薑炒香,加上蕃茄及咖哩等材料起鍋而成,個汁點上Sada Roti或Garlic Naan食我格外鍾意食,雞肉入晒味,正!Sada Roti就係傳統印巴做法薄餅,煙嘞有口感,食得出傳統風味。Garlic Naan係十幾吋長大烤餅,熱炙炙加埋表層牛油及蒜蓉碎食,值得推薦。
依度環境高雅又寧靜,絕對係同朋友相聚食飯嘅好地方。
2022-06-22 37 views
TRIBES (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心2樓今日黎左食巴基斯坦菜!係第一次食咋!抱住好奇心同期待嗌左幾款黎試下!入到餐廳,個裝修好新穎、好靚!❤️Chicken Makhni佢有好多雞!啲雞都幾好食,滑嘟嘟!個汁就幾新奇,因為似咖哩,但其實又唔係咖哩。 好香味,辣就唔辣!可以一試。Garlic Naan大家都知烤餅係取代米飯既一種主食,同埋沾汁食係超正!個餅本身係有蒜味!好香,好惹味!Lassi (Mango)之前係印度餐廳飲過都超甜!但佢呢度完全唔覺得甜,反而仲覺得好有真芒果味!味道一啲都唔假!Golggappe必試!好得意,好趣致!❤️ 飲落去好fresh,配埋炸物係一流
TRIBES (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道22-24號東麗中心2樓

Chicken Makhni

Garlic Naan

Lassi (Mango)

Golggappe
必試!好得意,好趣致!❤️
飲落去好fresh,配埋炸物係一流
2022-06-22
2022-06-22 28 views
聽到朋友話帶我試下巴基斯坦菜, 聽到真係PICTURE唔到任何畫面出黎,對巴基斯坦菜完全無概念今日黎到呢間餐廳發現原來巴菜同印度菜幾相似, 都係有咖哩, Naan同燒雞咁Dahi Golgappe $68前菜黎講造型好特別, 每個脆既波波裡面都有酸酸甜甜既乳酪醬同少少類似蝦肉既醬Garlic Naan $38超巨型Naan, 蒜味唔會太重.烤得剛剛好, 餅都仲係好moist的隨餅上仲有款醬汁, 一款綠一款白都係清新開胃既, 唔會剩係限住只可以點咖哩一種口味Sabzi & Daal Mixed Veggie $88咖哩雜菜用黎送Naan一流Chicken Malai Tikka $160烤雞件嫩滑多汁,愈食愈惹味呀Gulab Jamun $48

Dahi Golgappe $68

Sabzi & Daal Mixed Veggie $88
咖哩雜菜用黎送Naan一流

Chicken Malai Tikka $160
烤雞件嫩滑多汁,愈食愈惹味呀

Gulab Jamun $48
感覺好有印度feel的印度餐廳🤣book咗12點去食lunch,還沒有其他客人,清淨舒適。餐廳環境不錯,有個大屏幕,播住印度音樂🎵感覺悠閒舒適。餐牌全英文,沒有圖片!決定憑感覺同網上推介盲點!🤣還好,最後結果滿意!Golggappe 原來呢個係印度好有特色的一味小食!外面係炸咗嘅脆波波,裡面是調過味嘅薯蓉,洋蔥,有少少辣。玻璃杯裝住嘅黃綠色(液體?)汁,酸酸辣辣~感覺不太好形容🤣但還是可以接受!Chicken Chaat又係一個特色嘅頭盤開胃菜。一個冷盤菜,裡面有雞肉,蕃茄,洋蔥同埋一啲香料。雞肉偏咸,蕃茄酸酸甜甜,又有少少辣,食落真係幾開胃。之後因為雞肉真係太咸,點咗落啲咖哩再食,中和咗個咸味,又幾好食😋Lahori - Chicken Makhni (half)➕Sada Naan雞胸肉煮得太老,食落有少少‘鞋’口,雞翼同雞髀就啱啱好,幾嫩滑。咖喱好濃郁!配埋個naan真係一流!Naan是軟身的,好香口。點埋個咖哩汁一齊食,我自己一個人都可以食曬一碟naan😅Mango Lassi最後一定要飲 mango lassi🥭~朋友一開始說他朋友每次吃印度餐都必點這杯飲料,我一開始還不信有
感覺好有印度feel的印度餐廳🤣
book咗12點去食lunch,還沒有其他客人,清淨舒適。
餐廳環境不錯,有個大屏幕,播住印度音樂🎵感覺悠閒舒適。

Chicken Chaat

Mango Lassi
最後一定要飲 mango lassi🥭~朋友一開始說他朋友每次吃印度餐都必點這杯飲料,我一開始還不信有什麼特別🤣

一試愛上❤️芒果好甜,應該是用新鮮芒果肉加乳酪打出嚟🥭所以比較杰身,芒果味好香濃,超級好喝👍
2022-06-13
$250 (Lunch)
2022-06-20 28 views
平時間吾中都會想食下印度咖哩,所以會特登去搵好食既,今次係尖沙咀見到依間食咖哩就上咗去食,再睇餐牌發現同平時既印度菜有啲吾同,原來係巴基斯坦菜。😋 Chapli Kecab Half Plate依個係牛肉肉餅,入面主要都係牛肉,但比起港式肉餅係乾身啲,香口啲。淨係叫半份都好夠食,因為一塊肉餅都好大份😋 Chicken Makhni依個係黑扁豆咖哩,入面落咗黑扁豆、奶油、洋蔥同埋蕃茄煮成,比起印度咖哩相對無咁濃同埋啲汁無咁結身。我地叫咗garlic naan 配翻個咖哩。個naan都好掛汁,如果啲汁結多少少就更好。 就咁食個naan都好香蒜蓉味,而且仲好大份。😋 Ragda Patties依個係小食,入面有薯仔粒、豆同埋脆既皮係個底度,加上啲汁,都好惹味。因為男朋友吾食乳酪,所以都好好咁無落去乳酪汁。😋 Banana milkshake 好濃香蕉味,但略微有少少太甜

😋 Chapli Kecab Half Plate

😋 Chicken Makhni

😋 Ragda Patties

😋 Banana milkshake
好濃香蕉味,但略微有少少太甜
有時好好奇,究竟巴基斯坦🇵🇰國籍嘅人平時會食啲咩,今日一試原來同泰國菜好相似🧏🏻‍♀️Chicken piece $110雞髀好大隻,以一個先醃製後燒烤嘅方式去烹煮,外層香脆,內層肉質飽滿多汁嫩滑,有些少微辣👍🏻Golggappe $68屬於一款開胃前菜,炸出嚟好似薯片嘅口感,跟住非常脆,佢個底仲有杯酸辣汁, 汁入面仲有啲一粒粒嘅脆脆,Max埋一齊食酸辣又有口感😋Garlic Naan $38勁大塊餅,口感酥軟,免曾仲有啲油香同芫荽,好有空氣感Palak Paneer $128係一個菠菜蓉再加印度顆粒芝士Mix而成嘅菜式,比起一般嘅芝士,印度芝士係相對淡味,一定要加埋Garlic Naan(薄餅)一齊食🤤

Chicken piece $110

Golggappe $68

Garlic Naan $38
勁大塊餅,口感酥軟,免曾仲有啲油香同芫荽,好有空氣感

Palak Paneer $128

呢度環境舒服,似高級嘅西餐廳。餐廳仲會播放一啲中東音樂,侍應以英文溝通為主,佢哋都係十分有禮貌而且會可以向佢哋請教該餐廳嘅招牌菜。kabuli pulao with mutton呢道菜係喀布爾抓飯加埋羊肉,上面仲有好多紅蘿蔔絲。佢地嘅抓飯質地似好碎嘅米粉,但食落一啲都唔乾架。紅蘿蔔好甜,仲食到羊肉嘅香味。羊肉口感腍滑易咬,而且一啲都唔騷,十分有驚喜。Lahori Chicken makhni (half)基本上每一枱客人都會叫嘅道菜,佢就係香料雞啦。味道似咖喱雞,當然係中東菜特有嘅醬啦。值得一讚嘅係,入味得黎又唔會好咸好辣,係正宗嘅中東菜味道。佢個汁用黎點naan bread絕對一流。而且雞肉都煮得好滑,每舊都啖啖用架。Garlic naan食中東菜又點少得naan bread,今日選擇左蒜蓉口味。呢到嘅蒜蓉味唔會好濃,但足夠調味。上枱嘅時候仲係外脆內軟,份量都好大舊,食完十分滿足啊。Chicken namkeen boti (10pcs)呢道菜真係十分令人驚喜,佢烤嘅雞球。每舊都大大粒,好有口感。好明顯食得出係用碳爐烤嘅雞,但一咬落去肉汁依然豐富。佢仲配埋洋蔥同檸檬塊比你自己配搭,加

kabuli pulao with mutton

Lahori Chicken makhni (half)

Garlic naan

Chicken namkeen boti (10pcs)
呢道菜真係十分令人驚喜,佢烤嘅雞球。每舊都大大粒,好有口感。好明顯食得出係用碳爐烤嘅雞,但一咬落去肉汁依然豐富。佢仲配埋洋蔥同檸檬塊比你自己配搭,加左檸檬汁就更加開胃,令人食指大動。個人私心推薦,呢個真係一定要試嘅菜式啊。

飲品方面有唔同嘅果汁同埋moctail,中東菜以肉類為主,可以選擇一啲水果類嘅飲品來解膩。今次選擇左香蕉奶昔,每一啖都會食到粒粒嘅香蕉蓉,而奶唔會好濃厚偏向清新。成個口味好獨特而且好配合到菜式口味。

嚟到尖沙咀搵食,試吓啲特別嘅異國料理,上Openrice搵咗呢間巴基斯坦餐廳,裝修滿滿嘅中東風情,地方都算乾淨寬敞。餐牌係英文亦冇圖片嘅,所以需要上Openrice搵一搵圖再決定食乜。【LAMB KARAHI】我哋點咗半份,不過份量都幾多,兩個人食嘅話啱啱好,每人都分到3-4件,而且大啲係大大件嘅。羊肉冇羶味,口感亦十分好,烹調得好好!巴基斯坦嘅香料味道都幾特別,好香好濃郁但又唔會蓋過羊肉本身嘅味道,幾好食!【GALRIC NAAN】原本巴基斯坦都係食Naan,可以因為地理上係接壤印度,飲食文化都有某程度嘅相似性,Naan嘅味道同外形大致同印度餐廳食到嘅一樣,而呢間嘅Naan係一整塊原塊上,好香口好美味,配埋KARAHI嘅醬汁好惹味!正!坦白講,第一次食巴基斯坦帶住冒險嘅心情,因為唔知道啱唔啱香港人嘅口味(朋友分享去中東旅遊冇啖好食嘅經歷),不過食完發現其實好好食,鍾意印度菜嘅朋友我估都會啱食!今日Lunch時間嚟冇點太多嘢,下次再嚟試其

【LAMB KARAHI】

【GALRIC NAAN】

2022-06-12 24 views
在香港,巴基斯坦餐廳並不多,Tribes提供正宗巴基斯坦菜餚,而且餐廳的佈置非常舒適、乾淨、寬敞有氣派。餐廳員工全都巴基斯坦人主理,老闆介紹了2⃣️道有代表性的菜餚給我們,主食就一定是我喜歡的印巴烤餅了。《Chapli kebab 》煎烤牛肉餅,賣相雖然不精緻,但香料味很突出,主要是香菜籽和我不知道的香料混合,實在太香了,味道有點辣,伴烤餅食,非常搭。《Namkeen lamb karahi 》炆羊膝,羊膝炆得軟滑有咬口,不會爛爛的,羊膝的骨髓也可以用口吸出,個人覺得口感好正,味道有點辣,醬汁濃稠,用Naan蘸著吃,特別滋味。《Naan》&《Garlic Naan》我特愛麵食,這烤餅看到已流口水,配karahi, 超愛停不了嘴。巴基斯坦的食物平實,香料多,雖然賣相沒有其他國家精緻,但勝在口感曾次多元化。

《Chapli kebab 》

《Namkeen lamb karahi 》

《Naan》&《Garlic Naan》

• Namkeen lamb karahi
平時係尖沙咀食飯,因為在大商場怕人多,都會網上尋新餐廳或特色餐廳,今次有個新嚐試:巴基斯坦菜!比想像中,口味令人喜歡,跟印度菜相似,值得推介。 在金馬倫道的樓上店,乘電梯一開門,見到木裝招牌的牆壁,望向店內,華麗高級設計,座位寬敞,以四人方枱為主,靠牆有更有沙發位置,另外有一個私人專區,給人相聚時飲酒的高枱和窗邊景觀,整體舒服自在,更有不少南亞風情的擺設,仿佛旅行一樣。 =Chicken Makhni (half) $128=靠網上推介,點了一款香料雞,感覺跟平時印度香料或咖哩相似,深黃色外觀,半隻雞的雞件數目多,有雞翼和雞脾近部位,食落嫩滑,煮得入味,香料口感偏濃,但容易接受,跟濃郁咖哩差不多,個人很喜歡。 =Chapli Kabab Half Plate $120=另一款主菜就是南亞連鎖餐廳食過的香料烤牛肉餅,外表深啡色,食落跟中式肉餅差不多,而牛肉經過高溫烤煮,食落脆邊口感,加上香料調味,又不會太鹹,有綠色的薄荷辣汁和酸忌廉汁給客人自行調味,香口惹味。 =Garlic Naan $38=平時食naan,印度餐廳會切成細片去烤,今次用上原塊naan再烤,上菜時超大塊,而且蒜油味香噴

=Chicken Makhni (half) $128=

=Garlic Naan $38=
平時食naan,印度餐廳會切成細片去烤,今次用上原塊naan再烤,上菜時超大塊,而且蒜油味香噴噴,是今餐的靈魂所在!首先趁新鮮熱辣即食,香口又脆邊,味道蒜味濃郁,跟平常中式菜式都接近,而最精華就是點配香料雞的醬汁,兩者很搭配。

=Lassi (sweet salty mango) $48=
因為食了不少香料食物,最地道就要飲lassi,芒果味濃,唔會太甜或太酸,解香料味一流,食南亞菜一定要飲。

=Ice Lemon Tea $28=
另一杯就是經典的檸檬紅茶,飲落唔甜,清爽涼快,同樣配香料食物不錯。