2022-06-13 44 views
💓💓裝修上面主要用玫瑰金同埋粉紅色黎做主調 座位方面 都係用沙發來為主 客人可以係最舒服嘅環境休息/享受咖啡💓💓今次係同男朋友黎食下午茶 因為佢一起身就黎 肚餓就叫咗個香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌 我就食咗少少生果 所以就叫芝士雞扒muffin 配yogurt bowl💓💓香煎三文魚係好厚 同出面勁薄嘅真係比唔上 唔好睇佢咁大厚 會煮到佢面好乾/overcook 完全唔會 都係keep到有汁同魚油係到嫁💓💓Muffin嘅雞扒 好新鮮 唔怕有雪藏味 上面嘅牛油果好creamy 每一啖都可以享受全部食材嘅味道 每一啖都好滿意 個yogurt就同男朋友share 上面嘅生日除咗新鮮就係新鮮 係甜嫁!一啲酸嘅味道都冇!同埋nuts食真係好豐富嘅口感💓💓
2022-06-13 32 views
🍀玫瑰金同粉紅色嘅裝修,好高貴典雅。🍀cafe有好多綠色植物,好舒服。🍀便當款式照顧到唔同人士嘅需要🍀價錢好抵今日同阿哥係附近整嘢,諗住食埋飯番屋企,阿哥話想食滷肉飯,但我想食咖哩,一個台灣嘢一個日本嘢,點搞🥹一定唔夠阿哥鬧,結果死死地氣去搵台灣嘢,結果路上見到Trois Cafe 因為佢有咖哩仲有滷肉飯!咖哩係素黎,但食落唔會輸比有肉嘅咖哩,冇印度嘅超勁香料味,係比較似日式嘅咖哩,但又唔會好甜亦唔會好辣,好合適香港人嘅口味。😍台式滷肉食得出係自家製嘅感覺,好有媽媽嘅味道💕滷肉嘅量好多,唔會食到尾得番白飯,好值得食!🥰台式滷肉$55咖哩椰菜玉子燒$68
🍀玫瑰金同粉紅色嘅裝修,好高貴典雅。
🍀cafe有好多綠色植物,好舒服。
🍀便當款式照顧到唔同人士嘅需要
🍀價錢好抵

台式滷肉$55
咖哩椰菜玉子燒$68
2022-06-13 34 views
😍今日Lunch Time 想近近地,食啲嘢就番去公司午睡一下。TROIS CAFE 又近又健康就去咗,順便買杯醒神咖啡,支持埋下午嘅工作。 😍Order咗個香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌,OL成日坐,有汁嘅Lunch太heavy,咁就叫咗個三文魚,因為香煎就冇汁嘅,比較健康,冇咁容易肥,三文魚能夠帶來飽腹感,多吃優質蛋白質嘅食物,還能夠促進新陳代謝。😍係排隊嘅時間,見到Breakfast Combo,+$30可以有Coffee。今日Lunch個Coffee好香濃,可以找次早餐黎買!!因為呢到好似開8點,岩哂我番工嘅時候,5洗突登早起身黎買,一個地方又買到早餐又買到靚咖啡,真係好正。😍一定要介紹比同事食!

😍一定要介紹比同事食!
2022-06-10 78 views
📍 Trois Cafe (中環)中環畢打街1-3號中建大廈1樓109號舖🤍餐廳簡介:呢間餐廳其實好出名㗎,佢哋迅速爆紅嘅原因係因為灣仔店係以粉紅色裝修為主題,吸引到唔少港女去打卡。開喺中環嘅呢間,竟然轉左新Menu,引來唔少客人哦。📋是日點餐:-花膠冬菇燴雞 $68首先花膠嘅份量都幾多喎🤭女人最鍾意食補品。補充骨膠原,哈哈!我就唔同大家客氣啦!冬菇炆得好入味,雞肉都幾嫩滑,唔鞋。-Hot Latte $42成杯latte勁香,一上枱已經聞到,拉花仲要拉得好靚,熱辣辣上枱😬推薦指數:💮💮💮💮💮超級建議各位上班族嚟呢度食飯,因為價格都幾便宜,分量又夠大,唔使怕唔夠飽。
📍 Trois Cafe (中環)
中環畢打街1-3號中建大廈1樓109號舖

🤍餐廳簡介:

📋是日點餐:
-花膠冬菇燴雞 $68

-Hot Latte $42

推薦指數:💮💮💮💮💮
2022-06-10 43 views
💁🏻‍♀️喺中環上班嘅打工仔唔知大家有冇發現近排又開始回復唔使Work from Home嘅節奏,午飯時間又多咗唔同嘅人士排隊等位食飯。今日特登同同事諗住搵一間比較安靜嘅餐廳食午餐我哋因為太多嘢做所以想食得簡單啲最緊要快靚正。🥰咖哩椰菜玉子燒便當{68}🥰Hot Latte {42}便當份量又ok喎,夠哂飽肚。Latte拉花very good。味道也不錯。🙇🏻‍♀️呢間餐廳以中環來講,價錢較為平民價,唔算係一啲非常昂貴嘅餐廳啱晒月光族。我都幾欣賞呢間餐廳,因為佢哋嘅餐廳理念非常好,照顧左素食嘅朋友們。呢間餐廳嘅早/午/下午茶餐各有一款為素食,我同朋友都幾欣賞㗎,畢竟我哋最近都keep 緊fit。

🥰咖哩椰菜玉子燒便當{68}

🥰Hot Latte {42}

便當份量又ok喎,夠哂飽肚。
Latte拉花very good。味道也不錯。

2022-06-08 49 views
俗語話人生如夢😴我就覺得人生如咖啡☕️😚 咖啡原本是苦澀的,越嘗越苦,但越苦才越有滋味。生活就像咖啡,品嘗透了,才會覺得人生豐富多彩、浪漫無比。鋪頭雖然空間不大 咖啡味則更拉近大家嘅距離,鋪頭瀰漫住濃濃咖啡味,顧客則靜下來一邊慢慢品嚐 一邊同咖啡師閒聊😍〖 日式叉燒包🍔〗漢堡好足料💥,麵包經過烘焗後口感鬆軟,巨型漢堡夾住日式叉燒、番茄、紫洋蔥,幾個配搭加起來好match match🥰叉燒好有咬口,醃得好入味,呢個日式叉燒包性價比超高❤️🍔〖 芝士雞肉Muffin🐓 配Yogurt Bowl 〗以英式鹹鬆餅夾住雞肉、番茄、洋蔥同生菜,雞肉切絲,唔會煮到過熟口感好嚡,仲有我最愛既牛油果蓉,牛油果控必試🤩乳酪杯用上新鮮士多啤梨及藍莓,加上自家製果醬,Yogurt好重奶味,略帶微酸,配上果醬一齊就最perfect又夠健康❤️〖 Latte ☕️ 〗曾經聽過一句歌詞:想用一杯latte 把你灌醉🎵原來一杯好飲嘅latte真係會令人有心醉嘅感覺🥰咖啡豆偏苦,回甘味重,配合綿滑嘅奶,令人十分淘醉☺️

〖 日式叉燒包🍔〗

〖 芝士雞肉Muffin🐓 配Yogurt Bowl 〗

〖 Latte ☕️ 〗

曾經聽過一句歌詞:想用一杯latte 把你灌醉🎵
2022-06-08 37 views
近排發現原來中環都有好多隱世美食,今次去到中環置地廣場附近呢間Trois Cafe,位置比較隱蔽,我差啲就行過咗😂 小店坐位唔算好多,但係呢個靜靜的角落同朋友傾下計,食下嘢,感覺幾舒服~😌 1. 🐷日式又燒包🍔 ($89)漢堡好足料💥,一開始已經見到漢堡夾住好多塊日式叉燒,叉燒用上秘製醬汁烹調,味道濃郁夠惹味😍大滿足!😋👍2. 🐓芝士雞扒Muffin🍔 ($62)用上英式鬆餅做包體,雞扒肉質嫩滑,加上番茄、洋蔥同生菜,配埋牛油果蓉,有驚喜,推薦!🤩乳酪杯用上新鮮士多啤梨及藍莓,加上自家製果醬,好健康❤️3. 飲品: Hot Latte ($42)咁靚既拉花有啲唔捨得飲落肚,咖啡豆味濃郁,牛奶打得順滑,口感一流💯

1. 🐷日式又燒包🍔 ($89)

2. 🐓芝士雞扒Muffin🍔 ($62)

3. 飲品: Hot Latte ($42)
2022-06-07 72 views
一直想試下呢間Trois Cafe! 今次終於可以約埋閨蜜👭去嘆下咖啡周圍打下卡!😍 餐廳內外的環境不錯,燈光擺設都好適合打卡😛  呢個咖喱迷必點上枱嗰陣聞到好香濃既咖喱香味用上日式甜咖喱唔會好辣啱哂我配料用左三色椒同翠玉瓜特別之餘又不失口感正😋滷肉用上的是五花肉肥瘦均勻仲好軟滑肉汁香濃滷肉汁也是熟悉的台灣口味撈飯一流如果鐘意飲濃啲嘅朋友就一定要試下❕一上枱見到好靚嘅拉花 心情靚晒🤪💓聞落好香濃咖啡味 易入口入口香醇 偏nutty 有啲煙燻嘅味道🥰

[咖哩椰菜玉子燒]

一上枱見到好靚嘅拉花 心情靚晒🤪💓
聞落好香濃咖啡味 易入口
入口香醇 偏nutty 有啲煙燻嘅味道🥰
2022-06-07 33 views
估唔到喺中環鬧市中竟然會有一間咁寧靜既樓上Cafe,Cafe空間感十足,加上柔和燈光既吊燈好舒服,有種家的感覺🏠ღ 咖哩椰菜玉子燒 $68用上日式甜咖喱好唔錯!對於非常鐘意食咖喱既為食妹嚟講,咖喱既主角永遠唔係啲肉,而係放係咖喱入面既蔬菜,出面餐廳通常加入洋蔥同紅蘿蔔🥕呢度有我最愛既三色椒,好好食😋╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.5/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴.5/𝟭𝟬ღ 芝士雞扒muffin 配yogurt bowl平時出面食芝士雞扒包都會好heavy但呢度唔會,用上白烚既方法整雞肉,上面只用適量鹽同胡椒調味已經好夠味,雞肉嫩滑,配上芝士碎、番茄片同生菜,上面搽左一層厚厚既牛油果醬,口感好豐富😋配埋以新鮮水果入饌既yogurt bowl,酸酸甜甜,開胃之餘又好健康,啱哂我地呢啲係公司成日坐唔係點做運動既OL╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬

ღ 咖哩椰菜玉子燒 $68

ღ 芝士雞扒muffin 配yogurt bowl
2022-06-06 38 views
中環近排好似多咗好多cafe,今次我就揀咗呢間Trois Cafe,最Signature係佢地嗰盆巨型花花擺設~佢地主打輕食all day, sourdough 蛋糕甜點,想食light 啲,又或者可以叫杯野同朋友傾傾計都係一個唔錯既地方~ 平日的話仲有lunch set,有主食、沙律同溏心蛋,今日同朋友過黎一人叫左一個set📍 香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌 $70煎三文魚本身以為冇乜特別,點知餐廳將三文魚切成迷你三文治咁既形狀,煎到表皮勁脆口,魚肉煎到啱啱好,食落仲有魚既鮮味唔會腥💯📍台式滷肉便當 $55超多滷肉😍滷肉幾大件份量夠多,脂肪比例平均,啖啖滷肉超滿足~滷肉汁撈飯好好食❤️📍Hot Latte $42一杯靚既拉花咖啡的確令人心情都變好,好香濃既咖啡味,非常容易入口🥰

📍 香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌 $70

📍台式滷肉便當 $55

📍Hot Latte $42
TakeAway
2022-06-06 27 views
係中環翻工食晏真係唔洗驚冇野食😆真係好多選擇,見到呢間開左一段時間既咖啡店就諗住試吓🥳見佢出左便當套餐好抵食🥰♥️ 意大利肉丸配肉醬扁意粉 我就揀左呢個意大利肉丸配肉醬扁意粉,前菜有好新鮮既蕃茄仔同沙律🥗 食完好開胃,肉醬份量好多食落好香,意粉口感好煙靭唔會太過淋,番茄醬配意粉太好夾好好味😆環境望落好乾淨而且好有居酒屋嘅感覺,飲品叫左杯熱齋啡♥️ 芝士雞扒muffin 配yogurt bowl朋友揀左呢個芝士雞扒muffin,望落好重量級,入面啲餡料都好多,非常足料😚雞肉肉質鮮嫩,簡單用鹽同香草調味已經好好食😋番茄洋蔥令到成個包食落好清新,生果yogurt bowl做甜品好健康,士多啤梨🍓甜甜地同yogurt好夾💯

♥️ 意大利肉丸配肉醬扁意粉

♥️ 芝士雞扒muffin 配yogurt bowl
中環區樓上café,當樓下熙來攘往時,能夠找到一間比較寧靜的café真的不容易,一到午飯時間周圍都係人,幸好今日早點過來吃午飯,和同事過來一起吃午飯,一點前過來仲有少量位置,我地每人揀左一款便當😘花膠冬菇燴雞: 第一次見到Café有啲咁中式既便當,幾特別,厚肉花膠同花菇醃到好入味,加上無骨雞件好好食,份量都唔少,加埋便當既沙律菜解膩,正❤️❤️咖哩椰菜玉子燒: 同事揀左玉子燒餐,白飯上面有兩件玉子燒,蛋液煮至半熟的狀態,十分嫩滑,日式辛口咖喱配上翠玉瓜及三色椒,將咖喱汁送飯好好食,伴碟更有新鮮沙律,沙律爽口開胃💯💯Hot Latte: 食飽飯叫返杯回魂咖啡,濃烈的espresso配上香滑牛奶,加上拉花圖案,令人精神為之一振☕️

2022-06-02 56 views
中環響噹噹有名氣嘅Trois大家一定唔會陌生😊建議平日12點幾過去,特別係佢哋既煎三文魚柳最近真係見到好多人推介🐟- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ๑ 香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌 $70便當類即叫即整製作需時,煎過既三文魚🍣外皮脆卜卜,魚油芬香撲鼻,魚柳啖啖肉唔會有骨👍三文魚柳切成三角立體咁,每邊煎到好香,上面加上炒過既雜菌,估唔到兩樣食物加埋一齊咁夾,仲有旁邊既黑醋沙律做前菜,非常開胃💯半熟溏心蛋充滿蛋香,三文魚、沙律同雞蛋三款都好健康,營養均衡既配搭啱哂我呢啲平時鐘意出街食既人😆๑ Hot Latte $42Hot latte 係到店必點既單品,拉花線條好清晰,咖啡夠rich夠醇香,私心推介比大家❤️- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ๑ 食物質素: 4.5/5๑ 回頭率️: 4/5๑ CP值: 4.2/5๑ 服務質素‍: 4.3/5๑ 環境裝修: 4/5

๑ 香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌 $70

๑ Hot Latte $42

๑ 食物質素: 4.5/5
๑ 回頭率️: 4/5
๑ CP值: 4.2/5
๑ 服務質素‍: 4.3/5
๑ 環境裝修: 4/5
放假諗唔到去邊又想食嘢chill下☺️,今日就介紹一間餐廳比大家啦,餐廳好想做一種外國放假休閒舒服嘅感覺比大家,希望食客可以喺放鬆嘅環境享受食物,餐廳價錢合理仲有餐牌款式都唔少㗎,食完嘢仲可以去附近中環街市行吓玩吓影吓相📸,想知係咩就繼續留意睇落去啦👇 👇 —————————————-————👅 意大利肉丸配肉醬扁意粉 $82食第一啖自家製意大利肉丸已經知道一定唔會係交嚟嗰啲,咬感好濃郁嘅肉丸真係好好食😋,茄汁意粉方面果汁味道好好唔會太酸,唔會太甜整體來講呢個意粉好好食👍👍—————————————-————👅 Hot Latte $42坐的位置可以睇到咖啡沖調的過程,加上咖啡的香氣,是一種享受😌順滑的牛奶和香濃的咖啡味,加上漂亮的咖啡拉花☕️喝得出咖啡師的用心💗
—————————————-————
👅 意大利肉丸配肉醬扁意粉 $82

—————————————-————
👅 Hot Latte $42

2022-06-01 29 views
我們是否願意在忙碌的工作中暫停片刻,重新得力,為了走更遠的路呢?當我哋生活一切從簡、以極簡主義為生活原則🌱,你會發現生命中好多嘢都喺Bonus同可以省卻嘅,想開始活出呢個簡單而不枯燥嘅生活,我諗中環呢間Cafe—— Trois就幫到你🪶餐廳主打精品咖啡,仲有冷泡茶,午市更供應便當類食物,今日暫時放下手頭上的工作,過來品嘗一下他們的輕食和咖啡☕️🍔芝士雞肉Muffin漢堡賣相吸引,英式鬆餅烤至外脆內軟,雞肉肉質軟腍又juicy😋配埋牛油味醬,不但可中和豬腩肉膩感,味道仲好夾👍🏻整體配搭得唔錯,推薦Yogurt Bowl香甜士多啤梨同藍莓配上果醬,顏色鮮艷層次豐富,乳酪奶味好重帶微微酸味,非常吸引❤️😚

🍔芝士雞肉Muffin

Yogurt Bowl