2022-07-20 43 views
👭🏻今天與姊妹行完山經過中環,順道想在附近揾個地方食野,我們路過這間Toris cafe,見到裝修都幾乾淨舒服,姊妹便提議入內進食,品嚐一番!店內有好多食物的品種選擇,覺得佢啲嘢食同飲品都好有創意,有好多新嘅嘢可以選擇下。我地兩個人,就分別點左蕃茄濃湯配澳洲牛奶炒滑蛋湯通粉 $35🍜同埋手作德國滑蛋腸拖鞋包 $55。🥯個通粉酸酸甜甜都幾好味,通粉唔會太林太硬,好開胃。手作德國滑蛋腸拖鞋包超級大份,真係好足料,配埋啲滑蛋真係令人忍唔住一啖接一啖咁食!有機會再來!💯💯

2022-07-19 47 views
天氣好熱就黎融,但難得到Sem break想搵地方同frd去食好西之餘又可以打卡,同時間又可以chill下,就選左呢間Cafe!我地order左兩個便當,台式滷肉便當 $55同埋香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌 $70。🍱個滷肉便當好足料,見到便當其他配菜份量都唔少,完全唔會因為價錢平而令你食唔飽,飯上面有飯素,令成個便當與眾不同。香煎挪威三文魚便當好野味,三文魚煎得香脆,🍄和雜菌出奇地夾。我地最後還叫了兩個甜品,🥭芒果果麥布丁杯 $28和原味燕麥杯 $35,兩個甜品各有秋千,吃完真系大滿足!😆😆

2022-07-19 39 views
之前在中環附近辦事,完成之後就想在附近吃完飯再回家。就選擇了這間位於中環畢打街的Trois Café,cafe主要係簡約甜美風格為主,好岩打卡。🍽️我叫左呢個一人餐非常豐富,🍱叫做花膠炆雞便當,只需要$68,價錢相當親民。而且食物質素都好高。有超多花膠同埋雞肉,🍱而且好林好入味,還有配沙律和留心蛋,好新鮮嘅,配合調教得啱啱好嘅醬油,非常滋味。吃完雞肉,飲埋他們的果汁,酸酸甜甜好解膩,成個餐都好夾好好味。🍱食完真系大滿足,叉足電!下次可以再來。😬

食完真系大滿足,叉足電!下次可以再來。😬
2022-07-18 74 views
在中環附近見完客,天氣好熱就黎融,行下商場時突然間想食少少嘢,就嚟咗呢一間餐廳,呢度距離地鐵站都唔算好遠,位置都算非常方便👍🏻整間餐廳嘅裝修、擺設、餐具都系簡約舒適風。今次試了牛油果三文魚酸種吐司,🐟三文魚肉嫩滑,唔會老,加上少許胡椒做伴碟。🥑🥑牛油果香味十足,口感滑溜,兩樣野夾埋提升整體香氣!仲要份量好多,配支橙汁🍊🍊,橙汁不會太甜,而且有很重的果香,喝完很解膩,配吐司真的一流。真系食到飽一飽。今次體驗唔錯,下次再經過都可以再來試其他野食。🥞🥞

今次體驗唔錯,下次再經過都可以再來試其他野食。🥞🥞
2022-07-18 78 views
今日試下呢間新野,😆😆呢間位於中環畢打街的Trois Cafe日日番工都會經過,系時候來打卡了!今次呢間Cafe真系非常有特色,網上評價都好高,有幾多不同的選擇,☺️☺️見到都好想即刻order睇下究竟系咪真系名符其實!👍👍我今次試了芝士雞扒英式瑪芬,打卡一流!好大塊芝士,🧀岩曬我,賣相好靚,而且用透明袋包住好維生乾淨,食落去味道亦都出乎意料之外咁好食,個包軟熟鬆軟,雞扒都整得好入味,醬汁都好特別,食完試埋原味燕麥杯,燕麥加上面有好多草苺和藍莓,酸甜清爽,都幾開胃。成個配搭好Match!🤗🤗總括而言,環境舒服,食物高質素,性價比極高!下次叫埋朋友仔一齊試下👍

2022-07-13 123 views
一直想黎中環呢間Trois Cafe 打卡潮聖,平日12:00黎到呢到唔洗等位就安排到入左,室內的裝潢充滿時尚感🎺,以金色為主調,擺著不少盆栽,最令人興奮就係一大盆花花擺設,展示櫃擺放著多款漢堡包、三文治、乳酪杯甜點等任你揀,每樣都好食試呢🤤🤤!-✍🏻/食評/☗ 台式滷肉便當👅8.5/10便當有滷肉、沙律🥗同白飯三格,純白的餐盒給人簡潔的感覺,滷肉燘煮得非常入味,即使見到一層肥肉,食落口唔會覺得好漏,沙律做前菜十分開胃,配上一隻切開一半的溏心蛋,番茄仔酸酸甜甜,正好中和台式滷肉的油脂,整體唔錯。> Drinks <☗ Hot Latte $42👅9/10Hot Latte口感順滑,用上較Nutty質感的咖啡豆,味道香濃,拉花好美,值得推介~-🔆/整體黎講/食物份量都幾多,一個人食都好飽!選擇廣泛豐富,加上靚靚賣相,價錢合理,會想再回訪既Cafe!
✍🏻/食評/
☗ 台式滷肉便當👅8.5/10

> Drinks <
☗ Hot Latte $42👅9/10
🔆/整體黎講/
2022-07-13 62 views
餐廳裝修有啲金屬風,採用開放式設計,增加空間感,門口放左少量盆栽,比客人觀賞同打卡😍咖哩椰菜玉子燒 ($68)🥗🥚🥘送上黎即刻比玉子燒吸引住,蛋好滑溜好creamy😍. 咖哩香, 濃, 稠. 加埋翠玉瓜及三色椒等野菜配日本珍珠飯真係一流,眨吓眼就食清碟啦😋Hot Latte☕️賣相吸睛,香濃既咖啡豆香配上質感順滑的牛奶,兩者平衡得好好😋💯 精緻拉花為咖啡添上優雅風味❤️整體來講,用餐體驗良好,能夠在舒適的環境享用美食,真是人間一大樂事啊💯

咖哩椰菜玉子燒 ($68)🥗🥚🥘

Hot Latte☕️

2022-07-06 201 views
睇相同實物真係好不符😂 味道都還可以啦 無咩特別Takeout 又唔比個袋我 想我點拿呢?😂有時啲質素時好時壞咖啡都可以😌垃圾桶真係要清啊 成日都爆80蚊一個餐 中價啦
睇相同實物真係好不符😂
味道都還可以啦 無咩特別
Takeout 又唔比個袋我 想我點拿呢?😂
有時啲質素時好時壞
咖啡都可以😌
垃圾桶真係要清啊 成日都爆
80蚊一個餐 中價啦
2022-06-30 233 views
男朋友約我食Lunch,超開心。❤️❤️佢話近近地係公司附近,話5洗我咁急,可以慢慢食,食完慢慢番公司。真係好SWEET!🥹❤️❤️❤️TROIS CAFE近我公司5分鐘路程都冇,真係好方便❤️❤️。今次係第一次食,不過都成日聽到朋友講呢間好正,叫我一定要試。咁今日男朋友就同我去試❤️❤️❤️,真係好正,5怪得啲朋友叫我黎。咁男朋友就叫咗花膠冬菇燴雞便當,我就係芝士雞扒muffin 配yogurt bowl,另外見到有老婆餅,就叫多咗2個~全部都好入味,男朋友比咗好多花膠我食❤️❤️❤️❤️,話對皮膚好,佢食冬菇就得🥹。佢話啲冬菇好香,啲菇鎖哂啲水分、汁料,一啖爆汁。老婆餅好特別同傳統好5同,有5同嘅味道,下次都可以食埋其他味!❤️❤️❤️

2022-06-29 156 views
幾個知己都係附近番個,咁岩大家收早,就緊係出黎好嘢啦~大家都中意打卡📸,咁就黎TROIS CAFE 試下。就咁個環境都嘩啦💡,又靚又靜~老實講我平時經過都想試,但得一條友真係驚~~😵‍💫😵‍💫我地嗌咗2個便當同一個muffin。💕香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌💕咖哩椰菜玉子燒💕芝士雞扒muffin 配yogurt bowl全部夾埋$200左右 勁抵食~~香煎挪威三文魚好香口🐟,5會油膩,三文魚表面5會有好多油,但食落三文魚味好香🐟。出面啲配菜會好HEA,呢到黑椒炒雜菌係有心煮,黑椒味重但5辣。🥚🥚玉子燒5乾身,好香蛋味。

我地嗌咗2個便當同一個muffin。
💕香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌
💕咖哩椰菜玉子燒
💕芝士雞扒muffin 配yogurt bowl
全部夾埋$200左右 勁抵食~~

2022-06-29 112 views
 💡日日番工都會經過,但5係太早未開門,就係同同事拎住個lunch,搞到成日心絲絲想試💓。cafe主要係玫瑰金同粉紅色為主,好岩打卡,番工著得5靚就5好打卡啦~不過如果係想打卡又食下嘢嘅,呢到係5錯嘅選擇黎!💡經過見到有好多曲奇 🍪三文治 🥪蛋糕🍰個啲,勁多選擇,選擇困難症嘅我,真係會諗好耐。都好岩下午茶做下港女~lunch有提供便當 漢堡包同拖鞋包,一啲比較大份嘅lunch,都岩哂男士食嫁~💡咁今日就試咗個💡~芝士雞扒muffin 配yogurt bowl~屬於比較輕食,岩咗OL~成個muffin 5會好乾,雖然好多料,但完全5驚食到好煩,女士口細食一啖就可以試到全部料😋!

💡咁今日就試咗個💡
~芝士雞扒muffin 配yogurt bowl~
2022-06-29 86 views
近年香港人都困在呢個小城市裡,冇得返日本鄉下爆買、勁食拖羅、睇櫻花...生活很枯燥。能夠放下手上的工作享受一下慢活人生,坐低飲杯咖啡食個飯既cafe唔係咁容易搵得到。今日小編想同大家介紹下呢間位於中環既Trois Cafe,店舖嘅燈光好有氣氛😎加上有個open kitchen,可以望住咖啡師沖咖啡,真係好正🥰————————————————————————〖咖喱椰菜玉子燒🍳〗💰68玉子燒喺日本料理入面係一種常見嘅食物不過煮起上黎都幾考功夫🤙🏻一方面要保持嫩滑口感另一方面要有層次的質感咖喱汁用上典型日式咖喱配上三色椒幾特別白飯上面加上滿滿的飯素提升咖喱的香味口感層次更覺豐富

————————————————————————

白飯上面加上滿滿的飯素
提升咖喱的香味
口感層次更覺豐富
2022-06-29 58 views
女仔對於滷肉,又愛又恨,多數吃落去都比較肥膩,鹹到飛起。不過TROIS CAFE 嘅滷肉飯真係會令你煥然一新。首先講吓Trois嘅位置,係中環中建大廈1樓。一上到去就見到好靚嘅門口,岩先愛打卡嘅你。呢到最近出咗便當比愛健康嘅人士,今日就叫咗台式滷肉飯$55 ,價錢方面其實好親民,係中環食到$60內嘅便當真係賣少見少,見到便當份量都5少,完全5會因為價錢平而令你食5飽,飯上面有飯素,令成個便當與眾不同。食一啖滷肉,肥而不膩的滷肉、甜鹹可口的醬料、香濃四溢的飯,互相配合🥰成件事5會太過大負擔❤️食完都5會內疚❤️另外叫咗杯latte$42 ,個拉花勁靚💕咖啡味都係好舒服,5會太酸。台式滷肉 55Hot Latte 42

台式滷肉 55Hot Latte 42
2022-06-28 57 views
🙇🏻‍♀️如題~有冇人試過係CAFE食便當?仲要係中環!價錢唔洗$100UP!❣️花膠冬菇燴雞痴線$68食到花膠,你以為係得一塊?仲要係碎?你錯啦~$68係食到勁大花膠同原隻大粒冬菇嫁!味道亦好好,食到用咗心機去燴,全部都好入味但唔會咸。❣️香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌三文魚貴花膠$2,原因係三文魚係厚切,厚3-4CM都有呀!食落去好食到癲咗,煎得好香脆,內裡嘅魚肉好嫩,唔係食三文魚乾~~👍🏻讚~💯1.為咗平均番健康,每份便當都有菜,蛋~2.有飯素!好日本媽媽便當3.店員好好禮貌4.環境好靚,好舒適。下次再黎先至得‼️

❣️花膠冬菇燴雞

❣️香煎挪威三文魚配黑椒炒雜菌

👍🏻讚~💯
1.為咗平均番健康,每份便當都有菜,蛋~
2.有飯素!好日本媽媽便當
3.店員好好禮貌
4.環境好靚,好舒適。

下次再黎先至得‼️
2022-06-28 37 views
平時食LUNCH,因為同事係素食,所以比較難去其他餐廳食LUNCH,食黎食去都係個幾間。不過而嫁多咗個選擇!🥩🥩🥩🥩🥩🥩咁我就食肉獸黎,咁就叫咗意大利肉丸配肉醬扁意粉,全部都係肉,好興奮!意粉係扁身嘅,所以啲肉醬可以全部痴哂係意粉到,每一條都有肉醬,啖啖滿足!🥦🥦🥦🥦🥦🥦同事就叫咖哩椰菜玉子燒,但咖哩5會好辣,味道5霸道,係比較清嘅味道,岩哂想清清地但又想食咖哩咁矛盾嘅人~咖哩裡面有脆肉瓜 茹子 甜椒 5會得啲椰菜咁DRY~咁玉子燒都好讚,濕潤鬆軟。同事話一定要再黎食!!如果要比呢間餐廳一個分數我諗係999999999999分🙈🤩
🥩🥩🥩🥩🥩🥩
🥦🥦🥦🥦🥦🥦

同事話一定要再黎食!!