本人得知該舖今天會於6pm 関門,遂於5:25pm時致電該鋪欲落單外賣,唯接聽的店員告知必需親身前來店舖下單,而本人當時亦以詢問何時截單,店員回覆5:40pm截單,故本人特意趕及5:40pm前來,到達該舖時是5:35pm, 但店員又說已截了單,不再接受下單了。感覺上,該店的員工趕住收工,本人認為員工想早或準時放工,乃人知常情,但請員工們抱負責任的服務態度,提供正確無誤的資訊給僱客,別讓客人白走一趟,因本人是特意驅車趕過來下單的,如店員一早表明是5:35pm 截單,我是絕不會前來的。需知除了店員,僱客的時間都是寶貴的,此次經驗,實在令人失望😤😤
2022-04-10
2022-02-15 837 views
-超過六十年歷史老字號餐廳 - 沾仔記由2009年起 連年獲得《米芝蓮指南》必比登推介 超勁😍做雲吞麵都可以有咁大嘅名氣真係好難得😱只賣三樣食物 - 雲吞、牛肉及鯪魚球之前返工一直都係同事落去外賣返嚟今次終於可以自己去一睹佢嘅風采🥰店舖位於威靈頓街 古色古香 中央有個大大個嘅燈籠🏮坐嘅係舊式嘅木凳😛呢啲Vintage野係我最鍾意🍜至尊三寶面 $44鯪魚球×1 雲吞x2 牛肉xN 配上鹼水麵 超足料呢個價錢真係性價比高鯪魚球 大大粒 絕對係我食過最大粒 而且腥味唔算好犀利雲吞 蝦肉彈牙爽口 大件夾抵食牛肉 如果要認真數 應該至少都有10-15片 分量超多

超過六十年歷史老字號餐廳 - 沾仔記
由2009年起 連年獲得《米芝蓮指南》必比登推介 超勁😍
做雲吞麵都可以有咁大嘅名氣真係好難得
😱只賣三樣食物 - 雲吞、牛肉及鯪魚球
之前返工一直都係同事落去外賣返嚟

雲吞 蝦肉彈牙爽口 大件夾抵食
牛肉 如果要認真數 應該至少都有10-15片 分量超多
  • 至尊三寶麵
2022-02-13 683 views
下午3點左右到達唔使等位點了招牌雲吞面,$36,上菜好快,因為店內只提供3款料,鮮牛,鯪魚球同雲吞。有湯面或撈面揀。飲品只有紙包裝或罐裝的。响香港,專門做幾樣食物嘅食店係好難得嘅事。。。先講面底,係好爽口嘅,無鹼水味。再黎雲吞,每碗3大粒,雲吞皮褶合位好厚,亦好大陣鹼水味。餡料的蝦好爽口,但無乜蝦味,我喜歡有蝦子嘅雲吞,可惜呢間無。。。湯底好咸,我期望有大地魚嘅味,可惜呢間都比唔到我。。。店員定老闆娘好好人,因為我坐近門口果位,佢主動幫我熄左門口嘅風位,等我頭頂唔使吹襯。食完再行去上環方向,到永吉街附近見到一間叫麥奀記(忠記)的舊式雲吞面店,好有味道,下次去試下。
下午3點左右到達唔使等位
先講面底,係好爽口嘅,無鹼水味。
湯底好咸,我期望有大地魚嘅味,可惜呢間都比唔到我。。。

2022-02-07 364 views
呢間沾仔記,好有歷史,來到中環,雖然有許多餐廳,決定幫襯呢間老字號.餐牌價錢一啲都唔貴,佢嘅主打係至尊三寶麵,三寶包括有招牌雲吞,鮮鯪魚肉同埋鮮牛肉,我今次叫左三寶撈麵。麵條爽彈,牛肉十分滑,加埋巨型嘅綾魚球,十分豐富,份量真係好大,十分抵食,性價比非常高。最值得一讚嘅就係店內所有嘅服務員態度很好,又會同啲食客傾吓,呢餐午餐食得好開心。

2022-01-13 412 views
🐟鮮鯪魚球米粉 $34有兩粒拳頭咁大嘅鯪魚球口感彈牙完全無魚腥味或者魚骨帶微微陳皮味 同魚香味相輔相成絕對係我食過最好味嘅鯪魚球!🥟招牌雲吞米粉 $34三粒乒乓球咁大嘅雲吞入面包著爽彈蝦肉同埋豬肉就係簡單新鮮嘅味道🐮雙拼牛肉x招牌雲吞米粉 $40牛肉厚切片 唔會過老口感滑捋捋有少少嚼口🥬腐乳通菜 $17通菜份量都唔少 灼得啱啱好保持爽脆又唔會太生有草青味腐乳醬淋面 鹹香味突出又唔會太過
鮮鯪魚球米粉
🐟鮮鯪魚球米粉 $34
有兩粒拳頭咁大嘅鯪魚球
口感彈牙完全無魚腥味或者魚骨
帶微微陳皮味 同魚香味相輔相成
絕對係我食過最好味嘅鯪魚球!
招牌雲吞米粉

Lunch
鮮鯪魚球米粉
招牌雲吞米粉
2022-01-08 274 views
自從10年前😎帶過媽咪嚟呢間食之後,佢話食過出面咁多間「沾仔記」,呢間嘅味道係最好食🤩。而家閒時都會特登過去食返碗雲吞麵。😙麵舖座位好舒服,唔會太過壓迫,張枱嘅空間又可以擺到幾碗麵。🥰我最鍾意食 “雲吞 + 鯪魚球麵”。😍大大粒又滿蝦肉嘅雲吞同滿足又新鮮嘅鯪魚球,配上加咗羅漢果嘅湯底,冇咩味精,令人連湯都會飲埋。😋仲可以加埋碟油菜,食埋就非常之足夠啦。🥳雖然呢間係米芝蓮餐廳,但每碗麵都只係30幾蚊(單併)至50幾蚊(三併),真係好抵食!😋

仲可以加埋碟油菜,食埋就非常之足夠啦。🥳

2021-12-24 270 views
現今麵檔買少見少!適逢選舉日免費搭車,一心出城去中上環食個靚雲吞麵!由上環行到去中環搵返間好食嘅麵檔!先行經過蓮香樓見到兩間老牌出名麵檔打對面,一間一個客都冇另一間非常受歡迎要排隊入去!本來諗住要排隊入去食,一定好受歡迎!排咗一陣有位,點知入到去、D米粉同河粉都賣晒,應該好受歡迎!叫咗個雲吞麵,雲吞大大粒好好食好新鮮(有三大粒),個麵都好爽可以。但係個靈魂湯底就唔得;好淡冇乜味道!大失所望!希望可以改善下!
2021-11-30 427 views
經過斜路轉入小街就見倒沾仔記,雖然擁有米芝蓮殊榮,不過就唔算多人,中式嘅設計充分表現傳統特色。menu 好簡單,一眼睇晒。點咗餐3mins 就有野食,超高效率,雲吞三粒,麵都偏少,男士應該唔夠飽,蝦幾彈牙,配自家製辣椒油幾唔錯。飲品方面無港人最愛嘅即沖檸茶,奶茶,主要係罐裝同紙包飲品😅。
menu 好簡單,一眼睇晒。

招牌雲吞麵

2021-11-28
$44 (Lunch)
招牌雲吞麵
食咗咁多年都係食佢👍係我認為香港裏面最好食嘅雲吞麵🤣只需$34🤑 三粒大大粒雲吞雲吞🦐入面唔係淨蝦膠,亦有幾隻蝦肉,非常爽口,彈牙🥰🥰🥰麵🍜亦都非常有咬口,鹼水味唔重,湯底味道亦濃郁!基本上呢個價錢,呢個質素嘅雲吞麵,喺香港我暫時覺得真係佢最好👍👍👍So far食左咁多年,質素仍然冇下降👏👏性價比相當高😻不過我每次都係食中環鋪,其他分店我就唔知啦🤷‍♂️總之未食過既朋友,一定要黎試下🤘🤘🤘個人評價: 總結 4.8/5 星

食咗咁多年都係食佢👍
係我認為香港裏面最好食嘅雲吞麵🤣
只需$34🤑 三粒大大粒雲吞
雲吞🦐入面唔係淨蝦膠,亦有幾隻蝦肉,
非常爽口,彈牙🥰🥰🥰
麵🍜亦都非常有咬口,鹼水味唔重,
湯底味道亦濃郁!
基本上呢個價錢,呢個質素嘅雲吞麵,
喺香港我暫時覺得真係佢最好👍👍👍
So far食左咁多年,質素仍然冇下降👏👏
性價比相當高😻
不過我每次都係食中環鋪,
其他分店我就唔知啦🤷‍♂️

總之未食過既朋友,一定要黎試下🤘🤘🤘

個人評價: 總結 4.8/5 星
2021-11-07
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$35 (Dinner)
  • 招牌雲吞麵
  • 鯪魚球麵
2021-10-17 323 views
奪得多年米芝蓮推薦的老牌雲吞麵店沾仔記,價錢相宜,鋪面光潔整齊,係中環要食得美味雲吞麵一定會揀沾仔記食品方面 : 至尊三寶麵 : 湯麵彈牙,大大粒的招牌雲吞、巨型size 的鮮鯪魚球、加上鮮嫩滑牛,非常豐富的中式麵餐

食品方面 :

2021-10-12
2021-10-16 265 views
親身去外賣自取 平時堂食都無野 仲覺得好好食 今次外賣唔知點解會咁 可能係啲外賣盒唔乾淨?唔同種類嘅昆蟲都有🥶唔敢想像食左幾多隻落肚 已經食左3分2先見到🥲希望佢地注意下🥲🥲
2021-10-11
Lunch
  • 雲吞麵
香港セントラルにある人気のワンタン麺屋さん「沾仔記」 低価格でミシュランガイドに載っているヌードルが食べれるなんて!! Tsim Chai Kee Noodle(Wellington Street) 沾仔記 メニューが 広東語、英語、そして日本語も記載されていて、注文がしやすいです。 混んでることが多いので、知らない人と相席になることもあります。 私が訪れた時は、店員さんが気さくで愛嬌がありとてもよかったです☆ しかし、友人が訪れた際は、店員さんが不愛想だったようなので、 サービスは様々かもしれません。 店内は、清潔感があり、注文後はかなりスピーディーに料理が提供されます。 オススメの「 ワンタン麺 」HKD34(HKD1をJPY14で換算して約480円) 弾力のある細麺がしっかししていて、スープとマッチしています☆ そして、大きな” 海老ワンタン ”が3つも入っていて、プリっぷり でほんとに美味しい! 途中でテーブルに置いている辛い調味料を利用して味変してもGOOD! 少し小さめのサイズとなります。 お腹が減っているときは、ワンタン麵だけでは足りないかも! その際は

少し小さめのサイズとなります。 お腹が減っているときは、ワンタン麵だけでは足りないかも! その際は、HKD17の「 ゆで野菜 」 がオススメです。 空心菜にかけるソースは二種類あり、 中国をはじめ香港、台湾で有名なソース「 腐乳 」または オイスターソースのどちらかを選択することが出来ます。

わたしは腐乳のソースをオーダーしました☆ 少しピリ辛で、豆腐を濃厚にしたような風味があり発酵食品のようにクセのある味です。
二品のTotal額は、 HKD51 でおなかがいっぱいになり大満足でした☆
営業時間: 9時00分~22時00分 セントラルはオフィス街で、日曜日レストランが閉まることが多いですが、 こちらのお店は(月曜日から日曜日)までオープンしています。
茹で野菜
茹で野菜
2021-09-22 275 views
沾仔記,成日聽到呢個名..話哂都米芝蓮星級雲吞麵..不過又竟然係貼地既價錢。餐牌上只有三款餸…雲吞包住既蝦大大粒….麵質爽口彈牙鹼水味唔算重..食果陣落小小醋中和已經足夠。牛肉係用鮮肉…唔會好似外間一般牛肉係用梳打粉醃到過龍…保留到肉既味道同口感。而唔係一團粉咁..食得出係用心製作既品質。又點小得腐乳通菜…個腐乳好香..撈菜食真係正估唔到咁貼地既價錢但又食到米芝蓮級既水準..之後再經開中環一定再黎…
沾仔記,成日聽到呢個名..
話哂都米芝蓮星級雲吞麵..
不過又竟然係貼地既價錢。

餐牌上只有三款餸…
雲吞包住既蝦大大粒….麵質爽口彈牙
鹼水味唔算重..食果陣落小小醋中和已經足夠。

牛肉係用鮮肉…
食得出係用心製作既品質。

又點小得腐乳通菜…
個腐乳好香..撈菜食真係正

估唔到咁貼地既價錢
但又食到米芝蓮級既水準..
之後再經開中環一定再黎…
2021-09-01 266 views
話說參觀完活化後嘅中環街市,搵地方醫肚之際,先發覺星期日嘅中環好多食肆都唔開正當漫無頭緒嘅同時,離遠見到間粉麵舖 - 沾仔記,早年每次過中環都例必幫襯食碗雲吞麵!舖內依舊不變,唯一改變就是枱與枱之間多了塊膠板!餐牌選擇依舊不多,都係得招牌雲吞,鮮鯪魚球,鮮牛肉三大類,一於點晒去!!▶️雲吞麵 - 大大粒雲吞,兩隻蝦加上豬肉做餡,鮮味十足▶️鮮鯪魚球河 - 兩粒大大粒鯪魚球,魚肉爽彈,鮮味十足▶️鮮牛肉撈麵 - 新鮮牛肉,嫩滑好味,份量亦夠多總結:以大大粒雲吞同鯪魚球做賣點,咁多年都無變,食物水準依舊,有機會都會再嚟!

▶️雲吞麵 - 大大粒雲吞,兩隻蝦加上豬肉做餡,鮮味十足

▶️鮮鯪魚球河 - 兩粒大大粒鯪魚球,魚肉爽彈,鮮味十足

▶️鮮牛肉撈麵 - 新鮮牛肉,嫩滑好味,份量亦夠多

Tea
  • 招牌雲吞麵
  • 鮮鯪魚球麵
  • 鮮牛肉麵
2021-08-31 253 views
先不說食物普通,跟米芝蓮沒半點關係最氣憤是服務態度很差,『平民』價錢不等於服務要差。( 沒錯價錢不貴,可份量也不多)我們一行七人,在外排隊的時候,先催我們要下單,然後塞了七張手寫單給我們。疫情關係,要分桌,我們絕對理解,可是安排四人/一人/二人,是否有點莫名其妙?當頭四人入座後,以不友善的態度問我們要手寫單。大家都知道手寫單的字跡一般都難以識別,這又用了一段時間。有一桌的老人家由於記不清自己當初是下單拼,結果改成了雙拼。但由於分成了三桌,付款的人根本不清楚其他桌發生什麼事。在跟店員解釋的時候,是換來被吼的對待。這個無疑是雙方的誤會,可要是當初是入座後才下單,就不會發生。餐廳出餐比快餐廳更快,也不存在先幫我們預備,是入座後才問我們拿手寫單去做。完全沒看出提前下單的必要。因為這種態度,不會再光顧。
先不說食物普通,跟米芝蓮沒半點關係
最氣憤是服務態度很差,『平民』價錢不等於服務要差。
( 沒錯價錢不貴,可份量也不多)

當頭四人入座後,以不友善的態度問我們要手寫單。
大家都知道手寫單的字跡一般都難以識別,這又用了一段時間。
有一桌的老人家由於記不清自己當初是下單拼,結果改成了雙拼。

完全沒看出提前下單的必要。

因為這種態度,不會再光顧。
2021-08-29
$40 (Lunch)