2023-02-14
冇諗到依家米芝蓮餐廳服務態度都可以咁差排開食物質素唔講,侍應嘅服務態度直情趕緊客我同屋企人兩個複診完諗住食碗麵就返屋企黎到餐廳坐低,餐牌寫得比較簡單,諗住叫兩份雲吞撈粗麵,就叫個侍應過黎落order我:唔該兩碗雲吞撈粗麵阿叔:冇粗麵我:咁有咩麵啊阿叔: 幼麵 生麵當刻嘅我都未反應過黎兩隻係同一款麵就話:咁就生麵啦,個阿叔已經唔出聲,就咁睥住我,咁我先醒起,幼麵係生麵嘅一種,但係點解佢用兩個詞去形容同一款麵呢,又點解唔加多少少描述話只有幼嘅生麵呢,點解會expect人地知道呢兩款麵係一樣㗎呢,唔通外國遊客黎到佢都係咁樣招呼?(事實聽到佢同另一臺客落order都係咁款)我就話:哦,咁幼麵啦咁阿叔就寫order啦,我見佢淨係落左一碗,咁就提返佢話:兩碗啊唔該阿叔即時又睥住我話:兩碟!X你個X,兩碗同兩碟有咩分別啊,係咪都係兩份咁解啊,洗唔洗捉埋我字蝨啊我都算,改口話:ok兩碟。之後話加多碟油菜,阿叔又睥住我問:蠔油?菜心? 咁我以為佢問我係咪要菜心啦,咁就話係啊菜心啦,佢又好嫐咁講:蠔油定上湯啊哇我當刻真係愕然,原來蠔油菜心呢個短語仲包括埋上湯浸嘅方法,咁唔通有蠔油嘅菜心係生食嘅,唔係上湯浸
排開食物質素唔講,侍應嘅服務態度直情趕緊客
我同屋企人兩個複診完諗住食碗麵就返屋企
我:唔該兩碗雲吞撈粗麵
阿叔:冇粗麵
我:咁有咩麵啊
阿叔: 幼麵 生麵
我就話:哦,咁幼麵啦
阿叔即時又睥住我話:兩碟!
哇我當刻真係愕然,原來蠔油菜心呢個短語仲包括埋上湯浸嘅方法,咁唔通有蠔油嘅菜心係生食嘅,唔係上湯浸熟嘅,而我又會可以係蠔油菜心呢四個字入面get到你叫我揀蠔油定上湯嘅
可能有人會話呢啲係香港用語,系人都識,或者話黎得呢啲地方唔通食態度咩點點點。但我想講我就系唔識,而你點可以expect客人全部都識,係咪應該畀少少耐性好好咁解釋呢,我又唔係聽唔明廣東話。又好彩我識得廣東話咋,我聽到呢個阿叔同後面個張臺嘅客人落order個陣,人地明明識講中文,佢好冇耐性咁叫人地睇番英文餐牌。俗啲講句今時今日呢度服務態度真係唔得lor,永遠冇下次