Restaurant: Tsui Hang Village (Lee Theatre Plaza)
Info:

2024-10-01 1480 views
第一次食寫評、真係好嬲!食物、菜式真心一流。但服務態度讓人卻步。當日職員態度讓客人感覺來乞食一樣。點菜時、想隻北京填鴨二食、個職員答:「咁你想點食吖?」我心諗:吓、我又會知你哋可以點煮?個餐牌又無食、乜料呀?之前訂枱又惡。生意咁難做都咁嘅服務態度、我點解要再幫襯呢間?
第一次食寫評、真係好嬲!
我心諗:吓、我又會知你哋可以點煮?個餐牌又無食、乜料呀?
北京填鴨
2024-09-30
2024-08-30 2496 views
看完某些負面食評後,不寄予太大的厚望,也盡管試試吧。試過後,整體用餐感受是滿意的。性價比在銅鑼灣的食肆來說,-般般至略貴。環境寬敞,坐得舒服。餐具齊全衛生,茶水夠熱。接待及服務員的太態度良好,服務周到。蠔皇叉燒飽:叉燒饀美味,包皮亦做得很好。香茜野菌腸粉:野菌饀豐富,腸粉皮剔透薄薄的,軟滑得來有點煙韌感。百花釀魚肚:三大件魚肚,百花爽口加上蟹子。高湯鮮竹卷:👍🏻有賣相,腐皮軟溜,蝦肉饀,高湯可口。
看完某些負面食評後,不寄予太大的厚望,也盡管試試吧。
環境寬敞,坐得舒服。
餐具齊全衛生,茶水夠熱。
接待及服務員的太態度良好,服務周到。

蠔皇叉燒飽:叉燒饀美味,包皮亦做得很好。

百花釀魚肚:三大件魚肚,百花爽口加上蟹子。

高湯鮮竹卷:👍🏻有賣相,腐皮軟溜,蝦肉饀,高湯可口。
2024-08-26
$145 (Lunch)
2024-08-04 2050 views
已經有一段時間冇嚟翠亨村飲茶,今日同老公兩個過咗銅鑼灣翠亨村。焗釀響螺,本身我自己好鍾意食,賣相都唔錯,食落口覺得味道硬係爭咗少少,而老公就話有少少不似預期,希望佢哋可以改善瑤柱竹笙灌湯餃,呢個反而唔錯,雖然味道唔算有好大驚喜,但係不錯。懷舊雞扎,呢個幾好食唔算好肥膩,魚肚都有味道,仲有半件大冬菇,幾好!總體而言比以前差左好多,另一個吃得好辛苦就係唔夠冷氣,邊吃邊流汗。明白到天氣太熱加上酒樓在頂層,已聽到職員叫開盡冷氣。。。。

2024-08-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)
2024-01-29 2925 views
本來是熟客,但係試過佢的炒飯質素都知參差,今次仲比錯野,前台落單態度非常惡劣,根本是吾憂做的,極失望,因此不會再在銅鑼灣堂食及外賣,從今開始永久black List
2023-12-24 2832 views
今晚原本慶祝孩子的爺爺生日,可惜在點菜時,請了一位女部長過來,不過她絕不耐煩,在我一味一味點菜的時候,她以不耐煩的態度回應,並在我嘗試在餐牌找最後一味長壽麵,而當我在翻閱菜牌的時候,竟然拂袖而去叫我自己再睇睇。這樣的服務態度,難怪全部香港人上晒深圳消費了。香港比呢啲咁嘅服務質素搞死了。
2023-12-23
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
Book 左位, 同家人做節食飯杏汁白肺湯:好飲的乳豬拼叉燒:乳豬脆,叉燒OK羊腩煲:估唔到唔係有火地鍋上, 係食到咁上下, 職員再幫你拎走加生菜,我鍾意自己熱住咁自己鍾意幾時食就幾時加咁食羊腩煲士多啤利骨:普普通通時令煲仔飯:飯同餸分開上,未試過咁食,無左平時一鍋過的煲仔飯感覺瑤柱蛋白炒飯:等左半個鐘先黎燒茄子:屋企人話好食的,但個人覺得太咸XX時蔬:普通到不能 (但出去食菜就係咁, 我都明)戲肉雀巢XX雞丁:落左單見過左15mins未黎,其他野都上晒,所以吹吹個餸;再等多15mins唔見,其他餸都食得8899,所以同職員講未到,幫我地取消佢。轉頭返黎話剛剛落左鑊,但家人話我地吹左兩次宜家先落鑊,其他都食完,所以唔要個餸了。以為完左,咁大家諗住食糖水order糖水時,職員同我地講,你地要糖水呀,要等好耐架喎。ok fine!
Book 左位, 同家人做節食飯
杏汁白肺湯:好飲的
乳豬拼叉燒:乳豬脆,叉燒OK
士多啤利骨:普普通通
瑤柱蛋白炒飯:等左半個鐘先黎
燒茄子:屋企人話好食的,但個人覺得太咸

XX時蔬:普通到不能 (但出去食菜就係咁, 我都明)
戲肉
以為完左,咁大家諗住食糖水

ok fine!
Other Info. : 其實做節高峰期, 見呢間野都唔係坐滿, (最多都係坐到8成), 都諗咁咪無咁嘈食得舒服D 但速度都係咁慢, 仲要咁的服務態度, 真係唔會再有下次
2023-12-20
$500 (Dinner)
2023-10-15 2969 views
星期五我阿媽突然之間話想食大閘蟹,諗起當年對翠亨邨嘅經驗都幾好,所以就試吓翠亨邨嘅大閘蟹去套餐. 因個人有皮膚敏感所以我淨係嗌咗兩個餐俾我爸爸媽媽自己就哎左啲燒味同菜. 先講味道,翠亨邨收得九百幾蚊一個位,我會以為啲大閘蟹應該有返咁上下質素,點知仲差過街坊酒樓啲大閘蟹套餐同埋啲鞋係冇乜糕. 大部份套餐嘅餸上到枱都係凍嘅,因為冇唔夠人手送出菜變相好多時候你會見到啲餸喺附近放咗喺度,但係冇人送上枱. 叉燒叉燒好乾同沒有味. 乳豬乳豬皮好鬆化不過隻豬好肥基本上係冇肉只係肥膏. 所謂比較做得好些少係個蒜蓉炒菜心白飯同埋湯圓.餐廳好似冇乜人做嘢,廚房好似得一個師傅煮嘢食咁. 其實個個人都係嗌大閘蟹套餐,基本上好似酒席咁應該啲嘢出得好快,但係調返轉我哋食咗兩個幾鐘,仲要冷氣好凍,兩位老人家識得好唔舒服啲餸菜因為冷氣凍再加上冇人餸菜,所以好快嚟到已經係唔熱.結果買單食咗二千零蚊,但係如果我同樣地喺銅鑼灣食過大閘蟹放題都係$500一位,我相信我爸爸媽媽會食得開心好多唔會食完好似俾人呃咗嘅感覺一樣. 仲要一個風險兩老因冷氣太大會冷親. 冇下次其實美麗華旗下嘅餐廳同香港人成長咗好多年,如

叉燒

叉燒好乾同沒有味.

乳豬

乳豬皮好鬆化不過隻豬好肥基本上係冇肉只係肥膏.
所謂比較做得好些少係個蒜蓉炒菜心白飯同埋湯圓.

結果買單食咗二千零蚊,但係如果我同樣地喺銅鑼灣食過大閘蟹放題都係$500一位,我相信我爸爸媽媽會食得開心好多唔會食完好似俾人呃咗嘅感覺一樣. 仲要一個風險兩老因冷氣太大會冷親. 冇下次其實美麗華旗下嘅餐廳同香港人成長咗好多年,如果一個大品牌好似翠亨邨都造成咁唔怪得知嗰個人北上消費.
叉燒
蒜蓉炒菜心
乳豬
大閘蟹
燒乳鴿
2023-10-13
$820 (Dinner)
2023-01-16 6239 views
上週五同同事一行十人到翠亨邨進行午餐。食物味道不錯,但係服務一點也沒有,也襯唔起「翠亨邨」呢個品牌。同事一早訂好枱,一開始就同職員講,十位。阿姐帶咗我地入去之後,連茶🍵都無問就走開咗。當時成間餐廳,只有幾台客。係唔係真係忙成咁?差一套餐具同凳,又無人理。坐低10分鐘覺得唔妥,即刻大大聲哎茶。要求加位加餐具,洗完餐具,茶鐘D水滿曬,又無人理。叫侍應過黎幫手,果個侍應都算隨傳隨到,係門口跑過黎,請問究竟間餐廳有無請夠人嘎。全部要主動請求樓面職員幫忙,否則完全無人理你,包括加水,所有都要大聲哎。唔哎,就好似孤兒仔無人理咁。唔係熟客只可以有呢D待遇。雖然食物質素不錯,但係請改善服務質素,收咗加一服務費嘎。
雖然食物質素不錯,但係請改善服務質素,收咗加一服務費嘎。
2022-12-23 5122 views
一家人食飯黎到銅鑼灣翠亨邨食晚飯,泊車都方面。之前食開尖沙咀美麗華分店,今次第一次到銅鑼灣分店試食。現場環境舒適,感覺沒有尖沙咀店的壓迫。及環境較安靜而服務員很有禮貌,非常勤快碗碟及主動要求幫忙。(或者尖沙咀店實在生意太好服務員都無時間招呼我們)食物方面跟尖沙咀店的質素一樣,都是很有水準。今日點了雞包翅,味道夠及材料十足,豉油雞質素依然,雞肉很滑,豉油味夠濃。反而略嫌甜品位,杏仁茶很稀,有糖像喝水的感覺。其他大致滿意,會再光臨。

反而略嫌甜品位,杏仁茶很稀,有糖像喝水的感覺。
其他大致滿意,會再光臨。

2022-11-17 5258 views
星期三夜晚同老公去翠亨邨慶祝老爺生日。因為有$500 coupon,所以揀左黎翠亨邨,扣完埋單都要$1338.1,好貴下,又唔係好好食。老爺揀左要香煎腐皮素鵝、超值鮑魚餐B,佢自己再叫左支黑啤飲,茶就揀左菊花茶。香煎腐皮素鵝腐皮摺成一層層去炸,都幾脆,層次分明。超值鮑魚餐B蜜汁叉燒比較爽既叉燒,但我鍾意腍身既,蜜汁味唔係好有,旁邊係好好硬既黃豆?!紅燒竹笙雞絲翅略鹹。蠔皇扒原隻湯鮑配海參鵝掌正正常常。頭抽鱈魚球頗油,所以先整到鱈魚外脆。甫魚炒飯都分到六碗,頗油。燕窩杏仁茶呢個唔錯,燕窩量都夠,甜甜地。
星期三夜晚同老公去翠亨邨慶祝老爺生日。
香煎腐皮素鵝
腐皮摺成一層層去炸,都幾脆,層次分明。
香煎腐皮素鵝
蠔皇扒原隻湯鮑配海參鵝掌
正正常常。
蠔皇扒原隻湯鮑配海參鵝掌
頭抽鱈魚球
頗油,所以先整到鱈魚外脆。
頭抽鱈魚球
甫魚炒飯
都分到六碗,頗油。
甫魚炒飯
燕窩杏仁茶
呢個唔錯,燕窩量都夠,甜甜地。
燕窩杏仁茶
2022-11-16
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
喺銅鑼灣完咗個活動之後,諗住同班朋友食啲嘢,於是我哋就一齊去到位於銅鑼灣利舞臺廣場搵間茶樓飲茶,發現有好多間都爆晒棚,其實都好正常🥹星期日一定好多人,當我哋去到翠亨村嗰一層就發現咁岩有位,於是就即刻入去食😂我哋五個人食都嗌咗唔少嘢食,買單每人都要三百幾💸💸💸💸⭐️一共食咗16款點心😋😋⭐️我就唔逐款逐款介紹啦🤭⭐️脆脆炸蝦腸👉🏻三個層次口感嘅腸粉🥰第一層係滑滑嘅腸粉皮,第二層係脆脆嘅網皮,第三層係爽口彈牙又多汁嘅蝦😌係出面食過咁多款脆脆蝦腸,翠亨樓係做得幾好食😋👍🏻⭐️魚子蟹鉗燒賣👉🏻第一次食呢一款嘅燒買,有魚子同蟹鉗放左係面,提高左成個燒賣嘅質素,平時食開都係得蟹子,今次係三文魚子😍暖暖嘅又未熟嘅魚子都係第一次食,加上一粒無味純白白蟹鉗肉🤣 ⭐️椒鹽脆皮豆腐 👉🏻外脆內滑的脆皮炸豆腐,好多酒樓都有出過,感覺都平平無奇😋大家都炸得差唔多😂😂⭐️蜜糖蛋散👉🏻外面鬆脆,入口即溶嘅蛋散,外層有一層簿簿嘅蜜糖👍🏻又唔會太甜🥰 ⭐️淮山配麻醬(唔知叫咩名)👉🏻無諗過淮山同麻醬係咁夾🤤🤤不過淮山表面有層簿滑嘅液體保護,所以好難沾上麻醬⭐️馳名燒味 脆皮燒腩仔 拼 皇牌蜜汁叉燒 ⭐️XO醬炒腸粉 ⭐️香煎蓮藕餅⭐️白花釀

我哋五個人食都嗌咗唔少嘢食,買單每人都要三百幾💸💸💸💸
⭐️一共食咗16款點心😋😋⭐️我就唔逐款逐款介紹啦🤭

平均每人💰$350
  • 蜜汁叉燒
  • 麻醬鮮淮山
2022-06-23 3798 views
好友相聚,飲茶是最好選擇,一來飲中茶健康,二來食點心選擇多彈性大,三個人飲茶,是最好的組合,因為現在一籠點心多數三個,記憶中以前一籠點心四個,通貨膨脹了。😛今日叫了鐵觀音,雖然是茶包,但是高質的茶包,清香怡然,沖幾次都仲好香。👍數樣點心中最好是滷豬腳仔,煮得夠軟夠入味,補充豐富骨膠原。上湯鮮竹卷也很好,軟軟的腐皮有豆香味,包住鮮肉和蝦,非常和味。😋最後的甜品芝麻卷也是出色之作,軟糯的黑芝麻卷灑上白芝麻,香上加香,養顏而不肥膩。每天飲茶品餚,人生一樂也。😀
2022-01-30 3367 views
今日去銅鑼灣,利舞台,去到22樓最頂層翠亨邨食午餐。成日都聽呢度嘅叉燒好出名,特登嚟試吓。菠蘿叉燒包👍🏻,一切開一半,香氣四溢,夠熱,麵包軟熟,叉燒料多,推介。豬腳仔👍🏻,唔會話太大舊,慢慢食,好過癮。蜜汁叉燒例牌👍🏻👍🏻,非常好食,叉燒軟熟,多汁,入味,蜜豆夠脆。蛋散👍🏻,鬆軟,鬆脆,唔錯嘅一個甜品。芫荽雜菌腸粉👍🏻,味道好清新,雜菌都充料,腸粉皮夠薄,好食。雞扎👌🏻,普普通通,冇咩特別。春卷👍🏻,炸得夠脆,好多蝦肉,多汁。******************************👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食評分 : 8.5/10簡評 : 食物好高質,服務好好嘅一間酒樓
豬腳仔👍🏻,唔會話太大舊,慢慢食,好過癮。
蛋散👍🏻,鬆軟,鬆脆,唔錯嘅一個甜品
雞扎👌🏻,普普通通,冇咩特別。
春卷👍🏻,炸得夠脆,好多蝦肉,多汁。
👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食
評分 : 8.5/10
簡評 : 食物好高質,服務好好嘅一間酒樓
2021-10-07 3010 views
上網見到近排好多餐廳都參加咗日本清酒呢個活動🤨🤨喺OpenRice都見到佢周不時賣廣告😀利舞臺呢間翠亨村有參加,見到佢除咗有唔同sake送之外,仲可以參加抽獎住晚staycation!邊個話一定要打吃針先有得抽獎🤪我地叫咗佢哋呢度嘅焗釀蟹蓋,$ 180一客配一杯真澄清酒,蟹蓋,蟹肉,同佢嘅汁醬一齊食已經好出色,但神來之筆竟然係佢嘅蟹醋,更加將蟹嘅鮮味帶出黎,然後再一啖佢配嘅清酒又會有唔同感覺,成個味道平衡番,剩低突出嘅甜味。而頭抽鱈魚球$ 408,價錢中高,但魚肉質地鮮嫩,頭抽味道唔會搶晒魚嘅味道,賣相亦相對精巧一些,不失為一道有水準嘅菜式。配上呢杯叫惣譽純米大吟釀,15%酒精濃度!用黎襯托海鮮真係不錯🤤

邊個話一定要打吃針先有得抽獎🤪

好開心有你都銅鑼灣呢間翠亨村食飯,今次我哋一行四人,各自都食到自己想食嘅嘢,尤其是今餐多咗一個特別嘅Menu係專門食海鮮同埋飲sake,啱晒我同班朋友,仲要估唔到呢個Menu竟然同好多間米芝蓮餐廳有合作,搞到我都心思思想食埋其他餐廳🤓講返食物方面,每人一個焗釀蟹蓋就一定㗎啦,仲配埋一杯清酒,隻杯好cute,唔係一般嘅日本清酒杯,而係西式嘅高腳杯形狀但係迷你版!蟹蓋用蟹嘅容器裝住,鹹香味十足,一絲絲嘅蟹肉配埋淡淡的忌廉,再加埋面頭焗到少少脆,配一杯佢嘅清酒真係好爽!我咁鍾意食蟹,原來佢夾嘅呢杯酒都有名堂,真澄,而且不得不承認同呢個餸都有幾分風味,可以去除當中嘅白汁膩,中後段則帶出幾分甘甜,同蟹相撮合🥰