2018-08-27 207 views
其實好少非平價(味x 拉麵果d)拉麵沾麵舖食嘢會收加一,俾左加一找埋d 散毫子😓不如你收實價算味道還ok, 但湯唔夠熱,如果可以將d 湯加熱會好少少。d staff 服務係唔錯嘅。

味道還ok, 但湯唔夠熱,如果可以將d 湯加熱會好少少。

d staff 服務係唔錯嘅。
2018-07-29 505 views
眾所周知,銅鑼灣登龍街出名多拉麵店,小妹都幾乎試均街內每一家拉麵店,偏偏未試過三田製麵所,今晚決定要來吃碗麵!三田的門面很日式,光是在門口看看,已經令人感受到他造麵的專業。比起拉麵,其實我更愛沾麵,見到三田有供應沾麵,二話不說選了濃厚豚骨魚介辛沾麵。豚骨魚介麵汁,不是每家鋪頭都造得好吃,原因是,很多師傅會平衡不到味道的比例。要做到豚魚兩種味各有爭鳴,可以說難度十足,三田的麵汁大致上做到比例均衡,兩味雙雙發揮,但略嫌濃度及熱度不足,整體亦算高水平。麵條方面okay ,做到標準的沾麵粗度,亦有沾麵應有的偏硬,爽口易掛汁。流心蛋、豚肉、荀乾也可以,是一般水平。沾麵來說,三田的出品雖然未叫一鳴驚人,但比起不少鋪頭總算不錯,經過的朋友不妨一試。

濃厚豚骨魚介辛沾麵

2018-07-28
$80 (Dinner)
濃厚豚骨魚介辛沾麵
2018-07-17 419 views
係朋友既介紹下 黎到呢間舖一嘗沾麵晚餐時間 都係要排隊的 但好似等左15分鐘左右就有得入去坐啦跟很多拉麵舖一樣 都係開放式廚房 製作過程一覽無遺呢間店可取之處係佢沾面既份量有分大,中,細,但價錢都係一樣!!每台都附有凍水一瓶 客人可以隨便喝麵質粗身,十分有彈性,掛湯能力十分之高個湯十分濃郁 好重魚介味 濃得黎又唔會好鹹 同碗麵非常之配搭叉燒就不過不失吧 溏心蛋也是不錯的跟在日本吃的味道也類似 十分推薦 還會在來吃的
係朋友既介紹下 黎到呢間舖一嘗沾麵

跟很多拉麵舖一樣 都係開放式廚房

製作過程一覽無遺

每台都附有凍水一瓶 客人可以隨便喝

麵質粗身,十分有彈性,掛湯能力十分之高

叉燒就不過不失吧 溏心蛋也是不錯的

跟在日本吃的味道也類似 十分推薦 還會在來吃的
2018-07-14 373 views
話說自從我喺日本東京食過沾麵之後,就一直好想喺香港搵返東京沾麵嘅味道,好可惜一路未試過喺香港食到令我好驚喜嘅味道。近年好多日本麵店喺香港開分店,好可惜個味道始終帶唔到黎香港,直到我去左三田製麵所。本身我對佢期望唔太高,但見到成日都唔長龍,有一晚9點見到唔駛排隊,就去試下到底有咩咁勁。果然受歡迎係有原因,佢個沾麵無論係麵質,肉同湯,都做得好好,好夾,個湯夠味得黎唔會話太咸(如果覺得咸可以問店員攞清湯溝返淡)。

2018-06-20 539 views
好耐都無食過沾面,呢到趁LUNCH TIME同FD子食,呢間嘅表覝算係中規中矩,有一個好處係佢面嘅份量大、中、小都係同樣價錢,面質算硬,但我朋友就話有D鹹。塊叉燒都OK嘅,咬落幾鬆軟,雞蛋就係我最鐘愛嘅溏心蛋,個醬汁都食到有魚味,但個人都係鐘意食拉面多D。

2018-06-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
2018-06-15 415 views
去食那天為weekday, 又在lunch hour 前, 因此不用等便能入去, 挺好。見openrice整體評價都不錯, 所以沒有吃過沾麵的我對這間餐廳有很大的期望。遺憾的是餐牌選擇並不多, 有點難選擇合心意的。服務態度差, 改變了主意, 店員原本說已落單, 後來又說可以改, 但面露不耐煩之情, 讓我和朋友未吃已對對該店有不良好的印象。最後叫了餃子、炸雞和沾麵, 餃子炸雞味道一般, 沾麵讓我大失所望。湯太濃, 沒有甚麼配菜, 吃得好辛苦, 食到口都乾埋。可能沾麵並不配合我吧, 又或者這間餐廳的食物不好吃。總之我是不會再去的了。
遺憾的是餐牌選擇並不多, 有點難選擇合心意的。
2018-05-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2018-06-06 385 views
登龍街又稱「拉麵街」。短短一條街已經有幾間知名嘅拉麵店林立,有米之蓮級的,又有本地拉麵始祖等。用餐時分總大排長龍的三田製麵所,今日10點幾見冇咩人排隊於是試吓。餐廳雖然有‘吉’位,但都盡量將兩位客人搭枱,預留四人坐。每人最低消費一碗拉麵或者兩份小食。我同男友就叫咗一碗特大沾麵,同三份小食share。一碗特大沾麵280g,相等於兩碗中沾麵(140g),價錢只係相差$10,所以特大share抵好多!又可以試多幾款小食。我哋揀咗凍麵,麵過左冷水更煙韌彈牙。沾麵汁濃厚好掛麵,但略嫌湯底太多魚粉,有點過鹹,欠缺豚骨味,食到有點膩。不過流心蛋效果做得幾好,唔係凝固咗既啫喱,但係如果蛋白再入味啲就好了!叉燒肥瘦適中,但有點乾。黑胡椒炸雞翼調味落得重手左(見到圖中就知)醬汁太甜,欠缺黑胡椒嘅香味,而且醬汁太多,令到炸雞翼外皮淋晒,冇咗食炸雞翼脆咯咯嘅口感今餐為味蕾帶上豐富嘅衝擊(重口味),建議餐廳可以稍稍調淡味道,畢竟香港人都不是太重口味
登龍街又稱「拉麵街」。
餐廳雖然有‘吉’位,但都盡量將兩位客人搭枱,預留四人坐。

每人最低消費一碗拉麵或者兩份小食。
我同男友就叫咗一碗特大沾麵,同三份小食share。

黑胡椒炸雞
調味落得重手左(見到圖中就知

2018-06-03
Type of Meal
Dinner
2018-06-01 293 views
今日嚟到銅鑼灣食Lunch 去到既時候已經兩點鐘一入即刻叫個原味沾麵 有凍麵同熱麵可選店員解釋凍既會彈牙 而熱麵就淋啲二話不說即刻揀左凍麵 有大中細三個Size 一樣價錢的 我揀左中Size 而朋友就成日黎呢到食沾麵所以叫左拉麵#1 濃厚豚骨魚介沾麵($78)個湯我係好中意 好濃好重魚介味 上黎既時候都夠熱 但其實好快就凍所以建議大家一上黎就即刻食店員仲好細心 主動問我洗唔洗加熱既清湯唔洗自己問 湯入面都有幾舊肉 好淋好好食豚肉叉燒又大塊 都係好索汁 又唔會un 麵質都彈牙 但叫中Size我都覺得有啲飽平時最中意食溏心蛋 呢隻蛋都好好味整體成個沾麵都好滿意#2 三田特製拉麵($88)今次中同大價錢就有分別 爭$10朋友覺得大既size反而都係啱啱好我試左一啖湯 覺得感覺有啲似平時自己煮即食拉麵個種湯底 朋友覺得不過不失食得多沾麵轉下口味一試無妨落完order先發覺原來有新既山椒沾麵下次一定要試一下!
今日嚟到銅鑼灣食Lunch 去到既時候已經兩點鐘
一入即刻叫個原味沾麵 有凍麵同熱麵可選
店員解釋凍既會彈牙 而熱麵就淋啲
二話不說即刻揀左凍麵
有大中細三個Size 一樣價錢的 我揀左中Size
而朋友就成日黎呢到食沾麵所以叫左拉麵

#1 濃厚豚骨魚介沾麵($78)

個湯我係好中意 好濃好重魚介味
豚肉叉燒又大塊 都係好索汁 又唔會un
麵質都彈牙 但叫中Size我都覺得有啲飽
平時最中意食溏心蛋 呢隻蛋都好好味
整體成個沾麵都好滿意

#2 三田特製拉麵($88)

今次中同大價錢就有分別 爭$10
朋友覺得大既size反而都係啱啱好
食得多沾麵轉下口味一試無妨

落完order先發覺原來有新既山椒沾麵
下次一定要試一下!

• 濃湯豚骨魚介沾麵
2018-05-27 280 views
中午在times square附近搵野食見三田等候的人不多,就決定一試可選沾麵或拉麵沾麵可選麵大,中,小,不另加價麵可選冷熱,選了冷麵,好有咬口沾麵汁香濃,可惜比較快凍另外試左獨家風味,山椒沾麵真心辣,香,仲有少少麻如果鍾意食麻辣既朋友可以試最後仲可以加湯👍🏼滿足
中午在times square附近搵野食
見三田等候的人不多,就決定一試
可選沾麵或拉麵
沾麵可選麵大,中,小,不另加價
麵可選冷熱,選了冷麵,好有咬口
沾麵汁香濃,可惜比較快凍
另外試左獨家風味,山椒沾麵
真心辣,香,仲有少少麻
如果鍾意食麻辣既朋友可以試

最後仲可以加湯
👍🏼滿足
2018-05-26 233 views
一条街上大部分都是日本拉面店,这家的特色是蘸面。面条分量可选小,中,大和特大,前三种价格一样,特大的需要加10块钱。面条是粗面,不是传统的圆形,是四方形。应该是煮熟之后用凉水过了,所以面条是凉的,并且很有咬劲。蘸酱猜测是芝麻酱打底,然后加了其他调料,分辣和不辣两种。面条的吃法也有好几种,可以把面条蘸了酱吃,可以把蘸酱倒进面碗里拌着吃,也可以把蘸酱冲成面汤DIY成汤面。工作日的午餐时段人不多也不用排队,晚上可能就要排队了。
一条街上大部分都是日本拉面店,这家的特色是蘸面。

蘸酱猜测是芝麻酱打底,然后加了其他调料,分辣和不辣两种。

工作日的午餐时段人不多也不用排队,晚上可能就要排队了。
2018-05-15 265 views
Its a very notorious noodle restaurant in japan. However it is not and will not be the case in HK. Their famous dish, the tsukemen aka dip noodle is salty to an unbearable extent that you would not want to have a second. The dip tastes honestly familiar to the fish can food that you buy from the mart, the sardine kind to be exact. Don’t get trapped by the restaurant’s decoration, coz their food is the opposite. GLHF
2018-05-09 302 views
日本超人氣沾麵連鎖店「三田製麵所」, 由2015年進軍香港銅鑼灣。門外等待的食客源源不絕, 非常哄動。主菜選揀不多, 主要分為拉麵、沾麵兩種。店舖選址銅鑼灣登龍街, 門面裝修擺設非常當眼。開放式廚房, 菜式制作過程一覽無遺。燒餃子 $38表皮偏薄, 單邊煎至金黃香脆。餡料主要包括豚肉、蔬菜等等。口感新鮮、肉汁鮮嫩。配上專用餃子醬汁, 味道酸酸甜甜, 非常醒胃。濃厚豚骨魚介辛味沾麵 $90沾麵麵條較粗。配搭特濃沾麵汁及魚粉。麵質口感較軟且順滑, 沾上特制醬汁一同入口, 口感十分濃厚, 但感覺帶點油膩。沾麵汁溫度改變太快, 而且不設加熱服務, 實屬一大缺點。

店舖選址銅鑼灣登龍街, 門面裝修擺設非常當眼。
開放式廚房, 菜式制作過程一覽無遺。

燒餃子 $38
表皮偏薄, 單邊煎至金黃香脆。餡料主要包括豚肉、蔬菜等等。
燒餃子

濃厚豚骨魚介辛味沾麵 $90
沾麵麵條較粗。配搭特濃沾麵汁及魚粉。
濃厚豚骨魚介辛味沾麵
燒餃子
2018-05-01 322 views
是日收工同舊同學食飯呢位友人D有個要求,就係唔好食太貴我就提議不如試下呢間沾麵啱筆直之餘又好似好出名好好食咁去到果然係排長龍排咗大約半個鐘就終於有位啦吞拿魚沙律嚟到覺得驚訝咁大份都只係廿幾蚊,好抵!而且啲蔬菜都好新鮮配埋日式芝麻醬都好難會唔好食淨係價錢都冇得輸啦濃厚豚骨魚介沾麵話明係沾麵,個湯底一般都會比拉麵濃郁因為係比你夾啲麵落去掛啲湯嚟食而所謂既「魚介」,日文解海產動物,其實即係海鮮飲少少個湯,海鮮味好突出好香雖然湯味道係濃郁但唔會好油就咁睇都可以見到湯上面唔會有層厚厚既油食完唔會覺得好膩,係有驚喜既湯底本人曾經係東京食過間啲人大推既「無敵家」恕本人真係唔識欣賞佢碗麵上面層油食完個咀油到反晒光,簡直係不安返到嚟就曾經一度好抗拒食拉麵同沾麵,係真係會有陰影的講返碗麵,揀咗小份,食完沙律之後份量係剛剛好麵係有彈性同韌度,唔錯但建議一上枱就快啲食,如果唔係麵就會痴埋一舊半熟玉子就不用多言,好正溫清酒暖清酒酒味揮發得七七八八飲落去就係得酒既甘甜味而且飲完個身會變暖,價錢先$40一啲都唔貴係本人既至愛食完就會明白點解成日都咁多人排隊味道同價錢真係冇得輸雖然服務態度真係麻麻地但以價錢同質素嚟講
是日收工同舊同學食飯
呢位友人D有個要求,就係唔好食太貴
我就提議不如試下呢間沾麵
啱筆直之餘又好似好出名好好食咁

去到果然係排長龍
排咗大約半個鐘就終於有位啦

嚟到覺得驚訝
咁大份都只係廿幾蚊,好抵!
而且啲蔬菜都好新鮮
配埋日式芝麻醬都好難會唔好食
淨係價錢都冇得輸啦

濃厚豚骨魚介沾麵
話明係沾麵,個湯底一般都會比拉麵濃郁
因為係比你夾啲麵落去掛啲湯嚟食
而所謂既「魚介」,日文解海產動物,其實即係海鮮
飲少少個湯,海鮮味好突出好香
雖然湯味道係濃郁但唔會好油
就咁睇都可以見到湯上面唔會有層厚厚既油
食完唔會覺得好膩,係有驚喜既湯底

本人曾經係東京食過間啲人大推既「無敵家」
恕本人真係唔識欣賞佢碗麵上面層油
食完個咀油到反晒光,簡直係不安
返到嚟就曾經一度好抗拒食拉麵同沾麵,係真係會有陰影的

講返碗麵,揀咗小份,食完沙律之後份量係剛剛好
麵係有彈性同韌度,唔錯
但建議一上枱就快啲食,如果唔係麵就會痴埋一舊
半熟玉子就不用多言,好正
濃湯豚骨魚介沾麵

暖清酒

食完就會明白點解成日都咁多人排隊
味道同價錢真係冇得輸
雖然服務態度真係麻麻地
但以價錢同質素嚟講,係可以再ENCORE
濃湯豚骨魚介沾麵
暖清酒
2018-04-15 384 views
我哋大約9:30pm先到餐廳門口,好彩唔需要排隊,咁啱有一張枱,所以好快就到我哋啦~ 我已經第三次食啦,照舊食返沾麵,唔辣,大麵。三田會有大、中、小麵底份量嘅選擇,唔需要額外加錢。另外,我地仲加$12叫多一份糖心蛋唔好睇小唔洗加錢嘅大麵,到最後我同男朋友都食唔哂啊,所以大家可以唔洗加錢要份加大麵了~我本人好鐘意沾麵嘅汁,佢偏鹹但好濃郁嘅,而且配料好足,仲有一塊好大嘅叉燒添!不過始終食到最後太鹹了,要飲返兩杯水先啱啱好!

2018-04-12
Type of Meal
Dinner
  • 濃湯豚骨魚介沾麵
2018-04-03 528 views
這天來到銅鑼灣,經過這家《三田製麵所》,竟然只有少數人在排隊!平時這裡每晚都排長龍的,這天竟然出奇地少人,天也注定要我吃這家了。這裡的食物款式不多,主打一款沾麵,分辣和不辣,亦有一款拉麵和少量的小食。沾麵一貫日本的店舖做法,小中大同價,特大的才要加錢,我點了大份的感覺也較抵吃~麵條的份量果真不少,質感比較硬身的,但就略嫌配料較少,只有一塊叉燒。沾麵汁的味道很濃,甚至越食越鹹,吃過所有麵後仍有不少汁剩下來,可以著店員加清湯喝~另點了一份芝士蝦球,不過不失,炸蝦球內包著水牛芝士,所以芝士味不重且可以更多。

濃香豬骨魚介沾麵(大)
芝士蝦球

2018-03-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)