2021-07-30 244 views
行開登龍街 依條真係幾多拉麵店林立既街 今次就幫襯依間 係尖沙咀都有分店既三田製麵所。 上次尖沙咀食完 味道都唔錯 今次就試下銅鑼灣店味就會唔會唔同今次叫左三田特制拉麵🍜 ($84)佢有分辣同唔辣 同中/大sizes 辣既會貴幾蚊 。等既時間都唔長 份量都幾大份 即使係中份量 可見大既真係岩男生食 佢碗麵啲蒜其實都落得幾多😅 蒜味遮蓋左個湯底既味道 加上湯底勁咸 只印象中食到係魚湯味😅 拉麵會有一塊 叉燒 真係一塊😂 不過分量都幾大塊既😓 另外仲order左自家制炸雞($26) 以及吉列豬扒($36) 炸雞附上檸角 炸雞味道一般 但比較好係 唔會粉仲大舊過個雞😅 吉列豬扒味道唔突出豬扒味 但都係同炸雞一樣 舊肉都係大舊過啲粉😂 可能食間比較出名大路 到用餐後段 都見到外邊好多人掛隊

自家製拉麵🍜

上:吉列豬扒  下: 自家製炸雞

可能食間比較出名大路 到用餐後段 都見到外邊好多人掛隊
2021-07-27 226 views
週末行街,即興入左呢間拉麵館😋。門面好有日本風,餐廳座位空間夠大,入到去檯面已經有一杯檸檬水,咁熱飲番啖先慢慢睇menu真係透心涼!🔸濃厚豚骨魚介沾麵($84)餐廳出名食沾麵,好貼心嘅係麵嘅份量有小(250g),中(350g),大(450g)之分,大家可以根據自己食嘅份量做選擇,減少浪費食物嘅機會👍🏻!因為唔係好肚餓,我地兩個人嗌左一份大沾麵套餐share,麵質十分Q彈,軟硬適中,粗幼適中,麵都掛到沾麵汁。配菜有半隻流心蛋,一片豚肉同少量埋筍片,流心蛋味道非常出色😋!略嫌沾麵汁有d唔夠濃呀🤣(本人已非重口味都覺得可以再濃一d),另外有幾舊細豚肉係入面。🔸自家製唐揚炸雞($26 連套餐加的小食價)隨套餐加配炸雞小食,所以諗住試下,尚算出色!炸的色澤未達吸引,但保留雞肉原本嘅嫩滑,咬落去都幾juicy~ 加小小檸檬汁上去,十分開胃🍋!🔸烏龍茶($5 )原本喜歡烏龍茶,特別想分享下佢嘅杯!係雪過嘅杯再加🧊同烏龍茶,所以非常夠凍之餘,用啤酒杯裝嘅烏龍茶好似特別涼快😆🔸燒汁餃子($38)鍾意食餃子嘅我又點會放過食餃子嘅機會呢?一份餃子有6件,都幾抵食。餃子皮薄得黎又唔會穿,內餡係韭菜豚肉。如果皮

🔸濃厚豚骨魚介沾麵($84)

🔸自家製唐揚炸雞($26 連套餐加的小食價)

🔸烏龍茶($5 )

🔸燒汁餃子($38)
鍾意食餃子嘅我又點會放過食餃子嘅機會呢?一份餃子有6件,都幾抵食。餃子皮薄得黎又唔會穿,內餡係韭菜豚肉。如果皮可以再脆啲應該會再香口啲,而家就唔夠脆只係就咁煎下。

2021-07-24
2021-07-15 242 views
做完野經過登龍街,又搵下好西食先第一次食呢間,本身我好中意沾麵,所以揀左呢間試試。叫左濃香豚骨魚介沾麵,佢小中大麵是一個價錢84蚊,價錢都正常。 大碗係兩個麵,食落又唔算好多,我食得晒🤣🤣個湯都夠濃,唔會好咸,只是暖暖地,如果熱辣辣既湯會仲正。 麵是較粗的,唔算好彈性個種,正常。 叉燒就太薄了,食完好似無食過咁。 糖心蛋就幾好。因為唔夠餸,我就追加左佢寫住金賞既炸雞,加26蚊有三件,滿心期待。結果………Oh my god! 請問呢個到底係炸雞定係炸雞皮呀?😡😡😡 薄到呢!肉都無!我追問員工,佢黑面地講,呢個咪炸雞囉!態度都幾差,呢個員工仲成日在打機,可能我阻住佢打機,所以黑我面。 本身對呢間野印象算正常偏普通,而家俾個炸雞同服務態度,令我不得不俾個負評佢😫😫試一次就夠,bye! 薄到爆的炸雞……皮掛住打機的黑面員工
做完野經過登龍街,又搵下好西食先
第一次食呢間,本身我好中意沾麵,所以揀左呢間試試。

試一次就夠,bye!
薄薄的炸雞皮

薄到爆的炸雞……皮

掛住打機的黑面員工
濃香豚骨魚介沾麵
薄到爆的炸雞……皮

2021-07-15
Tea
好耐無食過三田製麵所既豬骨沾麵,來到發現餐牌有新出既鹽味鯛魚湯沾麵,本身好鐘意食鹽味拉麵,但香港唔多拉麵店有鹽味拉麵,所以見到有未食過既鹽味沾麵就即刻點左。。。點知咸到一個點,係咸到苦,個湯完全飲唔到。。。現在個口仲有苦味。。。個侍應姐姐又無問我拉麵想要軟定硬(自己又唔記得左),結果係我唔鍾意食既硬麵。同場仲有隻蒼蠅BB係個杯度陪我食拉麵。。。求心理陰影面積。個麵要$88加一。以前離開餐廳既時候拉麵師傅會用日文同你講再見,今日無。。。以前好鐘意呢間餐廳,好失望,中唒伏。。。
鹽味鯛魚湯沾麵
蒼蠅BB
2021-07-09
$96.8 (Lunch)
2021-07-02 206 views
今次小編帶大家去食位於📍銅鑼灣嘅三田製麵所,內裏裝修非常有日本特色🎌,有係日本食拉麵嘅感覺。話明三田製麵所,顧名思義呢度主打嘅就係拉麵同埋沾麵🤡,點解會係滿足感之選呢?呢度可以比咁多位朋友選擇,大中細同特大size嘅麵,分別係140g,210g,280,同420g,大中細size嘅麵,都係同一個價錢😆,適合唔同食量嘅朋友仔,如果大家自問好食得,可以挑戰一下特大啊~🤤今次小編揀咗濃厚豚骨魚介辛沾麵,賣相可能唔算吸引💩,湯底真係好濃,麵條亦都彈牙😆,如果唔食得辣嘅朋友,佢都有一個係唔辣嘅,沾麵亦有冷同熱比大家揀,小編建議大家可以食熱嘅🤤,最後小編連湯飲晒,真心好食!建議大家可以早小小嚟,因為都成日要排隊等位㗎!而且可以食到飽飽,好有滿足感🤩。人均消費:100/ head

人均消費:100/ head
2021-05-18 476 views
豬排外觀炸得都幾靚,而且好鬆好腍,裡面完全冇筋,不過就冇咩豬排味,好采旁邊有豬排sauce 可以點下,感覺都似食緊豬排既兩碗麵既叉燒都係得一片,不過就好大塊,有半隻碗咁大,麵可以有分大中小既份量(不過有D 只有有大小簡)依個我地簡左大份都唔算好多沾麵個湯唔錯夠濃味,即刻覺得湯麵失色左點餐既時候,店員問我地麵要軟定硬,之後我地request麵條要軟身,唔知係咪搞錯左呢?黎到個麵比平時食到既拉麵還要硬,係咪玩緊整蠱?

沾麵個湯唔錯夠濃味,即刻覺得湯麵失色左

2021-05-17 343 views
濃香背脂大蒜拉麺 + 野菜 topping $114.40麵普通, 湯底麻麻, 但佢夠胆放一浸幾mm嘅 (豬?)油喺面, 加埋背脂同蒜蓉, 又肥膩又臭, 好耐都冇食呢啲充滿罪惡感嘅自殺式食物, 偶一為之嘅 guilty pleasure, 正! 抵唔抵就見人見智, 亦非每一個人嗰杯茶.义燒好食過預期, 早知加义燒 topping. 加野菜只係好似買贖罪卷.欣賞三田好均真, 完全冇用 二郎 或者 二郎 inspire 等無謂字眼.
濃香背脂大蒜拉麺 + 野菜 topping $114.40

濃香背脂大蒜拉麺 + 野菜 topping
2021-05-15
濃香背脂大蒜拉麺 + 野菜 topping
  • 濃香背脂大蒜拉麺
💖三田製麵所喺銅鑼灣其中一個沾麵嘅首選💰人均$100 dinner登龍街出名多嘢食 拉麵舖都唔少! 不過呢間拉麵店永遠都係有人排緊隊🤣佢特別之處就係佢個沾麵真係有心正🤤首先係個麵底開始算講究 有冷熱麵之分 大中細一樣價錢不論係原味定係辣湯都好夠味!不過唔係好食得辣嘅朋友就唔建議揀辣湯 因為都真係有6/10級辣🤣食完沾麵仲可以叫佢加熱湯!一條龍完成沾麵嘅步驟而家真係唔多餐廳仲有💖蟹肉奶油薯餅都係其中一個好好嘅選擇 差不多枱枱都會叫🤤
💖三田製麵所

喺銅鑼灣其中一個沾麵嘅首選

💰人均$100 dinner

佢特別之處就係佢個沾麵真係有心正🤤

首先係個麵底開始算講究 有冷熱麵之分 大中細一樣價錢

蟹肉奶油薯餅都係其中一個好好嘅選擇 差不多枱枱都會叫🤤
2021-05-06 299 views
成日聽人講登龍街係拉麵街,有好多人好多嘢食~ 平日十二點半去 等咗三個字就有位 食完濃厚豚骨魚介沾麵(中)整體感覺唔錯🍜🤪 拉麵有得揀凍定熱 職員仲好有耐心解釋凍嘅會彈牙啲 再浸落湯食落拉麵都係熱嘅 食落同店員講嘅一樣🥳 麵底有得揀大細 雖然大小同價 但中size都好夠飽 無食早餐去都有少少食唔曬添🤣 湯底超級濃味 去到最後加水落湯到飲有啲太鹹 枱面個罌檸檬水俾我同我個朋友飲曬😂 食完呢餐第二日水腫😭... 但好食嘅!!!
銅鑼灣📍超濃郁魚介沾麵🍜朋友話依間拉麵唔錯 就諗住try try佢點知一去到門口已經排哂人🌝...不過美食係值得等待de su😌濃厚豚骨魚介沾麵(中) $78湯底的確濃郁 但覺得略嫌鹹咗少少 要係咁飲水 面嘅份量好充足 硬度亦都適中 但係小編表示食唔晒lmao🤣但係我諗我都係比較鍾意食湯麵多啲🥲me mamaday this 只可以話不過不失🤒三田製麵所 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖食物:👍🏿👍🏿環境:👍🏿👍🏿👍🏿價錢:💰💰💰服務:👍🏿👍🏿👍🏿性價比:👍🏿👍🏿*滿分=👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿*
銅鑼灣📍超濃郁魚介沾麵🍜
朋友話依間拉麵唔錯 就諗住try try佢
點知一去到門口已經排哂人🌝...
不過美食係值得等待de su😌

濃厚豚骨魚介沾麵(中) $78

三田製麵所 (銅鑼灣)

食物:👍🏿👍🏿
環境:👍🏿👍🏿👍🏿
價錢:💰💰💰
服務:👍🏿👍🏿👍🏿
性價比:👍🏿👍🏿
*滿分=👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿*
2021-03-02 418 views
今日去登龍街打算揀一間試試,見到三田製麵所有沾麵就即時想食。見又唔多人等,就入去試。我就嗌左本店招牌濃厚豚骨魚介辛沾麵,非常好食,麵質夠晒彈牙,湯汁又夠濃同香,沾麵我就一定揀食辣,佢個辣做得幾到。價錢份量味道係值既。

價錢份量味道係值既。
2021-01-03 892 views
三田製麵所香港分店之前都有食過, 同新宿分店食味道分別不大. 因為都有一段時間無食沾麵, 今日又黎啦. 今日都要排隊一陣, 門面裝修都係跟日本店相似. 叫左未試過既鹽味鯛魚湯沾麵, 麵有三款份量小(140g), 中(210g), 大(280g) $78, 湯同樣有魚味, 但就無'濃湯豚骨魚介' 咁濃同'杰', 仲有2片豚肉同半隻製流心溫泉蛋.絶對可以再食. 叫左小食吉列豬扒$36. 豬扒幾Juicy外層炸粉唔太厚. 喜歡重口味既可以食番濃厚豚骨魚介沾麵, 而我就比較鐘意清淡小小既鹽味鯛魚湯沾麵. 希望下次再黎仲有呢款, 不是期間限定.

叫左小食吉列豬扒$36. 豬扒幾Juicy外層炸粉唔太厚.

希望下次再黎仲有呢款, 不是期間限定.
2020-12-19
2020-11-05 693 views
天氣開始涼又係時候想食啲熱野暖暖地嘅沾麵都係唔錯嘅選擇好日式嘅店面認住佢兩個燈籠一定唔會去錯入面嘅裝修都好和風雖然係食飯時間但係都係得幾台客店舖面積唔算大大約坐到四至五十人辛辣沾麵(大)280G基本上所有食沾麵嘅舖頭麵量都有得揀呢一間都唔例外大中小嘅麵量都係同一價錢沾麵有得揀冷同暖今次揀左暖食落冇咁彈牙辣度都有得揀揀左小辣唔食得辣嘅朋友都應該入到口沾麵醬汁偏向甜食落比較粘口三田特製拉麵(中)120G拉麵就係用返正常幼麵叉燒食落唔會太薄有口感不過其實兩種湯底味道上差唔多都係魚介底但係拉麵就稀啲食落清爽啲煎餃間舖頭反而煎餃做得最出色餃子入邊嘅豬肉餡十分足料唔似其他舖頭啲餃子淨係得返菜同埋少少肉碎順帶一提呢間舖頭嘅每人最低消費為$70店員都好主動咁話俾我哋知上拉麵嗰時又會比埋圍巾十分細心
天氣開始涼又係時候想食啲熱野

順帶一提呢間舖頭嘅每人最低消費為$70
店員都好主動咁話俾我哋知
上拉麵嗰時又會比埋圍巾十分細心
2020-11-04
$110 (Dinner)
今日下午1點左右去食lunch 1點06分入座 坐低睇左幾分鐘menu之後就同侍應落單 見佢喺部機到點哂野食 又覆述左一次我所點嘅野食 然後再迅速攞左罐百事過嚟 我仲以為真係咁有效率㩒下手機唔經唔覺過左15分鐘 但係一款主食小食都冇上過枱 我以為食物準備需時就繼續等如是者又過左15分鐘 都仍然一樣食物都冇上過枱 餓到七彩嘅我終於頂唔住 問一問侍應 先知原來從來冇落到單 仲話即刻幫我落返同即做06分入座 41分先印單 真係好有效率呀!!!我喺到奉勸各位附近嘅上班族lunch唔好過嚟堂食 因為有可能分分鐘你lunch hour完都仲未落到單!食物係唔錯嘅 但係你落唔到單 幾好食都冇用啦
06分入座 41分先印單 真係好有效率呀!!!

食物係唔錯嘅 但係你落唔到單 幾好食都冇用啦
2020-09-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
呢間其實已經食過幾次,但都係唔記得咗影相😆😆今次終於記得啦!次次都係一黎就食,因為個豚骨魚湯真係好好味❤️🥰❤️🥰今次三人行,我地食左🍽:1. 沾麵🍜(兩個中,一個細)$78蚊一碗食沾麵最主要係食麵質同湯底,我覺得其他都係其次嚟🤔呢間舖最出名就係麵,粗幼啱啱好,軟硬度啱啱好👍🏼😋個湯好濃好稠,你會見到魚碎喺入面,同有啲有啲入左味嘅豚肉粒。湯入面塊紫菜建議同麵一齊食,係perfect match嚟!🥰🥰豚肉切到幾薄好淋,好味!😋🥰雞蛋雖然做到半生熟,但係個人覺得醬油味可以濃啲🤔😋真係好正! ❤️❤️🥰🥰2. 炸雞🍗跟餐加$26外面唔會好油👍🏼肉唔會太乾身。唔錯嘅,不過如果入面再juicy啲就完美啦😋😋3.煎餃子🥟跟餐加$26餃子係第一次叫,有驚喜!皮薄餡料多,加埋醋喺唔錯!😋😋我試過佢哋嘅拉麵同沾麵。但食完沾麵真係返唔到轉頭😋🥰三田製麵所📍地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期Midtown地舖

今次三人行,我地食左🍽:
1. 沾麵🍜(兩個中,一個細)
$78蚊一碗
食沾麵最主要係食麵質同湯底,我覺得其他都係其次嚟🤔
呢間舖最出名就係麵,粗幼啱啱好,軟硬度啱啱好👍🏼😋
豚肉切到幾薄好淋,好味!😋🥰
雞蛋雖然做到半生熟,但係個人覺得醬油味可以濃啲🤔😋
真係好正! ❤️❤️🥰🥰
2. 炸雞🍗
跟餐加$26
3.煎餃子🥟
跟餐加$26
餃子係第一次叫,有驚喜!皮薄餡料多,加埋醋喺唔錯!😋😋

我試過佢哋嘅拉麵同沾麵。但食完沾麵真係返唔到轉頭😋🥰

三田製麵所