2020-02-11 420 views
今日都女朋友又去搵野食,行過銅記就去左三田制面所食沾麵呢一間沾麵最主打係魚渴湯沾麵,有辣有唔辣,我地叫左兩碗都係辣嘅,年底要凍面底一攞到黎嘅時候,湯底一睇就知道好濃郁,面睇起上嚟都幾爽口咁有兩片肥瘦適中嘅叉燒,一隻有油質既流心蛋,第一啖食嘅時候,面同湯底沾起上泥都好Match就算我叫咗大碗,食晒全碗之後都唔會覺得有油膩既感覺我哋仲叫咗個胡椒雞翼,呢個胡椒雞翼一攞到過嚟嘅時候已經聞到好大浸胡椒味,一開始以為唔係太好食,但食第一啖嘅時候原來都幾配搭,雞肉都好嫩,唔會燒過頭以沾麵店泥講我會被80分
今日都女朋友又去搵野食,行過銅記就去左三田制面所食沾麵
一攞到黎嘅時候,湯底一睇就知道好濃郁,面睇起上嚟都幾爽口咁
就算我叫咗大碗,食晒全碗之後都唔會覺得有油膩既感覺
以沾麵店泥講我會被80分
拉麵
2020-02-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
拉麵
  • 濃厚豚骨魚介沾麵
2020-01-28 322 views
我哋4個人,入左4對2個人嘅客,total8個人,都5入我地,仲係到笑,5解決問題,等左好耐,投訴左2次,都有位5俾我地入。個員工後生女黎。態度極差!之前去食,係個男staff,都還好,食物質素ok,所以想再去食,點知今次搞到無得食,仲俾你玩咁,對不起都無句,以後都唔會再去!
  • 沾麵
2020-01-28 225 views
首先,員工態度差。一進去說兩位,就大大聲說 坐吧檯,沒有帶位並只用手指示意位置。一進去就讓人食慾不振,想趕快吃完離開。其次,員工下單的時候不是完全專注下單,到處張望,且不聽清客人order不停要求重複。落單途中大聲向其他員工呼和,即時正在下單的客人在說話。把水遞給客人的時候,吧檯位置逼,會大聲叫客人讓開。吧檯位置很貼,坐滿人的時候並沒有太多空間用餐,也沒有提供掛鉤等給客人放置隨身物品,只能放地下或大腿上,非常不方便。

不辣的沾麵(中)
2020-01-17 211 views
去到銅鑼灣登龍街各式各樣的拉麵林立 今次嘗試了做沾麵比較出名的三田製麵所點了一個濃香豚骨魚介沾麵-特大(420g) 麵條 分量方面非常多的 如果係比較細食的女仔可以推薦點中等份量就可以了 至於麵條硬度選擇了偏硬 本來凍的麵條配上熱的湯底令到口感更加彈牙爽口 而且每條麵條都非常容易掛上濃濃的沾面湯底 頗特別既食法配菜方面叉燒好淋 有入口即溶的感覺 我無需太大力咀嚼 另外糖心蛋亦非常出色 蛋黃非常之入味 但由於今次點的是特大份所以最後湯不太夠用🤣總括而言 初試沾麵就愛上了 🤣

配菜方面叉燒好淋 有入口即溶的感覺 我無需太大力咀嚼

總括而言 初試沾麵就愛上了 🤣
2020-01-12 186 views
早兩日同朋友飲完野,唔知食咩,就是但入左呢間餐廳。我叫咗個濃厚豚骨魚介沾麵(辛味)個麵有得揀大中小的份量,我就揀左中。湯底真係夠濃但唔會太咸,麵既質地都okay!最好有埋溏心蛋,唔洗特登比錢加但個湯就愈食愈辣,所以最後都冇飲埋😂
早兩日同朋友飲完野,唔知食咩,就是但入左呢間餐廳。
我叫咗個濃厚豚骨魚介沾麵(辛味)
個麵有得揀大中小的份量,我就揀左中。
湯底真係夠濃但唔會太咸,麵既質地都okay!
最好有埋溏心蛋,唔洗特登比錢加
但個湯就愈食愈辣,所以最後都冇飲埋😂
2020-01-08 160 views
呢間我食過2/3次架啦 但係佢水準有d參差🙊🙊有陣時會好食d 有陣時有好似差咁啲咁😂😂好難捉摸🤔我自己覺得風雲丸好食d😋·濃香豚骨魚介沾麵 $78沾麵黎講佢個價錢算係幾親民 質素普通啦 唔會話好有記憶點 但係ok既 勝在地點就腳 想食沾麵既話都不妨一戰😏·#rbyeat#rby日本菜#rby銅鑼灣 #rby尖沙咀·📍銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21-G22號舖
濃香豚骨魚介沾麵 $78
#rbyeat
#rby日本菜
#rby銅鑼灣 #rby尖沙咀
📍銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21-G22號舖
濃香豚骨魚介沾麵
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
濃香豚骨魚介沾麵
2019-12-29 216 views
周末中午入店,不叫沾麵, 來湯麺, 有它們,辛辣三田拉麵中型,湯底還是夠咸味并不夠辣度, 只算是微辣,配料一片豚肉, 一片紫菜,一塊日式魚旦片, 四段筍,蔥粒及洋蔥粒們, 另一個,特製拉麵中型,配料如上所說的, 只是湯底不是有辣味,湯質較唏编甜, 而原配料冇附旦要另加,整碗份量較少, 應該大型便剛好了吧。自家製叉焼香蔥飯,碎片叉燒有些汁及葱粒配合一碗飯。三田流炸雞翼,四件雞中翼佈上甜汁及黑胡椒粉, 好油而又甜又濕的。隨著啤酒。服務員粗糙冇禮,由落單,上麺至埋單態度及語調極其冷漠,不直再次了。。
周末中午入店,
不叫沾麵, 來湯麺, 有它們,
辛辣三田拉麵中型,
湯底還是夠咸味并不夠辣度, 只算是微辣,
配料一片豚肉, 一片紫菜,
一塊日式魚旦片, 四段筍,
蔥粒及洋蔥粒們,
另一個,
特製拉麵中型,
配料如上所說的, 只是湯底不是有辣味,
湯質較唏编甜, 而原配料冇附旦要另加,
整碗份量較少, 應該大型便剛好了吧。
自家製叉焼香蔥飯,
碎片叉燒有些汁及葱粒配合一碗飯。
三田流炸雞翼,
四件雞中翼佈上甜汁及黑胡椒粉,
好油而又甜又濕的。
隨著啤酒。
服務員粗糙冇禮,
由落單,上麺至埋單態度及語調極其冷漠,
不直再次了。。
2019-12-29
$145.2 (Lunch)
2019-12-22 165 views
價錢中等 麵嘅份量有得揀 大份都幾多 加上叫左餃子同章魚丸子 食到好飽麵有得揀凍/熱 幾貼心 不過朋友叫左凍麵 但個湯唔夠熱 食起上黎就差啲餃子好普通 章魚丸子皮脆好食最後可以問店員攞清湯加入個汁到 都幾好飲

餃子好普通 章魚丸子皮脆好食

最後可以問店員攞清湯加入個汁到 都幾好飲
2019-12-05 220 views
寒冷的天氣 ,食碗最窩心的熱沾麵立刻落單,熱沾麵好快送到我們枱上。暖烘烘的熱沾麵。好味道。😋😋😋服務員臨離開店前:溫馨提示:落雨記得拿☂️☂️,冇帶🌂拿住我個把,下次還。今時今日還有此服務員👏👏👏實在太好了!
寒冷的天氣 ,食碗最窩心的熱沾麵

立刻落單,熱沾麵好快送到我們枱上。
暖烘烘的熱沾麵。好味道。😋😋😋

服務員臨離開店前:溫馨提示:落雨記得拿☂️☂️,
冇帶🌂拿住我個把,下次還。
今時今日還有此服務員👏👏👏實在太好了!
2019-12-05
$100 (Lunch)
  • 濃厚豚骨魚介沾麵
  • 三田流煎餃子
  • 半熟玉子
2019-11-08 313 views
位於登龍街的三田製麵所,就在時代廣場的附近。店內除了主打的沾麵,還有多款拉麵任君選擇。濃香豬骨魚介沾麵一直十分好奇魚介是什麼味道?雖然拉麵的賣相一般,但上枱還算是暖的。沾汁是魚介加豬骨,明顯地魚介的咸鮮味完全搶去了豬骨的清香味。但沾汁的味道是不錯的,而且非常濃稠容易掛麵。不習慣重口味的人直會覺得過咸。加上沾汁不夠熱,到最後會變得凍冰冰,難以入口。半熟蛋值得一提,剛剛好蛋白熟了,蛋黃還是呈流心狀態。不錯不錯鹽味鯛魚湯沾麵沾汁是鯛魚湯,魚湯鮮甜味十足,很香也很順口。但是因為太清和稀身,做不到掛麵效果。當湯水是不錯,但作為沾汁是不合格吧。

濃香豬骨魚介沾麵
一直十分好奇魚介是什麼味道?

鹽味鯛魚湯沾麵
2019-10-21 292 views
這次想再次光顧它的沾麵,但服務太差,主要是侍應語氣差,令人吃得都不舒服,拉麵剛到已想吹促客人盡快食完。縱使拉麵食物質素尚可,只是水不夠凍,沾麵湯底不夠熱,但也沒有下次。
2019-10-15 276 views
態度 語氣都唔得 淨係掛住玩電話 打機 對上一次黎係2019年年初 個陣服務態度良好有笑容 唔似易加 每個都做到好悔氣咁 成間店舖嘅氣氛都好hea 完全唔想做生意咁 餐飲業最基本嘅禮貌態度都冇
2019-10-15
Type of Meal
Dinner
2019-09-22 332 views
每次黎到銅鑼灣的「拉麵街 」我都會見到有不少人在「三田」門外排隊。星期五的晚上,我又來到「拉麵街」,在門外排了約五分鐘多便安排入座我已經不止一次來「三田」食拉麵。這次食了「鹽味鯛魚湯沾麵」中份量,熱麵$78麵底是粗身的。湯底是鯛魚湯,十分濃郁的鯛魚 很香,但個人應為湯底太稀,做不到湯沾在麵上的效果。我比較喜歡傳統較杰身的湯底另外點了拉麵「半熟蛋拉麵」中份量$90拉麵是中幼身的,湯底濃郁,加上蔥和蒜蓉,半熟蛋有點偏鹹,拉麵軟硬適中。還點了小食「蟹肉忌廉薯餅」 $42/ 4件薯餅很脆很香口,內裏很多忌廉,但友人略嫌沒有蟹肉

我比較喜歡傳統較杰身的湯底

另外點了拉麵「半熟蛋拉麵」中份量$90

還點了小食「蟹肉忌廉薯餅」 $42/ 4件
薯餅很脆很香口,內裏很多忌廉,但友人略嫌沒有蟹肉

2019-09-12 234 views
事隔多年再次光臨三田製麵所~晚飯時間還是要排隊等的+齊人入座。。。😔幸好👫兩人位等候時間不算太長~我同老公都選了豬骨沾麵 (老公加$28有extra 料子一碟:有extra 肉肉,extra 蛋,extra 紫菜!)最愛:糖心蛋!(都唔駛講咁多,睇圖就知~甜甜滑滑的半熟蛋~yummmm!!)🥚沾麵食法其實都好個人,你愛把麵放進湯 又或者調返轉都得~悉隨尊便 哈最後記得麻煩店員加熱湯~飲多啖湯作結就完美了!

幸好👫兩人位等候時間不算太長~

最後記得麻煩店員加熱湯~飲多啖湯作結就完美了!

2019-09-06
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 濃香豬骨魚介沾麵
濃湯豚骨魚介沾麵🥚🍲超濃郁的豬骨魚湯 重口味得黎唔會好稠可以揀熱/冷麵 我當然揀凍啦 會更加爽口丫嗎麵條粗大 一浸入湯底就用盡每一寸surface area 沾滿湯汁放入口𠽌𠽌聲😚 好好味啊如果想無咁邪惡 仲可以自己加多少少熱清湯 仲有大大粒溏心蛋 「流心盪盪」🥚🧡簡直為一天疲勞身軀畫上一個滿足的句號🈵小店開到1am 小編放工OT完都仲有好西食表示無比快樂😉三田製麵所 (銅鑼灣)📍銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖————————————————————#銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #登龍街 #cwb #cwbfood #ramen #hkfoodie #foodiehk #hkfoodieblogger #852foodie #沾麵 #沾麵控 #Tsukemen #つけ麺 #つけ麺玉 #三田製麵所 #香港好去處 #香港旅遊 #香港美食 #香港美食指南 #食左先講 #相機先食 #hkramen拍拖好去處

濃湯豚骨魚介沾麵🥚🍲
超濃郁的豬骨魚湯 重口味得黎唔會好稠
可以揀熱/冷麵 我當然揀凍啦 會更加爽口丫嗎
放入口𠽌𠽌聲😚 好好味啊

如果想無咁邪惡 仲可以自己加多少少熱清湯
仲有大大粒溏心蛋 「流心盪盪」🥚🧡
簡直為一天疲勞身軀畫上一個滿足的句號🈵
小店開到1am 小編放工OT完都仲有好西食表示無比快樂😉

三田製麵所 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown地舖
————————————————————