2020-09-16 366 views
日本連鎖品牌 三田製麵所剛開時候大排長龍 當時係香港比較少有沾麵食大眾都熱愛試新野 香港新食店開得太快太多 依家熱潮已過 依家都唔駛排隊就入得除左沾麵都有其他拉麵可選座位不少 裝修都係跟日本傳統拉麵店風格人氣爆燈 “濃厚豚骨魚介沾麵”價錢要視乎要食幾大碗 $78/$88麵有4個份量可選 麵條粗身彈牙 粗粗麵條配上濃厚豚骨魚介湯味 魚味好香 調味略重2片豚肉 有秘製流心溫泉蛋食左半碗已經開始覺得略鹹食完要飲好多水 好鹹總結: 味道太濃 喜歡重口味既朋友一定要試
日本連鎖品牌 三田製麵所
剛開時候大排長龍 當時係香港比較少有沾麵食
大眾都熱愛試新野 香港新食店開得太快太多
依家熱潮已過 依家都唔駛排隊就入得
除左沾麵都有其他拉麵可選
座位不少 裝修都係跟日本傳統拉麵店風格

人氣爆燈 “濃厚豚骨魚介沾麵”
價錢要視乎要食幾大碗 $78/$88
麵有4個份量可選
2片豚肉 有秘製流心溫泉蛋
食左半碗已經開始覺得略鹹
食完要飲好多水 好鹹
總結: 味道太濃 喜歡重口味既朋友一定要試
2020-06-13
經過銅鑼灣,想快食,想起很久沒有吃沾麵了,於是就進了這間小店。第一次吃這間的沾麵,當然要試招牌,濃厚豚骨魚介沾麵。可以選擇面的份量,價錢一樣,除了叫特大之外。菲兒不大食,所以選了中分量,都非常飽。麵可選擇凍或熱,今天想吃熱食,所以叫了熱的。湯底非常濃厚,可看到一層豚骨湯油,同時嚐到魚味。湯底較咸,如果可以加點熱水變湯,都不失為好的嘗試。由於不是繁忙時間,所以去到便有位置坐。環境寧靜,上菜時間快,價錢適中,是另一個快食的好選擇👌🏻

• 濃厚豚骨魚介沾麵
  • 半熟玉子
2020-07-14 403 views
食完下午茶,喺半飽半餓其間,望到有沾麵又忍唔住入去食🤣 諗住兩個人share一個再嗌小食,點知都係越嗌越多🤣諗住兩個人share所以嗌咗個特大盛,點知真係太太太大啦!!唔叫其他小食,淨係個面都食唔晒,但係咁大碗都只係$88,好抵食呀!今次點咗凍麵,夏天熱辣辣食就啱曬~ 另外仲加咗個蔥花食,蔥花飯再加埋調味料,好有驚喜啊!個餐最後仲加咗蟹肉忌廉薯餅,即炸即上,值得五星好評!外脆內creamy,冇得輸!朋友仲加咗個辛辣雞翼自私食,我冇試,所以不作評論🤣

蟹肉忌廉薯餅

另外仲加咗個蔥花食,蔥花飯再加埋調味料,好有驚喜啊!

朋友仲加咗個辛辣雞翼自私食,我冇試,所以不作評論🤣
2020-07-12
$100 (Dinner)
蟹肉忌廉薯餅
日本沾麵連鎖品牌「三田製麵所」,係日本多個旺區都開左分店,係一股新勢力黎到香港都係揀旺區銅鑼灣開,外表同日本店基本上無分別,連鎖既保證,座位唔迫幾舒服下既餐牌當然係以最人氣嘅沾麵為主,濃骨魚湯,仲有4款麵既份量俾你揀,唔想食沾麵都有幾款拉麵濃香豚骨魚介沾麵,中,招牌菜,當然要試既,豚骨魚湯真係好濃,一落麵就掛晒係麵上麵偏粗身,幾彈牙下既,唔重蛋味,入口都滑既湯汁超濃豚骨味,魚味都勁香,各香料、調味都屬重口味既,中意既會好中意,唔中意重口味既要有啲心理準備叉燒唔太燒烤feel,但肉質都幾嫩,味道唔錯蟹肉忌廉薯餅,外面好夠脆,咬開就爆出蟹味忌廉薯蓉,忌廉味既薯蓉好正好加分蟹味都幾重而成件事好夾,個人認為仲正過牛肉薯餅,好creamy好滿足半熟蛋三田特製拉麵,三田麵加半熟蛋加沾麵汁變成既湯底,都係豚骨魚介,中意飲拉麵湯或者有啲怕太濃淍既,依個湯會較易接受,豚骨仍然濃但較易入口,魚鮮味仍然,濃湯一碗麵因為浸住,會較沾麵腍身,個人認為更好食半熟玉子正常,配依款濃湯幾好味份量好足,完全冇扼你整個拉麵旅程我覺得最大亮點係佢既麵,麵質幾有咬口,一食就知係鮮麵,配湯同沾麵汁都正至於湯汁就好睇個人喜好,我

麵偏粗身,幾彈牙下既,唔重蛋味,入口都滑既
叉燒唔太燒烤feel,但肉質都幾嫩,味道唔錯

沾麵
豚肉
蟹肉忌廉

麵因為浸住,會較沾麵腍身,個人認為更好食
半熟玉子正常,配依款濃湯幾好味
份量好足,完全冇扼你

半熟蛋三田特製拉麵
拉麵
濃豚骨湯
半熟玉子

至於湯汁就好睇個人喜好,我就認為湯麵好濃好正,沾麵汁已經有啲咸,佢價錢唔貴係依區算一咁,總括都算不錯

#開到零晨啱晒飲完野或者玩完去食好日本人
#可能係連鎖店所以員工唔係好日本
#佢個湯咁濃食完麵做泡飯可能好正
沾麵
半熟蛋三田特製拉麵
2020-07-03 284 views
今日比朋友帶咗去食沾麵 人生第一次啊!見到門面都有人排隊就知道呢間製麵所一定幾受歡迎💬我其實係一個食得辣嘅人 但係係朋友介紹底下我最後冇叫到辛味 反而叫左最普通嘅味🍜 湯底做得好濃味 麵底可以選大中細 全部都係同一價錢!麵嘅質地好彈牙 凍凍地咁沾上熱嘅汁真係好有衝擊 正!我推薦大家試食~
我推薦大家試食~
2020-07-02
Type of Meal
Dinner
2020-06-25 281 views
約左朋友係銅鑼灣食飯,去到登龍街發覺都唔少拉麵舖,不過想食沾麵所以揀左三田製麵所🙆🏻‍♀️咁啱係星期五晚所以都要等位,好彩等左一陣就可以入座👍🏻拉麵整體都抵食,無論拉麵定沾麵都係$100 內,仲要唔同份量都一樣錢,認真抵食,岩曬吃貨既朋友🤓而且加多少少錢仲可以有埋小食同飲品,雖然選擇唔算多,但係簡簡單單一餐都好好🙆🏻‍♀️由於當日唔想食辣既緣故,就揀左豚骨魚介沾麵,當晚好肚餓,膽粗粗叫左大份量,點知個麵底真係好大,真係好抵食🤣👍🏻食沾麵既湯底係好緊要,呢個豬骨湯底都好夠濃郁,但又唔會太鹹👍🏻餐廳仲好貼心,知道夏天一般會著淺色衫,會提供一個即棄圍裙比你,咁就食麵既時侯唔駛擔心整污糟件衫👍🏻

咁啱係星期五晚所以都要等位,好彩等左一陣就可以入座👍🏻

濃厚豬骨魚介沾麵

2020-06-24 201 views
平日去人不多,侍應D態度幾不友善。大大力撞過來及放下D食物我就叫左個中size 面(豚骨魚介沾面)加錢要左個烚野菜講返個沾面,係我角度,D面點左佢食時就覺佢夠香及濃味但鹹左DD。烚野菜就中和返啦
平日去人不多,侍應D態度幾不友善。大大力撞過來及放下D食物

我就叫左個中size 面(豚骨魚介沾面)加錢要左個烚野菜

2020-05-20 572 views
一向對粗麵情有獨鍾原因係粗麵掛湯力十足 而且比較有咬口另外比起拉麵 我更鍾情於沾麵哩間三田製麵所就滿足曬我兩個願望而且佢嘅沾麵湯底仲好特別今次試左佢嘅山椒沾麵唔好比佢紅卜卜嘅外貌嚇親其實山椒並無辣味 但係麻得過癮麵條彈牙 掛湯力十足果然係日本過江龍標榜自家製麵果然係不同凡響另外忌廉蟹肉薯餅都唔錯雖然蟹肉嘅數量屈指可數但如果當佢忌廉薯餅咁享用完全係above average!$42有4大塊,香港黎講其實真係好抵食
一向對粗麵情有獨鍾

標榜自家製麵果然係不同凡響

另外忌廉蟹肉薯餅都唔錯
雖然蟹肉嘅數量屈指可數
但如果當佢忌廉薯餅咁享用
完全係above average!
$42有4大塊,香港黎講其實真係好抵食
2020-05-12 459 views
三田製麵所一向係我好鍾意食嘅沾麵,而今次呢同之前一樣都係食佢招牌嘅豬骨湯沾麵。分量有得好貼心地揀小、中、大,而特大就要貴少少。食量唔係好多嘅我就揀咗中,而且因為想個麵彈牙啲就揀做冷麵啦。個湯一如既往地好濃好入味,而且個糖心蛋比其他拉麵或者沾麵店都做得好,好有流出黎嘅感覺。其中一樣好欣賞三田製麵所嘅就係佢所做嘅叉燒,有肉味得來又唔會太老攝住牙hahahhaha。仲有仲有!!!值得一提就係佢嘅筍,佢雖然唔係好似啲新派嘅沾麵店咁將佢炸成一條條,但係佢就咁蒸完之後放上麵度嘅手法都令到佢幾好食。整體10分推介!!!
2020-03-04
$80 (Lunch)
2020-05-01 416 views
係日本都有名氣既三田製麵所係香港開左兩間分店,今次去食都幾多人排隊,店內有部製麵機,日本空運黎,確保麵條每日新鮮製作,同埋帶出日本味道.濃厚豚骨魚介沾麵 $80 7/10湯用左大量雞骨、豬骨、蔬菜等熬製,所以非常杰身,每條麵條好易就掛到湯,食左半碗已經有點膩,不過魚鮮味幾重,第一啖食落幾辣,之後慢慢就緩和到,而麵條比較軟稔,唔太彈牙,同日本店相比,確實比下去.自家製炸雞 $26 3/10👎🏻睇圖都見到好乾,食落仲失望,肉質乾之餘,炸雞好似炸左好耐或者翻炸,外表不討好,味道更加欠奉,價錢唔算貴,但唔會再試😖
濃厚豚骨魚介沾麵 $80 7/10
自家製炸雞 $26 3/10👎🏻
2020-04-30
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2020-04-28 281 views
三田製麵所 (銅鑼灣)濃厚豚骨魚介沾麵首先麵底係值得一讚非常掛汁 而且有口感同咬口蛋的流心程度有待改進 但調味一流豚肉太熟太薄 沾麵湯底 未夠熱鹹度合適 湯底較濃而且黏魚介味都好出 可惜的係紫菜淋咗😢整體係香港屬於絕對高水準沾麵係非常掛湯😝Overall🌟: $ 78 ( 8 /10)
三田製麵所 (銅鑼灣)

首先麵底係值得一讚
鹹度合適 湯底較濃而且黏
魚介味都好出 可惜的係紫菜淋咗😢
整體係香港屬於絕對高水準沾麵
係非常掛湯😝

Overall🌟: $ 78 ( 8 /10)
2020-04-26 288 views
之前一直話三田製麵所好出名,由日整開到黎香港,周圍都有分店,可惜一直未有機會試。呢次去食就試左濃厚豚骨魚介(中size)問咗個店員凍食定熱食好味,佢就推介凍食。可惜我覺得面身太硬又凍,聞落覺得啲面有啲異味,唔太開胃。😖而個沾麵汁就特別特別咸,唔適合我個人口味😵😵個店員服務都一般般,好似唔太想理顧客咁。。。令到我再見到呢間面店都怕左,相比起之前在日本試過既「六厘舍」真係差天共地😭希望店家可以改善下
2020-02-26
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
同朋友去到銅鑼灣,本身想試吓新開嘅滷味😢但因為人龍太長啦,所以喺同一條街搵咗間拉麵食🍜🍜呢條街,拉麵林立,但可以屹立不倒嘅拉麵都唔算多有好多過江龍都頂唔順,試業幾年就匆匆結左業😫反而呢一間,可以喺銅鑼灣經營咁耐,一定有佢嘅本事🟡濃厚豚骨魚介辛沾麵 $80奉勸一句,如果食得微辣,就真係唔好叫啦🌶🌶🌶因為佢真係辣到👅都麻架因為實在太辣,搶晒魚介嘅味道不過湯底好濃郁, 好上麵🍜而麵條亦都有得揀凍定熱因為始終天氣熱熱地,所以就揀咗凍麵如果唔係辣得滯,個麵都幾好食㗎💁🏻‍♀️順帶一提,店舖做緊promotion,如果like佢fb可以每人送一罐汽水架,有免費嘢飲都幾好呀🤦🏻‍♀️可惜嘅就係,因為買咗個蛋糕返屋企食,問店員可唔可以幫手雪住先,店員面無表情一口拒絕都明白未必提供到呢d特別服務,不過感覺唔太禮貌
同朋友去到銅鑼灣,本身想試吓新開嘅滷味😢
但因為人龍太長啦,所以喺同一條街搵咗間拉麵食🍜🍜
呢條街,拉麵林立,但可以屹立不倒嘅拉麵都唔算多
有好多過江龍都頂唔順,試業幾年就匆匆結左業😫
反而呢一間,可以喺銅鑼灣經營咁耐,一定有佢嘅本事

🟡濃厚豚骨魚介辛沾麵 $80
奉勸一句,如果食得微辣,就真係唔好叫啦🌶🌶🌶
因為佢真係辣到👅都麻架
因為實在太辣,搶晒魚介嘅味道
不過湯底好濃郁, 好上麵🍜
而麵條亦都有得揀凍定熱
因為始終天氣熱熱地,所以就揀咗凍麵
如果唔係辣得滯,個麵都幾好食㗎

可以每人送一罐汽水架,有免費嘢飲都幾好呀

都明白未必提供到呢d特別服務,不過感覺唔太禮貌
2020-03-12
10 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2020-03-08 409 views
整條登龍街都是拉麵,偏偏選了三田製麵所。結果吃得一肚子不滿。落單,明明大大個餐牌寫著加錢轉套餐,小吃可以六選一,還有杯飲品。原來只有三款有供應,那餐牌是騙人嗎?最後決定不要餐,要了兩份正常份量的餃子和唐揚炸雞。明明店員捧著餃子和炸雞,只放下餃子,把炸雞給了遲很多落單的隔離枱。預料之內,之後她拿著跟餐的細份炸雞,放下前發現來錯了。然後還要拿著碟炸雞來來回回行了幾轉,才恍然大悟。希望是全碟再炸過。餃子不熱,皮有點硬硬的韌,餡味道正常。明太子撈麵,明太子份量不多,沾到明太子的麵,吃到一半就吃光了。明太子、紫菜、蔥和紫蘇,配搭好吃。麵質也不錯,煙煙韌韌的。明太子吃光了,只剩下牛油拌麵,味道有點怪,索性把麵全放入昆布湯裡,清清的,真有昆布味,更好吃。明太子飯,幸好是細碗的,飯濕得變形,沒有牙都可以吃,零米香,更遑論珍珠飯香,後悔點了。炸雞再來,全碟都熱,炸粉少少韌,勉強過得去。食物可以手接受。最大問題是服務奇差。店員粗聲粗氣,半個小吃選擇沒有供應,也沒有半點歉意。上菜時隨便放在餐桌的一邊,大大地放下,難以接受。$90一碗拉麵,很快吃完,但不是快餐,而且麥當勞、大家樂的服務都比這裡好。

最後決定不要餐,要了兩份正常份量的餃子和唐揚炸雞

餃子不熱,皮有點硬硬的韌,餡味道正常。

炸雞再來,全碟都熱,炸粉少少韌,勉強過得去。
2020-03-08
$111 (Lunch)
2020-03-05 277 views
三田在香港原來差不多五年了, 也算是屹立在香港不短的時間, 以沾麵店來説這家較常食, 除了因為地點就腳外, 營業時間較其他店長也是吸引我的地方. 沾麵的麵底我的選擇依然是冷麵, 麵身延而不硬, 是我喜歡的類型. 可惜不太有麥香之餘, 麵底依然是有點水汪汪的, 影響了其味道和口感. 湯底魚介味夠濃厚, 質地也夠稠, 辣味柔和所以還是魚介為主調的味道. 叉燒除了在麵上的一大塊外, 還有湯料內的叉燒碎, 可是焦香味不足, 肉香也未能突出, 不太吸引.