嗌咗個鹽味拉麵,湯底似薄荷水,無味,超級難食。仲有個梅子豚肉丼,連放題質素都唔到,未食過咁難食嘅拉麵同丼,劣評!!!呢間金玉其外,敗絮其中,完全對唔住米芝連三個字,好失望,大家唔需要試!P.s. 唯一好嘅係店員嘅服務態度,但大家要食好嘢嘅,可以ignore呢間。
2020-06-03 573 views
經過海港城,落樓梯途中發現這個拉面店,見到8折,又米芝蓮推介,決定試下。雖然已經係晚上9点,鋪頭入面都滿座。貴為米芝蓮一星出品,確實不錯盐味汤底有層次,吳會太咸,飲落啱啱好,喝很多也不會口渴,應該係沒有味精吧。叉燒有d鞋,荀乾冇乜味,吳突出。有驚喜嘅反而係味玉=溫泉蛋是半流心的,好香蛋味,也能吃出醬油味道,非常出色,簡直係100分面條並不算熱,是幼身面,口感比較柔軟。所有配料分量適中。價錢吳算平,呢個質素呢個地段真係值呢個價,更何況吳會每日都食咁豪ga ma

貴為米芝蓮一星出品,確實不錯

叉燒有d鞋,荀乾冇乜味,吳突出。

面條並不算熱,是幼身面,口感比較柔軟。
所有配料分量適中。

盐味味玉拉面

盐味味玉拉面
  • 醬油味玉拉麵
2020-04-21 1157 views
夜晚返完學,餓餓地。行過經過見到7折,即係加一後$69。見幾抵就決定試吓。叫左個最普通既。點知出乎意料,好多拉麵店既湯底都好heavy,但佢唔會。麵底亦好味,但如果你要加雞蛋既話要俾多大概$20,計落就有d overpriced。如果10分滿分,我俾8分
如果10分滿分,我俾8分
2020-04-19 690 views
普通 真係好普通 性價比低 一共叫了2碗 分別是醬油/鹽味 對湯底失望 完全沒有層次 只有死咸 麵質偏硬 叉燒無味 一路食一路諗究竟米豬蓮一星係點攞到?定還是又係因為黎左香港 食材 水質不同了 就完全變味?
普通 真係好普通 性價比低
2020-04-04 824 views
今日再試試米芝蓮推介的拉麵店。這家店位於海港城地下,店子設有吧座和落地玻璃座位,沒有花巧的設計,但感覺舒適。這兒供應的拉麵有幾款湯底選擇,分別是醬油、豚骨、黑醬豚骨和麻辣豚骨,價格由$88-$159。 豚骨味玉叉燒拉麵$137這豚骨味玉叉燒拉麵材料十足,有四片叉燒、木耳、蔥花和溫泉旦。叉燒切得很薄,口感比較瘦,沒有特別的調味。而溫泉旦是半流心的,旦味幾香。湯汁有著淡淡的豚骨風味,帶少少黏口的感覺,但又不像風雲丸的稠厚湯汁質地。麵條是幼身麵,所以口感比較柔軟欠彈性,掛湯力尚可,整體味道平平。黑醬味玉叉燒拉麵$139這黑醬味玉叉燒拉麵的湯汁味道稍為濃一點,有著黑蒜和豚骨風味。叉燒唔係厚切,半瘦帶肥,有豚肉的質感,帶一點嚼勁。味玉倒是滷到旦王,入色入味。再吃一口細麵和木耳,味道還可以。相對原始的醬油松露拉麵,個人覺得豚骨湯沒有那醬油松露湯好吃,而且索價$139的拉麵,相對的期望有少少落空,性價比很低。

豚骨味玉叉燒拉麵$137

黑醬味玉叉燒拉麵$139

Type of Meal
Lunch
2020-02-24 1004 views
米芝蓮拉麵,每次經過海港城都聞到陣陣拉麵香氣!今日終於黎到一試叫了兩款,一是傳統豬骨拉麵,湯底睇樣都知夠曬濃郁,事實亦一樣,濃得黎唔會好杰,有D豬骨拉都湯底濃到好似沾麵汁咁,但呢個唔會,容易入口,糖心蛋非常出色,蛋黃甜亦流心!麵質硬度適中,配料正常另一款係招牌醬油拉麵,貴為米之蓮出品,確實不錯,醬油湯唔會太咸,飲落岩岩好!肉質同豬骨一樣,肥瘦適中。呢款麵上會加入一小黑松露醬,令湯底別有一番風味!值得一提,而家疫情嚴重,店員會逐一先量體溫,而且非常貼心提供紙巾蓋住用過口罩,態度好好,服務不錯,美中不足係廚師好似唔係咁精神!
豬骨拉麵
醬油拉麵
2020-02-24
$100 (Lunch)
豬骨拉麵
醬油拉麵
蔦 貴為第一碗東京米芝蓮一星拉麵,佢哋香港分店都開咗一段時間,今日我終於到去咗尖沙咀海港城嘅分店一試。店舖唔算好大,但都可以同一時間容納大約20-30個食客。醬油味玉拉麵 - 因為加咗松露醬,除咗醬油味,仲有一份松露香味。叉燒同筍乾唔算太突出,有驚喜嘅反而係味玉。佢哋嘅味玉喺我暫時食過最好食嘅。燒烤梅花丼 - 豬肉用火槍燒熟。薄薄嘅肉片,滲透出好香嘅豬肉同豬油味。肉片肥而唔膩,非常之好食。整體來講,拉麵同丼飯都非常出色。

醬油味玉拉麵

燒烤梅花丼

整體來講,拉麵同丼飯都非常出色。
醬油味玉拉麵
燒烤梅花丼
2020-01-26 725 views
終於有機會上到你這個米芝蓮一星拉麵了,今次點了大家推介的醬油叉燒拉麵!🔸推介 !炙燒骰子丼(燒豬肉粒拌洋蔥醬)$35 - 這個出乎意料地驚喜, 可能這個就是米芝蓮一星的原因,豬肉不會太瘦不會太肥, 炙燒過的肥肉融化在口腔內,齒頰留香, 白飯加上洋蔥醬和豬肉的香味,即使吃完麵也可以吃這碗飯!🔸醬油味玉叉燒拉麵 $113 - 今次只選擇了一塊叉燒的拉麵。溏心蛋一如既往非常好吃,湯底加上松露嘅香味非常特別,喝很多也不會覺得口渴,應該是沒有味精吧, 整體而言很不錯。🔸日式煎餃子 ($45)- 沒有特別,性價比也不高,只有四隻。

2020-01-26 527 views
同朋友行完海港城,行緊去搵野食之際⋯⋯係落樓梯途中發現呢間拉麵店🤩 梗係入去試下啦!雖然已經係下晝3點幾接近4點,鋪頭入面都坐滿哂人,我地等左大約10分鐘左右,就可以入座。😗Menu選擇唔太多,最主要都係:1. 有冇味玉(即係蛋) 2. 加唔加叉燒 3. 湯底 (辣/唔辣) 我就揀左份 黑醬味玉叉燒拉麵🤤賣相滿分,嗱嗱聲影完相就開始食喇,好餓!!!嘩 真係唔係誇張!湯底夠濃得嚟唔會太鹹,所有既配料份量適中(除左芽菜我唔中意食😹)味玉簡直係100分😍😍😍仲有啲麵既軟硬度,呀~~ 好味到實在太過份😭另外,我地仲叫左份炸雞🍖個樣睇落平平無奇,咬左第一啖你就知冇叫錯!!雖然係炸,但係炸粉份量均勻,唔會咬落去成pat粉癡住個嘴🙅🏻‍♀️肉質嫩滑,好juicy🤤 (記得加埋個青檸汁😎)2個人食個晏晝埋單呢個價錢,除返開每人大約$160(未計加一),係有啲貴🤑🤑~但係呢個質素真係值呢個價👍🏼更何況唔會每日都食咁豪架嘛😬
同朋友行完海港城,行緊去搵野食之際⋯⋯
係落樓梯途中發現呢間拉麵店🤩 梗係入去試下啦!

雖然已經係下晝3點幾接近4點,鋪頭入面都坐滿哂人,
我地等左大約10分鐘左右,就可以入座。😗

Menu選擇唔太多,最主要都係:
1. 有冇味玉(即係蛋)
2. 加唔加叉燒
3. 湯底 (辣/唔辣)

我就揀左份 黑醬味玉叉燒拉麵🤤
賣相滿分,嗱嗱聲影完相就開始食喇,好餓!!!

嘩 真係唔係誇張!
湯底夠濃得嚟唔會太鹹,
所有既配料份量適中(除左芽菜我唔中意食😹)

味玉簡直係100分😍😍😍
仲有啲麵既軟硬度,呀~~ 好味到實在太過份😭
黑醬味玉叉燒拉麵

另外,我地仲叫左份炸雞🍖
個樣睇落平平無奇,咬左第一啖你就知冇叫錯!!

雖然係炸,但係炸粉份量均勻,
唔會咬落去成pat粉癡住個嘴🙅🏻‍♀️
肉質嫩滑,好juicy🤤 (記得加埋個青檸汁😎)
日式炸雞塊

2個人食個晏晝埋單呢個價錢,
除返開每人大約$160(未計加一),係有啲貴🤑🤑~

但係呢個質素真係值呢個價👍🏼
更何況唔會每日都食咁豪架嘛😬
2020-01-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
日式炸雞塊
  • 醬油味玉叉燒拉麵
2020-01-23 348 views
之前已想試這間拉麵店,今日5/1 (星期日)12 點經過,見店內不多人,大多數是中國內地遊客,我即刻入去坐在窗邊,點了醬油叉燒松露拉麵,但給了鹽油拉麵及少了隻蛋,在等候中我聽到男職員粗口大聲罵一個講普通話遊客 “x&@! , 你明吾明?”,可能遊客聽不懂沒有太大反應,我對這間店服務大打折扣。至於我點的拉麵味道麻麻,叉燒又鞋,湯底又冇咩味,麵份量不多,價錢$113 + 10%, 以咁價錢、服務來計,不會再食。

2020-01-05
Type of Meal
Lunch
2019-12-29 447 views
豚骨味玉叉燒拉麵 (標準$137/大$157)豚骨湯底味道還好,夠濃郁,鹹度適中。豚骨湯底中也算偏油膩。麵條是細麵,不會過軟,吃到最後也不會被湯泡得軟爛。這兩碗比較貴,因為有四塊叉燒,其他只有一塊。叉燒肥瘦匀稱,瘦肉偏多,但肉質軟嫩不硬,不乾柴,不會太肥膩。木耳有調味過,辣度頗高🌶我能吃辣覺得好吃,姑媽吃不了辣覺得太辣給我吃了。蛋生熟程度適中🥚有流心效果,也能吃出醬油味道。黑醬味玉叉燒拉麵 (標準$139/大$159)兩碗的湯底大致一樣,這碗的分別是多了黑醬油、芽菜和肉碎,個人比較喜歡這碗,雖然較重口味但較多層次。而且配料較多,只貴$2好像比較划算😂其他配料和麵條都是跟上一碗一樣。肉碎蠻好吃不會太鹹,應該是因為較多油份和重口味,用清爽解膩的芽菜取代部份辣木耳。但這個吃到最後會膩。拉麵係唔錯嘅,不過呢個價錢定位如無意外都唔會再訪👀豚骨湯底喺眾多拉麵店中係偏油同濃,重口味嘅會鍾意,我就鍾意佢嘅濃但覺得太油。唔知其他湯底係唔係咁。雖然可能話主打嘅醬油同鹽味拉麵可能好食啲🤔但就麵、蛋、叉燒同其他配料,都冇令我想再訪嘅衝動。係嘅叫少啲叉燒會平啲,但唔少拉麵店加錢加完叉燒都平過佢,呢個價錢有更好嘅
豚骨味玉叉燒拉麵 (標準$137/大$157)
蛋生熟程度適中🥚有流心效果,也能吃出醬油味道。
豚骨味玉叉燒拉麵

黑醬味玉叉燒拉麵 (標準$139/大$159)
但這個吃到最後會膩。
黑醬味玉叉燒拉麵

拉麵係唔錯嘅,不過呢個價錢定位如無意外都唔會再訪👀豚骨湯底喺眾多拉麵店中係偏油同濃,重口味嘅會鍾意,我就鍾意佢嘅濃但覺得太油。唔知其他湯底係唔係咁。雖然可能話主打嘅醬油同鹽味拉麵可能好食啲🤔但就麵、蛋、叉燒同其他配料,都冇令我想再訪嘅衝動。係嘅叫少啲叉燒會平啲,但唔少拉麵店加錢加完叉燒都平過佢,呢個價錢有更好嘅選擇。
係試得過嘅摘完星就算😂
2019-12-20 426 views
蔦曾經風靡一時,打住米芝連一星既名號,仲要座落係海港城,真係排隊名店。時隔兩年先有機會一試,週末既晚上,竟然只有幾枱客人。點了黑蒜油拉麵,加一客餃子。拉麵並不算熱,而肉碎是從一個大盒取出放入拉麵,並冇加熱。叉燒有點乾,和一般的日式叉燒口感、外貌俱不相同,但味道並不佳。雖然加左黑蒜油,但碗麵竟然冇香氣,呢點不可能既任務竟然被達成,咁樣一碗麵竟然賣成百幾蚊,有點無言。食完已經無心情影餃子,餃子煎得熱脆,聞落香,食落淡如無物。最後和朋友有點震驚地離開。
食完已經無心情影餃子,餃子煎得熱脆,聞落香,食落淡如無物。
最後和朋友有點震驚地離開。
2019-12-06 307 views
被米芝連一星吸引,我們分別叫左豬骨拉麵和黑蒜豬骨拉麵,但正是如此,希望越大,失望便會越大。當拉麵來到時,喝了一口湯,唔知點解好辣,完全食不到個湯底的味道,辣味掩蓋了豬骨湯,老婆的黑蒜豬骨拉麵情況也差不多,最後我們只是隨便吃了幾好口便停下手了,問返職員點解咁辣,她竟然說因為拉麵中的黑木耳是辣的,被配菜影響了整碗拉麵的味道,令人失望之餘,又感到有點兒不知謂。價錢唔算平, 但質素奇差。 味千拉麵都好食過佢。 唔知點解會有米芝連。 食拉麵食到有傷心酸辣粉既感覺。

2019-12-03 264 views
勁難食又唔正中,價錢又貴,服務一般。首先拉麵又唔彈牙,用煙肉當日式叉燒湯底落勁多味精(飲晒成支可樂都仲口渴)跟住煎餃仲食過超市買炎熱燒豬粒就好似食木塊咁呢間日式拉麵絕對係垃圾
勁難食又唔正中,價錢又貴,服務一般。
首先拉麵又唔彈牙,用煙肉當日式叉燒
湯底落勁多味精(飲晒成支可樂都仲口渴)
跟住煎餃仲食過超市買
炎熱燒豬粒就好似食木塊咁
呢間日式拉麵絕對係垃圾
2019-11-04 493 views
間係尖沙咀嘅拉麵鋪頭出名左好耐,而且佢係米芝蓮嘅徵兆,於是見佢最近有優惠就同朋友一齊去食。朋友帶咗個黑蒜油豬骨拉麵,我就叫咗個麻辣豬骨拉麵,佢嘅豬骨湯底唔算太濃郁,令人有啲失望,而且佢個面係幼面所以口感唔係話特別好。不過佢有啲配料例如係黑蒜油嘅話就會有啲黑椒嘅配料,而麻辣的話佢就會有啲麻辣香料,令到佢嘅麻辣嘅感覺會升華咗,之後碗麵會比較好味,不過始終都係彌補唔到湯底唔夠濃郁嘅缺點,不過佢嘅溏心蛋整得好好味,本身想比劣評,不過俾粒蛋返勻俾個OK。