2020-10-11 753 views
食個 early tea, 走去食個印度餐,胡椒餅+薄荷醬,超好味!第一次叫小食拼盤,哎呀!又幾好味喎!跟個醬。。。唔知咩醬,甜甜哋唔錯!下次唔好一個人食,就可以食多啲嘢!
下次唔好一個人食,就可以食多啲嘢!
兩夫妻這晚難得在這附近出沒,辦完事後,決定多行幾步,到鰂魚涌搵食。經過多間中西食肆,韓國烤雞店、越南菜館、日本料理餐廳......最後終於決定在這間位於大廈商場之內,地方較為偏僻,但仍有不少識途老馬光顧的印度餐廳開餐。原來這兒有兩款晚市套餐正做五折優惠,四人份量的套餐雖然不合我倆,二人份量的套餐半價後無非 $259,而且食物份量看來挺豐富的,對很久沒吃過印度菜的我倆來說,實在是最佳選擇。Starter「輕煎薯仔沙律」(Aloo Tikki)本是餐牌上這套餐的第一度菜,不知道是甚麼原因變成了 「酸奶醬配脆餅」(Pani Puri),可真是錯有錯著,脆薄的烤餅,上面撒上了大量洋蔥粒、青瓜粒和蕃茄粒,紫洋蔥雖辣,蘸以付上的醬料,中和了辣度,味道我很喜歡呢!「炸香料胡椒餅」 (Masala Papadum)香料味極重,味道偏濃。BBQ 「天多羅香燒雞」 (Tandoori Chicken)是印度名菜之一,燒雞只有兩件,一件是雞髀,一件是雞胸。多得老婆仔讓我,我吃的是雞髀,雞雖有點乾,燒得都過得去。Main Course 「椰奶咖喱羊肉」 (Lamb Madras)辣度甚低,甜味反而較出。「

Starter

BBQ

Main Course

椰菜薯仔」 (Aloo Gobi)集椰菜與薯仔於一身,花椰菜爽口,薯仔軟腍,配以濃味香料醬汁,是肉類菜式以外的好選擇。
印度香料炒飯」 (Pulao Rice)用的是長身的印度米,炒得非常乾身,香料味也適中。
蒜蓉烤餅」(Garlic Naan)只得一件,份量不多,掰開後蘸以咖喱汁吃,最好不過。
Drinks

Masala TeaHouse Wine or Fruit Lassi 三款飲品,兩夫妻都愛 Mango Lassi的濃厚香甜味,當然不作他想,揀了它做餐飲。這兒的 Mango Lassi味道很好,雖然細杯了點,我倆仍甚感滿意。
這間曾得過米芝蓮指南推介的印度餐廳,在香港島和新界開了四間店舖,我這晚還是第一次光顧,感覺不錯,覺得這半價推出的晚市套餐甚為抵食,要是它在九龍開分店的話,對我來說也許較為方便,我會較常幫襯吧!
  • 酸奶醬配脆餅
  • 椰奶咖喱羊肉
  • 椰菜薯仔
  • 印度香料炒飯
  • Mango Lassi
2020-04-23 852 views
🌧落大雨,今日跟同事初嘗了羅勒印度的外賣lunch,有全單八折,不過還是建議堂食套餐比較抵食瑪莎拉燒雞 $78.4🥘本人鐘意食辣,今次叫既瑪莎拉燒雞的確幾值得推薦,加入好多香料,夠香辣,係可接受既辣度🐔燒雞唔會好乾,而且雞件份量ok 另外配普通Naan $17.6😖Naan真的有點失望,雖然份量很大都吃不完,但明顯過熟了,特別是底下那塊都係一大片燶左,有點乾身,用錫紙包住把naan壓到扁扁的,不是想像中軟熟既感覺,可能堂食會較好吧

瑪莎拉燒雞 $78.4

🐔燒雞唔會好乾,而且雞件份量ok

另外配普通Naan $17.6

2020-04-22
Delivery
$95 (Lunch)
2020-04-11 792 views
Lunch想食濃味野,走左黎呢度😏食個印度午餐。呢度有行政午餐同普通午餐㨂,我㨂左行政午餐食,貪佢好似咩都有啲😛行政午餐($80)有個湯,清清地,飲唔出係咩湯,有啲薑味😂,幾特別幾好飲主菜有好多野,3小碟,其中一碟係雞masala,有一碟唔知,另一碟係類似咖喱薯仔,仲有脆餅,印度米飯,2塊Naan, 一舊炸蔬菜,同一舊香料雞😂其實食完都講唔出係咩。個Naan暖暖地,又軟又有少少脆,好食👍🏼套餐好豐富,可以試到唔同嘅野,又大份,仲包一杯凍咖啡/檸檬茶。食物全部都唔錯😋第一次食,好有驚喜。個店員都好nice👍🏼
行政午餐($80)
有個湯,清清地,飲唔出係咩湯,有啲薑味😂,幾特別幾好飲

食物全部都唔錯😋第一次食,好有驚喜。

個店員都好nice👍🏼
2020-02-20 728 views
Lunch menu有兩版,一版係咖哩配各種配料如雞羊等,另一版則是套餐。我點嘅係咖哩雞,配烤餅。個湯好似有點奇怪,感覺似溝淡了的咖哩汁。烤餅幾好食,咖哩唔辣,但下次會試套餐,有各種配料感覺豐富好多。
2020-02-20
2020-01-18 720 views
第一次去呢間餐廳,我哋就花咗少少時間,首先要搵佢身處嘅商場仔個入口,而餐廳就藏身在呢個商場仔嘅最深處。餐廳唔算好大,午飯時間已經坐滿人,要排隊等位,內裡嘅裝修好有印度色彩,呢度嘅平日嘅中午套餐好簡單,得幾款瑪沙拉/咖喱嘅選擇,配naan或飯,有個是日餐湯,但唔包飲品,價錢$65,另外佢有行政午餐供應,特式印度烤肉料理/特式印度蔬菜料理,似大集燴,有3款唔同嘅咖喱,乜都有啲,包飲品,分別$80同$75,驟眼見餐廳入面大半數人都揀呢個。不過我今次淨係叫咗個瑪沙拉雞肉套餐食,店員首先奉上是日餐湯,個餐湯係奶白色,有少少辣口,似加咗薑/香茅,幾特別。Masala係一種綜合香料,由唔同嘅香料炒香磨成粉末而成,常見於印度料理。呢度嘅瑪沙拉醬汁香味濃,易入口,開始食時唔覺辣,但越食會覺得越嚟越辣,不過辣嘅程度對於唔太食得辣嘅我都接受到。而值得一讚嘅係套餐配嘅naan,每人兩塊,奉上時仲熱辣辣,而且好軟熟。

瑪沙拉雞肉

2020-01-17
$65 (Lunch)
2019-10-22 860 views
去quarry bay黎個quick lunch,揀左米芝蓮嘅羅勒印度餐廳,好耐未聞過印度佬陣殠🤤🤤🤤叫左瑪沙拉羊肉同椰汁咖喱魚加烤餅,兩個都好入味🤓Lamb masala味道就係辣嘅咖哩味但又易入口,簡單就係印度菜嘅靈魂🙏不過未算好飽肚,加多十蚊叫個行政午餐好似抵食啲呢間地點有少少偏辟,位於一個up dup商場仔嘅最深處,就好似洋蔥一樣偷偷地隱藏著自己,要一層一層的剝開才看到最壓抑最深處的秘密,所以簡單黎講唔怕full唔洗等😌
叫左瑪沙拉羊肉同椰汁咖喱魚加烤餅,兩個都好入味🤓
不過未算好飽肚,加多十蚊叫個行政午餐好似抵食啲
2019-10-22
5 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
2019-08-27 1032 views
羅勒印度餐廳 #北角呢間印度餐廳榮獲左轉咗多年嘅米芝蓮推介,而且係OpenRice定座仲有75折,不過今次最終都冇用到個優惠,因為發現佢有個二人套餐仲抵,有成六折。二人套餐$302 (原價 $502)-前菜-是日餐湯 Daily soup 鷹嘴豆南瓜湯烤雞串 Chicken Tikka (2pcs)咖喱角 Samosa (2pcs)烤牛肉 Beef kebab (2pcs)馬莎拉蠔 Oyster masala (4pcs)最特別係佢嘅馬莎拉蠔,第一次去印度餐館食蠔,雖然唔係生蠔,但係佢哋嘅調味料甜甜鹹鹹咁,將隻蠔整得都幾惹味。另外佢嘅咖喱角亦都非常鬆脆,而且餡料非常豐富,包住左啲咖喱、薯蓉係入面。同埋佢嘅烤牛肉都好特別,將啲牛肉整到一條香腸嘅形狀,但係又比德國香腸鬆化少少-主菜-印度咖喱牛肉 Beef Curry馬莎拉雞肉 Chicken Masala咖喱雜菜 Vegetables curry 配烤餅&黑松露烤餅 (/白飯) Naan, Black truffle naan (/white rice)每一隻咖喱嘅味道其實分別唔大,不過最甜嘅就會係咖喱雜菜,而香料、肉味最龍嘅就會係咖喱牛
羅勒印度餐廳 #北角

二人套餐$302 (原價 $502)
-前菜-
是日餐湯 Daily soup 鷹嘴豆南瓜湯
烤雞串 Chicken Tikka (2pcs)
咖喱角 Samosa (2pcs)
烤牛肉 Beef kebab (2pcs)
馬莎拉蠔 Oyster masala (4pcs)
-主菜-
印度咖喱牛肉 Beef Curry
馬莎拉雞肉 Chicken Masala
咖喱雜菜 Vegetables curry
每一隻咖喱嘅味道其實分別唔大,不過最甜嘅就會係咖喱雜菜,而香料、肉味最龍嘅就會係咖喱牛肉。每一隻都幾好食,用嚟點烤餅就一流!不過佢嘅咖喱唔係椰香味重嗰隻,亦都唔係好辣。
另外幾特別嘅係佢哋有黑松露烤餅,有啲黑松露、黑松露油喺上面,令到成個烤餅更加香,就算唔點咖喱就齋食都好好味。因為得四塊唔係好夠點曬啲咖喱,個店員仲免費送多四塊原味俾我哋
-飲品-
瑪薩拉茶 Masala tea
芒果奶昔 Mango lassi
印度嘅奶茶比起香港台灣嘅香料味重好多,味道都真係幾特別,值得一試。而佢哋嘅芒果奶昔都做得唔錯,芒果味香濃得來唔會假。

無論係前菜主菜定係嘢飲都做得唔錯,而且呢個二人餐可以試到好多唔同嘅餸,所以都幾好。

味道: 4.3/5
性價比: 4.5/5
2019-07-24
2019-07-18 682 views
It was the first time I ate Indian food and I really liked it 😄i think it was spicy but in a good way, so u don't think it was too hot but also not too mild.The people were friendly and the atmosphere with the Indian music in the background was great. It's a bit sad that it's hidden and u don't see it from the street. However I will recommend it.👍
2019-07-17
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2019-07-18 605 views
在鰂魚涌工作的人必識的印度咖哩餐廳今次點了一份exeuctive set ($85)有三款咖喱 配上薄餅 半飯 和一塊脆卜卜的薄餅 這個餐送檸檬茶或咖啡 我選了檸檬茶畢竟食濃味東西時刻都需要清一清口腔才能試到下款食物的味道右邊那款咖哩的味道就好像我們日常香港食到咖哩雞的味道中間的就帶少少甜 像日本咖哩而左邊的那款就太重口味 口感像西餐點nacho的那種sauce雖然像我們日常接觸到的咖喱味,但這三款咖喱都帶著濃濃的印度香料味 那種香料味會伴隨著你一這天 到翌日上廁所都帶著這種濃濃的氣味。。要說到這間餐廳最好吃的一定是薄餅 一點都不油也不乾 大推!
在鰂魚涌工作的人必識的印度咖哩餐廳
今次點了一份exeuctive set ($85)

有三款咖喱 配上薄餅 半飯 和一塊脆卜卜的薄餅
這個餐送檸檬茶或咖啡 我選了檸檬茶
畢竟食濃味東西時刻都需要清一清口腔才能試到下款食物的味道
右邊那款咖哩的味道就好像我們日常香港食到咖哩雞的味道
中間的就帶少少甜 像日本咖哩

要說到這間餐廳最好吃的一定是薄餅 一點都不油也不乾 大推!
2019-07-17
Type of Meal
Lunch
  • 行政午餐
2019-07-04 626 views
同朋友做完運動 佢想食肥野 咁就食咖哩啦見到出面個Set 都幾抵就諗住試下啦 佢又寫到米芝蓮推介咁但個個人就話星期六只得a la carte 無套餐但都一場黎到 無理由唔食姐 係咪 就入左去覺得佢唔係好想招呼我地 同之前既食評既人都一樣感覺佢對外國人同同鄉真係親切好多呀對我地就愛理不理咁叫左chicken tikka masala 咖哩雞 正常 但雞比較少同埋好似無其他配菜咖哩雜菜 好失望 因為只係雪藏既雜豆唔明點解香港既印度餐廳 係做咖哩雜菜做得咁求其叫左兩種nan plain nan and cheese nannan 係熱既 即整既 好食!但另外個個cheese nan 真係唔得食唔到cheese 味 得個油字見唔見到佢影出黎都反哂光⋯ 個表面好油我地都忍唔住要問佢 究竟依個係唔係cheese nan ,佢話佢加左mozzarella cheese... Sorry 真係連a hint of cheese 都食唔到唔需要嗌芝士 可以嗌普通nan就足夠!同埋埋單都唔平 明白既 但其實星期六都無咩人幫襯⋯ 點解唔可以做好少少 個服務同食物質素呢?
同朋友做完運動 佢想食肥野 咁就食咖哩啦

對我地就愛理不理咁

同埋好似無其他配菜

咖哩雜菜 好失望 因為只係雪藏既雜豆
唔明點解香港既印度餐廳 係做咖哩雜菜做得咁求其

nan 係熱既 即整既 好食!

但另外個個cheese nan 真係唔得
食唔到cheese 味 得個油字
見唔見到佢影出黎都反哂光⋯
個表面好油

唔需要嗌芝士 可以嗌普通nan就足夠!

同埋埋單都唔平 明白既
但其實星期六都無咩人幫襯⋯
點解唔可以做好少少 個服務同食物質素呢?
2019-03-20 829 views
度咗成個星期,終於搵到一日人齊。既然咁難得,梗係要搵間有 #特式嘅餐廳 比大家試吓啦!唔講大家可能無留意,公司對面一個小小商場,居然暗藏一間 #米芝蓮餐廳 - 羅勒印度餐廳🤩唔理大家食唔食得辣,呢度所有食物都係以 #咖哩 / #瑪沙拉 做主角🤤 我哋一行六人,剛好可以試哂 #羅勒 五款套餐(羊、雞、蝦、魚、什菜),加個 #IndianBento... 行政午餐咪即係樣樣有啲咁啦😬 講真除咗個 #蒜蓉咖哩蝦 啲香辣味比較突出,其餘口味來來去去都差唔多咁😅 如果大家有興趣過嚟 #鰂魚涌 試吓 #羅勒 嘅手勢,除咗一定要叫 #Naan #烤餅 嚟點 #咖哩 食之外,我會推薦你試吓佢哋個 #Samosa #咖哩角,口感絕對唔會死實實咁、而且又唔會太油膩,幾好味㗎👍🏻 #小秘書 見啲食物咁口味咁重,二話不說就跟人叫咗杯 #MangoLassi #芒果乳酪,味道真係好甜同好甜,原來裡面除咗 #芒果乳酪,仲加咗啲 #RoseSyrup 😅 唔怪得「咁特別啦」!雖然如此,#羅勒 依然有班 #捧場客🤩🤩 我哋未叫埋單 #服務員 已經過嚟扮執枱😅 不過見咁多人喺門口排隊等位,我哋食飽都唔好意思再坐落去..

雖然如此,#羅勒 依然有班 #捧場客🤩🤩 我哋未叫埋單 #服務員 已經過嚟扮執枱😅 不過見咁多人喺門口排隊等位,我哋食飽都唔好意思再坐落去... 就佢一次咁多啦!
2019-03-19
$81 (Lunch)
中午同幾個同事試咗依間印度🇮🇳餐廳。餐廳🍴環境比較昏暗,內面仲有啲印度掛牆畫同帶宗教色彩嘅野。.講番個午餐,我地叫咗set lunch 。一個珍沙拉羊肉配烤餅($65)。一個蒜蓉咖哩燴蝦($65)配飯。仲有一個特式印度烤肉料理($80)。🥢🥢.行政午餐(特式印度烤肉料理會多咗杯野飲),而三個都有餐湯附送。🥣.首先,餐湯隻味好特別,有香料味道。雖然有少少澀,但無咩味噌👍🏻。.珍沙羊肉嘅咖哩香草味好重,但仲有點羊嘅膻味。所以不太好食。而咖哩汁比較濃同黑,反而幾好食。.而印度飯唔同我地食開果種飯,因為係乾身同粒粒分明,唔似屋企煮熟果種飯,會有少少癡身。蒜蓉咖哩比起羊肉咖哩更辣,但同時更香。而且啲蝦🦐好爽囗,配飯係一流。.行政午餐🥣份量相對較大,有三款咖哩。但都是雞肉咖哩,味道十分相近,但不太辣。中餐中還有一塊雞肉,雞肉好重香草味道。而🍃☘️。整體真的不錯。

印度午餐🥣
蒜蓉咖哩燴蝦配飯
珍沙拉羊肉配烤餅
行政午餐(特色印度烤餅料理)
2019-01-02
Type of Meal
Lunch
印度午餐🥣
蒜蓉咖哩燴蝦配飯
行政午餐(特色印度烤餅料理)
2018-10-02 862 views
天氣開始轉涼🍃.... 今日本來諗住食個 light lunch 就去附近公園散步減吓肥,點知臨時加咗兩個大叔入嚟,唯有食返正餐,就吓佢哋🤨見無幾可,就帶佢哋去攞 #米芝蓮 獎嘅印度餐廳 #TulsiIndianRestaurant 見識吓🤣 呢度選擇唔多,來來去去都係 #瑪沙拉 Masala / #咖哩 🐐🐔🦐🐟🥦配飯/ #Naan 餅。不過唔好見啲食材簡簡單單就以為無料到,味道唔錯㗎😋 我唔識介紹比換家知佢哋用嘅係咩香料,但係就齋係點啲汁都可以食哂食塊Naan餅。仲有佢哋嘅餐飲 #MasalaTea ☕️ / #MangoLassi 亦值得一試㗎👍🏻

2018-10-02
$83 (Lunch)
2018-09-01 1309 views
我相信有好多人都喺鰂魚涌返工, 每到中午時間, 所有餐廳都人山人海而其實側魚涌有一間隱世嘅米芝蓮餐廳, 佢好多年黎都得到米芝蓮嘅推薦, 值得一試! 佢就係海光苑地下入面。今日我就試咗個行政午餐同埋瑪沙拉羊肉。黎到印度餐廳當然要試下佢個烤餅啦 行政午餐有三樣咖哩配料, 分別係薯仔咖哩 雞肉咖哩 同埋鷹嘴豆咖哩。對我黎講係一次過滿足曬3個三種願望咖哩都唔算太辣, 就算唔食辣既人都可以一試。而我最鍾意嘅係雞肉咖哩, 因為雞肉非常之嫩滑。特別係個CONE係個非常之脆。正!瑪沙拉羊肉咖哩都非常之入味同無騷味, 一食落去就半溶化咁D 咖哩加上烤餅簡直係完美配搭如果係外賣仲可以有得平啲添非常之推薦係側魚涌返工嘅人去食

對我黎講係一次過滿足曬3個三種願望

瑪沙拉羊肉
烤餅

瑪沙拉羊肉咖哩都非常之入味同無騷味, 一食落去就半溶化咁
D 咖哩加上烤餅簡直係完美配搭

如果係外賣仲可以有得平啲添
非常之推薦係側魚涌返工嘅人去食

2018-08-22
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
瑪沙拉羊肉
烤餅