2017-11-12 269 views
今晚係灣仔收工,約朋友食飯,知道東園岩岩重開,所以就試下新菜式。姬松茸螺頭燉湯($188):用上原隻大螺頭同姬松茸來燉的燉湯,飲落不但沒有任何一點的味精,而且用上大量的鮮肉來燉,所以肉味都十分濃,加上螺肉的鮮甜味,飲完都覺得成身暖晒,再者用上正宗的姬松茸,聽講可以解血脂同去油,多飲有助汗膽固醇同血壓,所以非常岩老人家飲用。吊米脆燒雞($120):朋友講到明來到一定要食依到的吊燒雞,因為燒雞係依到的招牌菜式。吊燒雞用上滾油來燒製,所以雞皮得以金香鬆脆,食落時雞皮唔會太肥,雞肉都炸得十分鮮嫩,雞肉由於係新鮮,所以食落唔會有霉味。涼瓜炆鴨片($68):用上新鮮鴨肉來煮的涼瓜炆鴨,食落鴨肉味道香濃,肉質亦都十分軟滑,加上苦瓜味道甘口,兩者用來炆製,可互補長短,實在要一試。最後,這裡重開後水準亦保存到,而且食物質素更大大提升,灣仔之友又多一間晚市選擇。

2017-11-06
$150 (Dinner)
2017-11-12 193 views
最近返新工知道灣仔附近有間品錯既酒樓,所以今晚就同屋企人來吃晚飯。脆米吊燒雞($120):用上本地的新鮮農場雞來燒製,所以特別有本地的風味,亦唔洗驚係冰鮮雞。雞肉不但鮮滑,而且肉質軟嫩,再加上即叫即燒,所以金黃脆皮,十分脆口,再加上用上米炸成脆米,所以脆米都十分香脆。片皮鴨($108):北京片皮鴨平時都食得多,但要食到好食相信都好少,但是這裡的片皮鴨真係好有北京風味,見到師父即場將鴨肉片出來,所以係一定非常新鮮。加上,皮皮的皮,食落非常有鴨味唔會太肥。加上,大蔥同醬料夾住鴨肉來吃就更別有風味。涼瓜炆鴨件($68):用番片皮鴨的原隻鴨肉來煮涼瓜,不但將涼瓜的苦味除去,更加可以將鴨肉的味道吸收涼瓜的味道,令到鴨肉更加鮮甜,而且鴨肉份量都十分多,真係絕對抵食。總括來說,這裡價錢十分合理,份量亦都十分大,非常岩一家人來吃。

2017-11-06
$200 (Dinner)
2017-11-12 221 views
今晚屋企無飯開, 又想食下屋企feel菜式, 就約朋友去東園, 時不時都會黎呢度食, 因為佢係價錢夠平, 樣樣野都夠份量, 唔會話唔夠飽, 仲幾好味添!欖梅砵仔骨, 其貌不揚既砵仔骨, 食落卻有驚喜, 先將砵仔骨炸到香脆可口, 再以梅子醬調味, 個醬汁酸酸甜甜好濃郁, 令人回味!足料靚湯, 類似菜湯的東西, 似屋企湯無味精, 但比屋企煲的湯更濃郁, 應該只係畢左少少湯渣比我地, 實際用左更多更多去煲, 湯頭好香甜, 而且仲好抵飲, 有7-8碗, 姐姐幫我地用新碗畢湯, 好好服務。半隻豉油雞, 呢個又好有家的風味, 豉油味調較得啱啱好, 唔會太鹹, 雞件夠滑溜我鍾意!

2017-11-10 3466 views
這天晚上約了朋友到灣仔吃晚餐,我們決定吃中菜。「東園酒家宴會廳」在網上好評如潮,我們決定要試一次。店面:富麗堂皇,極具氣勢。裡面人山人海,看起來非常受歡迎:我們見到有很多外國人也來幫襯,包括韓國和歐洲人。有些是自己來的,有些是中國朋友帶來的。另外也有一些內地客。當然最多的是本地人,扶老攜幼,一起吃晚飯。等了20分鐘,終於到我們入座,實在太感動了。餐具很講究:飲品方面,我們要了香片和滾水,止渴消滯。落單後,店員送來一碟花生作小食:飢腸轆轆的我們不客氣了,花生很香口,相當滋味。不到一會兒,我們便把整碟花生吃完。其他菜式陸續送到:欖梅砵仔骨 $88很特別的一道菜,平時很少吃以欖梅製成的食物。欖梅是一種調味料,能令食材更香口,吃後齒頰留香。砵仔骨肉質鮮嫩,油脂比例均勻,軟硬度適中。建議加上底下的醬汁一起吃,會更滋味。鳳梨咕嚕蝦球 $118咕嚕肉經常聽,咕嚕蝦球卻很少見。其實做法差不多,只是裡面是蝦球,但都是外面脆,裡面軟。蝦很新鮮,又大隻,咬下去很彈牙。另外還有菠蘿﹑紅椒和青椒,看起來漂亮,吃起來健康。八珍豆腐煲 $88裡面的材料包羅萬有:冬菇﹑白菜﹑豆腐﹑肉﹑海鮮。很足料,多得可以餵飽幾個人
這天晚上約了朋友到灣仔吃晚餐,我們決定吃中菜。

「東園酒家宴會廳」在網上好評如潮,我們決定要試一次。

店面:
富麗堂皇,極具氣勢。

裡面人山人海,看起來非常受歡迎:

我們見到有很多外國人也來幫襯,包括韓國和歐洲人。
有些是自己來的,有些是中國朋友帶來的。
另外也有一些內地客。
當然最多的是本地人,扶老攜幼,一起吃晚飯。

等了20分鐘,終於到我們入座,實在太感動了。

餐具很講究:

飲品方面,我們要了香片和滾水,止渴消滯。

落單後,店員送來一碟花生作小食:
飢腸轆轆的我們不客氣了,花生很香口,相當滋味。
不到一會兒,我們便把整碟花生吃完。

其他菜式陸續送到:

欖梅砵仔骨 $88
很特別的一道菜,平時很少吃以欖梅製成的食物。
欖梅是一種調味料,能令食材更香口,吃後齒頰留香。
砵仔骨肉質鮮嫩,油脂比例均勻,軟硬度適中。
建議加上底下的醬汁一起吃,會更滋味。

鳳梨咕嚕蝦球 $118
咕嚕肉經常聽,咕嚕蝦球卻很少見。
其實做法差不多,只是裡面是蝦球,但都是外面脆,裡面軟。
蝦很新鮮,又大隻,咬下去很彈牙。
另外還有菠蘿﹑紅椒和青椒,看起來漂亮,吃起來健康。

八珍豆腐煲 $88
裡面的材料包羅萬有:冬菇﹑白菜﹑豆腐﹑肉﹑海鮮。
很足料,多得可以餵飽幾個人。
豆腐很嫩滑,連著湯底一起吃,味道﹑質感和顏色都有了,絕對是色香味俱全。

每日足料靚湯 $128
貌似是每天都有不同。
上菜時嚇了一跳,原以為是每人一碗,誰料是一個鍋。
看著這個鍋,很有舊時代的感覺。

倒出來是這樣的:
味道清甜,不會太膩,幾乎沒有油在表面。
以老火湯來說,這算是很高質的了。

湯料在此:
店員幫我們倒好湯後(她們服務很殷勤,每當我們想自己倒,總會有人衝過來幫忙),送上這碟湯渣。
原來湯是用雞腳和豬肉熬成的,難怪這麼香,又滋潤。
甜度也適中,很滋補養顏。
有了湯,我們就不喝茶了。

埋單$422,平均每人$211,有加一服務費,但茶芥全免,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-11-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$211 (Dinner)
2017-11-09 220 views
灣仔有間酒樓食晚飯小菜幾抵食,食過之後覺得抵食又夾大件。而且味道真係幾好!呢排仲有奄仔蟹,大閘蟹供應添呀,不過今次同行朋友唔食蟹的!所以留待下次和其他朋友來食這個正宗湖南大閘蟹。地方和普通酒樓沒大差別!但感覺都幾乾淨的。 瓦煲豉油雞,味道又香又濃,雞肉真係非常嫩滑~非常入味得黎唔會過咸配差葱絲更好味!$78半隻真係勁抵食!真係新鮮雞呢每日老火湯!真係仲濃過屋企煲既湯,足料不再話下~飲出沒有味精既湯真係好正貴妃脆蝦球~旁邊汁醬用上西檸汁配蝦球!蝦球粉漿好薄而非常脆口,內面既蝦球亦好彈牙爽口!配上西檸汁更酸酸甜甜更開胃呢最後吃了這個布甸,唔太甜又勁香!好好味

大閘蟹。地方和普通酒樓沒大差別!但感覺都幾乾淨的。
配差葱絲更好味!$78半隻真係勁抵食!真係新鮮雞呢

每日老火湯!真係仲
濃過屋企煲既湯,足料不再話下~飲出沒有味精既湯真係好正

最後吃了這個布甸,唔太甜又勁香!好好味

2017-11-05 189 views
去完電腦成買嘢,就嚟咗呢間中菜廳食飯。好普通的一度家常便飯,但吃得出香港的味道。叫了一個老火湯,有爸爸決定。看見湯渣好像有一些猴頭菇和豬骨,湯的味道不俗。令我最期待的當然是香港的地道燒味!那份叉燒肉味濃郁,而且燒的時候在叉燒周圍的蜜糖味道足夠,令到入口溶化的叉燒很好吃。只不過吃到中段可能鼓油太多,有一點鹹。但係個酥炸雞真是10分好吃,那個起10分趣而且雞肉嫩滑,絕對是香港才能夠吃到的地道菜最後要多一個布丁作為甜品,賣相雖然普通,但食得出係自己人手製作,不是在街外買的!一讚!
去完電腦成買嘢,就嚟咗呢間中菜廳食飯。

好普通的一度家常便飯,但吃得出香港的味道。
2017-10-31
Type of Meal
Dinner
2017-10-25 182 views
今日收工約左幾個同事去灣仔食飯 可能大家好耐無食過中菜 不約而同地想試下中式小菜 於是就揀左呢間幾近地鐵站既東園😆門口好易認 好大塊招牌 裝修好華麗 相信係度擺酒都唔會失禮!😎有同事食過 所以識得叫呢度既招牌叉燒王👍🏻一條叉燒 有肥有瘦 叉燒汁甜度適中 絕對值得一叫!送幾碗飯都仲得😂同事當中竟然有人未試過蝦子袖子皮😳於是就叫左黎試下 我就覺得不過不失 至少苦味唔明顯 合格架啦😆好多地方都整得好難食 可以一試👍🏻最後比較值得食埋既就係甜品 紅豆沙佢煲到好沙 甜度岩我 如果唔係太飽都想黎多碗😎呢度既姐姐 叔叔 服務都唔錯 不時會自動加水唔知關唔關平日事

招牌叉燒王

招牌叉燒王
  • 叉燒王
2K
2017-10-19 2951 views
👨‍👩‍👧‍👦同屋企人食飯多數都係食中菜🍴今日放咗工就同屋企人坐埋一齊食餐飯。 🍲每日足料靚湯($128) 平時喺屋企好少煲湯,今日大家坐埋一齊食飯,當然要點番個足料靚湯。今日靚湯係冬瓜煲肉排,仲要係原壺上嘅,湯料亦非常足,一大碟任你食。 🎃南瓜栗子🌰滑雞🐥煲($88) 南瓜栗子🌰滑雞🐥煲上桌時是「炸炸」聲,非常吸引。南瓜同栗子都燘得勁腍勁入味,加上吸收曬雞肉的香味,超美味! 而雞肉也非常嫩滑,加上夠熱辣,鍋底又夠多汁,配白飯食很快便清光了! 🍥燕窩琵琶豆腐($98) 矜貴燕窩放在琵琶豆腐上,非常吸睛。琵琶豆腐內讓入了蝦肉,蔥花的香味配合在豆腐裡非常美味,旁邊還有四條蒜蓉炒過的菜心呢! 🍖欖梅砵仔骨($88) 這個砵仔骨是我非常喜歡的,砵仔骨先炸成香脆可口,再用梅子醬調味炒成,樣子非常給正,欖梅嘅味道充分配合在砵仔骨上,甜甜地,好惹味! 砵仔骨所用的排骨非常嫩滑,有嚼口之餘也非常好吃,我們一口又一口地吃,很快便清光了! 吃小菜當然要配白飯!😋 飯後仲有糖水送 紅豆沙❤️綠豆沙💚任你揀😍 我哋揀咗綠豆沙,味道唔會

🍲每日足料靚湯($128)

🎃南瓜栗子🌰滑雞🐥煲($88)

🍥燕窩琵琶豆腐($98)

🍖欖梅砵仔骨($88)

吃小菜當然要配白飯!😋

飯後仲有糖水送 紅豆沙❤️綠豆沙💚任你揀😍

我哋揀咗綠豆沙,味道唔會太甜而且綠豆煲到好腍,有啲起沙的感覺,很好吃!

值得一提,店員的服務非常好,除了會主動更換碗碟外,還會主動加茶,也會幫忙加湯,服務非常貼心。

2017-10-16
2017-10-17 215 views
早兩日同同事想飲茶,就打電話去book 枱, 點知一打到去個接線生就好冇禮貌噤問打去做咩事,之後好快噤問完訂坐資料就好收線到去到酒樓又要再等多半個鍾先有位, 呢個時候同事已經未食野但成肚火, 之後大家點左十幾籠點心, 不過好在D 點心黎得都叫快至於食物味道好一般,流沙包一D都唔流心, D 燒賣仲要唔熟,至於其他點心都好一般而且唔夠熱,本來想同職員反映,但因為趕住走就冇左件事呢間酒樓真係可一不可再, 如果唔係冇其他選擇呢間一定冇下次!!!!!
2017-10-13
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
星期三閒日,早上九點入座入紙寫點心。首先張台執左兩個新位不過有一隻茶杯係舊嘅有一壺用過啦嘅茶。Fine, 個新位咁樣,開過一壼啦。入紙點甜酸炸雲吞,蒸金錢肚。足足半個鐘先到。 Fine, 食物是要蒸的。金錢肚只有少量煙,只是暖?放了多久?炸雲吞,個心是冰冷的。雖沒人說是即炸,但等了半個鐘就係等你在凍櫃拎出來,即整都炸起了吧!流沙包, 是唯一正常的食物,最基本,他是熱的。眼見架食物車上放左勁多野食,等埋一大大大堆先出去,兜大個圈搵客,盅飯無蓋吹到凍晒。要求已經降到無可再降。去灣仔稻香吧。基本是,食物是熱的。

金錢肚只有少量煙,只是暖?放了多久?

流沙包, 是唯一正常的食物,最基本,他是熱的。

要求已經降到無可再降。

去灣仔稻香吧。基本是,食物是熱的。
$60 (Breakfast)
2017-09-30 270 views
近來忙於排舞,跳完後和舞友一齊食晚餐。灣仔選擇多,要經濟實惠和就脚,莫過於東園酒樓吃中菜。為了配合表演,最近我們都會以清淡為主,故選擇菜式不要太肥膩。冬瓜盅有特價又係夏天最好湯水。材料好足,我見有海蔘粒,蟹條,菇,蝦等等。好清好甜。今晚食豪的,魚翅撈飯。桂花炒魚翅炒得好爽,乾身,食落不油膩。好正。豉汁帶子蒸豆腐最適合。豆腐滑溜,豉汁又不會太鹹,帶子又鮮,好滿意。最後還有紅豆沙甜品贈送。雖然免費但用料足,至重要的是不會太甜。整體地方寛敞明淨,服務佳,食物又平又好,值得再去。

紅豆沙

整體地方寛敞明淨,服務佳,食物又平又好,值得再去。
2017-09-27
$140 (Dinner)
2017-09-29 194 views
近來忙於排舞,跳完後成班舞友齊齊食晚餐。成班人最好食中菜。灣仔選擇多,要經濟實惠,水準好的莫過於東園。冬瓜盅有特價又係夏天最好湯水。材料好足,我見有海蔘粒,蟹條,菇,蝦等等。好清好甜.今晚食豪的,魚翅撈飯。桂花炒魚翅炒得好爽,乾身,食落不油膩。好正。為了配合表演,最近各人都會以清淡為主,豉汁帶子蒸豆腐最適合。豆腐滑溜,豉汁又不會太鹹,帶子又鮮,好滿意。整體地方寛敞明淨,服務佳,食物又平又好,值得再去。

豉汁帶子蒸豆腐

整體地方寛敞明淨,服務佳,食物又平又好,值得再去。
2017-09-27
$140 (Dinner)
2017-09-29 2641 views
放棄中環, 出走到銅鑼灣已經差不多一個多年了, 這天舊同事相約吃晚飯不過, 中環的酒家實在太昂貴, 在網上看過東園酒家宴會廳的食評好像很不錯最後, 決定來這裏試試~東園地點非常就腳 就是沿地鐵站步出步行也不用5分鐘, 所以我們630就已經人齊了這裏的裝修與一般酒家差不多, 全店都以粉紫色為主調在這裏擺酒的話, 相信感覺會蠻浪漫~~我們沒有想太多, 就隨意的點了幾個小菜以及一個冬瓜盅試試~ 先來八寶冬瓜盅, 冬瓜盅大大個的, 足夠3-4人享用而且內裏的材料相當豐富, 包括有螺肉、蟹聊及鮮蝦等所以湯底非常鮮甜美味, 加上冬瓜具解暑清熱作用喝後解渴潤喉, 必食推介! 黑松露帶子蝦球賽螃蟹送上來時已經有濃濃的黑松露香味~ 將黑松露混合在賽螃蟹當中這個配搭非常特別! 不過, 整體來說味道較淡如果再廚師在泡製時能加點雞湯,相信味道會更好~ 荷花鼎湖上素- 這個上素的賣相非常精緻以芋蓉圍成心形, 再於裏面放上不同素菜芋蓉外脆入口軟綿, 與平日吃到的芋角一樣而素菜用上不同材料~ 如爽口的蓮藕、白果、野菌等口感豐富,非常有層次~ 貴妃脆蝦球-蝦球以原隻大蝦炸成外層入口非常香脆, 而蝦肉爽口彈牙

最後, 決定來這裏試試~

東園地點非常就腳 就是沿地鐵站步出
步行也不用5分鐘, 所以我們630就已經人齊了
這裏的裝修與一般酒家差不多, 全店都以粉紫色為主調
在這裏擺酒的話, 相信感覺會蠻浪漫~~

我們沒有想太多, 就隨意的點了幾個小菜
以及一個冬瓜盅試試~

先來八寶冬瓜盅, 冬瓜盅大大個的, 足夠3-4人享用
而且內裏的材料相當豐富, 包括有螺肉、蟹聊及鮮蝦等
所以湯底非常鮮甜美味, 加上冬瓜具解暑清熱作用
喝後解渴潤喉, 必食推介!

黑松露帶子蝦球賽螃蟹
送上來時已經有濃濃的黑松露香味~ 將黑松露混合在賽螃蟹當中
這個配搭非常特別! 不過, 整體來說味道較淡
如果再廚師在泡製時能加點雞湯,相信味道會更好~

荷花鼎湖上素- 這個上素的賣相非常精緻
以芋蓉圍成心形, 再於裏面放上不同素菜
芋蓉外脆入口軟綿, 與平日吃到的芋角一樣
而素菜用上不同材料~ 如爽口的蓮藕、白果、野菌等
口感豐富,非常有層次~

貴妃脆蝦球-蝦球以原隻大蝦炸成
外層入口非常香脆, 而蝦肉爽口彈牙
不過, 蝦肉的鮮味較淡~

埋單前, 店員為我們送上紅豆沙及綠豆沙糖水
亦為這一餐畫上完美句號~~

東園酒家宴會廳 Tung Yuen Banquet
灣仔軒尼詩道71-85號熙華大廈地下及1樓
T: 28336116
2017-09-07
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
3K
2017-09-28 136 views
老字號果然保持水準,無論食物,環境,服務都另人滿意。夏天最佳湯水就係冬瓜盅,三人以上可點,特惠價錢五十八元。一行四人,每人至少有三碗,抵呀!湯底清甜,冬瓜吸收晒精華,好甜美,正!清清地豉汁帶子蒸豆腐,嫩滑的豆腐有豆香。帶子雖然細隻,但又幾鮮。嘩!好多蒽粒我的至愛。食得蔥多人會聰明啲,如果係真的話,我一定食到一粒都不留....!雞隻好嫰滑,丁點多餘脂肪都冇,皮奭脆,食到舔舔脷。起沙嘅紅豆沙送的,連糖水都一絲不拘,用心。
老字號果然保持水準,無論食物,環境,服務都另人滿意。

起沙嘅紅豆沙送的,連糖水都一絲不拘,用心。

2017-09-27
$150 (Dinner)
2017-09-26 191 views
平日食得西餐多,唔知食咩既情況下就試下中菜啦。我地一行兩個人,食物叫唔到太多,只叫左幾味送。首先叫左個必食孖寶$298古法枝竹炆沙巴躉平時食清蒸食得多,今日就試下呢個炆沙巴。沙巴一開二上碟,幾大條。沙巴先炸熟,皮好厚,好煙韌,肉實但唔鞋,幾滑溜。枝竹同冬菇炆到好淋,個汁唔太咸,加上蔥花更香。金銀蛋浸時蔬皮蛋同咸蛋都幾多,唔會太咸,好香皮蛋味。生菜爽口脆米吊燒雞上枱暖暖的,個皮加左脆米去燒,所以更脆更香口!雞肉肥美嫩滑,啖啖肉,正!甜品可選紅豆沙或綠豆沙豆大粒,煲到好淋,沙沙的,綠豆沙清甜,紅豆沙好香果皮味,做得唔錯!偶然食下中菜都唔錯!多人食更好,可多叫幾味送!

首先叫左個必食孖寶$298

古法枝竹炆沙巴躉

金銀蛋浸時蔬
皮蛋同咸蛋都幾多,唔會太咸,好香皮蛋味。

生菜爽口

脆米吊燒雞
上枱暖暖的,個皮加左脆米去燒,所以更脆更香口!
雞肉肥美嫩滑,啖啖肉,正!

甜品可選紅豆沙或綠豆沙

偶然食下中菜都唔錯!多人食更好,可多叫幾味送!