2017-09-07 110 views
假日跟父母親來吃飯,不知道吃什麼好,中菜的確是最安全之選。這次其實是為了黃油蟹而來。沒想到那麼快又到吃黃油蟹的季節。看到了優惠活動$288一隻黃油蟹當然要一試!蟹已經預先切為兩半,看看很多蟹膏!餐廳貼心提供的手套還有工具輕鬆整岀完美蟹肉,蟹肉夠結實又有鮮甜味。活動還有鹽香脆米雞$120,看半隻已經有很大份!仔細一看,原來脆米雞是把雞沾上米飯再炸香,難怪吃下去有不一樣口感。而雞肉依然保持嫩滑有肉汁。杏汁白肺湯$198老火湯好惹味,真係冇味精飲完唔會口乾。待應為我們拿岀湯料,真的用料十足。花躉兩味: $2381.准山炒躉球少有以高價的准山入菜,增加健康程度之外亦帶有爽脆口感。躉球厚肉彈牙,真的十份足料,再加上七彩繽紛的蔬菜,色香味十足。2.雲耳金瓜蒸龍躉頭腩油份十足的頭腩用以清蒸就最合適了。最後再以送的糖水作總結。
假日跟父母親來吃飯,不知道吃什麼好,中菜的確是最安全之選。

蟹已經預先切為兩半,看看很多蟹膏!

餐廳貼心提供的手套還有工具

輕鬆整岀完美蟹肉,蟹肉夠結實又有鮮甜味。

活動還有鹽香脆米雞$120,看半隻已經有很大份!

杏汁白肺湯$198

老火湯好惹味,真係冇味精飲完唔會口乾。

待應為我們拿岀湯料,真的用料十足。

花躉兩味: $238

1.准山炒躉球

2.雲耳金瓜蒸龍躉頭腩
油份十足的頭腩用以清蒸就最合適了。

最後再以送的糖水作總結。
2017-09-06 68 views
今晚有媽媽接放工,兩母女撐枱腳,帶佢去我有時午餐會去飲茶既東園酒家。午餐食點心有水準,晚市食小菜就第一次....呢間酒樓~6:30pm 已經好多食客揀左一陣,母親大人揀左是日老火燉湯:章魚豬展佛手瓜湯好足料既湯,飲落冇味精、原汁原味又清甜,一人飲左有3碗!跟住見到新出品:燕窩琵琶豆腐黎到見到一舊舊水滴形狀炸左既豆腐,上面鋪左燕窩,以為平平無奇,一放入口,豆腐一咬即溶,配上莞茜香味.....好好食!黑松露雪燕蒸水蛋呢味又係媽媽點既,佢話出面蒸水蛋好滑,自己係屋企整唔到😳菜式裝飾係成枝🌷咁的確,水蛋蒸得完全唔老,好滑,會sir入喉嚨,黑松露醬同水蛋好夾👍🏻最後係我叫既上湯焗中蝦煎米粉底,因為我好鍾意食蝦🦐呢間酒樓既上湯汁好濃,5隻中蝦新鮮,下面用煎米粉做底,米粉吸收左上湯汁同蝦精華,正😋整體黎講....呢間酒樓既午市同晚市都不錯!我仲見到呢期推介食黃油蟹....已決定同家人再黎食一餐🦀!

午餐食點心有水準,晚市食小菜就第一次....

呢間酒樓~6:30pm 已經好多食客
揀左一陣,母親大人揀左是日老火燉湯:章魚豬展佛手瓜湯

好足料既湯,飲落冇味精、原汁原味又清甜,一人飲左有3碗!

跟住見到新出品:燕窩琵琶豆腐

黑松露雪燕蒸水蛋
呢味又係媽媽點既,佢話出面蒸水蛋好滑,自己係屋企整唔到
😳菜式裝飾係成枝🌷咁

最後係我叫既上湯焗中蝦煎米粉底,因為我好鍾意食蝦🦐

整體黎講....呢間酒樓既午市同晚市都不錯!
我仲見到呢期推介食黃油蟹....已決定同家人再黎食一餐🦀!
2017-09-06
$265 (Dinner)
  • 燕窩琵琶豆腐
2017-09-06 81 views
酒樓晚飯大家都應該食唔少,今次介紹間筍嘅比大家一黎緊係整返碟前菜先,一路等一路食脆卜卜嘅菜脯同豆角阿媽今晚無啦啦想食素,咁岩有呢個東園三小碟,有素又有肉,岩哂同素食者一齊食啦。燒腩仔外皮好脆,皮下帶點油同脂肪,好過癮。素鴨不錯,食落有肉嘅口感,肴肉整返個豬肚湯暖下胃啦,夏天飲咁多凍飲!呢個湯十分足料,都唔洗我講你望下張圖!味道好濃郁,想encore 但一家幾口都係一人一碗左右整返個柚皮加菇先,菇好厚身,啖啖肉好正!
酒樓晚飯大家都應該食唔少,今次介紹間筍嘅比大家
一黎緊係整返碟前菜先,一路等一路食脆卜卜嘅菜脯同豆角

整返個柚皮加菇先,菇好厚身,啖啖肉好正!
最近朋友轉了新工, 返灣仔, 所以很多時間可以與我吃午餐晚餐 上星期五大小姐說她不用開ot 而且又近月尾, 她出了份大糧 所以很豪氣地請我吃餐好~ 地點亦隨我選, 想起了有次公司在灣仔的東園酒家吃飯 食物質素不錯, 水準很有保證 所以就先預訂好位置 準時來到這裡飽餐一頓吧! 又時令秋天了~酒家這裡推出了多款新菜式, 我看到有大大隻的黃油蟹了!!! 雖然索價不菲, 但是看到隔離枱點了一隻, 吃得津津有味的樣子 所以就渣主意點了一隻黃油蟹二個人分着吃~ 另外還點了個花膠杏汁燉豬肺湯補補, 價位約hkd 198, 但就足四人享用, 價錢是可以接受, 所以也點了一窩分享~ 二位女生最後點了黃油蟹, 花膠杏汁燉豬肺湯,脆皮吊燒雞,波士頓龍蝦一隻(芝士焗). 看來很大胃口的樣子呢(笑) 先上的是脆皮吊燒雞, 份量十足! 一燒好就上桌了, 熱辣辣香噴噴, 令人口水直流! 雞皮是又薄又脆, 很香口很美味! 最驚喜的是它的雞肉很嫩滑亦充滿雞味! 平時這菜在酒席間都不是我杯茶, 因為大多弄得又咸雞肉又冇味, 但這裡的吊燒雞真的很有驚喜!!! 水準非常高呢~~ 好味! 接着是花膠

上星期五大小姐說她不用開ot
而且又近月尾, 她出了份大糧
所以很豪氣地請我吃餐好~
地點亦隨我選, 想起了有次公司在灣仔的東園酒家吃飯
食物質素不錯, 水準很有保證
所以就先預訂好位置
準時來到這裡飽餐一頓吧!

所以就渣主意點了一隻黃油蟹二個人分着吃~

看來很大胃口的樣子呢(笑)

接着是花膠杏汁燉豬肺湯 - 這份量夠3-4人喝了~
充滿濃濃的杏汁味道,非常滋潤, 喝得出是用上很多材料來敖製而成!

本身是豬肺迷, 很喜歡吃豬肺呢~~~

這裡的豬肺份量都很多, 每份大約有5-6大塊豬肺呢~

豬肺清潔功夫不錯, 咬下去完全沒有酥臭怪味, 是很清香的味道!

另外它的肉質亦很有彈性, 沾些醬油來吃, 實在有很幸福的感覺

輪到黃油蟹了~雖然是點了較平(hkd 288)的普通黃油蟹, 但已是不得了!

原隻大大隻肥0都0都的黃油蟹上桌, 飄來一肌清香的蟹膏味道過來,立即要把它分開來看看蟹膏如何!

一打開, 嘩了一聲! 蟹膏真的很多很多!! 除了鮮紅色的蟹膏外, 整隻蟹都有着泥黃色的黃油膏, 咬下去真的非常鮮甜, 整個口腔都是滿滿蟹膏的清香, 個人覺得這款蟹都已經好好吃, 下次一定要再試極品的那款, 相信一定會有更大的驚喜!

總括來說, 鮮甜芳香, 是值這個價錢!

輪到芝士焗龍蝦- 亦是水準之上, 完全不會叫你失望~ 大大隻的龍蝦又爽又彈牙! 那個鉗子的肉真很很多! 用上芝士來焗更加惹味, 底層鋪了很多伊面, 每條都吸了滿滿的芝士, 很飽肚又美味!

還有, 這裡的侍應服務員都親切有禮, 特別是經理, 為我們介紹了這許多菜, 有空的時候還會和客人談談菜式的質素, 最後還送上紅豆沙綠豆沙, 美味再加上人情味, 實在是午巿晚飯好去處~
2017-09-01
2017-09-02 122 views
今天約了表姐食午飯,相約在東園酒家見面。東園酒家在我公司附近,5分鐘路程,超方便。吃點心總會聯想起東園,酒樓的點心都是本地製作,質素有保證。鮑魚雞粒酥鮑魚軟滑,質感彈牙,底層的雞粒酥,外皮香脆,雞肉嫩滑。生拆蟹粉小籠包小籠包皮薄,含大量湯汁,豬肉餡混合了蟹黃,真材實料,有濃郁的蟹黃味。蜜汁叉燒王叉燒肥瘦均勻,入口鬆化,甜度適中,味道剛剛好。白灼菜心菜心色澤鮮豔,分兩行整齊排列,賣相精美,菜味突出。
今天約了表姐食午飯,相約在東園酒家見面。

東園酒家在我公司附近,5分鐘路程,超方便。
吃點心總會聯想起東園,酒樓的點心都是本地製作,質素有保證。
鮑魚雞粒酥
鮑魚軟滑,質感彈牙,底層的雞粒酥,外皮香脆,雞肉嫩滑。
生拆蟹粉小籠包
蜜汁叉燒王
叉燒肥瘦均勻,入口鬆化,甜度適中,味道剛剛好。
白灼菜心
菜心色澤鮮豔,分兩行整齊排列,賣相精美,菜味突出。

2017-08-31
東園酒家宴會廳係灣仔區內經濟嘅酒家,飲茶幾抵。偶然見到附近有個廣告牌推廣黃油蟹,價錢幾抵,今日一於同朋友嚟試吓。點左茶後侍應就擺低左碟前菜小食。前菜小食$15涼拌貢菜 - 望落去似青椒,食落去味道似曾相識,一問之下原來係貢菜嚟。第一次喺香港食到貢菜,好驚喜。出差時曾經喺大陸食過幾次貢菜,大陸同事異口同聲話貢菜營養價值高,又可以抗癌,要多食。因為貢菜係外省食物,一般喺街市都好難見到,自己喺屋企附近個街市亦從未見過,慢慢都已經唔記得左貢菜嘅味道。呢個涼拌貢菜,顏色青翠,入口非常爽脆,鹹甜適宜,雖然加入左辣椒絲,但一啲都唔辣。凉拌菜式,好啱用嚟做餐前小食!士多啤梨骨$88 - 酸酸甜甜,幾醒胃,入口仲帶少少士多啤梨果香。雖然叫「骨」,但係骨嘅比例好少,入口啖啖肉,肥瘦適中。黃油蟹$288一隻,唔算好大隻。眼突突,好新鮮咁。仲有至尊黃油蟹,$388一隻,先食$288呢款先。黃油同紅色蟹膏各半,非全部黃油,但蟹膏軟滑、甘香味濃,蟹肉鮮味。除左食蟹用具,仲提供膠手套,用手食最方便。竹笙羅漢鼎湖上素$98,面層有好多竹笙,底層係菜芯。裏面全部都係菇菌,口味清淡,呢個菜式特別健康,但味道一般。杏汁花膠
,價錢幾抵,今日一於同朋友嚟試吓。

點左茶後侍應就擺低左碟前菜小食。

前菜小食$15
涼拌貢菜

士多啤梨骨

黃油蟹

除左食蟹用具,仲提供膠手套,用手食最方便。

竹笙羅漢鼎湖上素$98,面層有好多竹笙,底層係菜芯。
竹笙羅漢鼎湖上素
裏面全部都係菇菌,口味清淡,呢個菜式特別健康,但味道一般。

杏汁花膠豬肺湯$198有一個例牌,而$388就有一大窩。雖然只係例牌,但都好巨型。
杏汁花膠豬肺湯
飲左兩大碗湯,食左兩舊大豬肺,仲有一大窩。好足料,湯料仲多過湯,都幾誇張。
有雞肉、雞腳、花膠……
豬肺好大件同好多件!

餐後贈送免費糖水,可以揀紅豆沙或綠豆沙,各叫一碗。煲得幾溶,起晒沙。
臭草綠豆沙
綠豆沙
陳皮紅豆沙
紅豆沙

裝修明亮,貴麗堂皇,幾適合婚宴或聚餐。

有特價套餐或特價小菜:

整體唔錯,味道好,份量足! 黃油蟹亦都幾抵食。
涼拌貢菜
士多啤梨骨
黃油蟹
2017-09-01 75 views
去左灣仔東園酒家食晚飯,環境乾淨衛生人流都幾多,員工服務都不錯可以再回頭既酒樓鎮江小排骨~酸醋味道剛好包住每粒排骨食落非常開胃又有咬口排骨肉質香滑~食完一粒再想食第二粒~送飯一流 鳳梨咕嚕蝦球~蝦球每粒都好鮮味,又夠哂爽口彈牙!顏色又有紅椒黃椒青椒做配料清爽香甜!鳳梨有酸酸地!!岩哂夏天食呀!超開胃 豉汁帶子蒸豆腐~每塊豆腐上粒帶子~香嫩細緻夠哂鮮!豆腐綿綿又夠滑~豉汁係靈魂!好味~最後有紅豆沙送唔太甜幾好味!!

去左灣仔東園酒家食晚飯,環境乾淨衛生
人流都幾多,員工服務都不錯
可以再回頭既酒樓

鎮江小排骨~酸醋味道剛好
包住每粒排骨
食落非常開胃又有咬口
排骨肉質香滑~食完一粒再想食第二粒~送飯一流

清爽香甜!鳳梨有酸酸地!!岩哂夏天食呀!超開胃

最後有紅豆沙送
唔太甜幾好味!!

有晚女皇話唔煮飯,咁我地夜晚就去左灣仔接大帝收工,係附近上左間酒家,諗住叫啲小菜一齊食快將踏入9月,已有大大小小既酒家餅店都開始推出不同既月餅款式,此家另不例外呀裝修擺設同一般酒家差不多,感覺亦算舒適而晚市小菜套餐有不少選擇呢今晚由兩老點菜,我就乖乖地食住前菜飲住茶咁等佢地慢慢揀啦大皇點左個“杏汁燉白肺湯”HKd$198+10%,份量都唔少,我地每人都飲左兩三碗!!當中仲有唔少湯渣,啲豬肺同雞腳多到可以當碟餸都仲得呢個“特價片皮鴨”HKd$108+10%就係女皇order既(佢一向都勁中意食片皮鴨,通常去親酒樓食飯都會點)鴨片厚薄適中,沾上醬汁再加上清爽青瓜同大蔥,味道真係好配合呢個“外婆菜蟲草花蒸龍躉頭腩”HKd$148+10%都係女皇order既,佢話龍躉多骨膠原,叫我食多兩舊龍躉頭腩啖啖肉,我當然好樂意食多幾舊啦而“金銀蛋莧菜”HKd$78+10%就係我order要嗌既莧菜合時,所以又嫩又甜,加埋咸蛋皮蛋一齊煮,清得黎又唔會好淡口食完仲有糖水送,我就揀左紅豆沙!呢碗紅豆沙既果皮味都幾重啵,兼且唔會太甜,幾好幾好一家人聚埋一齊,隨意點上幾個心水菜式,簡簡單單都已經可以好滿足

裝修擺設同一般酒家差不多,感覺亦算舒適

而晚市小菜套餐有不少選擇呢

今晚由兩老點菜,我就乖乖地食住前菜飲住茶咁等佢地慢慢揀啦

大皇點左個“杏汁燉白肺湯”HKd$198+10%,
份量都唔少,我地每人都飲左兩三碗!!

當中仲有唔少湯渣,啲豬肺同雞腳多到可以當碟餸都仲得

鴨片厚薄適中,沾上醬汁再加上清爽青瓜同大蔥,味道真係好配合

龍躉頭腩啖啖肉,我當然好樂意食多幾舊啦

而“金銀蛋莧菜”HKd$78+10%就係我order要嗌既

食完仲有糖水送,我就揀左紅豆沙!
呢碗紅豆沙既果皮味都幾重啵,兼且唔會太甜,幾好幾好

2017-08-31 104 views
朋友們於灣仔返工,平時朋友都常常到東園,點心燒味唔錯,地方光猛,裝修時尚,不過午市時間比較繁忙,可能要等位。朋友們於灣仔返工,可以午市時間一早到東園排隊,大約等15分鐘,朋友們當然開好茶坐定定,等我誇區食飯燒味雙拼:切雞拼蜜汁叉燒十分幸運地,切雞有我最喜歡雞脾,肉質非常嫰滑。叉燒肉質軟腍嫩滑帶少少肥,表面燒到微焦好香,兩款燒味出奇地質素好好金沙粒粒豆腐外層酥脆,內裏包滑滑豆腐,加上野味炸蒜,我同朋友一粒接一粒,不能停口!蝦餃蝦肉足料新鮮,皮薄涵靚大大粒鮮准山雞扎雞扎用鮮准山比較少有做法,味道囗感不錯.Menu

燒味雙拼:切雞拼蜜汁叉燒
十分幸運地,切雞有我最喜歡雞脾,肉質非常嫰滑。

金沙粒粒豆腐

蝦餃
蝦肉足料新鮮,皮薄涵靚大大粒

鮮准山雞扎
雞扎用鮮准山比較少有做法,味道囗感不錯

Menu

$120 (Lunch)
2017-08-30 449 views
替友人到灣仔會展攞入場證,辦完事後,約定喺港鐵站會合,然後再一起去吃晚飯。友人知我經常四出覓食,問我可有甚麼心水推介。其實每次同家人或朋友外出用膳,選擇餐廳和點菜的任務,大多數都會落在我身上,所以今次就決定躲躲懶,一於交由友人代勞。友人提議近近地,去熙華大廈嘅「東園酒家宴會廳」,也好,反正就在對面馬路,方便快捷。沿著樓梯拾級而上,宴會廳地方頗大,以寬敞舒適為賣點,裝潢高貴優雅,採用了純白和紫色為主調,營造出一派浪漫法式宮廷風,配合天花垂掛著嘅大型水晶燈,瑰麗而不落俗套。入座後,先揭開檯上金光閃閃的餐牌,再逐頁細看,食物分門別類,有生猛海鮮、小食湯羹、珍饈百味、明爐燒烤、東園品味、青蔬豆腐、家常小菜、煲仔小菜、飯麵甜點,全部中英對照。另外亦有一些大廚推介菜式,如淮杞螺頭燉翅群、晚飯三寶、黃尾花躉兩味、是日靚湯:金銀菜煲隔山肉等。至於茶錢方面,茗茶每位 $11、酸菜每碟 $15、白飯每位 $10、白粥每位 $10,如自攜酒水就每瓶收 $50。這晚前菜小食是平日比較少碰見嘅涼拌貢菜 ($15),挾起一看,色澤鮮綠,質地非常爽脆,而且辣度溫和,醒胃可口,有助驅趕濕氣,就算唔嗜辣的朋友都啱食。友

友人之前曾在這裡嘗過一席「秋日龍躉心動宴」,覺得食物水準唔錯,尤其是對當中嘅「清蒸龍躉」,更是讚不絕口,見點菜紙上有黃尾花躉兩味 ($238),嚷著要重溫。龍躉菜式「一魚兩味」,包括有:雲耳金瓜蒸龍躉頭腩同清脆淮山炒躉球。前者選用了油脂豐腴的龍躉頭腩入饌,配合蒸煮方法,不但能突出其魚油香味,而且令肉質嫩滑的魚腩位,入口變得更為順滑,帶陣陣魚鮮;加上雲耳和南瓜一起蒸煮,既養生又好吃。
至於另一味清脆淮山炒躉球,龍躉起肉後以淮山、蜜豆、紫洋蔥、雜菇和紅椒等同炒。挾起魚肉一看,色澤雪白,紋理凹凸有緻,賣相對辦。馬上一試,肉質果然不俗,結實有嚼勁,入口啖啖肉、帶魚肉鮮甜,加上魚皮膠質勁豐富,以淮山伴吃,爽口開胃,健康有益。

食完龍躉,仍有點意猶未盡,一於再揀多味海鮮,選了這客貴妃脆蝦球 ($138),虎蝦去殼沾粉後炸香,上桌時見粒粒大如乒乓球,色澤金黃,賣相吸引。咬開外層,炸漿既均勻又夠薄,咬下卜卜脆,而入面嘅蝦肉,亦夠曬彈牙鮮美,蘸點蜜糖吃,特別醒胃。

平日經常外出用膳,多肉少菜,壓尾就決定揀個素菜來平衡一下。這客荷花鼎湖上素 ($88),外型非常煞食,用上心心外形做賣點,配以時令素菜。上桌後馬上舀起一看,嘩!用料甚豐,除了有爽甜的豆角、雜菌、白果外,還有杞子、馬蹄、蓮藕、木耳等,夠曬大堆頭。而筆者就尤其喜愛伴吃的芋蓉,炸得香鬆酥化,就算多吃兩口也不覺膩。

飯後竟然還有甜品送,有紅豆沙綠豆沙,沒試友人的綠豆沙,而我揀嘅紅豆沙,雖然沒煲至起沙,但甜度適中,紅豆粉綿香甜,味道亦不俗。能舒舒服服地和友人天南地北、胡扯了一晚,真一樂也。
2017-08-29
$287 (Dinner)
2017-08-28 86 views
之前公司請左幾個暑期工嘅朋友仔,今日係佢哋 last day, 佢哋話要請返我地食飯多謝我哋,結果嚟咗同我公司有一段距離,我自己第一次黎飲茶嘅東園食飯呢間酒樓中午時間原來極度極度多人,基本上如果冇訂位都起碼要預返一段時間等,一坐低黎過既同事就話呢度嘅燒味好好味,結果我哋就叫咗幾款,呢度嘅叉燒果然係出色,入口鬆軟,有肉汁,而且燒得啱啱好另外燒腩仔個外皮十分香脆,而且似係五花腩,因為真係好清晰見到有五層,每一層嘅口感都唔同,而且佢唔會整到好鹹,味道岩岩好,所以好快俾人K.O.晒除咗一般嘅點心,我特別想讚一讚呢度嘅口水雞,雞肉好鮮嫩,而且個辣度啱啱好,比好多出邊嘅餐廳做得更加出色,而且價錢唔貴,份量多,性價比好高整體感覺,原來呢間酒樓中午黎講質素非常唔錯,而且服務員都係比較好,服務質素冇受到中午咁多客人嘅影響,好有禮貌,要一讚

2017-08-27 441 views
老公返新工,距離我返工的地方近咗,所以呢日佢來接我收工,然後去咗附近的酒樓食晚飯。每次來親東園,食客都唔少,而門口放置了月餅禮盒推銷。他又一邊飲可樂,一邊看菜單,然後點了幾道菜,仲話一定會讓我感覺特別。五果炒素雞雖然素雞的肉質跟真的雞肉唔算十分似,不過都係很嫩口彈牙,而且少咗好多油份。配埋爽口的瓜瓜,同埋脆口的腰果,食得格外健康。燒汁鮮淮山炒和牛爽炒牛肉非常濃味,而且肉質很鬆軟。最值得一讚一定係淮山,爽脆十足,增加不少咬口,令到整道菜生色不少。籠仔蒸黃油蟹焗飯 呢味菜無論在顏色同埋味道上,真係刺激到視覺、嗅覺和味覺。以荷葉鋪底,並以整隻黃油蟹鋪上面夾住飯來蒸,d 飯不但食落係滲出淡淡的荷葉香,而且撈埋個黃油真係滑到不得了,真係食完一碗接著又一碗。另外,蟹肉和蟹膏非常足料,一邊食一邊 d 油漏出來,食完仲會啜吓手指的味,連隔離行過的一班姐姐見到都話要點呢個呀~

每次來親東園,食客都唔少,而門口放置了月餅禮盒推銷。

五果炒素雞
配埋爽口的瓜瓜,同埋脆口的腰果,食得格外健康。

燒汁鮮淮山炒和牛爽
炒牛肉非常濃味,而且肉質很鬆軟。

籠仔蒸黃油蟹焗飯
呢味菜無論在顏色同埋味道上,真係刺激到視覺、嗅覺和味覺。

2017-08-21
  • 籠仔蒸黃油蟹焗飯
2017-08-23 138 views
睇舞台劇前打個底先,地鐵出黎就腳,近近地就同朋友去附近酒樓食個晚飯。平日都咁多人,好彩有位。晚茶$11位,前菜花生$15。燒味雙拼($128例) 燒肉皮燒得很鬆脆,肥瘦分明,而叉燒很juicy。士多啤梨香檳骨($88),色澤香甜,但不會過分甜,肉扎實,漿粉不厚,醬汁輕薄不黏稠,酸鹹帶甘,炸得很脆口。黑松露蝦仁炒賽螃蟹($118),賽螃蟹的黑松露很香,蛋白十分滑嫩,可以加醋食,倍添滋味。蝦干肉碎四季豆($78),用蝦干炒的四季豆特別香,豬肉碎一齊炒,非常好下飯,四季豆炒得乾扁得宜,唔會好乾,火喉控制不錯。白飯$11碗。

平日都咁多人,好彩有位。

晚茶$11位,前菜花生$15。

白飯$11碗。
  • 士多啤梨香檳骨
  • 蝦干肉碎四季豆
2017-08-21 239 views
<意想不到好食既酒樓 黃油蟹 豬肺湯推介!>😋🦀🐷 小弟比較麻甩😄😈 環境對我黎講唔係最重要 以中菜黎講味道鑊氣對我黎講 先係最重要🤣 所以我最鍾意食大排檔 而甚少食酒樓 😏但估唔到呢間 東園既小菜會甘正!👍🏻食店陳設同一般酒樓無疑 環境幾大 一入到去 平日既8pm都full哂 而且有唔同國籍既人幫襯 開始對佢既食物帶點期待👍🏻😄 Menu既食物好多 各式小菜 燉湯 海鮮🐟🦐🐙🦑 應有盡有 😋👍🏻<是晚三寶 精選 > 每份 368 蚊🐥☘🔥🍴蒜茸粉絲蒸蟶子皇😋4 隻4 隻大大既蟶子 蒸既火喉剛好口感煙靭 蟶子鮮甜 😋 上面鋪滿浸住豉汁既爽口粉絲 好食 ! 🍴什菌浸時蔬🌿🌱估唔到一碟浸菜都製作認真 切片既草菇有好多🍄 湯底充滿菌香 生菜夠生鮮 正!☘🍴南乳吊燒半隻🐥🔥燒雞燒得夠哂香脆 👍🏻皮薄夠香 中間帶有少少肥膏!雞肉嫰滑 連雞胸肉既口感都夠煙靭 夠雞味😁 若唔夠味可再點燒汁同准鹽!🔥🐥另點🦀極品黃油羔蟹😋🦀388 蚊一隻好鮮味好肥味既黃油蟹 勁多膏 一整開會見到勁多黃油 成隻蟹都染成黃橙色 😋蟹肉鮮味十足 😋🦀 若鍾意既可以點埋蒜葱既黑醋更加滋味,要
<意想不到好食既酒樓 黃油蟹 豬肺湯推介!>

🍴南乳吊燒半隻🐥🔥

另點
🦀極品黃油羔蟹😋🦀
388 蚊一隻
好鮮味好肥味既黃油蟹 勁多膏 一整開會見到勁多黃油 成隻蟹都染成黃橙色 😋蟹肉鮮味十足 😋🦀 若鍾意既可以點埋蒜葱既黑醋更加滋味,要黎撈飯 一流!😋

🍴杏汁燉豬肺湯🐷🍲 例198 蚊
首先講外表 個大煲係for 2,3 人用 但入面既材料勁多 超多又大又肥味既豬肺🐷😍😍 仲有勁多雞腳 瘦肉煲成 睇個湯底既奶白色就知佢有幾香濃 飲落去密度極高 😄豬肺又夠爽滑 點埋辣椒豉油更正😄 極推介!

食店整體食物味道好 份量又夠 價錢唔貴 都係我食過最好味既酒樓之一 唔怪得之甘鬼多人 😂,再以環境黎計 真係好啱一家大細 或者同老人家去食!😋

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#東園酒家宴會廳
灣仔軒尼詩道71 至85 號熙華大廈地下及1樓
~~~~~~~~~~~~~
2017-08-21
$230 (Dinner)
2017-08-20 386 views
今日下午老闆請食飯,一眾同事一齊到公司附近嘅酒樓食點心! 難得任飲任叫大家都毫不客氣!下午兩點到達,原來已經進入下午茶時段!點心特價有多款選擇,好抵食!除咗點心仲有孖寶套餐。我哋首先叫咗啲小食,呢一個風沙豆腐粒好香口,外面炸得好香脆!豆腐有豆味之餘又好滑!估唔到只係$48就有咁大碟!份量十分多!燒腩仔脆卜卜,一層肥一層瘦層次分明!十分淋易入口!差不多踏入秋季, 又係食蟹粉嘅好時機!呢度最近推出蟹粉小籠包!皮薄涵靚, 入面有大量蟹粉,蟹膏味濃郁!而且小籠包入面仲有好多汁!淮山上湯浸菜苗,食左咁多油膩野,我哋清清地叫咗一個上湯浸菜,上湯好清甜,淮山夠淋,吸盡湯底先甜嘅精華。入面仲有啲雜菇, 好豐富!鮮蝦腸粉即叫即拉,腸粉彈牙夠煙韌,米味香!入面嘅蝦夠大夠甜。每次來呢度飲茶,上湯云耳浸魚肚係我必點嘅!平時食棉花雞魚肚會吸盡脂肪同油,但呢度嘅上湯云耳好清好甜,令到彈牙嘅魚肚都好清甜唔油膩!多吃幾件也不怕!飲茶點會冇蝦餃?蝦餃雖然唔算好突出,不過勝在皮夠薄夠煙韌!粒粒都晶瑩剔透又飽滿!鮑魚酥賣相不錯,下面嘅酥皮盒牛油味好濃,好鬆脆!鮑魚用鮑汁煮過,甜甜地。甜品要咗雪燕蛋撻, 對女士來說滋補養顏,

除咗點心仲有孖寶套餐。

燒腩仔脆卜卜,一層肥一層瘦層次分明!十分淋易入口!

甜品要咗雪燕蛋撻, 對女士來說滋補養顏, 可以保濕!蛋撻皮係曲奇皮,好脆,中間嘅蛋漿做得不錯,有蛋味又滑。

另外一款甜品係紅棗糕,即叫即蒸上枱時熱辣辣!紅棗未不會過甜,超級煙韌!其實每件大到可以分開兩個朋友share!

呢度無論午餐至下午茶時段都好旺場,好彩侍應反應都好快!點心即叫即蒸,下單後大概等10分鐘就到! 價錢實惠味道不錯!怪不得人流日日都咁多!