2021-11-23 692 views
在東大街有好多食肆,今晚特登約左朋友食川菜,我和朋友都喜歡食多啲味蕾重啲嘅食物,於是選了一個飄香水煮魚,還點了一個武隆尖椒雞,再加寬粉,食物送到來時,真係香氣撲鼻,水煮魚雖說少麻少辣,但仍然非常野味,魚片非常爽脆新鮮甜美,再加埋啲寬粉融入啲汁內,令人一面食一面流汗,但又食到停唔到口,寬粉簡直補充了整個餸的精華,滋味無窮,武隆尖椒雞的味道亦非常出色,當中混有好多層次的味道,亦有麻有辣,非常之香口,係送餐嘅好伴,雞肉好有咬口及鬆脆,絕對食到令人開懐,由於兩者的味道都非常搶鏡,我們再叫了杯菠蘿汁來中和味蕾,但原來菠蘿汁都係極之好飲的,其酸甜令人感到讚嘆不止,食完後我和朋友都約定,稍後一定要再來食過。
由於係中環工作,時不時都會食呢間第一次去食味道同份量都OK,於是乎join左會員可以有小小折扣。其實過左試營業期之後,都有發覺啲食物份量越來越小,但係都夠食所以冇在意。但最近一次去食酸菜魚,份量真係少到太過分,同樣一份酸菜魚,入邊魚嘅數量兩隻手數得嗮😲兩個食量正常嘅女仔,嗌左一大盆酸菜魚同主食米飯同蔥油拌麵,都完全唔夠飽...😑😑利申係晚市,正常份量原因係個號稱招牌酸菜魚,一盆湯佔85%以上,仲要係淡到得番味精嘅味道,配菜得酸菜only,冇其他,魚片又少得可憐...賣$200幾蚊真係搵笨總之好失望!冇下次!最怕啲過度擴張嘅餐廳保持唔到質素,雖然十二味已經係香港開左一段時間,但係分店數目係疫情之後明顯增長,一方面係鋪租便左,可以租更優越嘅位置擴大品牌影響力;另一方面係封關太耐,留係香港嘅大陸人同鍾意北上消費嘅香港人無處可去,只能幫襯大陸品牌嘅餐廳。想做大想擴張唔係問題,問題係做唔做到同樣嘅質素,每間分店嘅出品控制好緊要,吸引收費會員然後做差品質係好愚蠢嘅選擇,只會將一盤好嘅生意越做越窄,其實香港嘅市場好細,口碑差左可以好快玩完。見過太多前車之鑑,同你分享。
由於係中環工作,時不時都會食呢間
見過太多前車之鑑,同你分享。
2021-10-28 784 views
#十二味 秋冬天食辣野特別正,lunch 就衝去食過四川野辣一辣下先😉😉 這家餐廳的午餐都相當唔貴,還要中環的黃金地段,所以lunch time 真係要早d 去排隊😀😀🍁酸菜魚 $76 午餐,一人份量的酸菜魚,但就相當大碗,必飽💛 有幾個辣度可以選擇,都係大中小速和唔辣,碗湯好足料,魚又唔會好腥,肉質亦都滑,花椒同埋辣椒唔會過份地多,非常討好🤗🤗十二味 (德己立街)地址: 中環德己立街21號地舖#中環美食

十二味 (德己立街)
地址: 中環德己立街21號地舖

#中環美食

2021-10-17 859 views
經常聽人講酸菜魚好食,今次我終於有機會食啦!肉質真係好鮮嫩!好滑好滑!完全無骨刺,唔使怕😅最好係佢可以選擇辣度!我居然見到可以選擇 完全唔辣🤣🤣唔知會唔會真係有人選? 雖然我都唔係好食得辣,我地今次就食左小辣!好味😋下次可以試下再辣少少😁但餐廳的餐台就比較細左少少,如果空間闊落D會更開心🥳
經常聽人講酸菜魚好食,今次我終於有機會食啦!

肉質真係好鮮嫩!好滑好滑!完全無骨刺,唔使怕😅

但餐廳的餐台就比較細左少少,如果空間闊落D會更開心🥳
2021-10-16
Type of Meal
Dinner
2021-10-12 669 views
每隔一段時間都會心思思想食酸菜魚,所以約定朋友10月黎食,因為有第2期消費券約好時間上OPENRICE BOOK位,原本指定聚腳點地點係荃灣但見到中環分店平日6點鐘依然可享7折正呀! (荃灣分店6折去到1730)好彩朋友都係港島返工中環返工嘅朋友有福了! 7折GET! 放工9秒9到碌上山,1755到達限時1.5鐘坐位有少少迫因為已經食過幾次,心目中已經諗定叫咩,2分鐘揀好,3個人叫左酸菜魚加寬粉,回鍋肉,酸辣炒土豆絲,全部小辣D餸好快上齊,好大碟份量好足早啲食可以keep住168酸菜魚啲魚好滑,寬粉加少少湯食,好正如果可以加多酸菜就好啦~回鍋肉啲肉有啲啲乾同韌土豆絲酸酸辣辣幾開胃,帶爽口最後結賬折後$377,超級抵呀~用心做好12味餸已經夠照會再黎食酸菜魚同香香鍋

正呀! (荃灣分店6折去到1730)
好彩朋友都係港島返工
中環返工嘅朋友有福了! 7折GET!

放工9秒9到碌上山,1755到達限時1.5鐘
坐位有少少迫
D餸好快上齊,好大碟份量好足
早啲食可以keep住168

酸菜魚啲魚好滑,寬粉加少少湯食,好正
如果可以加多酸菜就好啦~
回鍋肉啲肉有啲啲乾同韌
土豆絲酸酸辣辣幾開胃,帶爽口

最後結賬折後$377,超級抵呀~
用心做好12味餸已經夠照
會再黎食酸菜魚同香香鍋

2021-10-11
$126 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2021-09-17 787 views
我今晚黎喱間餐廳諗住放工食下酸菜魚 誰不知黎到店後 用電話scan QR code 點菜 大約用左5-7分鐘到完成點菜 點了一盤酸菜魚同一碟酸辣土豆絲 那就好了 肚子好餓 諗住等一陣就有得食 誰不知 一等就等左45分鐘 (由落單開始計)我忍不住催催點了的食物幾時到 催促之下 不需3分鐘就到了 但冇辦法真係唔夠 於是乎叫多左碗蔥油麵 我諗諗 麵類應該會快d 誰不知 一等就等了33分鐘都係未黎 我等不到了 唔想再用成個鐘頭黎等餸黎 我驟眼看 坐我附近的食客 大部分都係等到燥 等到埋單走 我絕不會再推介喱間餐廳比人去食 徹底失望若你有多餘時間 不怕浪費既 不妨去挑戰下自己既耐性最後味道一般 價錢略貴 份量一般 不值得我花那麼多時間去等食 如係好味既 我都覺得值得 但喱間唔係

我絕不會再推介喱間餐廳比人去食 徹底失望

若你有多餘時間 不怕浪費既 不妨去挑戰下自己既耐性

2021-09-17
$250 (Dinner)
2021-09-11 661 views
Very disappointing not because of the food, actually the food here is quite ok as flavourful Sichuan dishes, but we almost had to leave 45 mins after ordering without any food served! Lunch hour in busy Central where we had to wait for 45 mins were not worth it, despite repeatedly chasing after the waitresses who ignored me for the first 5 times and finally said it’s under preparation, I really wonder if there was anyone working in the kitchen at all, it’s all quick food to cook, not fine dining

Lunch hour in busy Central where we had to wait for 45 mins were not worth it, despite repeatedly chasing after the waitresses who ignored me for the first 5 times and finally said it’s under preparation, I really wonder if there was anyone working in the kitchen at all, it’s all quick food to cook, not fine dining gosh….
冲着味道确实可以,一直很喜欢吃,但是中环这家Lunch time 上菜太慢了,体验差到极点。上次和朋友堂食一直等餐等了一个小时,就看到外卖不停地出。想说这次试下外卖,结果外面等了更久,等了一个多小时,而且还取消不了,简直要骂人!!!无论是堂食还是外卖,都不建议中午来吃,除非你10分钟你就到店了~
2021-08-19 829 views
呢度啲職員簡直不知所謂,一開始不停出錯將隔離枱野食放上黎,每次講唔係我地就會換黎說話同黑面!!我地自己剔完野食比佢入單,成件事看似正常,但原來d員工有眼疾而且請返黎只可以叫佢地行行企企上到枱野飲變左桂花酒,但佢哋永遠唔係自己錯,有錯都係客錯,因為入嗰張單上面有再黎叫左魷魚變咗蝦,收又收咗我哋蝦嘅價錢,竟然換黎一聲又一聲“你哋自己唔落係你哋自己錯” “你哋自己唔入單係你哋嘅問題”!!聽到成枱人火到嚟最搞笑係佢要將我哋成鍋拎走,為咗加番魷魚同夾走啲蝦,我哋當然唔畀佢拎走啦,因為唔知道佢會加啲咩料,最後佢喺我哋面前拎起筷子拎起一個碗喺我哋鍋嘢入面逐隻蝦由鍋底夾返出嚟,仲反覆睇下有冇漏網之蝦嘔心到一個點呢度啲人真係擦新我認知,除咗有眼疾之外我相信佢哋個腦都出現問題,完全唔知道自己做緊乜嘢講緊乜嘢,但有一點值得讚嘅就係佢哋好團結,個個都認為佢哋自己冇錯,錯一定係客人,啲客人唔識字將蝦睇成魷魚,又將桂花酒釀睇成普通桂花茶,btw呢度冇桂花茶order
嘔心到一個點
2021-06-30 1362 views
i made reservation ahead.this is one of my favorite place to hv a dried hotpot if you have not eaten it before, tri it with twelve flavors i strongly recommend here!! tips!! and dinner time.. always crowded, just make a reservation ahead or visit this place earlier than others like 6:00-6:30 pm
i made reservation ahead.

i strongly recommend here!!

2021-06-29
除非你想等一个小时才吃到饭,否则千万别来。订单管理非常差劲,永远找不到服务员,永远上不到菜。服务员会形色匆匆的低头走,尽量避免看到顾客,免得收到顾客的催促。店面非常狭小,点外卖的人要在烈日下等待超过一小时,点堂食的人找不到服务员。最后出菜明显过咸,不知道是不是因为我抱怨出菜太慢而特意报复。炒的也很差劲,没有锅气,饮品也给错了。和其他分店口味差别很大,而且比之前难吃多了。希望十二味尽早倒闭,内地人之耻,永远不会再来了
除非你想等一个小时才吃到饭,否则千万别来。

希望十二味尽早倒闭,内地人之耻,永远不会再来了
TakeAway
2021-06-17 875 views
App外卖与店内堂食,外卖一取统统混在一齐落单出菜,订单管理奇差无比。排单顺序乱七八糟,漏单漏菜,一单等个一小时十之八九。步子迈得挺大,线上线下两头都想赚钱,管理一塌糊涂。App点单的建议预留45分钟,到店外卖和堂食就别去了,除非愿意等上一小时。

TakeAway
2021-06-05 1083 views
跟朋友說想食酸菜魚,朋友二話不說依我,咁就搵下邊度正啦!搵啊搵,見呢間「十二味」裝潢唔錯,特別在有啲鬼馬字句做陪襯,幾攪笑🤣,食評都好好,就嚟試吓啦!人見人愛酸菜魚(加粉條)$276魚肉份量多,魚很滑😋,有蘆筍、酸菜、菇,粉條很煙韌,份量雖然唔算少,可能是因為只點了一個菜,所以覺得唔夠吧!因為是兩個女生食,又不知道份量,怕吃剩,所以沒有多點其他菜。食完又未餓到想再點菜,我覺得下次可以再點多一個菜,就剛好了。

人見人愛酸菜魚(加粉條)

人見人愛酸菜魚(加粉條)$276
2021-06-04
Type of Meal
Dinner
人見人愛酸菜魚(加粉條)
2021-05-12 1292 views
Menu勁吸引,選擇多多,有辣有唔辣岩哂唔同口味既人一齊食餐飯🤤試左4個餐,3個辣1個唔辣,每個餐附送一碗白飯🍚由於有人唔食辣既關係,所有辣野都係揀左小辣🌶呢幾道餸,最後成功攻陷左全部人既味蕾🤤擺設又靚環境又乾淨,又自助下單免收加一絕對抵讚抵食!!😍😍🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹1️⃣川式口水雞🐓冇諗過個碟都會咁靚,食緊西餐咁🍽真心欣賞擺碟,成份口水雞擺放「圓」整,你知啦,斬雞好難斬到咁架麻🤣🥢對於嗜辣既人會比5🌟🌟,夠哂麻夠哂辣,足料夠味,雞都好鮮嫩,沾汁拌飯的確係一流🤤🤤🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹2️⃣麻婆豆腐🌟啲豆腐真在太滑喇🤤真心欣賞份量多之餘,仲粒粒都係完整冇散開既豆腐粒仔,配埋小小肉碎同香粉,熱辣辣咁惹味又好送飯😍要再食過!🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹3️⃣酸菜魚🌟一人份量黎講,食其他餐會比較抵啲,因為酸菜魚餐既魚比較少同比較薄,食到最後可能要食下酸菜同🌶加碗飯先夠飽肚🙊🌟味道方面就不過不出,冇話特別出色,同坊間既酸菜魚相差無幾。🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹4️⃣川香回鍋肉🌟一啲辣都冇既菜式。事實上呢道菜唔太考功夫,自然都冇咩驚喜,屬意料之內。可以嗌比唔食辣既朋友啦😝🔸🔹
Menu勁吸引,選擇多多,有辣有唔辣
岩哂唔同口味既人一齊食餐飯🤤
試左4個餐,3個辣1個唔辣,
每個餐附送一碗白飯🍚
由於有人唔食辣既關係,
所有辣野都係揀左小辣🌶
呢幾道餸,最後成功攻陷左全部人既味蕾🤤
擺設又靚環境又乾淨,又自助下單免收加一
絕對抵讚抵食!!😍😍
1️⃣川式口水雞
川式口水雞

🐓冇諗過個碟都會咁靚,食緊西餐咁🍽
真心欣賞擺碟,成份口水雞擺放「圓」整,
你知啦,斬雞好難斬到咁架麻🤣
🥢對於嗜辣既人會比5🌟🌟,
夠哂麻夠哂辣,足料夠味,
雞都好鮮嫩,沾汁拌飯的確係一流🤤🤤
2️⃣麻婆豆腐
麻婆豆腐

🌟啲豆腐真在太滑喇🤤
真心欣賞份量多之餘,
仲粒粒都係完整冇散開既豆腐粒仔,
配埋小小肉碎同香粉,
熱辣辣咁惹味又好送飯😍要再食過!
3️⃣酸菜魚
酸菜魚

🌟一人份量黎講,食其他餐會比較抵啲,
因為酸菜魚餐既魚比較少同比較薄,
食到最後可能要食下酸菜同🌶加碗飯先夠飽肚🙊
🌟味道方面就不過不出,
冇話特別出色,
同坊間既酸菜魚相差無幾。
4️⃣川香回鍋肉
川香回鍋肉

🌟一啲辣都冇既菜式。
事實上呢道菜唔太考功夫,
自然都冇咩驚喜,屬意料之內。
可以嗌比唔食辣既朋友啦😝
川式口水雞
麻婆豆腐
2021-05-12 641 views
雞翼麻辣香鍋午餐售價HKD83。喺某些app上落單有d優惠。整體味道蠻正,正宗川味麻辣。香鍋夠乾爽,雞翼有4-5隻,主要含有藕片、薯仔、豆芽。套餐配有一碗白米飯🍚。對於能食辣嘅人來講,香鍋辣味適中正常。雞翼火候也岩岩好。紅糖糍粑味道蠻正,軟綿綿嘅口感;甜嘢很適合搭配辣嘢食,不過一份嘚6片,售價63蚊,有d唔抵。十二味中環店服務態度唔錯。中午食嘅人唔少,過去取餐嘅人也多,但員工都幫到手,主動引領自取餐嘅客人。

红糖糍粑

麻辣香鍋(雞翼)
红糖糍粑
麻辣香鍋(雞翼)