2024-10-04 69 views
我真係好鍾意食四川菜,呢度嘅菜都好大份,叫咗個水煮魚,炒藕片,土豆絲,拌麵等等水煮魚真係一款好受歡迎嘅川菜,魚肉鮮嫩,湯底辣得剛好,食落去好過癮!通常會用豆芽、白菜等蔬菜一齊煮,吸收咗湯汁嘅味道,真係好好味。辣椒油淋上去,香氣四溢,食一口就忍唔住想再來一口!無論係冬天定係夏天,水煮魚都係一個好選擇,特別係同朋友一齊分享,大家圍住一鍋,邊食邊傾計。
今日同我朋友食呢個晚餐,完全係好油膩,酸菜魚,魚份量好少,酸菜一大碗,水煮魚好油,起碼都放左一大半油去煮野食。真系發覺越做越差。又貴,又唔好食,價錢真系變得越來越離譜,但係唔好食。
酸菜魚,水煮魚
2024-09-22
$250 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
大圍十二味好方便,大圍火車站一出過條馬路就到,今日特地訂位,帶老人家嚟試吓食酸菜魚,但唔知點解明明撳咗有訂座優惠,但到店時又冇顯示到個優惠!好彩店舖經理好好人👍🏼最後都有俾個優惠俾我,而過程中啲姐姐都好好人好客氣,都冇因為我哋攞優惠而唔耐煩!店面好大,空間感十足,我哋今日點咗酸菜魚加寬粉(小辣),同乾煸四季豆(唔辣),老人家話第一次食酸菜魚都覺得幾好食魚片好滑,酸酸辣辣好好味😋話下次想再食呢間。

乾煸四季豆
乾煸四季豆
2024-09-11 308 views
大圍站出口過條馬路就見到搵食市集入面有十二味 ,要上一層樓梯,😑 如果係老人家 ,腳唔方便 就未必 適合 行樓梯 。我哋兩個大人一個小朋友,星期六午飯時段大約一點鐘去到,唔使等位, 接待嘅阿姐叫我哋坐低 , 頭頂係出風位 😅有啲無奈,餐廳用咗上一手嘅裝修,以灰色 黑色為主 有啲昏暗 food court feel。一坐低睇下餐牌,可以用qr code落單,lunch around 70-80蚊,連 一盒維他檸檬茶 ,其他 種類嘅 嘢飲係要另外加錢 ,我哋嗌咗一個 set 酸菜魚 配飯+ 一盒檸檬茶$73 ,另外 散嗌 蔥油拌麵 $38,乾炒四季豆 $68,同埋一杯梳打水 。酸菜魚 可以揀 辣度,我揀咗中辣 ,其餘兩碟餸菜也可以揀 "少鹽" & ‘’少油" , 哩方便 真係值得一讚,幾細心。 餸嚟到,份量真係算大 ,相信兩個大人share一碟都夠食, 味道ok ,酸菜勁多,魚肉都ok多, 蔥油伴麵感覺上係一扎乾蔥再加一啲豉油炒埋一堆,冇乜特別賣點 ,乾炒四季豆加上啲肉鬆炒,炒得幾 惹味 , 三樣餸菜 都有同一個特點 ! 😵‍💫好油膩 ! 食咗一大半就覺得 頂住個胃 ,因為之前喺app點餐
酸菜魚 可以揀 辣度,我揀咗中辣 ,其餘兩碟餸菜也可以揀 "少鹽" & ‘’少油" , 哩方便 真係值得一讚,幾細心。 餸嚟到,份量真係算大 ,相信兩個大人share一碟都夠食, 味道ok ,酸菜勁多,魚肉都ok多, 蔥油伴麵感覺上係一扎乾蔥再加一啲豉油炒埋一堆,冇乜特別賣點 ,乾炒四季豆加上啲肉鬆炒,炒得幾 惹味 , 三樣餸菜 都有同一個特點 ! 😵‍💫好油膩 ! 食咗一大半就覺得 頂住個胃 ,因為之前喺app點餐嗰度,係有得剔少鹽&少油,客人自然會 期望 真係會清淡啲,但 事與願違,有勁大嘅落差😵, 同 一般大排檔 小炒 冇分別 ,唔知剔 小鹽小油 嚟做乜 ?!
另外 ,見佢話download app有優惠, App coupon 食滿200蚊可以減十蚊, 但去到埋單找數之時,佢話lunch 套餐& 飲品類 係唔計 ,感覺有啲奇怪 ,再睇返優惠券完全冇寫任何細則條款,龍門任佢擺😈, 不過十蚊唔同佢爭拗。整體上味道ok,係太肥膩啫~ 注意健康嘅人士 ,未必啱食。 埋單總數$211蚊, 性價比尚可。

2024-07-31 505 views
我最鍾意十二味嘅超抵食lunch set 大部分就係一個飯再加一個菜 仲有杯嘢飲🤤🤤真係窮人恩物😍😍<川香回鍋肉 🥘> 💲68有包一支飲品 豬肉嘅肥瘦適中 蓮藕都好脆好好食🤤 叫左中辣 都唔會好辣 調味好餸飯 不知不覺就會食完成碗飯🥰<牛肉麻辣香鍋 🌶️>💲71 都係包咗一支飲品 呢個我嗌咗小辣 牛肉份量好多 薯仔沾滿香料 好惹味🤤 我個人非常鍾意香鍋 不過夜晚超級貴🥲 所以午餐食真係非常抵🥰📍十二味香港各區

<川香回鍋肉 🥘> 💲68

<牛肉麻辣香鍋 🌶️>💲71

📍十二味
香港各區
2024-07-18 527 views
呢幾年見十二味開到周圍都係,終於搵到機會試一試因為兩個人,其實食得唔太多,今次就試試招牌香鍋,涼拌土豆絲,同埋叫咗兩杯飲品解辣🤣飲品首先嚟咗,慾望酸梅,超大杯,28蚊,好抵飲。另外一杯係桂花冰釀,淡淡嘅桂花味,入邊有少少類似酒釀嘅味道,都幾特別,不過份量就唔太多涼拌土豆絲,食落都幾爽脆,不過因為涼拌關係,所以薯仔味唔會太重招牌香鍋,份量超大份,我哋揀咗五款配菜,午餐肉,雞翼,美國肥牛,鮮腐竹,寬粉,因為今次係第一次食,所以我哋叫咗小辣,但係其實都算幾辣🤣好彩叫咗飲品,可惜餐廳未有酒牌,如果想飲酒,要自己落街買🥹午餐肉有少少似長城牌,入面有少少肉碎絲,幾好食👍雞翼,係單骨雞翼,之前見OpenRice有人推介,所以試吓,味道都唔錯美國肥牛,最初頭以為會好多肥膏同埋好薄好碎,點知上枱見到一塊塊超多肉,比平時嘅肥牛厚身,食落去好滿足,非常推介😋鮮腐竹,都幾索辣汁,幾好食寬粉,煙煙韌韌,索辣汁一流👍下次再嚟食,可能揀多個配菜,唔再叫其他嘢🤣因為份量都非常之多,好滿足😋
呢幾年見十二味開到周圍都係,終於搵到機會試一試

午餐肉有少少似長城牌,入面有少少肉碎絲,幾好食👍

鮮腐竹,都幾索辣汁,幾好食

寬粉,煙煙韌韌,索辣汁一流👍

2024-07-13
Type of Meal
Dinner
  • 麻辣香鍋
2024-02-22 729 views
在香港食得最多的川菜就是十二味了!每次一想吃酸菜魚,想吃川菜第一個想到的就是十二味🐟必點招牌酸菜魚(加粉條好好味)我全港最爱嘅酸菜鱼,辣度從不辣到超辣都可以選擇,酸味正好,魚肉嫩滑沒有骨頭。非常推薦的一道!一定要點!🌶️麻辣香锅可以自由選擇自己喜欢食嘅食材,我最鍾意牛肉麻辣香鍋。flavors都好丰富!正正正!中午有午市套餐,一人食超抵!地址:十二味 (搵食市集) (大围)大围村南道45-47号搵食市集1楼11号舖

🐟必點招牌酸菜魚(加粉條好好味)
🌶️麻辣香锅

中午有午市套餐,一人食超抵!

地址:十二味 (搵食市集) (大围)
大围村南道45-47号搵食市集1楼11号舖
2024-01-24 631 views
十二味有好多分店,味道同價錢合理,難怪總有一間在附近。呢間酸菜魚比較高質,魚肉新鮮而且就算外賣的份量都好多,配菜同酸菜一D都不吝嗇。叫酸菜魚必加粉條先正,吸曬味食落好過癮川香回鍋肉同紅糖糍粑都好味,回鍋肉就比較辣。如果口癢想食辣野同酸菜魚,外賣呢間真係無得輸。質量有保證,叫左幾次都味道依然。
十二味有好多分店,味道同價錢合理,難怪總有一間在附近。

川香回鍋肉同紅糖糍粑都好味,回鍋肉就比較辣。
Delivery
$100 (Dinner)
  • 酸菜魚
大圍 📌十二味我係一個唔好辣嘢嘅人, 所以對於辣嘅嘢都冇話特别好鍾情,但係豬隊友有一日提議食十二味之後,我真係對佢嘅酸菜魚念念不忘,净係呢個月已經食咗三次嘞 😆 ❤️ 人見人愛酸菜魚 ( 小辣 ) + 寬粉 $28喜歡十二味嘅酸菜魚滑捋捋,又大塊,我自己呢就最鍾意酸菜魚入面加入萵筍同埋菇片,令成件事昇華咗 💫 而寬粉亦都好有口感 ~ 我個豬隊友就最鍾意食喇 😋 由於酸菜魚係越浸越辣, 所以一上枱我就會將🌶️ 夾走先,怕辣嘅朋友可以效法 😎🔥 經典香辣鍋 (辣🌶️) $38 / 秘製醬香鍋 (唔辣) $38對於我呢個唔係太食得辣嘅人嚟講, 香辣鍋🌶️ 都唔惹小,而最近一次食,我就試揀咗唔辣 即 [ 秘製醬香鍋 ] 加 [ 麻 ] ,本身都有擔心 [ 唔辣 ] 會唔會冇咁好食,之但係 [ 秘製醬香煱 ] 加 [ 麻 ] 係另一個層次嘅好味道 😋常點配菜 包括: ▪️ 雞翼 $38 ( 必揀 真心好食 ) ▫️ 木耳 $28 ( 有口感 )▪️ 蓮藕 $28 ( 爽脆 )▫️午餐肉 $48 ( 必揀 )▪️ 鹵水肥腸 $48 ( 必揀 推介 ) 🧡 熱情果梳打 $28熱情果梳打內有粒粒熱情果籽,好fresh
大圍 📌十二味

❤️ 人見人愛酸菜魚 ( 小辣 ) + 寬粉 $28

常點配菜 包括:
▪️ 雞翼 $38 ( 必揀 真心好食 )
▫️ 木耳 $28 ( 有口感 )
▪️ 蓮藕 $28 ( 爽脆 )
▫️午餐肉 $48 ( 必揀 )
▪️ 鹵水肥腸 $48 ( 必揀 推介 )

🧡 熱情果梳打 $28
熱情果梳打內有粒粒熱情果籽,好fresh, 推介🔅

÷×÷×÷×÷
💡 小建議給十二味
真心講: 有時川菜癮發作,但得自己一個人,叫一個酸菜魚又食唔曬; 想食香鍋又食哂五餸咁多~ 可唔可以降低門檻 😅
希望十二味會 考慮下有 推出一人香辣鍋 或 小小酸菜魚 😎

2023-12-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$260 (Dinner)
2023-09-18 848 views
酸菜魚 大大盤~如果唔係好大食,一盤都夠晒食!味道係唔錯,不過略嫌唔夠熱,酸菜亦都太多!乾鍋夠鑊氣,夠熱!不過如果要order最少五個餸~兩個人食嘅話,食完就食唔到酸菜魚🤭整體係惹味,好食!
酸菜魚 大大盤~
如果唔係好大食,一盤都夠晒食!
味道係唔錯,不過略嫌唔夠熱,酸菜亦都太多!

乾鍋夠鑊氣,夠熱!
不過如果要order最少五個餸~
兩個人食嘅話,食完就食唔到酸菜魚🤭

整體係惹味,好食!
2023-08-27 925 views
呢間十二味全港都好多分店,但一次都未食過,今次去試大圍分店。叫左個皮蛋,味道正正常常,但我覺得譚仔好食d🫢試一次好了!清炒萵筍絲,份量都幾多,幾爽口。杯柚子茶好大杯🤣🤣🤣第一次食小龍蝦,小龍蝦味道幾好,不過自己就唔係好鐘意個辣汁,覺得好油咁。酸菜魚d魚都幾滑,同埋勁多酸菜,但自己就覺得唔係咁好食(可能口味唔岩),試一次好了。但朋友覺得幾好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)黯然銷魂炒飯炒得唔夠乾身,味道唔錯的👍整體黎講都唔差,但個口味唔係我最鐘意食。
皮蛋
叫左個皮蛋,味道正正常常,但我覺得譚仔好食d🫢試一次好了!
清炒萵筍絲
清炒萵筍絲,份量都幾多,幾爽口。
杯柚子茶好大杯🤣🤣🤣
小份小龍蝦
黯然銷魂炒飯
黯然銷魂炒飯炒得唔夠乾身,味道唔錯的👍

整體黎講都唔差,但個口味唔係我最鐘意食。
2023-08-03 990 views
大圍站對出間十二味今日lunch去咗大圍間十二味食飯,我地叫左幾樣午市套餐,去十二味必叫酸菜魚、雞翼麻辣香鍋,另外武隆尖椒雞都炒得唔錯,麻婆豆腐就普普通通。整體來講5分滿星🌟4星🌟🌟🌟🌟
大圍站對出間十二味

整體來講5分滿星🌟
4星🌟🌟🌟🌟
雞翼麻辣香鍋
麻婆豆腐
武隆尖椒雞
2023-08-03
$70 (Lunch)
雞翼麻辣香鍋
麻婆豆腐
武隆尖椒雞
  • 酸菜魚
  • 麻辣香鍋
2023-07-02 742 views
嗌外賣自取 點左份水煮牛肉,同埋一個麻婆豆腐同埋一個飯,但係俾漏左個飯都唔知點食😭啲嘢全部都咁咸 下次拎之前要睇清楚 畢竟個飯都要$12🥲不過食物味道係唔錯呢個手指公👍🏼
TakeAway
本人喜歡食辣,自十二味開張到而家,無論堂食定係外賣自取,都叫咗好多次了,眼見而家嘅外賣自取嘅份量越來越少,香鍋而家要求叫五個餸先可以整香鍋,每樣少少,加買就好貴了。真心覺得抵呀!
Delivery
2023-06-07 458 views
今日中午去咗十二味大圍店食嘢,order咗一個全素麻辣香鍋,啱啱食就發覺雲耳爛嗮,份菜都唔系干身,好似粘埋一起嘅感覺,向店員詢問後,店員話就系咁樣,但系之前在石門店食同樣嘅嘢都唔係咁樣,明顯係店入面食材唔新鮮,而且唔承認,下次都唔會再食。