2023-05-01 134 views
我同friend點了酸菜魚作為dinner,🍲份量很大,已經可以滿足兩個人。🍚它可以加配有白飯,個魚會餸飯好正。 ٩(❛ัᴗ❛ั⁎)湯是酸菜魚的靈魂。🌶天椒、花椒和酸菜的香氣非常濃郁,味道足夠鮮美,與魚肉的搭配非常完美。令人感動,🐟我喜歡喝湯,這個湯有少少酸,都幾開胃,浸飯食好match。(๑‾ ꇴ ‾๑)魚肉很滑嫩,🥢骨頭很少,份量十足。應該是鱸魚,我認為這種魚非常適合用來做酸菜魚。╰(*´︶`*)╯它的口感很香,👍辣度適中,不太麻,非常好吃!

魚肉很滑嫩,🥢骨頭很少,份量十足。

2023-04-26 123 views
小編最近搬左去土瓜灣居住,今晚口恨想食重口味野食,就諗起之前食過既十二味,已經係第四、五次再食🤪1. 秘製醬香鍋($198)由於同行友人佢唔食得辣,所以我地揀左唔辣,開頭我都驚會唔夠味,但黎到之後都覺得幾有驚喜,醬香味都唔錯😋呢個鍋最少要揀五個餸,而我地揀左滷水肥腸、牛柏葉、鮮腐竹、年糕以及寬粉,肥腸超大舊(洗得幾乾淨),仲有寬粉分量都幾多下,煙韌彈牙,原來唔辣都可以咁好食!2. 涼拌土豆絲( $43)食咗重口味嘅醬香鍋,想試吓清新啲嘅涼拌土豆絲,我哋都係揀咗唔辣,夾埋一餐營養豐富既飯🤣3. 熱情果梳打 ($28)因為飲品超大杯,所以今次我哋兩個人share一杯!飲品一樣係咁清新,保持水準😇味道:4/5服務:4/5環境:4/5性價比:4/5

1. 秘製醬香鍋($198)

2. 涼拌土豆絲( $43)

3. 熱情果梳打 ($28)

味道:4/5
服務:4/5
環境:4/5
性價比:4/5
涼拌土豆絲
涼拌土豆絲
秘製醬香鍋
係土瓜灣想食辣,搵間有保證啲既,揀左十二味,好多區分店都食過,今次食依間,舖面超大超有空間感,一大班人坐都ok而都唔會同其他人好近,好舒服😌#烤魚鍋、#酸菜魚、香鍋都超吸引,實在係選擇困難😆先試涼菜,#燒椒皮蛋,賣相好正,個人覺得皮蛋係涼菜中最正嘅,皮蛋晶瑩通透🤩口感一流,蛋黃流心,皮蛋味濃,尖椒粒加埋麻辣汁就係正,算係一個好唔錯既皮蛋💟經典香辣鍋🌶️小辣,加麻,超大鍋,香料同配料多到爆,💘香鍋至愛💘腐皮,好腍而加埋麻辣汁係無敵🤤飲返啖美滋滋芒果梳打,唔太甜,幾refreshing又解辣👍🏻 香鍋四季豆,麻辣必食,細細條煮腍左,掛汁好滋味👻花菜,即係椰菜花,腍身好吸味好正😋娃娃菜,吸晒汁都幾辣,不過好過癮既感覺😆嫩牛肉唔係間間都有,個人覺得都係超夾麻辣既配料,又嫩又惹味,忍唔住啤啤佢,超爽🥳食香鍋識食一定食蔬菜❣️好滿足,麻辣癮起就要返黎!😘

皮蛋

麻辣香鍋(四季豆、腐皮、嫩牛肉、花菜、娃娃菜)

腐皮

美滋滋芒果梳打

四季豆

嫩牛肉

花菜

娃娃菜

食香鍋識食一定食蔬菜❣️好滿足,麻辣癮起就要返黎!😘
皮蛋
麻辣香鍋(四季豆、腐皮、嫩牛肉、花菜、娃娃菜)
腐皮
美滋滋芒果梳打
四季豆
嫩牛肉
花菜
娃娃菜
2023-01-12 203 views
前嗰排落雨濕濕凍冰冰,就好想食辣嘢或者湯麵。去開土瓜灣做嘢,最後揀咗食12味,貪佢有好多分店,之前食過其他分店水準OK。嗰日落好大雨,全場爆滿咁滯,本身要坐門口位食風,好在最後有其他位可以坐入去。超級凍,一坐低即刻叫嘢食。可能因為天氣凍所以忍唔住嗌咗兩個套餐一個人食,阿姐放低第二包嘢飲嘅時候以為自己搞錯😂😂好鍾意食炒花菜,冇椰菜花咁實同硬,加埋啲五花腩,好正。因為好想試多啲嘢,所以又嗌左個雞翼干鍋,好鍾意入邊有薯仔食😍最後梗係食唔晒,唯有打包夜晚再食😂😂😂 如果有多一個人同我食,我會嗌埋個紅糖糍粑😋😋

2023-01-03 159 views
大除夕去左🙎‍♂️屋企倒數完今日係附近食個lunch先,凍凍地食返辣辣地既四川菜就最好不過啦😍😚🌟川式口水雞 ($73)前菜揀左口水雞,雞肉好入味又嫩滑,辣辣地好惹味🥳🌟燒椒皮蛋 ($53)另一款小食就揀左燒椒皮蛋,佢地用既係黃金皮蛋,擺盤好精緻,中間仲要係流心既,超好食😋🌟雞翼肥腸麻辣香鍋 ($96)餐廳既招牌菜係麻辣香鍋,我就揀左雞翼同肥腸,肥腸大件有嚼勁,配料有芽菜同蓮藕,用上多種香料整成既麻辣香鍋,推介🥰🔥🌟川香回鍋肉 ($66)份量都幾多,而且好夠味,回鍋肉肥瘦適中,送飯一流😚

🌟川式口水雞 ($73)
前菜揀左口水雞,雞肉好入味又嫩滑,辣辣地好惹味🥳

🌟燒椒皮蛋 ($53)

🌟雞翼肥腸麻辣香鍋 ($96)

🌟川香回鍋肉 ($66)
份量都幾多,而且好夠味,回鍋肉肥瘦適中,送飯一流😚
2023-01-01
$150 (Lunch)
2022-12-19 128 views
如標題講啲 唔辣嘅酸菜魚??禁都好食架咩?老實講 都真係唔錯!今日朋友喉嚨唔舒服,但真係食左太多日清淡嘅食物⋯睇左睇右,最後決定過黎試試佢個唔辣嘅酸菜魚!酸菜魚一上場 二人份原來都唔小野每人嗌碗白飯都夠晒皮由於佢少左個辣味,令到佢酸味更加出眾中意食酸嘅人,應該都會好中意。另外,我哋都加左個慾望酸梅不過 可惜,呢杯飲品我就唔太識欣賞,味道唔飲出面飲到嘅酸梅湯禁反而有種⋯講不出嘅味道之後再同朋友講返得出嘅結論係車厘子味嘅藥水味🙈總結係:唔食得辣嘅朋友 又想食酸菜魚,或者呢到幫到你。
如標題講啲 唔辣嘅酸菜魚??
禁都好食架咩?
老實講 都真係唔錯!
今日朋友喉嚨唔舒服,但真係食左太多日清淡嘅食物⋯
睇左睇右,最後決定過黎試試佢個唔辣嘅酸菜魚!

酸菜魚一上場 二人份原來都唔小野
每人嗌碗白飯都夠晒皮
由於佢少左個辣味,令到佢酸味更加出眾
中意食酸嘅人,應該都會好中意。

另外,我哋都加左個慾望酸梅
不過 可惜,呢杯飲品我就唔太識欣賞,
味道唔飲出面飲到嘅酸梅湯禁
反而有種⋯講不出嘅味道
之後再同朋友講返
得出嘅結論係車厘子味嘅藥水味🙈

總結係:
唔食得辣嘅朋友 又想食酸菜魚,
或者呢到幫到你。
2022-11-22 127 views
我最近真係好迷麻辣嘢, 所以琴晚去咗近近地嘅 ❥⧽十二味 ❥⧽食麻辣嘢, 餐廳幾大間, 間隔闊落, 卡座位坐得幾舒適。𓊈經典香辣鍋 $𝟸𝟸𝟷𓊉呢個香辣鍋比想像中大好多, 份量又好澎湃, 絕對足夠2 個人食, 仲可以食到好飽! 我地揀咗5 款材料, 嫩牛肉真係好嫩滑, 肉質好軟腍; 五花腩切成薄片, 感覺一d 都唔肥膩; 鮮腐竹索曬d 辣味; 土豆切成一條條好似粗薯條咁; 寬粉真係好夾香辣味, 吸曬d 辣真係好惹味! 呢個香辣鍋好正, 大大力推介!𓊈黯然銷魂炒飯 $𝟽𝟾𓊉黯然銷魂炒飯可以揀辣度, 鐘意食辣嘅人一定好開心。個飯炒得好有鑊氣, 粒粒分明, 裡面有蝦粒, 叉燒粒, 蛋絲同蔥粒, 好香口。𓊈青島啤酒 $𝟸𝟶𓊉食辣嘢一定要配啤酒, 可以解辣㗎!♡♡ 整體食物都好好味, 好有鑊氣呀, 餐廳環境都舒適, 值得去食呀!

𓊈經典香辣鍋 $𝟸𝟸𝟷𓊉

𓊈黯然銷魂炒飯 $𝟽𝟾𓊉

𓊈青島啤酒 $𝟸𝟶𓊉
食辣嘢一定要配啤酒, 可以解辣㗎!

$180 (Dinner)
「一味一菜,百味百菜」係川菜既精粹,一般口味都比較醇濃同辣麻,絕對係衝擊味蕾嘅味道!十二味主打正宗川菜,當你以為成個Menu都係得個辣字,其實仲有好多濃味而唔辣嘅川菜菜式!睇下我叫左咩食😍❤️近排食咗唔少酸菜魚,今次就試下佢地招牌之一既香鍋試試佢👅由於同行朋友唔食得辣,所以就叫咗佢哋嘅秘製醬香鍋!一上枱香味已經激發起食慾😍今次配料揀咗雞軟骨、牛柏葉、腐竹、花菜同埋豬頸肉!每一樣嘢都冇後悔叫!全部都好好食!入味既代表有牛柏葉、腐竹!要爽口嘅有雞軟骨、花菜同埋豬頸肉😎🫣本身香鍋已經有唔少青瓜芫荽香菜調味,所以真係好滋味!秘製醬係講不出嘅惹味!另外我哋都叫咗一碟黯然銷魂炒飯☺️估唔到整個炒飯都有啲功架!做到炒飯基本要求粒粒分明同彈牙😙配菜簡而精,少量嘅紅蘿蔔、蛋花碎提升爽口嘅感覺!味道鮮味唔會淨係得個咸字👍🏻總括嚟講都係一碟出色嘅炒飯👍🏻最後仲叫咗杯熱情果梳打😎嚟到嘅份量真係嚇親!有濃郁嘅熱情果味道都幾好味,份量絕對可以share兩個一齊飲🧃🧃值得一題,十二味裝修都幾有特色,特別係好有中國風嘅特色窗花,特別為大家揀咗一個打卡位,去開土瓜灣店嘅可以試吓呢個位置,會影到靚相🏮☺️

黯然銷魂炒飯

熱情果梳打

黯然銷魂炒飯
熱情果梳打
2022-10-29 86 views
呢排好鐘意食辣,見到朋友屋企附近竟然有呢間,仲有我鐘意既乾鍋,即刻試試。呢到用qr code落單,非常方便。裝修都幾靚乾鍋 (5餸)- $ 238我平時食開果間都係可以揀餸既,但就一人size咁上下,咁我預計呢到模式差唔多,份量應該都差唔多啦。點知!個碗成個臉盤咁大,真係好正!一上台就聞到香辣味,入面辣既調味好多,有乾辣椒、青辣椒、辣椒醬等等。我地叫左小辣,有午餐肉、肥牛、蒿筍、魚腐同寛粉。午餐肉有煎過,好香口。肥牛份量超多,夠牛味又有辣味,滋味。篙荀夠爽口。魚腐有驚喜,辣味加上外皮甜甜地咁,有層次。寛粉煙韌彈牙,好入味。白飯 - $12食乾鍋真係要配返碗靚仔,中間balance下。靚仔粒粒分明。紅糖糍粑 - $48 呢個甜品基本上見到都會叫,因為真係好好食!外國炸到超脆,入面係軟林林既糍粑,重點係呢到整到一啲都唔痴牙,外面有大量好香既黃豆粉,加上紅糖醬,大推!桂花酒釀 - $38 呢個特飲係好飲酒釀丸子個湯咁,係米酒加熱再雪凍咁,米酒味好重,桂花味都好香,配辣野食好解辣。

呢到用qr code落單,非常方便。

裝修都幾靚

乾鍋 (5餸)- $ 238

白飯 - $12

紅糖糍粑 - $48

桂花酒釀 - $38

2022-10-13 78 views
/ /土瓜灣川菜控必到🌶環境闊敞,座位都好舒適仲有燈籠傳統中國風嘅裝飾🏮水煮牛肉🐮叫咗BB辣,望落真係超辣咁!勁多辣椒🌶️牛肉吸哂湯底嘅味,好惹味入面仲有寬粉、窩荀添!燒椒皮蛋皮蛋好新鮮,食落好彈牙蛋黃呈鮮黃色,味道甜甜辣辣咁✨黯然銷魂炒飯炒飯粒粒分明,食落好惹味麻麻辣辣咁,仲加左啲叉燒、蝦仁超有鍋氣!📍 十二味 (碧麗花園) (土瓜灣)土瓜灣庇利街23號碧麗花園地下8號舖#土瓜灣美食 #香港美食

/ /
土瓜灣川菜控必到🌶
環境闊敞,座位都好舒適
仲有燈籠傳統中國風嘅裝飾🏮

水煮牛肉🐮
叫咗BB辣,望落真係超辣咁!
勁多辣椒🌶️牛肉吸哂湯底嘅味,好惹味
入面仲有寬粉、窩荀添!

燒椒皮蛋
皮蛋好新鮮,食落好彈牙
蛋黃呈鮮黃色,味道甜甜辣辣咁

✨黯然銷魂炒飯
炒飯粒粒分明,食落好惹味
麻麻辣辣咁,仲加左啲叉燒、蝦仁
超有鍋氣!

📍 十二味 (碧麗花園) (土瓜灣)
土瓜灣庇利街23號碧麗花園地下8號舖

#土瓜灣美食 #香港美食
2022-10-12 90 views
嗜辣之人一定要試呢間,啲辣度唔惹少,中辣辣到噴火同麻痹🥵 而且係重口味嘅辣,帶點香油同鹹鮮味😙 座位好多,空間感足,唔會坐得好逼。經典香辣鍋 $202大大份嘅香鍋絕對係十二味嘅特色,差唔多3-4人嘅份量,每份配料起碼有7,8件,配料揀咗金錢肚、墨魚丸,寬粉,蓮藕片,薯條,香辣惹味👍🏻川式口水雞 $73雞肉滑嫩,口水汁濃郁香辣惹味😍熱情果蘇打 $28食辣野再配一杯清新大大杯蘇打真係超正👍🏻冰涼有氣好爽喉,一飲即刻解辣😙

經典香辣鍋 $202

川式口水雞 $73
雞肉滑嫩,口水汁濃郁香辣惹味😍

熱情果蘇打 $28

2022-10-03 62 views
-🐟朋友介紹呢間酸菜魚話超好食😍叫我必需要去試呢間其實我一早已經知道 不過唔知點解一路都冇去試😅佢講到咁嚴重😮必須喎!咁梗係要去食吓啦的確‼️今次試完已榮登我既酸菜魚三甲️‼️❇️人見人愛酸菜魚+薯粉 $286今次我地無揀到辣度 食得出會多左層鮮味😮魚同酸菜既份量都勁多魚肉超嫰滑 完全唔多骨 😍岩哂我裡面除左其本魚片、荀、酸菜同薯粉仲有雞髀菇片 同樣都好入味👍🏻❇️蔥油拌麵 $38麵質雖然好腍 但仍然保持到少少彈牙 蔥油夠哂香😆以呢個份量來講 perfect池 兩個人都好夠食❇️乾扁四季豆 $68完全冇諗過可以咁大碟😮炒得好好味😋唔油膩 抵食‼️🍹熱柚子茶 $28🍹美滋滋芒果梳打 $28

🐟朋友介紹呢間酸菜魚話超好食😍叫我必需要去試
呢間其實我一早已經知道 不過唔知點解一路都冇去試😅
佢講到咁嚴重😮必須喎!咁梗係要去食吓啦
的確‼️今次試完已榮登我既酸菜魚三甲️‼️

❇️人見人愛酸菜魚+薯粉 $286
今次我地無揀到辣度 食得出會多左層鮮味
😮魚同酸菜既份量都勁多
魚肉超嫰滑 完全唔多骨 😍岩哂我
裡面除左其本魚片、荀、酸菜同薯粉
仲有雞髀菇片 同樣都好入味👍🏻

完全冇諗過可以咁大碟😮
炒得好好味😋唔油膩 抵食‼️

🍹熱柚子茶 $28
🍹美滋滋芒果梳打 $28
$230 (Dinner)
  • 酸菜魚
  • 蔥油拌麵
  • 乾扁四季豆
我發現👨🏽‍🦱食酸菜魚食上癮之前死都唔食依家耐唔耐就話想食反差大到咁🤷🏻‍♀️怕左佢反正呢間之前一直都想試順便帶兩老一齊食個靚午餐—————————————————————一人一個午餐首先梗係有👨🏽‍🦱心心念念嘅酸菜魚啦話明招牌菜果然無令人失望以午市嘅價錢尼嚟講佢性價比真係非常高份量多,魚肉滑嫩無骨酸味好出好開胃同辣度相輔相成👨🏽‍🦱食到好滿足愛食肉嘅老爸就揀左川香回鍋肉呢個簡直超值,肉量多又惹味最後老爸默默地喪隊 眨下眼佢就清左碟🌝老媽就揀左中島最愛嘅川菜 - 花菜如果見到川菜有呢樣中島係必點因為真係好好味🤤呢度嘅花菜雖然無其他嘅乾身但勝在夠惹味仲有少少五花腩增加風味咁好味中島梗係要搶食啦🤣由於俾老媽點左我最愛中島只好揀第二愛嘅川菜啦 - 香鍋都係貪佢係乾身嘅餸菜🙈裡面除左牛肉外仲有蓮藕大荳芽等配料好似多啦A夢百寶袋咁食極都仲有🤣不過呢個麻辣牛肉香鍋小辣對中島嚟講有啲嗆喉好彩隨餐+$8就有杯特大特飲百香果梳打剛剛好就可以拯救到$8就有大大杯唔係唔叫呀?😌—————————————————————◘ 牛肉麻辣香鍋 $61◘ 酸菜魚 $68◘ 川香回鍋肉 $58◘ 大盆花菜 $60
我發現👨🏽‍🦱食酸菜魚食上癮
首先梗係有👨🏽‍🦱心心念念嘅酸菜魚啦
話明招牌菜果然無令人失望
以午市嘅價錢尼嚟講
佢性價比真係非常高
份量多,魚肉滑嫩無骨
酸味好出好開胃同辣度相輔相成
👨🏽‍🦱食到好滿足
愛食肉嘅老爸就揀左川香回鍋肉
呢個簡直超值,肉量多又惹味
最後老爸默默地喪隊 眨下眼佢就清左碟🌝

酸菜魚
川香回鍋肉
大盤花菜
2022-09-20 52 views
十二味嘅酸菜魚非常出名,所以就約埋朋友去既吓😋🌟人見人愛酸菜魚(加粉條)十二味嘅酸菜魚係用鱸魚整🤩,食落肉質比較細嫩,冇腥味,鮮甜可口😉~食完魚覺得唔夠飽嘅話😅,其實鍋底仲有雞脾菇、酸菜、金菇,同埋萵荀可以食😋~湯底見到用左花椒、泡椒、薑、蒜等等煮製,酸辣度適中😚~粉條係寬粉黎😊,掛湯能力一流,吸哂酸辣湯嘅味,好食👍!🌟熱情果蘇打超大杯蘇打,夠兩個人share☺️,食完辣野飲啱啱好,可以解辣解渴🤗
十二味嘅酸菜魚非常出名,所以就約埋朋友去既吓😋

🌟人見人愛酸菜魚(加粉條)

湯底見到用左花椒、泡椒、薑、蒜等等煮製,酸辣度適中😚~

粉條係寬粉黎😊,掛湯能力一流,吸哂酸辣湯嘅味,好食👍!

🌟熱情果蘇打

#fatxtsimshatsui #fatxmongkok #fatxkaitak #fatxtokwawan #fatxtaiwan #fatxtsuenwan #fatxcentral #fatxnorthpoint #fatxkowlooncity #fatxtsuengkwano #fatxkwuntong #fatxcausewaybay #fatxtuenmun #fatxtsingyi #fatxtaikoktsui ‼️超多分店但平時竟然冇乜留意的川菜 ‼️•① [ 口 水 雞 ] | 推薦🫶🏻估唔到呢個雞咁有驚喜〃•ω‹〃♡肉質非常彈口,而且唔會一味好辣🤞🏻有一種令人食到唔停嘅感覺!之前食過其他餐廳嘅口水雞真係食到好麻痹,唔會特別想再食,但呢間比較之下真係好食好多!|𓋪 9/10•② [ 酸 菜 魚 ( 另加 寛粉 ) ]|估唔到呢度嘅酸菜魚少少遜色😢味道本身不錯的,但略嫌魚唔夠滑。不過加咗寛粉就加返分,果然食酸菜魚一定要食寬粉!|𓋪 7/10·③ [ 麻 辣 雞 翼 香 鍋 ]| 呢度嘅𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝 都真係幾抵食!大大個鍋加埋一碗白飯!雞翼超級惹味,入面仲有土豆條
‼️超多分店但平時竟然冇乜留意的川菜 ‼️

① [ 口 水 雞 ]

| 推薦🫶🏻
估唔到呢個雞咁有驚喜〃•ω‹〃♡
肉質非常彈口,而且唔會一味好辣🤞🏻
有一種令人食到唔停嘅感覺!
𓋪 9/10

② [ 酸 菜 魚 ( 另加 寛粉 ) ]

|估唔到呢度嘅酸菜魚少少遜色😢
味道本身不錯的,但略嫌魚唔夠滑。
不過加咗寛粉就加返分,果然食酸菜魚一定要食寬粉!|
𓋪 7/10
③ [ 麻 辣 雞 翼 香 鍋 ]

| 呢度嘅𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝 都真係幾抵食!
大大個鍋加埋一碗白飯!
雞翼超級惹味,入面仲有土豆條!
加埋飯食真係一啖接一啖!|
𓋪 9/10
④ [ 蔥 油 拌 麵 ]

| 略嫌有少少太油。
不過味道唔錯!|
𓋪8.5/10

⑤ [ Dʀɪɴᴋs : 熱情果梳打//涼茶 ]

|跟𝚜𝚎𝚝 ~|
𓋪7/10

⑥ [ 冰 粉 ]

|好似食川菜一定要加個冰粉~
口感不錯~
滑捋捋!|
𓋪 8/10
Twelve Flavors (Bailey Garden) (To Kwa Wan)
Shop 8, G/F, Bailey Garden , 23 Bailey Street, To Kwa Wan

#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食
#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #TST #tsimshatsui #tsimshatsuifood #tsimshatsuieats #尖沙咀