今年中秋family party,除左食月餅,我仲買咗呢個好特別嘅Cup Cake 扮清糕! 月餅一人一口,cup cake 一人一個,一set 8件剛剛好,Twinkle 扮清糕cup cake 系列以茶餐廳傳統食品為主題,每樣都係好熟悉嘅味道,唔知mix入cup cake style 味道會係點嘅呢?  8個入面,我最感興趣嘅就係菠蘿油。大大塊牛油加咁係cup cake入面,cup cake 面做到就用菠蘿皮一樣,但就冇傳統菠蘿包咁油酥,會唔會先反焗一下再食會好味d 呢?cup cake 出奇地好食,加咁牛油中和咗cup cake 嘅甜味,cup cake 鬆軟,似muffin咁嘅口感,整體平價係8款當中最高! 另一款我最感興趣嘅係紅豆冰~我太愛紅豆了,cup cake上嘅紅豆大大粒已經值回票價,上面嘅cream用紅豆打成,味道好rich 好甜,咬開cup cake入面仲有紅豆茸,surprise surprise! 整體紅豆冰cup cake 都唔太差,只可惜紅豆cream 已經咁rich, 上面再加粗糖,的確有點畫蛇添足... 太甜了。 咁多款扮清糕,雖然我只試食咗兩件,不過

咁多款扮清糕,雖然我只試食咗兩件,不過家人就一人一個食晒,都幾受歡迎。整體comment Cup cake 的確係幾玩野,又的確幾似口味本身嘅味道,但無奈佢始終都係cup cake,對於口味淡的人家黎講又真係太甜了。

單件價 $28/件

另外一題,呢個盒太唔supportive 啦,只係由尖東行到去K11, Cup cake 已經反晒... 認真地要考慮改善一下個包裝啦!

2016-09-15
Celebration
Anniversary
  • 菠蘿油杯子蛋糕
在FB看到不少人推介Twinkle Baker Decor 「扮清糕」的茶餐廳系列,身為甜品魔人的mag點可以錯過。 放工碌去尖東,點知因爲銷情太好,我想買的「扮清糕」已經賣哂,好在店員好好,可以比我hold起第二日再去攞,所以如果想買「扮清糕」的朋友,最好打電話去問下仲有無先哦。 Twinkle Baker Decor鋪面很得意,唔知係咪因爲迎合「扮清糕」系列,裝潢很六、七十年代Retro的感覺,懷舊得來甚型格。 第二日去,就買了「扮清糕」的茶餐廳系列的八款口味同朋友共享。包括:奶醬多、凍檸賓、凍檸茶、港式奶茶、菠蘿油、好立克、紅豆冰 與 咸檸七。 每款$28 另有以下的特別優惠價格 個人最中意係以下幾款: 港式奶茶 這麽多款裏面,外表最平實(?)的港式奶茶居然是我的最愛之一!首先當然是因爲我對茶味甜點的偏好。大大舊忌廉有濃濃的奶茶香味,而蛋糕本身質感鬆軟,不會過硬過濕,而且是茶味蛋糕。整體甜度適中,雖然有很大舊cream,但不會很膩,這麽多款裏面最適合不太偏好甜點的人,因爲口味最容易接受! 菠蘿油 菠蘿油這款是八款裏面最“名副其實”(?)!因爲cupcake的topp

每款$28

另有以下的特別優惠價格

個人最中意係以下幾款:

港式奶茶

首先當然是因爲我對茶味甜點的偏好。

整體甜度適中,雖然有很大舊cream,但不會很膩,

這麽多款裏面最適合不太偏好甜點的人,因爲口味最容易接受!

菠蘿油

菠蘿油這款是八款裏面最“名副其實”(?)!

因爲cupcake的topping真的有菠蘿皮!

店員在購買時有詢問是否即刻食用/帶返屋企,確認後即場將一塊牛油夾入去,yum!

本身以爲菠蘿皮係加上去的,不知如何做到,是連住的,所以一口咬菠蘿皮連牛油連cupcake就perfect。

蛋糕的味道相對比較淡,中和番牛油&菠蘿皮的甜味。

凍檸茶

凍檸茶上面真的有塊滲了糖漿的檸檬,加上迷你飲筒,像真度100%

忌廉同蛋糕都帶著檸檬茶味,喜歡檸檬茶的朋友不能錯過。

咸檸七

檸檬忌廉上放了青檸,加上小量海鹽灑面,吃起來不就正正是咸檸七的味道。

這次是第一次食Twinkle Baker的cupcake,除左外在美,味道都不錯,唔會得個樣,很推薦給大家。

除了cupcake,Twinkle Baker還有donut發售,下次有機會再食!

是日消費:HK$196
2016-09-21
  • 凍檸茶
  • 菠蘿油
  • 港式奶茶
  • 咸檸七
cupcakes 對於我黎講, 係送禮 o既其中一個好選擇~款式 o麻, 外國黎 o既東東... 我食過 o既多數都係好西化...今次响學校附近遇上有我地香港特色 o既 cupcakes 呢~ ;)同 屋企人  / 一班朋友 share 就 arm 曬~ 我地呢 d 有番咁上下年紀 o既港人... 太有共嗚... 忍唔住自 high 影得懶靚啦黎 ark like 啦梗係... (XD 我覺得無修圖黎講, d 相都靚靚丫~)有紙袋都拎得方便 o既~話說我拎住番去上堂, 都唔礙眼~ 呵呵呵~一開始, 我就決定要食我由細到大都最鐘意 o既紅豆冰~食落都幾得意 幾像真, 頂頂紅豆有咬口, 個 cream 甜度剛好 加上佢 夾住啲粗糖粒 咬落脆脆的, 好有童年感~呢個咸檸七 負責食呢個 o既朋友話好咸...哈哈... 食到落底仲有粒咸果肉... 佢猛叫囉... 好在我呢個一向對咸檸七零興趣 o既人無食呢舊姐~ HaHa~ 愛上凍檸賓 o既我, 梗係又霸埋呢件黎食啦~HaHa... 又 cream 係有脆糖粒, 我 buy 呢個口感喎又堅~ 基本上個賓味係靠粒黑加倫子軟糖... 如果能夠再賓 d

同 屋企人  / 一班朋友 share 就 arm 曬~

(XD 我覺得無修圖黎講, d 相都靚靚丫~)
有紙袋都拎得方便 o既~

話說我拎住番去上堂, 都唔礙眼~ 呵呵呵~
一開始, 我就決定要食我由細到大都最鐘意 o既紅豆冰~

[其實我之前去過架喇, 不過呢個味賣曬... 所以我直頭放棄咗食... XD]

呢個咸檸七 負責食呢個 o既朋友話好咸...

哈哈... 食到落底仲有粒咸果肉... 佢猛叫囉...

愛上凍檸賓 o既我, 梗係又霸埋呢件黎食啦~

基本上個賓味係靠粒黑加倫子軟糖... 如果能夠再賓 d 會好 d  o既~

我呢個一向唔𡁻檸檬 o既人, 見得意想試, 不過哥片"蜜jin" 檸檬含一下就同佢 bye bye~
片牛油好快溶... 影完相...

交到負責食 o既朋友手上時... 軟淋淋得很
話說...

我地... 自拍得很 high 也很 kai...

整體感覺其實都幾好, 蛋糕都鬆軟 o既, 只係略嫌稍乾~

若果質感稍為濕潤番 d d, 會更 fit 我口味~

我下次

要再食紅豆冰~

2016-09-28 489 views
尖沙咀twinkle baker decor 比我感覺好公主~ 但今次佢地推出新產品- 茶餐廳系列!一見到茶餐廳系列就覺得好新鮮新奇,估唔到twinkle baker decor會推出呢個系列,佢地一個set有6個cupcake,每個都做得好精緻 好似一個迷你版茶餐佢地分別有咸檸七 奶醬多 紅豆冰 港式奶茶 好立克 菠蘿油~~~Cupcake會用返茶餐廳紙杯裝住,而且有仲有支迷你飲筒插住,每個都好獨特!而我自己最中意係咸檸七同港式奶茶!!睇個咸檸七十足一杯迷你版飲品一樣,蛋糕上面有一支飲筒同一個小青檸,食個時將個小青檸擠汁落個蛋糕上面,感覺完全好似要飲咁!第一啖食落口會覺得咸咸地,因為個個cream會有小小咸味,但之後又有七喜同青檸味道出現,感覺好得意。而且佢連埋個蛋糕食唔會覺得好奇怪咁,我覺得好玩又好食!而港式奶茶睇落好似冇咩特別咁,但好驚喜!呢個cupcake用個平時茶餐廳裝奶茶個杯做個托,令到成個蛋糕真係好似一杯奶茶咁。Cupcake以奶茶做成cream擺係最頂,聞時候會有少少奶茶香味,而且佢會灑一紅茶葉碎係蛋糕上面。食落口第一啖已經完全感受到奶茶香味,慢慢

而港式奶茶睇落好似冇咩特別咁,但好驚喜!呢個cupcake用個平時茶餐廳裝奶茶個杯做個托,令到成個蛋糕真係好似一杯奶茶咁。Cupcake以奶茶做成cream擺係最頂,聞時候會有少少奶茶香味,而且佢會灑一紅茶葉碎係蛋糕上面。食落口第一啖已經完全感受到奶茶香味,慢慢食落都唔會覺得好甜,反而越食越覺得自己飲緊一杯奶茶!呢個cupcake真係食多兩個都得!!
2016-09-02
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$140 (Tea)
  • 港式奶茶
  • 咸檸七
1K
2016-09-28 133 views
前陣子老公捧了一盒cup cake回家,中秋節吃cup cake確是比吃月餅有新意,賣相極搞怪,無論是平日腦細萬歲又或是用來做散水餅都ok! 其實Twinkle baker decor我在不同的場合都有見過/吃過,因為賣相精緻,婚宴和event最啱。這一次主題是茶餐廳,茶餐廳是我至愛的飯堂。將茶餐廳常有的食物/飲品擬物法(?)到cupcake之上,原來都幾可愛!你能猜到以上是甚麼嗎?這就是扮清高系列~ 我覺得cup cake沒有過甜是重點,雖然每次食一件已經夠曬數。Total有八款,分別是凍檸賓,凍檸茶,咸檸七,紅豆冰,好立克,港式奶茶,菠蘿油,和奶醬多,每款$28。 這四款是好立克,港式奶茶,菠蘿油,和奶醬多,近距離再拍照留念~其實cupcake一向給我的感覺是「好睇唔好食」。 是晚沖泡一壺花茶再食一件餅賞月,發現我的菠蘿油少了件牛油(汗)不過我覺得還好,上面的菠蘿皮是菠蘿包的味道,像真度100%!老公的咸檸七,吃到中間有粒檸檬乾果,好過癮! 紅豆冰甜甜的,上面的紅豆有嚼勁,中間還有些紅豆蓉,所以小小一件其實挺飽的。 要數我最喜歡的外形cupcake一定是凍檸賓!連檸檬

要數我最喜歡的外形cupcake一定是凍檸賓!連檸檬都可以食的~cream是利賓納味,再加一顆利賓納軟糖,有外表有有內涵!
2016-09-27 135 views
之前係都見到吾少這款叫”扮清糕”的報導,今日去到尖東就找下這間小店啦!~一去到見到一大個玻璃櫃入面已有不同款式的cupcake。。。原來這款茶餐廳系列有8款(奶茶,紅豆冰,凍檸賓,好立克,咸檸七,菠蘿油,凍檸茶,奶醬),款款都勁吸引,仲要做型得意而且十分仔細添,價錢$28/個都合理價喎,又吾知買邊個好,最後我同同事決定每款買左一個返公司同同事分享啦。紅豆冰……上面做型已經同一杯真的紅豆冰十分相似,點知同事一食入面原來入面仲有紅豆餡,吾太甜而且蛋糕仲好香口添。細細個一人一個食下TEA正都爆菠蘿油……..好搞笑係堅有片牛油附上,可以一起食都十分好味道咸檸七……..上面cream有少少感覺似青檸味好清新,有少少糖粒吾太甜,蛋糕都幾香喎,點知一咬入面竟然有片梅的東西係入面,少少酸又開胃感覺即出黎(怪不知係叫咸檸七啦,連入面都做到咁神似),搽左少少牛油吾太膩又可以增加到蛋糕再香

2016-09-26 164 views
甜食CupCake 一向對女孩子來說是不能抗拒的事, 尤其是賣相特別精美的Cup Cake , 簡直令大家都食指大動~ 因為友人的囡囡生日會, 所以我就在Twinkle Bake Décor 買D CupCake 來開心Sharing 啦~ 而我這次買了他們的 的茶餐龐系列 登登登登…好攪笑又好得意的舊式茶記常見的食品飲品 例如這個菠蘿油CupCake, 真係好似菠蘿油的說, 而且他們是你order 時才將果塊牛油放入個CupCake 度, 而面層外皮真的好菠蘿油, 當然下面就真的是CupCake 蛋糕了呢~ 而大家相信一見到這個就知道這是凍檸荼Cup Cake , 除了有整塊檸檬外, 都有焦糖Cream 在Cup Cake 上面, 所以焦糖的甜味同酸度十足的檸檬相輝影, 加上淡淡紅茶味Cup Cake, 不錯. 大家又估唔估到這兩個是什麼? 左邊的是奶醬多 (煉奶加多士粒), 右面的是港式奶茶, 而上面的Cream 就分別以奶油及奶茶味做成 而奶茶的蛋糕底同其他的也徧深色, 不過有淡淡的奶茶味道. 凍檸賓, 還真的有利賓納軟糖果在檸檬中, 哈哈, 又幾似喎. 而紅

而我這次買了他們的[扮清糕By Twinkle] 的茶餐龐系列

登登登登…好攪笑又好得意的舊式茶記常見的食品飲品

而奶茶的蛋糕底同其他的也徧深色, 不過有淡淡的奶茶味道.

而紅豆冰除了有一粒粒紅豆在上面外, CupCake 蛋糕內還有紅豆蓉含在內, 甜味適中.

而咸檸七, 還真是有個青檸在上面, 不過就沒有咸味啦~

每件HKD28, 大家都可以試試扮清糕吧~
2016-09-18
  • 菠蘿油CupCake
2016-09-26 394 views
記得過新年的時候,買了 Twinkle Baker Decor 的蛋糕去朋友家拜年,發現味道不會過於甜漏又有店舖特色,心底裡都幾喜歡這小店,是Kawai 買杯子蛋糕頭三位內!知道佢地有新的Collection,還要是香港人都有共鳴的茶餐廳系列,放工就約埋朋友一齊踩上去,買幾個試試!沒見一排,店舖裝修已變了天,由最初似精品店的樣子變成半開放式,感覺開揚多了,仲加設coffee corner,食件餅飲杯咖啡是完全沒問題,全新形象有點意想不到~ 港式茶餐廳系列改左個有趣的名字-扮清糕,同店家的名字同音呢,而且仲食到蛋糕的糕字,好貼地又傳神,成個系列有八個不同的口味,港式奶茶,凍檸茶,好立克,凍檸賓,咸檸七,紅豆冰,奶醬多菠蘿油。仲會配合不同的招紙,凍飲會加小吸管,遠看好似真的飲品,好細緻!每件$28,一般杯子蛋糕的售價。同場仲有冬甩選擇。我地是放工後飯局前去,所以只揀了幾件分享,店內沒有椅子,但有高身桌可以即食,第一個是咸檸七,店員說是最後一個,所以二話不說就選了它,店員教路,食法是先唧青檸汁到忌廉上再品嚐,而閃閃發亮的是海鹽,加左新鮮青檸,味道都幾似真的咸檸七,蛋糕質感鬆軟適中,入面仲有一

每件$28,一般杯子蛋糕的售價。
同場仲有冬甩選擇。

第一個是咸檸七,店員說是最後一個,所以二話不說就選了它,

店員教路,食法是先唧青檸汁到忌廉上再品嚐,而閃閃發亮的是海鹽,加左新鮮青檸,味道都幾似真的咸檸七,蛋糕質感鬆軟適中,入面仲有一小粒咸檸檬,整體清新不太甜漏。
咸檸七
之後揀了紅豆冰,紅豆Cream Cheese 加入粒粒紅豆,有齊飲筒及匙羹,超精緻,蛋糕入面都有紅豆夾心,紅豆味挺足的,不過就有點甜(因為有糖粒係上面)。
紅豆冰
凍檸賓有糖漬檸檬片加利賓納o者喱糖裝飾著,賣相既可愛又細緻,顏色最突出,忌廉有明顯的提子甜味,糖潰檸檬片酸酸甜甜都幾吸引。
凍檸賓
最後揀了奶醬多,上面有幾粒烘多士,超美的,味道方面好傳神,忌廉有濃濃的奶香及花生香,但蛋糕就沒有夾心了,如果加少少花生醬做內餡就更吸引!
奶醬多
朋友好喜歡食冬甩,見到又想試吃一下,就買了一個分來吃,伯爵茶朱古力味冬甩,比較甜同埋伯爵茶味不夠突出,朱古力比較搶味,而且質感不夠鬆軟,相對來說,有點失色,都是杯子蛋糕最好!
伯爵茶朱古力味冬甩
試左四款港式茶餐廳系列,四款口味都配合本身特質 ,小小的一件做茶點做散水餅都是好選擇又過癮。
2016-09-19
$50 (Tea)
紅豆冰
奶醬多
海倫很喜歡吃甜吃的~而小巧可愛的cupcake也是心頭好呀~記得以前有一家cupcake店有旺角剛開~海倫常常去,但後來就默默結業了...而現在尖沙咀也有一家很可愛的cupcake店 - Twinkle Baker Décor~最近還推出了茶餐廳系列 - 扮清糕呢!!!現在店內還有相關的道具可以讓你拍照~這麼可愛的蛋糕~當然是相機食先!!!這個系列一共有八款cupcake~海倫試了菠蘿油~因為牛油是後來才夾進去的~所以陳列櫃中的是菠蘿包而已喔~ XD而牛油也很快融~所以記得要先吃~菠蘿皮香脆,配搭牛油真是最地道的茶餐廳風味呀!!!其餘還有飲品系列~除了插上小飲管外~連包cupcake的紙都用了茶餐廳外賣杯的款式~實在是非常有心!!!而海倫也吃了檸檬茶口味~蛋糕帶一點檸檬香,而cream中也有糖粒~咬下去脆脆的~而最愛就是上面那片醃漬檸檬~海倫最喜歡這樣的水果片了!!!他們還有在售賣冬甩呢~但矚目程度當然及不上茶餐廳系列啦!!!拿回家吃前先照個相~真的非常可愛!!朋友有吃了其他口味的~一般都表示cupcake不太甜~但就是cream裏面有很多糖粒~咬起來像cream沒有打均勻般~但可能是
海倫很喜歡吃甜吃的~

而小巧可愛的cupcake也是心頭好呀~

記得以前有一家cupcake店有旺角剛開~

海倫常常去,但後來就默默結業了...

最近還推出了茶餐廳系列 - 扮清糕呢!!!
現在店內還有相關的道具可以讓你拍照~

這麼可愛的蛋糕~

當然是相機食先!!!
這個系列一共有八款cupcake~

海倫試了菠蘿油~

因為牛油是後來才夾進去的~

所以陳列櫃中的是菠蘿包而已喔~ XD

而牛油也很快融~

所以記得要先吃~

菠蘿皮香脆,配搭牛油真是最地道的茶餐廳風味呀!!!
茶餐廳系列cupcake
其餘還有飲品系列~

除了插上小飲管外~

連包cupcake的紙都用了茶餐廳外賣杯的款式~

實在是非常有心!!!

而海倫也吃了檸檬茶口味~

蛋糕帶一點檸檬香,而cream中也有糖粒~

咬下去脆脆的~

而最愛就是上面那片醃漬檸檬~

海倫最喜歡這樣的水果片了!!!
茶餐廳系列cupcake
他們還有在售賣冬甩呢~

但矚目程度當然及不上茶餐廳系列啦!!!
冬甩
拿回家吃前先照個相~

真的非常可愛!!

朋友有吃了其他口味的~

一般都表示cupcake不太甜~

但就是cream裏面有很多糖粒~

咬起來像cream沒有打均勻般~

但可能是故意造成這樣的吧?

而好立克味就稍為不夠濃~
飲品系列方面~

大家除了說造型精緻外~

也有說這個概念後新鮮有趣呢~

而且蛋糕以至topping的配搭都有配合到主題~

但吃了咸檸七的朋友說~

cream上面的鹽粒太多了,所以覺得太鹹~ XD

而裏面還有話梅呢!!!
茶餐廳系列cupcake
這一個系列實在太可愛啦!!

實在是送禮自用兩相宜~
2016-09-10
  • 檸檬茶cupcake
  • 奶醬多cupcake
  • 菠蘿油cupcake
2016-09-23 606 views
open rice見cupcake 食評不錯,自己愛茶記食品,又愛甜品(mix 埋一齊的蛋糕仔),等開門買齊8款味道,同家人分享(P.S.太夜到鋪,唔齊款)嘩!㕑窗好吸引,cupcake 好可愛,仲有冬甩造型花心思,有茶餐廳~食系列,飲品系列(凍飲品口味有小飲管設計,好細緻,熱飲有熱飲纸托)-甜品全家福📷📷📷📷📷📷涷檸茶cupcake 檸檬(風乾左)配上頂層檸檬cream ,好清新,咬了一啖蛋糕仔(有淡淡的檸檬味)紅豆冰cupcake除有小飲管,仲有1隻小膠匙(外貌神似)cream 內有红豆,配上小砂糖,似足红豆冰(甜甜的味道),蛋糕仔內加了红豆(感覺似食緊红豆冰)凍檸賓cupcakecream 轉了紫色(有淡淡利賓納味),面有紫色碎糖(好靚好sweet),蛋糕有少少檸檬味咸檸七cupcake頂有青檸(好酸呀)cream 有鹽woo, 配上檸檬味cream,多層次味道(仿咸檸七的味道)不錯,蛋糕淡左(可能要突出cream 咸檸七的味道)我最愛熱奶茶試下奶茶cupcake 先cream 仿似台式奶茶味道(少左茶記奶茶的濃茶味)蛋糕是清蛋糕,比起凍飲系列,蛋糕仔失色左d好好……好立克好立
(P.S.太夜到鋪,唔齊款)
嘩!㕑窗好吸引,cupcake 好可愛,仲有冬甩
造型花心思,有茶餐廳~食系列,飲品系列
(凍飲品口味有小飲管設計,好細緻,熱飲有熱飲纸托)

甜品全家福📷📷📷📷📷📷
涷檸茶cupcake
紅豆冰cupcake
除有小飲管,仲有1隻小膠匙(外貌神似)

凍檸賓cupcake
咸檸七cupcake
頂有青檸(好酸呀)

我最愛熱奶茶
試下奶茶cupcake 先
好好……好立克
好立克cupcake
有餅乾(增加口感),cream 有好立克味道,配上粒好立克糖(味道好sweet)
底下是清蛋糕(失色)
奶醬多cupcake
外貌好得意,有3粒脆多士粒,cream 有濃郁的奶醬味道(好似食緊奶醬多)
蛋糕是清蛋糕、,配上奶醬的味道,平衡返膩的味道
可愛的
菠蘿油cupcake
外表好可愛
外面麵包皮少左d脆卜卜皮,配上牛油(也像菠蘿油)底下清蛋糕,平衡了牛油的油膩感
p.s.牛油快溶(店員會用保鲜纸包好牛油,另外存放,要主動叫店員,跟牛油,唔係……回家,變左菠蘿包了)
蛋糕$28個,試齊8個款要$224(味道創新,末食過,可以試下
另外朋友買了冬甩……試左伯爵茶,最濃味
2016-09-20
$224 (Lunch)
  • 茶餐系列
2016-09-22 103 views
剛過去的中秋節沒有食月餅,係食糕糕。到底係咩糕?扮清糕?「扮清糕」是Ben sir 改的名字,cupcake 口味是香港茶餐廳有的飲品及食物,好有香港特色。門口已看到一個個杯子蛋糕放在透明玻璃櫃,每個是$28。首先品嚐 菠蘿油 及 凍檸茶,菠蘿油質感不是海棉蛋糕,有點似菠蘿包的酥皮,外賣的時候店員才將軟滑的厚牛油放入去。而凍檸茶忌廉上加了糖粒,我覺得有點甜,而檸檬片乾果酸酸的。當中最多就是奶茶味,忌廉濃而不膩,甜度適中,很喜歡茶味,而蛋糕質感也算鬆軟。還有好立克味道也不錯,不會太甜。至於凍檸賓、紅豆冰、咸檸七等忌廉上也有糖粒,我會覺得偏甜。杯子蛋糕賣相確實精緻,不過包裝盒設計就一般,回到家蛋糕已經全部倒下。還有味道方面,建議可以少甜,較適合香港人口味。
剛過去的中秋節沒有食月餅,係食糕糕。

到底係咩糕?扮清糕?
門口已看到一個個杯子蛋糕放在透明玻璃櫃,每個是$28。

好立克味道也不錯,不會太甜。

至於凍檸賓、紅豆冰、咸檸七等忌廉上也有糖粒,我會覺得偏甜。
2016-09-21 107 views
Twinkle Baker Decor聽聞最近有茶餐廳主題杯子蛋糕😍作為茶記愛好者一於一試茶餐廳系列杯子蛋糕共有8種:1.菠蘿油杯子蛋糕: Cupcake面上有一整片菠蘿包皮 夾著一塊厚厚的牛油邪惡吸引。愛菠蘿包又愛蛋糕的我,喜歡哦2. 好立克杯子蛋糕: 細細個只愛喝阿華田,大個後喜歡好立克杯子蛋糕以好立克餠和好立克糖裝飾,我童年的零食阿3. 奶醬多杯子蛋糕: 唧上煉奶的杯子蛋糕,奶醬味撲鼻哦,小朋友會喜歡4. 紅豆冰杯子蛋糕: 有一隻小匙羹放在紅豆忌廉上,更有紅豆粒哦。5. 奶茶杯子蛋糕: 圓圓的一堆濃稠忌廉,奶茶味蛋糕要配上奶茶一杯。6. 咸檸七杯子蛋糕: 有青檸和海鹽粒的是咸檸七哦,咸咸的蛋糕。7. 凍檸賓杯子蛋糕: 有一粒紫色 利賓納糖果的裝飾,甜甜酸酸,便是凍檸賓囗味了。8. 凍檸茶杯子蛋糕: 有有片茶色檸檬片,是什麼,應該估到吧。帶有檸檬茶味道蛋糕。
Twinkle Baker Decor

聽聞最近有茶餐廳主題杯子蛋糕😍作為茶記愛好者一於一試
茶餐廳系列杯子蛋糕共有8種:

邪惡吸引。愛菠蘿包又愛蛋糕的我,喜歡哦

杯子蛋糕以好立克餠和好立克糖裝飾,我童年的零食阿

2016-09-21 97 views
係尖東揾朋友食飯時,無意發覺意間Cupcake店。裝修十分吸引,所以走入鋪頭睇下啦店內展示一張海報茶餐廳系列口味有八款選擇:港式奶茶、菠蘿油、奶醬多、凍檸茶、凍檸賓、咸檸七、好立克、紅豆冰。全部味道感覺好熟悉^_^除Cupcake外,仲有不同款式冬甩^_^Cupcake我選左三款 ($28個),價錢偏貴。菠蘿油 即時加塊鮮牛油落cupcake 口感同像真感好高。奶醬多Topping Cream好香滑,味道同原本奶醬多味好似凍檸賓造型上竟然有塊真檸檬同飲管,好攪笑^_^味道方面,cream是苺醬酸甜味道,女生最愛^_^冬甩我選左四款($12個)尺寸比較小,可以選多個嘗試不同口味。伯爵茶朱古力 甜味 伯爵茶好濃綠茶杏仁 甜味楓糖煙肉 咸味紅莓香草忌廉芝士 咸味^_^港式茶餐廳系列Cupcake ,創新mix&match,造型特別味道好味。
係尖東揾朋友食飯時,無意發覺意間Cupcake店。
裝修十分吸引,所以走入鋪頭睇下啦
店內展示一張海報
茶餐廳系列口味有八款選擇:

全部味道感覺好熟悉^_^
除Cupcake外,仲有不同款式冬甩^_^
Cupcake我選左三款 ($28個),價錢偏貴。

菠蘿油

即時加塊鮮牛油落cupcake 口感同像真感好高。
奶醬多

Topping Cream好香滑,味道同原本奶醬多味好似

凍檸賓

造型上竟然有塊真檸檬同飲管,好攪笑^_^
味道方面,cream是苺醬酸甜味道,女生最愛^_^
冬甩我選左四款($12個)
尺寸比較小,可以選多個嘗試不同口味。

伯爵茶朱古力 甜味 伯爵茶好濃

綠茶杏仁 甜味

楓糖煙肉 咸味

紅莓香草忌廉芝士 咸味

^_^港式茶餐廳系列Cupcake ,
創新mix&match,造型特別味道好味。
2016-09-20 333 views
有天到尖沙咀好時中心取物時行經看見店家推出了茶餐系列杯子蛋糕,它們憑著可愛的外表加上熟悉角的口味,最終我敗了8款Cup Cake回家嘻嘻~店內裝飾都挺骨子,就係下面那張*扮清高*Poster引到我跌錢喇!味道方面有奶醬多,菠蘿油。還有港式奶茶,好立克,凍檸茶,凍檸賓,紅豆冰和鹹檸七各$28/件。當中最like奶醬多和盞鬼的菠蘿油,店員好認真哋包了一件小牛油給我回家給菠蘿油造型認真抵C呢,而味道方面都好傳神,所有口味都配合本身特質 ,小小一件做茶點認真過癮
味道方面有奶醬多,菠蘿油。
2016-09-14
Type of Meal
Other
一連幾日中秋假期,當然比自己鬆一鬆,嘆一嘆 多謝Twinkle Baker Décor 準備左最新推出的扮清糕系列比我在家慢慢享受 Twinkle 門市位於尖東,搶眼既燈牌,再加上店鋪精緻的擺設 還有就是各式各款的Cupcake 系列,愛甜的我真的流晒口水 今次Twinkle 推出的扮清糕系列一共有9款Cupcake 以茶餐廳飲品和食品做主題 包括有港式奶茶、凍檸茶、菠蘿油、奶醬多、好立克、凍檸賓、咸檸七及紅豆冰 十分創新兼具Gimmick Twinkle 扮清糕系列的橙色包裝盒也相當搶眼 今次一共試了6款Cupcake 菠蘿油是我在舊式茶餐廳最愛吃的 意想不到是菠蘿油Cupcake 都有同樣的風味 真的是原件牛油加上脆脆菠蘿皮做蛋糕面 Cupcake 很可口 另外咸檸七與平常飲的都很相似 帶少咸及檸味的忌廉,不會太酸 加上蛋糕鬆軟,配搭清新 還要用上裝檸茶的紙杯印花,加上飲管 蛋糕師傅真係別出心裁 還有最愛飲港式奶茶 Cupcake 都能做到奶茶香,忌廉很滑口 真的像在飲奶茶一樣 款款扮清糕系列創新又好味 確實是大人小朋友都會歡喜 做送禮、散水餅又一大選擇 Lov
一連幾日中秋假期,當然比自己鬆一鬆,嘆一嘆

以茶餐廳飲品和食品做主題

意想不到是菠蘿油Cupcake 都有同樣的風味

真的是原件牛油加上脆脆菠蘿皮做蛋糕面

Cupcake 很可口

另外咸檸七與平常飲的都很相似

帶少咸及檸味的忌廉,不會太酸

加上蛋糕鬆軟,配搭清新

還要用上裝檸茶的紙杯印花,加上飲管

蛋糕師傅真係別出心裁

還有最愛飲港式奶茶

Cupcake 都能做到奶茶香,忌廉很滑口

真的像在飲奶茶一樣

款款扮清糕系列創新又好味

確實是大人小朋友都會歡喜

做送禮、散水餅又一大選擇

Love a Little More Each Day a Chai 阿柴

2016-09-03
TakeAway
$100 (Tea)