2018-06-28 1908 views
朋友昨天生日,所以上星期已訂了蛋糕昨天拿,但店員竟然同我講話佢地同事唔記得落單!叫我另外選擇一個蛋糕就算。問題是,選擇另一個蛋糕不是問題。而是本身訂左的生日牌都無!請改善你們內部的行政流程,這行為簡直不能接受!

問題是,選擇另一個蛋糕不是問題。而是本身訂左的生日牌都無!

請改善你們內部的行政流程,這行為簡直不能接受!
2018-05-06 1764 views
朋友飯聚,去到飲飽食醉,臨近尾聲之際,有人突然拿出一袋東西,說有甜品下場,Cupcake是也。有些人已飽到嘔茄,再好食的甜點也耍手擰頭,但我始終有著甜魔基因,吃一件半件杯子蛋糕,問題不大。話時話,Twinkle的杯子蛋糕,孤陋寡聞的筆者是首次品嚐。 原來都很多款口味,有些都幾玩嘢,譬如菠蘿油、奶醬多、港式奶茶、紅豆冰等口味,但又玩嘢幾地道,岩晒我呢啲香港仔。 試了阿華田口味,忌廉幾滑,加埋十足十的阿華田味道,兒時回憶番晒嚟,90後,甚或00既朋友,可能唔會明白。 另一款的龍鳳檸樂口味,蛋糕之上的一顆可樂糖,以及小飲管,已經贏晒。整體味道偏酸,可樂糖成為了Balance的重點,蠻有趣的。 好多扮清糕口味都可即場買到,但以上說的兩款,需要四天前預訂,多謝朋友既心意。下次試試奶醬多,會唔會厚多士?哈哈~

下次試試奶醬多,會唔會厚多士?哈哈~
你睇佢表面係一個壽包,其實佢係媲美古惑的槍既蛋糕,擅長將中式既特色融入西式既糕點,慶祝生日又多個選擇。有唔同既報章報道,見到好似中式杯咁既cupcake,仲有明星黎過食架。見到有兩個蛋糕櫃,放滿左好多好靚好有心機設計既蛋糕,cupcake都扮到好中式同混入左一啲中式既口味。蛋糕盒大大個,好鮮色之外都設計得好精美。今次食左《福滿小壽桃》($328),真係整得勁似,成個勁大個既壽桃咁放左係個面度,送俾朋友仔慶祝肯肯定有驚喜呀。成個蒸籠用上左白朱古力食得架,壽桃用香桃忌廉同泡芙,真係激似樣,内籠就係士多啤梨加雲呢拿吉士同海綿蛋糕,真係超有創意呀。店名:Twinkle Baker Decor地址:尖沙咀麼地道63號好時中心2樓282號舖銅鑼灣希慎道8號G02號舖上環德輔道中199號無限極廣場1樓Arcade Space 02號舖餐牌:

蛋糕盒大大個,好鮮色之外都設計得好精美。

店名:Twinkle Baker Decor
地址:尖沙咀麼地道63號好時中心2樓282號舖
銅鑼灣希慎道8號G02號舖

餐牌:
2018-02-03
TakeAway
$150 (Tea)
  • 福滿小壽桃
2018-01-01 1265 views
專登嚟買呢間嘅cupcakes,因為見佢哋嘅造型幾得意,價錢又唔貴,28蚊起已經有一個,仲要買5送1!最緊要第一時間買個呢度最hit嘅<凍檸茶扮清糕>,真係好cute,佢哋連個cupcake紙都用埋凍飲外賣杯嘅造型!呢度有好多款架,咸檸7~好立克~熱奶茶~熱檸蜜~紅豆冰,仲有其他唔記得咗名
2017-09-12 3066 views
是日替友人慶生 一行四人食晚飯 年年都半磅蛋糕?食到悶嘍 今年黎搞搞新意思 齊齊扮清糕初體驗尖沙咀分店就在好時沙嗲那商場 算是易找也近尖東站的 到店才知道想試的菠蘿油、西多士等口味是要預早幾天訂購的好啦 在現有的尋找美味~~在買5送1的誘惑下 決定買咁多款(但紙盒卡不住蛋糕,引致少量地震,詳情後文再述)芝麻糊扮清糕 新口味 港式奶茶扮清糕 大家最愛這款 奶茶香醇 Cream夠滑好立克扮清糕 OK 有點太甜咸檸七扮清糕 賣相可愛 但也嫌偏甜凍檸茶扮清糕 都係賣相可愛之選 但覺得上面的糖霜有點不搭 但就影相功能 OK既總體黎講,每件都在各有特色,可以試試。但係唔肯定係d cake整細左 定個紙盒訂大左 個紙盒既位係卡唔住蛋糕的 我地用手小心托底 但離不了店面幾步 已經有數個倒塌前往晚飯地店時 尖沙咀人多 再踫撞兩下 感到很心痛例如缺角的港式奶茶 幸好用啲紙卡都遮到 (見下圖) 所以諸君欲試 一定要小心小心小心拎啊(很重要所以說3次)

好啦 在現有的尋找美味~~
在買5送1的誘惑下 決定買咁多款

(但紙盒卡不住蛋糕,引致少量地震,詳情後文再述

芝麻糊扮清糕 新口味

Celebration
Birthday
1K
2017-08-03 4529 views
聽過好多人介紹呢間餅店嘅杯子蛋糕,一直都未有機會試,反而見到最近佢地推出左新系列嘅迷你版果香蛋糕,不過留意,呢套蛋糕暫時只係喺銅鑼灣店限量有售,如果好似我咁,唔方便過海的話,就要預先喺網上訂購,再揀尖沙咀店自取。呢間分店位置闊落,提供數個位,客人可以堂食。【盛夏果香】系列一共有五款,可以單獨購買,定價 $42/$45,亦都可以以優惠價 $198試哂五款。件裝蛋糕分別有香芒泡泡圈、花漾荔枝、青蘋透心、甜甜草莓酪、清風柚子撻,造型好靚,而味道都唔錯,要黎做下午茶最適合不過。青蘋透心 ($45/件)個人認為「青蘋透心」嘅賣相最吸引,像真度高,用青蘋果乳酪慕絲、青蘋果茸、雲呢拿海綿蛋糕夾層做成。表面做成啫喱狀,乳酪味道唔酸,慕絲細滑,青蘋果茸當中仲有明顯嘅果粒,酸味突出,口感豐富,味道清新蛋糕軟硬適中,因為即時食用,都保持鬆軟,蛋味挺香。蘋果椗以黑朱古力製作,以杏仁脆餅為底部,不過食落已經唔變腍甜甜草莓酪 ($45/件)以草莓乳酪慕絲、草莓餡、雲呢拿海綿蛋糕夾層製成,餡料中加有少量草莓粒,以白色朱古力粒做成草莓樣、朱古力做草莓錠,同樣用杏仁脆餅墊底。表面呈半透明,好似草莓味嘅啫喱,甜度較高。慕

青蘋透心 ($45/件)

蛋糕軟硬適中,因為即時食用,都保持鬆軟,蛋味挺香。
蘋果椗以黑朱古力製作,以杏仁脆餅為底部,不過食落已經唔變腍

青蘋透心

甜甜草莓酪 ($45/件)
以草莓乳酪慕絲、草莓餡、雲呢拿海綿蛋糕夾層製成,餡料中加有少量草莓粒,以白色朱古力粒做成草莓樣、朱古力做草莓錠,同樣用杏仁脆餅墊底。表面呈半透明,好似草莓味嘅啫喱,甜度較高。慕絲混合草莓粒,食落唔會太單調。

香芒泡泡圈 ($42/件)
以芒果慕絲、乳酪啫喱、雲呢拿海綿蛋糕夾層製成,底層同樣以杏仁脆餅襯托,頂層白色為自家製作的椰子棉花糖,設原個蛋糕,做成甜甜圈形。食落清新不膩,只係芒果嘅味道唔算好突出。

清風柚子撻 ($42/件)
用上100%日本高知縣急凍柚子汁製作柚子忌廉,配上以杏仁脆餅包裹嘅雲呢拿海綿蛋糕,賣相係眾多款式中較普通,味道亦然。
食落明顯柚子香,比預期之中酸一點,不苦。因為中間冇餡比較單調,入口有柚子香,但後續都似以餅乾味為主。

花漾荔枝 ($42/件)
另外比較吸睛嘅係呢款花漾荔枝
設有原個蛋糕,面頭精緻透明嘅係用荔枝甜酒做成嘅啫喱,加入少量食用花,底層係以荔枝玫瑰紅桑子慕絲、新鮮紅桑子同雲呢拿海綿蛋糕夾層製成。餡料配有少量紅桑子果蓉,食落唔會太甜。
盛夏果香

花漾荔枝

2017-08-01
Tea
青蘋透心
盛夏果香
花漾荔枝
驚喜!色香味俱全,令人精神為了一振。陪鬼馬有heart朋友去訂散水餅,佢真的做左好多research, 最後決定去尖沙咀試味再落訂。真係估佢唔到尖沙咀一個咁唔起眼的商場有間有heart糕餅店。一二樓都係吉舖、古董店、細小的美容院。冷清陰沉的商場突然有間燈火通明,門面光鮮的舖,得一個學生妹妹看舖,舖細細,但都有十幾款cake, coffee, 花茶可外賣。因為呢間舖本身係做蛋糕裝飾起家,店內陳列多種糖珠及其他專業蛋糕裝飾,大開眼界,佢並唔係餐廳或cafe, 基本上係無位坐。店員妹妹見我等朋友而企左好耐,開左張細檯俾我坐先有"堂食"朋友target的港式茶餐廳口味cupcake好特別,有好立克味,紅豆冰味,檸茶味等等,熱飲味cupcake用咖啡杯卡紙裝飾,凍飲味就有支迷你飲管仔。相當有心思,蛋糕裝飾專家果然寧舍不同。第二驚喜係cupcake味道相當好,真係高質過婚禮食個d好多。蛋糕上的cream唔係得個甜字,係好有層次感,好立克cream上有好立克粉同一粒好立克糖,先是質感再有香氣,cream甜而不膩,連個蛋糕本身的味道都好好。食得出佢放左茶葉或檸皮。唔似出面普通cupcake上面crea
驚喜!色香味俱全,令人精神為了一振。

第二驚喜係cupcake味道相當好,真係高質過婚禮食個d好多。蛋糕上的cream唔係得個甜字,係好有層次感,好立克cream上有好立克粉同一粒好立克糖,先是質感再有香氣,cream甜而不膩,連個蛋糕本身的味道都好好。食得出佢放左茶葉或檸皮。唔似出面普通cupcake上面cream就靚,個cake就又硬又乾。
咖啡好香,我飲的花茶的香氣都相當特別,我真係未飲過咁多個herb混埋的花茶,見到有d圓頭菊花,好靚好可愛,賞心悦目,連個茶包袋都是半透明布袋,我特登咬下,真係唔會爛,即刻映底個牌子,第時送禮自用開cafe都可諗諗佢。

"堂食"期間仲有兩個富貴靚太熟客特登來買cake, 佢一買就兩三個磅蛋糕。舖頭除左港式茶餐廳口味仲有好多花果香系列的磅蛋糕。我不嬲唔係好食磅蛋糕,覺得好硬好實,但見到呢度有試食,一試難忘,玫瑰同檸檬都好好味,飾面都好靚,好多花瓣,又好香,真係送禮唔失禮。

我最後買左檸檬磅蛋糕去請老師同學食,佢地都好鐘意食。個磅蛋糕仲好抵60幾70蚊,cupcake因為逐個整手工貴要成28蚊一個。(朋友真係好錫佢d同事)
我朋友訂十幾件自取。

好似訂貨1000以上包送,1000以下加運費。但我聽得唔係好清楚。

我下次經過尖咀都會去買磅蛋糕做生日蛋糕。

• 磅蛋糕 花茶 cupcake
小小的cupcake常在下午茶中見到。在蛋糕上唧花,裝飾得美美的很吸引普遍的款式都是花朵、蝴蝶之類。口味的話就是甜 (?) 還有吃過檸檬口味的也很喜歡最近發現一家店子的cupcake是以「港式」和「糖水」作為主題製作感覺滿有趣,剛好那天出尖沙咀知道有一家分店在看展覽的附近就去了一趟看到玻璃櫃內的cupcake覺得很可愛啊~像一些飲品口味就附有茶餐廳款式的「杯子」可惜我外帶回家,拆後才發現「杯子」沒有了 QAQ「港式」是茶餐廳飲品系列,選了 好立克扮清糕 ($28) 上邊的那塊餅乾不知是不是我拿得不穩的關係,回到家已經掉了下來 ( >﹏<。)還有細個很喜歡吃的好立克麥芽糖!蛋糕亦有好立克的麥香味道凍檸茶扮清糕 ($28)凍檸茶那個很可愛啊!除了檸檬片,還插上了飲管~看起來很神似呢不過大概是因為焦糖的關係,稍微覺得檸檬片有點甜~會較喜歡帶酸味多一些的忌廉中有少許的茶味,還有一些糖粒 (,,Ծ▽Ծ,,) 讓口感豐富點底下的那個是「檸檬茶」牛油蛋糕來喔~吃落不會很乾身,還頗香的。糖水系列~同樣是將原本液體狀的變成固體蛋糕!杏仁露扮清糕 ($30) 清香的杏仁味頗濃。除了放置在忌

可惜我外帶回家,拆後才發現「杯子」沒有了 QAQ
「港式」是茶餐廳飲品系列,選了 好立克扮清糕 ($28)
還有細個很喜歡吃的好立克麥芽糖!蛋糕亦有好立克的麥香味道
好立克扮清糕
凍檸茶扮清糕 ($28)

凍檸茶扮清糕
糖水系列~同樣是將原本液體狀的變成固體蛋糕!
杏仁露扮清糕 ($30)
清香的杏仁味頗濃。除了放置在忌廉上的一粒杏仁,還有一些杏仁碎
雖然是牛油蛋糕,但吃的時候也有淡淡的杏仁香~推介給喜歡飲杏霜的朋友喔 (๑>◡<๑)
杏仁露扮清糕
芝麻糊扮清糕 ($30)如果要說味道最濃的話,四款當中非這款莫屬!(੭ु≧▽≦)੭ु 由頂層順滑而不太甜膩的忌廉至到蛋糕也用上了濃厚的黑芝麻還在忌廉上添加黑芝麻粒~讓「芝麻糊」的味道更為豐厚
芝麻糊扮清糕
Other Info. : 這間店有立食的位置,在附近的話又想吃一件小蛋糕可以考慮看看呢 結合了西方甜點和港式茶餐廳、中式糖水的Cupcake,滿有特色 (✪ω✪)
2017-05-01
芝麻糊扮清糕
難得與男朋友來到尖沙咀吃中午飯, 吃飯後走過尖東這一帶, 尖東算是尖沙咀旺中帶靜的核心地帶最近留意到TBB某一個以馬家做主持的飲食節目, 介紹尖東這裏有一間特色cupcake店, 難得今天來到尖沙咀, 順帶來這裏買來試試..原來除了以港式飲品做主題之外, 還有中式甜品的cupcake味道選擇的確太多了, 最後挑選了四款新式口味四款口味分別是凍檸茶, 鹹檸七, 芝麻糊以及杏仁霜四款的cupcake口味頗為特別鹹檸七給凍檸茶造型特別, 兩款分別有飲筒插在蛋糕上面這款鹹檸七的蛋糕除了有青檸之外, 鬆軟的蛋糕入面也有一粒鹹檸檬核在內, 口感咸咸甜甜, 十分特別, 誰說普通一個杯子蛋糕不能做出鹹味口感?芝麻糊的杯子蛋糕, 傳以黑色做主除了黑芝麻加入奶油外, 連杯子蛋糕也散發淡淡芝麻香除了鹹檸七的杯子蛋糕外, 最期待有特別衝擊的就是這個凍檸茶杯子蛋糕上放了一塊糖漬檸檬乾, 賣相相當特別以嗅覺行先, 閉上眼睛真的會令人有錯覺眼前放了一杯凍檸茶檸檬乾是可食用的, 但小妹一向對檸檬有所保留, 總是覺得檸檬帶有苦澀, 只咬了一口便放棄了但無疑檸檬乾是充滿着香濃的檸檬片, 以糖煮製過已缺少了苦澀的口感杯子蛋

味道選擇的確太多了, 最後挑選了四款新式口味

四款口味分別是凍檸茶, 鹹檸七, 芝麻糊以及杏仁霜
四款的cupcake口味頗為特別

鹹檸七給凍檸茶造型特別, 兩款分別有飲筒插在蛋糕上面

芝麻糊的杯子蛋糕, 傳以黑色做主
除了黑芝麻加入奶油外, 連杯子蛋糕也散發淡淡芝麻香

除了鹹檸七的杯子蛋糕外, 最期待有特別衝擊的就是這個凍檸茶
杯子蛋糕上放了一塊糖漬檸檬乾, 賣相相當特別
以嗅覺行先, 閉上眼睛真的會令人有錯覺眼前放了一杯凍檸茶
但無疑檸檬乾是充滿着香濃的檸檬片, 以糖煮製過
已缺少了苦澀的口感

杯子蛋糕已茶做材料, 與奶油一同吃下會有淡淡茶香味, 但相比之下檸檬乾的檸檬香較為濃烈, 應該一次過把三層吃下會更佳吧!

最後一個杏仁霜杯子蛋糕, 媽媽在我忙着洗碗的時候偷偷吃了, 所以小妹未能吃到... 但她很喜歡呢! 不論是正餐或是甜品, 只要能夠與家人一同分享, 已經是一種幸福呢!
2017-05-06
TakeAway
$30 (Other)
今天跟豆丁到科學館,入場前,先在附近買點好吃的。朋友介紹了一家有趣的蛋糕店,就順道在此看看有什麼新奇事物。 因為:母親節快到了,要開始為母親大人找美味蛋糕。經過商場的扶手電梯,來到餅店,豆丁已被多款的小蛋糕吸引了!店內還提供客人品嚐蛋糕的小空間呢!自己和豆丁各選了二款共四件後,在小吧台開始享用了!港式奶茶  本身對奶茶有特別偏好,每次到茶餐廳,都會期望遇到靚靚的港式奶茶。港式奶茶本是香港特有,而每家餐廳的茶底配搭不同,還有特定沖調方式,才能拉出一杯又香又醇又有茶味的靚奶茶。現在杯裝奶茶就變成蛋糕了!今次仲唔一口食左這杯奶茶! 可是外表看來,就不大相信這是奶茶。奶茶概是紅茶底,那麼,顏色上就應該是偏紅/棗紅。但這個港式奶茶扮清糕色澤偏啡。先嚐上方滑滑忌廉,不大覺得有茶味。再來一口忌廉&蛋糕,慢慢咀嚼之時,茶味才出來呢!芝麻糊  灰色的忌廉上,灑有粒粒黑色的芝麻。還有黑色的糕底,總之看到就知道是黑芝麻。忌廉當然是滑溜啦,最重要係不太甜。滑溜的灰色忌廉没有肥膩感,配粒粒脆身芝麻,打造出二種口感。但黑色糕底也有芝麻香味呢!只是比較乾身。  由於這個灰黑的芝麻糊蛋糕有一定的高度,張大口也未能同時
今天跟豆丁到科學館,入場前,先在附近買點好吃的。
朋友介紹了一家有趣的蛋糕店,就順道在此看看有什麼新奇事物。
因為:母親節快到了,要開始為母親大人找美味蛋糕。
經過商場的扶手電梯,來到餅店,豆丁已被多款的小蛋糕吸引了!
店內還提供客人品嚐蛋糕的小空間呢!
自己和豆丁各選了二款共四件後,在小吧台開始享用了!
港式奶茶

可是外表看來,就不大相信這是奶茶。
奶茶概是紅茶底,那麼,顏色上就應該是偏紅/棗紅。
但這個港式奶茶扮清糕色澤偏啡。
先嚐上方滑滑忌廉,不大覺得有茶味。
再來一口忌廉&蛋糕,慢慢咀嚼之時,茶味才出來呢!
芝麻糊
但黑色糕底也有芝麻香味呢!只是比較乾身。
芝麻糊
由於這個灰黑的芝麻糊蛋糕有一定的高度,張大口也未能同時嚐到上下二層。
如果可以把上方的芝麻忌廉塗在乾身糕底那邊,
然後一同品嚐,就可以同時享受三種口感:
滑忌廉,脆芝麻,乾糕底,應該是最好方法。
豆丁則搶著要這2款。
杏仁露
表面有原粒果仁和雪白的忌廉,還有杏仁碎碎。
杏仁露
誰知豆丁竟然把上方的忌廉一舔而盡,只剩下黃色的糕底,就由豆丁慢慢食蛋糕吧!
糕底應該較乾身,豆丁食到整個枱面也是蛋糕碎。幸好店內有紙巾提供。
菠蘿油
櫥窗內的<菠蘿油扮清糕>無牛油。但付款後,職員才補上厚身牛油。
真的有牛油,好邪惡!
菠蘿油表面看來很硬,好似真實的菠蘿飽。
其實豆丁放學後,有時候會食菠蘿包。
難怪豆丁會想吃這款。

在食蛋糕期間,看到店內有試食的盒子,是朱古力及檸檬二款味道。
自己比較喜歡<糖漬檸檬蛋糕>,酸酸甜甜又很清新,
希望能在母親節當天買回去,孝敬母親大人。
其實自己也很想食呢!
Tea
  • 糖漬檸檬蛋糕
2017-05-05 2273 views
以經營烘培裝飾店起家的Twinkle Baker Decor, 開設了兩間分別位於銅鑼灣和尖沙咀的直營店, 除了大玩食字之餘, 更推出了融入本土元素的cupcake - 扮清糕 By Twinkle。尖沙咀分店位於尖東好時中心, 雖然不近地鐵站, 卻對乘搭西鐵的朋友來說卻是十分方便, 尖東站P出口, 不用幾分鐘的路程就到達。店內以白色簡約為主, 燈火通明下, 於這舊式商場形成強烈對比, 亦收outstanding之效。店內設有高檯供堂食, 不過大多都是選擇外帶。玻璃櫥櫃裡的cupcake琳瑯滿目, 精緻吸引, 除主打的cupcake外也有Cake Loaf出售。 以港式茶餐廳經典味道為題材的系列, 創意設計玩味十足, 共有十款口味, 於茶餐廳常叫的凍檸茶、港式奶茶、好立克、紅豆冰、鹹檸七、凍檸賓、菠蘿油、奶醬多等, 還有新推出的港式糖水 - 杏仁露、芝麻糊, 通通都化身成為cupcake, 價錢$28-$30, 定價比其他cupcake過江龍更親民。 外帶的盒子設計得不錯, 方便攜帶, 基座把cupcake 給穩固, 回家途上也不怕東歪西倒, 碰花蛋糕, 店員說不用放進雪櫃

外帶的盒子設計得不錯, 方便攜帶, 基座把cupcake 給穩固, 回家途上也不怕東歪西倒, 碰花蛋糕, 店員說不用放進雪櫃, 室溫的放置就可以, 不過考慮到品質及口感, 還是建議一、兩天內吃掉。
到茶餐廳必定會點的凍飲 - 凍檸茶扮清糕 $28/個
插上飲管和原片檸檬, 造型十足一杯mini版的凍檸茶, 形神俱似, 很可愛。
凍檸茶扮清糕
糖漬的焦糖檸檬片, 除有酸甜的清新芳香味道外, 更有猶如檸檬浸透茶品後的甘澀味, 非常有驚喜。以檸檬茶製成的忌廉, 茶味尚算不錯, 入口帶有檸檬的清酸味, 忌廉細膩綿滑, 表面更有粒粒白糖粒, 令口感層次更為豐富。
凍檸茶扮清糕
同樣是用檸檬茶製成的牛油蛋糕, 牛油味不會過強而搶去了檸檬的酸甜果香。落刀一分為二已感覺到那鬆軟程度, 蛋糕濕潤度不錯, 不會乾巴巴的, 密度亦不算高, 亦不會太過飽滯, 質感和味道都非常似檸茶, 是四款中最為喜歡的。
凍檸茶扮清糕
除凍檸茶外, 到茶餐廳最愛點上的 - 好立克扮清糕 $28/個
好立克扮清糕

好立克味道的忌廉, 灑有好立克粉, 當中加有片好立克的麥芽糖, 豎著半塊麥x他的消化餅, 精緻的賣相, 忌廉唧得粗幼均勻, 口味較凍檸茶來得輕盈。
好立克扮清糕
基座的蛋糕更加入了好立克焗成, 充滿麥芽香, 口感鬆軟濕潤, 加上甜度適中, 恰到好處的質感。整體感覺不錯, 是繼凍檸茶後的另一推薦。
好立克扮清糕
除了茶餐廳的飲品食品外, 更推出港式糖水系列: 杏仁露及芝麻糊的cupcake
杏仁露扮清糕 $30/件
杏仁露扮清糕

杏仁味的忌廉、原粒的杏仁、杏仁碎的裝飾、杏仁味的牛油蛋糕, 完完全全的杏仁, 恰如其分的十分香口。
杏仁露扮清糕
挺身的忌廉經過一晚後才進食仍沒有變形, 味道於四款cupcake中較為清新的一個, 外型屬簡單的, 天然的杏仁味不會甜膩, 沒有過甜的問題。杏仁蛋糕濕度剛好綿密鬆軟, 滿腔的杏仁香盈, 吃下味道感覺頗似杏霜呢。

扮清糕 $30/件
芝麻糊扮清糕

選用了黑芝麻做忌廉和蛋糕, 炭灰的忌廉帶點芝麻的沙感, 濃郁柔滑並重的芝麻忌廉不會過甜, 順滑口感, 猶如吃著芝麻糊般濃厚, 面頭還有黑芝麻粒的裝飾, 令芝麻味更加濃郁又突出。
芝麻糊扮清糕
底下呈炭灰色的牛油蛋糕是芝麻味, 濕潤綿密又不失鬆軟感, 質感沒有想像的膩重, 味道是繼凍檸茶後最濃重的一個。
芝麻糊扮清糕
在蛋糕的範疇裡頭, 最提不起興趣的是面頭佈滿忌廉的cupcake, 那重油膩跟高甜度始終是女生的死敵, 這創意無限的茶餐廳系列卻令我改觀。扮清糕將本土獨有的茶餐廳文化味道化身成西式糕點, 中西合璧的創作, 口味變化上的花心思, 令cupcake不再單是把砂糖送入口的糕點。

$60 (Tea)
2017-05-03 1686 views
和兩老在尖沙咀吃完Brunch, 當然要帶他們在這區逛下, 話就話行下街, 其實有目的, 係想留意下老媽有沒有看中什麼東西, 因為我還未想到買什麼母親節禮物, 只有兩星期時間, 要快手啲啦! 但行下行下, 反而發現了吸引我的東西……走向餅櫃, 細看各款精美的小cupcake, 原來是乜輯「馬家開飯」介紹過的餅店, 當時睇完個介紹已很想去買返幾件試試, 但沒有刻意找尋餅店的地址, 而今日竟然遇上, 一於揀返幾件回家, 和兩老一起嘆杯茶食件餅作為下午茶, 正! 開放式的門口, 很闊敞寬落; 光管的大招牌, 很搶眼奪目。一邊設有一個大餅櫃, 而另一邊則設有一張大雲石枱, 可讓客人即時站在品嚐蛋糕和飲品。餅店的裝潢富心思, 四處貼了介紹產品的海報, 而最搶眼是牆上掛了一大塊茶餐廳環境 poster, 皆因餅店的 cupcake口味跟茶餐廳有關, 好有新意。除產品的海報外, 亦擺放了其他有關蛋糕的產品, 一向愛整野食的我, 就被「Cupcake Factory」系列吸引了, 每杯都有包Cupcake Mix和Frosting Mix, 只要跟住製作指引, 加些材料就可整出三款口味的cupcake
餅店的裝潢富心思, 四處貼了介紹產品的海報, 而最搶眼是牆上掛了一大塊茶餐廳環境 poster, 皆因餅店的 cupcake口味跟茶餐廳有關, 好有新意。除產品的海報外, 亦擺放了其他有關蛋糕的產品, 一向愛整野食的我, 就被「Cupcake Factory」系列吸引了, 每杯都有包Cupcake Mix和Frosting Mix, 只要跟住製作指引, 加些材料就可整出三款口味的cupcake, 又方便又容易成功, 岩晒我開派對時用, 記住先!
觀察完四週, 是時候集中在餅櫃中。究竟餅店有什麼特別吸引我? 皆因這裏所出售的cupcake口味在別的餅店找不到, 是茶餐系列, 即是……還記得「馬家開飯」介紹過咸檸七扮清糕菠蘿油扮清糕, 令我留下深刻印象, 可惜今日它們都沒有出場, 噢! 而今日茶記系列就有可樂煲薑、熱香檸蜜、好立克、奶醬多、紅豆冰和凍檸賓, 六款都好有特色, 點揀好?? 有選擇性困難的我, 就將責任交給兩老, 而我就準備為它們馬上影靚相呃 like, 哈!
可樂煲薑
小時候, 我一作感冒老媽便會整可樂煲薑, 不知是否一種回憶, 她一揀就揀了一個可樂煲薑扮清糕 Coke with Ginger Cupcakes ($28/件)。可樂煲薑是熱飲, 所以配上一個傳統茶記瓦杯的蛋糕托紙,真有心思呀!
可樂煲薑
糕身是朱古力牛油蛋糕, 十足十煲過的可樂色澤, 朱古力味香濃而不甜膩; 蛋糕頂是幼滑薑汁奶油蛋白霜, 但薑味不算突出, 但配上微微辛辣檸薑粒 就不同啦! 唔止呀……還有甜甜地的可樂爆炸糖粒, 那就組成一杯味道多變的可樂煲薑啦! 很討我喜歡!
凍檸賓扮清糕
去茶記老爸會吃奶醬多, 所以以為他會揀奶醬多口味, 但竟然要了一個凍檸賓扮清糕 Iced Ribena with Lemon Cupcakes ($28/件), 難道老爸小時候喜歡飲凍檸賓? 不論如何, 單單賣相已引死人。又要讚一讚, 檸賓是凍飲, 所以蛋糕套上一個茶記的凍飲紙杯蛋糕托, 而蛋糕面是粉紅色的提子味奶油蛋白霜, 再放了一粒提子橡皮糖 和一塊糖漬檸檬乾, 插埋支飲管, 真係想啜一啖, 有趣! 有趣!
糕身是提子味蜜餞牛油蛋糕, 啖啖牛油香,但提子味失色, 但勝在酸酸甜甜的提子味奶油蛋白霜 夠突出, 吃時再連同又煙韌又酸咪咪的提子橡皮糖 糖漬檸檬乾, 味道酸酸甜甜, 正正是凍檸賓。
新推出的糖水系列
店員見我好懊惱, 唔知點揀好, 便向我推介了兩款新口味, 不過並不是茶記系列, 而是糖水系列糖水岩晒我喎! 包括有補腎烏髮的芝麻糊和養顏滋潤的杏仁露, 一於它們吧! 既然係糖水, 盛載它們的蛋糕杯便是中式瓦碗的外貎, 有趣!
芝麻糊扮清糕
芝麻糊扮清糕 Black Sesame Sweet Soup Cupcake ($30/件)頂頭唧上芝麻味的奶油蛋白霜, 四周灑上黑芝麻粒, 而糕身便是芝麻牛油蛋糕。咬一口, 芝麻味香濃, 香滑的奶油蛋白霜上夾雜脆口的芝麻粒, 送上雙重口感, 不錯! 但若然蛋糕內有軟滑的黑芝麻醬, 咁就會更似芝麻糊啦!
杏仁露扮清糕
至於杏仁露扮清糕 Almond Sweet Soup Cupcake ($30/件)配搭更細緻, 面頭是杏仁奶油蛋白霜 加一粒原粒杏仁, 而四周還灑了杏仁碎粒, 糕身則是杏仁味牛油蛋糕奶油蛋白霜 打得很幼滑, 滿有杏仁香, 味道略為偏甜, 但有杏仁粒 蛋糕 一起同吃就岩岩好。糕身鬆軟, 不單止有杏仁味, 內裏還混入了杏仁片, 全件都滿有杏仁香, 製作細緻, 的確好似吃緊一碗杏仁茶。
見老媽在餅店除了細看一系列的扮清糕外, 還定睛在扮清糕旁的餅櫃, 內裏放了三款 Cake Loaf, 難度她喜歡? 不過……她回到家中又細閱磅裝蛋糕的catalog, 究竟她喜歡那款? 不要想太多, 一於在當中揀個作為母親節蛋糕, 相信她也會喜歡。
創意精神就是寶貴的資產, 有創意的產品、有心思產品自然可吸引到大家注意, 吸引到大家去選購, 但這份創意精神必需不斷持續, 就好似這間餅店, 創出茶餐系列後再推出中式糖水系列, 不知稍後還會推出什麼系列, 會否是涼茶系列? 清補涼扮清糕、廿四味扮清糕、夏枯草扮清糕、火麻仁扮清糕……都幾得意, 哈! 或許會否是異國系列? 日本的山葵扮清糕、韓國的泡菜扮清糕、東南亞的喇沙扮清糕、法國的鵝肝醬扮清糕……又得唔得呢? 留待餅店研究吧!
2017-04-30
$38.7 (Tea)
凍檸賓扮清糕
2017-05-01 949 views
today is a public holiday Want a special coffee Wandering around tst east Upper 2 fl of an arcade find some sweet fresh taste Cupcake They are pretty 30$Very characteristic Every one is special and good looking salty lemon 🍋 is so cute double chocolate 🍫 and coffee Sounds like I cannot resist the temptation the lady saleswoman are easy going They put 3 different kinds of cake loaf for trying I taste all Excellent cakes Soft Not too sweet Fresh with real butter cream and egg68$only highly recomme
today is a public holiday
Soft
Not too sweet
68$only
highly recommended
The white choco rose 🌹a bit more

They have a space for clients to stand and have a break
Eating good yummy different taste of traditional long or cupcakes
I enjoy the taste here

2017-05-01
TakeAway
$30 (Tea)
  • Choco  cake  loaf
2017-01-19 1762 views
《睇得唔飲得既咸檸七》🍹▫▫▫唔係呀嘩❗呢舊野真係睇得唔飲得架😭事關佢係用黎比你大啖大啖咬既。▫▫▫🍴Twinkle Baker Decor 出左呢個茶餐廳系列又幾搞鬼,佢總共有 8 款口味,都係港式茶餐廳成日都會見到嘅🍴食物同飲品🍹,包括凍檸賓、凍檸茶、紅豆冰、好立克、港式奶茶、咸檸七、奶醬多同菠蘿油。▫▫▫今次試左口味: 咸檸七 $28💰,像真到近既青檸堅係新鮮青檸嚟架,榨得出青檸汁㗎!佢既青檸汁令到蛋糕無咁膩,食多幾個都唔驚😍。食食下仲發現到蛋糕入面左舊話梅肉。而佢既忌廉上面灑上少量鹽粒,無論睇落定食落都十足十一杯咸檸七。
《睇得唔飲得既咸檸七》🍹
2017-01-19 1284 views
Cupcake吃得多,總愛找一點新的變化和刺激。早就聽聞這間尖沙咀的Twinkle Baker Decor有一茶餐廳系列cupcake,這天經過尖東正好試吓。叫了個「凍檸茶」的,外型趣緻但頗甜,不過只要咬一吓個酸到帶苦的醃檸檬,再咬一口cupcake,倒出現一點檸茶Feel。其實這裏還有數款茶餐廳食品為主題的cupcakes,好像奶茶、菠蘿包等,不論味道,外表都甚扼like。相對來說我更欣賞佢地個冬甩,我叫了個內餡有草莓忌廉的,鬆軟而不膩,唔錯。

Cupcake吃得多,總愛找一點新的變化和刺激。