2016-12-18 185 views
第一次去用餐!很期待吃頓好的火鍋,湯頭很不錯!但食材還好,但是海鮮非常的不新鮮,日本蠔、帆立貝、蝦子、蜆、超級不新鮮!吃完海鮮在店裡立馬拉一次,回到家又拉了三次!所以要吃海鮮的請三思。
2016-12-18
Type of Meal
Dinner
2016-12-17 1266 views
御前牛盛新開將不久,已經很有名氣,一定要來試試!😈 初次來這裡,環境熱鬧,檯檯客人都在shabushabu,而且桌上放滿食物,非常豐富😋,令我急不及待選湯底,大吃大喝!價錢只是$159!假日都只是$169!抵到爛啦!💰😚丸類食物和菜類、醬汁可以在門口自取,有芝麻醬!!先選湯底,十多款湯底,花多眼亂😍,款款都想選。 牛乳牛骨湯🍼、北海道元貝🍶、蕃茄龍蝦🐲、椰子清雞🐥、四川麻辣😗……四川麻辣和龍蝦蕃茄都香噴噴,但又想試試椰子雞……最後選擇了龍蝦蕃茄和椰子雞,鴛鴦湯(+$18就有兩款口味)!龍蝦蕃茄湯龍蝦味濃,原隻龍蝦頭放入湯底,好睇又入味😋!至於椰子雞,意想不到地用了一整個椰青做湯底👍!放入爐之前當然先喝幾口,哈哈!好清甜!正!雞肉也原隻上,真材實料!爽!食物種類齊全,還有刺身吃,而且刺身款式一應俱全。三文魚、吞拿魚🐟、虎蝦、鮑片等等都有,襯著火爐食物到之前,點些刺身吃,上碟時間較快呢!肚餓的話也不怕。這裡款款食物都既精緻又新鮮,真的很不錯! 吃火鍋,牛肉是大愛😍!上碟很用心,牛肉也鋪得靚靚👀,用了木架放上牛肉,食材味道新鮮。豚肉🐷也不能錯過,豬味香濃,肥瘦平均。豆卜、豆腐、玉子豆腐…種類
丸類食物和菜類、醬汁可以在門口自取,有芝麻醬!!
豆卜、豆腐、玉子豆腐…種類很多,款款豆腐都合我心意。其中一款是百福豆腐,很滑🍼。海鮮方面有帶子、墨魚仔、八爪魚……真的說不盡的美味😁。眼闊肚窄,點太多最後肚皮超大😂。
飲品放於雪櫃內自取,有十多款,而且款式很特別,冬瓜茶、有氣利賓納、芒果汁…全部都好喜歡❤。另外,簡單一點的可樂、忌廉都有。

最後,有維記雪米糍!!香芋味😋💜一吃吃了四粒!!
在旺角要找吃的,又要邊吃邊可以風快說月, 涮涮鍋絕對是個好選擇! 卡是在$12店瘋狂放血後, 就立馬過對面馬路, 試試這家御前牛盛日式涮涮鍋了很喜歡門口的這塊布, 跟我家狗狗檬豬很像! 不知道是不是因為這塊布, 這一餐覺得整個很柴犬系(喂~~)首先, 先講一下環境, 很有日本feel 吧, 不是跟日本名犬柴犬超襯嗎?柴犬其實就是日本的”土狗” 平實, 而忠誠, 大家看一下這個價錢$159 任吃,(如要鴛鴦湯底再加$18)不是平實是什麼?今次我點了麻辣湯底+蕃茄龍蝦湯底麻辣湯底一放下已傳出濃濃香氣, 完全沒有因為是日式的食店就隨意弄個不正宗的台灣湯底!絕對忠誠吧!而且那個龍蝦湯底,可是真材實料:真是跟內歛的柴犬超像的!!!還有柴犬出名多毛(兩層!!!), 整隻圓滾滾, 這兒的食物選擇也跟犬毛一樣多(誤):少不了自助醬料吧! 麻醬辣醬一應俱存. 而且雞蛋也是不用加錢的!!!!!(愛死平實的柴犬系!!!!!)飲品也是自助任飲, Rei 覺得食火鍋最好良伴必定是可樂!!!!!朋友們則選了韓國飲料, 這些出面就是超市買也不平宜呢先來個剌身因為只有3人,不敢點太多! 也很新鮮海鮮!!! 竟然是層架

$159 任吃,(如要鴛鴦湯底再加$18)

不是平實是什麼?

今次我點了麻辣湯底+蕃茄龍蝦湯底

而且那個龍蝦湯底,可是真材實料:
真是跟內歛的柴犬超像的!!!

(愛死平實的柴犬系!!!!!)
先來個剌身
因為只有3人,不敢點太多! 也很新鮮

海鮮!!! 竟然是層架來!!!(柴犬也有兩層毛耶)
大家看一下都是閃亮亮的,一看就知道新鮮吧! 魷魚是Rei最愛, 爽而不韌, 放在龍蝦湯底本身的海鮮味再加上龍蝦味, 絕對上品! 一定要多掏一點湯和著吃, 這樣最香滑鮮美!!!!
貝類東東放在麻辣湯底本身少少海水味, 加上麻辣味, 整件事就是很有層次!!!!!
丸類跟腸竟然用上high tea碟盛著,可愛又慳位,整個就是萌萌的中型犬柴犬的style 吧
那個頂碟上好像布袋的福袋有驚喜! 那個皮有點像粉果, 入面是蝦肉之類的,很吸味, 泡在麻辣湯底一段時間後,吃起來無敵刺激!!!!
菜跟菇也新鮮
是美國進口 這樣掛起來,很有趣,也是萌萌的!!!
牛肉沒有渣, 也砌得夠薄

鹿兒島豚肉片
這個真是可以點完再點! 肉身嫩滑, 由於砌得夠薄,也很快熟

飽肚者少不了竿絲
這是比較幼身那款, 所以更易吸味, 本身也很夠滑, 絕對是火鍋恩物

其實還有辛辣麵, 我未見過任叫任食竟然有辛辣麵這種比較貴的即食麵!!!不過因為只有3人,我們最後沒有點

甜品除了一般的雪米糍
還有這韓國雪糕批! 完全是重本!!!
外邊有脆脆朱古力,包著軟滑雪糕,我一個人在食完飯後還可以吃3粒

這兒整個就是柴犬系, 有外形有內涵, 而且麻雀雖小,五臟俱存

就此, 多謝收看(鞠躬)
2016-12-15
$200 (Dinner)
11、12月真的是火鍋季節來的,一、兩星期就會想吃一次火鍋的說。好友在附近上完堂,就嚷著說要來這邊新開的邊爐店吃吃看。好啦,見它的價錢不貴,又剛巧我超想打邊爐的情況下,我們兩人來到這邊吃吃看。 價錢又真的蠻實惠,$159可以任食牛肉、豚肉、雞腿肉、海參、蠔、蝦,再加$30就可以任食刺身。最多結帳時都是$210/人,感覺在這個人流旺的鬧市,吃到$250樓下的自助邊爐是很化算的,但要真的好好試一試食物的質素,方才知道這是否真的化算。 看看周圍的環境,食物放在台上給大家任意選取,種類也算多的,菜蔬、麵類、丸類等,眼見大家都很守秩序的,這點是很值得稱讚的。 還有旁邊的醬料,大家可以任意的調較自己喜歡的醬料,適量地「混醬」,把自己喜歡的味道逐一加入。我喜歡這種隨時加料的自助模式,遠多於只是開頭的一次性加料模式,這種模式相對自由度大一點。還有不得不提的雞蛋,喜歡吃蛋的朋友有福了,我最後拿了一隻打在碗裡作調味,也加在麵中食用,呀,味道香得很。 在自助的範圍附近,放了三部雪櫃,飲品的種類也夠多的。好像很少光顧飲品款式如此多的自助火鍋/烤肉店。就這點來看,這店看來相當有心。 雪米糍可說是火鍋店

雪米糍可說是火鍋店/燒烤店的必備甜點,這邊還有朱古力脆皮雪糕作為甜品。對於經常性缺甜的我來說,這家火鍋店就正中我所想的,可以在食完正餐後,食完滿品才滿足的離去。

最後,我們忍不住加$30食刺身,只是點第一次就有這個效果,一盤大大盤的刺身,就是這樣子放在我倆面前。也許是台比較細,座位又比較窄的緣故吧,這盤刺身放在面前感覺很震撼。三文魚刺身是有驚喜的,相當肥美;赤蝦鮮甜,而且還吃到蝦的膠質,感覺不錯;玉子其實是最普通但又最易被人忽略的刺身,這裡的玉子刺身竟然十分香甜,而且還帶有陣陣的淡香蛋味,叫人愛不釋口。至於其他刺身嘛,加$30就吃到是物超所值啦。

到了真正的火鍋時間,我們點了御前海鮮鍋,聞說是用上十多款海鮮魚類來清鮮味十足的湯底。另外再配以多款不同的海鮮。店主為我們先點著爐煲水,提醒我們之後才放入這碟海鮮~

何止這樣,我們還點了別的海鮮,在煲的時候一次過把海鮮放入煲當中,可以同時吃到更多之外,令可以令湯底更鮮甜。這樣子的,初初吃的時候,湯底相當清淡,但吃的時間愈長,湯底便因不同的海鮮而令其更甜更美味。

至於海鮮嘛,其實是物有所值的,全部都鮮甜。不得不提的是蠔,蠔味也蠻濃郁的,而且十分肥美,令人忍不住一口又一口的吃。

美國進口牛肉片呀,賣相不錯,脂肪分佈平均,紋理亦算靚的,放在湯中滾一滾,約三十秒左右就已經可以食啦,入口相當淋身,肉味也算濃的。

海參夠彈牙,加上海參沾滿了清甜的海鮮湯底,令味道更佳;日本雞腿肉夠香夠滑嫩,令人愛不釋口。

至於自助的部分,我們吃了不少「福袋」。平日見到這種福袋,總會忍不住食多幾個,一來賣相不俗,二來我吃這款福袋的經驗來說,每一次對這種福袋總留下相當不錯的印象。也許是福袋給人一個期盼,也許是福袋給我的神秘感覺吧。多年前吃過第一次以後,每一次見到都會忍不住點來吃的。這邊更好,只需走兩步,去到自助台那邊就可以取到了。

福袋中盡是粉絲、蘿蔔等,還有充滿豐富的湯底香氣。這個福袋不但香,而且口感豐富,多吃幾件也可以喔。

小記:

上文來說,我就只把自己覺得印象深刻、美味的食物記低,不能說每一款食物都是美食,但至少是物有所值,有的更是物超所值。

餐廳的位子並不算多,而且走廊通道亦不寬闊,但店員就會扭盡六壬走到我們的台面前為我們服務,務求為我們保持台面清潔,務求為我們送上一碟又一碟的食品。眼見坐無虛席,但店員依然可以保持著笑容工作,這種敬業樂業的精神是值得讚賞的。

最後每人大概$200就已經可以托住肚子離開。離開的時候大概9時多,門外等待的人依然多,我當時的感覺:「嘩,會唔會咁誇張?」雖然當晚是星期五晚,但人數多得令人驚訝。但沒法子啦,好的餐廳就是多想爭著想要拜訪。這家相信是其中一家啦。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2016-12-16 4730 views
一到冬天~ 唔係火鍋就放題~ 冬天真係一個養豬既季節~ 放工無野做,搵埋鐵腳K 去食新店~ 旺角區,火鍋放題,8:30pm , 埋單180都唔使一位~ 真係唔知邊到搵~ 6張紙任點任叫~ 都多野食~十幾款湯抵任選~ 我地揀左中華雞煲小辣~丸類係自助任夾架! 飲品自助拎任飲!第一次見放題仲有罐裝利賓納仔仔飲!目測超過十款飲品~ 唯獨無啤酒。款式都好多,牛丸、墨丸、獅狗、腸仔、墨汁丸、魚旦。。。好多款~ 醬料都係自助!特別一提,佢地竟然有 炸乾蔥、一支浙醋同埋一支既韓國醬油比你揀!出面未見過~ 作為醬怪既我,我覺得呢度真係加唔少分丫!魚件鮮甜無骨~啖啖肉 蜆上台時都有微弱郁動,都鮮甜竟然有海參,第一次見放題有海參~ 最愛食海參美國進口牛肉片,呢個有咬口,夠肉味~加拿大牛肩胛肉片,偏薄,淥兩下就食得,唔好太耐~ 鮮甜。超級推薦赤蝦同甜蝦同埋三文魚! 赤蝦大大隻好爽甜,真係唔夠喉~會瘋狂想order! 甜蝦亦夠鮮甜,我都翻叫左三轉三文魚雖然油脂唔算多,但勝在鮮~ 呢個都叫左三轉~ 佢地雞煲係杰身汁,味夠濃,夠惹味,雞亦夠大件味都ok !我地亦仲加左好多唔同配料,蓮藕、蕃茄、蘿白、冬菇、厚切午餐
一到冬天~ 唔係火鍋放題~ 冬天真係一個養豬既季節~ 放工無野做,搵埋鐵腳K 去食新店~ 旺角區,火鍋放題,8:30pm , 埋單180都唔使一位~ 真係唔知邊到搵~
6張紙任點任叫~ 都多野食~
十幾款湯抵任選~ 我地揀左中華雞煲小辣~
目測超過十款飲品~ 唯獨無啤酒。
魚件鮮甜無骨~啖啖肉

蜆上台時都有微弱郁動,都鮮甜
竟然有海參,第一次見放題有海參~ 最愛食海參
美國進口牛肉片,呢個有咬口,夠肉味~
加拿大牛肩胛肉片,偏薄,淥兩下就食得,唔好太耐~ 鮮甜。
超級推薦赤蝦同甜蝦同埋三文魚!
赤蝦大大隻好爽甜,真係唔夠喉~會瘋狂想order!

甜蝦亦夠鮮甜,我都翻叫左三轉

三文魚雖然油脂唔算多,但勝在鮮~ 呢個都叫左三轉~
佢地雞煲係杰身汁,味夠濃,夠惹味,雞亦夠大件味都ok !我地亦仲加左好多唔同配料,蓮藕、蕃茄、蘿白、冬菇、厚切午餐肉等等,我一個人食食曬所有蓮藕、蕃茄同蘿白

我覺得200蚊都唔使,食到呢個質素既火鍋放題係好抵!高性價比! 可以一戰!

2016-12-15 156 views
呢間鋪頭開左唔係好耐,宜家做緊新開張既優惠,據聞有放題又有火鍋,就黎試試~環境我地好早去到,大約七點上下,仲未有太多人,坐邊都得!後尾食到八點左右,開始個場爆滿位置其實幾多,但係稍嫌逼,想舒服d最好就坐卡位啦菜單呢度有好多配菜揀,睇菜單都睇到眼花撩亂,到底食咩好呢?菜單主要用黎點蔬菜、牛肉、海鮮、刺身,如果懶得出去吧頭拎野食,都可以係菜單點埋,岩晒懶人~吧頭如果好肚餓等緊菜單既野黎,其實可以出去拎住野食返去先,都有幾多選擇架!丸類出面夾既主要以丸類為主:腸仔魚蛋自然唔少得,但係個蟹棒就唔係度度食到啦!另外,果度仲有薯粉同米粉,兩款都好岩打邊爐,夠滑夠彈牙食到濟可以食下西瓜或者沙拉。刺身未上個火鍋前當然食盤刺身先啦叫左好多蝦:有虎蝦、甜蝦、泰蝦…三文魚都唔少得!d蝦夠晒大隻、三文魚夠厚身,未上爐都已經食到飽飽地唔好以為呢盤海鮮係我哋叫嘅,其實係個湯底跟嘅,呢啲先係名副其實嘅海鮮湯底!左邊係黑松露豆乳湯,右邊就係海鮮湯,我哋仲加埋番茄落去我朋友好鍾意食呢度d菜,好多款揀、又新鮮,好鮮甜~呢度既牛肉,肥瘦分明均勻,唔可以錯過~埋單找數每人兩舊都唔洗!臨走前仲食左兩個雪糕批同一個雪米磁~

位置其實幾多,但係稍嫌逼,想舒服d最好就坐卡位啦

菜單

吧頭

丸類
食到濟可以食下西瓜或者沙拉。

刺身
未上個火鍋前當然食盤刺身先啦
左邊係黑松露豆乳湯,右邊就係海鮮湯,我哋仲加埋番茄落去
我朋友好鍾意食呢度d菜,好多款揀、又新鮮,好鮮甜~
呢度既牛肉,肥瘦分明均勻,唔可以錯過~
埋單找數每人兩舊都唔洗!
臨走前仲食左兩個雪糕批同一個雪米磁~

2016-12-14 208 views
陪朋友到信和逛逛的的時侯經過新城(即The Spaghetti House果橦大廈, 我都係當時先知@@)見到有餐廳新開張, 叫御前牛盛.如果唔係有人係道派傳單我真係唔知上到去連花牌都仲係道, 原來佢地只係開左一個星期(前身係雷門放題)上到去都比我想像中多人, 所以都要等一等.嘩~ 佢都唔野少, 有成18款湯底可以簡我們簡左個三文魚豆乳湯, 都唔錯, 都幾滑~ 睇睇個MEUN 先, 肉果Part見到好豐富 ~ 連牛舌同牛肩胛肉都有等野食之濟, 當然出去拎下野飲同整配料喇飲品依道只係冰山一角, 茶同汽水一樣有我覺得係唔錯, 多左好多選擇.到配料, 我覺得要讚, 無左嘅配料好快FILL 返, 我拎完野飲返去就己經Fill 返好加上上面果個係洋蔥蓉, 好好味! 我不停refill ~ 哈哈! 小妹真係第一次見~ 磨左蓉的洋蔥真係好香~ 點肉同海鮮都好正, 因為個味可以吊返個鮮味出黎.其他必備的麻醬等等一樣有, 唔多介紹個刺身我都幾Surprise , 通常火鍋的刺身都一般般而佢做得真係唔錯~ 拍得住大喜屋三魚文係厚切, 而唔係薄eateat大頭蝦同八爪魚係正好甜, 大頭蝦竟然有蝦膏~~八爪魚
上到去都比我想像中多人, 所以都要等一等.
嘩~ 佢都唔野少, 有成18款湯底可以簡
我們簡左個三文魚豆乳湯, 都唔錯, 都幾滑~
等野食之濟, 當然出去拎下野飲同整配料喇
飲品依道只係冰山一角, 茶同汽水一樣有

我覺得係唔錯, 多左好多選擇.
小妹真係第一次見~ 磨左蓉的洋蔥真係好香~
點肉同海鮮都好正, 因為個味可以吊返個鮮味出黎.

其他必備的麻醬等等一樣有, 唔多介紹
刺身我都幾Surprise , 通常火鍋刺身都一般般
而佢做得真係唔錯~ 拍得住大喜屋
三魚文係厚切, 而唔係薄eateat
大頭蝦同八爪魚係正
好甜, 大頭蝦竟然有蝦膏~~

八爪魚又甜又爽, 一啲都唔會有滑潺潺
牛舌
到肉果Part,
首推牛舌, 佢切得好薄, 基本上拖已經可以起

又唔韌, 牛味仲好香,加上佢地自製的洋蔥蓉加上豉油~~~ 好香

試問有幾多間平價牛鍋係有牛舌比你試
( 有都成日話無 @@ ) 而依道我們encore 左2次都一樣送到
仲有又久違了的海蝦 (賣飛佛 ♥ 無限encore)
雖然佢唔係大隻, 細細隻, 但好新鮮, 勁甜勁爽口.

睇得出佢係有簡過,  而唔係將貨就價
依道的芝士丸都好正 ~ 唔同出面一粒圓型果啲
依個係啖啖都有芝士架.....
依個雪糕都吾錯, 韓國新鮮入口
佢係咪好出眾又唔係, 但會Encore 果隻
明明就係普通脆皮雪糕, 但個皮又特別脆, 又唔算好甜, 成個感覺好Fresh.

加上細細件, 啱晒我啲眼闊肚窄人.

其他食物都唔錯架! 種類都好多 ! 連帆立貝都有 ♥
另外雞件都係必需encore ! 我覺得拍得住盛X火鍋 ~~~

烏冬都真係真稻庭烏冬, 真係煙韌架

走的時侯經理都有問我地有咩要改進 ~ 希望下次黎會更好

係黃金時間每人$169 , 性價比高

位就唔係特別闊, 大家要將就一下
2016-12-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$169 (Dinner)
牛舌
  • 雞件
  • 蝦刺身
  • 海蝦
  • 芝士丸
  • 稻庭烏冬
今日放工同朋友打算去旺角食下放題,又想打埋邊爐,因為天氣開始轉涼,又想一次過滿足2個願望,就選了呢間❤️️❤️️❤️️佢係卡位咁坐,好方便同大班朋友一齊gathering 😆😆👍🏻👍🏻一黎我地叫左個刺身,超正呀😎😎有好肥美既三文魚,入口又香又肥又滑😙😙仲有甜蝦,大蝦,泰蝦,玉子燒,墨魚,鮑片,蟹柳,好滿足~😋😋估唔到佢打邊爐d料會咁正!又新鮮~好好味~完全有雪味😆😆我地仲點左好多丸同餃類🤗🤗🤗大大粒,打邊爐我最中意😎😎重點係d牛,堅係新鮮牛肉,又紅嫩又有雪花,係湯度滾幾滾,真係齒頰留香😍😍😍 好回味~ 又想再食啦😝😝呢碟五花腩都係一絕!一層肥一層瘦,相間住,好有豬肉味之餘仲好有口感😻😻😻👏🏻👏🏻👏🏻我同朋友都大讚豬同牛❤️️❤️️❤️️留意番個湯,我地叫左椰子雞,真係估唔到佢用成隻雞放落去餃湯底,燙到d雞又軟滑又出晒味,成個邊爐都好有雞味~正過平時d雞粉味精湯底n倍😍😍😍 第二個重點係個椰子~ 佢竟然俾個椰子我地將椰汁倒埋落個雞湯度,真心正到一個點💕💕 超級真材實料💪🏻💪🏻睇下成隻雞脾都可以食埋😘😘😘我地食到係咁不停滾😛😛😛 停唔到口呀😎😎✌🏻️✌🏻️我地2個人食,埋單先每人百幾,二百都唔洗就可以食刺身加邊爐放題
估唔到佢打邊爐d料會咁正!又新鮮~好好味~完全有雪味😆😆
我地仲點左好多丸同餃類🤗🤗🤗大大粒,打邊爐我最中意😎😎
睇下成隻雞脾都可以食埋😘😘😘
我地食到係咁不停滾😛😛😛 停唔到口呀😎😎✌🏻️✌🏻️
我地2個人食,埋單先每人百幾,二百都唔洗就可以食刺身加邊爐放題,去邊度搵,仲要係好味既!我諗應該係我食過性價比最高既餐廳😁😁😁下次同朋友食飯一定會選番呢間😚😚😚😚
2016-12-07
$170 (Dinner)
2016-12-13 156 views
去之前book左位,去到好快就有位,地方闊落,而家好少餐廳會用煤氣爐,夠快又夠風味。坐底左後侍應同我介紹返有咩湯底,我朋友揀芝士,我食清湯,打邊爐d料好齊,大部份丸類都齊,有我鐘意既貢丸,芝士丸,龍蝦丸,芝士腸,芝士魚蛋,重有魚生食。蔬菜類都多款揀,菜洗得乾淨,粟米鮮甜。但都係基本野,如果佢可以加d自家製既野就好了。自己去拎調味料,配料算多,有辣有唔辣,任君選擇。野飲款式都多,但無我上網見到既香焦奶,可能俾人飲晒,但仲有好多韓式飲品同多款紙包飲品。而上野食既速度都算好快,食物又唔會有凍雪,幾新鮮。魚生份量好足,又新鮮唔會得一兩件,唔洗叫幾次,但可能以打邊爐為主,所以刺生款式不算多,質素同普通日式放題差不多,不過價錢平,都不能要求太多。總括黎講,餐廳既服務,食物質素都ok,但食物冇驚喜,都係d基本野。

自己去拎調味料,配料算多,有辣有唔辣,任君選擇。

呢間火鍋新開張聽朋友講用料新鮮一於決定泥試吓款式非常多龍蝦湯底足料火鍋必備非常香口果然日本直送黑豚肉肉質亦都非常上盛刺身拼盤更加無得輸三文魚非常肥美蔬菜亦都有多款選擇整體而言食物非常新鮮湯底盡顯功架選擇亦都非常多
呢間火鍋新開張

蔬菜亦都有多款選擇
整體而言食物非常新鮮
湯底盡顯功架
選擇亦都非常多
今日難得朋友K放假,梗系約佢出黎食好野啦😎!天氣開始凍,最啱打邊爐🔥~呢間涮涮鍋系新開既🆕,有新張優惠💰,每位$169,好抵食啊!湯底選擇非常多,有10+款👏🏻,鴛鴦湯底就要另加$18。我地要左富良野3.7牛乳牛骨湯,系用日本牛骨🐂淆既,加埋1級日本牛奶🍼,好香👃🏻!餐具🍽~出面有基本既火鍋配料攞🍥,店員話如果吾想行既話可以直接落單都得👌🏻。醬料都系自助形式既🍶,刺身豉油同wasabi都要自己攞架~飲品既選擇都好多🍹,有汽水、吾同牌子既紙包飲品、茶🍵... 小妹就攞左有氣利賓納同韓國忌廉溝鮮奶💜。等緊個湯底滾個陣就梗系食住刺身先啦🍣~小妹叫左三文魚、虎蝦、甜蝦、赤蝦、日本角螺片、松葉蟹棒同埋八爪魚。朋友淨系喜歡三文魚🐟,其他我食哂🙈。三文魚好肥美,味道屬中上😋;d蝦好鮮甜👅,尤其系赤蝦,仲好大隻添✌🏻️!日本角螺片非常爽甜,松葉蟹棒🦀味道都不錯,相比之下八爪魚就冇咁吸引喇😬。淨系食刺身都食飽喇😆~小妹同朋友都系淨系中意食牛🐮,所以我地淨系叫牛😜!d牛肉不但擺放得好精緻✨,仲好好味添👍🏻!脂肪同肉既比例好啱,牛味香濃,食落好軟好新鮮😚。豆腐好香滑,不過煮熟後好易爛;日本魔芋同魔芋絲好有咬口
湯底選擇非常多,有10+款👏🏻,鴛鴦湯底就要另加$18。
餐具🍽~
醬料都系自助形式既🍶,刺身豉油同wasabi都要自己攞架~
豆腐好香滑,不過煮熟後好易爛;日本魔芋同魔芋絲好有咬口,口感好似蒟蒻咁,彈牙得黎好健康💪🏻!打邊爐又點少得菜呢🌿?我地叫左南瓜片🎃、娃娃菜、香甜粟米同雞脾菇🍄。娃娃菜索哂d湯底,好甜啊😍!
最後到甜品喇🍧!有維記糯米糍同韓國朱古力批~糯米糍系荔枝味,小妹好中意啊😃!朱古力批🍫系脆皮既,薄薄既朱古力皮入面系雲呢拿雪糕🍦,好好食啊!

今晚食到超飽😙~小妹同朋友覺得呢間價錢又吾貴,有刺身又有邊爐,1次過滿足2個願望,實在不錯🌟!而且店員既服務態度都好好。不過個人覺得座位同座位之間既距離太近,出去攞野食個陣好容易撞到隔離枱~
2016-12-09
$169 (Dinner)
2016-12-12 112 views
話說約咗一班朋友食飯,但係因為有一個friend 要好夜先到,所以唯有約好晏。跟住有人suggest 反正咁晏不如打邊爐(其實好似唔係好關事lol)總知我地就誤打誤撞地入咗呢間野度食啦一開始入去係因為佢有特價,可能係因為新開張啦心諗$179 有放題又有雞煲😍😍😍上到去見到佢啲花藍都仲擺緊,應該真係岩岩岩岩開張😂😂呢間野性價比真係幾高,同埋擺盤好有心機一坐低緊係嗌湯底先啦,我哋就揀咗一個特別嘅同埋一個穩陣嘅,一個係蕃茄龍蝦湯底,另一個就係普通壽喜燒湯底。一嚟到,個番茄龍蝦湯底,😱😱😱浮誇到一個點,三大個蝦頭加埋好濃嘅龍蝦味,無揀錯😍😍佢啲嘢飲都有好多款揀,有啤酒任飲😍😍可惜第二日有野做就無砍酒喇佢有兩隻豉油俾你,一隻for刺身一隻for火鍋,火鍋果隻當然有齊唔同調味,生蒜熟蒜果d,都有啲特別嘅例如芝麻醬同洋蔥蓉到主角喇,個刺身真係不得了,啲蝦手掌咁大隻,啲三文魚仲要砌埋花重點係因為我真係好鍾意食蝦刺身,而佢有三款,甜蝦虎蝦同赤蝦,勁開心😍因為我前幾日先食完荃灣一間放題,果間仲要加左價,成三舊水,但呢間d質素真係比得上佢,仲要平好多,即刻好想時光倒流嘔番餐放題出黎lol個牛,好有牛味😝😝😝
總知我地就誤打誤撞地入咗呢間野度食啦
一開始入去係因為佢有特價,可能係因為新開張啦
心諗$179 有放題又有雞煲😍😍😍
上到去見到佢啲花藍都仲擺緊,應該真係岩岩岩岩開張😂😂
呢間野性價比真係幾高,同埋擺盤好有心機

佢有兩隻豉油俾你,一隻for刺身一隻for火鍋火鍋果隻當然有齊唔同調味,生蒜熟蒜果d,都有啲特別嘅例如芝麻醬同洋蔥蓉
個牛,好有牛味😝😝😝,完全唔係平時酒樓打邊爐嗰隻😂😂 有兩款揀,我就鍾意加拿大牛肩肉果個多d,肉味重d,有嚼勁👍🏼
啲配料就都係嗰啲配料啦,上得好快同足嘅。值得一提佢個芝士魚蛋,係芝心丸+魚蛋,估佢唔到咁好食
2016-12-06
$179 (Dinner)
2016-12-12 1327 views
聽朋友講有間新開嘅涮涮鍋放題平靚正,咁咪嚟試吓囉由於係試業期,任何時段都只係$159,仲要原本要加$30嘅刺身放題都免費俾你!真係好好好抵飲品好多選擇,有三個雪櫃咁多!蔬菜同丸類都可以自己夾,或者寫紙都得醬料就自助刺身澎湃程度同新鮮程度都係十粒星!八爪魚好少可地唔會太韌,而且有鮮甜味另外亦非常推介赤蝦、象拔蚌同三文魚!涮涮鍋湯底有廿款!選擇困難症患者應該都幾頭痛…好彩侍應都好細心咁推介,最後朋友決定要[御前海鮮湯]湯底嚟到,係一鍋冇料的湯。聞落係好濃、好鮮味嘅海鮮湯味,但冇料呢方面就同朋友對望咗一吓,心諗唔通係伏?就喺對望嘅一刻,侍應送咗呢盤海鮮嚟,話係跟個湯底嘅。媽啊!海鮮湯底跟一盤海鮮?呢個價錢嘅放題?好抵喎!淥海鮮前試咗一口個湯底,好~~~鮮甜蜆肉粒粒都漲卜卜,好新鮮,不過可惜有少少沙帆立貝好鮮甜[加拿大牛肩胛肉片]想試哂咁多隻肉類,但無奈叫一份已經夠哂兩個人食。不過一啲都冇唔開心,因為呢個牛嘅牛味非常濃郁,而且每一片都非常薄,淥幾下已經食得,唔會韌[深海魚件、墨魚魚、日本魷魚、新鮮活海蜆]唔止跟湯底嘅海鮮新鮮,自己點嘅海鮮都一樣新鮮。比較特別嘅有日本魷魚(黃色嗰啲),淥完之後好
聽朋友講有間新開嘅涮涮鍋放題平靚正,咁咪嚟試吓囉
飲品好多選擇,有三個雪櫃咁多!
蔬菜同丸類都可以自己夾,或者寫紙都得
醬料就自助
另外亦非常推介赤蝦、象拔蚌同三文魚!
蜆肉粒粒都漲卜卜,好新鮮,不過可惜有少少沙
帆立貝好鮮甜
[加拿大牛肩胛肉片]
[深海魚件、墨魚魚、日本魷魚、新鮮活海蜆]
唔止跟湯底嘅海鮮新鮮,自己點嘅海鮮都一樣新鮮。比較特別嘅有日本魷魚(黃色嗰啲),淥完之後好爽脆
埋單時侍應送咗呢個俾我哋食,係韓國嘅雪糕朱古力批,好在細細個,都仲食得落

最後想講,呢度嘅侍應除咗好好禮貌之外,仲好貼心,唔似其他放題咁,佢哋會主動問你有冇嘢未嚟,有少少感動

呢一餐真係好好味,食得好開心。不過有一個缺點係,無論你點咩湯底,佢加湯都係幫你加豬骨湯。雖然係好過加滾水,但如果可以加返你所點嘅湯,咁就更加perfect喇
終於都 Sem break ,重吾去刷餐勁野補補佢?!一班佬食放題就最抵!本身想去組長平平地食返餐,見到3樓尼間新開張 shabu shabu 放題,免費升級刺身仼食,一於試試佢。因為新開張未算好多人,吾洗等位就入得。正!一坐低見到個爐同餐具都好新淨。店員叫我地揀湯底,比左張湯底紙我地,有十幾個湯底真係花多眼亂,心大心細吾知揀邊款好。結果揀左蕃茄龍蝦湯,聞落真係好香,好重蝦味,飲落都好濃味。最正係有三個蝦頭係入面,保證真材實料。另一個就揀左壽喜燒,日式火鍋必需! 另一邊廂友人已經點左刺身,等左5分鐘吾洗就上枱。刺身黎講都係赤蝦最好味,夠大隻,又鮮甜,我既至愛。三文魚吾算肥,不過都食落去都幾甘香既。師父重捲左朵花出黎,其他刺身就正常啦。期待會有多啲款式。♥肉黎講。牛肩肉一級棒,牛味濃,不過較為薄身。另一隻牛肉片就肥啲,但又吾會好似火鍋店果啲甘,九份肥一份肉, 耐左都吾會好韌。豬腩肉就偏肥,但厚身啲,所以好好味,好濃豬味。啲野食上枱真係唔講得少,個setting靚到唔捨得食。唔單止大飽口福,重要大飽眼福,滿足曬感官既享受!另外個人好中意個招牌芝士魚蛋🙈好香芝士味,雖然入面吾多芝士,但一咬開

牛肩肉
另外個人好中意個招牌芝士魚蛋🙈好香芝士味,雖然入面吾多芝士,但一咬開就爆出黎。同埋好中意午餐肉甘厚身haha。其他丸都有水準,特別在有長洲大魚蛋,同長洲既一樣味道。
飲品相比起同價錢既放題都叫多選擇。最緊要有忌廉鮮奶,都有好多仼君選擇😋。最後飽到甜品都差啲食吾落,揀左2粒雪米糍,一路行一路食,超正。

整體黎講係值得推薦,地處旺角一定就腳。相比附近價錢相若既放題,有過之而無不及,期待有更多更正既野食。😚
2016-12-06
$159 (Dinner)
當晚接老公收工,去信和買遊戲機,買完行過旺角新城有妹妹係道派傳單,首先係俾傳單吸引到我既^_^因平時係旺角飯放題食得多,日式Shabu Shabu,真係好小有啵,價錢又平,就上去試下。湯底有成12款,超多選擇,款款都有特色^_^真係花多眼亂點單紙有埋湯底圖片,好值得一讚!食物種類不錯,牛類都有不同部位選擇。仲有開放式配料供應,方便自取,減省等候時間。飲品都是開放式自取,好方便。刺身算新鮮有驚喜。今次湯底我選左龍蝦蕃茄湯底配牛奶牛骨湯底龍蝦蕃茄湯,材料十足,有兩隻龍蝦頭一齊上視覺味覺一大滿足。牛奶牛骨湯俾想像中濃郁,好味。擺置十分精緻,牛肉味道濃郁,肥瘦適中。豚肉配牛奶湯底十分夾。海鮮配料種類繁多,份量剛好。用盒仔擺放,十分慳位,真係值得讚揚。最後甜品,雪糕糯米滋任食,仲有脆皮雪糕,好好味,必食。總結日式放題火鍋,較少有,湯底種類多,又有特色湯底仲可以飲埋,真係正^_^最重要價錢平,食物高質,性格比高。值得再黎。^_^
當晚接老公收工,去信和買遊戲機,
買完行過旺角新城有妹妹係道派傳單,
首先係俾傳單吸引到我既^_^
因平時係旺角飯放題食得多,
日式Shabu Shabu,真係好小有啵,
價錢又平,就上去試下。
湯底有成12款,超多選擇,
款款都有特色^_^真係花多眼亂
點單紙有埋湯底圖片,好值得一讚!
食物種類不錯,牛類都有不同部位選擇。
仲有開放式配料供應,方便自取,
減省等候時間。
飲品都是開放式自取,好方便。
刺身算新鮮有驚喜。
今次湯底我選左龍蝦蕃茄湯底配牛奶牛骨湯底
龍蝦蕃茄湯,材料十足,有兩隻龍蝦頭一齊上
視覺味覺一大滿足。
牛奶牛骨湯俾想像中濃郁,好味。
擺置十分精緻,牛肉味道濃郁,肥瘦適中。
豚肉配牛奶湯底十分夾。
海鮮配料種類繁多,份量剛好。
用盒仔擺放,十分慳位,真係值得讚揚。
最後甜品,雪糕糯米滋任食,
仲有脆皮雪糕,好好味,必食。

總結
日式放題火鍋,較少有,湯底種類多,又有特色
湯底仲可以飲埋,真係正^_^
最重要價錢平,食物高質,性格比高。
值得再黎。^_^