2024-11-13 331 views
Time square 呢間餐廳都幾抵,而且又冇人等位,就入去試吓啦。今次叫咗一個二人餐A,因為佢望落去都幾多嘢食,不過上菜就覺得份量唔算好多。無骨海南雞(例)例牌海南雞份量唔多,味道不失不過。酸辣無骨鳳爪味道OK峴港炸蝦餅蝦餅望落去好似好,但係其實好薄,亦都冇蝦餅彈牙嘅感覺,食落去都偏油,唔推介。櫻花蝦娃娃菜櫻花蝦味都幾香,夾埋娃娃菜食幾甜。雞油香飯(2碗)味道OK,但係同樣都係份量嘅問題,只有大半碗飯。凍香茅鮮橙茶(少冰)呢個幾好飲!鮮橙同茶加埋好夾,唔錯椰汁冰椰汁味都幾濃咖喱牛腩飯食完個二人餐都唔係好夠飽,於是叫多咗個咖喱牛腩飯。不過呢個咖喱牛腩飯就唔抵啦,雖然味道正常,但係牛腩份量好少,連咖喱汁都唔係好夠。

無骨海南雞(例)
例牌海南雞份量唔多,味道不失不過。

酸辣無骨鳳爪
味道OK

峴港炸蝦餅

櫻花蝦娃娃菜
櫻花蝦味都幾香,夾埋娃娃菜食幾甜。

雞油香飯(2碗)
味道OK,但係同樣都係份量嘅問題,只有大半碗飯。

凍香茅鮮橙茶(少冰)
呢個幾好飲!鮮橙同茶加埋好夾,唔錯

椰汁冰
椰汁味都幾濃

咖喱牛腩飯
2024-11-03 357 views
如果想食新加坡嘢,不妨嚟呢度,質素幾好。欣賞佢哋嘅配搭幾有創意,「無骨海南雞飯拼白胡椒肉骨茶」,平時如果一人前只可以食其中一樣,但呢個配搭就可以試晒兩個款主食。另外仲叫咗「招牌新加坡大喇沙」,我覺得煮得好好味,啲湯嘅味係滲入咗啲麵同埋參參度👍🏻要提返個小食,我哋叫咗個「斑蘭咖吔多士」,雖然真係好肥,但佢牛油同埋咖吔嘅份量各佔一半,出嚟嘅效果好好味,有啲餐廳嘅牛油實在太多,就會蓋過咗咖哋嘅味道😋飲品方面都唔會令你失望嘅。

飲品方面都唔會令你失望嘅。
2024-11-02
$150 (Dinner)
  • 海南雞飯拼白胡椒肉骨茶
平時喺時代廣場食飯,多數都上去食通天,成日都唔記得其他層數都有唔少餐廳🤣今日見到間星馬、越南菜餐廳,緊係要試吓😋叫咗個二人餐,唔使用腦諗食乜嘢😌二人餐都幾豐富:越南炸春卷,香脆、即炸夠晒熱👍🏻鹹蛋黃單骨雞翼,有鹹蛋黃嘅香味,好正👍🏻最鍾意單骨雞翼容易食😋😋白胡椒肉骨茶,胡椒味幾香幾夠辣,仲有啲豬肚,處理得幾好,唔會好大陣內臟味😋蝦頭膏生菜,帶少少蝦嘅香味,但係又唔會好鹹👍🏻咖哩牛腩配蒜蓉包,牛腩超級入味,蒜蓉包好香脆😋😋古路仔芒果冰,係芒果沙冰,超濃芒果味,本人很喜歡😋凍馬來拉茶街頭雞肉串燒

叫咗個二人餐,唔使用腦諗食乜嘢😌二人餐都幾豐富:

越南炸春卷,香脆、即炸夠晒熱👍🏻

蝦頭膏生菜,帶少少蝦嘅香味,但係又唔會好鹹👍🏻

咖哩牛腩配蒜蓉包,牛腩超級入味,蒜蓉包好香脆😋😋

古路仔芒果冰,係芒果沙冰,超濃芒果味,本人很喜歡😋

凍馬來拉茶

街頭雞肉串燒
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
2024-10-22 569 views
花漾宜家推出左晚餐menu,好抵食,一個價錢包主食、小食同飲品。肉骨茶配雞油飯,肉骨茶湯頭清香,肉質相當軟腍,大大舊,將湯撈落油飯更美味,仲跟油條,吸湯食又係一流,小食叫左酸辣無骨鳳爪,爽口,醬汁又惹味。綜合牛肉湯河,食材豐富質量好,有生牛肉、牛展、牛肉丸,大大碗河粉又滑。小食叫左春卷,香脆餡多。之後為食既我地忍唔住叫左串燒(雞肉),雞串juicy,同埋斑蘭咖吔多士。牛油同咖央嘅比例幾好,香滑又有斑蘭香味。推出呢個餐真係唔錯,份量夠而且又可以試到D小食,餐廳係時代廣場入面,行完唔洗周圍走就有間舒適既餐廳,十分推薦。飲品都有得叫D特別野,跟餐叫左桂圓紅棗茶同薄荷青檸梳打。

飲品都有得叫D特別野,跟餐叫左桂圓紅棗茶同薄荷青檸梳打。
2024-10-18 453 views
銅鑼灣時代廣場晚餐好去處🙌🏻🌟河內生牛肉牛丸湯河湯底濃郁鮮甜帶牛骨同九層塔既芳香半熟既生牛肉夠嫩滑 牛丸彈牙🌟越式豬頸肉豬頸肉好爽脆醃得夠入味🌟花漾海南雞飯 海南雞雞肉嫩滑而雞皮爽滑油飯帶香茅同黄姜味 香而不油膩雞肉蘸完醬料後更加滋味🌟斑蘭咖央多士多士烘得好香脆帶斑斕香氣咖央醬帶椰香同蛋香 再加上半溶牛油🧈真係好邪惡💯🌟鹹蛋黃魚皮魚皮炸得酥脆 而鹹蛋黃均勻裹覆住魚皮鹹香味十足👍🏻🌟峴港炸蝦餅蝦餅比平時食開嘅有啲唔同比較扁身但咬落都係彈牙 好味😋
銅鑼灣時代廣場晚餐好去處🙌🏻

🌟峴港炸蝦餅
蝦餅比平時食開嘅有啲唔同比較扁身
但咬落都係彈牙 好味😋

2024-10-05 469 views
由擁有十多年經驗的馬來西亞大廚主理👨‍🍳主打東南亞菜式包括喇沙和蝦麵🇲🇾食物由選材到製作均認真嚴謹,味道正宗😃巴東牛肉燉得軟嫩入味🐂香濃且帶有濃厚三巴醬味🌶️辣度適中,香料味道十足😋喇沙湯底帶濃郁椰香🥥摻摻其實是油麵+米粉🍜令口感有兩種層次✌️吸了湯汁,條條麵條都鮮甜可口🤩特別是蝦香,味道非常突出🦐娘惹排骨帶有酸、甜、辣的味道🍖排骨鬆軟惹味,入口即化😙加上秘製辣菜圃🥗充滿熱帶風味,送飯一流🍚厚多士及薄餅斑蘭味濃郁,有椰奶味的質感🥪加上牛油和咖央醬的比例恰當🧈外脆內裏鬆軟☺️
由擁有十多年經驗的馬來西亞大廚主理👨‍🍳
主打東南亞菜式包括喇沙和蝦麵🇲🇾
食物由選材到製作均認真嚴謹,味道正宗😃

巴東牛肉燉得軟嫩入味🐂
香濃且帶有濃厚三巴醬味🌶️
辣度適中,香料味道十足😋

喇沙湯底帶濃郁椰香🥥
摻摻其實是油麵+米粉🍜
令口感有兩種層次✌️
吸了湯汁,條條麵條都鮮甜可口🤩
特別是蝦香,味道非常突出🦐

娘惹排骨帶有酸、甜、辣的味道🍖
排骨鬆軟惹味,入口即化😙
加上秘製辣菜圃🥗
充滿熱帶風味,送飯一流🍚

厚多士及薄餅斑蘭味濃郁,
有椰奶味的質感🥪
  • 斑蘭咖央薄餅
  • 椰汁斑蘭冰
  • 凍桔仔話梅水
2024-09-28 387 views
今次去食無骨海南雞,點咗一個二人餐,入面有無骨海南雞(例)、櫻花蝦柚子沙律、香辣大蝦串燒(5串)、馬拉盞通菜,仲有雞油香飯(2碗)同埋美綠哥斯拉飲品,最後揀左藍莓巨峰梳打特飲。無骨海南雞好食,肉質鮮嫩,配上特製醬汁好入味,食完令人滿足。櫻花蝦柚子沙律有驚喜,口感清新,柚子的酸甜同櫻花蝦的香味完美結合,非常開胃。香辣大蝦串燒雖然有5串,但味道一般,辣味唔夠強。馬拉盞通菜比較普通,冇咩特別。賣相好一般。雞油香飯雖然質素唔差,但可以再香啲,雞油味道希望可以更加突出,咁就會更加吸引美綠哥斯拉飲品真係太甜,唔太適合我,可能對某啲人嚟講會係好味,但我覺得要再平衡啲。藍莓巨峰梳打特飲就相對清新,但都唔算特別。整體嚟講,銅鑼灣區呢個二人餐價錢合理,海南雞同沙律令整個餐點增色不少,雞油飯如果可以再香啲就更好!

無骨海南雞
好食,肉質鮮嫩,配上特製醬汁好入味,食完令人滿足。

櫻花蝦柚子沙律

香辣大蝦串燒
雖然有5串,但味道一般,辣味唔夠強。

馬拉盞通菜
比較普通,冇咩特別。賣相好一般。

雞油香飯

美綠哥斯拉飲品

藍莓巨峰梳打特飲
就相對清新,但都唔算特別。

2024-09-24 452 views
今日去左時代廣場《花漾》,呢度裝潢以綠色為主,好有田園feel, 坐位又濶敞。今次嚟叫左兩樣食物:✨️炒通菜 一餐飯最緊要就係要有蔬菜,可對身體健康d和能幫助消化,所以一嚟就噎嗌左星馬好出名嘅炒通菜。本身炒通菜有3個選擇 ~ 蝦頭膏、馬拉盞、參峇醬。而我就選了馬拉盞。首先,呢個吾微,濃味得嚟不太咸。通菜新鮮且冇渣又吾硬,份量多且好味。✨️參峇蟹肉 配:炸饅頭饅頭有4件,賣相已經好吸引。金黄色嘅炸饅頭炸至鬆脆,一咬落去卜卜聲。蟹肉鲜嫩,其醬汁咸香味十足。把它淋在炸饅頭中一齊食,十味滋味。

今次嚟叫左兩樣食物:

✨️炒通菜

✨️參峇蟹肉 配:炸饅頭
2024-09-23 463 views
我係對食物唔係好追求嘅人,但venda係我少有講以後都唔會再去嘅一間餐廳。1.男經理態度極差。我先到等朋友,男經理在我帶緊耳機睇電話時候無端端從後煞埋黎同我講野,我本身就嚇左一下。之後佢叫我點餐,但其實我已經點左嘢,之後叫我點某某食物,態度好唔客氣。2.我朋友從我坐低起大約15分鐘後先到,期間職員故意在我旁邊行來行去,行得好埋,一直口up up,兩個望住我張檯芝芝怎怎。但我朋友黎到後呢個情況就無再發生。我唔明白等朋友有咩問題。3.我朋友到之後想加單,我朋友叫極啲職員都唔肯黎落單,故意避開。之後個男經理過黎同我朋友落單,態度聲氣極差。4.我一向去開上環leelaksa,就係之前見venda同leelaksa個menu一模一樣所以先諗住過黎時代食因為近朋友公司。點知venda食物質素同leelaksa差天共地。啲嘢味道差好遠、食物唔夠熱、啲湯底好稀。5.之後呢日我地全部人肚瀉,我地相信好大機會係瀨左venda嘢。從事飲食業嘅唯一工作係提供餐飲服務。從來沒有期望從業員低聲下氣卑躬屈膝,但如果做得咁晦氣建議轉行,無謂令自己覺得受委屈、令食客難受、倒公司米。

花漾海南雞飯 $98街頭雞鴨絲湯米粉 $86參峇醬燒豬頸肉 $88椰汁班蘭冰 $42薄荷青瓜梳打 $36🔸係times行街之後去食間新加坡菜,首先係皇牌花漾海南雞飯啦,一食落去肉質嫩滑,仲要好香噴噴。配埋嗰啲油飯,簡直絕配呀😛🔸跟住又試咗個街頭雞鴨絲湯米粉,湯底幾香喎,唔會太鹹。個米粉都煮得幾好,唔會爛。而雞鴨絲份量唔少😁🔸再講吓嗰個參峇醬燒豬頸肉,幾正!個豬頸肉燒得香口爽脆,加埋個參峇醬,香辣惹味,好開胃呀🔸最後飲品方面呢,我哋叫咗個椰汁班蘭冰同個薄荷青瓜梳打。椰汁班蘭冰幾特別嘅,甜而不膩,幾解渴。至於個薄荷青瓜梳打就清新爽口,夏天飲啱晒
花漾海南雞飯 $98
街頭雞鴨絲湯米粉 $86
參峇醬燒豬頸肉 $88
椰汁班蘭冰 $42
薄荷青瓜梳打 $36

2024-09-19 393 views
我今日約同好友去位於銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場6樓625-625號舖的花漾食下午茶,環境舒適,坐得舒服。我點左個 花漾海南雞飯拼白楜椒肉骨茶,追加小食 芝士蟹粉蟹肉焗酥盒(4件),餐飲係 熱桔仔話梅水;好友點左個 花漾海南雞飯,追加小食 咸蛋黃單骨雞翼(6隻),餐飲係 熱香茅鮮橙茶。花漾海南雞的雞肉嫩滑好味,啖啖肉好好食;肉骨茶的肉排軟腍好食,湯含白楜椒味好飲;芝士蟹粉蟹肉焗酥盒賣相吸引,好香口好味;單骨雞翼好惹味,桔仔話梅水好潤喉,香茅鮮橙茶好飲。

• 海南雞飯拼白胡椒肉骨茶
  • 芝士蟹粉蟹肉焗酥盒
2024-09-11 324 views
放假與家人去時代廣場食新加坡菜《花漾》餐廳環境優雅座位舒服。我們點左下午茶餐海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $98加$12海鹽雪糕珍多冰,去左骨海南雞肉嫩滑,配黑醬油、薑蓉、辣椒醬,提升美味,肉骨茶胡椒味濃有兩粒魚蛋好特別,海鹽雪糕珍多冰,鹹鹹地又甜甜地,口感豐富。巴東牛肉配班蘭椰漿飯 $72加$12美祿哥斯拉,巴東牛肉夠腍夠入味醬汁濃厚,少少辣辣夠惹味,綠色班蘭椰漿飯伴有炸魚仔、炸花生、青瓜、車厘茄、紫洋蔥好食,美祿哥斯拉味道正常發揮。芝士蟹粉蟹肉焗酥盒$75,蟹黃、蟹粉味香,芝士味濃,酥盒鬆脆,美味可口,值得推介👍斑蘭咖吔多士$36,多士烘得好香脆,斑蘭醬夾牛油片,甜甜香香脆脆。甜品:牛車水公雞冰$62,有三色芋圓、雪糕、紅豆、珍多冰、仙草,奶味香少少甜真不錯👍

我們點左下午茶餐
海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $98

• 芝士蟹粉蟹肉焗酥盒
  • 巴東牛肉配班蘭椰漿飯
  • 牛車水公雞冰
2024-09-07 297 views
搵位度:🌟🌟🌟抵食度:🌟🌟好食度:🌟🌟🌟🌟🌟喺銅鑼灣時代廣場入面都有依間裝修時尚,但係味道相當之正宗嘅新加坡菜。咁今日lunch呢都試咗幾味,主打嘅菜式啊,包括係佢嘅白胡椒肉骨茶啦,喇沙侵侵,同埋海南雞飯。先講肉骨茶啦,口味係相當正宗,而且舊排骨呢比起新加坡更加好食,特別係嗰兩粒仲連住條筋嘅大蒜,簡直同新加坡係一模一樣。不過我個人鍾意食黑肉骨茶多少少。喇沙方面口味都同新加坡食嘅一模一樣,爭少少呢就係冇嗰度食咁辣,唔肯定有冇得叫佢加辣咁我估計都係因應香港本地口味有所調整。咁海南雞飯一般呢都係比新加坡當地食更加滑嘅,咁佢又呢我就未算太欣賞香港有唔少地方呢都會好食過佢,但係總體口味上都係正宗。Lunch價格每份都要接近$100不過都有杯特色嘢飲可以飲。
搵位度:🌟🌟🌟
抵食度:🌟🌟
好食度:🌟🌟🌟🌟🌟
2024-08-18 410 views
呢間新加坡菜都幾正宗,一入到去覺得好有亞熱帶風味,裝修唔錯。我哋叫咗以下菜式:❤️牛油果青蘋果核桃沙律綠色嘅牛油果同清脆嘅青蘋果搭配,加上香脆嘅核桃,再加上酸酸哋嘅沙律醬,真係好有層次感。清新又健康嘅沙律👍❤️海南雞飯拼喇沙米線將海南雞飯嘅嫩滑雞肉同富味嘅喇沙米線融合,雞肉搭配七味醬,香氣撲鼻。喇沙米線則有濃郁的椰漿味,係正宗嘅馬來風味,特別又美味的佳餚。❤️斑蘭咖也薄餅熱辣辣嘅柔軟薄餅,揸上香濃嘅斑蘭味道,仲有椰漿嘅香甜,鹹鹹甜甜咁,好正👍❤️參峇醬燒豬頸肉豬頸肉經過參峇醬腌製,燒出嚟嘅時候更添香味,每一口都係滿滿嘅肉汁,美味!

❤️牛油果青蘋果核桃沙律

❤️海南雞飯拼喇沙米線

❤️斑蘭咖也薄餅

❤️參峇醬燒豬頸肉
  • 海南雞飯拼喇沙米線
  • 斑蘭咖也多士
2024-08-10 437 views
花漾位於銅鑼灣時代廣場🤓成間餐廳個裝修都唔錯 坐落真心幾舒服而且啲嘢食都唔錯 對小編嚟講份量都真係幾大 🇸🇬可以話係一間幾出色嘅新加坡菜.🐷新加坡鹹蛋黃魚皮魚皮塗上鹹蛋黃醬搭配 酥脆咸香再配上滿滿鮮味飽滿的魚皮 真係好對胃口😍.🐷花漾海南雞飯拼喇沙米線把海南雞白切肉鋪在飯上 淋上雞油和薑蔥醬 伴以喇沙麵線 簡單又美味 肉質軟嫩 加上精甜鮮美的醬汁 入口即化 好好味😜.🐷新加坡炒裸條其實就係平時嘅炒貴刁 🤩 新加坡炒粿條出品足料 炒得乾身爽口 配合芝麻 花生 🥜 香咸滑甜一樣齊備個人覺得可以再多點辣椒🤣 (雖然小編本身唔係好食得辣) .🐷凍美祿恐龍食親馬來西亞菜或者新加坡菜 小編都好鍾意叫杯美祿恐龍🥸 因為凍冰冰得來又好飲 呢杯美祿恐龍非常足料 面頭有超級多波波🥳.花漾📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場6樓625-626號舖.#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #銅鑼灣 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣美食
花漾位於銅鑼灣時代廣場🤓
成間餐廳個裝修都唔錯 坐落真心幾舒服
🐷新加坡鹹蛋黃魚皮
魚皮塗上鹹蛋黃醬搭配 酥脆咸香
再配上滿滿鮮味飽滿的魚皮 真係好對胃口😍
🐷花漾海南雞飯拼喇沙米線
🐷新加坡炒裸條
個人覺得可以再多點辣椒🤣 (雖然小編本身唔係好食得辣)
🐷凍美祿恐龍
花漾