Restaurant: Victorian Era (Pak Shing Building)
Terms & Details:
2024-07-01 161 views
港式火鍋通常都唔會太花巧畢竟火鍋講究嘅都係湯底靚,用料新鮮但呢間有齊以上種種不特止仲打卡able to the max!!!懶得慢慢點菜,直接叫了個拼盤拼盤一上枱,即刻全台人都嘩嘩聲淨係呢個評判,我哋用咗20分鐘影相😂太靚喇!除咗靚之外,每款牛都好特別,全部個樣睇落去都好新鮮好精神!湯底叫左花膠雞,好足料!每人都飲咗兩碗湯先開始打邊爐!餐廳環境又靚,全部位置都好乾淨,唔會話有浸邊爐味太好食喇!以後girls night都要嚟!!!有得食有得玩仲有得打卡!正!
港式火鍋通常都唔會太花巧
畢竟火鍋講究嘅都係湯底靚,用料新鮮

但呢間有齊以上種種不特止
仲打卡able to the max!!!

懶得慢慢點菜,直接叫了個拼盤
拼盤一上枱,即刻全台人都嘩嘩聲
淨係呢個評判,我哋用咗20分鐘影相😂
太靚喇!

除咗靚之外,每款牛都好特別,
全部個樣睇落去都好新鮮好精神!

湯底叫左花膠雞,好足料!
每人都飲咗兩碗湯先開始打邊爐!

餐廳環境又靚,全部位置都好乾淨,
唔會話有浸邊爐味

太好食喇!
以後girls night都要嚟!!!
有得食有得玩仲有得打卡!正!

2024-06-23 254 views
同朋友聚舊,傾吓近況,因此呢晚我哋嚟咗「香江花月」,坐嘅位置寬敞,同其他檯有合適距離,好啱聚會同食好嘢,又有cocktail飲🍸。🥢石橄欖無花果豬肺鍋 $268清潤香甜,少少帶酸,唔油膩,係唔錯嘅選擇。🥢美國安格斯肥牛(細) $198肥瘦均勻,每片肥牛都有一定厚度,食落亦好有牛香。🥢脆口金沙青 $78口感似豬頸肉,但會更爽脆,味道香滑,值得嗌👍🏻。🥢七彩餃子 $108七色加埋托盤令餃子好精緻,每隻餃子亦各有特色,白色嘅韭菜餃好飽滿,紫色嘅係牛肉餡,綠色係香菇,味道唔錯。🥢手打蟹籽墨魚滑 $88墨魚滑好滑溜,而且入口即刻感受到肉嫩,墨魚味道濃厚👍🏻,推薦。🥢娃娃菜 $48🥢出前一丁$48🍸玫瑰仙子$108

🥢石橄欖無花果豬肺鍋 $268
清潤香甜,少少帶酸,唔油膩,係唔錯嘅選擇。

🥢美國安格斯肥牛(細) $198
肥瘦均勻,每片肥牛都有一定厚度,食落亦好有牛香。

🥢脆口金沙青 $78
口感似豬頸肉,但會更爽脆,味道香滑,值得嗌👍🏻。

🥢七彩餃子 $108

2024-06-20
Type of Meal
Dinner
2024-06-23 300 views
香江花月是一家優質餐廳,以精緻的粵式料理和火鍋而享負盛名。咁同朋友打邊爐,朋友想試呢一間火鍋店,咁我地咪走去試下囉,其實入面個場幾靚,華麗係呢一間餐廳嘅賣點, 呢間嘢簡直就係打卡嘅聖地,咁我哋叫咗以下:首先,他們的海鮮冬瓜鍋可謂是精品中的精品。冬瓜肉質鮮嫩爽脆,與新鮮的海鮮如蝦、帶子等完美融合,湯底更是清甜鮮美,令人回味無窮。此外,他們的伊比利亞黑豚肉亦是一大亮點。肉質細嫩多汁,配合特製的調味醬汁,回味無窮。自家製的韭菜餃味道鮮美,餡料飽滿,皮薄餡多,頗有水準。尤其是配合自己特製的辣醬汁,更突顯出餃子的美味。值得一提的是他們的頂級花膠。花膠完全凸顯出其原有的鮮甜滋味,嫩滑爽口,難怪這道菜會如此受到食客的青睞。另一個亮點則是即炸魚皮。酥脆香嫩,帶有淡淡的魚香,啖一口頓覺魚肉精華盡在其中。在肉類方面,澳洲羊肉卷更是一大特色。羊肉鮮嫩多汁,配上精心的醬料,讓這道菜化腥提鮮,風味獨特。值得一提的還有手打蟹籽墨魚滑。口感細膩,而且蟹籽的鮮甜和魚滑的鮮味也恰到好處地融合在一起。最後,自家製的水餃和噴汁貢丸也是不容錯過的佳餚。水餃皮薄餡多,咬下飽滿多汁;噴汁貢丸則口感爽滑,湯汁鮮美,別有一番風味。O

Overall香江花月火鍋是幾出色我覺得。不論是海鮮、肉類還是小吃,都堪稱一絕。我都推薦給喜歡品嚐優質火鍋及粵式料理的朋友。
2024-06-23 397 views
好友說帶我試懷舊打卡酒樓,跟住她來到佐敦,出左地鐵行幾分鐘就到,可能是轉角位,好容易錯過,幸好有人帶路。搭電梯上一樓,就見到好懷舊的酒樓門口,有架人力車在門口,有點似五六十年代電影場景。酒樓內籠好大,右邊墻擺滿舊式座台電話機,當裝飾墻身壁紙。座位寬闊舒適,卡位好多,餐具是古色古香,一個古老水壺令時光倒流,仲有我喜歡的公雞🐔碗。早茶有優惠,11-12點可以食平點心,我們食7個點心,埋單$222,茶位$10,確是實惠,點心質素不錯,服務都到位,但都有不足之處,當天有包場活動,我們訂位時卻不知會,只可食到12:30,知客說已短信通知,但現在行騙電郵太多,不敢輕易按入不熟悉的連結,所以想坐耐些都不可以,難得專門來捧場,卻不能盡興,有點可惜。😅

2024-06-16 248 views
🐻👨🏽同我最鐘意打邊爐,平時多數喺屋企自己打,呢排打到悶就諗住周圍搵吓食😛呢間喺佐敦嘅超靚火鍋打卡店二話不說就訂咗位😆🐻入到去真係俾呢間餐廳嘅裝修震懾左,門口已經有個好靚嘅迷你Team lap打卡位,小小英倫風嘅裝修再加埋花嘅原素,唔會太過眼花撩亂,但係又好舒適嘅感覺 ☺️🐻其實佢哋有好多湯底選擇,我哋就揀咗花雕胡椒豬肚,香濃嘅花椒胡椒味我哋最鍾意食嘅牛,我哋就覺得唔夾✌🏼肥牛好出色睇d色澤咁鮮紅就知正🫶🏻🐻但最開心嘅就係有個皮蛋蝦滑俾我玩🤣可以自己中下中下搞埋一齊🤪🐻仲有最值得一讚嘅位係呢度嘅醬料區非常乾爽同乾淨,去好多地方打邊爐醬料區都係好黐立立又污糟呢度嘅店員真係少少污糟都會即刻走去清潔👍🏽

2024-06-16 131 views
大熱天時開住冷氣打邊爐係香港人傳統,收工個陣條邊爐癮起,即刻睇下附近有冇乜好地方止下癮,揾下揾下就見到呢間香江花月,就衝上去睇下有冇位。去到門口就已經有摩登既感覺,香江花月裝修走八十年代風格,枱櫈擺設都模仿當年既味道,而且每張枱空間好大,放滿全桌邊爐料都卓卓有餘,枱與枱之間都有距離,感覺好舒服。香江花月湯底足足有十二款,好多都好有特色,不過今晚我哋想簡簡單單,點左個秘製花雕豬肚湯,湯底配料相當豐富,鋪滿枝竹,豬肚多到食唔哂,飲落花雕同藥材味好足之餘,仲有胡椒味。打邊爐當然唔少得食牛,叫左一大碟美國安格斯肥牛同牛脷滿足下,肥牛油花漂亮,食落軟糯牛味多,牛脷厚切口感彈牙。之後追加白鱔片,白鱔大大塊,淥熟唔會縮埋一舊,食落無骨有口感。最特別係皮蛋蝦滑,自己DIY將皮滑同蝦滑混合,兩種不同口感既彈牙一齊食,係一種新鮮既體驗。

2024-06-15 166 views
打卡真係一流,懷舊裝修靚,座位亦十分舒適,食物賣相非常精緻,冇得彈美顏花膠雞鍋 HKD 298 滋補花膠蟲草花雞鍋,用上原隻雞浸得鮮嫩可口,湯底重非常濃郁,花膠同蟲草花係分開上既,服務員更加會幫你切埋隻雞,服務一流香江拼 HKD 798呢個真係想食好耐㗎啦,成日見到人哋IG打卡,全牛拼盤包括安格斯肥牛、牛白肉、牛柳粒、手切肥牛、牛心頂、牛小腿、 牛脷、牛柏葉等等,圍住個爐嘅拼盤賣相好吸睛,而且砌成玫瑰花形狀,成個藝術品咁食咁多牛咁肥膩,梗係叫返杯茶飲呢度都幾種花茶,有洋甘菊同玫瑰花茶可以揀最鍾意佢有間波波燈房可以任影

美顏花膠雞鍋 HKD 298

香江拼 HKD 798

食咁多牛咁肥膩,梗係叫返杯茶飲

呢度都幾種花茶,有洋甘菊同玫瑰花茶可以揀

最鍾意佢有間波波燈房可以任影

2024-06-15 140 views
上次去過銅鑼灣分店,超級華麗,令人印象深刻,今次就試埋佐敦呢間餐廳陳設以50年代的舊香港為藍本,置身其中可感受昔日五光十色的華洋風尚文化,盡享獨一無二的火鍋新體驗之前食過日本牛乳玫瑰鍋、今次食個養生花膠雞鍋,再配埋人氣特色配料,包括匯聚安格斯肥牛、牛心頂及黑柏葉等不同牛部位既香江拼,真係視覺和味覺上都得到享受值得一讚既係呢度服務超級周到,除咗食物好味服務亦一流,店員會為你將雞鍋既雞切成容易吃的大小,方便食用,亦都會時常問需唔需要加湯,值得一讚👍🏻

,真係視覺和味覺上都得到享受

• 香江拼
2024-06-07 148 views
環境好舒服,食物都可以!不過全完無服務,侍應生不足,加上每位都面黑黑,基本禮貌都無。我一月份光顧時,服務態度簡直天淵之別😮‍💨不會再來,吃到一肚氣。食物環境幾好都冇用,失望🫣
2024-06-07
$450 (Dinner)
Celebration
Birthday
「香江花月」真的是很適合聚會聊天的好去處,環境寬敞,交通方便,一班朋友一邊吃火鍋一邊聊天,如果興致所至還可以復古華麗古典風格打卡,懷舊一下老香港,花膠雞湯湯底濃濃,花膠也很多,一個華人塔里包括海鮮配料有鮮蝦鮑魚蟹豬肉牛肉等
2024-05-18 454 views
周末逛佐敦,午膳不知吃什麼,睇睇 open rice, 發現有間叫"香江花月的食肆", 名字挺好聽,立即按入去訂位!到後發懷舊的裝飾,環境寬敞,服務態度好好,食物質素ok, 值得推介!
2024-05-16 265 views
聽同事講佐敦有一間很有特色的火鍋店,心動不如行動,一於同朋友吃翻餐勁噶。哩間火鍋店裝修風格系以50、60年代懷舊風為主,充滿了懷舊氣氛,環境還是不錯噶,我感覺同爸爸媽媽去也是可以的。今次我地比較養身,點左個美顏花膠雞鍋,湯底濃郁,很有味道,湯裏面有雞、冬菇、蟲草花等等,當然少不了那個美顏大花膠,非常滋補好適合女士,膠質滿滿,口感軟糯,好養顏。其他另外點噶食材就中規中矩,比較新鮮,吃完之後感覺個人氣色都好了。
2024-05-04 184 views
慶祝朋友生日,看到介紹這間火鍋店的評價不錯,決定選擇去食。整體來講食物質素不錯,服務態度也很好,只是有一點給貴店(香江花月)留意並作出適當的改善。明白貴店有切蛋糕的費用收取,所以我哋不要求這個服務,只是純粹要求職員提供新的餐碟方便進食生日蛋糕(蛋糕是由本人切並分配給朋友),但職員話要收取費用,因為我哋在此吃蛋糕,她們還話是公司的要求,本人當然不願付錢,因為只是要求更換乾淨的碟,咁樣都要收錢。在今時今日的營商環境,香江花月仍有此的規條,怪不得港人要北上尋找美食和良好的服務質素。
【香江花月】,餐廳名字超好聽的,來到門口就像穿越回到50年代的舊香港,人力車,手推小食車,撥盤電話☎️,黑膠碟,留聲機,還有好多好多說不完😍😍感受到昔日五光十色的餐廳主打新穎且震撼味蕾的養生美顏火鍋湯底,配以多款人氣特色配料。帶你穿越重華洋風尚文化,帶來超香的火鍋體驗臨走前還去了七彩繽紛的波波燈打卡呢,美美的一天❤️🌟【美顏花膠鍋】女士恩物美顏花膠雞鍋,沒想到是大大的半只雞,店員還細心幫你剪開,肉質鮮甜多汁,花膠分量多,而又不膩.絕了【香江拼 】好美的香江拼,想一個裝飾品,打卡一留,一個大木圈上面放上左8款牛部位配以花飾作點綴更美觀數有安格斯肥牛,黑柏葉,牛柳粒,牛脷,牛小腿,牛心頂,手切肥牛及牛白肉,牛味香濃各有特色,配上涮每一部位的時間給大家參考,這樣吃最棒🤤🌟【花花綠綠】🥦🥬🥒🥕🫑各種蔬菜分量超🐔大,菜槽里都塞得滿滿的,賺了賺了,蔬菜吸收了花膠雞和牛肉的各種香,很甜美🍧🍹【桃花緣】【香芳幻】上面的煙燻泡泡好夢幻!桃味的乳酸梳打配上桃味的啫喱!不會太甜,都好清新!喝了來個桃花緣
臨走前還去了七彩繽紛的波波燈打卡呢,美美的一天❤️

🌟【美顏花膠鍋】

🌟【花花綠綠】🥦🥬🥒🥕🫑

🍧🍹【桃花緣】【香芳幻】
今天老公說帶我去一家復古情調的火鍋店🤭到佐敦我就猜到了一定是這家超級網紅火鍋店香江花月!果然沒猜錯😎 日本牛乳玫瑰鍋這個鍋底超漂亮!中間是木瓜和玫瑰花形狀的冰牛乳還有兩朵玫瑰花,店員會等我們拍完照後之後才將木瓜切開。 香江拼(全牛拼盤)必點!一個大圓盤上面擺放了12款不同部位的牛肉,三朵花❀形狀的是安格斯肥牛、另外三個小碗裝的是牛柳粒、接下來就是牛白肉、手切肥牛、牛心頂、牛小腿、牛脷、牛百葉,牛肉的品質很好,我覺得點牛乳鍋底更可以吃出牛肉本身的味道,令牛肉口感更加甜,細品還有淡淡奶香味,完全不需要別的調料就很好吃了! 原條野生竹笙第一次吃到這麽大條的竹笙👍🏻吸滿牛乳湯底,很爽口味道超級正。 七彩餃子🥟一個顏色一個口味,沒想到被我特寫拍照的就是我今晚最愛的口味😝藍色餃子竟然是蟲草花菌菇餡的,巨鮮美!好幾種都是我沒有吃過的口味,簡直打開我味蕾的新世界,值得一試! 這家環境真的超級美,門口還有一個拍照打卡位,很有創意啊,隨手一拍都出片~如果來香港旅行一定一定不要錯過這裏。

日本牛乳玫瑰鍋

香江拼(全牛拼盤)

原條野生竹笙

七彩餃子🥟

2024-04-24
$666.5 (Dinner)