Restaurant: Victorian Era (Tsuen Wan Plaza)
Terms & Details:
2024-07-05 460 views
香江拼一上枱超級吸晴!一大個木圓圈木盤!牛柏葉相信鐘意打卡既你對於呢間打邊爐都唔陌生,最出名就係佢超大圓形盤,木盤上裝滿唔同種類嘅牛肉,拼盤包括安格斯肥牛、牛白肉、牛柳粒、牛心頂、牛小腿、牛脷、黑柏葉,全部品質都相當不錯,但建議拼盤要3人以上先好嗌!食物種類都多,不過其實叫一個拼都有齊晒好多食材野飲方面都見到好多唔同打卡既cocktail,但今日唔想飲酒就冇叫了環境方面一貫餐廳風格,古典中不失氣派,適合一大班朋友聚會或情侶。手打蟹籽墨魚滑超脆新鮮即炸響鈴
香江拼一上枱超級吸晴!一大個木圓圈木盤!
牛柏葉

手打蟹籽墨魚滑

超脆新鮮即炸響鈴
今日食埋依間,香江花月三間分店也食過了,感覺同銅鑼灣差唔多,但地方再大啲。今日下午淨係食點心,d staff 幾有禮貌貼心,我哋用QR code點多左點心,上左枱佢都可以同我哋取消返,今次叫咗10幾個點心,d 質素一樣都真係唔錯嘅,今次唔再打邊爐了…… 最後店員請我們食甜品糕點呀,唔係個個有㗎🤣🤣🤣🤣唯一今日有個問題,係男廁淤塞咗, 七成去水位都漏水,呢個位小心,有時又有老人家出入同衛生都冇咁好啦…..所以今次清潔扣少少分。5人$600 抵la…..PS. 當然唔好嘥咗佢間打卡房😅😅🤣🤣

5人$600 抵la…..

PS. 當然唔好嘥咗佢間打卡房😅😅🤣🤣
2024-06-29
$120 (Lunch)
火鍋店原來都可以咁精緻~一入到店內空間非常大而且氣派十足!位置闊落舒適度仲好打卡必點推介「香江拼」適合三人以上享用~內有安格斯肥牛、手切肥牛、牛柳粒、黑柏葉牛白肉、牛心頂、牛舌、牛小腿牛肉油脂分布平均,抵食好吃.ᐟ.ᐟ湯底揀左沙嗲湯,濃郁而不會過稠,好香味道剛剛好配料方面,響鈴是必點的,新鮮香脆好好食~香江花月🔎 #zzzangyummy荃灣📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L6樓621-630B號舖
火鍋店原來都可以咁精緻~
一入到店內空間非常大而且氣派十足!
位置闊落舒適度仲好打卡
必點推介「香江拼」適合三人以上享用~
內有安格斯肥牛、手切肥牛、牛柳粒、黑柏葉
牛白肉、牛心頂、牛舌、牛小腿
牛肉油脂分布平均,抵食好吃.ᐟ.ᐟ
湯底揀左沙嗲湯,濃郁而不會過稠,好香味道剛剛好
配料方面,響鈴是必點的,新鮮香脆好好食~

🔎 #zzzangyummy荃灣
📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L6樓621-630B號舖
香江拼 $798香江拼是一道精緻的牛肉盤,以一個大圓形木盤圍繞著湯鍋呈現。盤子上擺滿了各種不同部位的牛肉,整體擺盤非常吸引人。其中包括安格斯肥牛、牛柳粒、黑柏葉和牛胸肉等。牛胸肉口感爽脆,帶有濃郁的牛肉風味。其他牛肉的質地則相對普通。珊瑚蚌珊瑚蚌非常新鮮!這是我吃過最美味的珊瑚蚌。珊瑚蚌的鮮甜味道令人難以忘懷。響鈐卷響鈐卷是即叫即炸的點心,但可惜的是它的層次不夠多。儘管口感尚可,但期望更多層次的人可能會感到失望。瑰落月瑰落月是這家餐廳的招牌飲品,非常適合拍照打卡。然而,味道只能給予50分的評價。它實際上是一杯洛神花茶。這家餐廳還擁有許多值得打卡的地方,並且提供豐富多樣的火鍋配料和醬料。然而,價格相對於一般的火鍋店來說較高。一杯普通的飲品加上服務費後價格接近HKD100。價值與否真的見仁見智。最後3個女仔食了HKD2000。小總結❤️❤️❤️📌牛肉品質普通📌響鈐卷口感尚可但層次不足📌打卡100分

香江拼 $798

📌牛肉品質普通
📌響鈐卷口感尚可但層次不足
📌打卡100分
2024-06-20 14241 views
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗荃灣調查呢間人氣打卡火鍋店,店內裝修華麗,有好多懷舊嘅擺設,充滿住50年代香江風情,食物高質,擺盤精緻,仲有個好似Teamlab嘅靚靚打卡位,可以感受下沉浸式體驗🥛日本牛乳玫瑰鍋 $168🙋🏻‍♂️表示個牛乳鍋鋪滿食用花,中間放咗個用牛乳做嘅玫瑰花形冰花,底下墊有木瓜,湯底飲落牛乳味濃郁又香滑,仲有清甜嘅木瓜味🥩香江拼 $798🙋🏻‍♂️表示呢個香江拼係牛肉拼盤,一大個圓形木盤圍住個湯鍋,上面放咗唔同嘅牛肉部位,擺盤好吸引,佢分別有三碟安格斯肥牛同牛柳粒,仲有手切肥牛,黑柏葉,牛白肉等,餓底最鍾意安格斯肥牛同手切肥牛,兩款肥牛油花都好靚,口感軟腍又有香濃牛味,牛白肉口感爽脆,食落好脂香,其他牛肉部位味道都唔錯🍇原野獵人 $88🙋🏻‍♂️表示杯原野獵人用咗牛油果,青提子同薄荷調配成,成杯青綠色,杯身仲有桂花瓣做裝飾,賣相好靚,飲落有薄荷嘅清新,又有牛油果嘅香甜,夠晒refreshing🌹玫瑰仙子 $108🙋🏻‍♂️表示杯cocktail用咗玫瑰,桃同伏特加調配成,店員會先用火槍將杯身外圍嘅網燒著,做出好靚嘅花火效果,好治癒,打卡一流飲落有芳香嘅玫瑰同香甜嘅桃味,加咗vod

🥛日本牛乳玫瑰鍋 $168

🥩香江拼 $798
原野獵人

🍇原野獵人 $88

🌹玫瑰仙子 $108
🙋🏻‍♂️表示杯cocktail用咗玫瑰,桃同伏特加調配成,店員會先用火槍將杯身外圍嘅網燒著,做出好靚嘅花火效果,好治癒,打卡一流飲落有芳香嘅玫瑰同香甜嘅桃味,加咗vodka提升咗口感層次
甜品
⚠️只要Like餐廳社交平台 專頁就有精美甜品送,有桂花糕同白兔仔,桂花糕入面有杞子,食落清甜夠Q彈,隻白兔仔造型好可愛,佢係乳酸奶凍,入面加咗柚子醬,味道酸酸甜甜,好好味👍🏻

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10
🔙返啅度 8.5/10
原野獵人
甜品
2024-06-19 499 views
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 香江花月 💥大隻仔今次介紹一間裝修充滿懷舊香港特色嘅精緻火鍋餐廳,一進入餐廳已經見到好多舊衣車做裝飾,就連裝醬料嘅碗都係用上「雞公碗」,而食物方面,每一碟都擺盤精美好靚,好適合打卡,好似大隻仔今次叫嘅「香江拼」火鍋套餐,店員拎上枱時真係好震撼。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️加一服務費 ✅⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 日本牛乳玫瑰鍋 $168純白色嘅牛乳湯底,中間有個木瓜盅裝住一粒用牛乳做成嘅玫瑰花,再加上七彩繽紛嘅食用花做點綴,真係好靚,豆乳雞湯,味道香濃,豆香味重,冇味精,飲完都唔會覺得口渴,好推薦。🔥 香港拼 $798份量好多,8款口味,一共有12碟,一次過可以食到唔同牛嘅部位,餐廳仲好細心提供每款牛肉建議淥嘅最佳時間。安格斯肥牛,牛味香濃,只需淥2分半鐘牛白肉,油而不膩,只需淥3秒鐘牛柳粒,非常軟腍,淥4分鐘剛剛好手切肥牛,牛味重,只需淥2分半鐘牛心頂,鮮嫩爽脆,只需淥3秒鐘牛小腿,甘香鮮味,只需淥1分鐘牛脷,軟腍多汁,只需淥1分鐘黑柏葉,爽口彈
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

加一服務費 ✅

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 日本牛乳玫瑰鍋 $168

🔥 香港拼 $798
香港拼 ($798)+  日本牛乳玫瑰鍋($168)

安格斯肥牛,牛味香濃,只需淥2分半鐘
安格斯肥牛
手切肥牛
牛心頂

🔥 玫瑰仙子 $108
打卡超級一流,店員會將飲品點火,不過火焰好快就熄,如果餐廳環境再昏暗啲,效果會更加好,店員抹乾淨杯後就會上碟,味道甜甜地,沒有強烈伏特加味道,好易入口。

🔥 原野獵人 $88
以綠色為主題,用上薄荷、牛油果、青提調製,薄荷味道非常強烈。
原野獵人($88)  + 玫瑰仙子($108)

溫馨提示:
餐廳會收取火鍋醬料費 $25
like 社交平台免費送上桂花糕或者小白兔乳酪一件
桂花糕、小白兔乳酪

2024-06-11
$667 (Dinner)
日本牛乳玫瑰鍋
香港拼 ($798)+  日本牛乳玫瑰鍋($168)
安格斯肥牛
手切肥牛
牛心頂
玫瑰仙子
原野獵人($88)  + 玫瑰仙子($108)
桂花糕、小白兔乳酪
  • 香江拼
今次我們選了美顏花膠雞鍋。湯底以雞湯為基礎,加入了半隻雞,花膠、紅棗、杞子和蟲草花,服務員會先讓你品嚐湯頭,之後才加水作為火鍋湯底。此外,我們還點了七彩餃子。七彩餃子,當然有七種不同口味,有金華火腿菜肉餃,蟹肉黑松露餃,和牛香茜餃,蟲草花餃,姬松茸野菌餃,冬菇薺菜餃,午餐肉粟米餃,讓人回味無窮。至於肉類方面,美國安格斯肥牛和牛白肉。美國安格斯肥牛的肉質鮮嫩多汁,脂肪分布均勻,係火鍋的不二之選。而牛白肉則更加清爽,適合喜歡較輕盈口味的人。花花綠綠(蔬菜籃) ,有差不多十種不同種類,點一氛就可以享受多樣化的食材。響鈐卷真係即叫即炸,外皮酥脆,沾上蒜蓉、辣椒醬及其他調味料,必食之選。所有擺盤都有研究,IGABLE,打卡首選!服務。也值得一讚!餐廳的服務員熱情友好,樂於協助客人,更加係攝影高手,明顯睇得出有相當的員工培訓。值得推介。
今次我們選了美顏花膠雞鍋。

此外,我們還點了七彩餃子。

所有擺盤都有研究,IGABLE,打卡首選!
值得推介。
2024-06-12 12063 views
想打邊爐,又想有環境,「香江花月」一定是不二之選。這次來到位於荃灣廣場的「香江花月」分店,陳設以50年代的舊香港為藍本,用舊衣車作為設計概念,無論裝潢、擺設、氛圍,都充滿華洋風尚文化,華麗典雅,係一個非常棒的火鍋體驗。餐廳的養生美顏火鍋湯底亦非常出名,這次點了日本牛乳玫瑰鍋 $168,有香濃的日本北海道牛乳,配以日本玫瑰做作湯底,乳香濃厚,同時散發淡淡玫瑰香氣,仲有鮮甜的養顏木瓜,女士不能錯過!另外必點的是香江拼 $798,份量足夠3-4人,有不同種類優質牛肉,包羅萬有,包括安格斯肥牛、手切肥牛、牛小腿、牛柳粒、牛脷、牛心頂、牛白肉、黑柏葉等,賣相非常吸引,打卡之餘亦好有質素。另外七色餃都是打卡首選,用一個非常漂亮的木架盛載,餃皮煙靭而餡料非常創新,例如有蟹肉黑松露、午餐肉粟米、蟲草花等,每種顏色都有不同的味道。另外要注意,醬介每位$25,而茶水是要另外點的,我們就點了人參烏龍 $68,味道非常回甘值得一試!
日本牛乳玫瑰鍋
想打邊爐,又想有環境,「香江花月」一定是不二之選。
2024-06-04
Type of Meal
Dinner
2024-06-12 144 views
印花華麗的沙發、老爺電話和留聲機,華燈初上,讓人彷似穿越回到八十年代的香港。仲有唔同口味嘅火鍋湯底,新鮮食材,海鮮,啱晒大班人聚會。日本牛乳玫瑰鍋日本牛奶營養豐富,味道濃郁,綴以玫瑰花瓣環繞漂浮在湯中,散發淡講淡的奶香,能保留食材的原本味道花滿園金黃色的鐵架上分為兩層,有豬肉和羊肉。肉片被制成玫瑰花形,睇得又食得!即炸響鈴卷非常新鮮爽脆,腐皮豆味濃郁,而且吸收晒湯底嘅精華七彩餃子彩虹顏色餃子,餡料包括:冬菇豬肉、蝦肉、魚肉等等脆口珊瑚蚌口感爽脆,新鮮彈牙牛小腿牛白肉日本珍珠蠔流星夜

花滿園

即炸響鈴卷
非常新鮮爽脆,腐皮豆味濃郁,而且吸收晒湯底嘅精華

七彩餃子
彩虹顏色餃子,餡料包括:冬菇豬肉、蝦肉、魚肉等等

脆口珊瑚蚌
口感爽脆,新鮮彈牙

牛小腿
牛白肉
日本珍珠蠔

流星夜
2024-06-12 117 views
香江花月讓你回到過去舊香港50年代,擺設有舊式的打字機、電話和留聲機。餐廳的環境寬敞,有大量打卡位。佈置充滿港式懷舊感。裝潢典雅與簡約並存,傳統與時尚元素交融,並且設有私人包間、雞尾酒吧。侍應殷勤的服務,//香江花月主打菜式:新穎養生美顏火鍋湯底,//配料造型精緻.品味獨特。有驚喜.日本牛乳玫瑰鍋花滿園即炸響鈴卷新鮮鵝腸七彩餃子牛小腿牛白肉脆口珊瑚蚌日本珍珠蠔流星夜//日本牛乳玫瑰鍋湯底:日本北海道全脂牛乳。滑順濃郁。牛奶奶香與玫瑰花的花香交織在一起,加上紅肉木瓜.相得益彰。//牛白肉看似油膩,但入口卻出奇地爽口。含豐富的骨膠原. 有微微的牛油香味。雪白爽脆。
//香江花月主打菜式:新穎養生美顏火鍋湯底,
//配料造型精緻.品味獨特。有驚喜.
花滿園
流星夜

//日本牛乳玫瑰鍋

//牛白肉

2024-06-11 1028 views
香江花月(荃灣廣場)是一家精緻的火鍋餐廳,以其獨特的裝修和美味的食物而聞名。美顏花膠雞鍋是一道令人印象深刻的菜品。湯底濃郁,以雞湯為基礎,加入了整整半隻雞,大塊的花膠、紅棗、杞子和蟲草花,不僅美味,還有養身美顏的效果。這道湯底的味道鮮甜,讓人回味無窮。七彩餃子也值得一試。這些餃子色彩繽紛,七彩餃子,七種特色口味,有冬菇薺菜餃,蟹肉黑松露餃,金華火腿菜肉餃,午餐肉粟米餃,蟲草花餃,姬松茸野菌餃,和牛香茜餃,讓人回味無窮。至於肉類食材,你點了美國安格斯肥牛和牛白肉。美國安格斯肥牛的肉質鮮嫩多汁,而牛白肉則更加清爽,兩者相互搭配,享受到不同口感的美味。其他配料例如花花綠綠(蔬菜籃) 、桂花蚌、即炸響鈐卷等也不容忽視,蔬菜會取中間部份,桂花蚌新鮮脆,滑響鈐卷真係即叫即炸。服務也值得一讚!餐廳的服務員總是熱情友好,樂於解答客人的問題,細心留意客人需求,感受到他們的用心和專業,讓用餐體驗更加愉快。總之,香江花月以其高質量的食材和精緻的裝修成為一個值得品味的餐廳。

美顏花膠雞鍋
美國安格斯肥牛(細) ,牛白肉
2024-06-06
$650 (Dinner)
美顏花膠雞鍋
美國安格斯肥牛(細) ,牛白肉
  • 七彩餃子
  • 花花綠綠
2024-06-07 184 views
今日同朋友嚟荃灣打邊爐,估唔到商場入邊有一間咁高質嘅火鍋餐廳。裝修好靚,主題係懷舊香港,有好多唔同嘅縫紉機,所有嘢都好detail 😍😍我哋兩個人被安排到一張四人枱,坐得好舒服,而且完全唔嘈,可以冇顧忌地傾偈。海鮮冬瓜鍋賣相超靚,店員仲好細心咁樣等我影咗相先切開個冬瓜,入面除咗有東華之外,仲有類似魚翅,小蝦仁,蟹柳,以及其他海鮮,好豐富。美國安格斯肥牛厚薄適中,牛肉入口即溶,淥大概七至8秒就已經食得!新鮮蝴蝶腩唔係好多地方有蝴蝶腩呢啲特別部位,牛味濃郁,好煙韌,配上冬瓜湯湯底,非常夾。七色丸入面七隻都係完全唔同口味,個人最鍾意鹹蛋黃同黑松露嗰2隻,食落去好特別。花雕雞子雞子超大粒,配上花雕,完全吸收晒酒香,食到停唔到口!另外仲有點左其他食物,樣樣都好新鮮,而且全部影相都好靚,又睇得又食得😍😍打邊爐當然唔少得飲啤酒,喺餐廳點生力白啤仲要買二送一,好正啊!

海鮮冬瓜鍋

美國安格斯肥牛
厚薄適中,牛肉入口即溶,淥大概七至8秒就已經食得!

新鮮蝴蝶腩

七色丸

花雕雞子
雞子超大粒,配上花雕,完全吸收晒酒香,食到停唔到口!

2024-06-06 155 views
今日去咗一間好啱打卡,而且嘢食好好食嘅餐廳,忍唔住要同大家分享吓。門口位置而家有個吧枱,裝修好靚,完全唔似打邊爐嘅餐廳,每一個位都好啱影相,仲有超多衣車,充分展現出懷舊香港。佢餐牌都已經分咗好多本,全部都圖文並茂,Drink Menu仲要勁靚,忍唔住嗌返杯Cocktail。杯嘢飲係特登有個職員推架車仔出嚟,喺我哋面前點火,仲等我哋預備好晒手機,提我哋拍片😆飲落去偏甜,但係好易入口,好啱女仔飲。海鮮冬瓜鍋勁似藝術品,望到唔捨得食,砌到好靚。湯底飲落去好清甜,仲有好多海鮮喺入面,我哋每日差唔多飲咗三碗湯先開始打邊爐。點左呢個連蔬菜都唔使再額外點😂美國安格斯肥牛油花均勻,就咁望就已經知道係好食嘅牛肉,仲要係擺盤擺得好靚😍白鱔片好新鮮,嚟到呢度一定要食,又夠油同彈牙,好耐冇食過咁好食嘅鱔!而且切厚薄個要啱啱好,完美。鵝腸係超級新鮮,喺香港真係好難搵到呢個質素!另外雞子,蝴蝶腩都係新鮮同好食,仲有一個Chat食完都好得意,每一種丸都唔同口味,一路食一路估佢係咩味,都幾好玩😂最後再配上日本烏冬,呢隻烏冬仲要係煮耐咗都唔會爛,吸收晒湯嘅味道,為我嘅晚餐畫上圓滿句號。

海鮮冬瓜鍋

美國安格斯肥牛

白鱔片

鵝腸係超級新鮮,喺香港真係好難搵到呢個質素!

餐廳環境空間大,檯同檯之間有充足嘅距離,又有卡位,環境舒適。🤔美顏花膠雞窩湯底清甜,但又未算非常濃郁。入面有半隻雞,食落都嫩滑。個花膠雞湯單獨飲都ok,但係飲完啲一兩碗湯,佢係加水嚟打邊爐,湯底就會味道好淡。之後仲會越溝越淡,啲餸唔會有咩花膠雞湯嘅清甜味。主要都係食自己嗰碗醬油嘅味道。香江拼係唔同牛肉部份組成嘅一個組合,排得好靚地放係鍋邊。整體個presentation好靚。除左牛肉,仲有牛肉粒、牛腱、牛嘅肥油(食起嚟爽爽冇咩味)、牛脷。整體食起嚟都味道OK。其他配菜:南乳墨魚丸:味道普通,較鹹。唔係好推介。椰汁墨魚丸:有椰汁味道,但又唔係特別夾。黑松露蟹肉丸:冇咩黑松露味。👌🏼脆肉鯇:有一大條好粗嘅骨,都算爽脆,佢冇好煩嘅細細嘅魚骨,都算係一個優點。整體嚟講,環境坐得舒服,賣相靚,都食得開心。味道就正常又唔覺特別出色。不過有機會都可以試下其他湯底。環境:★★★★★ 食物: ★★★☆☆ 推介: ★★★☆☆

🤔美顏花膠雞窩

湯底清甜,但又未算非常濃郁。入面有半隻雞,食落都嫩滑。

美顏花膠雞窩

其他配菜:

南乳墨魚丸:味道普通,較鹹。唔係好推介。

椰汁墨魚丸:有椰汁味道,但又唔係特別夾。

黑松露蟹肉丸:冇咩黑松露味。

黑松露蟹肉丸

椰汁墨魚丸

環境:★★★★★

食物: ★★★☆☆

推介: ★★★☆☆

2024-05-22 150 views
餐廳走復古華麗風,每個位置都精心佈置,裝修別有用心,古典精緻。餐廳座位闊落,適合帶同父母聚餐。▫️日本牛乳玫瑰鍋 $168中間有一朵用牛乳造成的玫瑰花,打卡一流。店員待你打完卡後,便把玫瑰花推倒,把木瓜剪碎,滾起後就可以食用~火鍋很濃郁的牛奶味,用日本北海道全脂牛奶~▫️七彩餃子 $108攞盤精美,七隻顏色的餃子,有金華火腿菜肉餃、午餐肉粟米餃、和牛香茜餃、冬菇薺菜餃、姬松茸野菌餃、蟲草花餃、蟹肉黑松露餃。每隻餃子都很飽滿紮實。▫️香江拼 $798擺盤精緻,不同部位的牛放在圓形擺盤上,圍著火鍋,像藝術品一樣,打卡一流!每款牛都很新鮮美味,總有一款合心意。共8款牛肉:牛白肉、牛柳粒、安格斯肥牛、手切肥牛、黑柏葉、牛心頂、牛小腿、牛脷。▫️避風塘脆鯇 $98頗有驚喜,炸得酥香可口,炸蒜香味十足。作為前菜小食,口感和味道一流。▫️紫醉金迷 Cocktail $108清新酒精飲品~

▫️日本牛乳玫瑰鍋 $168

▫️七彩餃子 $108