Restaurant: Victorian Era (Tsuen Wan Plaza)
Terms & Details:
2023-11-22 112 views
卡佬竟然那麼有心思於水晶婚紀錄日帶我到可使人爆發少女心的地方撐枱腳先來一杯 #茉莉花雪梨茶 潤一潤喉再來一個能滿足充滿少女心的 《🌸粉紅夢幻套餐🌸》🌸粉紅牛乳玫瑰鍋➡️養生美顏鍋底,超香濃牛乳味,真係好正🌸粉紅墨魚滑➡️加入火龍果於墨魚滑中,迷人的粉紅色,真的好吸睛🌸粉紅薔薇 (砵仔糕)➡️以粉紅色玫瑰花外型的砵仔糕,打卡一流肉類選了 🌗太極兩儀 (紅酒浸安格斯牛肉片及牛奶黑松露浸梅花豬肉片)➡️由安格斯牛肉及梅花豬肉片砌出玫瑰花,牛肉的鮮嫩與紅酒的香氣相融合,加入黑松露牛乳梅花豬肉片的豐富口感,即時提升味覺享受➡️華麗的太極兩儀擺盤更能展現出獨特的時尚中國風當然少不了足料又好味兼吸睛的火鍋配料啦~🌈七彩餃子➡️冬菇薺菜餃、蟹肉黑松露餃、金華火腿菜肉餃、午餐肉粟米餃、蟲草花餃、和牛香茜餃、姬松茸野菌餃➡️每款餃子配搭新新穎又好味,就連餃子皮都用上不同顏色,即時令人食慾大增😋🌈七色丸➡️紅咖哩魚丸、椰芋墨魚丸、蟹子墨魚丸、南乳墨魚丸、青咖哩墨魚丸、鹹蛋黃墨魚丸、黑松露墨魚丸➡️每款丸都彈美味,各有特色,最愛定必是黑松露墨魚丸🍲火鍋點心➡️ 想不到點心也可以用來火鍋➡️最美味一定是奶黃水晶包,香濃奶黃,正🦐皮蛋
卡佬竟然那麼有心思
於水晶婚紀錄日帶我到可使人爆發少女心的地方撐枱腳

先來一杯 #茉莉花雪梨茶 潤一潤喉
再來一個能滿足充滿少女心的 《🌸粉紅夢幻套餐🌸》
🌸粉紅牛乳玫瑰鍋
➡️養生美顏鍋底,超香濃牛乳味,真係好正
🌸粉紅墨魚滑
➡️加入火龍果於墨魚滑中,迷人的粉紅色,真的好吸睛

🌸粉紅薔薇 (砵仔糕)
➡️以粉紅色玫瑰花外型的砵仔糕,打卡一流

➡️華麗的太極兩儀擺盤更能展現出獨特的時尚中國風

當然少不了足料又好味兼吸睛的火鍋配料啦~
🌈七彩餃子

🌈七色丸
➡️每款丸都彈美味,各有特色,最愛定必是黑松露墨魚丸

🍲火鍋點心
➡️ 想不到點心也可以用來火鍋
➡️最美味一定是奶黃水晶包,香濃奶黃,正

🦐皮蛋蝦滑
➡️半隻皮蛋配上爽口彈牙蝦滑,想不到出奇地美味,蝦滑爽口彈牙,一試難忘

點了夠哂搶鏡嘅 🥝 #奇幻歷險
➡️清爽香甜的奇異果甜味
➡️想不到配上豆奶及忌廉梳打出奇地夾
➡️啱哂打邊爐一齊飲

及點了又飲得又食得嘅 🌹#花月豪庭 特色飲品 😍
➡️藍莓及蘋果,配上香味濃郁的北海道牛奶
➡️營造出幼滑的口感
➡️飲品還配上口感軟綿的棉花糖蛋糕及新鮮的蜜瓜和奇異果
➡️除了滿足味蕾,更啱哂少女們打卡🤭

👩卡卡食後感:
所有食物及飲品新鮮又美味 (回味中😋)
不只是舌頭品嚐美味食物
就連眼球也同時滿足得到
完全是一浪接一浪的驚喜🤩
加上這裡的環境裝潢極致,而且又大又舒適
每張枱與枱之間完全有足夠私人空間
能盡情享受我倆的二人世界👩‍❤️‍💋‍👨
坐足三小時都沒有人催我們走
真的是一個很好的談心及閨密傾訴的好地方🩷

2023-11-21 107 views
What a surprisingly nice and worth-trying restaurant in TW which offers good food😍 I enjoy the dinner so much !!! We ate for 1.5 hrs… so jeng 😍 . Worth to give it a try. 👍🏻 The only environment and food are so beautifully decorated. We found the restaurant is fabulous so we seat in and had super nice catch up . We can park car and enjoy the parking discount in the shopping mall. First, we ordered the 花膠chicken soup 🥣 so yummy ! And the intensity of chicken’s taste is strong and it’s fresh!Firs

First comes to some colourful dumplings , they are nice & attractive !! As well as the dim sum. Not only the plates are beautiful, but also the taste are yummy.

The flowers of meat also surprised us. So igable !!! Girls must like them. Taken so many photos.

For the vegetables 🥦 set, it is a very big size! Unbelievable and so full for two persons. Even enough for 3 ppl.

For the drinks 🍹, they are super colourful and beautiful! It is not a normal drink !

There is dessert too!

Overall,we are so satisfied with the dinner and had a very great time !
2023-11-19 1804 views
原來荃灣廣場 得返一間打邊爐😮😮唔洗揀 直上六樓😌呢間想食好耐 但因為餐廳係六樓 好少會經過 所以次次都唔記得咗🫢餐廳裝修好精緻 有一種宮廷感覺👑 好高貴講野都要細聲啲🤫 唔可以失禮🤣餐具 食材 通通都係上等靚料 🥘美顏花膠雞鍋係屋企嘅花膠雞湯啊😍😍雞味濃 無味精 仲有花膠嘅膠質飲湯可以飲到 將個口痴埋一齊超級真材實料👍🏻👍🏻每人飲左兩三碗 飲夠先開始打邊爐😂🥩太極兩儀❤️紅酒浸安格斯牛、🤍黑松露牛乳浸梅花豬肉片賣相靚到 好似一件裝飾品咁🖼️估唔到紅酒味🍷都幾重 將安格斯嘅牛味昇華😍不過唔可以浸太耐 紅酒味會搶味🤍反而梅花豬肉片可以長浸吸收晒黑松露嘅味道😍而且令到豬肉片嫩滑🥟七彩餃子打卡必點📸📸七種顏色 七種味道每一隻都真材實料 啖啖滋味 隻隻有驚喜😋🍡七色丸全部都係墨魚滑底 再配上唔同味道 粒粒爽滑彈牙🦐皮蛋蝦滑呢個超開心 又有得食 又有得玩啱晒我呢個大細路😆😆皮蛋味超濃 好正啖啖蝦肉 想要幾彈牙 就睇你有幾努力啦🤣🤣🌱鮮海帶苗每條都又粗又長 好似食緊麵咁 好正😋🩸台灣鴨血表面有好多窿窿 係真正嘅鴨血👍🏻👍🏻🍹香芳幻顏色好迷幻 好啱小朋友 🍹花月豪庭呢杯應該係裝飾品 唔係飲品🤣🤣靚到唔捨
原來荃灣廣場 得返一間打邊爐😮😮

飲湯可以飲到 將個口痴埋一齊
超級真材實料👍🏻👍🏻
每人飲左兩三碗 飲夠先開始打邊爐😂

🥩太極兩儀
❤️紅酒浸安格斯牛、🤍黑松露牛乳浸梅花豬肉片
賣相靚到 好似一件裝飾品咁🖼️

食得好滿足😌☺️
Type of Meal
Dinner
2023-11-19 113 views
香江花月今次係第一次去荃灣廣場分店,裝修雖然都係行懷舊風,但呢到更特別既係佢有啲傳統衣車擺設同埋天花板既針織裝飾。裝修色調都係深色為主,加上花磚雲石,襯托出懷舊同高雅既味道。餐廳地方寬敞,就算坐餐廳中庭位置都有梳化坐,非常舒服。坐低冇耐,發現呢到連醬料都有好多選擇,而且拎醬料既地方都keep到好乾淨!今次我地食下佢個美顏花膠雞煲。湯底有少少傑身,材料有半隻雞同大量花膠之餘,仲有蟲草花,紅棗等。未落材料前,當然要試一試個湯先,果然係幾鮮甜,又唔會過咸。店員好貼心,湯未滾起就拎起隻雞,所以雞肉保持嫩滑。太極兩儀兩款肉包括用紅酒醃製既牛肉同用黑松露牛乳浸透既豚肉。兩者肉質嫩滑,牛肉紅酒味突出,豬肉都好甘香。七彩餃子,七色丸如果要打卡,呢兩款就一定要叫,無論色彩同埋擺盤都好靚。丸類爽口彈牙,以唔同既汁醬加入墨魚滑,例如南乳,咖哩同咸蛋黃等。餃子亦有不同配搭,。金華火腿同粟米午餐肉餃係我比較喜歡架。火鍋點心另一個擺盤好靚既菜色。有金魚餃,南瓜仔,水晶包等等。南瓜仔同水間包令我印象好深刻,因為打邊爐好少食甜野,而呢兩樣好似係火鍋既甜品一樣,特別得黎又好食。一帆風順墨魚滑加上切開咗既秋葵,形狀好似帆
香江花月

太極兩儀

七彩餃子,七色丸

火鍋點心
另一個擺盤好靚既菜色。有金魚餃,南瓜仔,水晶包等等。南瓜仔同水間包令我印象好深刻,因為打邊爐好少食甜野,而呢兩樣好似係火鍋甜品一樣,特別得黎又好食。

一帆風順
墨魚滑加上切開咗既秋葵,形狀好似帆船咁,玩味好重好得意。

花花綠綠
打邊爐點可以冇菜食。菜既份量同埋種類好多,估唔到連茼蒿都有,食完返到屋企暢順晒。

兩杯特飲花月豪庭同琥珀誘惑。前者好似甜品,首先食咗個棉花糖,再飲下面酸酸甜甜既南梅汁加牛乳。後者用菠蘿汁配上石榴汁既冰,配搭上黎有少少熱情果既味道,好清新。

香江花月係我bookmark咗好耐嘅餐廳,無論係食物定係裝修都係走華麗路線,相當精緻😻 靚到唔捨得食,一定要叫埋鍾意打卡嘅朋友!! ✨蜜瓜螺頭雞腳鍋 $398 👍🏻推薦!愈煲愈濃郁嘅湯底!加埋蔬菜一齊煮真係無敵!味道鮮美,香甜,飲咗成五六碗🤤 ✨太極兩儀 $428賣相成個太極咁,分別用紅酒同黑松露牛乳醃製嘅牛同豬肉,好有創意!✨一帆風順 $98船仔造型,其實係秋葵蟹籽墨魚滑,我一向唔鍾意秋葵,但配搭香濃墨魚滑同蟹子,冇咗嗰種草青味,整體唔錯~✨火鍋點心 $98 👍🏻推薦!點心造型盞鬼🍊可以一次過試晒多款口味。個人最鍾意係奶黃口味,軟糯嘅水晶皮包裹住甜甜奶黃餡料,好食!✨皮蛋蝦滑 $108好有儀式感,要自己搗爛啲皮蛋同蝦滑,最後蝦滑會多左一重皮蛋香。✨土豆朵朵 $58土豆切成薄薄一片,再砌成花花,不過要趁熱快啲食,否則煮得耐就會唔見咗🤭-✨花花綠綠 $118成個花圃咁,擺位有花心思設計,蔬菜份量不容小覷,四個人食都仲得🤣✨琥珀誘惑 $88連飲品都充滿特色同打卡元素😍 琥珀誘惑以番石榴作基底,加入奇異果、橙汁同菠蘿汁,酸酸甜甜,味道天然,唔會死甜。✨花月豪庭 $128映入眼簾嘅先係焦糖蛋卷

✨蜜瓜螺頭雞腳鍋 $398 👍🏻

✨土豆朵朵 $58
✨花花綠綠 $118

✨琥珀誘惑 $88

✨花月豪庭 $128
映入眼簾嘅先係焦糖蛋卷同水果,裡面係藍莓🫐蘋果配北海道牛奶,味道好之餘造型亦相當吸引🥳
2023-11-14 123 views
呢間係我食過最精緻嘅火鍋,從裝修到食物都非常別緻,試問女仔點可以唔去打卡,特別係粉紅色嘅湯底,超吸睛!粉紅牛乳玫瑰鍋超打卡火鍋湯底,超級啱女仔,牛乳玫瑰都是女仔的最愛,加上賣相真係好靚,靚到唔捨得食。太極兩儀牛肉與豬肉的拼盤, 擺盤是花形,牛肉用紅酒醃浸,有陣陣酒香,豬肉爽口。七彩餃子不同顏色嘅餃子皮包住唔同嘅餡料,有蟹肉黑松露、金華火腿菜肉、和牛香茜、粟米午餐肉芝士等等,皮薄餡靚。一帆風順秋葵釀入蝦滑,健康好味,帆船造型夠創新。火鍋點心點餐時還以為是甜品,原來是可以下鍋的小點心,做完非常可愛,有小兔和金魚,分別是蝦餃燒賣,還有小南瓜,南瓜餡料綿蜜香甜。粉紅薔薇(砵仔糕)玫瑰花造型非常靚,甜度適中,作為晚餐,最後一道非常滿足。花月豪庭上層是水果和燒棉花糖蛋糕,下層是乳酸特製飲品🍸,夠特別。

粉紅牛乳玫瑰鍋

太極兩儀

七彩餃子

一帆風順
秋葵釀入蝦滑,健康好味,帆船造型夠創新。

火鍋點心

粉紅薔薇(砵仔糕)
玫瑰花造型非常靚,甜度適中,作為晚餐,最後一道非常滿足。

花月豪庭
上層是水果和燒棉花糖蛋糕,下層是乳酸特製飲品🍸,夠特別。

2023-11-14 80 views
辛苦左一星期, 想打個邊爐慰勞下自己香江花月出名係結合傳統與創意試左佢地新出既粉紅夢幻套餐湯底係火龍果口味牛乳鍋🥘食到最後都仲有好濃郁既乳味道👍🏻最緊要係上枱時又有乾花同冰花, 睇到已經心情靚哂睇得又食得既太極兩儀🐮🐷安格斯牛肉浸住紅酒, 而梅花豬肉片就係黑松露牛乳平時打邊爐好少食豬肉, 通常都會好軔呢到既唔會, 落完鍋都係嫩七色丸令我最印象深刻係有一隻有鹹蛋黃係入面如果上枱時有埋知道每隻丸係咩名就更加好花花綠綠🥬呢個蔬菜組合真係勁好平時去打邊爐想食菜通常淨係食到1,2款2個人真係唔敢叫咁多花花綠綠每種菜都有少量, D菜仲好新鮮, 大推👍🏻另外估唔到係火鍋站都可以做到D飲品咁精緻奇幼歷險係有泡泡個杯, 打卡真係一流酸酸甜甜有夏天既感覺🏖️仲有花月豪庭藍莓及蘋果+北海道牛奶, 口感幼滑仲有蛋糕仔係面tim!
辛苦左一星期, 想打個邊爐慰勞下自己
香江花月出名係結合傳統與創意
試左佢地新出既粉紅夢幻套餐
湯底係火龍果口味牛乳鍋🥘
食到最後都仲有好濃郁既乳味道👍🏻
最緊要係上枱時又有乾花同冰花, 睇到已經心情靚哂

睇得又食得既太極兩儀🐮🐷
安格斯牛肉浸住紅酒, 而梅花豬肉片就係黑松露牛乳
平時打邊爐好少食豬肉, 通常都會好軔
呢到既唔會, 落完鍋都係嫩

七色丸令我最印象深刻係有一隻有鹹蛋黃係入面
如果上枱時有埋知道每隻丸係咩名就更加好

花花綠綠🥬
呢個蔬菜組合真係勁好
平時去打邊爐想食菜通常淨係食到1,2款
2個人真係唔敢叫咁多
花花綠綠每種菜都有少量, D菜仲好新鮮, 大推👍🏻

另外估唔到係火鍋站都可以做到D飲品咁精緻
奇幼歷險係有泡泡個杯, 打卡真係一流
酸酸甜甜有夏天既感覺🏖️
仲有花月豪庭
藍莓及蘋果+北海道牛奶, 口感幼滑
仲有蛋糕仔係面tim!
2023-11-13 126 views
香江花月出名係打卡火鍋店,款式變化多樣,擺盆精美,影相打卡一流美顏花膠雞鍋選用了半隻原雞,水滾後服務員先幫忙切件,雞肉十分嫩滑,花膠雖然細細隻,但份量都好多花滿園卷成花形嘅豚肉及羊肉 ,粉量好多都仲好好味呀七色丸好別緻既木架放咗七種顏色肉丸每一粒肉丸都唔同色 ,有黑松露及蟹籽,仲有好多其他顏色既丸花花綠綠蔬菜拼盤好大份,乜嘢蔬菜都有一帆風順 賣相吸引,用秋葵當係船隻係上面放左唔同色既墨魚滑即炸魚皮食火鍋一定要食炸魚皮,香脆熱辣辣皮蛋蝦滑估唔到皮蛋加蝦滑原來味道咁夾,新鮮既配搭奇幻歷險香芳幻

美顏花膠雞鍋

花滿園
卷成花形嘅豚肉及羊肉 ,粉量好多都仲好好味呀

七色丸
好別緻既木架放咗七種顏色肉丸
每一粒肉丸都唔同色 ,有黑松露及蟹籽,仲有好多其他顏色既丸

花花綠綠
蔬菜拼盤好大份,乜嘢蔬菜都有

一帆風順
賣相吸引,用秋葵當係船隻係上面放左唔同色既墨魚滑

即炸魚皮
火鍋一定要食炸魚皮,香脆熱辣辣

皮蛋蝦滑
估唔到皮蛋加蝦滑原來味道咁夾,新鮮既配搭

奇幻歷險
香芳幻

2023-11-08 276 views
高質手工點心!精緻打卡必備閑日同屋企人經過荃灣廣場環境非常好,空間感好大!枱與枱之間保持一定距離🫶🏻以往飲茶茶樓唔同,又多人又嘈吵點了一個商務套餐,有兩個燉湯/三個點心/同埋一個主煮,另外點咗幾個好想試嘅特別點心🩷黑松露鮮蝦燒賣好鍾意佢嘅燒賣,淡綠色嘅皮,好似一朵花咁!幾香口幾彈牙~🩷金粟金魚餃生動的精緻金魚餃,係粟米湯游來游去,一幅畫呈現左係你面前,而且味道不錯!外皮軟身的蝦餃~🩷鴛鴦炒飯令人猜想的鴛鴦炒飯,綠色配紅色!火紅火綠綠色是雞肉加蔬菜而組成,桃紅色係火龍果加海鮮,二合為一,非常好意頭!味道不錯,感覺健康
高質手工點心!精緻打卡必備
閑日同屋企人經過荃灣廣場

🩷黑松露鮮蝦燒賣
好鍾意佢嘅燒賣,淡綠色嘅皮,好似一朵花咁!幾香口幾彈牙~

🩷金粟金魚餃

🩷鴛鴦炒飯
一間餐廳有齊打邊爐🍲、打卡📸、高質食物🥢、玩味元素🕸️,打邊爐界嘅天花板👏🏻👏🏻👏🏻 #香江花月以前同朋友常常去尖沙咀店,今次荃灣店裝修更舒服奢華,又刷出新高度😳😋💕美顔花膠雞鍋主打嘅美顏✨湯底,煲開後半隻雞🐓先行撈上來由侍應砌開。六隻原隻大大隻花膠筒,湯底金黃濃厚😋💕太極兩儀以太極擺盤,一邊是安格斯牛肉,一邊是梅花腩豬肉,捲成精緻玫瑰🌹。牛肉輕淖,鮮嫩有肉香。💕七彩餃子餃子🥟像一顆顆的元寶,飽滿大隻,彩色的很吸晴。每款顏色都是不同口味,有金華火腿菜肉🐷、蟹肉黑松露🍄、粟米午餐肉芝士🌽、和牛香茜、姬松茸野菌、薺菜冬菇、蟲草花。真係好有心思💭,絕對唔係交貨質素。💕七色丸有七款不同味道,包括蟹子墨魚丸🦀、紅咖喱魚丸、椰芋墨魚丸🥥、南乳墨魚丸、黑松露墨魚丸、青咖喱墨魚丸、鹹蛋黃墨魚丸🐙。款款有驚喜! 味道唔會太重味,淡淡沁出來。💕一帆風順(秋葵蟹籽墨魚滑)見到賣相會令人感覺春風得意。一隻隻嘅橙紅色帆船⛵️排好出發啦! 蟹籽墨魚滑好彈牙。💕天倫鍋心點心是小朋友同女孩最喜歡嘅小動物造型呀! 有小南瓜🎃、小白兔🐇。最靚係漸變色嘅小金魚🐟,很久沒見過這樣有心嘅點心師傳🥰💕花花綠綠一整盆不同嘅蔬菜🥬🍄,

💕美顔花膠雞鍋

💕太極兩儀

💕七彩餃子

💕七色丸

💕一帆風順(秋葵蟹籽墨魚滑)

💕天倫鍋心

💕花花綠綠
一整盆不同嘅蔬菜🥬🍄,好似花園咁靚咁大。

💕花月豪庭
小朋友最愛,一杯有齊有飲品、甜品同水果! 擺盤精緻有心機,色彩繽紛。飲品更是藍莓蘋果酸奶,酸酸甜甜。中間的卷蛋燒棉花糖甜而不膩

💕奇幻歷險
侍應於上枱後用槍打出一個幻彩色嘅泡泡出來,
放在飲品上🍸。小朋友睇到眼定定!

臨走時切記去冰房打卡📸
2023-10-21
$650 (Dinner)
如果你問我,香港有那間港式火鍋好吃?! 我必定推介🌹香江花月呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!!! 之前吃過一次,覺得超好吃,所以帶媽媽來試試啦~ 復古及古舊的裝潢,真心好適合打卡。吸引到我不太愛打卡的媽媽,也忍不住瘋狂拍照呀! ☆ 美顏花膠雞鍋🍲$𝟐𝟑𝟖 女生必吃這個美顏花膠雞鍋😍,湯底濃香幼滑,充滿膠質和雞香,我喝了好幾碗呀~每鍋有半隻雞,雞件嫩滑,雞香滿滿,好有驚喜。 ☆ 太極兩儀🥩$428 有牛有豬的太極兩儀,都好適合打卡。脂肪比例均匀,真的好高質? ☆ 七彩餃子🥟 七種顏色的餃子,好色彩繽紛。隻隻又大又軟腍,好吃。 ☆ 火鍋點心✨ 原來點心都可以打邊爐,當中我最愛吃蝦肉燒賣,好彈牙。 ☆ 花花綠綠💐 這個蔬菜拼盤真心超值😍,超多蔬菜,款式又多,必點呀! •
之前吃過一次,覺得超好吃,所以帶媽媽來試試啦~
 ☆ 美顏花膠雞鍋🍲$𝟐𝟑𝟖

☆ 太極兩儀🥩$428

☆ 七彩餃子🥟

七種顏色的餃子,好色彩繽紛。隻隻又大又軟腍,好吃。
 ☆ 火鍋點心✨

原來點心都可以打邊爐,當中我最愛吃蝦肉燒賣,好彈牙。
 ☆ 花花綠綠💐

這個蔬菜拼盤真心超值😍,超多蔬菜,款式又多,必點呀! •
2023-10-30
2023-11-06 78 views
入秋後近日陰晴不定的天氣,冷熱溫差漸增,是時候開始吃火鍋取暖的日子了。家人都推薦精細懷舊風的香江花月,香江花月不論是店內裝潢,還是火鍋湯底與食材,均有一種精美的美學感,若非有家人帶路,我恐怕跟香江花月擦肩而過。雲南野菌乳鴿鍋湯頭就是整隻乳鴿的原汁精華,搭配雲南野菌、蟲草花、冬瓜件、紅棗、杞子等一起熬煮,每一口都是溫潤湯汁,沒有一絲油膩感,好喝到完全停不了嘴。鴿肉愈煮愈香愈入味,乳鴿用筷子伺候,可以輕鬆地骨肉分離,鴿肉香嫩又帶點彈性,人間極品。花花綠綠非常澎湃,猶如花園,花花綠綠包括新鮮珍珠筍、唐生菜、皇帝菜、西洋菜、白菜仔、菜心苗、娃娃菜、蘿蔔、車厘茄、椰菜花,蔬菜的甘甜與雲南野菌乳鴿鍋精髓結合,好不涮嘴。皮蛋蝦滑直接給你一大顆,相當霸氣,一吃難忘,皮蛋蝦滑可隨自己的喜好加入芫荽壓進裡頭,然後下鍋烹煮。皮蛋蝦滑真材實料,芫荽跟皮蛋十分合拍,香氣誘人,皮蛋蝦滑鮮味十足,吃出蝦的彈性,雲南野菌乳鴿鍋襯托出其海鮮味,口感脆甜,超讚。花月豪庭色彩繽紛,賞心悅目,層層堆疊的蜜瓜、奇異果、藍莓化身成藝術品,撒上花瓣,如詩如畫。清新的蘋果和氛芳的藍莓融入細滑郁香的北海道牛奶,極致的酸甘帶甜挑動誘惑著
花月豪庭色彩繽紛,賞心悅目,層層堆疊的蜜瓜、奇異果、藍莓化身成藝術品,撒上花瓣,如詩如畫。清新的蘋果和氛芳的藍莓融入細滑郁香的北海道牛奶,極致的酸甘帶甜挑動誘惑著味蕾,在吃火鍋時喝上花月豪庭,整個透沁涼。
琥珀誘惑跟名字一樣曼妙,有著濃到化不開的果香,全是番石榴、奇異果、橙和菠蘿的原汁,琥珀誘惑既有菠蘿的爽快,又有奇異果的柔酸,亦有橙的甜酸,番石榴的甜美回韻隱藏在舌尖,琥珀誘惑喝畢有豁然開朗的感覺。
七色丸可以一次嚐盡青咖哩墨魚丸、鹹蛋黃墨魚丸、黑松露墨魚丸、紅咖哩墨魚丸、南乳墨魚丸、蟹籽墨魚丸及椰芋墨魚丸,咬一口椰芋墨魚丸,滿滿墨魚在其中,非常扎實,不錯的吃。鹹蛋黃墨魚丸的金黃色澤是基本,鹹蛋黃滋味呼之欲出,每一口都是鹹鮮。
蟹籽墨魚丸吃著吃著吃到墨魚藏在裡頭,而蟹籽不但製造小驚喜,還讓墨魚丸更提鮮。青咖哩墨魚丸混入青咖哩瞬間又變成另一種惹味,使墨魚丸更香,青咖哩墨魚丸嚐起來更有味道。
原諒我才疏學淺,南乳加墨魚丸這組合我從未試過,南乳墨魚丸比我想像中味美,鹹中帶甜,頗對味的。紅咖哩墨魚丸含有不少墨魚塊,咬起來辛香夠味,輕輕刺激著味蕾,吃了蠻開胃的,紅咖哩墨魚丸甚有特色。
火鍋點心美輪美奐,兔仔餃、金魚餃、小南瓜仔、原隻蝦餃皇、黑松露鮮蝦燒賣等於雲南野菌乳鴿鍋共冶一爐,火鍋點心讓我們極為驚艷,冒著滾滾熱氣,香氣四溢。
兔仔餃彈彈的外皮厚薄度剛剛好,大口咬開兔仔餃不誇張,蝦隻給得豪邁,甚有彈勁,鮮度破表,完全感受到在口腔中所充斥著十足的海洋氣息。
以金魚的造型做成的蝦餃,真的精巧又可愛,紅粉菲菲的金魚皮同樣彈口,並包覆大尾鮮蝦入餡,金魚餃使人品味起來時大滿足。
原隻蝦餃皇包著整尾的新鮮蝦仁,晶瑩剔透的餃皮透著粉嫩的紅色,無疑是最誘惑人心的色彩。我迫不及待咬上一口,原隻蝦餃皇餃皮彈滑,感覺蝦仁隨著餃皮在口中彈跳一樣,加上蝦肉鮮甜的湯汁,極鮮享受。
小南瓜仔大小恰到好處,看上來精緻又美味,一口嚼下爆漿的感覺令人大呼過癮,小南瓜仔奶黃流心甜絲絲的,色香味俱全,可作小小的火鍋甜品吃。黑松露鮮蝦燒賣外皮混入菠菜揉製,光滑晶亮的外層帶著綠光,皮層具菠菜菜甜味,內餡豬肉和蝦隻肉鮮嫩彈,還有絲絲的黑松露幽香,教人愛不釋口。
太極兩儀分別為紅酒浸安格斯牛與黑松露牛乳浸梅花豬肉片,紅酒浸安格斯牛一上桌就是酒香四溢,安格斯牛浸漬了醇香的紅酒,濕潤又入味,薄薄的安格斯牛涮個幾下就可起鍋。
紅酒浸安格斯牛肉甜味兒伴隨著酒香,真的完全不需沾醬。紅酒浸安格斯牛美美的大理石油花造就了極致的肉感,柔嫩多汁又耐煮,適合各種熟度,盡是肉味和油脂香,絕妙的肉品。
黑松露牛乳浸梅花豬肉片質量一點也不馬虎,呈現柔和的粉紅色澤,黑松露牛乳提高了梅花豬肉片一個檔次,反覆咀嚼黑松露牛乳浸梅花豬肉片後肉汁仍然豐沛,嫩甜無比。
七彩餃子的創意口味超乎預料,金華火腿菜肉餃、冬菇薺菜餃、蟹肉黑松露餃、和牛香茜餃、蟲草花餃、姬松茸野菌餃、午餐肉粟米餃前所未有般新穎,和牛香茜餃一咬不僅甜鮮牛汁流出,甚至在舌尖上留下荽茜香氣久久不散去,令人嘆為觀止。
鮮翠的冬菇薺菜餃脆甜脆甜的,水份含量也比較高,冬菇薺菜餃可是餃子必有的口味,也是長輩的最愛,細嚼一番冬菇薺菜餃瘋狂噴出湯汁。
我初嚐午餐肉粟米餃,以為午餐肉和粟米這對拍檔會踩雷,豈料碰撞出不一樣的花火,脆甜的粟米顆粒與午餐肉脂香融為一體,午餐肉成了別開生面的餃子肉餡,吃過午餐肉粟米餃會情不自禁地愛上。
2023-11-02 133 views
之前見到好多朋友嚟香江花月食已經好想試,因為佢環境真係好靚😍等緊位嘅時候唔驚悶,有個神秘房可以影相📸.入座嘅時候我哋被安排坐喺餐廳正中間梳化位置,好闊落,而且當我哋睇menu 睇到花多眼亂嗰陣,🥰店員仲好nice咁介紹唔同嘅特色食物,以下係我哋叫咗嘅嘢食:湯底我哋揀咗美顏花膠雞鍋😍欣賞店員嘅細心滾咗煲湯之後另外用碟幫我哋裝起啲雞🐔唔會滾到老晒,可以慢慢食返,個湯幾好飲,花膠都幾大塊,而且雞味幾鮮濃😋享用咗一兩碗湯之後就開始烚烚啲嘢食了👏🏻🥩太極🐷🐮兩儀係安格斯牛同埋梅花豬肉片兩款肉,分別放喺紅酒同埋黑松露牛乳上面,油花好均勻好靚😍食落肉質幾滑嫩,而且厚度適中,唔會太薄冇咬口🌈七彩餃子、七色丸兩款彩色食物淨係睇賣相都賞心悅目👏🏻😋佢哋唔同色都有唔同味,餃子就分別係午餐肉粟米、冬菇、蟲草花、野菌、金華火腿、黑松露蟹肉同埋牛香茜,我自己最鍾意黑松露蟹肉😍;而七色丸分別係蟹子、黑松露、鹹蛋黃、紅咖喱、青咖喱、椰芋同埋南乳口味嘅墨魚丸,全部都好彈牙,最特別係鹹蛋黃味,幾濃郁😋⛵一帆風順呢個名真係好好聽🤣其實佢係秋葵蟹籽墨魚滑嚟,食落口感唔錯,墨魚滑冠彈牙同埋蟹籽食落教卜卜聲🥬🌽花花綠綠個名改得咁

享用咗一兩碗湯之後就開始烚烚啲嘢食了👏🏻

🥩太極🐷🐮兩儀

🌈七彩餃子、七色丸

⛵一帆風順

🥬🌽花花綠綠

個名改得咁靚,其實係蔬菜嚟嘅,連擺盤都有心機過人🥰平時唔太鍾意食菜,見到擺盤咁靚都忍唔住要食多啲

🦆台灣鴨血

男朋友勁鍾意食鴨血,話呢個好好食,好嫩滑

🌺花月豪庭+ 🫧奇幻歷險

呢兩杯特色飲品賣相好可愛🥰花月豪庭嘅面頭有清新嘅蜜瓜、奇異果同埋棉花糖蛋糕,好似個花園仔咁,而底下嘅飲品係藍莓、蘋果同埋北海道牛乳混合而成,唔會太甜,我自己幾鍾意🥰而奇幻歷險就相對清新啲,係奇異果+豆奶同埋忌廉梳打,食飽飲返啖冇咁滯👏🏻

整體嚟講呢度嘅食物除咗靚之外,仲好高質,而且環境好闊落,坐得好舒服,店員仲會好細心留意我哋嘅需要🥰下次再嚟會想試埋其他湯底啊

2023-10-30 143 views
再訪香江花月😬餐廳以懷舊為主,裝修氣派得黎又古色古香,感覺華麗高質🍹,餐廳牆身擺放左多部衣車同線轆,食物精緻絕對是相機食先,令人印象深刻。另外,座位寬敞,可以舒適地食野嘆杯茶🍵,係同朋友家庭聚會食飯慶祝既地方😋✔️ 香脆豉油皇炒麵〔真心推介😋〕👍🏻 爽脆彈牙👍🏻 口感濃郁👍🏻 芝麻香口👍🏻 惹味✔️ 金粟金魚餃🐠〔真心推介😋〕👍🏻 鮮蝦爽嫩彈牙👍🏻 特別精緻👍🏻 賣相吸引✔️ 鮑魚糯米燒賣〔推介😋〕👍🏻 打卡一流👍🏻 鮑魚彈牙👍🏻 配搭特別👍🏻 有口感✔️ 紅袍荔枝 〔真心推介😋〕👍🏻 口感軟糯👍🏻 外脆內軟👍🏻 美觀✔️ 混醬三色腸 〔推介😋〕👍🏻 香滑👍🏻 醬香👍🏻 惹味

✔️ 香脆豉油皇炒麵〔真心推介😋〕

👍🏻 香滑
👍🏻 醬香
👍🏻 惹味
2023-10-28 160 views
每次經過呢間店都好想試 以為只有打邊爐估唔到呢度都有做點心 今日一於試一試餐廳環境好靚 時尚得黎又帶點懷舊既感覺座位都好闊落 每張檯仲有舊式既玻璃水壺即刻諗番細個屋企個水壺🤭點心選擇都好多 今日揀左少少黎試下✨混醬三色腸出面少見既三色腸粉 好吸睛 腸粉比平時既嫩滑 醬料比得好足✨紅袍荔枝好靚好精緻 成粒大荔枝咁本身以後係鹹點 點知咬落係甜既 有驚喜外皮好脆 但內裡好軟糯 唔錯✨黑松露鮮蝦燒賣同平時既燒賣唔一樣 呢度係綠色外皮大大粒 好實在 黑松露都落得好足 好香✨迷你鴛鴦炒飯用色好特別 估唔到火龍果都可以炒飯但食落味道一啲都唔差 似福建炒飯但一邊係海鮮 一邊係雞肉話迷你但一啲都唔迷你 都好足料呢度既點心樣樣都好精緻 打卡一流保留傳統得黎又帶點創新 而且坐得都幾舒服 上菜好快 有機會都可以黎試下

每次經過呢間店都好想試 以為只有打邊爐

保留傳統得黎又帶點創新
而且坐得都幾舒服 上菜好快
有機會都可以黎試下
2023-10-26
$140 (Tea)