2023-08-23 29 views
原來銅鑼灣嘅鬼混Vie won won搬左去西環;梗係要相約西環返工嘅舊同事一齊去!裝潢走古典風,樓底高空間感十足!餐牌主打fusion菜式,選擇十分之多!上菜比較慢,適合慢慢傾計嘆!🍖 慢煮西班牙豬肋骨(Half)$228豬肋骨出場超驚喜!超!巨!型!嘅豬肋骨外皮燒得焦香色澤鮮明!極厚切嘅豬肋骨,外皮帶點焦香,肉質鮮嫩肥瘦均勻有咬口,肉汁豐富肉味香濃,油脂香而不膩!伴碟有沙律菜伴醋汁,可減輕由膩感!🦀蟹膏蟹肉燉飯 $198擺盤極蕔嘅蟹膏蟹肉燉飯,一上枱香氣滿滿,頂層有咸香味道濃郁嘅蟹膏,同鮮甜無比嘅蟹肉!醬汁香滑creamy,意大利飯軟硬度煮得啱啱好,十分出色!🍸 The Taste of Life $98  䬣品我地都揀左The Taste of Life,酒味香醇細膩,甜甜地幾好味!跟酒送了一個咸蛋黃脆脆作為下酒小食,相當不錯!鬼混 (西環)地址📍:西環南里8號地舖

🍖 慢煮西班牙豬肋骨(Half)$228
🦀蟹膏蟹肉燉飯 $198

醬汁香滑creamy,意大利飯軟硬度煮得啱啱好,十分出色!
🍸 The Taste of Life $98

鬼混 (西環)
地址📍:西環南里8號地舖
  • 蟹膏蟹肉燉飯
  • 慢煮西班牙豬肋骨
2023-08-22 102 views
誰人在每晚每晚找開心拉拉扯扯偷偷摸摸的鬼混銅鑼灣人氣搞鬼餐廳搬到西環西寶城附近,鄰近香港大學地鐵站樓高兩層,裝潢以古宅莊園風格做主題,有大量油畫及復古擺設即場放映、那怕無酒,每個角落都是打卡位主打西式多國菜,款款都賣相精緻,連碗碟也充滿玩味野菌忌廉湯真材實料,濃郁得來又不會太油膩餐廳創辦人設計的前菜九州和牛吞拿魚他他入口即溶蟹膏蟹肉燉飯香濃糯滑,蟹膏蟹籽完美融合西日合壁的龍蝦沾麵煙靭有彈性,有開邊龍蝦尾及龍蝦肉手工啤一代宗師滲有熱情果、桃和柑橘等果香,濃而不烈,苦澀度中等
誰人在每晚每晚找開心拉拉扯扯偷偷摸摸的鬼混
銅鑼灣人氣搞鬼餐廳搬到西環西寶城附近,鄰近香港大學地鐵站
樓高兩層,裝潢以古宅莊園風格做主題,有大量油畫及復古擺設
即場放映、那怕無酒,每個角落都是打卡位
主打西式多國菜,款款都賣相精緻,連碗碟也充滿玩味
野菌忌廉湯
野菌忌廉湯真材實料,濃郁得來又不會太油膩
九州和牛吞拿魚他他
餐廳創辦人設計的前菜九州和牛吞拿魚他他入口即溶
蟹膏蟹肉燉飯
蟹膏蟹肉燉飯香濃糯滑,蟹膏蟹籽完美融合
龍蝦沾麵
西日合壁的龍蝦沾麵煙靭有彈性,有開邊龍蝦尾及龍蝦肉
2023-08-21
Type of Meal
Dinner
野菌忌廉湯
九州和牛吞拿魚他他
蟹膏蟹肉燉飯
2023-08-22 53 views
🇭🇰Vie Won Won·酸辣凍的蜆$118 l 法式龍蝦湯$108我自己覺得最有驚喜就係佢個蜆 佢呢個啲蜆都幾大隻 而且佢個汁真係調得好好 超級惹味 配埋啲魚皮好好味🤤🤤不過佢個龍蝦湯我自己就覺得麻麻啦 佢係上檯先係個茶壺度倒出黎 好fancy 不過佢個龍蝦湯飲落就似罐頭個啲🦞🫢·慢煮西班牙豬肋骨$228 l 浮雲島$78之後佢個豬肋骨係大大份既 而且佢唔係用baby ribs 所以食落啖啖肉 調味都唔錯🐷甜品方面我地就試左佢個浮雲島 佢呢個食落有啲似火焰雪山 下面就係好似布甸咁既 望落好靚 不過我自己就覺得佢偏甜🤣🤣·#rbyeat#rbycafe#rby西營盤·📍西環南里8號地舖
🇭🇰Vie Won Won

#rbyeat
#rbycafe
#rby西營盤
📍西環南里8號地舖
$320 (Dinner)
Celebration
Birthday
2023-08-21 92 views
由地鐵站過去餐廳非常方便,大概5分鐘都冇就行到,餐廳好多壁畫由樓梯到一樓,全部都好似個gallery 咁,令人目不暇給,最神奇係連洗手間都有畫Lunch hour 去,無叫set lunch , 直接試佢最出名既龍蝦沾麵 同蟹肉risotto , 如果叫set lunch 會可以試多d 野食龍蝦沾麵隻龍蝦唔會煮到好實, 個汁入口較甜,但食耐會有d 濟, 感覺一般.個人同朋友都比較喜歡蟹肉飯多d , 蟹肉好足料, 個汁入口咸咸地, 但粒粒分明口感好好另外,餐廳待應好好, 服務周到!

另外,餐廳待應好好, 服務周到!
Crab  meat  risotto
🌟 西環是我很喜歡的一個區,散發著一種悠閒和慢活的氛圍,所以近年吸引了許多小店前來這裡設立店鋪。今天,我們將造訪一家從銅鑼灣搬遷至西環的熱門打卡餐廳 — 鬼混 ᴠɪᴇ ᴡᴏɴ ᴡᴏɴ!💫🍽️🕺🏻 鬼混 ᴠɪᴇ ᴡᴏɴ ᴡᴏɴ 絕對是一個讓您愛不釋手的餐廳!餐廳樓高兩層,地下樓層打造了一個迷人的特色咖啡吧檯區域,連接上下層的樓梯,懸掛著多幅油畫展品,為整個空間注入了藝術的氛圍,這裡擁有英倫風油畫、各種暗暗的大吊燈、木偶小擺設以及帶有玩味的港式細節🖼️🕰️🎭,讓您彷彿置身於另一個時空中💃🏻💃🏻⭐️和牛吞拿魚他他 $188🍴3/5生牛肉不會散髮出血腥味道,而和牛吞拿魚的結合使口感更加柔滑。底層還添加了牛油果蓉,給整個味道增添了豐富的層次感,非常美味。⭐️龍蝦沾麵 $188 🍴4/5有別於傳統日式沾麵,這道菜在上桌時將麵條預先與醬汁結合,賣相就像是西式意粉一樣誘人🍝🍲。日本沾麵上淋上豐富的龍蝦濃湯,口感彈牙十足。這款沾麵真心大力推薦!特濃的龍蝦汁搭配著彈牙的麵條,每一根麵條都充滿著美味的湯汁,口感一流🦞😋 而蝦烤烤得剛好熟,不會太過韌口🔥👌⭐️香煎鴨肝配封門牛柳$298 🍴4/5擺盤精緻💞牛肉的熟度剛好,

⭐️和牛吞拿魚他他 $188🍴3/5

⭐️龍蝦沾麵 $188 🍴4/5

香煎鴨肝配封門牛柳$298 🍴4/5
擺盤精緻💞牛肉的熟度剛好, 封門牛柳的顏色粉嫩,熟度剛好為ᴍᴇᴅɪᴜᴍ,口感柔軟嫩滑😋鴨肝的香濃味道令人難以忘懷,入口不會感到油膩,完全讓人想一再重複品嚐!🦆💯 總體而言是一個相當出色的組合!🙈

✔️餐廳玩味重 適合打卡
✔️有格調坐得舒服
✔️ɢᴏᴏᴅ ᴘʟᴀᴄᴇ ғᴏʀ ɢᴀᴛʜᴇʀɪɴɢ ᴡɪᴛʜ ᴅʀɪɴᴋs
________________________
2023-08-20 34 views
鬼混係間風格好特別嘅餐廳😝大門造型比較低調,外面仲有個清幽嘅花園,有少少隱蔽嘅感覺😶‍🌫️我哋都搵咗先搵到🤣昏暗嘅燈光、特別嘅擺設、古堡feel嘅裝潢🏰為餐廳增添唔少神秘感。。。🍽️酸辣辣的蜆 $118點菜嗰時,侍應好nice咁提醒我哋係麻辣☺️嚟到望落啲蜆都幾大粒,食落口感唔錯😋道餸除咗有蜆,仲有爽口彈牙嘅魚皮👍🏻蜆肉唔算好辣,幾惹味;魚皮好入味,所以相對地辣啲,幾開胃🤤🍽️慢煮西班牙豬肋骨 (half) $228豬肋骨表面好有光澤,充滿油香🤩我哋點咗半份,總共有5條骨,可以切開6份。經過慢煮烹調再加上係肋骨位,肉質相當嫩滑,而且充滿肉汁😍色香味俱全,非常推薦大家點尼個😋🍽️龍蝦沾麵 $218龍蝦肉質幾爽,食落幾鮮甜🥰汁醬有濃郁嘅龍蝦汁,麵條比較硬身,幾掛到汁👍🏻喺撈好嘅麵入面,有香菇、肉粒等元素,令口感豐富咗😋味道😋 8.5/10性價比💰 6.5/10環境🔎 8/10服務🫶🏻 7/10打卡指數📸 8.5/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8/10

🍽️酸辣辣的蜆 $118

環境🔎 8/10
服務🫶🏻 7/10
打卡指數📸 8.5/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8/10

石塘咀對我而言係一個陌生嘅地方,作為九龍東人平時少過海都係因為轉咗工係上環返工先多咗過海。今個Weekend想來個小旅行,去咗屈地街附近嘅南里,呢到有間隱蔽嘅古堡—"vie won won"🍷“鬼混vie won won”前身位於銅鑼灣,現時搬到石塘咀南里八號下。餐廳裝修精緻,以西式古堡為主題,內部陳設以復古玩味宮廷擺飾、畫飾作點綴。主菜 🦞 龍蝦沾麵超大條龍蝦尾勁吸引,肉味清甜,肉質結實飽滿彈牙;日式沾麵以西式意粉煮法,口感非常al dente,而且每條麵都很掛汁,啖啖充滿鮮味。主菜 🐟 紐西蘭腐皮鱸魚配比目魚海膽湯用腐皮包住鱸魚呢個煮法幾有趣,鱸魚魚肉厚實,而比目魚海膽湯真啖啖海水味。招牌甜點 🍄 迷幻蘑菇一上枱就煙霧彌漫,果然有迷幻的感覺。蘑菇是以士多啤梨和芒果製成的Cheesecake Mousse,造型可愛,味道清新,為Weekend完美作結!

主菜 🦞 龍蝦沾麵
主菜 🐟 紐西蘭腐皮鱸魚配比目魚海膽湯
招牌甜點 🍄 迷幻蘑菇
2023-08-13
2023-08-19 109 views
喺西環有一間名為「vie won won(鬼混)」嘅cafe,位置有少少唔起眼,但係其實好方便,由香港大學站行過去都只係需要2/3分鐘。首先,佢哋嘅「龍蝦沾麵」,雖然名係叫沾麵,但其實係比較似意粉嘅形態。麵條係日式拉麵嘅口感,配上龍蝦汁,每一條麵條都掛滿龍蝦汁,好似日式沾麵咁,每一啖都好似飲緊龍蝦湯咁,而且仲有半隻龍蝦。再嚟就係佢哋超有創意嘅甜品「迷幻蘑菇」,望落去好似一舊大嘅蘑菇咁!上面嘅紅色菇葉部分係野莓味嘅雪糕,而下面嘅菇幹部分則係芒果味。兩款味道都好香濃,味道都好特別,兩款嘅酸甜味都好濃,芒果就甜少少。除咗味道之外,呢個甜品亦都好適合打卡!飲品方面,佢哋嘅「Dirty」咖啡同「Coffee of the week - Bailey Coffee」都係一試難忘。Dirty嘅味道深邃,喝落好有層次,真係見到一層層嘅layer;而佢哋嘅coffee of the week 係 Bailey Coffee,所以呢杯咖啡有好濃嘅bailey味,酒味幾香濃。除咗食物之外,呢度嘅環境都好舒服,可以揀室外或者樓上,都好舒適,裝修好好,適合打卡。

Dirty

Dirty
2023-08-18 90 views
之前咁啱去香港大學接朋友放學,見到呢間餐廳幾有feel,就入去試下🏰*酸辣凍的蜆 $118見到有好多人都叫,所以就試下~作為前菜黎講份量都好多,有好多蜆同埋魚皮!醬汁酸酸辣辣,藤椒味濃,配上凍嘅蜆好開胃🤤魚皮好爽好脆,口感有啲似海蜇,而且佢好索汁,所以都真係有啲辣㗎🔥*龍蝦沾麵 $218睇menu一眼就相中咗龍蝦沾麵🤩龍蝦好大一隻,肉質緊緻彈牙,好新鮮🦞沾麵好有彈性,麵質好好,而且煮得好入味,龍蝦汁香濃,好creamy😋*迷幻蘑菇 $98外型真係做到成個蘑菇咁🍄上菜時,店員會慢慢打開蓋,有煙霧係入面瀰漫出黎,有做到迷幻嘅感覺🤣上面蘑菇蓋係士多啤梨雪芭,入面有草莓蓉,酸酸甜甜🍓下面係乳酪味雪芭,入面有柚子蓉,味道比較清新✨*Viewonwon Martini $108上面有一層厚厚嘅奶泡,仔細品嚐有少少似芝士奶蓋feel🤣整體酒味唔重,好易入口🫶🏻

*酸辣凍的蜆 $118

*龍蝦沾麵 $218

*迷幻蘑菇 $98

*Viewonwon Martini $108
Viewonwon  Martini

Viewonwon  Martini
2023-08-18 33 views
西環呢度有一間隱世餐廳,裝修別樹一格,神秘得來帶有玩味🪄🦄。整體既用餐體驗都好全面,食物嘅擺盤精緻,符合曬我嘅審美觀,而且仲色香味俱全添,好適合帶女朋友尼約會呀!⭐️😍餐牌上面好多fusion菜式都好吸引好特別,包保係其他地方一定搵唔到:⭐️滷水香煎鴨肝芝士燉飯 滷水味嘅Risotto 係出奇嘅夾同好食, 有滷水獨有既藥材香味同芝士既鹹香,係會令我一啖接一啖食果種! 鴨肝大嚿肥美,不過略嫌煎得唔夠香脆, 但不失我對呢個飯嘅喜愛❤️⭐️抹茶燒羊架帶住試伏既心態點呢度菜,結果一上枱就心心眼😍😍 擺盤滿有設計感,羊扒烤得粉粉嫩嫩,肉汁香而不羶。抹茶粉其實唔會好濃味,清清地係個小點綴,配菜仲有3粒煙煙韌韌日式小丸子,正👍🏻⭐️千杯不醉單骨雞翼 配黑松露醬 雞翼周圍都有,呢度勝在炸得夠酥脆香口,而且酒味入味,係出色既一款小食⭐️Cocktails Kiwi for all 🥝🍸奇異果加gin 同 martini 係好清新既配搭,夏日必點鬼混 (西環)西環南里8號地舖

⭐️滷水香煎鴨肝芝士燉飯

⭐️抹茶燒羊架

⭐️千杯不醉單骨雞翼 配黑松露醬

⭐️Cocktails Kiwi for all 🥝🍸

鬼混 (西環)
西環南里8號地舖
2023-08-17 36 views
今次嚟到西環呢間幾出名嘅fusion菜同男朋友撐枱腳💕環境精緻舒服,又好啱打卡🥰//🐮烤穀飼牛骨髓配麵包片 $168呢款烤牛骨髓用配上烤麵包片好夾❣️牛骨髓調味有少少辣幾惹味😽🐔桂花糯米釀烤雞 $258非常有驚喜嘅菜式🤤薯仔用鹽同黑椒調味,外皮幾脆🙈一切開烤雞就聞到淡淡嘅桂花香,食落都好清新🤓🦐西班牙紅蝦龍蝦沾麵 $218呢款沾麵係當日嘅廚師推介💖用咗龍蝦沾麵做base再配上三隻紅蝦😍賣相一流,麵質彈牙而龍蝦都好香😋非常推薦~🍹Candlenight $94呢杯cocktail用咗芒果, 石榴, 檸檬, Rum同Vodka😻易入口又好refreshing🌱
🐮烤穀飼牛骨髓配麵包片 $168

🐔桂花糯米釀烤雞 $258

🦐西班牙紅蝦龍蝦沾麵 $218

🍹Candlenight $94
2023-08-16 40 views
一向响週末都會揀啲靚靚休閒feel 嘅餐廳chill 吓. 今次友人話帶我去石塘咀鬼混?! 嚇親我!! 原來係間餐廳名. 係主打fusion 菜嘅 café.🍭千杯不醉單骨雞翼 + XO沾醬呢度啲雞翼原味巳好酥脆, 再沾上XO醬, 就鮮香味更濃郁, 好正!🤤,. 🍭咖喱千層麵🍅色彩好繽紛, 係將四件夾有咖喱同蕃茄醬嘅千層麵脆炸, 甜酸了嘅咖喱好惹味, 輕食版嘅千層麵, 食哂都冇罪惡感.😉🍭滷水香煎鴨肝芝士燉飯呢個fusion 菜好聰明, 滷水調低鴨肝嘅肉燥味同油脂感, 再配上有嚼勁嘅意大利飯, 👍!🍭綠茶巴斯克芝士蛋糕🍰 + Coconut Candy (coffee)☕餐後甜品同咖啡係必選項目, 芝士蛋糕唔太甜,令人食咗都冇負擔

🍭千杯不醉單骨雞翼 + XO沾醬
🍭咖喱千層麵🍅

🍭滷水香煎鴨肝芝士燉飯

2023-08-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 千杯不醉炸單骨雞翼
  • 滷水香煎鵝肝芝士燉飯
2023-08-15 34 views
呢間鬼混,之前食過佢地既xmas tea set 覺得好高質,所以今次又再去試下佢地既dinner 質素如何~ 📍咖喱千層麵上到黎個賣相有小驚喜,同以往一磚既千層麵唔同,佢切成4小舊,每一舊口感都好酥脆入面有濃濃咖喱香氣,入口仲有陣陣甜味令人好驚喜!📍龍蝦沾麵呢個幾乎係每枱必叫食物! 餐廳唔用普通既意粉用左日式沾麵,每條麵條都勁掛汁,龍蝦尾肉質爽口彈牙,兩者撈埋黎食超夾📍爆谷火山配雪糕本來係喺佢同鮮艷蘑菇中間2揀1,最後揀咗呢個,其實有啲小失望! 因為一開始我以為POPCORN火山入面係會再有其實餡料喺入面,但原來成個火山都係爆谷,食到最尾都有少少甜 (!)不過如果你係POPCORN LOVER你就一定要叫!! 📍手工啤酒 Lion Rock入口係清新果香加埋麥芽香氣,味道唔算好苦女仔幾啱飲~~

📍咖喱千層麵

📍龍蝦沾麵

📍爆谷火山配雪糕

📍手工啤酒 Lion Rock
入口係清新果香加埋麥芽香氣,味道唔算好苦女仔幾啱飲~~
如果你想嘗試一些創意無窮的多國融合菜,你可以到西環南里的鬼混Vie Won Won一試。這間餐廳的裝修充滿了黑色幽默和民族風情,每一個細節都透露出主人的用心和個性。龍蝦沾麵:將日式沾麵和西式龍蝦結合在一起,呈現出一種東西方的美味交融。龍蝦肉質新鮮彈牙,沾上濃郁的奶油醬汁,香滑潤口。沾麵粗身有嚼勁,吸收了醬汁的精華,每一口都是享受。咖喱千層麵:將印度咖喱和意大利千層麵相結合,創造出一種獨特的風味。咖喱香氣撲鼻,辣度適中,不會過於刺激。千層麵軟熟而不爛,入口即化。手工啤酒lion rock 是一款由本地釀造的啤酒,以香港的象徵獅子山命名。這款啤酒有著細緻的泡沫和清爽的果香,帶有桃子、醋栗和松香的氣息,適合喜歡複雜而深刻的啤酒愛好者。爆谷火山配雪糕:以爆谷作為火山,爆谷香脆可口,同巧克力雪糕的口感形成對比。這道甜品讓我感受到了視覺和味覺上的迷幻效果。

座落在西環文青小區,以古堡之主題的Fusion餐廳,裝修復古又有奢華的風格,也有鬼怪的神祕感覺。每一細節包括吊燈、檯燈、酒櫃到Menu都很有設計質感。食物以以Fusion口味為主,將簡單的菜式加入創新的食材,由大路平凡轉化為個人特色,視覺和味覺同樣驚喜滿滿,值得Encore!味噌鱈魚配芥末薯泥 Miso Pan-fried Codfish w/ Wasabi Mashed Potato $268鱈魚油脂豐厚,肉質細嫩,魚油香突出。以簡單的味噌調味,鹹鹹甜甜的味道配上微微辣勁的芥末薯泥,還有魚籽蘿蔔和蘆荀,好有日式Fusion風味的吃法,效果特別有驚喜,各方面都剛剛好。咖喱千層麵 Indian Curry Lasagne $158素食者除了可選擇沙律外,也可以嘗試這道美味的Main Dish。Presentation以大小均一的切件呈現,乍看之下有烤厚切黑毛豬的感覺。Lasagne也搞出新意思,用上帶有印度風味的奶油咖喱醬,上面還撒上微微的焦糖,比起一般芝士蕃茄肉醬,味道更濃郁有特式。炸薯條 French Fries $72大大盤熱辣辣薯條,很能引起食慾。選擇了椰椰咖喱粉薯條配上黑松露醬
餐前小食

咖喱千層麵

炸薯條 French Fries $72
大大盤熱辣辣薯條,很能引起食慾。選擇了椰椰咖喱粉薯條配上黑松露醬,比起一般原味薯條幼身,但多了椰香和咖喱的味道層次,惹味到讓人一條接一條。

一代宗師 Grand Maestro $68
店內除了有不同產地的紅白酒外,還有100%香港製造的本土手工啤酒品牌獅子山啤。一代宗師這款手工啤口感濃而不烈,苦澀度中等,滲有熱情果、桃和柑橘等果香味,容易入口。
餐前小食
咖喱千層麵