2023-08-01 100 views
由佢地開左係西環嘅時候已經好想去🥺成間餐廳都係充滿住特色古堡風格🏰完全係我style😍😍😍雖然上下層風格有啲唔同但後梯位同梳化位置都係打卡靚靚位🛋️❣️FRENCH FRIES $72有幾款薯條口味同幾款醬汁可以揀🥰揀左個平時一定唔會點見到嘅口味食薰衣草櫻花味鹹鹹地🌸🤔一初頭第一啖味唔太重但!食耐左有陣陣薰衣草味散發口腔裏👻好新奇嘅口味😻之後再配左黑松露醬松露味極重 勁香口🫶🏻❣️滷水香煎鴨肝芝士燉飯 $178雖然係鴨肝🦆但口感勁似鵝肝個肝食落去一食即溶 飯又好creamy啲油脂同啲意大利飯一齊溶係個口到🙌🏼而家諗番起都想流口水🤤❣️迷幻蘑菇 $98蘑菇頭係士多啤梨慕絲🍓蘑菇身係芒果慕絲🥭打卡一流📸好逼真見到都唔捨得食🥹❣️Long Black HOT$36 ICED$38飲落一啲都唔酸唔苦 好 fruity☕️就算唔飲開咖啡既人都會覺得好飲鐘意飲就簡直係神物😎😎
由佢地開左係西環嘅時候已經好想去🥺

滷水香煎鴨肝芝士燉飯
迷幻蘑菇
Long Black
2023-07-31 38 views
又一生日飯。。呢間餐廳都係我ᗷOOKᗰᗩᖇK左想食架啦。。終於都有個機會去試下😁😁佢個外型就好似間古堡大宅咁。。有啲神秘👻行到入去就有個室外。。主要食ᗩᖴTEᖇᑎOOᑎ TEᗩ。。行入少少有條樓梯一上就係餐廳啦。。個條樓梯則邊勁多掛畫。。超有古堡嘅感覺。。又1個打卡位。。到野食喇。。我其實去前我已經諗定我要叫咩野食。。我都叫齊黎食架。。佢個蜆嘅做法幾新穎。。佢地自家嘅汗配落凍蜆。。超ᗰᗩTᑕᕼ。。龍蝦沾都比我睇嘅相係細左少少。。但都係好味嘅。。而甜品我都諗左好耐。。有幾款我都好想叫黎食。。最後揀左蘑菇。再加埋生日飯麻。。餐廳好好當埋生日甜品咁上。。佢可以寫埋甜品隻碟上面。。而點解最終揀左蘑菇。。係因為佢有個煙霧效果。。仲有我仲叫左佢2杯特色野飲。。有杯有ᗰOᑕᕼI。。係我必叫之算。。我就覺得篇酸。。但係特別嘅。。而另一杯就幾出色。。白朱古力溝焙茶原來係幾ᗰᗩTᑕᕼ架喎👍🏼👍🏼想黎嘅你地記得ᗷOOK位啦。。佢都幾ᖴᑌᒪᒪ下😏..🐚ᔕOᑌᖇ & ᔕᑭIᑕY ᑕᒪᗩᗰᔕ 酸辣凍的蜆🍝ᒪOᗷᔕTEᖇ TᔕᑌKEᗰEᑎ 龍蝦沾麵🍖ᗷᗩᗷY ᑭOᑕK ᖇIᗷ 慢煮西班牙豬肋骨🍄ᗰᗩGIᑕ ᗰᑌᔕᕼ
又一生日飯。。
呢間餐廳都係我ᗷOOKᗰᗩᖇK左想食架啦。。
終於都有個機會去試下😁😁
佢個外型就好似間古堡大宅咁。。有啲神秘👻
個條樓梯則邊勁多掛畫。。超有古堡嘅感覺。。又1個打卡位。。
到野食喇。。我其實去前我已經諗定我要叫咩野食。。
我都叫齊黎食架。。
龍蝦沾都比我睇嘅相係細左少少。。但都係好味嘅。。
甜品我都諗左好耐。。有幾款我都好想叫黎食。。
佢可以寫埋甜品隻碟上面。。
而點解最終揀左蘑菇。。係因為佢有個煙霧效果。。
仲有我仲叫左佢2杯特色野飲。。有杯有ᗰOᑕᕼI。。
係我必叫之算。。我就覺得篇酸。。但係特別嘅。。
想黎嘅你地記得ᗷOOK位啦。。佢都幾ᖴᑌᒪᒪ下😏
🍄ᗰᗩGIᑕ ᗰᑌᔕᕼᖇOOᗰ 迷幻蘑菇
🍹ᗯᕼITE ᑕᕼOᑕOᒪᗩTE ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ᖴᖇᗩᑭᑭE白朱古力焙茶沙冰
🍡GEᑎᗰᗩIᑕᕼᗩ Yᑌᘔᑌ ᔕOᗪᗩ ᗯITᕼ ᗰOᑕᕼI 丸久小山圓玄米柚子梳打
📍 鬼混 (西環)
西環南里8號地舖
@viewonwon
=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#viewonwon#western#westernfood#sheungwanfood#sheungwancafe#西環美食#上環美食#鬼混#中環美食
2023-07-28 1618 views
📜 西環之好‘’綠‘’啊😎Chill🍸之前去過西營盤呢間"鬼混"既午餐,覺得餐廳環境不論食物,佈置同氣氛都一流😎🤞🏻帶有少少玩味要素既小玩偶擺設,夜晚去到究竟會唔會好恐怖?!...距離地鐵站2分鐘路程,我夏天平日6點左右去到,由有陽光到慢慢入夜🎭晚餐去到有Main Menu+飲品Menu;夜晚餐廳有8款 special cocktail menu餐牌 ฅ(°ω°ฅ)💞有酒吧corner即場調🍸但不是bar所以不會太暗/嘈✼••┈┈┈••食物••┈┈┈••✼夏天胃口唔大,黎鬼混,當然要叫黎個Light dinner,等對方綠一綠先😚💚(笑)作為沙律愛好者,試試餐廳的沙律🥬有3款選擇,價錢$128-$168不等🍴 桂花醋牛油果田園沙律 $138 🥑#kurin沙律地圖牛油果沙律是純素選擇🌱上檯可以說是有驚喜🦊!份量都多,精緻細膩的牛油果花花🥑🌼,配上藍莓🫐,Kale,西柚+橙片🍊,bell peppers等色彩豐富食材,色彩豐富🌈 配以酸酸的桂花醋,我個人好鍾意夠清爽開胃⁽⁽◝( •ω• )◜⁾🍴 明太子凱撒沙律 $138(HKD$48 Flake Crab Meat蟹肉)王道的凱撒沙律,
📜 西環之好‘’綠‘’啊😎Chill🍸

✼••┈┈┈••食物••┈┈┈••✼
桂花醋牛油果田園沙律

作為沙律愛好者,試試餐廳的沙律🥬
有3款選擇,價錢$128-$168不等

🍴 桂花醋牛油果田園沙律 $138 🥑
#kurin沙律地圖

明太子凱撒沙律

🍴 明太子凱撒沙律 $138
(HKD$48 Flake Crab Meat蟹肉)
王道的凱撒沙律,雖然擺盤就沒牛油果沙律精緻,但撒滿了蟹肉同芝士粉🤤是想light點但依然滋味的選擇唷!同明太子醬非常夾 💯
碟子都精緻,沙律都可以好打卡🦊💓

┈ ❁ ❁ ❁ ┈
🥔 原味薯條 $72 配自家製sriracha🌶醬

朋友話要我隨便叫,就叫個是拉差醬😏
份量好多,薯條脆配上辣醬夠晒CHILL😎🌶
做送Cocktail/飲品小食正好😙

┈ ❁ ❁ ❁ ┈

🏆 Candlelight 蠟燭(՞˶・֊・˶՞) $94
本身鍾意水果味既我 想飲甜甜地
店員推介人氣的新出Candlelight✨️
由Mango Juice, Vodka, Rum, Pomegrante同🍋組成,血橙色不會太濃酒味👄
甜甜的味道中帶有強烈的的芒果🥭/西柚水果甜味,但又不會過甜,容易入口💓
平日少飲酒都可推介試試!🍸

☕️ Flat White $44
夜晚啡一下👶🏻餐廳有免費轉脫脂/燕麥奶/豆奶等選擇 拉花係少女心心💞完美鬼混完一餐📖

Flat White

✼••┈┈┈••環境••┈┈┈••✼
夜晚更加適合同朋友打卡,
英倫風油畫,各種暗暗的大吊燈,木偶小擺設,帶玩味港式細節都非常打卡🌘

餐廳有2層,空間好大唷!設有露天位置/沙發位置,坐不同位置保證有新驚喜😏黎過幾次,呢次坐圓角高檯位置,夠隱蔽舒服💜
✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼
📍鬼混 @viewonwon
西環南里8號地舖 (B2出口1分鐘就到)

評分(◍•ᴗ•◍)💓:4.4/5 值得去💮

✔️玩味性質重 有格調坐得舒服
✔️性價比合理
✔️晚餐通常打卡,建議叫特飲/cocktail chill下!

想睇更多我既食評同分享 :
𝑲𝒖𝒓𝒊𝒏 @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑🍮

↑follow同like💌是我更新動力喲

桂花醋牛油果田園沙律
明太子凱撒沙律
Flat White
2023-07-27 117 views
呢日去左西環行街,天氣好靚,原本諗住行上山頂,不過朋友又話好攰,所以都係周圍行下hea下就算,跟住就上網睇見呢間餐廳,見好有情調,而且評價幾好,所以就決定同朋友黎試一試,餐廳門面裝修好靚,有個花園仔,另外亦都有樓上嘅位置,我地就坐樓上嘅位置,餐廳環境暗得黎又唔會太黑,餐牌選擇唔算多不過款款都好吸引。餐前小食係鹹蛋粟米片,呢個配搭幾新鮮,鹹蛋滋味,作為前菜都幾開胃。炸西蘭花苗配蓮藕片,配櫻花甜酸醬($88):一向都好鍾意食蓮藕,呢個炸蓮藕片切得很薄,炸得非常脆口,好似食緊薯片一樣,非常吸引,另外炸西蘭花都很爽脆,亦帶有咸香味,兩款都很配櫻花甜酸醬,醬汁比較濃味。慢煮西班牙豬肋骨($228):因為我地得兩個人,所以叫左半份,半份都有六條骨,豬肋條燒得很香口,而且豬味濃郁,而且亦有用蜜汁去燒,更加滋味,而且肉質很柔軟。帶子桂花卡邦尼($148):呢款原本係大蝦,不過就轉了帶子,雖然係喺兒童套餐入邊,不過其實佢個份量都唔少,兩個人食啱啱好,帶子有三粒大大粒,而且煎得非常香口,帶子煎得熟度剛好,第一次吃帶有桂花味嘅卡邦尼,桂花帶有微微甜的香氣,而且卡邦尼係配送烏冬,都好creamy,而且烏冬都幾

炸西蘭花苗配蓮藕片,配櫻花甜酸醬($88):

慢煮西班牙豬肋骨($228):

帶子桂花卡邦尼($148):
呢款原本係大蝦,不過就轉了帶子,雖然係喺兒童套餐入邊,不過其實佢個份量都唔少,兩個人食啱啱好,帶子有三粒大大粒,而且煎得非常香口,帶子煎得熟度剛好,第一次吃帶有桂花味嘅卡邦尼,桂花帶有微微甜的香氣,而且卡邦尼係配送烏冬,都好creamy,而且烏冬都幾煙韌,呢個配搭好新鮮。

呢度咁好環境,所以我點左一杯酒,平常諗唔到飲咩酒,我都會點Vodak Lime($78),鍾意佢夠清新,我地點左好多濃味嘅菜,清新嘅Vodak Lime同呢餐亦都好夾。

2023-07-23
$300 (Dinner)
趁時間允許,抓緊日子與這個壞東西鬼混一下-這個地方每一個角落會令你舉起手機不斷拍個不停。即場放映時間的擺設、那怕無酒的台框、牆壁掛上各種不同的畫等……. 都令人不想錯過。-坐下來侍應封上鹹蛋黃粟米片,脆卜卜又惹味,肚子餓的我,忍不住一口接一口。-HK$96 Pink Lady Cocktail ~外觀是淡粉色,口感柔和順口,並帶有明顯的番石榴和琴酒風味。它的口感豐富且令人印象深刻,就像一個外表可愛但內心強大的女性一樣。-HK$228慢煮西班牙豬肋骨~慢煮的關係,豬肋骨表面會被烤得微焦但內部出現粉紅色的肉及輕微血水。因朋友知道我近來肚子經常不適,所以叫廚師幫忙煮熟一點。-HK$178 滷水香煎鴨肝芝士燉飯~滷水鴨肝的外觀是深棕色,表面帶有光澤,帶有濃郁的肝味,但又不會搶走芝士的味道。-HK$78浮雲島~這個甜品的名字讓人充滿好奇,到底是什麼樣子的甜品呢?原來外層是意大利馬令,內裏藏着濃郁的奶茶味雪糕,還夾着焦糖味道。整個甜品的外形就像一座浮雲般,非常美觀,而且味道十分不錯。-雖然我們總是惹怒對方,但長時間不見時又會按耐不住想念對方。😆😆-
趁時間允許,抓緊日子與這個壞東西鬼混一下

因朋友知道我近來肚子經常不適,所以叫廚師幫忙煮熟一點。

整個甜品的外形就像一座浮雲般,非常美觀,而且味道十分不錯。

2023-07-12
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
📍鬼混 Viewonwon 同小c妹去左一間bookmark 好耐嘅餐廳見佢菜式好多元化 所以叫左啲一般餐廳食唔到嘅野食🤪🤣可惜其中一款獵奇菜式薰衣草櫻花炸薯條當日冇🥺🥺脆片💰餐前小食呢個脆片有啲似早餐嘅corn flakes但佢係軟中帶脆 帶有牛油香同鹹蛋黃千杯不醉單骨雞翼 💰88炸物本身會附上醬汁 我哋揀左甜酸油不過雞翼本身用酒醃 調味岩岩好✨🥰唔點汁食都得🤣🤣🤣炸西蘭花苗及蓮藕片 💰88獵奇心態嘅我哋叫左呢道菜🤪🤪因為未食過炸西蘭花 口感好得意🤗份量都好多 應該有至少一個西蘭花蓮藕片有驚喜 多啲就好喇🥺🥺🥺滷水香煎鴨肝芝士燉飯 💰178滷水味燉飯睇見都想試伏🫢味道好新奇又出奇地夾✨😋😋有滷水味之餘又有芝士係入面香煎鴨肝偏熟所以口感偏硬 冇過份調味👍🏻(小c妹話中意,我就覺得還好)迷幻蘑菇 💰98呢個機乎枱枱都有叫嘅蘑菇 真係好igable📸📸佢係一個雪葩離🍄🍄上層係雜莓味+士多啤梨夾心 外層有啲似紅桑子嘅醬下層係芒果味(小c妹話係菠蘿)+朱古力夾心Pink Lady💰96呢杯cocktail 有西柚、石榴同伏特加💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️酸酸甜甜都幾岩餐前飲😙😙杯邊沾左爆炸糖 刺激味蕾💥💥
📍鬼混 Viewonwon

滷水味燉飯睇見都想試伏🫢
味道好新奇又出奇地夾✨😋😋
有滷水味之餘又有芝士係入面
香煎鴨肝偏熟所以口感偏硬 冇過份調味👍🏻
(小c妹話中意,我就覺得還好)

迷幻蘑菇 💰98

杯邊沾左爆炸糖 刺激味蕾💥💥🤣

———————ᶘ ᵒᴥᵒᶅ—————————
📍 鬼混Vie Won Won
🏠 西環南里8號地舖
📆 星期一至四 12:00-22:00;星期五 12:00-22:30;星期六 11:00-22:30;星期日 11:00-22:00
2023-07-24
Type of Meal
Dinner
  • 千杯不醉炸單骨雞翼
  • 滷水香煎鵝肝芝士燉飯
2023-07-25 24 views
來到香港大學站附近南里的Vie Won Won 是一間玩味感幾重的西餐廳。星期五去到更是滿座,無book枱一位難求。(上網睇上二樓的樓梯更是打卡位可惜當日我地坐喺地下一層)Taste of Life生命都是充滿甜酸苦辣!這個Gin-based的cocktail配上苦瓜、蜜糖、檸檬汁,有點after taste的苦,味道清新,雖複雜但又好易入口,就是在喝人生的味道。麻辣凍的蜆頭盤的這一道令人好驚喜!麻辣的重口味,不嗆喉!配凍蜆真的一絕。蜆肉每粒都好鮮甜,飽滿又無沙。中間加埋爽脆的魚皮,真的令人食指大動,停唔到口。龍蝦沾麵拉麵質感好煙韌,每條都掛滿濃郁又creamy的龍蝦汁! 半隻龍蝦肉好彈牙。呢個都係店員推介的主菜,無介紹錯銀鱈魚西京燒配芥末薯蓉最後追加了多一道主菜,西京味噌把銀鱈魚帶到另一個味道的層次☺️喜歡食銀鱈魚📍 鬼混 (西環)西環南里8號地舖

Taste of Life

麻辣凍的蜆

龍蝦沾麵
呢個都係店員推介的主菜,無介紹錯

銀鱈魚西京燒配芥末薯蓉

📍 鬼混 (西環)
西環南里8號地舖
  • 龍蝦沾麵
  • 麻辣凍的蜆
2023-07-25 34 views
今日同朋友嚟到呢一間位於西環,充滿古堡氣息嘅餐廳,裝修非常有歷史氛圍,環境舒服,真係好chill!今晚我同朋友嗌咗龍蝦沾麵,豬肋骨同埋原味薯條配松露醬。龍蝦沾麵口感非常豐富,龍蝦肉質鮮嫩,麵就用上咗日本嘅拉麵,佢亦都用咗動物油脂去烹調,食落去口感充滿油香同埋龍蝦香味,令人回味無窮。豬肋骨嘅肉質非常鮮嫩,香味十足,令人感覺到豬肉嘅獨特風味,再配上沙律一齊食,令到成道菜嘅油膩感減少,另外,碟上面嘅蒜頭亦焗得好好,味道香濃!最後係原味薯條,呢道菜簡單但係又不失美味。薯條嘅外表金黃酥脆,內裡軟綿,咬下去的口感非常正。唔會添加過多的調料,保留了薯條本身的原味。另外我哋揀咗松露醬,鍾意濃味嘅朋友,亦都非常建議選擇松露醬,因為佢可以令到薯條風味更加濃厚。總括嚟講,呢間餐廳嘅質素非常之高,價錢亦都好合理,想搵一間又chill又靚嘅餐廳同朋友一齊食晚飯傾偈吹水,呢間絕對係不二之選!

2023-07-25 45 views
✯ ✯ ✯vie-won-won ✯ ✯ ✯上年同朋友嚟過一次,環境好靚,所以一直都想帶老公黎食。今日佢就收早,所以約咗7:30。好彩唔算太多人,仲有張private 二人台。對我黎講已經覺得好chill 餐牌上嘅選擇唔算多,但係樣樣都好吸引 🤩好想食,經過一輪掙扎之後,終於得出結論麻辣的蜆 HKD118除咗蜆之外,仲有魚皮!好中式,配麻辣又估唔到咁好食!食唔停口Hanger Steak with foie gras HKD298份量唔多,老公好欣賞,我就覺得淡味左少少Chicken Stuffed with glutinous rice HKD 258見到Menu上面寫住 桂花糯米烤雞 ,的確係俾個名吸引咗。好彩上台一啲都唔失望!烤雞嘅部份做得好好!而且甜甜地,如果可以多啲糯米飯就好了Candlelight HKD94酒味唔重,易入口
✯ ✯ ✯vie-won-won ✯ ✯ ✯

上年同朋友嚟過一次,環境好靚,所以一直都想帶老公黎食。

麻辣的蜆 HKD118

份量唔多,老公好欣賞,我就覺得淡味左少少

Candlelight HKD94
酒味唔重,易入口

2023-07-24
$400 (Dinner)
  • 麻辣凍的蜆
2023-07-24 1119 views
《玩味古堡大宅🏰》———————————————-#鬼混 👻-喺香港大學站一出就有間樓高兩層嘅玩味餐廳,裝修得好精緻,壁畫同擺設都幾有心思,非常funky,沿住樓梯行上去,有種入咗古堡大宅嘅感覺😝-🥩 香煎鵝肝配封門牛柳擺盤超靚,打卡一流💞 封門牛柳顏色粉嫩,medium嘅熟度啱啱好,口感軟嫩,配搭煎得好香嘅鴨肝十分啱錯😋-🍄 迷幻蘑菇甜品方面更加係好有驚喜,真係成個mario 蘑菇咁嘅樣,而且一上枱仲有啲煙霧彌漫嘅感覺,夠哂迷離💨蘑菇上面係士多啤梨雪芭🍓 最特別係帶點辣味~ 底層係芒果味雪芭,味道清新☺️-另外我哋仲嗌咗兩杯飲品,花生香蕉奶昔 口感超濃郁,香蕉味突出🍌而另一杯cocktail叫Candlelight 🕯️係以芒果汁、檸檬汁溝vodka同rum,酸酸甜甜,易入口,啱哂女仕們👯‍♀️-⭐ 參考價錢︰(另收加一)香煎鵝肝配封門牛柳: $298迷幻蘑菇: $98花生香蕉奶昔: $62Candlelight: $94🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$300
《玩味古堡大宅🏰》
———————————————-
#鬼混 👻
🥩 香煎鵝肝配封門牛柳
🍄 迷幻蘑菇
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
香煎鵝肝配封門牛柳: $298
迷幻蘑菇: $98
花生香蕉奶昔: $62
Candlelight: $94
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$300
2023-07-20
$300 (Dinner)
2023-07-24 42 views
紅酒燴牛尾配椰菜花飯($168) + 茴香橙沙律配香茅檸檬雞胸($128) + 巴斯克芝士蛋糕($48) + Earl Grey Tea($0) + Tiramasu Coffee ($48/另減$20) (Set Lunch/包餐飲/轉指定飲品另減$20/另加一) 又一間Mamaday姊妹店,即係又可以瘋狂打卡😇香港大學站B2出口唔駛1分鐘就到,餐廳有兩層,樓底高,地方寬敞,以中古大宅做主題,樓梯位放滿掛畫,四圍好多擺設,枱凳、燈飾、餐具都好靚📸菜式走多國fusion路線,坐低侍應問要still water定sparkling water($68)😮我是窮人梗係要東江水😇叫set lunch,餐湯磨菇湯香濃;紅酒燴牛尾配椰菜花飯,牛尾燉得夠淋,紅酒醇香,好食,不過portion好細,女仕都未必飽,男仕建議揀其他;茴香橙沙律配香茅檸檬雞胸,沙律菜新鮮🥗雞胸用檸檬同香茅等香料醃漬過,味道清爽🍋巴斯克芝士蛋糕芝士味好濃好香;Tiramasu Coffee感想係飲咗一件Tiramasu蛋糕;總結追求影相嘅人不妨考慮到此一影😗

Type of Meal
Lunch
2023-07-23 71 views
Social Media見到呢間西環古堡風Cafe,想去朝聖下~樓高兩層,我地坐係最入高檯。見到有自家製焙茶麻糬bagel配洋蔥忌廉Cream Cheese($68)忍唔住想嗌,另外加左薯蓉(+$15)同煙三文魚(+$35),仲有牛油果奶昔($62)跟餐嗌嘢飲-$20大食怪就嗌左封門牛柳全日早餐($198)加Long Black($38)個麻糬好似d髒髒包上面鋪滿焙茶粉,咬落偏實的的同埋常溫,熱過應該會好食d~就咁食小甜,點埋個Cream Cheese好味勁多🥯薯蓉唔太香,煙三文魚正常發揮封門牛柳幾香,份量無想像多,竹炭多士脆口有蜜糖味,脆皮腸正,滑蛋正常,大啡菇小鹹,整體份量大牛油果奶昔就好濃好rich牛油果肉,唔甜,有d檸檬同薄荷葉味點綴🍹咖啡就不過不失

自家製焙茶貝果
封門牛柳全日早餐
牛油果奶昔
自家製焙茶貝果
封門牛柳全日早餐
牛油果奶昔
2023-07-22 46 views
二次回訪嘅搞鬼搞怪餐廳,呢到裏裏外外都玩味十足,由門口、樓梯都係打卡位暗黑風格加埋動物裝飾、掛畫、各款不同嘅燈飾、又有古典鏡、每枱仲有蠟燭、我哋枱係蛇嘅造型,營造神秘氣氛🍴九州和牛吞拿魚他他💰$178和牛他他口感本身都似tuna,兩者加埋都係口感軟滑,底層仲有牛油果蓉🍴芝士蒜蓉麵包💰$58呢個好食,好多芝士,麵包焗得香脆🍴紐西蘭腐皮魚配比目魚海膽湯💰$248好特別好精緻咁用咗腐皮包住魚肉饀料,出面就再加埋比目魚海膽湯,就咁飲湯都鮮味好飲,腐皮沾埋湯汁更濕潤好食🚩鬼混 (西環) @viewonwon 📍西環南里8號地舖

🍴九州和牛吞拿魚他他💰$178

🍴芝士蒜蓉麵包💰$58
呢個好食,好多芝士,麵包焗得香脆

🍴紐西蘭腐皮魚配比目魚海膽湯💰$248

🚩鬼混 (西環) @viewonwon
📍西環南里8號地舖
2023-07-22 39 views
餐廳有兩層,外面也有雅座。樓梯間佈置有特色。蟹膏蟹肉燉飯燉飯香濃濕潤,入口就感到蟹膏蟹肉嘅鮮味。龍蝦沾麵龍蝦肉新鮮彈牙,每一口麵都掛滿龍蝦醬汁,麵質軟硬適中。飲品桂花金橘蘋果沙冰每一口都能品嚐到花瓣的香氣,食到沙冰蓬鬆的口感,呢個天氣咁熱,緊要飲凍沙冰。Candlelight石榴和芒果配搭著檸檬汁,味道甜甜又帶一點兒酸,酒味唔太濃,混合得啱啱好。甜品浮雲島我先食咗一半嘅蛋白霜好滑溜啊!再篤穿焦糖薄脆脆,連同下面嘅滑溜溜吉士一齊食,雪糕又有凍冰冰感覺,口感好豐富。
餐廳有兩層,外面也有雅座。
樓梯間佈置有特色。

蟹膏蟹肉燉飯
燉飯香濃濕潤,入口就感到蟹膏蟹肉嘅鮮味。

龍蝦沾麵
龍蝦肉新鮮彈牙,每一口麵都掛滿龍蝦醬汁,麵質軟硬適中。

飲品
桂花金橘蘋果沙冰

甜品
浮雲島
2023-07-21 52 views
作為vie won won 常客,最鍾意呢度環境靚食物質素高,難得係作為打卡餐廳咖啡超好飲,今日再同媽咪嚟食lunch~Lunch set比假日單點更划算,餐飲可以加錢upgrade做餐牌內嘅任何飲品,flat white非常香濃,上次飲嘅dirty夠凍亦係出色之作。Lunch包咗餐湯/沙律,蘑菇湯非常足料。主菜揀咗雞胸沙律同豬鞍扒share,檸檬雞胸用咗泰式甜辣醬調味好惹味,沙律菜款式多亦加入柚子同蜜柑增加開胃感。豬鞍扒肉質爽口,配菜豐富,南瓜蓉調味偏重同蘆筍甘筍等其他蔬菜一齊食味道啱啱好~甜品方面代名作固然係迷幻蘑菇,但今日嘅精選甜品水準同樣不俗,仲冇咁甜添~玄米菜戚風用上抹茶淋醬點綴,味道更有層次,而且口感鬆軟,食落罪惡感較低~

Lunch包咗餐湯/沙律,蘑菇湯非常足料。

2023-07-20
  • 玄米茶戚風蛋糕