2023-05-06 46 views
之前喺 Cafe 關注組見過有谷友介紹,歐陸式風格配上好多玩味十足的裝飾,完完全全就係建築喺我嘅審美之上 😍 前排終於有機會過黎,入到去好似去左古堡咁,氣氛勁好,打卡度滿滿 💕椰椰咖喱粉薯條配黑松露醬重口味之選 🤤 每一條薯條都裹滿咖喱粉,鹹鹹香香的 😆 薯條夠脆口,就咁食就好香咖喱味,點埋醬就 rich d,黑松露醬好香口,但唔會太濃蓋左 d 咖喱味 🙌🏻火炙油甘魚薄片火炙過嘅油甘魚香味更濃厚,配上少少辣醬汁同三文魚籽,食落好清新幾唔錯 👍🏻 用青瓜皮挑出黎嘅梅花超有心思 🌸滷水香煎鴨肝芝士燉飯芝士味唔算太濃,滷水味香甜唔會好鹹,兩者夾埋味道唔錯 😋 鴨肝煎得好香又夠肥美,入口鴨油香味四溢,正 🙌🏻迷幻蘑菇呢個係餐廳 signature 必點甜品 💕 之前爬文時已默默 bookmark 定 😎 一打開 d 迷幻嘅仙氣飄曬出黎,打卡度滿分 😍 蘑菇紅色部分係帶點辣味嘅士多啤梨雪芭,黃色部分就係芒果雪芭包住嘅朱古力雪芭,整體味道唔會太甜,芒果同朱古力味好香濃,士多啤梨帶點辣味幾得意,完全扣得住個甜品嘅名 😆Cucumber PaPaGin 再配上檸檬汁同糖漿,再加上主角青瓜,係一杯草本味

椰椰咖喱粉薯條配黑松露醬

滷水香煎鴨肝芝士燉飯

迷幻蘑菇

Cucumber PaPa
Gin 再配上檸檬汁同糖漿,再加上主角青瓜,係一杯草本味重,好清新嘅 cocktial 🍸

第一次睇介紹已經好鍾意呢度,去到有門口開始一路上樓梯到入到用餐位置,每一個位都打卡度滿滿 😍 其實我真係幾鍾意呢種帶少少玩味同 creepy 嘅歐式古堡風,打卡成功真係好開心 😆
最近愛上去西環尋寶,餐廳位置好近香港大學站,黎過既人一定會記得佢,因為佢既裝修好靚😍😍😍完全好似係古式大宅咁💁🏻‍♀️餐廳係2層既,一入去,上落梯,靚到不得了!完完全全係勁多唔同既畫作掛係牆上,每一幅作品都別有一番味道😍😍我哋被安排坐係2樓位置,一入座已有餐前小食,仲有頌呠比我哋打卡用tim🥰基本上餐廳每一個角落都可以用黎打卡,靚到一個點😍我哋點左一款主菜,兩款小食同2杯飲品📍原味薯條($72)醬汁我哋揀左sakura sweet and sour sauce,個汁超出色!極力推薦!薯條雖然係幼薯條,但加上醬汁,香脆!好食!有意想不到既驚喜📍烤榖飼牛骨髓配麵包片($168)呢款製作需時,餐牌上寫要30分鐘,但我諗實際上應該15-20分鐘已有得食👍🏻有效率👍🏻食物質素高👍🏻牛骨髓輕輕用餐匙一畢,就已經可以食到,香濃既牛油配以麵包,別有一番味道,完全唔覺油膩!牛骨髓好滑好香,如果覺得膩,可以加一點沙律菜一拼食用👍🏻個配搭好正呀📍蟹膏蟹肉燉飯($198)呢個飯簡直係成餐飯嘅精髓!超好食!海量嘅蟹肉,加上蟹子蟹膏,味道簡直係Perfect match!而且意大利飯做得好香,淋得黎之餘,又有咬口,

我哋點左一款主菜,兩款小食同2杯飲品

📍原味薯條($72)

📍烤榖飼牛骨髓配麵包片($168)

📍蟹膏蟹肉燉飯($198)
呢個飯簡直係成餐飯嘅精髓!超好食!海量嘅蟹肉,加上蟹子蟹膏,味道簡直係Perfect match!而且意大利飯做得好香,淋得黎之餘,又有咬口,加上醬汁足夠包住每一粒嘅意大利飯,成件事嘅配搭好正!

📍Pink Lady
Cocktail 黎既,入口味道酸酸甜甜易入口,而家杯口有啲調味料,飲落去好正啊

📍丸久小山圓玄米柚子梳打
杯山既小丸子好似係有焦糖烤過既丸子,一口咬落去脆脆的👍🏻推薦呀👍🏻而且柚子子梳打 唔會太甜,味道清新👍🏻

呢間餐廳絕對有回頭率!完全係我心目中嘅秘密花園!食物水準好高,而裝修亦都勁正,必定會回頭😍
2023-05-03
Type of Meal
Dinner
2023-05-03 39 views
評分:4.4/5🔥🔥🔥🔥喺hku隔離放工去chill下好爽👅抹茶燒羊架($258)Medium Well~羊肉鮮嫩有肉汁,配以微焦稍脆的外皮,層次豐富,口感非常好。而視覺上,深綠色的抹茶粉和粉紅色的羊架做對比,有種令茶道文化融入燒烤中嘅感覺。抹茶粉食落加深羊架微焦所帶來的燻味。燒汁則用小滴管盛載,鍾意重口味又可以自己加多d。菜式仲配有小Mochi,可以點抹茶粉。👅龍蝦沾麵($188)麵條富有彈性,咀嚼時非常有口感。沾麵醬料鮮美濃郁,風味獨特,配上肉質細嫩的龍蝦肉,食欲大開。份量也很充足!👅Lion Rock($68)For beer lover~香港精釀啤酒,本地製造,爽❤️d服務員好nice啊~食物嘅味道又唔錯,最緊要係好多打卡位!又有Bar!=======================鬼混 (西環)📍西環南里8號地舖

評分:4.4/5🔥🔥🔥🔥

喺hku隔離
放工去chill下好爽

👅抹茶燒羊架($258)

👅龍蝦沾麵($188)

👅Lion Rock($68)

=======================

鬼混 (西環)
📍西環南里8號地舖

2023-05-03
$300 (Dinner)
  • 抹茶燒羊架
2023-04-25 78 views
之前食過銅鑼灣舖頭,覺得個主題好特別,仲以為佢執咗,原來係西環開返。之前冇book位去過食lunch,淨係可以坐下邊,同埋淨係有得叫all day breakfast,今次生日前早啲book位,所以終於食到啦!!你之前已經好想食龍蝦沾麵,抹茶羊,牛骨髓同迷幻蘑菇。果然冇令我失望。沾麵好creamy濃味;抹茶加羊本身覺得有啲奇怪,但食落又覺得味道幾balanced;牛骨髓好少地方有得食,用羹筆落麵包度,好香好好食,係食完嫌有少少肥膩;訂位時已經叫咗迷幻蘑菇加甜品寫字,上菜嘅時候職權會叫我哋預備定手機影佢噴煙😂真係好迷幻。樓梯同廁所位都好靚,有好多復古嘅裝飾同畫,食完可以慢慢喺樓梯影相,另外間餐廳暗暗地,好有情調。下次會再黎!

2023-04-20 227 views
同朋友慶祝生日揀左呢間見佢裝修同傢俬裝飾都好靚好鐘意充滿玩味既復古餐廳樓底高空間感夠多坐得好舒服我地點左2個main 2個小食一個湯每一樣都擺盤好靚 加分!前菜叫左個火炙油甘魚薄片有驚喜既刺身!龍蝦湯係龍蝦肉同湯分開上湯另有精緻茶壺上 等你自己倒落有龍蝦肉既碗賣相好得 岩晒打卡!😍龍蝦味比較淡 唔夠濃同可以再熱少少就好了必食試推介「龍蝦沾面」面質係似手工面咁較有咬口 煙韌口感個人幾鐘意龍蝦汁就略咸左少少 但整體不錯👍蟹肉蟹膏燉飯好夠味飯既濕度剛好濃郁蟹味 唔會膩😋小食仲有千杯不醉單骨雞翼拼XO sauce 出色!熱辣辣炸得脆好好食!飲品就叫左個熱peach tea茶壺茶杯好靚不過果茶太甜 我要加熱水溝淡d飲朋友叫左桂花蘋果沙冰同小山園玄米茶柚子梳打 沙冰好fresh 唔會過甜😋好開胃玄米茶柚子梳打 好岩茶愛好者清清地茶底又有柚子果香 好解渴仲有丸子係杯上面🍡睇得出係有心思嘅!值得一試!會同朋友再嚟試下其他菜式!

同朋友慶祝生日揀左呢間
見佢裝修同傢俬裝飾都好靚好鐘意
充滿玩味既復古餐廳
樓底高空間感夠多坐得好舒服

我地點左2個main 2個小食一個湯
每一樣都擺盤好靚 加分!

前菜叫左個火炙油甘魚薄片
有驚喜既刺身

龍蝦湯係龍蝦肉同湯分開上
湯另有精緻茶壺上
等你自己倒落有龍蝦肉既碗
賣相好得 岩晒打卡!😍
龍蝦味比較淡 唔夠濃同可以再熱少少就好了
龍蝦沾麵

必食試推介「龍蝦沾面」
面質係似手工面咁較有咬口
煙韌口感個人幾鐘意

龍蝦汁就略咸左少少 但整體不錯👍

蟹肉蟹膏燉飯

好夠味飯既濕度剛好
濃郁蟹味 唔會膩😋

小食仲有千杯不醉單骨雞翼拼XO sauce
出色!熱辣辣炸得脆好好食!

飲品就叫左個熱peach tea
茶壺茶杯好靚
不過果茶太甜 我要加熱水溝淡d飲

朋友叫左桂花蘋果沙冰同小山園玄米茶柚子梳打
沙冰好fresh 唔會過甜😋好開胃

玄米茶柚子梳打 好岩茶愛好者
清清地茶底又有柚子果香 好解渴

仲有丸子係杯上面🍡睇得出係有心思嘅!

值得一試!會同朋友再嚟試下其他菜式!
Celebration
Birthday
  • 桂花金橘蘋果沙冰
Vie won won是位於香港大學站出口附近的一家餐廳,餐廳樓高兩層,現代歐式裝修風格。我們點了他們的蟹肉燴飯、龍蝦沾麵、千杯不醉雞翼、柚子桂花蘋果冰沙和本週特飲的橙色雞尾酒。首先是他們的蟹肉燴飯,這道菜非常美味,米飯口感Q彈,蟹肉的鮮甜味道和燴飯的味道完美融合在一起,讓整道菜的味道非常豐富。接下來是龍蝦沾麵,這是他們的招牌菜之一,拉麵的口感十分彈牙,配上豐富的龍蝦湯底和龍蝦肉的鮮美,讓整道菜的味道十分出色。千杯不醉雞翼也是非常受歡迎的小吃之一,翅膀的肉質非常嫩,配上特殊的醬,味道十分特別,非常適合當作開胃小吃。柚子桂花蘋果冰沙是我們的最愛,這杯飲料非常爽口,柚子和蘋果的味道非常搭配,加上桂花的香味,讓整杯飲料的味道更加豐富。最後是本週特飲的橙色雞尾酒,這杯酒味道非常爽口,橙子的酸甜味道和酒的味道相互融合,讓整杯酒的味道非常清新。總的來說,Vie won won是一家非常不錯的餐廳,提供了各種各樣的美食選擇,讓客人可以根據自己的口味和喜好點選菜品。餐廳的環境也非常舒適,氛圍輕鬆愉快,非常適合與家人、朋友或同事聚餐。服務員也非常熱情友好,能夠為客人提供專業的建議和服務,讓人感到非常舒適
總的來說,Vie won won是一家非常不錯的餐廳,提供了各種各樣的美食選擇,讓客人可以根據自己的口味和喜好點選菜品。餐廳的環境也非常舒適,氛圍輕鬆愉快,非常適合與家人、朋友或同事聚餐。服務員也非常熱情友好,能夠為客人提供專業的建議和服務,讓人感到非常舒適和放心。如果您正在尋找一家美食餐廳,Vie won won絕對是值得一試的好選擇。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-04-12 75 views
最鍾意就係同朋友周圍打卡,之前去過銅鑼灣分店,今次再嚟呢度,呢間餐廳入面每個位置嘅裝飾都好適合拍照,食物又有造型,好特別,見好多人都有叫甜品,甜品造型仲適合打卡,唔係得個樣,仲要好食
最鍾意就係同朋友周圍打卡,之前去過銅鑼灣分店,今次再嚟呢度,呢間餐廳入面每個位置嘅裝飾都好適合拍照,食物又有造型,好特別,見好多人都有叫甜品甜品造型仲適合打卡,唔係得個樣,仲要好食
《#中伏記 - 雞肉生食?! 》咁啱平日去開香港大學站附近,記得呢頭新開咗呢間玩味餐廳,果然唔駛等位直上二樓,平日食打卡餐廳唔駛等位係正嘅!成間餐廳行神秘英國古堡風,即係好似迪迪尼嘅迷離莊園咁,每個角落都好啱打卡,特別係呢條長樓梯,睇得出裝修好有心思。我地叫咗兩個lunch set, $1xx@ 包餐湯同野飲,價錢唔錯嘅,可惜食物質素真係麻麻,errrr, 甚至可以係話....唔食得入口,唔解咁講呢?請繼續睇落去。。。我地其中一個主菜,就係職員介紹嘅呢個salted egg yolk grill chicken (咸蛋黃烤雞),賣相唔錯㗎,可惜係....唔。熟。架!!D肉仲係粉嫩粉嫩嘅生肉嚟架,有相為證 -- 呢張相好清楚睇到D 肉仲係透明色,仲係黏住骨頭根本切唔開,唔係普通雪雞會出現果D血紅絲。。。重點 -- 以上呢張相,其實已經係我地同職員反映後,佢哋幫我地拎入去再焗咗10分鐘先影㗎,即係佢地焗完再焗,都未係熟得晒!我地再問職員,得到個答案係「雞脾位係難熟D」, 然後佢就走開咗。。。大佬啊,雞肉係唔可以生食架喎......會有食物安全問題架喎!!結果基本上我食晒D 薯仔就走,飽都未
《#中伏記 - 雞肉生食?! 》
咁啱平日去開香港大學站附近,記得呢頭新開咗呢間玩味餐廳,
果然唔駛等位直上二樓,
平日食打卡餐廳唔駛等位係正嘅!

成間餐廳行神秘英國古堡風,即係好似迪迪尼嘅迷離莊園咁,
每個角落都好啱打卡,特別係呢條長樓梯,睇得出裝修好有心思。

價錢唔錯嘅,可惜食物質素真係麻麻,
errrr, 甚至可以係話....唔食得入口

唔解咁講呢?請繼續睇落去。。。
Salted egg yolk grill chicken (咸蛋黃烤雞)

賣相唔錯㗎,可惜係....唔。熟。架!!
D肉仲係粉嫩粉嫩嘅生肉嚟架,

重點 -- 以上呢張相,其實已經係我地同職員反映後,
佢哋幫我地拎入去再焗咗10分鐘先影㗎,
即係佢地焗完再焗,都未係熟得晒!

結果基本上我食晒D 薯仔就走,飽都未飽,連卡都無心機再打。。。

所以呢,呢間我就無下次喇。。。
2023-03-27
$180 (Lunch)
2023-04-07 104 views
viewonwon🍴🍝呢間餐廳好搞笑哈哈 叫鬼混 🖼🎃🎭之前係銅鑼灣糖街 呢家重新開張係西環 🎆餐廳同以前一樣主要用復古裝修 擺放咗好多唔同嘅油畫同鏡增添藝術氣氛餐廳有兩層 💕打卡位可以去樓梯轉角 已經會見到掛滿滿左右唔同既油畫 🖼😛👍食物方面 亂叫都唔會中伏 🤣 5*推薦👍👍😛💕保持水準如果特別要推薦嘅話係♦️鵝肝配封門牛柳😝🦬佢連襯底既薯蓉都做到恰到好處剛好配搭鵝肝嘅油份 另外仲有支針筒裝既醬汁 酸酸甜甜 不油不膩⭐👍HKD278💕♦️蟹膏蟹肉燉飯唔重蟹膏味 但配以好多蟹肉搭救 🤣但如果鍾意蟹膏果啲人會有啲失望整體都係好食既 因為飯粒佢冇燉到好軟爛煙煙靭靭 而且唔滯 🍛HKD178飲品方面 牛油果之鬼會中意😝🤣💕呢到可以叫 香滑濃郁既牛油果奶昔 🥑🥑HKD56價錢方面都唔貴 平均每樣食物大概價錢都係$101~368左右本身唔鍾意牛油果既我 🤣依舊都係唔中意 哈哈哈哈哈 🤣🤣🤣😝但都係叫左杯試餐廳員工質素都好好 上餐快捷有禮貌 👍知道客人會影相 會適當畀空間你去影👍goodgood推薦 💕💕#viewonwon餐廳 #西環 #西環餐廳推介#西環餐廳 #西環好去處#西環打卡
viewonwon🍴

知道客人會影相 會適當畀空間你去影👍
goodgood推薦 💕💕
2023-04-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 香煎鴨肝配封門牛柳
#食到去港島 #食到去西環 #食到去香港大學 #食到去石塘咀🧚‍♀️ 上次係@viewonwon 食完主菜+甜品,食物環境令人食過返尋味,今次決定要試下呢度嘅二人下午茶🍵 簡單嘅黑色三層架,擺放咗唔同嘅精緻小美食🌟 相信下午茶部份食物嘅係即叫即整♨️所以需時等待⏳ 🎠Vie-Won-Won📍石塘咀南里8號============================== Afternoon Tea 💲350/set for 2🔮Lobster Croissant with Cheese 呢個牛角包超好食,好想食多一個呀!🥐牛角包熱辣辣♨️非常鬆軟可口👍🏻龍蝦肉大大粒🦞份量多,芝士醬汁滿滿的,好邪惡呀🧀😎 食落每一啖充滿芝士嘅香味,配上彈牙嘅龍蝦肉粒,令人食過返尋味😋😋😋 🔮Macaroon with Camembert Cheese 甜度岩岩好,唔太甜,配上淡淡嘅芝士,味道幾夾 🔮Classic Butter Madeleine淡淡嘅牛油味,食落鬆軟 🔮Goldleaf Chocolate Madeleine朱古力味唔太濃,但食落亦鬆軟 🔮Strawberry Meringue偏軟嘅外層,食落好
[再次重臨西環復古風餐廳🌹下午茶Chill一Chill] #食到去港島 #食到去西環 #食到去香港大學 #食到去石塘咀

🎠Vie-Won-Won
📍石塘咀南里8號
呢個牛角包超好食,好想食多一個呀!

甜度岩岩好,唔太甜,配上淡淡嘅芝士,味道幾夾

🔮Classic Butter Madeleine
淡淡嘅牛油味,食落鬆軟

🔮Goldleaf Chocolate Madeleine
朱古力味唔太濃,但食落亦鬆軟

🔮Strawberry Meringue
偏軟嘅外層,食落好似泡泡嘅感覺,配上一小塊嘅士多啤梨乾🍓食落居然夠味😮酸酸地

🔮Crispy Almond Tuiles
居然有日式丸子配抹茶cream🙀杏仁脆片薄薄之餘又甜甜地,配上充滿抹茶味嘅cream,又幾夾喎~而且丸子非常煙韌,好好食👍🏻

☕Coffee X2

🙌歡迎大家介紹不同香港好食好玩好地方
#foodiesklgirls #foodies #cafe #hkfood #food #hkig #香港 #香港美食 #香港好去處 #香港打卡  #美食 #打卡 #美食打卡 #吃貨 #吃貨女孩 #西環美食 #西環餐廳 #食到去西環 #食到去港島 #viewonwon  #雪芭 #西環 #石塘咀 #復古餐廳 #石塘咀美食 #香港大學 #香港大學站 #復古風 #vintage

#食到去港島 #食到去西環 #食到去香港大學 #食到去石塘咀🧚‍♀️ 又嚟到充滿不同風格Café 嘅西環喇☕@viewonwon 由銅鑼灣book mark到依家,終於食到喇🤣風格復古得嚟又帶點暗黑Feel,每個位置都係打卡位,尤其條樓梯👸🏻👗👠真係要著靚啲📸美食擺盤靚靚之餘,又好好食,非常推薦👍🏻💗 🎠Vie-Won-Won📍石塘咀南里8號==============================🦞龍蝦沾麵💲218麵條粗粗非常有口感🍝 醬汁濃郁且份量啱啱好,每條麵都沾滿左醬汁,非常美味😋 用咗原條嘅龍蝦尾,肉質肥肥 厚實彈牙👍🏻正呀 🍄迷幻蘑菇 💲98相信蘑菇🍄係呢間餐廳必叫嘅甜品😚上枱時佔用個蓋冚住,打開時會有煙燻嘅效果🔮記得拎定電話相機影喇🤨甜品係士多啤梨+芒果雪芭,甜度岩岩好,帶點微微嘅辣,感覺幾特別🦉 🙌歡迎大家介紹不同香港好食好玩好地方#foodiesklgirls #foodies #cafe #hkfood #food #hkig #香港 #香港美食 #香港好去處 #香港打卡  #美食 #打卡 #美食打卡 #吃貨 #吃貨女孩 #西環美食 #西環餐廳 #食到去西環 #食
[西環復古風兩層高餐廳🎩裝修擺設極具心思] #食到去港島 #食到去西環 #食到去香港大學 #食到去石塘咀

🎠Vie-Won-Won
📍石塘咀南里8號
🦞龍蝦沾麵💲218

🍄迷幻蘑菇 💲98

🙌歡迎大家介紹不同香港好食好玩好地方

2023-04-05 69 views
之前係糖街時已經食過次 但唔知係咪因為COVID關係做左大約一年就無做 🥹 上年佢地係石塘咀開返喇! 勁近屋企 一定要去支持下🥰 裝修好用心好dum本 每個area都好靚 好ig able!!叫左兩個Starters 一個main~~麻辣凍的蜆 ($118)蜆好大隻好肥美! D醬汁係酸酸甜甜 但好似未撈勻 每舊蜆都唔係好同味🤣火灸油甘魚薄片 ($128)有5塊倒~本身以為仲係半熟既狀態 原來火灸到全熟 🥲 不過都仲係好鮮甜既~ 同埋佢有d魚子伴碟 好好口感味噌鱈魚配芥末薯泥 ($228) 🌟🌟🌟勁 好 食!! 另一半形容為佢食過最好食既鱈魚 🤣 隔離仲有mayonnaise比你點 但就咁食個鱈魚都已經好好食 本身既味噌味提鮮 同埋D魚肉勁滑 !!! 鐘意食鱈魚既一定要試試 仲有大量蘆筍同蘿蔔做伴菜~芥末薯泥好creamy好滑 仲有少少wasabi 味 唔會食到最後覺得好漏!仲叫左杯Prosecco ($78) share~ 大大杯 好抵飲~ 原來佢係zipzip (前身係mamaday)既姐妹店 拎住佢既receipt去zipzip食野仲有9折!

叫左兩個Starters 一個main~~

麻辣凍的蜆 ($118)

火灸油甘魚薄片 ($128)

味噌鱈魚配芥末薯泥 ($228) 🌟🌟🌟

2023-04-02 111 views
西環附近開咗一間好有特色嘅店舖,約咗個朋友試吓! 😛餐廳位置香港大學站地鐵站B2出口 行3分鐘就到 餐廳樓高兩層,特色擺設無處不在 , 玩味十足!首先送上餐前小吃粟米片~非常好吃,夠脆!叫咗兩碟小吃~薰衣草櫻花薯條🍟炸得非常香口,幼身長形,配上黑松露醬汁 ,忍唔住係咁食!千杯不醉單骨雞翼🍗用上單骨,非常方便進食,酒味比較少,配上XO醬汁,又唔會太辣,好正!龍蝦沾麵 🦞龍蝦半隻,蝦肉爽口彈牙,配上日本拉麵製成嘅沾麵 同埋非常濃厚嘅龍蝦計,飽肚又好食!嚟到啲咁relax嘅餐廳,當然要叫酒!叫了杯cucumber baba🍸 , 用上青瓜 、薄荷葉、檸檬汁等等炮製而成 仲有啲朱古力喺杯邊,飲落去好refreshing❤️最後要咗個甜品迷幻蘑菇🍄上枱之時用上一個大蓋,侍應將個蓋拎開之後,煙霧離漫,朦朧之中好友迷幻嘅感覺~賣相非常精緻,打卡之選!蘑菇用上士多啤梨同芒果雪芭,中間係朱古力🍫,仲有少少辣,非常之特別!呢間餐廳裝修好特別,處處都係打卡位,食物質素又有驚喜,同朋友傾心事又夠私隱度,值得一來!
西環附近開咗一間好有特色嘅店舖,約咗個朋友試吓! 😛

首先送上餐前小吃粟米片~非常好吃,夠脆!

叫咗兩碟小吃~
薰衣草櫻花薯條🍟
炸得非常香口,幼身長形,配上黑松露醬汁 ,忍唔住係咁食!

千杯不醉單骨雞翼🍗

龍蝦沾麵 🦞

嚟到啲咁relax嘅餐廳,當然要叫酒!

最後要咗個甜品迷幻蘑菇🍄
賣相非常精緻,打卡之選!

2023-03-31 200 views
原來係銅鑼灣既人氣fusion菜餐廳搬左去西環新店樓高兩層 地下仲有室外座位 成間餐廳既裝飾佈置都比較復古有小小入左歐美古堡大宅既感覺 ♥︎炸魚薯條 $108炸魚咬落酥脆 仲見到有條魚尾仔用左幼薯條 調味粉好香口 佐酒一流伴碟仲有好開胃既蘿蔔乾絲同牛蒡絲♥︎蟹膏蟹肉燉飯 $178估唔到燉飯有小小辣 比較重口味飯粒都有蟹膏既香味 食到有蟹肉飯粒軟硬適中 食每一啖飯都令人回味♥︎龍蝦沾麵 $188呢個西日fusion真係好出色 賣相亦好精緻開邊龍蝦尾仲有牛油烤過既香氣 肉質爽口沾麵味道濃郁 麵條彈牙 比起用意粉口感更佳♥︎The Taste of Life $98苦瓜 蘋果 蜜糖 青檸 檸檬 氈酒 梳打水呢一杯雞尾酒真係集合甜酸苦辣 好特別真係好似人生咁🤭入口小小苦澀 但飲落就飲到有小小酸酸甜甜既感覺
原來係銅鑼灣既人氣fusion菜餐廳搬左去西環
The Taste of Life
炸魚薯條
  • 龍蝦沾麵
2023-03-29 70 views
入到黎餐廳,好似一間藝術館咁,掛起左好多既畫。每一張枱、櫈、蠟燭台既設計都唔一樣、牆身又有唔到既擺設,真係好唯美!所以係要逐part行下睇下!另外,一睇menu,佢亦都係有好多creative既菜式同飲品,樣樣都令你想試下。新既配搭擺盤幾靚而味道又唔錯,同姐妹們食飯都真係幾賞心悅目!龍蝦沾麵🍜:呢道係由日本拉麵製成的龍蝦沾麵,麵質食落好有咬口,濃郁既龍蝦味道同拉麵match得好完美!有半大隻既龍蝦肉,龍蝦肉新鮮,食落口感嫩滑酸辣凍的蜆:估唔到用蜆做冷盤都幾好食,酸辣凍蜆食落好惹味,有少少似泰式生蝦既味道,而蜆肉既鮮美都仲係突出到,蜆肉幾新鮮,口感嫩滑,完全沒有腥味!尤其岩夏天食!薰衣草櫻花薯條🍟:薯條用左幾獨特既薰衣草櫻花味,帶有淡淡的花草香氣,食落幾清新又幾夾,唔會覺得好油膩桂花醋牛油果沙律🥗:沙律食落新鮮清脆,同牛油果的柔軟口感match到。而沙律用左桂花醋醬汁,食到淡淡既桂花醋既香味、酸酸微微既味道令人好開胃。入面仲有西柚,成件事好fresh!The taste of life🍸:佢係一杯有若瓜既cocktail,所以飲落好fresh🌱用左苦瓜片做裝飾,淡淡的苦瓜味,成個味道非常

The taste of life🍸:佢係一杯有若瓜既cocktail,所以飲落好fresh🌱用左苦瓜片做裝飾,淡淡的苦瓜味,成個味道非常豐富