2023-06-09 39 views
北角錦屏街後街好多食肆,經過呢間門口嘅時候比佢啲自家製嘅cake吸引咗入去🤭就揀佢啦!間嘢叫做《Villa Villa 》,有室內外座位,室內有好多關於足球嘅擺設╰☆凱撒沙律 $58揀咗份沙律菜做開胃前菜╰☆夏威夷薄餅 $138包埋是日餐湯同麵包🥖餅底用咗店舖自家製嘅墨魚汁餅底,夠晒特別,餅底薄而脆,食落唔會好滯╰☆鵝肝多士 $58個多士底都係用咗佢地自家製嘅麵包🥖鵝肝厚身軟嫩,油脂豐富╰☆黃金炒薯條 $68薯條鋪滿蛋黃,入口有牛油同鹹蛋黃嘅味道,鹹香惹味╰☆分子泡沫乳酸 $38杯呢個見枱枱都叫,我哋每人都叫咗一杯嚟試吓,荔枝同白桃味,好夢幻🫧杯面會有泡沫,飲落甜甜地,荔枝味幾出,好清新法式燉蛋芝士餅 $42最後當然唔少得甜品啦!芝士底香濃,燉蛋濕潤軟滑,層次感豐富法國三重朱古力蛋糕 $48朱古力有三層,食落唔會太濃或太甜,整得幾出色💯另外餐廳仲有自家製嘅竉物點心同保健湯水,可以買啲返去比屋企嘅毛孩開心下😻🦮🐾
北角錦屏街後街好多食肆,

╰☆凱撒沙律 $58
揀咗份沙律菜做開胃前菜

╰☆夏威夷薄餅 $138

╰☆鵝肝多士 $58
個多士底都係用咗佢地自家製嘅麵包🥖鵝肝厚身軟嫩,油脂豐富

╰☆黃金炒薯條 $68
薯條鋪滿蛋黃,入口有牛油同鹹蛋黃嘅味道,鹹香惹味

╰☆分子泡沫乳酸 $38杯

法式燉蛋芝士餅 $42
最後當然唔少得甜品啦!芝士底香濃,燉蛋濕潤軟滑,層次感豐富

法國三重朱古力蛋糕 $48
朱古力有三層,食落唔會太濃或太甜,整得幾出色💯

2023-06-06 333 views
北角既錦屏街一直有好多小店林立,今次去試villa Villa☺️一到步好快店員已安排左座位。環顧店舖四周,餐廳入面燈光柔和,環境寧靜。牆上掛滿祖雲達斯的球衣同埋紀念品,意甲球迷應該會好鍾意🇮🇹餐牌上大部份食物都有照片,可謂花多繚亂😍經店員既推介,我地揀咗一個期間限定二人套餐,凱撒沙律,另加兩杯飲品✌🏻🛎 $398/2人 期間限定二人套餐👇🏻性價比超高!🛎 法式龍蝦湯+自家製意式香草包店員首先為我哋送上兩碗龍蝦湯同麵包,個麵包好特別🍞應該係用墨魚汁整嘅黑色方包!麵包充滿牛油香,而且十分鬆軟,非常之適合用來點龍蝦湯食🦞龍蝦湯味道濃沃,可以食到用蝦打成的顆粒感~沒有用鹽或過量的奶油去掩蓋本來的味道,正!!!🛎 雙重芝士pizza配煙三文魚除咗餐湯同餐包,二人套餐仲包括兩個主菜同一個小食!double cheese pizza可以免費加一種配料,我哋揀咗煙三文魚👍🏻黑色的薄餅算係薄批,鬆脆又唔會過份飽肚🥰兩種芝士一軟一硬既口感,同埋芝士份量好多,超拉絲🧀pizza上的配料恰到好處,好滿足😝🛎 美國極黑豬配黑松露意大利飯雖然就咁睇相唔係好睇到豬肉嘅份量,但食落會發現原來豬肉份量好多😳基本上啖啖都

🛎 $398/2人 期間限定二人套餐👇🏻
性價比超高!

🛎 法式龍蝦湯+自家製意式香草包
店員首先為我哋送上兩碗龍蝦湯同麵包,個麵包好特別🍞
應該係用墨魚汁整嘅黑色方包!
麵包充滿牛油香,而且十分鬆軟,非常之適合用來點龍蝦湯食🦞

🛎 雙重芝士pizza配煙三文魚
除咗餐湯同餐包,二人套餐仲包括兩個主菜同一個小食!
黑色的薄餅算係薄批,鬆脆又唔會過份飽肚🥰
兩種芝士一軟一硬既口感,同埋芝士份量好多,超拉絲🧀
pizza上的配料恰到好處,好滿足😝

🛎 美國極黑豬配黑松露意大利飯
基本上啖啖都食到豬肉!
這個飯的調味不會很重,恰好與其他菜色,如煙三文魚互相中和~
加上黑松露同蘑菇香味十分濃郁🍄為整個飯既味道加咗唔少分👍🏻

🛎 黃金炒薯條
再來就係黃金薯條🍟
好多時看見其他鹹蛋黃,食物都會令我卻步,因為大多數呢啲食物都會充滿油膩感🙈
但呢個黃金薯條好有驚喜!
睇相已經見到表面十分之乾爽鬆脆,一食就停唔到口🤤
唔會太油膩,同埋調味適中,唔太鹹💯
最重要既係鹹蛋黃均勻地鋪滿薯條表面,每一啖都可以享受”黃金”的滋味☺️

🛎 $58 凱撒沙律
凱撒沙律用了最傳統的做法,完條的羅馬生菜配搭了煙肉粒,加上大片的煙三文魚和火腿,好足料,非常清新開胃!

🛎 $38 分子泡沫乳酸 - 白桃乳酸特飲
飲品方面,朋友嗌左白桃乳酸梳打,杯上放了一大嚿蘑菇雲形狀的汽水泡沫,十分之適合女士打卡📸

🛎 $55 本地啤酒 - 蘋果西打
我就叫咗一個apple cider🍎
對比其他apple cider,我幾鍾意呢個品牌嘅出品,因為佢冇其他品牌嘅苦澀味,味道亦較為清新,對於夏天嚟講可以話係適合不過🍹

🛎 $42 70%朱古力撻
食到最後,我同朋友兩個人已經超飽🤪
但我地都擁有一個甜品胃🤣🤣🤣
忍唔住叫咗個朱古力撻黎試
呢個朱古力卡上面嘅慕絲十分輕盈柔滑~撻本身亦十分鬆軟,個人認為係一種較為輕型嘅甜品🫶🏻

🌐 環境/服務
整體嚟講,我對呢間餐廳嘅印象就係食物質素頗高,而且價錢十分實惠,尤其是考慮到分量之大,同埋餐廳上菜速度好快,店員服務好好,係值得再訪嘅餐廳!
  • 黃金炒薯條
  • 雙重芝士薄餅
handmade pizza,pasta,bread restaurant@North Point北角手製麵包,意粉,薄餅My friend and I went to a restaurant called "Villa Villa" located in Shop 31, G/F, Tung Fat Building, 25A Kam Ping Street, North Point北角錦屏街後街25A號東發大廈地下31號舖Homemade bread and soup 自家製餐包 餐湯the soup is very rich in flavour,creamy with nice buttery flavour!delectable.the bread is homemade with herb sprinkle on top,soft and fluffyFried chicken wings芝麻雞翼HKD$58.this affordable price with 4 wings!!.golden crispy on the outside,soft ,juicy and
北角手製麵包,意粉,薄餅

北角錦屏街後街25A號東發大廈地下31號舖

Homemade bread and soup
自家製餐包 餐湯

Fried chicken wings
芝麻雞翼
HKD$58
golden crispy on the outside,soft ,juicy and tender on the inside
super yummmmmm
can choose the degree of spiciness
highly recommended

Smoked salmon and rocket pizza
煙三文魚火箭菜薄餅
HKD$168

loadssssssss of fresh,green,crunchy rocket on top
crispy thin crust as the Base

Prowns, Cherry Tomatoes & Fresh Basil with Spicy Tomato Sauce
鮮蝦扁意粉羅勒蒜香微辣蕃茄汁
HKD$118
with 6 springy,bouncy prawns
the pasta is homemade by hand
sweet and sweet,light and bright

Homemade beef burger (Salad. French Fries)
自家製特選美國牛肉漢堡配沙律&薯條 HKD$128
with an pan fried egg inside
the homemade bun is soft and fluffy
the Patty is moist and soft

• creamsoup忌廉湯
  • Friedchickenwings 芝麻雞翼
✨Villa Villa(ू•‧̫•ू⑅) ⁡🎀 <𝙳𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 𝚜𝚎𝚝 𝚏𝚘𝚛 𝟸> ⁡法式龍蝦湯,自家製意式香草包𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟼.𝟻/𝟷𝟶⁡龍蝦湯味道香濃不太鹹配麵包好食不過湯無蝦肉或其他配料差一點⁡⁡🎀 <雙重cheese pizza 配料選煙三文魚> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶⁡Pizza 係signature 幾好食本身擔心雙重cheese 兩嗰人一個pizza 會太漏芝士份量適中同薄餅不算很厚兩個人都吃得完配料有多項選擇可選煙三文魚 菠蘿 辣肉腸 水牛芝士 帕爾馬火腿 火箭菜其中之一選了煙三文魚每塊都有一片份量還算不錯⁡🎀 <北海道帆立貝扁意粉配蕃茄羅勒汁> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶⁡意粉酸酸may may 幾開胃帶子約有三粒還有些車厘茄味道係預期之內無太大驚喜⁡⁡🎀 <脆脆薯格> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶⁡薯格熱辣辣份量都幾多調味簡單少鹹香兩人share 完全夠⁡二人套餐整體性價比幾高唯一美中不足是不包飲品不過也值得一試⁡整體評分:😋味道: 7.5/10💰價錢: 398 for two + 10% service
✨Villa Villa(ू•‧̫•ू⑅)

🎀 <𝙳𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 𝚜𝚎𝚝 𝚏𝚘𝚛 𝟸>

法式龍蝦湯,自家製意式香草包
𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟼.𝟻/𝟷𝟶

唯一美中不足是不包飲品
不過也值得一試

整體評分:
😋味道: 7.5/10
💰價錢: 398 for two + 10% service charge
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
💖 Villa Villa
📍北角錦屏街後街25A號東發大廈地下31號舖
📞 (852) 2777 9033
#Foodiechk

2023-05-26 51 views
之前朋友訂過呢度嘅生日蛋糕俾我,圖案好搞鬼又好味,一直都想搵機會黎試下主食。作為明太子愛好者,一望到個名就叫咗明太子鮮蝦意粉,非常高質。 首先就咁肉眼睇已經見到每條意粉都沾滿左粒粒明太子,煮得啱啱好,仲感覺到同咬到卜卜聲咁。 蒜香欖油意粉本身都好香,加埋明太子嘅鹹香好夾,鮮蝦用料都唔錯。自家製煙燻芝士帆立貝意大利雲吞賣相同幻想中一樣咁creamy,雲吞咬落好煙韌,芝士味香濃,帆立貝煎得啱啱好夠嫩滑。煙三文魚雙重芝士脆薄餅係見到人哋張相已經想試,雙重芝士符合到我邪惡拉絲嘅期望,餅底好薄好脆,芝士底下更加搽滿咗蕃茄醬汁,每一啖都好滋味。 煙三文魚都好肥美厚肉,同軟滑有奶香嘅芝士好夾,係必須要加嘅配料。黃金炒薯條鹹蛋黃味超濃,其實呢個組合都唔係啲咩新嘢,但同坊間食到嘅相比,呢度薯條明顯好乾爽,鹹蛋黃食到起沙嘅質感,同埋每一條薯條都沾滿左鹹蛋黃好夠味。

先說結論,Villa Villa 絕對是一間值得再三拜訪的地區小店。隱身於北角後巷,這條早已小有名氣的「美食街」可謂臥虎藏龍,當中又以連續多年勇奪米芝蓮必比登推介的「古月」、雖價格不非但因刺身食材新鮮而客似雲來的「酒盜」和以高性價比多國菜見稱的「Villa Villa」各領風騷。這裡提供室內室外的用餐位置,清涼時坐在戶外陽傘下,甚有身處異地的悠閑Chill味。室內以木系傢俬為主,牆身掛上不少珍藏球衣,忽然又有種到了外國酒吧的感覺😂再來說說這裡的午餐和晚餐,兩個時段均曾到訪,食物種類沒有太大分別,午餐有一人Set所以比較便宜,晚餐則提供二人Set或A la carte。二人Set性價比不錯,當中選項亦包括了最具人氣的鹹蛋黃炒薯條和墨魚汁芝士薄餅,不過,由於部分選項原價有落差,視乎想點的食物,有機會單點會更便宜(當然亦會有點Set更「著數」的情況,自行留意便好)。最後說說幾次拜訪的觀感,服務人員雖然十分忙碌,但還是很有禮貌和有效率。另外,基本上在任何時間點主食,印象中都會附送餐湯及烘得鬆脆香軟的餐包🤭🤤個人非常喜歡它的煙三文魚墨魚汁雙重芝士薄餅,慷慨的煙三文魚和雙重芝士份量,配上惹味不搶味

鹹蛋黃炒薯條。慢煮雞胸沙律

最後說說幾次拜訪的觀感,服務人員雖然十分忙碌,但還是很有禮貌和有效率。另外,基本上在任何時間點主食,印象中都會附送餐湯及烘得鬆脆香軟的餐包🤭🤤個人非常喜歡它的煙三文魚墨魚汁雙重芝士薄餅,慷慨的煙三文魚和雙重芝士份量,配上惹味不搶味的鮮茄醬,齒頰留香,每次必點!鹹蛋黃炒薯條雖然極邪惡,但熱辣辣兼條條鬆脆充斥鹹香,很難忍口不清台😂一直聽說這裡的甜品也十分出色,今次試了 Light Yogurt Cake,確如其名不太甜很Light,作為豐富(邪惡)的飯後甜品非常合適,但小小一件,老實說以原價論不算便宜,但以優惠價加購….. 仲諗咩?加吧😆
2023-05-01
$250 (Dinner)
鹹蛋黃炒薯條。慢煮雞胸沙律
2023-05-19 50 views
位於北角嘅Villa Villa,主打西式輕食,獨特創新自家風格🤩食材均自家製,包括手造麵包、手打意粉、手轆薄餅及份子元素甜品🤩除咗西餐外,Villa Villa亦自家製多款甜品,佢哋有蛋糕、訂造生日蛋糕、法國朱古力,Pizza Dough、馬卡龍、各式麵包甜品等等😍餐廳有多款食物提供,仲有套餐可以選擇,今次我試咗期間限定二人餐,可以揀兩款主菜、一款小食,另外仲會有埋法式龍蝦湯同自家製意式香草包🍞而我果日係黑碳麵包🖤全黑嘅麵包夠晒特別😎🍝蒜香辣椒欖油巴馬火腿意粉第一款主菜揀咗巴馬火腿意粉🍝意粉煙靭彈牙有口感🍝每一條意粉都吸盡蒜香辣椒欖油嘅味道😛巴馬火腿肉質柔軟、甘甜芳香,鹹度適中👍🏻🐷美國極黑豬配黑松露意大利飯第二款主菜揀咗極黑豬黑松露飯🍚一粒粒美國極黑豬肉質嫩滑柔軟,有均勻油花😍食落去唔會太硬亦唔會太軟,彈性好👍🏻黑松露味道濃郁,綿綿嘅意大利飯口感煙韌🍚🍟黃金炒薯條黃金炒薯條係餐廳最受歡迎嘅食物之一🍟套餐都可以揀😍將鹹蛋黃碎混合西式嘅牛油炒薯條,每一條薯條都滲住陣陣鹹蛋香味😛脆卜卜非常香口😚好味到停唔到口😍🫧分子泡沫乳酸飲品方面叫咗草莓乳酸特飲🍓同白桃乳酸特飲🍑有分子泡沫喺上面🫧好得

🍝蒜香辣椒欖油巴馬火腿意粉

🐷美國極黑豬配黑松露意大利飯

🍟黃金炒薯條

🫧分子泡沫乳酸
飲品方面叫咗草莓乳酸特飲🍓同白桃乳酸特飲🍑有分子泡沫喺上面🫧好得意打卡一流📸分子泡沫甜甜地,乳酸酸酸甜甜加上濃郁果味🍓🍑

🍫BAILEYS Ganache
餐廳主打嘅蛋糕一定要試下😛全部蛋糕都係人手製作🫶🏻全部都好想試,最後揀咗Baileys朱古力蛋糕🍰香濃朱古力味🍫再滲出陣陣Baileys酒香味🍾唔會好甜,蛋糕鬆軟🥰

2023-05-19 528 views
位於北角極旺的位置後面横街原來有齊不同美食的食肆。有中、西、泰菜可供選擇,形成好像中環蘭桂坊模式,晚上很多年青人幫襯。今晚就試左間Cafe食Dinner Set,價錢適中;食物質素都唔錯。2人套餐   $398法式龍蝦湯和自家製意式香草包個湯應採取大量龍蝦殼淆製而成,味道好濃郁又鮮甜。麵包呈黑色極為罕見,應混入左墨魚汁才能有這效果。又放了些香草來烘焙,味道清香;外脆內軟,非常新鮮。蒜香銀魚蓉蜆肉意粉蜆肉大隻又新鮮,食時食唔到有沙都很乾淨。意粉很爽口不會黐埋一齊,味道有很濃烈嘅蒜香味;惹味非常。香煎澳洲羊架2支羊架非常厚身,骨架幼細;咬落啖啖肉。肉質嫩滑鬆軟,非常juicy ;雖有輕微羶味,可沾上少許芥辣更加美味。芝麻雞翼四隻雞翼炸得香口,食時不覺得肥膩極之乾身;再加上芝麻更覺惹味。檸檬撻  $42甜品中檸檬撻算是清新嘅一種,因味道酸酸味味就算配合牛油撻皮也不會覺得滯口;所以女仕都很愛吃。藍莓輕乳酪   $42乳酪蛋糕不會太甜和膩口,感覺健康些;而中間夾有藍莓醬顏色搶眼。玫瑰花乳酸   $48士多啤梨乳酸   $38兩種飲品以分子元素展現出來,買相好靚好夢幻,打卡一流。👍
2人套餐   $398
法式龍蝦湯和自家製意式香草包
蒜香銀魚蓉蜆肉意粉
芝麻雞翼四隻
雞翼炸得香口,食時不覺得肥膩極之乾身;再加上芝麻更覺惹味。
檸檬撻  $42
藍莓輕乳酪   $42
玫瑰花乳酸   $48
士多啤梨乳酸   $38
兩種飲品以分子元素展現出來,買相好靚好夢幻,打卡一流。👍
法式龍蝦湯和自家製意式香草包
檸檬撻
藍莓輕乳酪
2023-05-11
2023-05-19 401 views
可能很多人都不知道北角書局街那邊其實有很多餐廳,其中這間西餐廳villa villa常常都看到有挺多人在等位,今天終於來了一試!餐廳有提供套餐,也有很多單點的選擇,意粉、risotto、pizza、漢堡等等。 雖然我們是單點,不是套餐,但他也奉送了兩個餐湯跟麵包給我們。餐湯是松露蘑菇湯,很香很濃郁!點了一個慢煮黑豬,比想像中的份量大很多,擺盤也很好看!因為是慢煮的關係,豬柳切開仍是粉嫩粉嫩的,底下還配了一些薯蓉,加上燒汁挺不錯。藍青口是配番茄醬煮成的,而並非平日常見的白酒忌廉青口,挺喜歡這個配搭,因為番茄汁有少許酸酸的,感覺會清爽一點。雖然是藍青口,但是肉質挺飽滿,不是很小一隻,而且吃得出不是冷凍青口,挺新鮮。另外還點了一個蒜香蕃茄鮮蝦扁意粉,雖然應該不是用新鮮蝦,但是蝦很大一隻,也不是只有兩隻那種。 而且吃意粉的重點是一定要有足夠的醬汁!這點他做得很好,整盤吃下來每條麵條都能夠吃到醬汁的味道。餐廳還有很多自家製的蛋糕也很吸引!看到很多其他客人都點了,但是我們兩個人點了三個菜已經太飽了,就留待下一次來再嘗嘗蛋糕吧!

$300 (Dinner)
2023-05-10 76 views
北角書局街裏面的小巷有幾間小店,今次來到這間Villa Villa,店舖不是很大,但坐得舒服,而且店員哥哥非常有禮貌😄叫了期間限定二人套餐,包括有餐湯、麵包、小食和兩個主食餐湯係熱呼呼的法式龍蝦湯,有濃濃的龍蝦味,再配有自家製意式香草包帕爾馬火腿雙重芝士pizza~墨魚汁餅底薄脆,兩種不同的芝士發出濃烈的芝士香味,仲有鹹香帕爾馬火腿👍低溫慢煮雞胸伴野菜沙律~新鮮沙律菜加少少沙律醋,非常醒胃,雞胸保持肉汁,而且非常嫩滑😋芝麻雞翼~即叫即炸,皮脆肉滑,酥而不膩水果茶~水果種類好多,幾好飲熱情果撻~酸中帶甜,果味馥郁,散發夏日氣息😍

叫了期間限定二人套餐,包括有餐湯、麵包、小食和兩個主食

芝麻雞翼~即叫即炸,皮脆肉滑,酥而不膩
水果茶~水果種類好多,幾好飲
熱情果撻~酸中帶甜,果味馥郁,散發夏日氣息😍
2023-05-09
2023-05-09 71 views
喺北角有好多小店都好出名,今次同朋友決定試吓VILLAVILLA。餐牌上嘅選擇唔算好多,但係樣樣都好吸引。但由於我哋得兩個人,食唔到好多,最後我哋就叫咗一份慢煮豬,一份薯條,一個意粉,同埋叫咗個鵝肝多士做前菜。由於播歌係職場解凍,所以製作時間比較長,但係識食到嗰陣時,就覺得等乜都值得。鵝肝接近入口即溶,配埋多士,佢唔係平時普通方包厚多士,係一款比較硬身嘅包,同鵝肝形成強烈嘅對比!正😍😍😍另外,卡邦尼意粉雖然係一個回家餐廳都食到嘅意粉,但係要好食,其實好難。呢一間能夠做到唔會太creamy,咁樣食多少少都唔覺得飽😆😆😆如果能夠加多隻蛋就好了😂😂😂慢煮豬,豬對我嚟講不嬲比較硬,但係慢煮咗嘅過程,能夠令到豬軟化,亦都能夠鎖住本身肉汁😍😍好好食。好彩叫咗水果茶,絕對唔會太甜,食啲咁肥膩嘅嘢,最好就係飲番杯茶。一路飲茶,一路食黃金薯條,好正hehehehehe下次再嚟食其他款式先🧡

由於播歌係職場解凍,所以製作時間比較長,但係識

下次再嚟食其他款式先🧡
2023-05-08 90 views
今晚來到北角的Villa Villa cafe 食晚餐,餐廳離北角站B4出口不遠,只有三分鐘步程。餐廳不大,典型的西餐廳裝飾,燈光柔和,牆上掛滿壁畫,我選了户外雅座。我點了點頭“二人套餐$398”,附送餐湯及麵包,主菜一:6選1,主菜二:4選1,小食:5選1。“法式龍蝦湯”,龍蝦味濃郁,超可口。“墨魚汁香草牛油麵包”,自家製麵包,口感特別,送湯一流。主菜1:“蒜香銀魚蓉蜆肉意粉”,味道香濃,海鮮味突出,意粉爽滑,有咬口。主菜2:“美國極黑豬黑松露意大利飯”,黑毛豬肉質爽口,有豬肉的甘香。黑松露意大利飯,配上濃稠的芝士,特別香,米粒的口感也好,是必食之選。“芝麻雞翼”,有四大隻雞中翼連翼尖,炸得香脆,外脆內嫩,灑上芝麻更香口。追加甜品8折“法式燉蛋芝士餅”,店長推介之一,蛋香特別濃郁,入口滑溜,是燉蛋和芝士蛋糕的混合體。“檸檬撻”,也是店長推介之一,酸酸甜甜的,配上牛油撻皮,也是上佳甜品。這裏的蛋糕西餅都是自家製,非常新鮮。追加飲品:“芒果乳酸”,玉泉忌廉加芒果蓉,上面打起一層厚厚的泡沬,口感特別。在這裏用平民價錢,能嚐到高級西餐廳的質素,性價非常高。

“法式龍蝦湯”,龍蝦味濃郁,超可口。
“墨魚汁香草牛油麵包”,自家製麵包,口感特別,送湯一流。
主菜1:

主菜2:

追加甜品8折

這裏的蛋糕西餅都是自家製,非常新鮮。
追加飲品:

在這裏用平民價錢,能嚐到高級西餐廳的質素,性價非常高。

2023-05-05 67 views
今日亂打亂撞,行過北角呢條街,成個蘇豪區咁,好吸引🤩🤩不得不提的是聚餐附送的墨汁包,好正,未試過咁煙靭嘅餐包。挪威煙三文魚蘑菇闊條蛋麵忌廉汁三文魚同蘑菇好多,忌廉味充滿每一條闊蛋麵,非常出色👍🏻低溫慢煮雞胸椰菜沙律,配柚子醋我覺得一間餐廳可以用慢煮嚟招待客人,都幾有誠意,雞肉食起來特別嫩,入味,唔錯唔錯👍🏻海鮮意大利面(墨魚汁)濃郁墨汁味😋食到成咀都黑晒都覺得🫢🫢皇牌法國朱古力蛋糕多重朱古力,有軟有硬, 十分濃郁,係朱古力控嘅至愛。柚子荔枝雪糕沙冰好靚,睇見都想飲!呢間餐廳氣氛正,好多球員衫掛畫,好熱血🤣!
今日亂打亂撞,行過北角呢條街,成個蘇豪區咁,好吸引🤩🤩

不得不提的是聚餐附送的墨汁包,好正,未試過咁煙靭嘅餐包。

挪威煙三文魚蘑菇闊條蛋麵忌廉汁
三文魚同蘑菇好多,忌廉味充滿每一條闊蛋麵,非常出色👍🏻

低溫慢煮雞胸椰菜沙律,配柚子醋

海鮮意大利面(墨魚汁)
濃郁墨汁味😋食到成咀都黑晒都覺得🫢🫢

皇牌法國朱古力蛋糕
多重朱古力,有軟有硬, 十分濃郁,係朱古力控嘅至愛。

柚子荔枝雪糕沙冰
好靚,睇見都想飲!

呢間餐廳氣氛正,好多球員衫掛畫,好熱血🤣!
2023-05-03 57 views
無論西餐/中餐識食嘅一定係揀套餐最實惠!期間限定二人套餐$398, 平均二百蚊左右喎, 性價比一定高再講食品, 法式龍蝦湯, 賣相靚, 蝦湯味濃郁, 真材實料, 每人有一件微暖外脆內軟嘅竹炭香草麵包, 好味, 有多件就最好啦主菜點嘅羊架, 雖然冇問我地要幾多成熟, 但出黎嘅熟成, 好啱我, 冇血紅色, 肉質仍好軟滑, 帶一點點羊味另一個薄批Double Cheese 加parma ham即做, 熱辣辣, 餅底脆, 芝士咸香滑,批 面的parma ham可以錦上添花side dish 嘅芝麻雞翼係最好味, 皮脆肉滑, 火喉控制得剛好要特別一提是一杯48小時有機冰滴咖啡,用大粒冰冰鎮保持温度及味道,口感丰富有果香和甘草味道,香甜可口,適合炎炎夏日, 好少地方有, 推介值得一試最後就緊係要食下蛋糕同雪糕黎畫個完美嘅句號啦
無論西餐/中餐識食嘅一定係揀套餐最實惠!
最後就緊係要食下蛋糕同雪糕黎畫個完美嘅句號啦
  • 芝麻雞翼
  • 48小時冰釀有機咖啡
2023-04-29 646 views
下着雨的黃昏,跟同事向著北角港鐵站走。同事說起今天工作趕急,午飯未能好好的吃,應該找個地方享用一頓美味晚餐。他說得一點沒錯,即與他一同走到離港鐵站不遠的「Villa Villa」。店員有禮的向我們介紹菜單,又告知自家製蛋糕可享八折優惠 期間限定 「$398@2人」看來非常吸引,就決定下來。❣️ 法式龍蝦湯+自家製意式香草包法式龍蝦湯味道濃郁 意式香草包香脆可口。 ❣️ 卡邦尼意粉卡邦尼意粉口感柔滑豐盈,煙肉和芝士粉帶來鹹香風味。意粉軟硬度剛好,每條均勻掛汁,味道不錯。❣️ 香煎澳洲羊架(2支)澳洲羊架骨架幼細,厚身羊肉肉質柔嫩,肉汁豐富,嚐到羊肉味濃而不羶,美味非常❣️ 黃金炒薯條鹹蛋黃均勻掛上每條薯條,熱呼呼的。薯條外脆內軟,不感油膩,可口極了。這個黃金炒薯條份量又多,適合跟好友分享。🍷 Red death  Red death 含紅酒、伏特加、荔枝汁和雪碧。聞到果實香氣,入口順喉,在甜甜的味道中,慢慢散發出酒那濃郁芳醇的味道,氣味與口感都相當討人喜歡。🍰 百利甜酒朱古力蛋糕面層朱古力非常脆口,下層含朱古力醬的朱古力蛋糕,透出百利甜酒味道。層次豐富,朱古力味道濃厚,不甜膩。  🍰 法式燉蛋芝
店員有禮的向我們介紹菜單,又告知自家製蛋糕可享八折優惠
期間限定 「$398@2人」看來非常吸引,就決定下來。
❣️ 法式龍蝦湯+自家製意式香草包
法式龍蝦湯+自家製意式香草包
法式龍蝦湯味道濃郁
意式香草包香脆可口。

❣️ 卡邦尼意粉
卡邦尼意粉
❣️ 香煎澳洲羊架(2支)
香煎澳洲羊架

🍰 百利甜酒朱古力蛋糕
百利甜酒朱古力蛋糕

🍰 法式燉蛋芝士餅
法式燉蛋芝士餅
法式燉蛋芝士餅帶有布丁般的滑潤口感,混和芝士香甜,頗特別的芝士餅。
服務態度不錯,食物滋味。下次再來
2023-04-20
法式龍蝦湯+自家製意式香草包