2022-05-09 211 views
久違的晚市,一早book了和匠的燒肉晚餐。星期六晚人不多,環境安靜,侍應頗親切。兩個人點了一個有雞豬羊肉的拼盤、一份野菜盛合、一份Prime厚切、一份鹽燒烏賊,價錢頗合理,但飯麵略嫌昂貴。值得再去!

值得再去!

🇭🇰和匠🇭🇰#foodxxe_燒肉#foodxxe_日式#foodxxe_佐敦#foodxxe_食好啲消費券出左🤩緊係要去食好西😍呢間燒肉 @washouyakiniku 好出名架 好高質😍歡迎大家留言/DM問我攞餐牌🤭/🌟整體🌟✔️食物質素高 服務態度好✔️座位寬敞 沒有限時✔️份量還算正常 唔會太少🫣平日下午偏靜除左肉類,其實仲有串燒、炸物等🤓但今次專講肉肉😍🐮牛魔再現拼盤🐮$660/2人❤️日本國產A4和牛肉眼✔️肉肉充滿雪花紋 微焦嘅脂肪香味口中滿溢 回味無窮🥰✔️入口即溶 絕無肉筋🤩評分:5/5❤️美國PRIME 牛角切✔️一開始覺得麻麻 但原來呢款肉要燒耐少少✔️外面燒到金黃 內裏仍有咬口 較有質感❌較和牛少脂肪 冇咁香評分:4.6/5❤️美國PRIME 牛小扒✔️牛味較重 啖啖肉🫣建議唔好燒咁耐 會超韌❌口感冇牛角切特別 層次冇咁豐富評分:4.5/5🐣日本國產阿波尾雞腿肉🐣 $88🫣正常雞肉味道、口感❌性價比極低 不推介大家食評分:3.8/5/食過番尋味 宜家仲掛住佢🤣消費券出左想食豪啲 大家有冇高餐廳推介?🥰回頭指數:4.8/5
食物質素:4.8/5
性價比:4.6/5 環境:4.3/5人均
🇭🇰和匠🇭🇰

🌟整體🌟
✔️食物質素高 服務態度好
✔️座位寬敞 沒有限時
✔️份量還算正常 唔會太少
🫣平日下午偏靜

除左肉類,其實仲有串燒、炸物等🤓但今次專講肉肉😍

🐮牛魔再現拼盤🐮$660/2人

🫣建議唔好燒咁耐 會超韌
❌口感冇牛角切特別 層次冇咁豐富
評分:4.5/5

🐣日本國產阿波尾雞腿肉🐣 $88
🫣正常雞肉味道、口感
❌性價比極低 不推介大家食

人均消費:HKD400
📱搜尋:#Foodxxe_和匠
💻分類:#Foodxxe_restaurant
多謝您睇到呢道❤️

#HKfoodie#HkGoodWest#GoodWest#香港美食#HKRestaurant#FoodLover#好西#日式燒肉#燒肉#和牛#和牛燒肉 #wagyu#阿波尾鶏#japanesebbq#bbq#beef#chicken#牛肉#雞肉#佐敦#和匠#燒烤#日本菜
2022-04-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Lunch)
2022-04-11 234 views
陪老公看醫生,等候期間隨手在openrice找間附近既燒和牛食午餐,訂完枱後,發現openrice 顯示店舖是休息中,3:30pm 才營業😨反正在附近,5分鐘步程,即管去看看,整條長樂街也找不到,幾乎想放棄,結果一轉入志和街就找到了!派了消費券後的第一個星期六,望入店裡,居然一枱客都無,有點擔心會否中伏(無人幫襯通常都有原因),但咁困難才找到,唔憤氣就咁走,於是坐下試試。由於我倆食量較大,於是叫了個四人套餐,裡面無主食(其實應該叫併盤),應該不會太飽,還加了碟雞泡魚乾。女侍應好有耐心教導怎燒才好食,美國prime牛小排好味,有牛味,入口充滿牛的油香,比和牛更好食;😋我最擔心的蟹腳(人流少,擔心海鮮唔掂),結果喜出望外,唔乾有海水味仲有少少牛油香(butter)😋;個人最喜歡的,是厚切牛舌,每塊都很大舊,燒到皮脆肉嫩,現在想起也流口水,絕對值得再試!😍由於只是隨便一餐飯,起初還擔心中伏,所以沒有刻意影相,唯有最後影了餐牌作紀念。😅食到尾聲時,莘師傅出來介紹,原來牛小排、牛舌等都是經過嚴選,還介紹了很多燒肉的技巧,肚子和腦袋都得滿足的一餐。😋順帶一提,原來由於疫情禁晚市堂食,才會在星期六、

順帶一提,原來由於疫情禁晚市堂食,才會在星期六、日做午市,幸好堅持找,才有好野食!
2022-04-09
$1000 (Lunch)
  • 美國Prime 牛小排
  • 厚切牛舌
2022-01-24 187 views
而家同朋友冇得去旅行,所以同朋友想搵啲有水準嘅燒肉店今次同朋友去呢一間和匠燒肉店真係冇得頂,位於佐敦裝修設計都比較有質素⭐️嘢食方面頭盤我哋叫咗個日本安曇野豆沙律有粟米菜沙律全部都好新鮮再加上胡麻醬非常之健康🤭嚟得燒肉店一定要叫牛魔再現美國Prime牛小排牛扒雪花好均勻厚度適中只需要每邊燒十幾秒食落去牛味好重口感非常之正美國Prime牛角切👍牛角切一粒一粒好平均食落去咬口有質感牛味都唔錯👍日本產A4和牛肉眼和牛肉眼同樣每邊燒十幾秒食落去同樣牛味都好重仲有少少溶化嘅感覺👍豚腩肉(鹽燒)呢隻豚腩肉食落去唔會覺得好肥口感都唔錯值得一試😋最後當然要叫三文魚籽海膽炒飯呢個炒飯每一啖都會有海膽味再加上魚籽好好味👍⭐️最後一定要提一提呢間燒肉店個燒爐係特登訂做一邊燒牛完全唔會有油煙見到非常之優質⭐️
嚟得燒肉店一定要叫牛魔再現
美國Prime牛角切👍
牛角切一粒一粒好平均食落去咬口有質感牛味都唔錯👍
日本產A4和牛肉眼
豚腩肉(鹽燒)
呢隻豚腩肉食落去唔會覺得好肥口感都唔錯值得一試😋

2022-01-05 115 views
🍖和匠🤦🏻‍♀️正苦又一傑作,谷完大家去打針,現在又禁晚市堂食,還有那位違規 #國泰空姐 ,感謝她害人害己害全香港🙄🥩牛魔再現(美國PRIME牛小排、牛角切、日本A4和牛肉眼)店員會輕輕介紹每款需要燒的時間。這幾款肉明顯的油脂分佈,均勻像霜降一樣的紋理,把火調到比較大,這就可以高溫迅速封住肉汁,兩邊都煎至焦香,大約3-5成熟是我最喜歡的程度,入口牛味濃郁。這裡本來有3種醬料(烤肉醬、胡麻醬、柚子醬),但我更愛原始的鹽味,所以就問了店員要鹽,快燒好時灑一灑上最好吃🍳半熟蛋迷你丼飯 +碎海苔飯牛角切燒完放上去,把蛋黃刺穿等蛋汁流到飯中,一口同時吃下牛+蛋+飯,雖然沒有比生啤配燒肉爽,但也夠滿足➡️右滑會看到蛋汁滿滿的影片🐮牛舌比一般的薄切厚一丁丁,然後烤牛舌其實有小技巧,只需燒烤單面,等顏色開始稍變,看到牛舌的肉有緊縮就可以灑點鹽、淋點檸檬汁,這樣就會咀嚼起來軟脆又帶彈性🐷日本國產鹿兒島黑豚肌肉脂肪均衡,肉中更帶有淡淡的甜味🥗日本安曇野豆腐沙律(胡醬)豆腐算滑,清爽清爽的~💲Hkd 550@人🏡佐敦長樂街23-27號德威大廈地下3號舖
🍖和匠

🍳半熟蛋迷你丼飯 +碎海苔飯
➡️右滑會看到蛋汁滿滿的影片

🐮牛舌

🐷日本國產鹿兒島黑豚
肌肉脂肪均衡,肉中更帶有淡淡的甜味

🥗日本安曇野豆腐沙律(胡醬)
豆腐算滑,清爽清爽的~

💲Hkd 550@人
🏡佐敦長樂街23-27號德威大廈地下3號舖
2021-12-27 112 views
約朋友佐敦走一走,行過志和街,望一望見到日本料理。入去望一望,情調唔錯,睇睇入去坐低,叫咗個日本安曇野豆腐沙律@整個牛魔再現 @自燒自食,要幾熟先自安排,見熟上碟,味道好味各有特色,還可食幾款添。入面包咗牛小排 牛角切同埋a4和牛肉眼再叫兩隻緬甸大虎蝦 @真係好大,大過手半,好粗,重要是燒咗好耐。食就一陣入口慢細咀嚼!整舊燒腩肉 鹽燒 @咸味一定夠,鹽燒嘛廿,重有油脂豐富香燒肉質感滿分。三文魚子海膽炒飯@海膽真係好食,已經入晒味飲嘢就好簡單芒果特飲,清爽味覺,唔使咁膩。在整個熱情果特飲 ,一餐輕鬆食完好爽。
叫咗個日本安曇野豆腐沙律@
整個牛魔再現 @
自燒自食,要幾熟先自安排,
見熟上碟,味道好味各有特色,
還可食幾款添。
入面包咗牛小排
牛角切
同埋a4和牛肉眼
再叫兩隻緬甸大虎蝦 @
真係好大,大過手半,好粗,
重要是燒咗好耐。食就一陣入口慢細咀嚼!
三文魚子海膽炒飯@
海膽真係好食,已經入晒味
飲嘢就好簡單
芒果特飲,清爽味覺,唔使咁膩。
在整個熱情果特飲 ,
一餐輕鬆食完好爽。

2021-12-23 1768 views
收工又約朋友吃燒肉,開心😂😆。這次去佐敦,餐廳位置方便,佐敦站B2出口附近。餐廳全木裝修,感覺日系、舒適。我們點了個「牛魔再現」拼盤,再散加一點其他食物。‖ 溫室蕃茄沙律 ($68) ‖蕃茄好鮮甜,沙律菜淋上沙律醋,好配合好開胃。😋‖ 牛魔再現 ($630) ‖-日本國產A4和牛肉眼(100g)-美國Prime牛小排-美國Prime牛角切重點出場😆。三款都是經人手切割,牛味都濃,特別牛小排🤤。和牛肉眼有點入口即溶,而牛角切好夠厚。店員不時走來幫忙燒,又細心講解,好好☺️。‖ 特大緬甸虎蝦(2隻) ($260) ‖都真的滿大隻😂,新鮮軟彈。‖ 豚腩肉(鹽燒) ($84) ‖每塊都幾厚切,豚腩鹽燒好味,油脂滿溢。‖ 牛肉稻庭手打烏冬(九洲豬骨湯)($80) ‖補充返點澱粉質先😂。都不錯。‖ Peach Mocktail ($28) ‖‖ Mango Mocktail ($28) ‖吃燒肉,當然要配爽口的飲品😋。兩杯都冷涼爽口,味道不會好甜,好適合吃燒肉時飲。
收工又約朋友吃燒肉,開心😂😆。

這次去佐敦,餐廳位置方便,佐敦站B2出口附近。

餐廳全木裝修,感覺日系、舒適。

我們點了個「牛魔再現」拼盤,再散加一點其他食物。

‖ 溫室蕃茄沙律 ($68) ‖
蕃茄好鮮甜,沙律菜淋上沙律醋,好配合好開胃。😋

‖ 牛魔再現 ($630) ‖
-日本國產A4和牛肉眼(100g)
-美國Prime牛小排
-美國Prime牛角切

店員不時走來幫忙燒,又細心講解,好好☺️。

‖ 特大緬甸虎蝦(2隻) ($260) ‖
都真的滿大隻😂,新鮮軟彈。

‖ 豚腩肉(鹽燒) ($84) ‖
每塊都幾厚切,豚腩鹽燒好味,油脂滿溢。

‖ 牛肉稻庭手打烏冬(九洲豬骨湯)($80) ‖
補充返點澱粉質先😂。都不錯。

‖ Peach Mocktail ($28) ‖
‖ Mango Mocktail ($28) ‖
2021-12-22 156 views
今日又去圍爐取暖,入冬的日子除了打邊爐還可以食燒肉,經朋友介紹到佐敦一間隱世日式燒肉店食靚牛。店子雖然不算大,但勝在枱夠闊落,不會坐得太迫。牛魔再現🥩美國prime 牛小排/牛角切油脂分布平均,肉質鮮嫩 ,一燒時滿油滲出,十分香口; 牛角切更可燒至外層脆卜卜 🥩日本產a4 和牛肉眼脂肪如雪花般分布,肉質呈粉紅色狀態,有光澤 ,一燒就一下子整個爐着火似的,所以時間不用燒太耐,一吃入口即溶,軟綿綿,油香滲透整個口腔而服務員很專業的講解燒烤牛的技巧,首先碌一碌令肉的油脂滿佈於烤爐上,快反不同面,這樣就做到外脆內軟的口感。次序先吃牛小排/ 牛角切 , 先將外層燒至變色就可吃;最後才吃A4和牛,因為這個比較惹火。🦐特大緬甸虎蝦大約燒十幾分鐘,這個蝦十分巨型,比我的手掌還要大;肉質吃起來的感覺像龍蝦,肉很實的感覺,還有爽甜; 另外餐廳很貼心,已開邊,所以很容易剝殼,啖啖肉,整個蝦肉比普通尺寸的龍蝦還要多🍥三文魚子海膽炒飯雖然味道不錯,蝦仁新鮮,飯也炒得粒粒分明,但海膽味比較淡🥗日本安曇野豆腐沙律疏菜新鮮,豆腐滑溜;如果可以解決出水問題會更好🍶千壽吟釀日本老牌子清酒品牌,清澈爽口,配燒肉一絕;還可以
店子雖然不算大,但勝在枱夠闊落,不會坐得太迫。
🥩美國prime 牛小排/牛角切
🥩日本產a4 和牛肉眼
緬甸特大虎蝦2隻
🦐特大緬甸虎蝦
🍥三文魚子海膽炒飯
雖然味道不錯,蝦仁新鮮,飯也炒得粒粒分明,但海膽味比較淡
日本安曇野豆腐沙律
🥗日本安曇野豆腐沙律
疏菜新鮮,豆腐滑溜;如果可以解決出水問題會更好
🍶千壽吟釀
日本老牌子清酒品牌,清澈爽口,配燒肉一絕;還可以熱飲,服務周到

2021-12-08
$722 (Dinner)
緬甸特大虎蝦2隻
日本安曇野豆腐沙律
2021-12-19 977 views
放工夜了,感恩也順利佐敦交收完畢,個肚已經餓到古古聲啦。😁好開心老公一早book了附近和匠日式燒肉店食晚餐。😍😍這兒環境舒服,侍應生好有禮貌。日本安曇野豆腐沙律(胡醬)$68~豆腐滑捋捋,配胡麻醬前菜特別開胃。飲品~芒果特飲/熱情果特飲$28~講真店員唔講我哋真係分唔清楚呢兩杯飲品 ,味道好清香少少甜,啱我。👍牛摩再現$630~美國Prime牛小排有6塊,油脂均勻,兩邊煎香,大約8成熟便好了,入口滿滿牛肉味,有3種醬料備用,各有特色。美國Prime牛角切好多粒啊!細細粒容易燒容易食,味道香濃,肉汁出色。日本產A4和牛肉眼,好滑入口充滿肉汁好juicy👍😍特大緬甸虎蝦2隻$260~嘩,真的好大,成隻小龍蝦咁大呀,師傅好細心幫我哋開邊方便我哋燒,蝦實在太大喇,我們唔係好識燒,於是幫我哋點樣燒烤最好方法又分享蝦之常識,上了一堂豐富蝦蝦蝦,好開心哈哈哈!😁😁😁蝦肉結實特別燒烤後蝦頭更香,好肥美呀👍😍(推介)豚腩肉(鹽燒)$84~薄薄一片,要燒熟少少,因為係豬肉,肉質嫩滑好香脆口。三文魚籽海膽炒飯$138~原來都好大碟㗎!有蝦肉,帶子仔,三文魚子,海膽就已經一早撈埋啲飯一齊炒,所以見唔到。好香口
放工夜了,感恩也順利佐敦交收完畢,個肚已經餓到古古聲啦。😁
好開心老公一早book了附近和匠日式燒肉店食晚餐。😍😍
這兒環境舒服,侍應生好有禮貌。

日本安曇野豆腐沙律(胡醬)$68~

豆腐滑捋捋,配胡麻醬前菜特別開胃。

飲品~芒果特飲/熱情果特飲$28~

牛摩再現$630~

日本產A4和牛肉眼,好滑入口充滿肉汁好juicy👍😍

特大緬甸虎蝦2隻$260~

蝦肉結實特別燒烤後蝦頭更香,好肥美呀👍😍(推介)

豚腩肉(鹽燒)$84~

薄薄一片,要燒熟少少,因為係豬肉,肉質嫩滑好香脆口。

三文魚籽海膽炒飯$138~

原來都好大碟㗎!有蝦肉,帶子仔,三文魚子,海膽就已經一早撈埋啲飯一齊炒,所以見唔到。好香口,雖然好飽但我都食咗一碗半。😁(推介)

今晚哈哈哈好滿足啊!
2021-12-16
  • 美國Prime牛角切
  • 緬甸虎蝦
  • 日本國產鹿兒島黑豚
2021-12-19 92 views
全晚最推介的是牛拼盤的A4和牛,入口即溶,油香十足,A4的脂油比例對我來說恰到好處,再高級數就太油膩了。Prime級牛小排也很美味,肉質嫩口。另外牛油黑松露帆立貝也非常推介,十分鮮味。燒之前要把牛油放底,避免「痴殼」,之後兩邊燒熟即可。建議最後配一個熱噴噴的湯烏冬,飽肚之餘也消除所有油膩感。湯底選地獄湯不錯,辣度有大中小辣,任君選擇。飲品選了mocktail中最受歡迎的桃味(peach)和熱情果味(passion fruit),不含酒精,用梳打水調製。店員態度親切,解釋詳細。下次可以再來!

建議最後配一個熱噴噴的湯烏冬,飽肚之餘也消除所有油膩感。

店員態度親切,解釋詳細。下次可以再來!
2021-12-19 290 views
今晚特別想食牛,所以就約朋友仔一齊去食燒肉,我地去咗位於旺角既「和匠日式燒肉店」因為佢有得食日本國產牛。想食牛,當然一定要點🐮日本國產A4和牛肉眼 7oz ($660) - 肉質柔嫩,細膩美味。其獨有的霜降紋理,香氣的甜美肉香,入口即溶的口感。🐮美國Prime牛小排 ($168) - 油花分佈豐富且集中,牛油脂分佈均勻,入口嫩滑juicy 牛味濃郁,且散發油香。🐷豚腩肉 (鹽燒) ($84) - 肌肉脂肪均衡,肉中更帶有淡淡的甜味蝦天婦羅 ($108) - 天婦羅麵衣的不會很厚,蝦子也很鮮甜三文魚籽海膽炒飯 ($138) - 炒飯粒粒分明,加作海膽一齊炒,帶出淡淡香氣。日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油燒) 2PCs ($98) - 帆立貝鮮甜,加上黑松露蒜蓉牛油一齊燒,有另一種風味溫室蕃茄沙律 ($68) - 沙律用上溫室蕃茄,又爽又甜,配上酸酸的醬汁,超級開肚芒果特飲 ($28) 青瓜特飲 ($28)牛蒡漬 ($38)菜單

想食牛,當然一定要點

溫室蕃茄沙律

芒果特飲 ($28)
青瓜特飲 ($28)
芒果特飲

牛蒡漬 ($38)

菜單

2021-12-19 85 views
無論點朝思慕想都係未有得去日本…約埋同好友人去食個燒肉解解苦愁👯‍♀️佢揀咗訂呢間隱身喺唔起眼橫巷嘅高質日式燒肉店!裝修都已經夠和風!急不及待點菜先😆😆. ✨燒鱈魚乾 $38味道唔錯!一片片好似薯片咁卜卜脆!沾埋沙律醬食係好好嘅開胃小吃!.✨ 魔鬼魚翅七味燒 $68鮮味得嚟有嚼勁!一條接一條食唔停口!感覺用嚟佐酒會係絕配🍻🍻.✨日本安曇野豆腐沙律(胡麻) $68豆腐豆味濃郁又滑溜!加上粟米粒&沙律菜!啱哂一路食一路配烤肉😉清一清油膩感!.✨嚴選厚切牛舌 $188店長推介😎係用美國產嘅牛牛!外脆內軟!望落好似一格格嘅午餐肉好盞鬼!!.✨美國Prime牛小排 $168入口就覺得幸福❤️油脂溶化喺口腔嘅感覺實在太正!而且牛味濃且唔韌!好食!. ✨豬腩肉 $84脂肪比例較高!所以一放落去燒已好惹火🔥而且由於係薄片嘅關係!好快就燒得香脆!咬落有聲又油花十足!好邪惡!.✨特大緬甸虎蝦(兩隻) $260一啲都冇花假!真心勁大隻😍😍烤好之後雖然要拆殼但都值得!蝦肉彈牙又實淨!係新鮮嘅證明呀!不過老實講價錢係有少少高嘅!.✨芝蔴雞翼 $48叫番個逢喺日本居酒屋都必點嘅小食先!炸得夠脆又唔會太厚粉!滋味小食⭐

✨燒鱈魚乾 $38
✨豬腩肉 $84
✨特大緬甸虎蝦(兩隻) $260
✨芝蔴雞翼 $48
✨牛肉稻庭手打烏冬(九州豬骨湯底) $80
湯底幾香濃入味但又唔過咸!牛肉份量都唔少!鍾意手打烏冬果種軟糯得嚟又有咬口嘅質地👍👍
✨熱情果特飲 $28
✨青蘋果特飲 $28
食燒肉一邊飲冰冰凍特飲堅爽!兩杯都唔太甜!幾唔錯!
2021-12-16 64 views
之前有食過和匠,門口好有日本風一試難忘值得回頭😆我同老公都係牛魔王,食燒肉牛肉是必備的😁所以叫左一set牛魔再現包括有美國prime 牛小排,prime 牛柳粒,脂肪均勻又香十足!當時中間係主角A4和牛🤩無得頂,脂肪非常多入口非常Juice💋而且店員準備好三隻不同醬汁包括自家製柚子汁,自家燒汁同胡麻醬😁店員仲好細心逐一介紹應該點燒,等你可以好好享受豚腩肉燒得多,但燒到卜卜脆真係唔易!呢間燒肉店抽風系統做得好好,枱底下有抽氣扇,所以成間舖都唔會好多油煙!而且炭方面係選用陶瓷炭所以燒起嘢上嚟都唔會話好易窿,真係嘅比較特別!可以舒舒服服食燒肉,期待下次再回頭🤤🤤
之前有食過和匠,門口好有日本風一試難忘值得回頭😆
店員仲好細心逐一介紹應該點燒,等你可以好好享受
豚腩肉燒得多,但燒到卜卜脆真係唔易!
2021-12-16 151 views
今日去了佐敦一間餐廳「和匠日式燒肉店」食晚飯,餐廳主打「高質燒肉」;值得一提的是,餐廳有專人教客人燒肉技巧,一個好貼心嘅服務,值得一贊👍;最後我哋叫咗:《前菜》1️⃣ 牛蒡漬 $38牛蒡漬 一個健康嘅餐前小菜2️⃣ 溫室蕃茄沙律 $68🥗蕃茄沙律 好新鮮,一個好開胃嘅前菜《燒肉》3️⃣ 日本國產A4和牛肉眼 7oz $660🇯🇵 和牛肉眼 油脂含量較高,雪花紋理明顯,食落口非常好食😋4️⃣ 美國Prime牛小排 $168🇺🇸 牛小排 肉汁多,好有牛味,口感又豐富,正😄5️⃣ 豚腩肉 (鹽燒) $84🐷 豚腩肉 簡單以鹽調味,味道已經唔錯,幾好食《海鮮》6️⃣ 日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油燒) $98帆立貝 配上黑松露蒜蓉牛油,估唔到食落口,味道方面都唔錯《料理》7️⃣ 蝦天婦羅 $108🍤 蝦天婦羅 炸得好脆口,蝦肉爽口又彈牙,好味🤤《飯》8️⃣ 三文魚籽海膽炒飯 $138🍚 海膽炒飯 炒得幾好,粒粒分明,香味十足,再加上三文魚籽,真的不錯😌《飲品》9️⃣ 青瓜特飲 $28、芒果特飲 $28
今日去了佐敦一間餐廳「和匠日式燒肉店」食晚飯,

《前菜》
1️⃣ 牛蒡漬 $38
牛蒡漬 一個健康嘅餐前小菜

2️⃣ 溫室蕃茄沙律 $68
🥗蕃茄沙律 好新鮮,一個好開胃嘅前菜

《燒肉》
3️⃣ 日本國產A4和牛肉眼 7oz $660

4️⃣ 美國Prime牛小排 $168
🇺🇸 牛小排 肉汁多,好有牛味,口感又豐富,正😄

5️⃣ 豚腩肉 (鹽燒) $84
🐷 豚腩肉 簡單以鹽調味,味道已經唔錯,幾好食

《海鮮》
6️⃣ 日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油燒) $98
帆立貝 配上黑松露蒜蓉牛油,估唔到食落口,味道方面都唔錯

《料理》
7️⃣ 蝦天婦羅 $108
🍤 蝦天婦羅 炸得好脆口,蝦肉爽口又彈牙,好味🤤

《飯》
8️⃣ 三文魚籽海膽炒飯 $138

《飲品》
9️⃣ 青瓜特飲 $28、芒果特飲 $28
青瓜特飲 $28、芒果特飲 $28
2021-12-10 928 views
最近天氣凍凍地最啱就係食啲暖笠笠嘅嘢, 同朋友揀咗間位於佐敦的日式燒肉店,試新嘢。間舖頭有少少神秘,在後街, 意想唔到閒日都坐滿, 有唔少捧場客。叫咗幾份燒烤, 一份沙律兩份熟食加野飲。和風豆腐沙律用咗芝麻醬,豆腐好滑, 清清地好醒胃。美國prime牛小排份量唔少,有十塊 ,油脂分佈平均, 雖然未去到入口即溶但都好嫩滑。鹽燒豬腩肉切得好薄身,燒烤時間唔使太耐好易熟,本身有已經有鹽,已經好入味。日本產阿波尾雞腿肉 就算燒耐咗, 肉質依然嫩滑,值得推介。澳洲穀飼羊架羊架切件上,方便進食同燒烤,都幾細心,肉質好嫩滑,而且一啲都唔騷, 值得推介。三文魚子海膽炒飯分量足,材料豐富,有三文魚籽元貝同海膽, 乾濕適中, 味道唔錯。雜錦天婦羅有大蝦、茄子、南瓜、蕃薯 ,件件都好大舊,新鮮炸起,外脆內軟, 認真不錯。熱情果特飲食咗咁多燒烤同熱氣嘢, 真係唔可以少咗杯特飲來降降溫,舒服曬。

叫咗幾份燒烤, 一份沙律兩份熟食加野飲。

和風豆腐沙律

用咗芝麻醬,豆腐好滑, 清清地好醒胃。

日式和風豆腐沙律

烤肉

鹽燒豬腩肉

日本產阿波尾雞腿肉

就算燒耐咗, 肉質依然嫩滑,值得推介。

澳洲穀飼羊架

熱情果特飲