2023-12-27 889 views
住赤柱d嘢食道悶悶d就會去香港仔揾食,而多數時間就會揀呢間,由裝修前已經幫襯,宜家裝修完繼續幫襯。每次入到去都人聲喧囂,幾好生意!看看餐牌,價錢都親民正常價,388可以任選四道送,真係幾好。又唔貴,又百分百自己話事。唔鍾意d套餐配好曬,一定唔會全部都鍾意食。今次叫左金菇肥牛煲、蔥薑台山蠔、樟茶鴨同埋小炒皇,全部有水準嘅!🈶鍋氣又幾足料,其實我已經唔係第一次過來食,叫過好多唔同款嘅送,全部都ok,唔會dim失望。仲要試過水煮都ok,不過一定唔係地道水準,係叫做可以係食其他嘢嘅時候有多一道惹味送菜,都唔錯啊,個種ok。
每次入到去都人聲喧囂,幾好生意!

2023-12-20 473 views
經同事介紹黎到一個唔顯眼內街的位置,一直都未黎過,入面都幾大,碟頭飯唔止個盤大,量都好大,細食嘅要減飯,大食嘅差點食唔曬,種類都令人15/16,特別係口水雞飯/梅菜扣肉飯,最終選擇了口水雞飯配熱檸水。上菜時是一個大盤咁上,人人都一大兜,口水雞個汁係另上,雞可以講係無味,亦有皮蛋&辣椒碎做伴碟,除左白飯外,其他野基本上都係唔熱,雞的位置主要以胸為上,肉質亦唔鞋只係無味,但以份量取勝算唔錯。服務員態度親切有禮,唔會呼呼喝喝,下次會想試梅菜扣肉飯,見個同事都食到讚不絕口。

2023-12-14
$62 (Lunch)
2023-06-20 1000 views
禮拜六同屋企去咗呢間超級地道嘅小炒王菜式!1。椒鹽雙併椒鹽豆腐,拼椒鹽魷魚,炒得好香口,真係好鬼好食。2。生炒骨啦,正宗大排檔風味呀!3。百齡菇雙蔬一般般啦!4。紅燒雜菌豆腐,同頭先嗰個菜啲味差唔多😂😂5。蔥油雞半隻,隻雞幾滑,不過細咗啲🤣6。蒜蓉開邊蝦,夠晒味,不過我細佬話,隻蝦咁細隻都可以開兩邊,師傅刀工都好勁。7。最後有老虎斑。老虎斑幾好食㗎,有蔥油放上去,特別惹味!做街坊生意舖頭,都幾抵食!
禮拜六同屋企去咗呢間超級地道嘅小炒王菜式!

2。生炒骨啦,正宗大排檔風味呀!

3。百齡菇雙蔬一般般啦!

4。紅燒雜菌豆腐,同頭先嗰個菜啲味差唔多😂😂

5。蔥油雞半隻,隻雞幾滑,不過細咗啲🤣

7。最後有老虎斑。老虎斑幾好食㗎,有蔥油放上去,特別惹味!

做街坊生意舖頭,都幾抵食!
2023-06-17
$230 (Dinner)
  • 椒鹽雙併
2023-05-18 776 views
這間大排檔的菜式口味獨特,既有傳統的廣東風味,又有地方特色的改良創新。其中,蔥姜炸蠔鮮美可口,炸得金黃酥脆的蠔肉與香蔥、薑末、蒜蓉等調料混合,再煲製既有濃郁的海鮮味,又有香辛料帶來的豐富層次感。肥牛煲口感濃郁,軟嫩適中的肥牛與其他食材相互交融,搭配香濃的湯底,令人食慾大開。小炒皇鮮香可口,可稱得上佳餚;樟茶鴨則是肉質緊實、鮮嫩多汁,獨特的樟茶葉熏製工藝賦予了鴨肉獨特的風味,配以特製的醬汁,更是回味無窮。整體來說,這間大排檔的食物品質比較出色,各類菜品的質量和口感都較為穩定。食材新鮮、烹飪技藝到位,菜品的風味和特點也比較突出。總體而言,這間大排檔在菜品口味、品質和價效比等方面表現不俗,

📍華記小廚𝑾𝒂𝒉 𝑲𝒆𝒆 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕🧭香港仔香港仔舊大街82號地舖💰人均消費: HKD272第一次嚟到香港仔舊大街,原來係條巷仔🤣 今晚食#華記小廚! ⭐️霸王辣子大腸$128𝑺𝒊𝒄𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑷𝒊𝒈 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒔𝒕𝒊𝒏𝒆𝒔 辣子雞食得多,辣子大腸真係未食過!唔好睇佢炸到咁,個大腸咬落去係鬆化㗎!有趣有趣💯薑蔥焗魚卜 $108𝑭𝒊𝒔𝒉 𝑴𝒂𝒘 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑮𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓 𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒄𝒂𝒍𝒍𝒊𝒐𝒏超好味!啲魚卜拉油非常好! 入口食到酥脆可口,加上芡汁做得好好,魚卜同薑蔥吸滿晒個汁,勁正!⭐️鹽酥雞配豆腐 $128𝑫𝒆𝒆𝒑 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝒂𝒏𝒅 𝑻𝒐𝒇𝒖超大份! 估唔到鹽酥雞都幾出色,好有台灣夜市feel! 個豆腐好滑捋捋好味⭐️家鄉樟茶鴨 $128𝑺𝒊𝒄𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑺𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑻𝒆𝒂 𝑫𝒖𝒄𝒌樟茶鴨都唔錯,煙燻味好香,肉質比較緊緻,帶有少少咸香! 🆗虎皮尖椒 $68𝑷𝒂𝒏-𝒔𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝑮𝒓𝒆𝒆𝒏 𝑪𝒉𝒊𝒍𝒊 𝑷𝒆𝒑𝒑𝒆𝒓尖椒口感幾口,少少籽辣,佢用辣油煮,但味道有少少偏酸⭐️蒜蓉粉絲蒸扇貝𝑺𝒕𝒆𝒂𝒎𝒆𝒅 𝑺𝒄𝒂𝒍𝒍𝒐𝒑 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑽𝒆𝒓𝒎𝒊𝒄𝒆𝒍𝒍𝒊 啲扇貝隻隻都手
📍華記小廚𝑾𝒂𝒉 𝑲𝒆𝒆 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕
🧭香港仔香港仔舊大街82號地舖

💰人均消費: HKD272

第一次嚟到香港仔舊大街,原來係條巷仔🤣 今晚食#華記小廚!

⭐️霸王辣子大腸$128

𝑫𝒆𝒆𝒑 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝒂𝒏𝒅 𝑻𝒐𝒇𝒖
鹽酥雞配豆腐

⭐️家鄉樟茶鴨 $128
𝑺𝒊𝒄𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑺𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑻𝒆𝒂 𝑫𝒖𝒄𝒌
樟茶鴨都唔錯,煙燻味好香,肉質比較緊緻,帶有少少咸香!
家鄉樟茶鴨

🆗虎皮尖椒 $68
𝑷𝒂𝒏-𝒔𝒆𝒂𝒓𝒆𝒅 𝑮𝒓𝒆𝒆𝒏 𝑪𝒉𝒊𝒍𝒊 𝑷𝒆𝒑𝒑𝒆𝒓
尖椒口感幾口,少少籽辣,佢用辣油煮,但味道有少少偏酸
虎皮尖椒

⭐️蒜蓉粉絲蒸扇貝
啲扇貝隻隻都手掌咁大,連啲肉都係好大塊!啲粉絲好香,撈豉油食一流!
蒜蓉粉絲蒸扇貝

⭐️豉汁蒸鱔
𝑺𝒕𝒆𝒂𝒎𝒆𝒅 𝑬𝒆𝒍 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑩𝒆𝒂𝒏 𝑺𝒂𝒖𝒄𝒆
條鱔勁爽口,咬落啖啖肉好香口!略嫌唔夠豆豉香,多啲豉汁會好啲!
豉汁蒸鱔

🆗啫啫通菜煲
𝑺𝒊𝒛𝒛𝒍𝒊𝒏𝒈 𝑾𝒂𝒕𝒆𝒓 𝑺𝒑𝒊𝒏𝒂𝒄𝒉 𝑷𝒐𝒕
通菜煲可以,味道頗香,但通菜唔夠淋
啫啫通菜煲

⭐️招牌口水煮筍殼魚
𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑺𝒊𝒄𝒉𝒖𝒂𝒏 𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑭𝒊𝒔𝒉 𝑷𝒐𝒕
勁大盤水煮魚!揀咗兩條筍殼魚,拉油唔錯幾香口,比我想像中多肉!水口叫咗大辣,但都唔係好辣,不過裡面好多配料!
招牌口水煮筍殼魚

有啲菜式會送啤酒,另外都有叫啤酒,十個人人均只係$270,抵到爛!

#MFJ香港仔 #MFJ中菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog ##chinesefood #chinesecuisine #aberdeenfood
#相機食先 #香港仔美食 #中菜
2023-04-22
$272 (Dinner)
霸王辣子大腸
薑蔥焗魚卜
鹽酥雞配豆腐
家鄉樟茶鴨
蒜蓉粉絲蒸扇貝
豉汁蒸鱔
招牌口水煮筍殼魚
今天跟家人到此店吃晚飯,還未遇過這麼差劣的服務!事關我們叫了一個黑椒炆豬手,我們吃了一口,整隻豬手都有一陣烤焦味,我們跟店員說明此狀況,店員說這是正常的,是煙熏味,焦黑一片說是煙熏味,眼睛不知是不是出現什麼問題!強烈建議這店員必須要去驗眼!後來我們要求換菜,那個店員說不能換,說拿回廚房會給廚師責罵,拒絕換菜,只給予一枝啤酒打發我們,整隻豬手直接拿回廚房,想不到疫情之後仍然會出現這麼糟糕的服務,以後絕不幫襯此食店!也希望其他幫襯的人三思而行!

2022-07-18 1205 views
記得疫情前,一位四川朋友推介過我一間香港仔必食水煮魚。於是今日去探朋友,路經香港仔,就去咗回一回呢間朋友推介嘅華記。回想朋友嘅推介除咗水煮魚之外,莫過於炸原條魚片,拍得住以前香港仔山窿謝記魚蛋粉的招牌炸魚片,可惜嘅係,原來呢個炸魚片已經冇做好幾年了。今次,去食嘅時候都重中之中必定要來過水煮原條桂花魚,等嘅時間係有啲長,足足等咗20分鐘,一上枱仲好大盤…..仲有豬紅、萵筍、及薯粉等滿滿的一盤,味道不得之了,今次點了一個鐘啦,立德好過癮味道仲要好野味惹味。由於我今次人少只有兩個人,所以冇特別再加其他嘢,其實如果人多,可以在家打邊爐配料,或魚再追加食過夠,喺呢啲街坊地方都搵到間咁正既水煮魚真心遠都值一試。

2022-07-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 水煮魚必食
2022-07-10 833 views
路經香港仔,行去山窿魚蛋嗰度,原來已易手變咗呢間華記小廚,都好啦,一場嚟到原來夜晚有小炒、又有魚池,希望個廚得啦喺呢類餐廳,最鍾意試最邪惡嘅扣肉飯上桌呢份真係好邪惡下😅,貌似全肥扣肉,份量也不多,得四件幸好尚有一件"瘦"的不過食落,都好好味道,扣肉肥而不膩,入口即化,梅菜夠甜,送飯一流,轉眼間就成碟飯KO哂唔,呢間下次可以再嚟!#行到邊食到邊#經常獨食但又肥嘅阿伯

原來夜晚有小炒、又有魚池,希望個廚得啦

喺呢類餐廳,最鍾意試最邪惡嘅扣肉飯

上桌呢份真係好邪惡下😅,貌似全肥扣肉,份量也不多,得四件

幸好尚有一件"瘦"的
唔,呢間下次可以再嚟!

#行到邊食到邊
#經常獨食但又肥嘅阿伯
疫情又嚴重咗,盡量減少堂食,但係始終要開餐,唯有買外賣返屋企食安全啲!之前食過華記午市嘅酸菜桂花魚米線,覺得幾夠味!啲柱花魚幾滑,份量又多!米粉幼身爽口!😋今日又想食,就外賣一碗返屋企慢慢食啦!10分鐘路程返到屋企,打開碗米粉仍然熱辣辣,米粉浸住咁耐仍然爽口👍桂花魚啖啖肉,加埋酸菜同雜菇好夾,個湯辣辣地好正,差不多飲晒!$68一大碗,再包飲品,食完好飽!其實細食,2個人share都得,價錢都算抵!有時如果一、兩個人想食酸菜魚,都可以食呢個頂吓癮😂

酸菜桂花魚新竹米

2022-01-16
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$68 (Lunch)
酸菜桂花魚新竹米
  • 酸菜桂花新竹米
2022-01-12 659 views
地點寧静,格局親民。溝通良好,性價比高。價錢合理,味道適宜。菜式可口,值得探究。如有外賣,切記留電。套餐最好,散叫亦平。招牌美食,不妨一試。三五知己,回味無窮。

• 招牌菜
2021-09-20 764 views
華記小炒平通街 最啱糧尾窮措大海鮮可以代料理 品質不錯啱吃貨幫襯六點首輪客 環視四周半滿座不收加一免茶芥 與友同行菜三個可惜環境較嘈雜 隔離左右似直播每次例點咕嚕肉 中秋佳節齊慶賀菠蘿甜酸夠份量 食完定必更肚餓茄子斑腩煲仔熱 可惜太油記小過利口利腹難兼顧 回家努力做仰臥節瓜全場頂瓜瓜 家常小菜入嚟坐粉絲條條掛汁多 南乳好味把飯佐白飯猶如小山丘 未能吃完氣勢挫華記就在我樓下 慳返一節地理課
華記小炒平通街 最啱糧尾窮措大
白飯猶如小山丘 未能吃完氣勢挫
華記就在我樓下 慳返一節地理課
2021-09-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$78 (Dinner)
2021-09-20 594 views
同屋企人嚟食飯~ 我地叫左好幾款小菜~ 好多都好新鮮好好味 唔錯唔錯蒜蓉粉絲蒸帶子,帶子蒸到好香好滑唔會老超滑嘅黑椒鹹豬手- 黑椒豬手真係好特別好好味,個豬手炆到好淋~ 豆腐魚頭湯,個湯好好味,但個豆腐麻麻..西蘭花豆腐炒香菇,個豆腐都菇都好好味金銀蛋配菜,菜唔算好新鮮但配左個上湯唔錯芝士龍蝦伊麵,龍蝦真係好新鮮好滑好好味~ 清蒸海斑,條魚都蒸得幾滑同埋新心好新鮮呀!荷葉蒸飯配超滑鮮蝦,啲鮮蝦喺個荷葉飯上面但都幾滑!紅燒炸子雞,我覺得個皮都幾好香!超滑山水豆腐花,個豆腐花熱辣辣好好食!忍唔住食咗2碗!
同屋企人嚟食飯~
我地叫左好幾款小菜~ 好多都好新鮮好好味 唔錯唔錯
蒜蓉粉絲蒸帶子,帶子蒸到好香好滑唔會老

豆腐魚頭湯,個湯好好味,但個豆腐麻麻..
西蘭花豆腐炒香菇,個豆腐都菇都好好味
金銀蛋配菜,菜唔算好新鮮但配左個上湯唔錯

芝士龍蝦伊麵,龍蝦真係好新鮮好滑好好味~

清蒸海斑,條魚都蒸得幾滑同埋新心好新鮮呀!

荷葉蒸飯配超滑鮮蝦,啲鮮蝦喺個荷葉飯上面但都幾滑!

紅燒炸子雞,我覺得個皮都幾好香!

超滑山水豆腐花,個豆腐花熱辣辣好好食!忍唔住食咗2碗!
2021-05-15 1243 views
曾經聽說;多次經過這小店就長在我家樓下,卻一直咫尺天涯。聽說小菜味道很好;聽說材料新鮮;聽說價錢公道…說來話長,今晚到。大廳光猛亮麗,有足夠社交距離。3個人坐在卡位,帶的東西多,感覺有點擠。點了個四道菜超值套餐,再加一客揚州炒飯,才一會兒功夫,這店便坐滿人了,提早訂位可能更穩妥。【燒汁薯仔安格斯】好吃! 是這幾年來吃過的最好安格斯。牛味濃郁,有嚼勁而不靱,配菜薯仔也很美味,若是少放些鹽就更好了。【蝦皇大白菜】失準之作! 擺放在菜上的蝦「甩頭甩髻」,一看便知不新鮮,入口吃出蝦肉霉霉爛爛,真叫人失望。幸好大白菜清甜無渣,這小菜才不至於全盤皆輸。【酥炸墨魚餅】上菜時,明顯有香氣直沖鼻腔,新鮮熱辣。炸得通透的墨魚餅共有9件,外層微焦,內裡墨魚肉則彈牙爽口,不到10分鐘,便被我們消滅掉。【涼瓜炆鯧魚】不看不知道,一看嚇一跳,這魚好大啊!魚肉結實而沒細骨,可以放心大啖;涼瓜的苦澀在我皺眉頭前轉換成甘甜,口感豐富,份量也慷慨。【揚州炒飯】飯粒分明,配料細切,而且不油不膩,小山一般高度,只可惜我們都已吃飽了,硬生生划下肚子,囫圇吞棗。最後,要讚賞這小店的服務員,他們明顯人數不足,個個疲於奔命,卻仍認真
曾經聽說;多次經過

這小店就長在我家樓下,卻一直咫尺天涯。

【燒汁薯仔安格斯】

【蝦皇大白菜】

【酥炸墨魚餅】

【涼瓜炆鯧魚】
不看不知道,一看嚇一跳,這魚好大啊!

【揚州炒飯】

最後,要讚賞這小店的服務員,他們明顯人數不足,個個疲於奔命,卻仍認真努力地為我們跟單、收碟…

良朋聚腳 五湖四海小店開餐

蝦皇大白菜

揚州炒飯

2021-05-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-11-14 1348 views
上星期收工打算唔煮飯, 就喺附近買兩個小菜返屋企食, 經過華記, 就買咗一盒燒汁薯仔安格斯, 魚香茄子。燒汁薯仔安格斯:薯仔粒大小相若, 配上燒汁, 少少甜, 好正, 好好味。安格斯亦都好入味,送飯一流。 魚香茄子: 都幾咸, 茄子吸晒油, 如果減少少鹽更好~

魚香茄子: 都幾咸, 茄子吸晒油, 如果減少少鹽更好~
2020-11-03 948 views
寫食評的動機係疫症下為艱苦經營嘅餐廳打打氣。個人一向有碗話碗,好食就纘。呢一餐主要係體會到店舖的用心制作,出品俘虜咗我的心。游水的倉魚當住你面前現撈,夠大條肉質夠丰厚,雖然係養魚但都食到鮮味。而且火候啱啱好最快上檯的燒味拼盤更正,燒肉脆皮,內里肉嫩多汁,有圖為證,睇到燒肉表面出汗狀態,好食。薑蔥蠔份量夠,而且隻隻肥美,配菜薑及蔥都俾得好多。海鮮豆腐煲就真係一般水準,但勝在煲仔燒得夠熱,上枱仲吱吱響咗幾分鐘,豆腐梗係熱啦啦,咁平凡都合格。店舖里行緊一半人手,落單出菜無往日咁快,大家漿就少少啦,共渡難關,明天會更好,加油💪!
寫食評的動機係疫症下為艱苦經營嘅餐廳打打氣。
個人一向有碗話碗,好食就纘。
呢一餐主要係體會到店舖的用心制作,
出品俘虜咗我的心。

薑蔥蠔份量夠,而且隻隻肥美,配菜薑及蔥都俾得好多。