2021-12-23 223 views
日本野係我最喜愛嘅菜式之一,成日都好想食但銀包又唔爭氣所以間唔中就會黎呢間餐廳度食餐滿足下,銀包又唔肉痛呢間餐廳食物質素OK得黎價錢又實惠,所以基本上次次黎親都見到坐爆晒~黎親好似差唔多次次都會叫個沙律, 因為勁大份勁抵食!今次叫呢個温泉玉子牛油果凱薩沙律,菜嘅份量好多,不過牛油果份量就可以再多D~芝士厚燒玉子真係名乎其實,超級厚身!芝士鹹鹹地配合埋厚燒玉子嘅甜味令到整體豐富D!玉子燒都幾滑,不過覺得可以稍稍燒得濕潤返D就會更好!叫左個三點刺身盛share,每樣都有幾件share 黎食就岩晒,價錢又唔貴,過下口癮滿足晒又唔傷荷包白咖哩烏冬配炸雞,呢味白咖喱烏冬越黎越多地方有得食,雖然聽落好簡單但每次見到都會好想叫黎食,咖哩味香得黎又帶點creamy嘅口感,鹹同甜嘅味道互相配合令到佢比普通嘅咖哩更加有層次黑豚肩燒丼份量都唔細,大大碗飯加豚肉有好幾大塊,雖然望落bling bling 但口感唔油膩,豚肩肉色水咁深就知道好夠入味,好好送飯,估唔到仲有泡菜附送黎解下膩!
日本野係我最喜愛嘅菜式之一,成日都好想食但銀包又唔爭氣
所以間唔中就會黎呢間餐廳度食餐滿足下,銀包又唔肉痛

2021-12-19 193 views
今天下班來到黃大仙中心,商場不算很大,餐廳選擇也不少,我們逛了一會兒經過間日本餐廳,看了看餐牌選擇很多,而且價錢也相宜,有一部份人在等位,於是我們等一會兒便安排入座。餐廳食物種類真的很多,看到餐牌的食物令我食慾大開,同時感覺職員下單上菜效率快速,我們也很快地點了不同的食物。《芒果三文魚蟹籽沙律》沙律份量很多,幾片大芒果很鮮甜,三文魚粒適中,這個沙律在其他主食吃之前都滿清新的。《3點刺身盛》賣相不錯,刺身肥美,吃上口很滿足。《電擊雞翼配炸薯條》和《芝士厚燒玉子》這道小食很特別,雞翼是凍吃的,吃起來甜甜的,比起熱食的雞翼口感比較實;薯條鋪滿芝士粉,吃上口芝士味不算很重。玉子甜甜的,吃完雞翼再吃玉子,甜度中和了。《黑豚肩燒丼》我十分很喜歡,前幾樣東西都是冷吃和微溫的熱度,這個飯吃上口暖暖的,而且豚肉很薄很瘦,伴淋身的洋蔥和清新的葱碎,忍不住吃了大半碗飯😋吃到飽飽的,當然最後要叫甜品,我們點了賣相很吸引的《宇治抹茶芭菲》口感多層次,先是抹茶雪糕,伴有煙韌的丸子,吃到底有脆片和紅豆,而且不會很甜,我也很喜歡☺️。這餐吃得很滿足,價錢和質量也成正比,所以也值得再來光臨。

《芒果三文魚蟹籽沙律》

《3點刺身盛》
賣相不錯,刺身肥美,吃上口很滿足。

《電擊雞翼配炸薯條》和《芝士厚燒玉子》

這餐吃得很滿足,價錢和質量也成正比,所以也值得再來光臨。
Type of Meal
Dinner
  • 黑豚肩燒丼
  • 宇治抹茶芭菲
2021-12-18 182 views
今日考完試,漫長嘅辛苦歲月終於完結,要同女朋友好好食返一餐,一於來到黃大仙中心嘅「和氣食堂」。溫泉玉子牛油果凱撒沙律好大盤嘅沙律,啲沙律菜好新鮮,索索聲,仲有一拮就穿嘅溫泉蛋,撈埋一齊食真係好 Fresh!千回火鳥3隻燒全隻雞翼,比較少食到,雞翼嘅外皮烤得好金黃香脆,仲有些少香辣,十分開胃!芝士軟殼蟹卷(4件)賣相都幾靚,啖啖芝士口感真係好豐富,最得我歡心,軟殼蟹又夠香脆。燒日本廣島蠔(2隻)芝士真係好香噴噴,廣島蠔夠肥美,仲保留到些少海水嘅味道,好鮮味哦!美國安格斯牛肉鍋牛肉質素十分高,肉質好幼嫩,點生雞蛋食,口感豐富。仲有粉絲、冬菇同野菜作配菜,夠晒入味,夠晒飽肚。黑松露鵝肝什菌石窩飯上枱時仲係熱辣辣!鋪滿配菜,將所有配菜攪勻,配上黑松露獨有嘅香味,愈食愈滋味。糯米慈紅豆宇冶抹茶牛奶雪糕女朋友話晚餐一定要有甜品。真係好賞心悅目,好似一幅藝術品咁。

千回火鳥3隻

芝士軟殼蟹卷(4件)

燒日本廣島蠔(2隻)

美國安格斯牛肉鍋

黑松露鵝肝什菌石窩飯
糯米慈紅豆宇冶抹茶牛奶雪糕
  • 溫泉玉子牛油果凱撒沙律
  • 千回火鳥
  • 燒日本廣島蠔
  • 糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕
黃大仙中心裏面其實有好多好嘢食,今次呢間和氣食堂一直book mark咗好耐,今次終於食到。平日夜晚都幾多人,全場Full House,門口仲有好多人等外賣添。等咗一陣就有位,座位間有晒透明隔板,但座位依然好闊落,坐得幾舒服😌一打開Menu,款式好豐富,有壽司、刺身,仲有不同丼飯,烏冬丶炒飯及各種嘅小食,仲有好多款日式甜品,可以話係應有盡有😱白咖喱烏冬 ($92)係menu見到相幾特別,原來係咖喱烏冬上面有一層厚厚嘅泡泡白色忌廉,令成個烏冬更加有空氣咁而且又唔會好膩🥰大阪豬扒丼 ($88)呢個真係俾佢嘅賣相搶晒鏡,有一大堆椰菜鋪咗喺上面,好似雪冰咁🤣所以可以當係一個沙律咁食,平衡返豬扒嘅油膩。而炸豬扒都比我有啲驚喜,因為裏面嘅肉質好軟熟、一啲都唔會乾憎憎,值得一讚嘅👍🏻照燒魷魚筒 ($88)魷魚不嬲都係唔會輸之選,外面有少少照燒汁,燒得都幾香口🥰溫泉玉子牛油果凱撒沙律($62)出街食飯都想健康啲,所以都叫左個沙律,沙律正正常常,想食得健康記得食多啲菜😛😛電擊雞翼配芝士炸薯條呢個純粹口痕🤣見到啲相好吸引所以都配左一個試試。電擊雞翼天氣係凍嘅甜甜地味道幾特別。而炸薯條唔使講啦,係Alway

等咗一陣就有位,座位間有晒透明隔板,但座位依然好闊落,坐得幾舒服😌一打開Menu,款式好豐富,有壽司刺身,仲有不同丼飯,烏冬丶炒飯及各種嘅小食,仲有好多款日式甜品,可以話係應有盡有😱

白咖喱烏冬 ($92)

大阪豬扒丼 ($88)

照燒魷魚筒 ($88)
魷魚不嬲都係唔會輸之選,外面有少少照燒汁,燒得都幾香口🥰

溫泉玉子牛油果凱撒沙律($62)

電擊雞翼配芝士炸薯條
呢個純粹口痕🤣見到啲相好吸引所以都配左一個試試。電擊雞翼天氣係凍嘅甜甜地味道幾特別。而炸薯條唔使講啦,係Always favourite🤣

宇治抹茶芭菲 ($78)
一個完美嘅晚餐,最後一定要食甜品,呢個宇治抹茶芭菲係食到無論幾飽,你都會食得落,抹茶味好香而且唔會好甜,味到媲美好多甜品店,下面
仲有紅豆同脆脆做襯托,食完真係好滿足🥰🥰
2021-12-15 149 views
今日同男朋友去左黃大仙人氣日式餐廳食飯。雖然遲左收工,但好彩餐廳好近黃大仙地鐵站C2出口,非常方便。我地今次就試左幾款食物,印象較深刻既有火焰黑松露左口魚邊。一上菜,黑松露既香氣撲鼻,加上左口魚係有燒過,所以入口即熔,成件事好夾,好好味。香芒燻鴨胸沙津呢個我同男朋友都好鐘意食,鴨胸咸味mix芒果既甜味,而鴨胸脂肪同肉既比例大概係1:2, 食落無論口感定味覺好豐富,食埋沙律菜配上黑醋,係一個非常開胃既前菜。脆脆燒三文魚皮平時食開既魚皮都係捲埋一舊,而呢度既魚皮就係一片片,無估錯應該係即叫即炸,因為一開始食個陣鬆脆既聲音大到引起隔離枱注意😂之後我地放左一陣再食已經無咁誇張,所以要趁熱食就最脆最正呀宇治抺茶層次分明,由底至高係紅豆,抺茶,奶,同泡。先感受茶既香濃,再飲奶 再攪勻。一杯就有三種體驗。凍紫薯鮮奶呢杯紫薯鮮奶唔會話飲完好濟,加上飲落有少少紫薯小粒,紫薯同奶都幾夾泡菜黑豚腩鍋呢個鍋配料好豐富,除左主角豚肉同泡菜,仲有唔同既菇,白菜,蘿蔔,豆腐,粉絲等配料好豐富薄切豚肉唔會因為豚肉浸係湯既時間太長而變韌,反而會同粉絲其他配更入味雞扒鐵板飯咖哩汁呢個餐份量超級多😂超大碗飯😳雞扒煎過皮脆,

我地今次就試左幾款食物,印象較深刻既有火焰黑松露左口魚邊。

香芒燻鴨胸沙津

宇治抺茶

凍紫薯鮮奶

泡菜黑豚腩鍋

雞扒鐵板飯咖哩汁
呢個餐份量超級多😂超大碗飯😳
雞扒煎過皮脆,加咖哩汁好惹味
流心太陽蛋用黎撈飯一流🤣

糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕
我見佢都好多抺茶甜品~就簡左呢個試下
然後佢抺茶味好濃,另一邊奶味又好出,值得一試

唔經唔覺嗌左咁多野好飽咁走😂

2021-12-14 115 views
餐廳性價比高,親民價格食到好豐富既一餐,晚市長期滿座👍🏻三點刺身盛 ($128)超級豐盛😋,刺身新鮮仲要都係厚切,食落好滿足😋 必點👍🏻溫泉玉子牛油果凱撒沙律🥗勁大碗既沙律,再埋牛油果飽肚感十足,女仔食呢個都夠曬~ 佢仲有啲脆脆既面包粒,為普通既沙律加啲點綴,多一種口感👍🏻電擊雞翼加薯條雞翼甜甜地辣辣地,再加啲芝麻係上面~係凍食~薯條就即炸,都夠脆大阪豬排丼勁多椰菜絲😂 豬排夠大塊,蛋都好滑,再配醬油其實都幾濃味宇治抹茶芭菲雪糕有濃濃既抹茶味,岩曬抹茶愛好者。略嫌側邊啲丸子偏淋未夠彈牙

餐廳性價比高,親民價格食到好豐富既一餐,晚市長期滿座👍🏻

三點刺身盛 ($128)
超級豐盛😋,刺身新鮮仲要都係厚切,食落好滿足😋 必點👍🏻

溫泉玉子牛油果凱撒沙律🥗

電擊雞翼加薯條

大阪豬排丼
勁多椰菜絲😂 豬排夠大塊,蛋都好滑,再配醬油其實都幾濃味
2021-12-09 165 views
收工去咗黃大仙食嘢今日想食日本野其實本身都成日食和氣嘅午市套餐同下午茶因為好抵食但點知原來晚市又係另一個層次去到六點幾,已經坐滿人裝修感覺好漫畫風因為我睇佢嘅menu都好似漫畫嘅style Menu都好可愛整到咁靚樣樣都想食第一樣小食脆脆燒三文魚皮炸得好好!超級脆!好似薯片咁脆但味道又比起一般炸魚皮香,同埋有埋沙律醬又真係唔同食法之後仲叫左沙律🥗無諗過會有咁大嘅份量好多黑松露醬,好多唔同嘅沙律菜仲有車厘茄粟米同大量牛油果個醬汁好岩我哋心水!感覺有柚子味!有個清新嘅水果香味雙重芝士鰻魚卷賣相都好靚好食!鍾意芝士嘅人唔可以錯過飲品方面都係比張圖吸引咗紫薯鮮奶同抹茶鮮奶打卡必嗌!而家味道好濃!特別推介抹茶🍵因為茶味好出到主食啦就有泡菜黑豚腩鍋同黑松露鵝肝雜菌石鍋飯鵝肝10分香!飯係珍珠米講真,真係白飯都好好食,而且有小小嘅飯焦雖然已經好飽,但!一定要食埋甜品加上呢個雪糕真係好好食平時都唔太鍾意食雪糕但呢個真心好食值得一試加上糯米糍口感好Q紅豆煮得好軟糯比張單大家睇睇食完好飽呀
收工去咗黃大仙食嘢

今日想食日本野

其實本身都成日食和氣嘅午市套餐同下午茶
因為好抵食

但點知原來晚市又係另一個層次

去到六點幾,已經坐滿人

裝修感覺好漫畫風

因為我睇佢嘅menu都好似漫畫嘅style

Menu都好可愛

整到咁靚樣樣都想食

第一樣小食

之後仲叫左沙律🥗
火焰左口魚黑松露牛油果沙律

無諗過會有咁大嘅份量

好多黑松露醬,好多唔同嘅沙律菜仲有車厘茄粟米同大量牛油果

個醬汁好岩我哋心水!感覺有柚子味!有個清新嘅水果香味

雙重芝士鰻魚卷

賣相都好靚好食!
鍾意芝士嘅人唔可以錯過

飲品方面都係比張圖吸引咗

紫薯鮮奶同抹茶鮮奶打卡必嗌!
而家味道好濃!
特別推介抹茶🍵因為茶味好出

宇治金時

到主食啦

就有泡菜黑豚腩鍋
同黑松露鵝肝雜菌石鍋飯

鵝肝10分香!飯係珍珠米
講真,真係白飯都好好食,而且有小小嘅飯焦

雖然已經好飽,但!
一定要食埋甜品

• 火焰左口魚邊牛油果沙律
  • 糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕
  • 紫薯鮮奶
2021-12-09 89 views
最近冇咁忙 所以一定要約吓朋友食吓飯 傾吓計啦 今日來到黃大仙,見到呢間日本嘢 餐牌好厚 好多選擇 一於試吓佢啦😋😋 🍴大阪豬扒丼$88嘩 好功夫🤣 高到成座山咁 最頂有木魚絲、椰菜絲、沙律醬 然後就係吉列豬扒 最底就係飯 撈埋一齊食好味😋 最啱放咗工好肚餓嘅我啦😆 🍴田樂麵豉燒日本米茄子$50肥厚的日本🍆茄子 上面鋪滿麵豉醬燒 好入味 好香👍 🍴櫻花蝦釣魚湯泡飯$122佢用石鍋上 然後職員即場加湯入去石鍋 石鍋即刻出晒煙 好似剛剛滾起咁 之後仲好細心咁同我哋講 如果唔夠湯可以叫佢再加湯🥣材料有蝦 帶子 菜 湯底好濃郁 即係海鮮湯飯🤣正呀👍 🍴照燒魷魚筒$88大大份既照燒魷魚筒 就最啱我哋啦 我哋兩個爭住食😄😄 🍴 燒日本廣島蠔$48一隻蒜蓉燒 一隻芝士燒 各有千秋 我鍾意食芝士 所以就揀咗芝士味啦😍😍 🍴地雞大蔥燒$25雞肉鮮甜嫩滑 大蔥香口🥰🥰 唔覺唔覺 今次全部叫咗熟嘢添🤣 整體來講 樣樣都好味😋下次可以再試其他嘢 😎😎 🌱 和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙)黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下G12A號舖 kfoodie #hkfood #hkfoodblogger #

🍴大阪豬扒丼$88

大大份既照燒魷魚筒 就最啱我哋啦 我哋兩個爭住食😄😄

🍴 燒日本廣島蠔$48

🍴地雞大蔥燒$25
雞肉鮮甜嫩滑 大蔥香口🥰🥰

🌱 和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙)
黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下G12A號舖

kfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
  • 櫻花蝦鯛魚湯泡飯
  • 照燒魷魚筒
  • 燒日本廣島蠔
2021-12-08 85 views
6點30分入座唔算咩繁忙時間待應鍾意編排坐晒入面理解…. 但冷氣唔夠 (outdoor17度) 都嫌佢焗…連屋企人怕凍既坐底冇耐都話熱……..係要坐到一半, 附近埋單空磺少少先 好似有返D鮮風刺身飯OK. 但米口感就偏硬! 海膽不過不失.帶子刺身略嫌薄…. 牛井上到枱都仲明顯見到油笠笠甜品好正,但可惜上菜慢到嘔叫唔到, (已online點菜都咁既效果… 老闆慳慳左樓面人手可否請多個燒物? ) 由我地本來唔趕變到急急地. 串燒就仲好笑. 係好好食, 可惜我地等左40-45 mins…. 吹過一次話燒唔切, 都預左…. 因為經常呢度返學. 其實成個場睇得上眼既食肆唔多…. 依家呢間又咁睇黎又要改地點….走時仲慘, 有個女人拎外賣走, 好嬲同屋企人爆粗話外賣都等左45mins…… 慘慘慘
6點30分入座唔算咩繁忙時間
連屋企人怕凍既坐底冇耐都話熱……..
係要坐到一半, 附近埋單空磺少少先 好似有返D鮮風

刺身飯OK. 但米口感就偏硬! 海膽不過不失.
帶子刺身略嫌薄….
牛井上到枱都仲明顯見到油笠笠

• 串燒雞翼
  • 鹽味燒牛舌
2021-12-07 91 views
🍴三點刺身盛 128 蚊有肥美厚切既三文魚 好彈牙既章紅魚 點 d 葱豉油好正 仲有大隻新鮮甜蝦 🦐🐟都好好味 👍🏻🍴黑豚肩燒丼82蚊🐮🍚附泡菜葱花洋葱絲知點綴 飯粒幾軟熟 豬肩肉係比較肉質多脂肪少 煙韌彈牙豬味比較濃🐂 個醬汁幾香甜 連埋飯同豬肉食唔錯🍴鰻魚牛油果班戟 58 蚊兩件🍱好特別既配搭 班戟皮夠軟熟甜甜地 入面有牛油果 蟹柳 甜蛋 仲有鰻魚🥑🥚🦀 整體食落甜咸適中 夠哂層次感 好食 🍴千迴火鳥三隻 42 蚊🐥三隻雞中翼連雞翼尖 外皮夠香脆 雞肉出面有層蜜糖香 入面既肉夠嫩滑 整隻雞翼都幾香辣 夠哂惹味🌶️ 🍴温泉玉子牛油果凱撒沙律 62 蚊🥬蕃茄🍅 粟米🌽 椰菜 生菜 麵包糖一齊整成 夠哂新鮮有層次感 有個溏心蛋 整爛佢 d蛋汁 滲哂落去 令到 d沙律菜夠香滑 🍴櫻花蝦鯛魚湯泡飯 122 蚊🦐🍚用香濃既鯛魚湯倒落石頭鍋入面 sasa聲 熱辣辣 個魚湯味滲哂落白飯度 入面好多櫻花蝦 増加香味同口感🦐 仲有新鮮彈牙帶子 兩隻炸蝦 仲有新鮮菠菜撈埋湯飯一齊食 加埋側邊另上既葱花 紫菜粒同碎碎 更香咸口感 #湯飯 #鯛魚 #三文魚 #甜蝦 #櫻花蝦 #雞翼 #丼飯 #菠菜

🍴三點刺身盛 128 蚊

🍴黑豚肩燒丼82蚊🐮🍚附泡菜

🍴鰻魚牛油果班戟 58 蚊兩件🍱

🍴千迴火鳥三隻 42 蚊🐥

🍴温泉玉子牛油果凱撒沙律 62 蚊🥬

🍴櫻花蝦鯛魚湯泡飯 122 蚊🦐🍚

#湯飯 #鯛魚 #三文魚 #甜蝦 #櫻花蝦 #雞翼 #丼飯 #菠菜 #豚肉
Score 平均分< 7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#和氣食堂
黃大仙正德街103 號黃大仙中心南館地下g12a鋪
~~~~~~~~~~~~
2021-12-07
$250 (Dinner)
2021-12-06 72 views
今日黎到和氣食堂,黃大仙出哂名既平靚正日本餐廳,食完覺得真係性價比超高👐🏻👐🏻🙈上菜速度快,野食高質,價錢合理,地點方便,一定要推介比朋友!我地去到已經好多人,見到menu好多選擇,真係咩都有,我地都叫左幾款野食😙火焰左口魚裙邊牛油果沙律左口魚邊好肥美,油脂感十足,配埋覆酸甜甜既沙律汁,同牛油果,可以解一解膩!沙律菜好大碟,而且好爽口彈牙😀燒廣島蠔(蒜蓉加芝士燒)蠔好肥美,蒜蓉鋪哂係蠔面,好香蒜頭味🧄另一款就係芝士燒,一次過可以食到兩隻口味,芝士好濃,但吾會蓋過蠔味泡菜黑豚腩窩下面係粉絲墊底,上面有泡菜同豚肉,份量好大,豚肉好香!黑松露鵝肝什菌石窩飯黑松露味好濃,鵝肝鋪係飯面,一大塊,我地兩個人都食吾哂,建議3 人以上先好叫!電擊雞翼 炸薯條凍食既雞翼薯條,甜甜地幾得意,薯條上面都有芝士粉😁宇治抹茶芭菲雪糕上面有小丸子,決餅,脆脆條!抹茶味亦唔會太甜,兩個人分一杯啱啱好飲品:紫薯鮮奶相比熱抹茶鮮奶較甜,抹茶苦澀味比較出,鮮奶喺凍冰冰嘅冬天飲啱啱好

火焰左口魚裙邊牛油果沙律

燒廣島蠔(蒜蓉加芝士燒)

泡菜黑豚腩窩
下面係粉絲墊底,上面有泡菜同豚肉,份量好大,豚肉好香!

黑松露鵝肝什菌石窩飯

電擊雞翼 炸薯條
凍食既雞翼薯條,甜甜地幾得意,薯條上面都有芝士粉😁

2021-12-05
Type of Meal
Dinner
上次同男朋友食完,覺得間野真心CP值高!價錢合理,份量唔係個d細細份。今日放工決定帶媽媽黎再食下好西😋一向都眼闊肚窄嘅我,又叫左好多野食🤣😂不過從來唔做大嘥鬼,全部食哂☺️1️⃣溫泉玉子牛油果凱撒沙律超級足料,溫泉蛋唔juicy,有蕃茄仔、青瓜片、牛油果粒,醬汁撈埋一齊岩岩好😚 2️⃣芝士厚燒玉子一向都好鐘意食玉子燒,呢個面仲有燒過既芝士片,蛋甜甜地👍🏻👍🏻👍🏻好味3️⃣牛油果芒果三文魚班戟見到呢個幾得意,叫左兩件試一試,班戟皮入面包住左三文魚、牛油果同芒果,match埋一齊都幾好味😋4️⃣石狩窩豬骨湯底勁足料既窩物,有個煎過既魚頭、金菇、蔬菜,湯底入面仲有日式粉絲😋😋5️⃣櫻花蝦鯛魚湯泡飯媽媽話好想食呢個櫻花蝦飯,所以明明叫左好多野食都照叫啦,又係勁足料,蝦係煎過,好多櫻花蝦仔,令到泡飯好香,味道超讚6️⃣宇治抹茶芭菲唔食甜品就好似作結唔到,所以我地叫左個甜品share. 除左雪糕好有抹茶味,仲配有朱古力味脆條,mochi好煙靭,食埋真係好滿足

1️⃣溫泉玉子牛油果凱撒沙律

• 溫泉玉子牛油果凱撒沙律
  • 芝士厚燒玉子
  • 鯛魚湯泡飯
2021-11-30 122 views
上網搵黃大仙有咩好食,見到呢間都幾多like,於是就入左黎試下!嗌左千回火鳥3隻($42):半雞全翼size非常大隻,而且燒得好入味,有少少辣,好惹味,唔中意食辣嘅朋友未必岩食~再嗌左個4點刺身盛A ($188):三文魚非常新鮮肥美。甜蝦都好粗好大隻,好甘甜,而蝦頭亦都有少量蝦膏,幾好食。廣島蠔都好大隻好肥美,食落去好creamy! 一啲都唔覺得腥!章紅魚有8片,份量好唔客氣,而且都新鮮,但本人唔識太欣賞章紅魚,所以淨係識分新唔新鮮~但都值得一嗌!之後嗌左鯛魚湯泡飯($112):用左刺身級鯛魚黎整,本身上枱個時係生嘅,而侍應都係上面淋啲鯛魚湯碌熟佢~食落有半熟嘅感覺,真心好食!而且鯛魚湯係任加架!上面仲有啲菠菜卷可以撈埋一齊食,另外有啲飯素,玄米粒,蔥花俾客人去調味!真心推介呢款呀!另外嗌左個鐵板霜降一口牛粒($92):肉味香濃,食落去稍為有少少韌,但都好食嘅!而且調味調得好match, 應該係落左少少燒汁,再加啲金菇,冬菇落去粉,好味最後,甜品嗌左萣餅白玉宇治抹茶雪糕($50):抹茶味香濃,雪糕亦好軟滑!加埋啲蕨餅食幾夾!而隔離仲有2粒白玉,好煙韌!但比較淡口,個人建議撈埋雪糕一齊食
但都值得一嗌!

最後,甜品嗌左萣餅白玉宇治抹茶雪糕($50):抹茶味香濃,雪糕亦好軟滑!加埋啲蕨餅食幾夾!而隔離仲有2粒白玉,好煙韌!但比較淡口,個人建議撈埋雪糕一齊食,會更有層次感
2021-11-30
$532 (Dinner)
2021-11-27 1744 views
跟住附近嘅舊同學即興dinner, 再一次幫襯和氣食堂。平日晚7點左右餐廳唔算多人, 可順利安排入座。【3點刺身盛】HK$128包括有三文魚、赤蝦、章紅魚, 魚類刺身有魚香, 赤蝦鮮甜冇腥味。【鯛魚湯泡飯】HK$112鍋物熱辣辣上檯, 再注入鯛魚湯, 鍋物隨即滾滾下, 散發陣陣魚香。湯底鮮甜, 米飯索咗個湯, 連湯入口, 增加點層次。鯛魚冇骨, 雖不算很滑, 但有魚嘅鮮味。【牛油果芒果三文魚班戟】HK$50Pancake皮好薄, 包住三文魚刺身、牛油果、芒果, 面層加咗沙律醬, 入口食到好林芒果嘅甜, 同軟滑牛油果, 配上三文魚本身魚質, 食落很有層次。 【溫泉玉子牛油果凱撒沙律】HK$62溫泉玉子一篤即湧出蛋汁, 爽脆沙律菜跟軟滑牛油果粒, 配搭很fresh~【宇治抹茶芭菲】HK$78配電撃雞翼,炸薯條宇治抹茶雪糕好滑, 茶味特濃, 反而食唔到抹茶嘅奶味; 配有微微煙韌嘅丸子, 同埋脆片。呢個甜品SET仲跟埋兩款小食, 相當抵食。電撃雞翼表面包咗層薄薄糖漿, 雞翼很有口感, 大力咬食到雞翼皮嘅硬脆, 甜甜地。
跟住附近嘅舊同學即興dinner, 再一次幫襯和氣食堂。
平日晚7點左右餐廳唔算多人, 可順利安排入座。

【3點刺身盛】HK$128

牛油果芒果三文魚班戟

【溫泉玉子牛油果凱撒沙律】HK$62

【宇治抹茶芭菲】HK$78
配電撃雞翼,炸薯條

呢個甜品SET仲跟埋兩款小食, 相當抵食。

電撃雞翼,炸薯條
2021-11-15
$200 (Dinner)
3點刺身盛
鯛魚湯泡飯
牛油果芒果三文魚班戟
2021-11-26 61 views
和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙).溫泉玉子牛油果凱撒沙律 - 正常發揮嘅一個沙律,夠清新,有青瓜,沙律菜,麵包糠等,仲有隻半熟蛋🤪.泡菜黑豚腩窩- 每次到來必叫,女朋友媽咪都好喜歡食,泡菜酸酸辣辣,又熱鍋上,呢個天氣食很不錯!燒日本廣島蠔- 蒜蓉以及芝士味各二,頗大隻但味道唔驚喜.海膽三色丼- 呢到嘅丼飯性價比都幾高,有帶子,牡丹蝦,海膽,份量都多,四人share一人食少少!黑松露鵝肝什菌石窩飯-如果喜歡食鵝肝嘅一定喜歡食呢個,鵝肝有兩大件,加上醬汁及下面大量菇菌,不錯.日本清酒石碢煮蜆- 蜆好肥美,但食到底部有啲鹹燒三文魚皮- 佐酒小食推薦,脆片但又無出面炸魚片咁熱氣,似烤焗感,有沙律醬比你點.千回火烏5隻- 雞全翼五隻,燒得微脆肉嫩.田樂麵豉燒日本米茄子 - 茄子少鹹,麵豉醬重手左,但好入味.—————————————————-.和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙)黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下G12A號舖.
和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙)

燒日本廣島蠔- 蒜蓉以及芝士味各二,頗大隻但味道唔驚喜

日本清酒石碢煮蜆- 蜆好肥美,但食到底部有啲鹹

千回火烏5隻- 雞全翼五隻,燒得微脆肉嫩

田樂麵豉燒日本米茄子 - 茄子少鹹,麵豉醬重手左,但好入味
—————————————————-
和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙)
黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下G12A號舖