和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙).又掛住和氣了,真係價錢相宜又大份🤪好彩早到唔洗排隊!.▪️溫泉玉子牛油果凱撒沙律 ▪️.前菜叫個沙律,夠清新有埋蕃茄仔青瓜!.▪️燒日本廣島蠔▪️.蒜蓉以及芝士各兩隻,都算大隻而且幾香.▪️泡菜黑豚腩窩 ▪️.呢個好食,個底有粉絲同埋有大量嘅娃娃菜,泡菜湯索曬係啲配料到,入面有豚肉片,泡菜冬菇豆腐等,唔會好清淡,少少惹味得黎感覺又多菜健康.▪️黑松露鵝肝什菌石窩飯 ▪️.我喜歡佢嘅雜菌同飯一齊,令個飯索曬啲菇菌味,鵝肝汁燒肥美.▪️海膽三色丼 ▪️.帶子,牡丹蝦以及海膽,另有甜蛋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 個人覺得性價比好高,海膽無苦澀味蝦又夠濃郁!.▪️ 脆脆燒三文魚皮 ▪️.雞泡魚乾就食得多,燒三文魚皮真係第一次食,好香口乾身,脆口有啲似炸紫菜!▪️田樂麵豉燒日本米茄子 🍆▪️.茄子配麵豉原來都幾夾,但個人覺得有少少鹹.▪️ 千回火烏▪️.好型嘅名,其實係燒雞全翼,沾上少少檸檬汁更好食!.▪️ 日本清酒石碢煮蜆 ▪️.呢個又係出色,個湯都可以飲埋石鍋上,蜆嘅份量勁多而且係肥美嘅蜆!!—————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.📌 和氣食堂
和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙)

又掛住和氣了,真係價錢相宜又大份🤪好彩早到唔洗排隊!

▪️溫泉玉子牛油果凱撒沙律 ▪️
前菜叫個沙律,夠清新有埋蕃茄仔青瓜!

▪️燒日本廣島蠔▪️
蒜蓉以及芝士各兩隻,都算大隻而且幾香

▪️泡菜黑豚腩窩 ▪️

▪️黑松露鵝肝什菌石窩飯 ▪️
我喜歡佢嘅雜菌同飯一齊,令個飯索曬啲菇菌味,鵝肝汁燒肥美

▪️海膽三色丼 ▪️

▪️ 脆脆燒三文魚皮 ▪️

▪️田樂麵豉燒日本米茄子 🍆▪️
茄子配麵豉原來都幾夾,但個人覺得有少少鹹

▪️ 千回火烏▪️
好型嘅名,其實係燒雞全翼,沾上少少檸檬汁更好食!

▪️ 日本清酒石碢煮蜆 ▪️
—————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙)
黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下G12A號舖
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【四點刺身盛B】HK$188【櫻花蝦鯛魚湯泡飯】HK$122【燒日本廣島蠔 / 隻】 HK$48【鵝肝壽司 / 件】 HK$48【黑松露鵝肝帆立貝卷 / 3件】 HK$71【糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕】 HK$47【宇治金時】 HK$42【熱紫薯鮮奶】 HK$35.(👦) 🧒入到餐廳後,第一印象就係裝修格調非常明亮,感覺係親民日本餐廳😂😂 可能鋪頭名叫和氣食堂🌟 .餐廳menu好多選擇,本menu好厚👍👍 今次🧒🐥就隨心揀左幾款菜式黎試下😍😍 從味道黎講,最有驚喜係鵝肝壽司同帆立貝卷👍👍 2款壽司卷物味道非常之好食,一啖放落口都幾有驚喜😂😂 鵝肝喺口中散開嘅味道唔會太油膩,滿足感好高😋😋 🧒主力推薦既菜式!.其次係櫻花蝦鯛魚湯泡飯😍😍 湯泡飯上面加咗好多櫻花蝦,加上湯汁蝦味夠濃,泡飯每啖都有蝦乾😙😙 整體份量適中,幾足料,味道可以一試,CP值Ok啦✨ 經過既朋友仔可以留意下🥰.👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)-
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️

【黑松露鵝肝帆立貝卷 / 3件】 HK$71
【糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕】 HK$47
【宇治金時】 HK$42
【熱紫薯鮮奶】 HK$35
👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)
--- 食物:⭐⭐⭐(3/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐(3/5)
--- 服務:⭐⭐⭐(3/5)
--- 環境:⭐⭐⭐(3/5)
____________
$280 (Dinner)
2021-11-23 69 views
黃大仙附近商場的和氣食堂聽聞是平民日本餐廳,價錢親民,款式又多,而且餐廳一向都受歡迎,我都花了至少半小時才有位。溫泉玉子牛油果凱撒沙律溫泉玉子蛋汁和沙律醬伴上新鮮的沙律菜,脆口的麵包粒和軟綿的牛油果,口感豐富,而且份量十足。但略嫌沙律醬味道太濃,有點搶去其他食物的鮮味,有時只食到沙律醬味。芒果三文魚加州卷芒果不算香甜,但配上三文魚和魚籽,都一是一個穩陣的配搭。石狩窩用豬骨湯底內有蔬菜、菇類、粉絲和豆腐,再將煎炸過的三文魚頭腩放上面,湯底味道非常鮮甜,粉絲吸收湯底的精華,而三文魚頭肉質嫩滑,鮮味十足,非常推介。大阪豬扒丼 這庭山其實是大量椰菜絲和木魚絲,中間有一塊炸到外脆內軟的豬扒和滑蛋,底部就是大量白飯,味道是不錯的。但白飯的份量可以減少,而免浪費。培茶芭菲 培茶雪糕茶味蠻濃的,配上蕨餅、小丸子、紅豆和粟米片等配料,多重口感,非常豐富。可能是因為等待的人數太多,引致食物上菜的時間都偏快,本來是好事,但大阪豬扒丼太早上,當時連沙律都未食完,引致最後的豬扒放涼了,不夠香脆,希望餐廳可以改善一下。

溫泉玉子牛油果凱撒沙律

芒果三文魚加州卷
芒果不算香甜,但配上三文魚和魚籽,都一是一個穩陣的配搭。

石狩窩

大阪豬扒丼

培茶芭菲

2021-11-19 79 views
講起CP值最高嘅日本嘢, 一定係呢間和氣食堂溫泉玉子凱撒牛油果沙律 $62份量好夠多好足料,分量對得住呢個價錢四點刺身盛B $188刺身有三文魚3件、章紅魚8件、甜蝦3件、生蠔2件, 夠新鮮, 生蠔仲好好食添!櫻花蝦鯛魚湯泡飯 $122最近天氣開始轉凍,食個櫻花蝦泡飯就最好不過啦! 泡飯係成個石鍋咁上,倒湯落去就會滾起, 食得出好香嘅櫻花蝦味, 加咗櫻花蝦味的確幫泡飯加咗好多分!加埋鯛魚湯味真係同個泡飯最夾!👍蒜蓉/芝士燒日本廣島蠔 $48/2隻廣島蠔可以揀蒜蓉燒同芝士燒,而我哋就揀咗蒜蓉燒!隻蠔燒完出嚟都依然夠大隻,唔會縮水太多,鵝肝壽司 $48/件呢件好好食呀!鵝肝又夠大塊👍糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕食到尾想食埋甜品先走嘅話可以呢個!
講起CP值最高嘅日本嘢, 一定係呢間和氣食堂

溫泉玉子凱撒牛油果沙律 $62
份量好夠多好足料,分量對得住呢個價錢

四點刺身盛B $188

櫻花蝦鯛魚湯泡飯 $122

蒜蓉/芝士燒日本廣島蠔 $48/2隻

鵝肝壽司 $48/件
呢件好好食呀!鵝肝又夠大塊👍

糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕
食到尾想食埋甜品先走嘅話可以呢個!
2021-11-18 1324 views
雖然唔係第一次嚟食呢間日本餐廳 但係每一次呢間餐廳都俾到啲驚喜我 真係值得一訪再訪☺️好想讚吓呢間餐廳嘅防疫措施 一般餐廳嘅透明隔板只係放喺檯上面 但係呢間餐廳係會連座位部分都有板隔開 真係幾安全🤭溫泉玉子牛油果凱撒沙律 沙律份量好多 沙律菜食落都幾爽脆 溫泉蛋令到沙律更有層次 如果沙律菜嘅水可以瀝得更乾就完美啦🥗三點刺身盛 一上檯就俾個厚切三文魚吸引 厚切刺身口感真係好好 章紅魚都有淡淡嘅魚油香 甜蝦就唔太特別 但質素都okay🦐牛油果芒果三文魚班戟 芒果味道好突出 味道甜甜地 幾特別😗大阪豬扒丼 好有氣勢嘅丼飯 都係將大阪燒嘅椰菜絲搬咗上個飯度 淋上少少嘅大阪燒醬 底層就係滑蛋豬扒飯 用椰菜絲嚟配滑蛋豬扒飯 感覺出奇地夾🙊芝士厚燒玉子 味道正正常常 芝士味唔係特別突出😮電擊雞翼 北海道芝士Bang Bang炸薯條 見到都有幾多小朋友食呢碟食得好開心🙈宇治抹茶芭菲 雪糕好香濃嘅抹茶味 但係又唔會去到苦 旁邊嘅蕨餅 團子 令個甜品加上一啲嚼勁😚 抹茶雪糕係值得推介嘅整體嚟講 食物款式有咁多 真係好難先試得晒 不過食咁多樣野 味道都幾好 得閒會再幫襯🥰

牛油果芒果三文魚班戟 芒果味道好突出 味道甜甜地 幾特別😗

芝士厚燒玉子 味道正正常常 芝士味唔係特別突出😮

2021-11-16 88 views
今晚出開嚟黃大仙中心,想食日本嘢。喺kfc對面有間唔太起眼嘅和氣食屋,好似幾有feel咁,就入去試下啦。以為係啲頹頹嘅日食,點知都幾有心機整喎。佢本menu成本飲食雜誌咁,好多款式,種類多不特止,仲要頁頁都有圖有真相,性價比都好高。沙律、小食、壽司、刺身、粉飯類、甜品、刺身丼,一應俱全。未食已經目不暇給~自家製芝士厚燒玉子 ($49)玉子都食到蛋味,好清甜,有蛋汁。而且佢嘅芝士用咗片裝嘅車打芝士,個味道更突出。牛油果芒果三文魚班戟 ($50/2件)就咁聽呢個組合就已經知冇得輸啦。除咗牛油果、三文魚、班戟同美乃滋醬好夾之外,欣賞佢仲有擺蟹柳同埋蟹子做餡料,令到成個班戟口感再豐富咗。牛油果嘅清新,蟹柳嘅咬口,然後食到三文魚嘅鹹香鮮味,最後蟹子係口中卜卜爆開嘅口感大阪豬扒丼好似特盛丼咁,一上菜已經覺得好豐富呀。椰菜絲沾咗芝麻醬,香甜美味。底下嘅豬扒滑蛋同飯嘅份量超多,食得好飽呀。豬扒外層都炸得幾香脆,不過略嫌少少乾。櫻花蝦釣魚湯泡飯($112)好特別呀!個飯嚟到之後店員即時幫我哋上鯛魚湯。石鍋滋滋聲,魚湯嘅香味四溢。加埋櫻花蝦,為啖飯增加鯛魚以外嘅鮮味。而且要湯仲可以隨時同店員講。另外仲配菠
今晚出開嚟黃大仙中心,想食日本嘢。喺kfc對面有間唔太起眼嘅和氣食屋,好似幾有feel咁,就入去試下啦。以為係啲頹頹嘅日食,點知都幾有心機整喎。佢本menu成本飲食雜誌咁,好多款式,種類多不特止,仲要頁頁都有圖有真相,性價比都好高。沙律、小食、壽司刺身、粉飯類、甜品刺身丼,一應俱全。未食已經目不暇給~

自家製芝士厚燒玉子 ($49)

牛油果芒果三文魚班戟 ($50/2件)

大阪豬扒丼

櫻花蝦釣魚湯泡飯($112)
好特別呀!個飯嚟到之後店員即時幫我哋上鯛魚湯。石鍋滋滋聲,魚湯嘅香味四溢。加埋櫻花蝦,為啖飯增加鯛魚以外嘅鮮味。而且要湯仲可以隨時同店員講。另外仲配菠菜捲,脆脆同埋飯素等自由配搭,啖飯嘅口感非常豐富,推介推介。

焙茶芭菲 ($48)
焙茶雪糕好香,而且有牛奶味。咁嘅價錢,除咗雪糕仲有蕨餅(不過佢比我想像中冇咁煙韌),同埋唔同顏色嘅麻薯,抵到爛
2021-10-26
Dinner
今晚黎到黃大仙中心食野,位置非常方便,地鐵站D3出口就係啦。海鮮四色丼$132 食日本野唔少得食刺身啦,呢個丼油甘魚,三文魚,帆立貝,甜蝦,玉子仲有少少青瓜,非常豐富。刺身排得好靚,每樣都好新鮮,推介啊﹗白咖喱鳥冬$92 白咖喱飯食得多,白咖喱烏冬反而無食過。白咖喱個樣好似奶蓋咁,好得意。撈ge途中面頭ge白咖喱會慢慢溶左咁,因為都好大碗,兩個人share食就剛剛好。火焰左口魚邊牛油果沙律$75 配料非常豐富,有青瓜、車厘茄,沙律菜,洋蔥,左口魚,牛油果。我最鍾意啲牛油果,夠晒熟,入口creamy。其他食材亦夠新鮮。個人口味鍾意沙律fresh啲,所以覺得黑松露醬加係呢個沙律就搶得滯,下次再黎應該會叫侍應走黑松露醬haha。牛油果芒果三文魚班戟$50牛油果,芒果,三文魚同pancake皮呢個配搭都係夾ge,幾好食。特濃牛奶芭菲配電擊雞翼、炸薯條$78 電擊雞翼甜甜地,幾好食。芭菲有麻薯,小丸子,粟米片,口感豐富,食埋甜品真係好幸福啊﹗總括而言,呢間餐廳各樣野食都有水準,menu圖文並茂,野食賣相都做到圖文相符,擺盤有心思。價錢亦唔貴,值得再去食^_^

海鮮四色丼$132
白咖喱鳥冬$92
火焰左口魚邊牛油果沙律$75
牛油果芒果三文魚班戟$50
特濃牛奶芭菲配電擊雞翼、炸薯條$78
💖這家真心💖 平❗靚❗正❗之前朋友推介話好食,來過一次,上次食壽司為主,印象不錯! 😊 😊 🥰今次點了幾樣之前未試過的,果然水準依然,還帶點驚喜! 😍 😍 💞1️⃣ 櫻花蝦鯛魚湯泡飯🦐💰 $122😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5熱騰騰的石窩,盛著海鮮泡飯, 鯛魚湯鮮甜味濃,加上蔥粒、脆米及飯素同食, 開胃惹味!2️⃣ 照燒魷魚筒🦑💰 $88😋 ⭐⭐⭐⭐/5原隻魷魚筒伴燒汁, 魷魚保持鮮味, 燒汁帶出香口味道!3️⃣ 芝士厚燒玉子🧀💰 $49😋 ⭐⭐⭐⭐/5層層疊厚厚玉子,面層微焦芝士,整體軟綿口感,芝士加蛋香非常合拍!4️⃣ 牛油果芒果三文魚班戟2件🥑🥭🍣🫔💰 $50😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5新穎配搭:牛油果、芒果、三文魚、蟹柳,班戟皮。多種元素,完全配合,口感與味道都非常豐富!5️⃣ 石狩窩豬骨湯底🔥💰 $92😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5超大三文魚頭,燒得香脆,充滿骨膠。窩底大量大白菜及粗粉絲,軟淋滲滿豬骨湯份外入味;湯底又加上鮮菜味更覺清甜, 互相輝映!6️⃣ 温泉玉子牛油果凱撒沙律🥗💰 $62😋 ⭐⭐⭐⭐/5新鮮雜菜沙律,伴上牛油果及流心溫泉蛋,作為前菜非常開胃!餐廳還有多款日式美食可供選擇,下次可以再試其他!👍👍👍😋😋
💖這家真心💖 平❗靚❗正❗

1️⃣ 櫻花蝦鯛魚湯泡飯🦐
💰 $122

2️⃣ 照燒魷魚筒🦑
💰 $88
😋 ⭐⭐⭐⭐/5
原隻魷魚筒伴燒汁, 魷魚保持鮮味, 燒汁帶出香口味道!

3️⃣ 芝士厚燒玉子🧀

💰 $92

6️⃣ 温泉玉子牛油果凱撒沙律🥗
💰 $62
😋 ⭐⭐⭐⭐/5
新鮮雜菜沙律,伴上牛油果及流心溫泉蛋,作為前菜非常開胃!

餐廳還有多款日式美食可供選擇,下次可以再試其他!👍👍👍😋😋

$255 (Dinner)
  • 牛油果芒果三文魚班㦸
  • 石狩窩豬骨湯底
  • 溫泉玉子牛油果凱撒沙律
  • 芝士厚燒玉子
  • 櫻花蝦鯛魚湯泡飯
2021-11-08 96 views
自己住沙田所以去過沙田店食過唔錯去黃大仙商場行街見到和氣食堂比佢門口日本雪糕吸引住心郁郁又想食吓🤣🤣對比沙田店大一倍食品大致差不多亦會有不定時嘅時令菜式今次比佢叠得好高嘅飯🍚但係我又想食壽司喎最後二樣都叫因為同男友食就唔怕啦🤣第一度係#大阪豬扒丼👉🏻用椰菜絲做到成個山咁🤣豬扒係厚切好有口感👍🏻第二個#香芒海膽帆立貝卷😋👉🏻去日本餐廳點少得叫壽司架🍙海膽好新鮮👍🏻第三樣#安格斯牛扒他他沙津👉🏻出面比較少用牛扒做沙津都ok第四樣#日本清酒石鍋煮蜆👉🏻清酒味好香好甜👉🏻隻蜆同隻匙咁大🤣第五樣#石狩窩豬骨湯底👉🏻三文魚湯(魚頭+魚鮫)最後更係要食雪糕啦🍨就係佢吸引咗我入去冇得去旅行就感受吓日本🤣宜家都用QR 落單
自己住沙田所以去過沙田店食過唔錯

第四樣#日本清酒石鍋煮蜆
👉🏻清酒味好香好甜
👉🏻隻蜆同隻匙咁大🤣

第五樣#石狩窩豬骨湯底
👉🏻三文魚湯(魚頭+魚鮫)

最後更係要食雪糕啦🍨
就係佢吸引咗我入去
冇得去旅行就感受吓日本🤣

宜家都用QR 落單

2021-11-02
  • 大阪豬扒丼
眼見open rice上的評分大多正面,今日便試試這間和氣食堂。可能是晚餐高峰時段,很多人在排隊呢。👩🏻‍🤝‍👨🏼還好等了約莫半小時就有位了,餐廳環境大致企理,不過坐得有點擠逼,大概是要善用空間吧。 顧名思義,這間餐廳主打是和食,價錢不算貴,Menu上也有很多選擇,真的看得人眼花撩亂呢。 🍣🍱好不容易估好決定,就試試這些食物: 芝士軟殼蟹卷🍣軟殼蟹香脆,用料很足,吃起來口感豐富,再加上港人至愛的芝士,很有滿足感。 廣島蠔(芝士/蒜蓉)🦪兩款的廣島蠔都是正常水準,畢竟兩款配料都屬重味,基本上也蓋過了蠔味。蠔本身的尺寸也比想像中大一點,算是不錯。 鐵板炒霜降一口牛🧆同樣香噴噴的一道菜,不過牛肉份量不多,對一碟定價近百的菜式而言有點小器呢。牛肉本身的味道夠濃,也很有嚼勁,不過有點太鹹了,伴飯一起吃最為合適。 芝士豬軟骨焗飯🥘上菜時香氣四溢,好吸引!鋪面的芝士有牽絲的視覺效果,豬軟骨也夠腍夠入味,不錯。可是焗飯質地較乾身,也沒有甚麼味道,有點美中不足。 總結而言,這是一間性價比頗高的餐廳,款式繁多,適合喜歡日本料理的朋友,有機會也會再次光顧,試試其他菜式。😋

好不容易估好決定,就試試這些食物:

2021-11-05
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 芝士軟殼蟹卷
  • 燒日本廣島蠔

好不容易估好決定,就試試這些食物:

芝士軟殼蟹卷
2021-11-05
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
芝士軟殼蟹卷
  • 燒日本廣島蠔
2021-11-08 1017 views
今日同屋企人搵食搵到嚟黃大仙,晚市時間過到嚟都要等一下位,證明都幾多人食呢間野,朋友話佢都幾好食,就等一下啦🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️火焰左口魚邊牛油果沙律($75)呢個勁好食,宜家仲有d 掛住佢,新鮮沙律菜配大量岩岩好熟既牛油果,再加上表面好多塊火焰左口魚邊好肥美,配左大量既黑松露汁夠哂香,推介大家要試下🤤🤤脆脆燒三文魚皮($36)三文魚皮炸得香脆又唔會燶,但味道唔太出,可能要配d 沙律醬更好食🤣🤣黑松露香芒甜蝦卷($92)大大粒壽司包住大塊芒果粒,配上面頭既碎碎甜蝦,成舊都軟軟地又甜甜地,又唔洗理蝦殼,食落方便又好食😋😋火焰黑松露三點($80)3點分別係帆立貝,左口魚邊同鵝肝,三款都燒過再配上黑松露醬幾好食,值得一提嘅係個鵝肝超大塊,屋企人食咗話幾好食😚😚軍艦五點($102)五點軍艦絕對唔呃人,五件都係高質食材,有三文魚子,拖羅蓉,海膽,帶子蟹膏同甜蝦蟹膏,我試左海膽同帶子蟹膏,兩個都好鮮甜,食材新鮮,都好食呀☺️☺️泡菜黑豚腩鍋($95)大大鍋既泡菜鍋,入面有勁豐富既材料,大家蔬菜係底,重點係面頭超級多好好食既黑豚腩,食極都仲有🤩🤩安格斯牛肉炒飯($122)又係大大份之選,熱辣辣炒起既安格斯牛

火焰左口魚邊牛油果沙律($75)

脆脆燒三文魚皮($36)

黑松露香芒甜蝦卷($92)

火焰黑松露三點($80)

軍艦五點($102)

泡菜黑豚腩鍋($95)

安格斯牛肉炒飯($122)
又係大大份之選,熱辣辣炒起既安格斯牛肉炒飯,加上勁多蔥,好香好好味,但我地一人食左兩碗都仲有,份量爆多😆😆

日式炒野菜($72)
一大鍋既炒野菜,食左咁多野都要食多d 菜,夠菜夠香就會好食架啦😉😉

宇治金時($42)
抹茶鮮奶($35)
焙茶鮮奶($35)
紫薯鮮奶($35)
今日叫咗四杯嘢飲都係有奶嘅😌😌宇治金時就係凍嘅抹茶牛奶配紅豆,佢有抺茶既香濃配熱同凍都一樣咁好飲😍😍焙茶鮮奶好少地方見,有茶香幾好飲,紫薯鮮奶就有少量紫薯味,比較多既係鮮奶味😛😛

📍 和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙)
  • 火焰左口魚邊牛油果沙律
今日又趁星期三例假同老友食飯聚舊 , 問問老友有咩提議佢表示之前食過一間 黃大仙中心 和氣食堂食日本菜 相當唔錯 , 就相約起行出發平時返工搭42C觀塘返工經黃大仙就多 , 但去黃大仙唔計拜神的話就真係一隻手數得晒和氣食堂正正位於龍翔道幹道 , 黃大仙中心<南館> 唔好去錯我地7PM前已到達...但估唔到去到已經爆晒場 , 2人枱要等嗌14張籌 , 門外仲有一堆人等 , 等左差不多35分鐘先入到平日都咁叫好叫座, 假日仲得了??餐廳裝修多采用木系色主調 , 配適量簡單的佈置 , 餐廳面積不算少...目測樓面有1200-1500呎2人枱4人枱20餘差不多30張 , 約容納100多人 , 位置算寬敞 , 坐得舒服 , 環境乾淨店員殷勤有禮都幾客氣 , 端上枱既飯物都好小心MENU好厚且精美....都有30-40幾頁 , 款式繁多分明在外邊等位時已睇定想食D乜 , 所以甫一坐下就落單點餐 , 順帶一提全部均用APPS掃QR CODE落單原本已奉送每位濃香綠茶一杯黑豚肩燒丼 ($82)附惹味泡菜 , 豚肉SIZE好大 , 汁醬調以非常出色 , 肉入晒味 , 燒汁略帶甜味 , 拌

平日都咁叫好叫座, 假日仲得了??

店員殷勤有禮都幾客氣 , 端上枱既飯物都好小心

原本已奉送每位濃香綠茶一杯
黑豚肩燒丼 ($82)
附惹味泡菜 , 豚肉SIZE好大 , 汁醬調以非常出色 , 肉入晒味 , 燒汁略帶甜味 , 拌以蔥花入口味道極夾 , 好滋味
電擊雞亦 + 北海道炸薯條 + 焙茶芭菲 (推廣價$78)
炸薯條同M記比簡直兩個世界 , 炸得唔錯 , 另外薯條上已沾滿調味粉 , 但又唔似芝士粉, 恕小弟才疏學淺
雞亦色澤好靚 , 沾滿芝麻 , 更意想不到既係口入時發玩竟然係凍食 , 入口涼涼 , 味道則是咸中帶甜 , 別有一番風味,好新鮮
大阪豬扒丼 ($88)
外觀類近大阪燒風格 , 頗有綽頭 , 配菜疊得勁高拌以汁醬 , 炸豬扒則放中間 , 最低則是飯 , 炸扒香炸可口 , 味道極佳
珍珠米好有咬口更不用多說 , 此味跟 黑豚肩燒丼 可謂招牌必食 飯類
三點刺身盛 ($128)
魚生非常新鮮 三文魚 及章紅魚 比一般放題刺身味道有過之而無不過 SIZE都有誠意, 控制溫度好 , 溶雪技巧好
甜蝦極新鮮 , 建議咀嚼耐D感受鮮味唔好咁快吞落肚
日本清酒石碢煮硯 ($85)
清酒味少量咸 , 但配落硯入口卻極為夾 , 互相襯托 , 且硯肉份量頗多 , 石碢20分鐘後都仲保持到溫度暖暖
更可以此湯來餸飯
焙茶芭菲
雪糕茶味極濃 ,  朱古力餅 , 紅豆,脆片 , 綠茶丸子身為配角都好出色 , 尤其丸子好有咬口煙韌
雪糕幼滑順濃      此為做緊推廣  <電擊雞亦 + 北海道炸薯條 + 焙茶芭菲 (推廣價$78)> 必定要試
埋單連加一 $507
算係本人近期食過最高質價合理的日本菜 , 睇過下其餘兩間分店都係黃大仙呢間較為方便少少
完全會列為返食名單  值俾 8.5/10 分
和氣食堂👻️黃大仙依間日本野想黎食好耐之前經過好多次都無機會食今日特登過去食終於食到啦😆.🔅火炙左口魚邊牛油果沙律 HKD 75左口魚邊燒到啱啱好油脂夠多配埋啲沙律加埋啲牛油果又健康又好開胃既前菜🔅火炙黑松露3點 HKD 80有鵝肝左口魚邊同埋帶子鵝肝壽司都幾特別舊鵝肝真係好好食好creamy好正🔅軍艦5點 HKD 102海膽 蟹膏帆立貝 蟹膏甜蝦香蔥拖羅碎 三文魚籽海膽夠靚份量都幾多蟹膏好鮮甜夠新鮮拖羅蓉都好好食🤩🔅黑松露香芒甜蝦卷 HKD 92甜蝦放滿上面入面放住啲芒果加埋少少黑松露做點綴🔅泡菜黑豚腩鍋 HKD 95入量好足既鍋有豆腐娃娃菜金菇泡菜少少辣好爽黑豚腩肉又唔會鞋仲有啲菇類好多款式🔅安格斯牛肉炒飯 HKD 122勁大碟既炒飯安格斯切粒同啲飯一齊炒再配埋啲香蔥啲飯炒到粒粒分明好有水準~🔅日式炒野菜 HKD 72日式野菜最勁既地方椰菜芽菜炒埋一碟已經好好食🔅脆脆燒三文魚皮 HKD 36脆卜卜既三文魚皮自己再加啲七味粉多啲味仲好食😉.整體黎講:款式夠多 抵食好味😚.🎈和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙)黃大仙正德街103號黃大仙中心南館地下G12A號舖
和氣食堂👻

自己再加啲七味粉
多啲味仲好食😉

整體黎講:
款式夠多 抵食好味😚
🎈和氣食堂 (黃大仙中心) (黃大仙)
2021-11-02 55 views
次次經過和氣食堂都人龍絡繹不絕,今晚約了黃大仙友一聚,就早一點點來吃,避過人潮,吃得更舒服4點刺身盛A刺身有三文魚、甜蝦、廣島蠔和章紅魚刺身。刺身都很新鮮,甜蝦蝦肉爽、廣島蠔很肥美🤩😋閃電雞翼炸薯條甜甜的雞翼,面頭脆卜卜,有濃濃的蜜糖味道,配上炒香芝麻,還要是單骨雞翼!無得輸😂薯條都酥脆,灑上芝士粉,好味😋白咖喱烏冬咖喱在製作過程中加入了奶油,吃起來有陣陣的奶香味道和咖喱味的烏冬🙌🏼🙌🏼配上炸雞,必定好吃。芝士厚燒肉子玉子是新鮮燒起的,不是機壓而成,鬆軟,甜甜的,配上芝士,更香口。田樂麵豉燒日本茄子厚切茄子配上麵豉醬燒後,惹味茄子控必點特濃牛奶芭菲牛奶雪糕有牛奶濃香,配上綠茶麻薯和綠茶丸子等等的糯米糰,不錯吃!雪糕底還有紅豆和粟米片,令到整個甜品更有口感😁

4點刺身盛A

刺身有三文魚、甜蝦、廣島蠔和章紅魚刺身刺身都很新鮮,甜蝦蝦肉爽、廣島蠔很肥美🤩😋

閃電雞翼炸薯條

白咖喱烏冬

芝士厚燒肉子

田樂麵豉燒日本茄子

厚切茄子配上麵豉醬燒後,惹味
茄子控必點

特濃牛奶芭菲