香港🇭🇰有一个老城区一直不被人挂念,这就是位于狮子山下九龙城😊其实一开始Jane对于这样一个不起眼的城区也是不是很在意,不过后来朋友跟我说一家餐厅的老板是个很会讲故事的人,从小爱听说书的Jane自然不想错过。这家餐厅老板是一个地道的九龙城人,他希望借助餐厅🍴将更多九龙城的悠久历史通过食物传达出来🍽️推荐菜品👇🌸 城寨即烧片皮猪皮脆肉嫩,搭配㊙️酱汁和蔬菜,口感丰富,香气扑鼻。每一口都让人联想起九龙城的活跃和繁荣。🌸 双果双雪炖猪腱用金罗汉果、无花果、雪耳、雪梨和猪展炖制的汤,吃起来心里很温暖,让人想起九龙城的昔日的人情味。老板说当年城寨里的每个人都炒鸡热心。🌸 花开富贵用米网纸、包斋菜料、炸至金黄包制成,精美的包装让人想起城寨的精巧和美观。吃起来酥酥脆脆,很爽口。❄️正值冬季,餐厅也有羊腩煲和各类煲仔饭,给寒冷的冬天增添一份暖意🫶🏻除了以上菜式,还有很多素食也相当不错,每道菜都有自己独特的Story,有兴趣的宝宝们可以来试一试,想听故事也可以找老板哦😊

推荐菜品👇
🌸 城寨即烧片皮猪

🌸 双果双雪炖猪腱

🌸 花开富贵

2023-12-30 234 views
最近城寨風味又推出了多款吸引的新菜式,有的名字好聽,有的賣相吸引,而且價錢合理,趁慶祝同事升職,前來一試,可惜只有4個人,今次只能先試幾款,蔥油雞既香且脆的同時仍然保持肉嫩味鮮。雪山鱸魚起肉炒球,餘下骨的部份炸成香脆,再鋪排原條魚狀上碟,色香且味美。妃子笑不但賣相吸引,那些「荔枝球」進口更香脆彈牙爽口,究竟是甚麽來著?在此賣個關子,讓大家自己去尋找答案吧。最後來一客金銀蛋浸時蔬,一桌子的四人菜就更加完滿了😋
最近城寨風味又推出了多款吸引的新菜式,
妃子笑
最後來一客金銀蛋浸時蔬,
一桌子的四人菜就更加完滿了😋
妃子笑
2023-11-23 356 views
最近我去了一家名為「城寨風味」的餐廳我要特別推薦他們的「金牌醬燒骨」這道菜絕對是美味的代表!醬燒骨外皮酥脆內裡肉質鮮嫩多汁沾上他們獨特的秘製醬汁後更是美味十倍每一口咬下去都能感受到骨頭中散發出來的香氣絕對是肉食愛好者的最愛!另一道精彩的菜式是他們的「上湯大虎蝦煎米粉」這道菜以新鮮的虎蝦和香脆的煎米粉為主角米粉經過煎炒後口感酥脆搭配上湯的滋味讓整道菜更加豐富而大塊的虎蝦更是鮮美彈牙每一口都能感受到虎蝦的鮮味在舌尖上爆發絕對是一道令人回味無窮的美食「招牌乳豬拼盤」也是必點之一乳豬皮烤得酥脆肉質鮮嫩多汁每一口都能感受到豬肉的鮮美和豐富的香氣搭配上他們特製的調味料更是增添了一層獨特的風味最後仲有「海蜇搪心皮蛋薑」這道菜以鮮嫩的海蜇和搪心皮蛋為主要材料搭配上微辣的薑片口感豐富又開胃海蜇爽滑搭配上搪心皮蛋的濃郁口感帶來了一種獨特的滋味體驗!城寨風味的菜品多樣豐富如果你想要品嚐地道的港式美食這絕對是一家值得一試的餐廳
最近我去了一家名為「城寨風味」的餐廳

我要特別推薦他們的「金牌醬燒骨」
這道菜絕對是美味的代表!
醬燒骨外皮酥脆
內裡肉質鮮嫩多汁
沾上他們獨特的秘製醬汁後更是美味十倍
每一口咬下去都能感受到骨頭中散發出來的香氣
絕對是肉食愛好者的最愛!

另一道精彩的菜式是他們的「上湯大虎蝦煎米粉」
搭配上湯的滋味
讓整道菜更加豐富
而大塊的虎蝦更是鮮美彈牙

「招牌乳豬拼盤」也是必點之一
乳豬皮烤得酥脆
肉質鮮嫩多汁
更是增添了一層獨特的風味

最後
仲有「海蜇搪心皮蛋薑」
這道菜以鮮嫩的海蜇和搪心皮蛋為主要材料
搭配上微辣的薑片
口感豐富又開胃
海蜇爽滑
搭配上搪心皮蛋的濃郁口感
帶來了一種獨特的滋味體驗!

城寨風味的菜品多樣豐富
如果你想要品嚐地道的港式美食
這絕對是一家值得一試的餐廳
2023-11-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
2023-11-23 204 views
餐廳名為「城寨風味」,一如其名,這裡的菜式充滿了濃厚的城寨風情,讓人仿佛置身於繁華的城市之中,品嚐著地道的城寨美食。首先,「金牌醬燒骨」是一道不容錯過的菜式。這道菜的骨頭經過長時間的燉煮,肉質鮮嫩,骨肉分離,入口即化。醬汁的味道濃郁,甜中帶鹹,與燒骨的味道完美融合,讓人回味無窮。接著是「上湯大虎蝦煎米粉」,這道菜的虎蝦肉質鮮美,煎得恰到好處,保留了蝦的原汁原味。米粉吸收了上湯的精華,口感滑軟,與虎蝦的鮮美相得益彰。「招牌乳豬拼盤」是這家餐廳的招牌菜式,乳豬皮脆肉嫩,烤得剛剛好,搭配特製的醬料,味道鮮美無比。拼盤的設計讓人可以品嚐到乳豬的不同部位,每一口都有不同的驚喜。最後,「海蜇糖心皮蛋薑」這道菜則是一道獨特的涼菜。海蜇的口感爽脆,與皮蛋的滑嫩形成鮮明的對比。糖心皮蛋的味道鮮美,搭配薑的辛辣,讓人食慾大開。總的來說,「城寨風味」的菜式都充滿了創意和驚喜,每一道菜都讓人回味無窮。無論是燒骨的醬香,還是虎蝦的鮮美,或是乳豬的脆皮和海蜇的爽脆,都讓人難以忘懷。這裡的美食,值得每一位愛好美食的人來品嚐。

2023-11-16
Lunch
2023-11-18 219 views
又到左每一個月尾食好東西嘅時候,今次轉下地區去九龍城嗰邊試吓新嘢,知道樂富商場嗰邊有間食中菜都幾出名就去試吓,佢嘅位置係一間商場入邊都幾容易揾,入邊嘅裝修充滿舊式時代城寨嘅風味,我哋一行二人嗌咗孜然豬下青,呢個餸特別嘅地方佢係先炸後加孜然粉,味道食得出好鮮味而且佢切條裝形食落個口感幾特別,作為小菜或者主菜都送飯一流,之後點左半隻金牌鹽燒雞,呢隻雞師傅用滾油將個皮炸得好脆口而且肉嘅比例啱啱好,加上秘製醬汁點落去特別開胃,之後嗌咗砂鍋鮑魚汁瑤柱炒飯,一打開蓋香鬢撲鼻,鮑魚汁包住每一粒米,加上瑤柱食落去好有鑊氣,而且雞粒同埋配料嘅份量都好足夠,我見其他小菜都炒得好出色下次去同屋企人你試吓。
2023-11-11
Dinner
好耐之前其實同屋企人食過南角道嘅城寨風味,菜式特別在於傳統茶式同新派菜式並存,餐廳名字亦容易令人記住,九龍寨城公園附近就可以品嚐到城寨風味🇭🇰即燒脆皮香豬,即燒乳豬,有分1/4隻、半隻、1隻,果然系餐廳名菜,乳豬皮超級脆😋肉質夠肥美又吾會好「鞋」,真材實料燒味確實與眾不同🐷拔絲咕嚕肉太吸引🐷吾系度度有,吾叫吾得🤤做到拔絲效果好igable✨咕嚕肉口感偏向實在,吾系好軟稔戈種,但系系另一種美味,每啖都充滿口感,酸甜味可口。金牌醬燒雞,聽個名都覺得正😋🐔燒雞外皮脆卜卜,雞肉十分嫩滑!金牌醬吾知系咩醬汁黎,有生抽味但又偏甜,應該系餐廳自己調味的,整體黎講好味👍🏼餐廳有數款蝦球🦐原本想試柑桔蜜脆蝦球🍊但Wasabi蝦球好似更有特色😁混合日式元素,wasabi辣度迎合香港人口味吾會做得太辣,混合沙律醬更惹味💚🤍砂鍋鮑汁瑤柱炒飯先講緊$168,呢款我又覺得吾算貴,裡面鮑汁味濃郁,仲要真系有鮑魚粒🤩呢個真系有驚喜😳炒飯粒粒分明,吾會好似出面戈啲炒飯咁油膩。
即燒脆皮香豬
金牌醬燒雞
日式山葵蝦球
砂鍋鮑汁瑤柱炒飯
2023-11-06
$600 (Dinner)
即燒脆皮香豬
金牌醬燒雞
日式山葵蝦球
砂鍋鮑汁瑤柱炒飯
2023-11-07 178 views
小編同老婆,今次嚟到位於九龍城廣場入邊嘅一間中菜廳食晚飯,小編order咗¼隻乳豬、醬燒雞、拔絲咕嚕肉、Wasabi蝦球,同埋鮑魚汁雞粒炒飯。呢間中菜廳乳豬同埋燒雞相當美味,乳豬皮脆肉嫩,燒雞肉質相當滑,別有一番風味,另外咕嚕肉同埋蝦球亦都烹調得相當出色,咕嚕肉肉質半肥瘦,食落相當美味,蝦球相當大粒,相當可口,另外鮑魚汁雞粒燉飯味道十足鮑魚汁滲透落去每一粒飯,同時成碟炒飯都好乾身相當值得推薦,大家不妨一試。

• 拔絲咕嚕肉
2023-11-04 155 views
難得經過九龍城廣場,雖然廣場入邊冇乜人,但係見到有一間餐廳都幾光鮮幾企理,於是入去開飯。入到去座無虛席,佢個裝修亦都非常之古色古香,非常熱鬧。首先我哋嗌咗孜然豬下青,好彩侍應姐姐有講到豬下車係豬頸肉前腿既前部同豬頭相連位,所以食落非常之爽,少少肥膩再用高溫油炸過,加少少孜然粉上去點綴,鍾意食香口嘢嘅朋友仔真係唔可以錯過。另外就嗌咗個金牌鹽燒雞,呢個同普通炸子雞好唔同,外皮炸得非常香脆,雞都非常嫩畫,雞肉咬落去,你食得出係新鮮雞嘅味道,最出色係佢放喺隔離嘅一點秘製醬汁,酸酸甜甜,又唔係鼓油,但係幫隻雞錦上添花。最後不得不提嘅就係砂鍋鮑汁瑤柱炒飯,呢個飯非常足料唔係剩係得爆汁咁簡單,仲有鮑魚肉同雞肉,滿滿嘅瑤柱包住粒粒嘅飯,亦非常有鑊氣,用沙鍋上仲可以keep住炒飯嘅餘溫,惹味得來又唔會非常之鹹。總括嚟講,呢間餐廳可以保留住城寨嘅風味之餘,食物水準亦偏高,真係九龍城廣場嘅一個新蒲點。
2023-11-04 105 views
想食中式裝潢傳統中菜。可以黎呢間位於真。城寨🥰🥰九龍城既城寨風味,佢集色香味美,即叫即炒同埋珍味小食於一身😆😆秘制紅燒乳鴿 - $88🩷🩷乳鴿上盤已經分左4件,肉味香濃食落既口感都好結實,我最怕食到d肉散修修🤤🤤至於賣相我比夠90分,最緊要係個皮, 每一部份都好脆😋😋個種脆軟口感,層次有序,點埋准鹽食就100分啦♥️♥️♥️欖菜肉鬆四季豆 - $138肉鬆夠哂多😆😆色澤都好夠,食入口好夠味睇得出係醃肉既stage比左d功夫😘欖菜既比例吾會over左,四季豆其實本身都屬硬身❣️可以炒到禁腍,廚師應記一功,呢味菜送飯必配。紅燒豆腐班腩煲 - $238💜💜天氣涼涼地就緊係煲仔上場😍😋既時間啦,叫左個必食既煲仔菜就係佢啦:🥳🥳滷豆腐打頭陣,姜 ,蒜 同香菜作配料❣️班腩炸得骨肉分明 😚😚芡汁吾會太厚,我個人覺得可以比多d葱就更知我心水啦
想食中式裝潢傳統中菜。可以黎呢間位於真。城寨🥰🥰

秘制紅燒乳鴿 - $88🩷🩷

♥️♥️欖菜肉鬆四季豆 - $138

紅燒豆腐班腩煲 - $238💜💜

$250 (Dinner)
位於九龍城廣場一樓嘅呢一間嘅中菜館,裝修都幾有特色。今晚同個friend嚟到九龍城搵嘢食。欖菜肉鬆四季豆$138呢碟四季豆上枱仲出緊煙㗎,四季豆食落口感爽脆都唔錯喎,唔會煮得太腍,欖菜鹹鹹香香咁真係好開胃。秘製紅燒乳鴿$88一隻,一開四上枱。即叫即炸熱辣辣。呢間乳鴿外皮食落甜甜地,而且超香脆,個人覺得價格都OK,最緊要係咬落去啲肉唔會好油。紅燒斑腩豆腐煲$238,呢個豆腐煲有驚喜喎,一上枱出晒煙,仲有治治聲,鑊氣十足。斑腩唔係普通魚柳係真斑腩,斑腩肉身都好厚。但係食落一啲都唔老,豆腐雖然外表微脆,但係內裏都仲係好滑溜,好食喎。

欖菜肉鬆四季豆$138

欖菜肉鬆四季豆

秘製紅燒乳鴿$88一隻,一開四上枱。

紅燒斑腩豆腐煲$238,
紅燒斑腩豆腐煲

$270 (Dinner)
紅燒斑腩豆腐煲
本身係OP睇到呢度呢間,衝住個咕嚕肉黎😋,呢度好耐冇menu 更新,上網睇到有泊車優惠,以為$400有2小時,所以就過咗嚟…結果埋完單先知,原來冇咗商場免泊,得張1小時免泊,消費幾多錢,都係得一張!如果收費泊$30/頭2hr免泊卷唔係間間有,揸車之前記得問清楚!感恩🙏🏻我哋係客服到,泊咗1小時3分鐘😂有個排緊隊嘅靚仔哥哥知道我哋嘅情況,送咗張1個鐘俾我哋💓💓💓停車場勁黑😂😂😂食物拔絲咕嚕肉哥哥仔係為咗咕嚕肉而黎!一上枱係好食嘅,熱熱地,脆脆地!份量上都ok!生炒糯米飯呢個都好香,好好食!花生夠脆~臘腸又香!我哋4大2小都食到好飽欖菜肉碎炒四季豆呢碟都係真心正,味道偏重,其實最好添白飯就啱啱好!咸蛋黃流沙炸魚皮呢個呢~~頭幾啖真係好食嘅!係真係好流沙同好脆!但食多幾塊,就覺得有啲腻🥸好多流沙係個口柑桔蜜脆蝦呢個甜甜哋,外面脆脆,內裏彈牙,但甜味大過蝦嘅鮮味…好彩勝在啲蝦大大隻其他真係一時醒唔起,九龍城好似因為重建,變咗死城咁…今日紅日🎉7pm到達,walk in都有位,全場得3枱食飯…其實呢個價錢同呢個份量,都可以嘅~~下次黎食,唔揸車囉…仲有aeon慢慢行💓同埋佢哋都好有禮貌,泊車卷呢

免泊卷唔係間間有,揸車之前記得問清楚!

停車場勁黑😂😂😂

食物

拔絲咕嚕肉
哥哥仔係為咗咕嚕肉而黎!一上枱係好食嘅,熱熱地,脆脆地!
份量上都ok!

生炒糯米飯
呢個都好香,好好食!花生夠脆~臘腸又香!
我哋4大2小都食到好飽

欖菜肉碎炒四季豆
呢碟都係真心正,味道偏重,其實最好添白飯就啱啱好!

咸蛋黃流沙炸魚皮
呢個呢~~頭幾啖真係好食嘅!係真係好流沙同好脆!
但食多幾塊,就覺得有啲腻🥸好多流沙係個口

柑桔蜜脆蝦

其他

同埋佢哋都好有禮貌,泊車卷呢樣野,唉😮‍💨公司policy 其實可唔可以研究下?

呢啲套餐仲抵!6用位都係$2600
我哋今日5樣都千幾..

2023-10-23
$300 (Dinner)
2023-10-20 171 views
九龍城素來食肆多選擇多,今次去城寨公園逛,就順道光顧嚮負盛名的高質中菜館,首先因為它店面佈置真有城寨風味,而菜式也很特色,尤其大力推介的時令羊腩煲是100%蝴蝶腩,但因為太大份兩個人又想試多些菜式,店員就推介龍蝦二人餐,更有多款菜色可選擇,當然蒜蓉開邊蒸龍蝦是必食的,另外那個金湯濃情燕窩羹,很有咬口,啖啖燕窩滋味十足,而另一海鮮油泡班球份量十足厚厚的魚塊大大啖,過足穩.不得不提那拔絲咭嚕肉,很久未嚐過如此好味的肉排,最後一個清清地的炒菜芯也不Hea做,真心正。

2023-10-19
Dinner
店子設在九龍城最歷史悠久的九龍城廣場內,雖然充分表現出舊城寨的裝飾佈置,但在菜式上充分表現出懷舊菜而又有創新的烹調手法,價錢也頗公道,見有一個二人餐做緊promote,又有海鮮,當然值得一試,上菜竟然是每位上,而且侍應的招呼也頗西式化,會逐樣菜式介紹烹調手法與及食用方法,也頗有心思,先來一個燕窩濃湯,香氣撲鼻,之後就是主菜蒜蓉蒸波士頓龍蝦,肉質鮮味蒜蓉味十足,另外的油泡班球,兩大片彈牙的魚皮,正是我的至愛,再來的拔絲咕嚕肉,極脆口新鮮,但畧嫌只得三大粒,令人有意猶未盡的感覺,之後的清炒菜遠也頗有水準,整體感覺這菜館應該可以在九龍城佔一席位,回頭率高。
2023-10-19
2023-10-12 153 views
隨著颱風離港,秋意漸濃,又是吃羊腩煲的季節了。所以一馬當先,和朋友一行3人預訂了一份,羊腩煲連gas爐上枱後不久已經香味四溢,大家圍著看著預先炆好的蝴蝶腩和五顏六色的配料在熱騰騰的醬汁中滾呀滾,真的急不及待想「開筷」了!蝴蝶腩連皮吃,不但肥瘦適中,而且酥香肉軟,配料包括爽脆的原粒馬蹄,鮮嫩的竹筍,還有帶着濃濃肉汁香味的腐竹及冬菇片,加上貼心的侍應特別為我們準備了每人一小碟吃羊腩煲必備的腐乳醬,真的把滋味再推高一層。其實另加一份生菜和來個白米飯就可以了,但打算請客的朋友, 客氣地加了一個二人套餐,只需六百多七百元,便有一隻蒜蓉開邊蒸龍蝦,紅燒花膠絲生翅兩份魚、肉和菜每款兩份,而且每款有不同的選擇結果呢?又是吃到撐大滿足的一餐!
黑草羊腩煲
紅燒花膠翅
蒜蓉焗開邊澳洲龍蝦
結果呢?又是吃到撐大滿足的一餐!
黑草羊腩煲
紅燒花膠翅
蒜蓉焗開邊澳洲龍蝦
2023-09-26 239 views
喺九龍城食飯,最煩就是就係搵車位,所以時不時我都會嚟九龍城廣場呢間街坊老店食飯,貪佢有泊車優惠。今日同朋友嚟到,我哋掛住傾,冇細心睇餐牌,就索性叫呢個龍蝦二人餐。$698一個二人餐仲有開邊龍蝦食,好抵!本身包咗波士頓龍蝦,如果加$100仲可以變澳洲龍蝦添!(不過因為知道澳洲龍蝦比較大,所以冇加錢嚕)套餐都有得揀,我哋揀咗個南瓜燕窩羹,足料,好開心可以補充骨膠原。蒜蓉粉絲開邊龍蝦係我至愛,粉絲索滿咗啲龍蝦汁,我就係為咗啲汁叫咗碗白飯!炒班球,絕對童叟無欺,去咗骨嘅斑球,厚厚嘅肉,有啲似去飲嘅感覺。拔絲咕嚕肉,絕對係加強版嘅傳統小菜,平時生炒排骨嘅酸甜汁,但換咗做啖啖肉嘅豬梅柳,因為拔絲嘅關係,形成一層脆皮,超好味。每餐都要食菜嘅,我哋揀咗櫻花蝦蒸菜心,朋友話蒸菜先至會保存到食物嘅原汁原味喎!掛住食,咩都冇,淨係影咗相先海綿蒜蓉粉絲蒸龍蝦,因為實在太好味,同埋太抵食!雖然係一間街坊小店,但係絕對有高級餐廳嘅服務,就以這二人餐嚟講,會有啲似西餐嘅tasting Menu,所有小菜一早已經分好咗碟先上菜。 食物高水準,服務又好,呢間小店喺同區多年屹立不倒,絕對有原因!

蒜蓉粉絲開邊蒸龍蝦

2023-09-13