今日同朋友遊車河去咗西貢,想搵間咖啡館 chill 下,最後選咗 Warm Bread。呢間咖啡館有戶外區域,可以帶狗狗一齊用餐,對於愛狗人士來講真係好方便!我哋叫咗CRÈME BRÛLÉE BAGEL,bagel 外脆內軟,上面有 cream cheese同燒到脆嘅焦糖面,大推!配埋 MATCHA LATTE,抹茶味道香濃,唔會太苦,配埋牛奶好滑順。不過,我試咗KANELBULLAR (瑞典肉桂包),口感就冇咁柔軟,但肉桂味幾香。其實佢哋嘅意粉同南瓜湯都好好味,真心推薦呢間cafe!

其實佢哋嘅意粉同南瓜湯都好好味,真心推薦呢間cafe!
CRÈME BRÛLÉE BAGEL
2024-12-07
CRÈME BRÛLÉE BAGEL
❝西貢人氣CAFE🎃專程入去飲南瓜湯食Sourdough!🥰❞呢間係西貢極多人氣既cafe @warmbread.coffee 係MM介紹之前已經bookmark🥹想試佢地既南瓜湯 趁農曆新年假黎 留左電話大約等左一個鐘多d😚期間去咗附近cafe飲下咖啡~來到必飲南瓜湯!🎃❤️好濃郁厚身 仲有d南瓜蓉 香甜又重海鮮味🥰自家製sourdough帶酸香 香脆配湯一流! 另外冬陰功benedict有煙三文魚同蟹肉碎 香辣都幾惹味!😆小店所有野都即叫即做 員工有禮亦有人情味😚食得「溫飽」😬▪️南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $148 (4/5)▪️泰式冬陰功班尼迪克蛋 $128 (4/5)꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍溫飽西貢市場街9號地舖Ig: @warmbread.coffee 🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_西貢🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦/𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_cafe

泰式冬陰功班尼迪克蛋

小店所有野都即叫即做 員工有禮亦有人情味😚食得「溫飽」😬

▪️南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $148 (4/5)
▪️泰式冬陰功班尼迪克蛋 $128 (4/5)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍溫飽
西貢市場街9號地舖
Ig: @warmbread.coffee

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_西貢

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦/𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_cafe
泰式冬陰功班尼迪克蛋
  • 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包
2024-12-23 1624 views
在西貢閒逛,忽然惦記這裏的食物便與友人一同在此進餐。蟹肉份量畧少,因此所起的作用不大,醬汁帶微辣,整體偏淡。南瓜湯一如既往的美味,濃稠中帶點點顆粒,甜中帶蝦肉蝦膏的濃香,是必叫的食品。全日早餐色彩繽紛兼豐富,選的肉類也是喜歡的類別,只是煎蛋有點過火。手沖咖啡是閨蜜的杯中物,當然不會錯過,咖啡酸度恰到好處,入口柔順果味濃,足見咖啡師在選豆和沖調的工夫。朱古力咖啡的可可香氣與咖啡的醇厚只要輕輕攪拌便能融合在一起,微苦的甘味,正好證明咖啡和朱古力的高純度。初嚐接骨木花梳打,味道酸中帶甜,還有一股獨特的香氣,感覺清新。綠茶司康帶綠茶的甘香,綠茶甜品與紅豆蓉是絕配,這裡還附上奶油,平衡了綠茶與紅豆的甜膩。可麗露出乎意料的可口,外皮雖不是很脆但焦香豐盈,內裡微濕且充滿氣孔,柔靱的口感越嚼越滋味。
在西貢閒逛,忽然惦記這裏的食物便與友人一同在此進餐。
辛口明太子蟹肉扁意粉

蟹肉份量畧少,因此所起的作用不大,醬汁帶微辣,整體偏淡。

溫飽全日早餐

Echemo  手沖咖啡

凍朱古力咖啡

接骨木花梳打

抹茶司康

可麗露  (Canele)

2024-10-31
$245 (Lunch)
溫飽全日早餐
Echemo  手沖咖啡
凍朱古力咖啡
接骨木花梳打
抹茶司康
可麗露  (Canele)
🍴南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $148南瓜湯好濃郁南瓜清甜味,入邊有好多海鮮海鮮嘅鹹鮮味都好出,食到佢入邊有好多蟹肉,有兩隻蝦同埋兩條魷魚圈,食落去都好新鮮,蝦肉就係普通蝦肉不過唔爽口🍴辛口明太子蟹肉扁意粉(微辣) $128明太子意粉比較一般,食落去係辣辣地都有啲蟹肉嘅,不過味道就比較單一啲,比較淡。☕️鮮奶咖啡 $42寫住咗係重Hazel同埋Chocolate,佢都好順滑,不過咖啡嘅苦味比較出,奶就用得比較少,飲都係有香嘅黑朱古力味都OK !🍰Basque Burnt Cheesecake $58黑松露芝士蛋糕都大件嘅,食落去好Creamy ,半流心,黑松露味非常之出,芝士味好香。推薦指數: 8/10西貢可以一試嘅高質Cafe,一定要試嘅海鮮南瓜湯,意粉就普通咖啡都OK嘅!
🍴南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $148

🍴辛口明太子蟹肉扁意粉(微辣) $128

☕️鮮奶咖啡 $42

🍰Basque Burnt Cheesecake $58

推薦指數: 8/10
2024-11-08 1316 views
西貢cafe多,兩三年又會執再開新,所以每次難得入去之前,會做下research揀一揀邊間。最後,我同朋友一致選擇左呢間小店cafe,距離碼頭一段路,行上樓梯級,有户外和户內,平日接近lunch hour,都有一半客人架。$148 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 呢個湯綿、濃,每一口都食到新鮮又香甜嘅南瓜蓉,完全係真材實料,唔係普通西湯貨色,海鮮湯料有蝦、魷魚圈、蟹肉、硯,可先喝一啖原味,再撈埋湯面上嘅忌廉,更加creamy。幾乎每枱都叫,食完真的覺得係「招牌」,尤其秋涼後和冬天,飲完真係令人內心温暖,相當有飽腹感。酸種麵包亦非一般貨色,雖然會見到開放式廚房預先切好,但很有酸味,煙韌,上枱前reheat所以表皮脆脆建議盡快食酸種麵包,否則冧哂!$108 慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉意粉呢個就失望啦 忌廉汁結身,撈埋意粉後會漿口白酒蒜香吃不出,以為係白汁忌廉意粉但,雞胸好出色驚喜,口感嫩滑到唔似雞胸,一d嚡口都冇,真係slow ~ cook~ 而做到嘅質地好想再去光顧呀!!!!

$148 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司
建議盡快食酸種麵包,否則冧哂!

$108 慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉意粉
呢個就失望啦
忌廉汁結身,撈埋意粉後會漿口
白酒蒜香吃不出,以為係白汁忌廉意粉

好想再去光顧呀!!!!
2024-10-25
  • 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包
呢間Cafe假期都好旺場 未有位嘅話店員會幫手留名落waiting list 有枱嘅話就會打俾你📞 建議早啲去留位先💁‍♂️🎃南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包 $148Bookmark咗呢個好耐🔥 見差唔多每枱都有叫😆 南瓜湯飲落好綿密 味道香甜🧡 帶有陣陣嘅海鮮鮮味 真材實料嘅感覺🥰 店員建議先試吓原味 之後可以撈埋面頭嘅酸忌廉 會更加creamy☺️ 酸種麵包烘到微脆 唔會太過硬👍 酸味突出 點湯食一流🥳🍝辛口明太子蟹肉扁意粉 $128呢個意粉同樣都好高質😍 蟹肉份量十足 味道鮮甜😋 明太子醬沾滿每條意粉 食落偏辣好惹味🔥 🍰黑芝麻巴斯克蛋糕 $58當日烘焙會寫喺另一塊板上面 試咗呢個巴斯克蛋糕 質感好軟心🤩 黑芝麻味道香濃好好食🖤

🎃南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包 $148

🍝辛口明太子蟹肉扁意粉 $128

🍰黑芝麻巴斯克蛋糕 $58

2024-10-20 1653 views
溫飽(Warm Bread)這名字十分暖心,都市人勞勞碌碌大概也是為了三餐溫飽。西貢有很多咖啡小館,而這間小館處於地台之上,感覺比較隱蔽和寧靜。南瓜海鮮濃湯配酸種多士比較少見,難得的是酸種麵包及酸忌廉均是自家製作,南瓜湯非常濃稠香甜,海鮮也十分足料,有蝦、蜆、魷魚圈及蟹肉,非常滿足。烹煮意粉用的是車厘茄所以份外鮮甜,海蝦也煸得透徹,雖然只有兩隻蝦,但意粉還是充滿蝦的香味。店主介紹檸檬梳打味道濃烈,攪拌均勻最為好喝,檸檬梳打不但濃郁還帶一點清新的澀味,很合胃口。閨蜜一向喜愛咖啡所以點了店主推介的手沖咖啡,一杯用心製作的咖啡給閨蜜一個美好的結尾。

蕃茄海蝦扁意粉

自家檸檬梳打

Hippie  Berry  手沖咖啡

2024-08-01
$235 (Lunch)
自家檸檬梳打
Hippie  Berry  手沖咖啡
2024-10-07 1411 views
✍︎︎🎃南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 🍲$148阿根延紅蝦|迷你蜆肉|魷魚圈|蟹肉|自家製南瓜湯|自家發酵酸忌廉海鮮新鮮濃郁!南瓜蓉好香甜明白點解咁多人推介食完係幾感動好溫暖🥰 🫚薑味咖啡☕️ $54(C)❥無限時可以同朋友慢活,未有位嘅時候就要留電話 有位打返俾你☎️••••••••••••••••••••••••••••••🔎溫飽 西貢市場街9號地舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
🎃南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 🍲$148
海鮮新鮮濃郁!南瓜蓉好香甜
明白點解咁多人推介
食完係幾感動好溫暖🥰

🫚薑味咖啡☕️ $54(C)

🔎溫飽
西貢市場街9號地舖
2050 views
星 期 一 放 假 🫢朋 友 係 外 國 返 左 黎 🎉梗 係 要 聚 一 聚 🥰呢 間 餐 廳 差 唔 多 每 次 入 西 貢 都 會 食 🤭必 點 ‼️ 明 太 子 蟹 肉 扁 意 粉 😍意 粉 沾 滿 明 太 子 同 醬 汁少 少 辣 加 上 足 料 蟹 肉 😋南 瓜 海 鮮 濃 湯 都 好 濃 郁 好 甜 🤤甜 品 方 面 都 好 出 色 👍🏻可 麗 露 😋 外 勁 脆 內 軟仲 有 杯 ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʟᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ🍹好 ғʀᴇsʜ 😍 每 次 都 飲 ✌🏻暫 時 係 第 一 名 🫢
星 期 一 放 假 🫢

暫 時 係 第 一 名 🫢
HOMEMADE  LEMONADE
CANELÉ
2024-07-08
$200 (Lunch)
HOMEMADE  LEMONADE
CANELÉ
2024-04-18 2281 views
📍西貢都有唔少Cafe ,但係呢一間係會令我念念不忘。已經係第二次到訪,嚟到西貢就真係會諗起佢哋嘅南瓜海鮮濃湯。小店木系嘅設計,陽光灑入去,令人有溫暖嘅感覺,食完佢哋嘅出品的確係飽。店如其名 — 溫 飽南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包 $148海鮮湯飲落非常濃郁 ,飲落有濃濃嘅蝦味,同時飲到南瓜蓉嘅香甜,蝦味同南瓜取得好好嘅平衡。亦都有配搭上酸忌廉 ,飲完原本嘅味道,可以撈勻落個湯到,減低整體膩感。自家制酸種麵包沾上濃湯,酸種的麵包吸滿了濃湯,食落大大滿足感。麵包酸味頗突出,外殼烤得硬脆,內面依然帶有半軟身。呢個配搭食完之後,飽腹感滿分!大啡菇牛油果Bagel $88有大啡菇、半隻牛油果、自家醃製洋蔥、蕃茄、沙律菜、堅果碎。大啡菇咬落多汁,牛油果軟滑。洋蔥、蕃茄減低牛油果油膩感。但食落比較論盡,好難一次過食晒咁多種配料。

南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包 $148

大啡菇牛油果Bagel $88
大啡菇牛油果貝果
  • 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司
⁂⁎◝#西貢🇭🇰 令人念念不忘的南瓜海鮮濃湯⁎◜⁂.放假入西貢行下chill下,好適合黎呢間cafe坐低,有室內同室外座位,帶埋竉物黎可以坐室外,食物好味又坐得舒服,weekend等位都係等15mins左右(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).🔸南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $𝟏𝟒𝟖每枱都會order嘅signature dish,好濃稠嘅南瓜湯,好鮮甜,每啖湯都有迷你蜆肉、魷魚、圈、蝦,蝦頭充滿蝦膏鮮味,亦都索晒南瓜湯😋配搭嘅酸種麵包蘸上南瓜湯一齊食好惹味💯..🔸慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉 $𝟏𝟎𝟖雞胸好嫩口,一啲都唔鞋,意粉亦都掛滿汁,每一啖都好有蒜香同忌廉汁😋.🔸Iced Mocha $𝟓𝟒🔸Iced Matcha Latte $𝟓𝟒.值得encore的西貢小店,美中不足係當日bagel已經sold out,下次再去就一定會試下自家製bagel😛😛..*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:📍溫飽🗺️西貢市場街9號地舖..#mytaste_cafe#mytaste_西貢
⁂⁎◝#西貢🇭🇰 令人念念不忘的南瓜海鮮濃湯⁎◜⁂

🔸南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $𝟏𝟒𝟖

🔸慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉 $𝟏𝟎𝟖

🔸Iced Mocha $𝟓𝟒
🔸Iced Matcha Latte $𝟓𝟒

*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*
𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:
📍溫飽
🗺️西貢市場街9號地舖
#mytaste_cafe
#mytaste_西貢
2024-01-10 1436 views
踩入西貢,總少不了嚐點地道嘢食。今次我就踩到一間餐廳,唔洋氣但係味道實在得嚟親民,一試難忘!首先,一個靚靚南瓜湯海鮮配燒香嘅麵包,湯身滑溜得嚟,海鮮每一啖都新鮮彈牙,啖啖喺口裏面炮開嘅鮮味,咁叫我點捨得放下湯匙啊🍲?跟住嚟嘅明太子蟹肉意大利粉,重點喺嗰份「斤斤計較」嘅蟹肉與明太子嘅完美拍擋。麵條一粒粒拌勻,係微微辣中帶蟹肉嘅細膩,唔係講笑,真係食到心情大晴啊!😋最後,啱啱好節奏嘅桔仔肉布朗尼係我個人結尾篇嘅最佳選擇。鬆軟嘅布朗尼撞正帶點清新微酸嘅桔仔肉,迷人香甜原來可以喺甜點上得到咁完滿嘅體現🍰。每一次嚟到都有不同驚喜,絕對係一個實而不華,掂過癮嘅好去處!下次再黎,我仲要挑戰埋其他推介,簡直期待爆燈!🤤

2023-12-31 1126 views
放假去西貢遊走一轉,因自己是一位bread lover😅,見這間cafe 有自家sourdough & bagel ,就試吓。牛油果大啡茹bagel $88等咗20分鐘先上碟(有少少耐🥲),而且bagel不算很熱,不過夠chewy ,幾好味,而且牛油果夠熟,加上有d peanuts & tomatoes &pickles ,仲淋咗d black vinegar ,幾fresh &有口感,配搭好襯,但大啡茹略嫌小了d ,比較失遜🥲。整體來說,雖然大啡茹較小及不是很夠熱,等候時間較長(可能因店舖得3人),但整體上是好吃的,尤其個bagel ,價錢上都正常,都可能會再encore👍
牛油果大啡茹bagel $88
  • 牛油果大啡茹bagel
2023-12-18 1324 views
:ᴡᴀʀᴍ ʙʀᴇᴀᴅ📍 𝟿 sᴇᴇ ᴄʜᴇᴜɴɢ sᴛʀᴇᴇᴛ, sᴀɪ ᴋᴜɴɢ回訪過ɴ次嘅西貢小店,白色木系裝修採光十足坐得幾舒服,又可以帶埋狗仔坐喺露台位曬吓太陽,舖頭嘅麵包全部都係自家製,有好多唔同嘅選擇🎃南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包 $𝟷𝟹𝟾海鮮湯非常濃郁 飲落有濃濃嘅蝦味搭配南瓜蓉嘅香甜同酸忌廉原本唔鍾意食南瓜嘅我 都覺得呢個湯好好飲!自家制酸種麵包沾上濃湯食好幸福好感動🥹🍝明太子蟹肉意粉 $𝟷𝟸𝟾每條意粉都沾滿明太子頂層嘅蟹肉份量都充足🥤ɪᴄᴇᴅ ᴍᴏᴄʜᴀ $𝟻𝟺朱古力同咖啡味互相配合得好好ɪᴄᴇᴅ ᴡʜɪᴛᴇ $𝟺𝟾有唔同咖啡豆可以按照自己喜好揀

ᴡᴀʀᴍ ʙʀᴇᴀᴅ

🎃南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包 $𝟷𝟹𝟾
海鮮湯非常濃郁 飲落有濃濃嘅蝦味
搭配南瓜蓉嘅香甜同酸忌廉
原本唔鍾意食南瓜嘅我 都覺得呢個湯好好飲!
自家制酸種麵包沾上濃湯食好幸福好感動🥹

ɪᴄᴇᴅ ᴡʜɪᴛᴇ
明太子蟹肉意粉
  • 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司
2023-12-16 824 views
呢間cafe真係將港式「食得」和「casual」做到出色。今朝一入去,就被佢嗰份摸乜高咖啡香氣迎面扑鼻👃,真係令人心情大好。第一樣野嘗試嘅係啲自家製蛋撻,表面金黃香脆,啖啖牛油香,入口即溶嘅蛋香輕盈舒服,細細一個足以令人回味。再嚟就係啲點心式小籠包,一啖咬落去,豐富嘅湯汁四溢,「真係肉汁好曬彈」,皮薄餡多,啖啖肉香,最啱早晨一腳踏入世界嘅感覺。魚蛋粉係嚟到就唔可以唔試!掂晒嘅彈牙魚蛋同醇厚湯底,一路夾帶住略帶海鮮嘅鮮甜,「真係勁」,搭埋啲細滑嘅米粉,每一碗都實在係「開心到爆煲」。實話丫,這個小小嘅店鋪,「真係得嚟又溫馨」💕,感覺好似每一嚿嘢食都寄託住廚師嘅心思同溫柔。啲餐點簡單得來又唔失精緻,每一樣都可以好好品嚐其中嘅「食樂」。這家店真的係「值得推薦」👍,無論你係尋找一段悠閑時光,定係想嚟個味覺上嘅小冒險,都應該會畀佢地滿足到你。大家有空嘅話,就一定要黎試吓!🍜🥟🍳