5 day(s) ago 0 views
岩岩先去完大阪,但依然好掛住啲日本野呀🥺約左個fd交換手信,佢帶左我黎呢間渡邊屋。啲裝修都幾高級,最型係仲有盞魚型嘅燈飾架!主要嗌左啲壽司同刺身食,有牛油果芝士三文魚卷&刺身盛盒。個卷物有6舊,面頭同中間都有好多鮮牛油果,仲配埋salad醬、燒汁同蟹籽,好好食呀!刺身盛盒有大概7-8款刺身,全部都好鮮甜同埋係厚切架!有個勁特別係魷魚卷住海膽,海膽多到爆出黎😍勁正。我地食完之後,都見唔少人喺出面排緊隊,好彩我地呢晚早黎食😚下個月book定再黎食先

主要嗌左啲壽司刺身食,有牛油果芝士三文魚卷&刺身盛盒。個卷物有6舊,面頭同中間都有好多鮮牛油果,仲配埋salad醬、燒汁同蟹籽,好好食呀!

5 day(s) ago 0 views
今次去九龍城一間日本菜小店叫渡邊屋,環境不算大,只有數個bar枱位,但可以近距離欣賞廚師既手藝,也幾好feel😊三文魚壽司🍣梭子魚壽司🍣日本馬糞海膽軍艦🍣三文魚肉質鮮嫩、油脂豐富,口感滑順,適合生食,具有淡淡的海味和甜味😚梭子魚肉質緊實,有彈性,味道鮮美😋馬糞海膽以其濃郁的海膽風味和creamy的口感聞名😍本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼的味道鮮美、濃郁、清爽兼備,而赤身的鮮甜與魚腩的肥美互相輝映,蔥花的辛辣則起到畫龍點睛的作用,讓整體口感更豐富,不會過於油膩😍 🎇渡邊屋🎈衙前圍道122號地下H號舖

三文魚壽司🍣
梭子魚壽司🍣
日本馬糞海膽軍艦🍣
梭子魚肉質緊實,有彈性,味道鮮美😋
馬糞海膽以其濃郁的海膽風味和creamy的口感聞名😍

本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼

🎇渡邊屋
🎈衙前圍道122號地下H號舖

九點城日本料理✨ 師傅用心講解裝修都好精緻,好有日本氣氛~識揀一定係bar台位置!師傅好詳細講解食物仲可以一度睇住師傅整添~特別治癒🔸原條池魚薄切配柚子酢池魚好新鮮,鮮味十足!配埋柚子酢,食落酸酸地更開胃!仲可以帶出池魚嘅鮮味!🔸梭子魚壽司食落口感好滑好爽口仲有微焦,好香口🔸鱈魚白子初嘗試🙈鯛魚白子口感好滑嫩入口即溶嘅感覺,配埋酸酸地嘅醬汁唔會好強烈嘅腥味!📍 渡邊屋地址: 九龍城衙前圍道122號地下H號舖電話: 26236693

九點城日本料理✨ 師傅用心講解
裝修都好精緻,好有日本氣氛~
識揀一定係bar台位置!
師傅好詳細講解食物
仲可以一度睇住師傅整添~特別治癒

🔸原條池魚薄切配柚子酢

池魚好新鮮,鮮味十足!
配埋柚子酢,食落酸酸地更開胃!
仲可以帶出池魚嘅鮮味!

🔸梭子魚壽司

食落口感好滑好爽口
仲有微焦,好香口

🔸鱈魚白子

初嘗試🙈鯛魚白子口感好滑嫩
入口即溶嘅感覺,配埋酸酸地嘅醬汁
唔會好強烈嘅腥味!

📍 渡邊屋
地址: 九龍城衙前圍道122號地下H號舖
電話: 26236693
食為鰻魚控,任何有鰻魚食嘅地方對我嚟講都10分吸引,所以去親日本餐廳都一定會點鰻魚飯或者鰻魚壽司。 上網又再尋找有鰻魚食嘅餐廳嘅時候,發現呢間原條海鰻壽司🍣吸引到即晚就要去試吓!餐廳天花嘅金魚燈好靚呀! 我即刻諗起首日文兩金魚花火( 唔知有冇記錯,哈!) 當晚有嗌其他壽司食,但對我嚟講主角當然係《 原條海鰻壽司 》: 原條海鰻壽司比一般壽司大4倍,見到已經開心!海鰻比較一般鰻魚薄身,入口更嫩滑,味道一樣鮮甜!鰻魚控必試!

鰻魚控必試!

2024-12-11 82 views
去咗九龍城探朋友,朋友就帶咗我去食日本嘢,壽司小店餐牌睇落又唔貴,嘢食又好新鮮!餐廳好似omakase咁,只係得五個座位嘅吧枱。落單後就可以即刻見到師傅製作。原條池魚薄切配柚子酢原條池魚薄切食得出好新鮮,鮮味十足!配上柚子酢酸酸地更能帶出池魚的鮮味!薄切口感好正😊好快就食哂成碟時令活蠔配有馬山椒當日既生蠔好大隻呀!嗌左3隻每隻都好大隻,肉質好肥美入口又鮮甜😍加上有馬山椒好特別又幾夾!好食

原條池魚薄切配柚子酢

時令活蠔配有馬山椒
2024-12-10 102 views
今晚去邊度食飯?去「邊渡」囉!又喺九龍城搵到一間高質嘅居酒屋🏮喺面書見到人介紹幾樣必食嘅菜式,呢晚我又試吓先:《 牛油果芝士三文魚卷 》壽司飯包裹著濃郁的忌廉芝士以及鮮甜的三文魚, 再加上師傅特製嘅醬汁十分美味,唔怪得知係人氣之選!《 原板日本馬糞海膽刺身 》香甜濃郁~ 《 大拖羅刺身、日本海膽魷魚刺身》佢哋嘅刺身好新鮮,大拖羅油潤鮮甜,滿口脂香;日本海膽魷魚刺身外面微微煙靭,又有海膽嘅清甜~《 日本神戶和牛刺身 》 和牛油脂分布均勻、肉質柔軟,脂肪含量比較高,生食完全冇血腥味,入口溶化,如果輕輕火炙一下嘅話逼出脂油更加美味!
今晚去邊度食飯?去「邊渡」囉!

又喺九龍城搵到一間高質嘅居酒屋🏮
喺面書見到人介紹幾樣必食嘅菜式,呢晚我又試吓先:

《 牛油果芝士三文魚卷 》

《 原板日本馬糞海膽刺身 》香甜濃郁~

《 大拖羅刺身、日本海膽魷魚刺身

《 日本神戶和牛刺身

2024-11-30
Type of Meal
Dinner
喺九龍城嘅渡邊屋食日本壽司真係一個唔錯嘅選擇!🍣一踏入渡邊屋,簡約而典雅嘅裝潢即刻令人感受到濃厚嘅日本風情。呢度嘅招牌菜之一就係三文魚撈海膽丼。呢道菜真係令人一試難忘!首先,三文魚片厚薄適中,鮮嫩多汁,入口即溶。再加上新鮮嘅海膽,味道濃郁,海味十足,兩者嘅結合真係絕配!🐟🦀每一口都可以感受到食材嘅新鮮同師傅嘅用心。飯粒粒分明,帶有淡淡嘅醋香,配合三文魚同海膽嘅鮮味,真係一個完美嘅組合。🍚✨除咗三文魚撈海膽丼,渡邊屋仲有其他多款精緻嘅壽司選擇,每一道都係用心製作,擺盤亦都好講究,視覺同味覺都得到極大嘅滿足。🍤🍣服務方面,店員態度親切,會細心介紹每一道菜嘅特色,令我哋更加了解同欣賞每一口嘅美味。整體用餐體驗非常愉快,感覺賓至如歸。總括嚟講,渡邊屋嘅三文魚撈海膽丼真係值得一試,無論係食材質素、烹調技巧定係服務態度都係一流。下次有機會一定會再嚟!👍😊
喺九龍城嘅渡邊屋食日本壽司真係一個唔錯嘅選擇!🍣

2024-12-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-12-03 174 views
今日同班波友去左九龍城打波,完場之外緊係要搵啲好野食啦,就俾我見到渡邊屋呢間小店。佢外表裝修好有日本嘅感覺,而且價錢又唔貴,咁就入去試下啦。先嚟叫個三文魚籽軍艦每一粒都晶瑩剔透,色澤鮮紅,而且十分鮮甜又帶有鹹鮮的味道,醋飯亦唔會太酸,整體十分配合。黑白黃金蟹膏軍艦蟹膏十分甘香,而且十分之滑。再加上蟹肉嘅鮮甜,整體十分之夾。芝士飛魚子軍艦芝士味香濃,飛魚子十分新鮮爽脆日本馬糞海膽軍艦平時食海膽壽司最怕臭又或者太重明凡嘅味道,但呢件海膽十分鮮甜甘金整體嚟講呢間啲野非常新鮮,又唔貴,非常抵食。

先嚟叫個

三文魚籽軍艦

黑白黃金蟹膏軍艦

芝士飛魚子軍艦

芝士味香濃,飛魚子十分新鮮爽脆

日本馬糞海膽軍艦

整體嚟講呢間啲野非常新鮮,又唔貴,非常抵食。
2024-12-02 149 views
渡邊屋是一家充滿日式風情的餐廳,今次我同朋友我再試左佢地既野食真係幾好食首先是渡邊加州卷。這道壽司捲選用新鮮的食材,米飯粒粒分明,搭配上蟹肉、牛油果和黃瓜,口感豐富,味道清新,是一道經典又不失創意的壽司。鯛魚白子是另一道讓人驚喜的菜品。經過精心處理的鯛魚白子口感滑嫩,入口即化,沒有絲毫腥味,味道細膩而豐富。最後是特盛刺身丼,這道丼飯可以話係成餐飯既亮點。各種新鮮的魚生如海膽、帶子和蝦等鋪滿了整個飯碗,魚肉的鮮甜與米飯的軟糯完美結合,帶來無限的美味享受。總的來說,渡邊屋的每一道菜都展示了廚師的精湛技藝和對食材的嚴格挑選,絕對值得一試。
真係幾好食

2024-12-01 122 views
今日又去左九龍城食日本野😋這間小店十分精緻,員工十分有禮貌講解食物,十分貼心👍🏻氣氛十分好, 我哋揀咗吧枱前面座位坐,可以睇住師傅一路整一路和他傾計,好似去咗日本咁 😆宮古市原條秋刀魚刺身職員推介秋刀魚,話今日好新鮮😝秋刀魚最怕多骨,師傅刀工好好👍🏻完全冇骨,介埋花十分有心思😆刺身秋刀魚一啲都唔腥, 好鮮好正 🤤配埋啤酒更加一流👍🏻蔥粒吞拿魚腩手卷吞拿魚腩十分肥美, 餡料好多,紫菜亦十分脆,即叫即整,最鍾意食脆卜卜紫菜的手捲 😍食完一個仲想繼續食👍🏻整體感覺都好好👍🏻會再來食野
宮古市原條秋刀魚刺身
職員推介秋刀魚,話今日好新鮮😝

蔥粒吞拿魚腩手卷

整體感覺都好好👍🏻會再來食野
2024-11-30 96 views
今日去九龍城買潮州食品,經過依間日本料理嘅渡邊屋,在門外覺得款式都幾特別,一於入去品嚐下啦~三文魚腩壽司、火炙海膽紋甲壽司擺盤吸引,睇見都想食。三文魚腩油脂多,入口即化,鮮甜嫩滑,超鍾意食三文魚嘅我,絕對要再encore啦!呢款比較特色嘅火炙海膽紋甲壽司,上面舖咗海膽,幼滑新鮮,紋甲咬落爽口,全部材料一齊食,口感非常豐富。日本馬糞海膽軍艦色澤鮮明嘅馬糞海膽,味道濃厚甘甜,入口融化,食落口非常新鮮,值得推介嘅軍艦。真鱈魚白子新鮮嘅鱈魚白子,初次品嚐既我,口感綿密柔滑,入口即融,味道較為濃郁,好特色嘅日本料理。

三文魚腩壽司、火炙海膽紋甲壽司

2024-11-29 72 views
渡邊屋地址:九龍城衙前圍道122號地下H號舖「蝦蛄壽司」🍣,新鮮嘅蝦蛄配上軟滑嘅壽司飯,一入口即化,鮮甜嘅味道充滿口腔,令人回味無窮!😋其次係嚟自長野縣嘅「原條針魚刺身」🐟,每一片切得恰到好處,肉質鮮嫩,清甜帶點海水嘅滋味讓人驚艷不已!👌最後就係「真鱈魚白子」🥚,質感綿密濃郁,入口即化,搭配獨特嘅鮮味,絕對係味蕾嘅享受!❤️#nicefoodie九龍城-—————#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #九龍城美食 #九龍城 #美食 #打卡 #九龍城 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #西菜 #Eggslut
渡邊屋
地址:九龍城衙前圍道122號地下H號舖

#nicefoodie九龍城

-—————
位於熱鬧的市中心,「渡邊屋」是一家讓人感到舒適的日式餐廳。進入餐廳的瞬間,柔和的燈光和雅致的木質裝潢營造出一種溫馨而放鬆的氛圍,讓人瞬間忘卻外界的喧囂。餐廳的桌椅布置合理,既保證了私密性,又不失親切感。菜單上的每一道料理都令人垂涎🤤📍本鮪壽司成盒鮮嫩的魚肉口感滑順,配上微微的醬油,完美地展現了海鮮的鮮味。📍富山灣白蝦軍艦清新的海味,每一口都能感受到蝦肉的鮮甜和彈牙。📍爆盛慢燒牛肉丼飯牛肉經過精心慢燒,肉質鮮嫩,搭配香醇的醬汁和軟糯的米飯,讓人一試成主顧。員工的服務態度也十分友善,始終面帶微笑,熱情地介紹菜品,讓人倍感賓至如歸。整體而言,「渡邊屋」不僅是味蕾的享受,也是一次愉快的用餐體驗。🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹#渡邊屋九龍城衙前圍道122號地下H號舖🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#渡邊屋 #壽司 #日式料理 #美食 #美食評論 #Foodie #Sushi #JapaneseCuisine #Gastronomy #Yummy #FoodLovers #IGFood

菜單上的每一道料理都令人垂涎🤤

📍本鮪壽司成盒

📍富山灣白蝦軍艦
清新的海味,每一口都能感受到蝦肉的鮮甜和彈牙。

📍爆盛慢燒牛肉丼飯

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#渡邊屋
九龍城衙前圍道122號地下H號舖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

渡邊屋火焰蛇腹拖羅迷你丼迷你丼盛在小碗中,搭配其他食物時不會感到過於飽肚。經過火炙處理的拖羅,外皮香濃,入口時慢慢融化,來自青森縣大間町的鮪魚油脂豐富,脂肪紋路分明。火炙赤蝦壽司餐廳·提供多款火炙壽司,每一款都經過精心製作,我們點了赤蝦,不得而不讚賞餐廳火候掌握得恰到好處,赤蝦的肉質飽滿,有驚喜。北海道活北寄貝刺身師傅告訴我們這款是時令刺身,新鮮的北寄貝即開即食,肉質肥美厚實,甘甜鮮美,且貝肉彈牙,裙邊很煙韌,讓人一試成主顧。
渡邊屋

火焰蛇腹拖羅迷你丼

火炙赤蝦壽司

北海道活北寄貝刺身
2024-11-26 62 views
本來一心諗住嚟到九龍城一定係食泰國嘢,點知同朋友行行吓,見到有呢一間裝修好有特色嘅日式壽司店,就即刻被吸引,佢嘅門面真係勁似日本啲家庭式壽司小店咁樣,超有儀式感。坐到入嚟之後,覺得店員都好有禮貌,而且師傅就好專心咁樣去壽司枱嗰度準備緊食物客人,我哋食完呢餐都覺得係一個幾好嘅體驗!三色海膽盛don真係超豐富,一上枱就已經用咗唔少時間打卡,之後食落每一份魚生都好新鮮,而且厚度剛剛好。另外就係個火灸左口魚邊壽司,滿滿嘅肥美,入口即溶。不過最令我讚嘆嘅,都係個原條鰻魚壽司,真係可以成條咁樣上,超級震撼!