2022-10-28 61 views
雖然一向都知九龍城美食雲集,但因為對我來說不太就腳,所以平時甚少去覓食,正好今日約了一班同學仔去九龍城廣場開會,我當然提早去逛逛。正等過馬路時,竟發現一間小小的壽司店,門面滿有日本風,吸引了我….拉門而入,只有一張五個座位的壽司吧枱,跟師傅們距離好近,正是我喜歡的位置,因為可邊品嚐邊與師傅們交流。另一喜歡的地方就是天板那四條栩栩如生的大金魚,好精緻呀!翻閱餐簿,全部食品都附有圖片,好清晰吸引。有刺身、壽司、軍艦、卷物、手卷、丼飯和盛合,共七大系列,還有黑板上的當造食物。****************************我一向喜歡火炙過的壽司,第一時間看中火炙壽司盛合 Seared sushi set ($138),共有七款火炙壽司,包括三文魚 Salmon、油甘魚 Yellow Tail、帶子 Scallop、左口魚 Flat Fish、鰻魚 Eel、赤蝦 Red Shrimp和原條海鰻 Whole Eel。邊等邊聞到陣陣焦香味,令我垂涎。每件壽司飯份量剛好,粒粒圓潤。三文魚和油甘魚都相當柔軟肥美,但最喜歡還是左口魚,比前兩者更肥美。火炙後魚香味更甚,肉質極之油潤,吃到滿口都是魚
翻閱餐簿,全部食品都附有圖片,好清晰吸引。有刺身壽司、軍艦、卷物、手卷、丼飯和盛合,共七大系列,還有黑板上的當造食物
****************************
火炙壽司盛合
三文魚和油甘魚都相當柔軟肥美,但最喜歡還是左口魚,比前兩者更肥美。火炙後魚香味更甚,肉質極之油潤,吃到滿口都是魚油香。
火炙壽司盛合
帶子柔軟鮮嫩,有又點爽口,帶些焦香,亦討我喜歡。赤蝦肉質稍稍爽彈,且富黏性,味道鮮甜,最愛是面頭加了燒過的蝦膏,甘香味久久留存口中,啖啖教人回味,配搭一流!
火炙壽司盛合
鰻魚挺厚大肥美,入口暖暖地,面頭帶些焦香,肉質柔軟,沾上甜甜地的鰻魚汁,份量剛好,不會蓋過魚鮮;原條海鰻好有份量,亦幾厚肉,經燒的海鰻表面炙帶點焦燶,肉質柔軟嫩口,淋上一些甜美的鰻魚汁,能嚐到本身魚鮮味,兩款鰻魚同樣好正!
****************************
火炙本鮪大拖羅壽司
七件壽司對我來說當然不夠喉,再單點三件,有火炙福岡明太子壽司、火炙本鮪大拖羅壽司、和加拿大海膽軍艦。火炙本鮪大拖羅壽司 Broiled tuna oo toro sushi ($57)肉質粉紅,因經火炙,能把油份和香味迫出, 油潤且柔軟,每咬一口都充滿油脂,相當甘香,久久留在口腔,難以形容的美味!
火炙福岡明太子壽司
真是很少見過這款火炙福岡明太子壽司 Broiled Fukuoka Mentaiko sushi ($22),吃落都幾特別,味道鹹香微辣,不錯!
加拿大海膽軍艦
唯一一件不是火炙的就是加拿大海膽軍艦 Canadian sea Urchin Gunkansushi ($58),一見到已令人興奮。全件放入口,味道甘香鮮美,油潤豐膄,黏滿整個口腔,跟粒粒圓潤的壽司飯和紫菜同吃,回味無窮。
真是行過路過勿錯過,見到想食便食,今次就遇到路邊的驚喜,店子地方雖小,但相當有質素,十件壽司都令我吃得很滿意,好彩沒有錯過。
2022-10-27
$303 (Dinner)
火炙本鮪大拖羅壽司
火炙福岡明太子壽司
加拿大海膽軍艦
2022-10-28 32 views
因為本人搶唔到日本機票,但係又非常掛住日本嘅美食,所以就去咗屋企附近嘅九龍城尋找一下日本美食。點知真係比我搵到間唔錯嘅日本餐廳,個裝修已經好專業,充滿日本嘅氣氛,食物亦都超水準。所以想為大家推介一下。🤩 辣味蔥吞拿魚腩卷魚腩鮮味,唔會太過油膩,配埋辣味嘅青蔥,味道就更加日式,同埋特別,仲要個卷物嘅份量都唔少,啱晒啲比較大食嘅朋友。🤩 火炙壽司盛合因為本人非常貪心,所以就嗌咗一個盛合,咁就可以滿足晒我一個人嘅慾望。入邊有三文魚/油甘魚/帶子/左口魚/鰻魚/赤蝦/原條海鰻。聽落都已經流晒口水,本身食材已經非常新鮮,再配以火炙嘅做法,盡顯食材嘅另一番風味。值得一提嘅係啲魚經過火燒之後,啲魚油就爆曬出嚟,真係好正。只係$138 ,仲要有原條海鰻,真係物超所值。

🤩 辣味蔥吞拿魚腩卷

🤩 火炙壽司盛合
2022-10-23 53 views
同朋友行開九龍城去買嘢,竟然比我發現到一間好好味嘅日本餐廳,大家應該會覺得九龍城係一個比較多泰國嘢食嘅地區,但係原來亦都有啲隱世嘅高水準日本菜。🤩 辣味三文魚手卷本身因為幾鍾意食辣,所以就嗌多個辣味嘅三文魚手卷,佢嘅辣味同中式嘅辣味有啲唔同,感覺有啲和風,同三文魚手卷非常之夾。🤩 劍魚腩手卷非常之抵食,只係$36 ,真係值得推介,見完非常新鮮,食得出佢嘅用了係嚴選過嘅。🤩 三文魚籽海膽丼因為本身係一個海膽控,自不然就嗌咗個有大量海膽嘅當飯。一試就知道食材係新鮮嘅,一啲都唔馬虎,三文魚同海膽亦都係一個絕配,真係推介大家來試一試。

🤩 辣味三文魚手卷

🤩 劍魚腩手卷

🤩 三文魚籽海膽丼
2022-10-21 45 views
🔖 行街見到呢間只有五個座位嘅日本菜餐廳,等左陣就入去試,原來入面有個日本人,落order會同你講日文,好似去左日本咁 💬 所有菜全部即叫即整,而且師傅會成日幫你浸茶,服務周到,有禮貌 💬 試左各款壽司,壽司上嘅刺身全部厚切,帶子同拖羅好鮮味好正,而且火炙味道好出,燒完勁香 💬 另外試咗個三色丼飯,入面除咗有好厚好厚嘅三文魚之外,仲有蟹肉、鮮甜嘅海膽,同埋好厚肉嘅帶子,如果大碗啲就更加抵食了 ✍🏻 食方程式💯 味道:88 💯 環境:83💯 服務:95 💯 CP值:94

💬 試左各款壽司壽司上嘅刺身全部厚切,帶子同拖羅好鮮味好正,而且火炙味道好出,燒完勁香

✍🏻 食方程式
💯 味道:88
💯 環境:83
💯 服務:95
💯 CP值:94
🥢 九龍城一個街角位有一間隱世壽司店,現場只有6個座位,師傅即叫即製壽司魚生飯,保證新鮮,有好多人專程黎買外賣,所以唔好睇小佢實力啊。 👍🏻 小店好有日本風味,店員係日本人,如果你用佢講日文,佢一定覺得好親切好開心,師傅都好有禮貌會教食客點樣品嚐唔同嘅拼盤 ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄✨ 本鮪壽司盛盒 $146大拖羅非常新鮮,油脂好豐富、花紋分佈好靚!其他吞拿魚都好新鮮,吞拿魚腩連蔥粒好清爽!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 火灸壽司盛盒 $138三文魚同帶子口感入口即溶,恰到好處!海鰻同鰻魚好鮮甜,鰻魚醬汁調得好好!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 三色海膽丼 $238醋飯溫度適中,黏度同壽司醋嘅份量控制得幾精準三文魚籽海膽非常鮮甜,食得出食材原來有幾新鮮揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄

✨ 本鮪壽司盛盒 $146
大拖羅非常新鮮,油脂好豐富、花紋分佈好靚!
其他吞拿魚都好新鮮,吞拿魚腩連蔥粒好清爽!
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 火灸壽司盛盒 $138
三文魚同帶子口感入口即溶,恰到好處!
海鰻同鰻魚好鮮甜,鰻魚醬汁調得好好!
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 三色海膽丼 $238
醋飯溫度適中,黏度同壽司醋嘅份量控制得幾精準
三文魚籽海膽非常鮮甜,食得出食材原來有幾新鮮
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄
2022-10-20 39 views
呢間壽司店,其實都開咗六七年係最近翻新裝修 以全新面貌再同大家見面細細間店舖,雖然只有六張坐位但係店員就有三個 兩位壽司師傅一字型坐開 係幾型!可以望住師傅 睇住成個壽司嘅生產過程外賣,堂食都有 食嘅 係食佢嘅質素禮貌服務 講埋日文 有feel!自家製鰻魚丼自家出品,必屬佳品鰻魚汁好正 厚厚玉子 鰻魚嘅口感係無可取替加上日本珍珠米 口感一流其他壽司 手卷認真製作賣相加分 食落滿足值得一試,令你胃口大開北寄貝壽司松葉蟹腳壽司灸燒明太子蟹棒壽司帶子沙律軍艦飛魚蟹籽軍艦渡邊加洲卷飛魚籽手卷玉子壽司🍣渡邊屋 九龍城衙前圍道122號地下H舖
呢間壽司店,其實都開咗六七年
係最近翻新裝修 以全新面貌再同大家見面
細細間店舖,雖然只有六張坐位
但係店員就有三個 兩位壽司師傅
一字型坐開 係幾型!
可以望住師傅 睇住成個壽司嘅生產過程
外賣,堂食都有 食嘅 係食佢嘅質素
禮貌服務 講埋日文 有feel!

自家製鰻魚丼
自家出品,必屬佳品
鰻魚汁好正 厚厚玉子 鰻魚嘅口感係無可取替
加上日本珍珠米 口感一流

其他壽司 手卷認真製作
賣相加分 食落滿足
值得一試,令你胃口大開
北寄貝壽司
飛魚籽手卷
玉子壽司🍣

渡邊屋
九龍城衙前圍道122號地下H舖

餐廳:渡邊屋 (九龍城)地址:九龍城衙前圍道122號地下H舖相信大家都知九龍城一帶有唔少泰國餐廳🇹🇭,而衙前圍道亦有好幾間日本餐廳🇯🇵,最近經過見到呢間開咗6-7年嘅日式餐廳——渡邊屋 @watanabeya_sushi ,8月重新裝修,由本身嘅外賣店轉戰到有得堂食,雖然細細間,但佢嘅質素都吸引咗唔少人去幫襯😋餐廳取名自日本老闆渡邊先生嘅名,雖然店鋪細細間,得5個位,但五臟俱全,裝修別緻。渡邊屋本身主打壽司🍣、刺身,裝修過後有更多高質素同更多元化嘅日式料理,雖然食物價錢比以前貴咗少少,但同時間所用嘅食材更高級,務求做到貨真價實👍壽司價錢由$12到$88不等,以一件作為單位,咁就可以試多幾款唔同嘅壽司🤓。叫咗火炙海膽紋甲壽司($28)、間八壽司($26)、黑瀨油甘魚壽司($28)同火炙左口魚邊壽司($20),所有壽司都喺師傅即場手握,坐喺Bar枱前面可以望住師傅點樣將每一舊壽司誕生而成都喺一種藝術嘅欣賞🥰。紅鰤刺身因為魚頭正面可以見到條「八」字紋,所以比人叫做「間八」,魚肉口感韌中帶有爽脆感,幾特別;火炙海膽紋甲壽司,喺將紋甲烏賊同海膽放埋一齊炙燒🔥,形成強烈口感上嘅對比,火炙香真喺難以
餐廳:渡邊屋 (九龍城)
地址:九龍城衙前圍道122號地下H舖

火炙海膽紋甲壽司,喺將紋甲烏賊同海膽放埋一齊炙燒🔥,形成強烈口感上嘅對比,火炙香真喺難以抵擋🤤

除咗壽司之外仲叫咗兩個手卷:黑白黃金蟹膏手卷($38)同火炙左口魚邊手卷($32)。
黑白黃金蟹膏手卷用咗蟹膏同Cream Cheese整成創新嘅手卷,黑同白、鮮香同「芝」味,兩者配搭埋一齊又無乜違和感😆

✝️辣味蔥吞拿魚腩卷 $78
一客有6件,
將吞拿魚腩磨成蓉,加上香蔥同秘製醬料用紙菜包住,整成飯卷再加上辣椒絲🌶,食落有一絲絲辣香

✝️自家製玉子海鰻丼 $78
醬燒海鰻有三舊,另外仲有四舊玉子,
海鰻醬汁唔會過多而太濃鹹,保持到鰻魚嘅鮮味同飯香🍚,加咗啲芝麻就更香口,飯嘅份量都幾多呢
2022-10-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2022-10-10 67 views
火炙壽司盛盒唔好以為set通常無好野,呢個set件件壽司都咁出色。一個盛盒滿足你七個願望,有齊最熱門既食材,炙燒三文魚壽司、炙燒左口魚壽司、炙燒帆立貝壽司、蒲燒鰻魚壽司,原條海曼壽司、油甘魚壽司、赤蝦壽司。每款都係平時我散叫會叫既壽司,絕對無欺場。壽司全部都燒得好香,色澤都好新鮮,壽司既野,食材新鮮係最緊要。蒲燒鰻魚壽司尤其出色,鰻魚油脂豐富,質地軟熟,而且無咩細骨,啖啖肥美既肉真係另我下次想encore單點多幾件先夠過口癮。炙燒帆立貝壽司相信呢個都係唔少人既至愛,水準同樣出色,帆立貝厚身無欺場,而且好新鮮,輕輕咁炙燒已經好能夠帶出個鮮甜味。Set黎講款款食材都無欺場,樣樣都係平時單點自己會叫既野。呢個價錢真係性價比高,質素又好,絕對要再encore ah!另外我地再單點左個帆立貝沙律帶子卷,佢有d似加州卷,不過裏面加入左帆立貝,同樣地因為食材新鮮,而且呢個配搭都好少見,出黎個效果唔錯,好fresh,同樣值得一試。

炙燒帆立貝壽司

2022-10-09 79 views
同朋友食一間叫渡邊屋的日本料理店,聽講前身係外賣店黎,而家重新裝修,變得有堂食了。小店只有五個坐位,繁忙時間黎真係要碰碰運氣。店內有壽司、手卷、卷物、丼飯等供應,好多野都想食,一時間都唔知叫咩好添。🍣牛油果芝士三文魚卷牛油果同cream cheese都好綿滑,加埋沙律醬好好味啊~🍣三文魚壽司盛盒至愛三文魚,一於叫個盛盒咩都有齊先,三文魚腩好肥美,鮮味無比,少少wasabi已經夠了,連豉油都唔使加。🍣辣味三文魚手卷再叫左個辣味獨食,大大粒三文魚刺身,口感好正,少少辣好惹味。🍣日本馬糞海膽手卷朋友追加一件海膽手卷,海膽鮮甜奶滑,入口即溶好正。雖然點嘅野唔多,但全部都係飯類真係幾飽,而且全部都係至愛嘅三文魚同牛油果,食得好開心呀~

小店只有五個坐位,繁忙時間黎真係要碰碰運氣。

🍣牛油果芝士三文魚卷

🍣三文魚壽司盛盒

🍣辣味三文魚手卷

🍣日本馬糞海膽手卷
朋友追加一件海膽手卷,海膽鮮甜奶滑,入口即溶好正。

1K
2022-10-08 55 views
九龍城除了泰菜,其實開了不少性價比高的日本料理,以廉價銷售著丼物跟壽司這家渡邊屋採半透明玻璃設計,櫥窗看去非常乾淨,由窗外看進去幾乎都能看清刺身的坑紋了!不過地方比較狹窄,坐得稍稍擠迫服務相當不俗,跟客人有講有笑食物今晚只是小試牛刀,所以只點了特盛刺身丼一個$278+1,試試水温刺身丼內容頗豐富,包括 真鯛 三文 油甘 牡丹蝦 海膽 帆立貝 玉子 拖羅魚蓉 特長鰻魚先試試丼物前菜 薑片,酸甜味道提胃,清新口腔效果不錯真鯛 爽脆彈牙!魚香濃而不腥三文 一向日人不喜歡三文,但這條是例外油甘 牡丹蝦 海膽 帆立貝 玉子 拖羅魚蓉 特牡丹蝦相當鮮甜,頭部竟還有膏跟少量的蝦刺身帆立貝就是鮮甜!還帶點一梳梳的口感!特長鰻魚完全無骨,入口甜而不膩,不腥臊,正點!玉子 甜美的玉子可當成甜品吃呢拖羅魚蓉伴飯吃的良伴,帶拖羅鮮海膽相當厚重大片!一碗能吃到那麼的錢多的刺身,值了!

服務相當不俗,跟客人有講有笑

食物

先試試丼物前菜 薑片,酸甜味道提胃,清新口腔效果不錯

真鯛 爽脆彈牙!魚香濃而不腥

三文 一向日人不喜歡三文,但這條是例外

油甘 牡丹蝦 海膽 帆立貝 玉子 拖羅魚蓉 特

牡丹蝦
相當鮮甜,頭部竟還有膏跟少量的蝦刺身

帆立貝
就是鮮甜!還帶點一梳梳的口感!

特長鰻魚
完全無骨,入口甜而不膩,不腥臊,正點!

玉子
甜美的玉子可當成甜品吃呢

拖羅魚蓉
伴飯吃的良伴,帶拖羅鮮

海膽
相當厚重大片!

一碗能吃到那麼的錢多的刺身,值了!
2022-10-08 40 views
今日去開九龍城見到之前間日本外賣壽司店,竟然轉咗做堂食壽司,仲要係師傅即叫即整,有時間就試吓叫左兩個set等咗大約5分鐘左右,就嚟一個拖羅壽司盛盒,有赤身,中拖,大拖同埋吞拿魚腩,拖羅入口即化,令我回想起喺日本食拖羅嘅回憶另一個好期待嘅係炙燒壽司盛盒,每一件壽司嘅賣相都好靚,師傅好用心製作,亦都介紹應該由邊件壽司食起,最有驚喜嘅係赤蝦,師傅將蝦膏一併放喺壽司上面,非常刺激味蕾,食到蝦嘅鮮味入邊得五個座位,但係有兩位嘅壽司師傅製作壽司,非常用心待客,值得一讚

叫左兩個set

等咗大約5分鐘左右,
就嚟一個拖羅壽司盛盒,有赤身,中拖,大拖同埋吞拿魚腩,
拖羅入口即化,令我回想起喺日本食拖羅嘅回憶

2022-10-06 68 views
呢間位於九龍城既壽司店需要鋪面細細,堂食位得5個吧檯位置,但係用料新鮮,而且由日本人主理,性價比高,絕對係禾稈冚珍珠!✨本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼一直都唔太中意食赤身,因為佢係成條魚脂肪最少既地方,所以魚味最濃,食落硬係覺得有陣血腥味。不過呢到既赤身夠新鮮,完全唔腥,肉質充滿彈性,魚味濃郁鮮甜!至於吞拿魚腩蓉份量多,油脂豐富,入口即化,撈埋上面隻蘭王蛋食,又滑又香!中意食吞拿魚既值得一試!✨火炙壽司盛盒壽司有三文魚、左口魚、赤蝦、帶子、鰻魚、油甘魚同原條海鰻。師傅準備緊既時候已經聞到一陣焦香,令人超期待。呢個盛合既魚油脂都比較豐富,所以用火槍輕輕燒過之後,魚油滲入醋飯,增添左風味同層次。而且燒過之後,魚肉都會略略調味,食落唔會咁膩。我最中意就食加左蝦膏既赤蝦壽司,食落咸咸香香,配埋赤蝦既鮮甜,味道非常豐富。不過師傅都提醒要趁熱先食,如果凍左蝦膏就會變腥。✨刺身盛盒呢個刺身盛盒有成7款刺身,包括三文魚、油甘魚、真鯛、甜蝦、帶子、海膽魷魚同𩶘魚,三文魚超厚切;每片帶子之間仲放左檸檬片,提升鮮味;海膽魷魚卷鮮甜爽滑,口感唔會黏稠。呢個刺身盛盒性價比超高,值得推介!

✨本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼

✨火炙壽司盛盒

本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼
本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼
2022-10-03 42 views
Whenever I donno what to have for my next mealI go for the donburiRecently spotted this petit store in kowloon cityAlready a queue for takeaway early at 5Ordered the uni and salmon roe don for $268It offers the luxury of having plenty of them over riceThe entire tray of uni is certainly overwhelmingWith melting texture of fresh sea urchin goes perfectly with the pop-in-the-mouth texture of salmon roeThe salmon roe is not marinated but slightly brined so you won’t feel too salty at the endAmong v
I go for the donburi

Among various types of Don, delicious seafood bowl served with a variety of seafood including sea urchin, salmon roe, scallops and crabs is one of the most popular dish for the locals to enjoy the best ingredients that the season has to offer!
2022-10-03 36 views
這間位於九龍城的壽司店,店舖面積雖小,堂食座位只有五位,但環境乾淨企理,服務周到,刺身新鮮高質,值得一訪👍🏻。🦋本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼 $168玫瑰花型的吞拿魚刺身賣相,未食已心心眼。充滿蛋香的蘭王蛋及入口即化的吞拿魚腩蓉,絕對是完美的盜飯高手,啖啖幸福滋味,🐰大大力推介。🦋火炙壽司盛合 $138性價比超高的壽司盛合,壽司包括三文魚、油甘魚、原條海鰻、赤蝦、帶子、鰻魚及左口魚共七款,每款壽司都輕輕炙燒過,魚脂香郁滿溢,款款都充滿誠意,令人食指大動。

🦋本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼 $168

🦋火炙壽司盛合 $138
2022-09-30 23 views
🎌媲美日本當地壽司小店🍣近年冇旅行去 係香港食過大大小小唔同既日本野 唯獨呢間覺得可以用完美去形容😱 話明小店 入邊真係得4至5個座位 可能因為咁可以用心做好每一件食物 保持到野食咁高質🍣壽司大拖羅 食落完全冇筋 一啖食落滿滿既油花 入口即融👅🍱北海道刺身丼 個飯最滿足既一定係北海道海膽 好肥美😋比左勁多海膽 仲有三文魚 三文魚籽 油甘魚🐠 每塊都係極厚切 Double滿足感 味道仲好甘甜 濃郁 鮮甜 勁正😍🐟三文魚腩 脂肪比例一流 刀功都似件藝術品 食落口好飽滿 10滿分有20分🤩總括而言 食物水準可以用完美去形容 刀工 食物 賣相都係💯 強烈推薦大家試呢間小店 真心非常有heart 用心小店👍🏻
🎌媲美日本當地壽司小店🍣
🍣壽司大拖羅 食落完全冇筋 一啖食落滿滿既油花 入口即融👅