2023-08-19 527 views
睇完戲,同朋友簡簡單單食餐飯。因為係星期六晚既繁忙時間,就揾左間無咩人排隊既餐廳,等左5分鐘就入得。環境:囍越既環境設計簡約而舒適。餐廳既裝飾充滿了越南既風情和傳統元素,例如傳統既越南燈籠同手工藝品等。呢種獨特既裝飾營造出溫馨而放鬆既氛圍,令顧客能夠在愉悅既環境中享受美食。餐廳既座位安排寬敞舒適,提供良好既用餐體驗。但個人覺得燈光偏暗,越食越想訓覺。味道:香蒜炒通菜韌而嫩香,菜葉吸收了夠味的香蒜醬料。牛丸牛肉檬粉質感好,檬味刺激食慾。香芒龍蝦柳米紙卷鮮甜可口,餡料充足。越式鳳爪酥脆可口,醬料濃郁。沙嗲豬肉串燒香嫩多汁。魚露什菌肥牛炒金邊粉入味夠。馬拉盞豬肉鬆炒飯飯粒Q彈飽滿,肉鬆拌勻。性價比:味道部分前述各道菜美味分享。不過, serves 方面則略顯失色。點完菜佢會俾張單我地叫我地對一對,但過程中,服務員腳都無停,就咁擺低張單,勁快咁講『對一對張單』,感覺有D無禮貌。當食到七七八八,我地有再order野食。中間再等野食其間,服務員以為我地食完,開始收走我地碗筷,好似好急趕我地走咁。總體而言,囍越食材新鮮味道正宗,但睇出服務水平仍需改進,若能提升效率和衛生管理,相信食客滿意度定能再提升

環境:
味道:

性價比:

總體而言,囍越食材新鮮味道正宗,但睇出服務水平仍需改進,若能提升效率和衛生管理,相信食客滿意度定能再提升一個台階。希望管理層能注意此點,為客人提供更優質周到的就餐體驗。
香芒龍蝦柳米紙卷
沙嗲豬肉串燒
馬拉盞豬肉鬆炒飯
2023-08-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
香芒龍蝦柳米紙卷
香蒜炒通菜
牛丸牛肉檬粉
魚露什菌肥牛炒金邊粉
馬拉盞豬肉鬆炒飯
  • 香芒龍蝦柳米紙
2023-07-11 407 views
依家出街食嘢好多時候都會留下有冇嘢啱BB食打開menu見到啱食嗌咗一碗「菜湯雜菌河粉」份量好多 可以揀菜湯或雞湯「小食拼盤」(小)有燒牛肉、蝦片、墨魚餅、沙律菜、豬肉串、檬粉,雖然呢個係2人份量,食食下都好飽🤣「紅咖哩海鮮脆米炒飯」帶少少🤏🏻辣🌶️,配上脆米紙、咖喱味道濃郁,有驚喜的炒飯「燒肥牛配燒豬耳扎肉酸菜凍檬粉」天氣咁熱,食檬粉最涼快,扎肉同平時食到嘅唔同,口感爽口「椰子沙冰」透心涼的一杯飲品,唔算太甜「越式千層糕」本來諗住外賣返屋企食,轉咗外賣盒🥡,啱啱蒸好,又忍唔住趁熱食,果然唔錯,每一層都唔會黏住,配埋椰漿
依家出街食嘢好多時候
都會留下有冇嘢啱BB食
打開menu見到啱食
嗌咗一碗「菜湯雜菌河粉」
份量好多 可以揀菜湯或雞湯

「小食拼盤」(小)

「紅咖哩海鮮脆米炒飯」
帶少少🤏🏻辣🌶️,配上脆米紙、咖喱味道濃郁,有驚喜的炒飯

「燒肥牛配燒豬耳扎肉酸菜凍檬粉」
天氣咁熱,食檬粉最涼快,扎肉同平時食到嘅唔同,口感爽口

「椰子沙冰」
透心涼的一杯飲品,唔算太甜

「越式千層糕」
2023-07-09
$170 (Dinner)
2023-05-14 897 views
媽咪突然我好想食越南菜,我們就帶她到囍越,位於將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G11號舖。 記起幾年前都食過一次, 味道就沒有太大印象😉。 店內餐枱位置比較窄, 上菜速度幾快。 餐廳種類算多選擇,豬耳扎肉拼蒸粉包$88、 黃金墨魚粒蝦餅$78、 燒香茅牛肉蝦片$78、蝦片$15、 馬拉盞炒通菜$78、 香芒軟殼蟹米紙卷$88、 燒豬頸肉配濱海及生菜$98、 紅咖哩海鮮脆米炒飯$88、 香芒糯米飯$68、 熱鹹檸蜜$46、 咸檸七喜$36、 薄荷生薑蜜$34、 椰汁紅豆冰$48。 🔸豬耳扎肉拼蒸粉包 ~ 豬耳扎肉好有口感,爽脆彈牙, 蒸粉包的粉皮夠滑。🔸黃金墨魚粒蝦餅 ~ 墨魚粒有咬口, 啖啖鮮味。 🔸燒香茅牛肉蝦片 ~ 又脆又香的一道越南美食。 🔸蝦片 ~ 因為鍾意食蝦片,所以encore叫多一碟。 🔸馬拉盞炒通菜 ~ 炒得幾好,鹹香惹味,但份量少咗啲。 🔸香芒軟殼蟹米紙卷 ~ 米紙做得唔夠薄和柔軟。 🔸燒豬頸肉配濱海及生菜 ~ 將米粉餅和豬頸肉夾入生菜裏, 蘸酸子醬汁一起吃, 酸酸甜甜,很美味。 🔸紅咖哩海鮮脆米炒飯 ~ 紅咖喱炒飯,再加上海鮮,口感豐富,每一啖都好惹味。 🔸香芒糯米飯

豬耳扎肉拼蒸粉包

🔸黃金墨魚粒蝦餅 ~ 墨魚粒有咬口, 啖啖鮮味。
黃金墨魚粒蝦餅

🔸燒香茅牛肉蝦片 ~ 又脆又香的一道越南美食。
燒香茅牛肉蝦片

🔸蝦片 ~ 因為鍾意食蝦片,所以encore叫多一碟。
蝦片

🔸馬拉盞炒通菜 ~ 炒得幾好,鹹香惹味,但份量少咗啲。

馬拉盞炒通菜

🔸香芒軟殼蟹米紙卷 ~ 米紙做得唔夠薄和柔軟。
香芒軟殼蟹米紙卷

燒豬頸肉配濱海及生菜

紅咖哩海鮮脆米炒飯

🔸香芒糯米飯 ~ 芒果肉超級香甜,糯米飯同椰漿都好正。
香芒糯米飯

🔸熱鹹檸蜜、咸檸七喜、薄荷生薑蜜和椰汁紅豆冰 ~ 四款飲品都中規中矩, 味道普通。
薄荷生薑蜜$34、 椰汁紅豆冰$48

整體菜式不錯, 款式多, 價錢相宜。

2023-05-12
蝦片
燒豬頸肉配濱海及生菜
紅咖哩海鮮脆米炒飯
香芒糯米飯
星期六將軍澳中心食午餐,但已經兩點幾周圍都好多人,喺呢一間特別少人,門口仲有張牌寫住請客人耐心等候嘅牌仔,於是就試吓呢一間,入到去20張枱,只係得五,六台人喺度食嘢,叫咗兩個餐諗住叫多個甜品,諗多10秒都嫌你諗耐咁,個服務員勁唔耐煩,同我哋講諗清楚再叫🤔️ 原來唔止一個服務員係咁,其他都係咁,隔籬枱台客叫咗三次埋單都冇人應佢. 好在上菜啲食物唔差,如果唔係真係唔會有第二次. 價錢唔係平,連鎖試餐廳,點樣服務可以差到咁😫😫
2023-04-22
$150 (Lunch)
2023-04-26 297 views
我和屋企人都很喜歡What the pho,因為他某程度上都保留了很多傳統越南菜的美食,而且質素不錯,不過價錢不算是非常抵吃,只是食物質素上能夠保持👍🏻👍🏻我們經常都會點鮮蝦柚子沙律,柚子涼涼的襯托着鮮蝦的沙律,非常開胃。🍤🍤另外,他的香芒軟殼蟹米卷,都是我們最喜愛,香芒很鮮甜,包着軟殼蟹整個吃,真是非常吸引❤️❤️當然生牛肉湯河都是不少得,湯河送到來牛肉還真的是生生的,因此能夠保持牛肉嫩滑,值得一試!

2023-04-19 293 views
屋企剛剛做完大掃除,有點累了不想煮飯,就到屋企附近求其搵啲嘢食,這間越南餐廳位置方便,又剛好有位,晚餐就在這裏解決吧 火車頭湯金邊粉:湯底一般,金邊粉都算幼滑,最令人失望是肥牛,第一次吃肥牛有碎骨黐住 下次都係叫返牛丸/ 豬頸肉穩陣啲牙車快沙律配蝦片:比較正常的菜式,沙律蔬菜份量幾多,醬汁酸酸地配上花生碎,都幾開胃,剛炸起的蝦片幾香脆 鮮蝦幻彩雜果米紙卷:好伏,蝦凍冰冰沒有鮮味,而且好細條,生果和蔬菜的彩色配搭幾靚,但冇乜鮮味,超級唔抵食,不過如果家長想氹小朋友食生果/蔬菜可以試吓自己係屋企整

下次都係叫返牛丸/ 豬頸肉穩陣啲

$140 (Dinner)
2023-03-14 317 views
Po 返尋日個lunch, 星期一天氣涷左有d 雨,想食d 熱野,pho is always a good choice! 入到去先發覺呢間西餐廳裝修嘅越南餐廳係大集團Lubuds旗下,佢地餐廳好多元化全部中高價以上,好奇呢幾年佢哋愈做愈大個老闆都唔惹少.好嗱,講返個lunch set, 連嘢飲加埋一around $100 左右,份量適中牛味都夠不過湯底不過不失不能叫非常好味嗰隻,加多三十蚊到可以有個小食不過今次唔餓冇加. 路過可以一試.
2023-03-13
$100 (Lunch)
2023-01-25 360 views
試過幾款炒飯都係無咩餸,好似食緊汁炒飯。冬陰功湯冇咩味,味道似番茄煲香茅。豬頸肉凍檬粉正常發揮Waiter 態度良好,上菜時間正常, 餐廳環境乾淨舒適幫襯食個檬粉還可接受,其他性價比非常之I低I have tried several fried rice dishes, all of them are just like fried rice with sauce The tom yum soup has no taste, it tastes like tomato stewed with lemongrass. Pork neck noodles taste normal Waiter has a good attitude, the serving time is normal, and the restaurant environment is clean and comfortableOverall it is not value for money
試過幾款炒飯都係無咩餸,好似食緊汁炒飯。

冬陰功湯冇咩味,味道似番茄煲香茅。

豬頸肉凍檬粉正常發揮

Waiter 態度良好,上菜時間正常, 餐廳環境乾淨舒適

幫襯食個檬粉還可接受,其他性價比非常之I低

2023-01-25
$170 (Dinner)
2022-12-26 396 views
越南菜今次叫左蛋網海鮮炒金邊粉+香芒軟殼蟹米卷+龍眼冰⭐️炒金邊粉:蛋網賣相吸引,食落香口,值得推介⭐️米卷:芒果同軟殼蟹好match,米卷皮軟硬適中,好評⭐️龍眼冰:正常,價錢少少貴總體唔錯👍🏻會有下次😆
越南菜
今次叫左蛋網海鮮炒金邊粉+香芒軟殼蟹米卷+龍眼冰
⭐️炒金邊粉:蛋網賣相吸引,食落香口,值得推介
⭐️米卷:芒果同軟殼蟹好match,米卷皮軟硬適中,好評
⭐️龍眼冰:正常,價錢少少貴
總體唔錯👍🏻
會有下次😆
2022-12-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 香芒軟殼蟹米紙卷
星期六中午黎到將軍澳中心揾食,見到呢間唔多人流嘅越南餐廳,一於試試!原來假期不設午市套餐,全部散叫,價位都唔平燒肥牛配燒豬耳扎肉撈檬 $ 78燒肥牛牛味濃郁,燒豬耳扎肉意思係用扒爐碳燒出橫紋😂只有3片半塊,價錢計份量認真麻麻!撈檬味道主要靠個酸甜汁,呢度唔夠酸同辣度,失色不少冬蔭公海鮮炒飯 $ 98冬蔭公味不足,成碟炒飯只呈炒蛋黃色,海鮮份量超少,幾個魷魚圈加幾隻蝦仁,性價比超低蝦頭油香蒜豬耳扎肉蝦炒飯 $ 88同冬蔭公海鮮炒飯一樣色,真係唔講都肯定會混淆!蝦頭油果種蝦香聞唔到食唔出,蒜香味OK,豬耳扎肉份量少,而且切到好細塊,蝦只有上面兩隻以咁嘅價錢去賣咁嘅質素,相信喺呢個商場支持唔得幾耐
原來假期不設午市套餐,全部散叫,價位都唔平

燒肥牛配燒豬耳扎肉撈檬 $ 78

冬蔭公海鮮炒飯 $ 98

蝦頭油香蒜豬耳扎肉蝦炒飯 $ 88

以咁嘅價錢去賣咁嘅質素,相信喺呢個商場支持唔得幾耐
2022-12-17
$96 (Lunch)
2022-11-28 317 views
今日同老公出開將軍澳中心整嘢,順便食埋晚飯先返屋企,行咗好耐都唔知食咩好🤣跟住見到裝修特別、乾淨,睇完餐牌之後即刻入去試試😬😬我今日食素,所以我見到佢有素食主義非常開心😍😍叫咗個素炒泰式金邊粉👍🏻👍🏻老公就叫咗個咖喱牛筋腩飯,仲配埋個薄餅點咖喱汁嚟食好嘢味😋😋兩個人真係食唔晒,太飽啦!我哋打包回家,明天午餐再食過🤣🤣我哋可能比較早,6點鐘已經入到餐廳,所以比較清靜舒服,大概7:00走嘅時候已經開始多人入去食晚飯
跟住見到裝修特別、乾淨,睇完餐牌之後即刻入去試試😬😬

兩個人真係食唔晒,太飽啦!我哋打包回家,明天午餐再食過🤣🤣

2022-11-18
Dinner
2022-10-18 349 views
好耐冇食越南菜 今次專程黎what the pho試下😊餐廳位於將軍澳中心 出左地鐵站沿商場行就到 吾需要淋雨又有冷氣😂非常方便菠蘿海鮮炒飯🍍$98不愧系廚師對介🥇首先有別於一般用菠蘿殼裝炒飯 反而分開上 份量十足 側邊既菠蘿大大舊 又燒過 糖分出曬黎 非常清甜👍🏻炒飯入面仲有菠蘿粒 完全滿足曬菠蘿控既欲望😂海鮮方面有蝦 魷魚圈鮮蝦爽口新鮮 仲好大隻🦐魷魚圈又彈牙🦑炒飯用上醬油炒 味道濃郁 配埋肉鬆 腰果 口感更豐富😋冬蔭功海鮮湯金邊粉🌶$98冬蔭功酸辣適中 好開胃 充滿泰國風味😂海鮮除左蝦 魷魚 仲有小柱 大蜆蜆非常大隻 差不多有兩個五蚊銀咁寛👍🏻金邊粉煙韌 吾會碎飲飲 好有咬口😋馬拉盞炒通菜🥬$78味道有啲清淡😂吾喊又吾油 好似幾健康💭單睇menu價錢好似有啲貴 而且星期日又冇set lunch 但野食其實用料十足 味道又吾錯 整體都算幾好👍🏻
好耐冇食越南菜 今次專程黎what the pho試下😊

Lunch
菠蘿海鮮炒飯
冬蔭功海鮮湯金邊粉
2022-10-12 235 views
個人都係覺得亞洲菜啱胃口多d. 叫左冬蔭公海鮮金邊粉,好多唔同嘅海鮮,有蜆/蝦/帶子仔/魷魚。算係好多蕃茄。有時有一啖湯如果啱啱食到辣汁會咳!金邊粉彈牙既,但要快食。因為會吸晒d 湯!料就算多既。所以$98 加一杯熱飲。價錢ok 啦!當然要收加一服務費。朋友叫左肥牛豬耳扎肉撈檬!應該全店既扎肉都有豬耳既,個人非常喜歡軟骨,所以覺得好食。小食方面有兩件同三件之分!價錢$24-$36。我地叫左春卷,蝦餅(好彈牙)同埋肉串,餐牌無寫咩肉,問左就話係豬肉!呢個就無乜特別話好好味,一般啦。中午時候去食都係得一半入座率,所以都坐得好舒服。
個人都係覺得亞洲菜啱胃口多d.

小食方面有兩件同三件之分!價錢$24-$36。

中午時候去食都係得一半入座率,所以都坐得好舒服。
2022-10-11
$130 (Lunch)
2022-10-06 248 views
上星期五 同仔仔上完堂喺將軍澳中心搵野食當時已經5:xxpm見到呢間越南野仲有下午茶即管一試店內環境舒服闊落我倆坐梳化位置,好舒服可能因為未到放工時間餐廳內食客吾多職員尚算有禮我倆各點了一份下午茶餐 份量都夠,飽飽離開豬耳扎肉手撕雞河粉 $68 (+熱奶茶)湯河粉好有越式風味扎肉爽口好味 值得推介咖哩雞飯 $79 (+$5 凍檸檬茶)咖喱雞飯反而冇特別驚喜,不過不失📸環境指數🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻‍♀️服務指數🌕🌕🌕🌕🌑👅味道指數🌕🌕🌕🌗🌑💰抵食指數🌕🌕🌕🌕🌗⭐️推介指數🌕🌕🌕🌗🌑
上星期五 同仔仔上完堂
喺將軍澳中心搵野食
當時已經5:xxpm
見到呢間越南野仲有下午茶
即管一試

店內環境舒服闊落
我倆坐梳化位置,好舒服

可能因為未到放工時間
餐廳內食客吾多
職員尚算有禮
我倆各點了一份下午茶餐
份量都夠,飽飽離開

豬耳扎肉手撕雞河粉 $68 (+熱奶茶)
湯河粉好有越式風味
扎肉爽口好味
值得推介

咖哩雞飯 $79 (+$5 凍檸檬茶)
咖喱雞飯反而冇特別驚喜,不過不失

📸環境指數🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻‍♀️服務指數🌕🌕🌕🌕🌑
👅味道指數🌕🌕🌕🌗🌑
💰抵食指數🌕🌕🌕🌕🌗
⭐️推介指數🌕🌕🌕🌗🌑
2022-09-30
$70 (Tea)
2022-10-06 159 views
唔錯嘅越南菜 🇻🇳之前同朋友食過覺得唔錯,特登帶埋屋企人黎食,今次嘅體驗都唔錯,幾樣餸菜都啱胃口 🇻🇳🥢 平日好似有二人餐,但週末就冇啦椰青🥥椰子海鮮焗飯🥥🍚燒豬頸肉🥓芒果糯米飯 🥭
唔錯嘅越南菜 🇻🇳

椰青🥥