東薈城擴充之後,一直都未有時間去逛逛,因為要湊侄兒嘛。弟婦和弟弟放假,我終於可以周日免役湊侄兒去東薈城血拼,我和朋不論吃東西還是購物都集中在二期那邊,是日午餐我們挑了WHEATFIELD X 羅宋湯專門店,大家都想喝羅宋湯嘛。個人喜歡吃撈麵和喝羅宋湯,故選吃了秘製醬油撈麵套餐,湯方面我當然選了牛腩海派羅宋湯,羅宋湯一上桌,光是視覺上來看這湯料很有誠意,牛腩厚度真的很實在,大大塊的。燉煮過的牛腩入口軟嫩卻不軟爛,羅宋湯的蕃茄酸中帶椰菜,西芹,甘筍等菜蔬的甜,大推。跟大家說,秘製醬油撈手打烏冬有夠彈,完全不是一般烏冬可比較。醬油部份鹹鹹甜甜的,有獨特的風味,手打烏冬吸附秘製醬油,迷人香氣十足,亦具飽足感。麻辣雞柳絲不是口味複雜的麻辣,雞柳絲嫩嫩的,且均勻沾附麻辣醬,香香麻麻帶點辣度。嚐第一口麻辣雞絲柳覺得還好,沒有太大辣感,吃到第三口緩緩辣度後勁來了。汁燒豬髀肉選用新鮮的豬脾肉去燒,在燒的過程豬髀肉有鎖住滿滿的肉汁,味道甘美,肉質鮮嫩,醬汁亦有提味之用,吃完毫無膩口感覺,超級棒。天氣乾燥,絕對要來杯蘆薈蜂蜜四季春,亮黃的蘆薈蜂蜜四季春韻味很順,四季春真是挺清香的,加入蜂蜜後更為滋潤,且蜂蜜

天氣乾燥,絕對要來杯蘆薈蜂蜜四季春,亮黃的蘆薈蜂蜜四季春韻味很順,四季春真是挺清香的,加入蜂蜜後更為滋潤,且蜂蜜的甜度沒蓋過四季春茶香,蘆薈水潤,不錯的喝。

朋友則吃廚師推介套餐,當然她同樣喝海派牛腩羅宋湯,另配香煎咸牛脷脆豬仔包。厚切的咸牛脷焦香味美,鹹香恰到好處,表現出色,再多吃也不會厭膩。豬仔包外脆內鬆軟,配合牛汁豐沛的鹹牛脷,無敵好吃。

著重營養均衡的朋友選吃是日蔬菜,是日蔬菜為雙色西蘭花,翠綠的西蘭花與雪白的椰菜花互相輝映,雙色西蘭花有著天然的爽甜清脆。
日常餐牌上的例湯,總會見到紅湯白湯的蹤影。但大多數的羅宋湯不過是淡淡的紅湯。 ⁣這次要介紹的Wheatfield,由俄國菜皇后餐廳前主廚主理,用上大量牛骨烹調。跟一般只有蕃茄膏味的羅宋湯不一樣,不只牛味濃,一碗羅宋湯入面更有幾件牛腩。除此之外,個人覺得牛脷包味道亦不錯。至於咖喱牛腩就味道正常。⁣Wheatfield 有幾間分店,大家有機會不妨試一試海派羅宋湯吧😛⁣📍Wheatfield ❤️海派羅宋湯⁣

📍Wheatfield
❤️海派羅宋湯
  • 海派牛腩羅宋湯
2020-10-12 1066 views
由梅窩行山到東涌,已感到又累又餓,只想快快填飽肚子,來到東薈城的FOOD COURT,見到炸雞店門口正有人排隊,立刻向前走,看到一間專門喝湯的店,又不用排隊,立刻衝入去,絕對有驚喜。環境:店內裝潢新潮,用橙黑白作為主打顏色,梅花間竹,牆上擺有四個大型的人形熊,各有特色的面貌,但跟羅宋湯有甚麼關係呢?其實我不是很喜歡喝羅宋湯,因為之前被茶餐廳的質素嚇壞了,又淡又無味,所以一直無好感。但今次真是完全改變了我的想法,亦了解羅宋湯的歷史。餐紙上介紹了羅宋湯源自俄羅斯,名稱則是由RUSSIAN翻譯而來,材料主要是大量蔬菜和牛肉,其實是一個健康的菜湯。經典羅宋湯套餐$72: 海派牛腩羅宋湯、麥田薯仔沙律和牛油甜餐包、蘆薈熱情果桂花紅茶$14羅宋湯有豐富的蔬菜:椰菜、紅蘿蔔、西芹、蕃茄、青椒等,湯底呈橙紅色,可能這也是為什麼店內有橙色來裝潢,味道酸甜,非常開胃,牛腩很明顯吃得出是湯料,除了肉質夠軟腍,牛味亦比平時的牛腩淡,但湯渣也是一種美味。最重要是少肉多菜的湯,感覺很配合現在流行的健康吃法。麥田薯仔沙律整個沙律是冰冰涼涼,有不同的蔬菜,薯蓉軟綿,調味略淡。牛油甜餐包這是最驚喜的一環,因為我完全沒有

經典羅宋湯套餐$72:

麥田薯仔沙律
整個沙律是冰冰涼涼,有不同的蔬菜,薯蓉軟綿,調味略淡。

牛油甜餐包

這是最驚喜的一環,因為我完全沒有用過牛油,只是用甜餐包來沾湯汁吃,已經非常好吃,吃完一個還想額外點多一個甜餐包,難怪當時「一菜一湯」(即是羅宋湯加麵包)可以風靡上海。

全日自選湯麵套餐$82:
海派牛腩羅宋湯(配螺絲粉)、香煎薄牛扒(加入12)、玻璃裝可樂$5

我的家人則點了這份套餐,但他坦言螺絲粉不是好配搭,而是應該點麵或包,因為他都吃了甜餐包浸湯汁。
薄牛扒煎得熟度剛好,不會乾韌,調味足,值得點叫。

今日喝了兩種不同類型的湯品,如果講求鮮甜香,當然是蟹湯;但如果是追求健康,羅宋湯是不二之選。至於價錢方面,無論是離島價或高級商場價,其實都差不多。秋日果然很適合喝多湯水。
2020-10-11
$102 (Dinner)
  • 海派牛腩羅宋湯
  • 甜餐包
  • 煎薄牛扒
2020-10-08 34 views
餐廳餐湯比你選擇紅湯或者白湯🥣,羅宋湯一直都係配角,跟餐送比你,但係呢間餐廳就將這配角變成主角🤩,#羅宋湯專門店 的確唔錯,味道唔係味精湯,小小辣(啱我😅,食唔到好辣)材料好足,牛腩好嫩,湯裡的菜🥬又唔會煲到爛晒,配埋一個大大鬆脆豬扒包🍔,一流!#sohappy💕💘另外叫咗雞絲薄牛扒湯麵比亞女,因為怕她食唔到辣嘅湯麵🍜,都唔錯喎,薄牛扒雖然薄,但都juicy,味道啱啱好,唔會太鹹,湯麵份量十足,差啲食唔晒😅

Lunch
2020-10-04 71 views
東涌玩完,嚟到有不少好評嘅羅宋湯食晚餐環境:乾淨企理,感覺上係坐得舒服服務:待應會安頓好一檯人,再為另一檯客帶位,抵讚!另外,要求摞水、攞餐具都幾快手食物:醬油撈麵套餐 $85 +牛扒小食$12醬油撈麵:秘製醬油非常香濃,下,鹹中帶甜,而且充滿油香,每一條麵都掛醬汁,非常惹味。羅宋湯:港式羅宋湯,有牛腩、椰菜、蔔白、青椒等,材料非常豐富,有別於西式羅宋湯,質地轉稀,牛味和蕃茄味都調和得好平衡,好味。本身對味精好敏感,食落唔覺有味精味道牛腩煮到好稔,唔痴牙,好入味牛扒小食:薄牛扒都稔身,用黑椒烹煮,加上調味,唔錯湯麵套餐 $82點咗手打烏冬,以羅宋湯做底,烏冬都彈牙,但奈何烏冬唔入味,吸收唔到羅宋湯。另外,由於羅宋湯做湯底,可以加入烏冬時加入了額外水份,使羅宋湯變淡咗揚揚整體評分:8/10揚揚環境評分:8/10揚揚味道評分:8/10揚揚服務評分:9/10揚揚抵食程度:8/10揚揚返食機會:8/10
東涌玩完,嚟到有不少好評嘅羅宋湯食晚餐

環境:
乾淨企理,感覺上係坐得舒服

服務:

食物:
醬油撈麵套餐 $85 +牛扒小食$12
牛腩煮到好稔,唔痴牙,好入味
牛扒小食:薄牛扒都稔身,用黑椒烹煮,加上調味,唔錯

湯麵套餐 $82

揚揚抵食程度:8/10
揚揚返食機會:8/10

醬油撈麵
羅宋湯
牛扒小食(+$12)
手打烏冬(羅宋湯底)
Dinner
醬油撈麵
羅宋湯
牛扒小食(+$12)
手打烏冬(羅宋湯底)
2020-09-30 53 views
經典焗豬扒飯,總只讓人忘不了忘不了~~東薈城開了不少的新餐廳!這次難得去東涌一定要試試,這次我試了這個羅宋湯專門店。餐廳員工很nice,很有禮貌,第一印象不錯。坐底不用多說,整番杯熱奶茶先。我叫左蝦多士,經典海派焗豬扒飯和紅菜頭湯。經典海派焗豬扒飯:雖然呢個飯比便宜,但分量都可以夠2個人share!焗豬扒飯的用料一點也不馬虎,那塊豬扒雖然很厚,但咬落確是鬆軟的!而且配上有羅宋湯味道的醬汁感覺開胃之餘不會太乾!這個比較新派的做法頗有創意。蝦多士:蝦多士食落不會感覺油膩,蝦肉彈牙鮮味,配上醬汁食非常邪惡。
經典焗豬扒飯,總只讓人忘不了忘不了~~

餐廳員工很nice,很有禮貌,第一印象不錯。

坐底不用多說,整番杯熱奶茶先。

我叫左蝦多士,經典海派焗豬扒飯和紅菜頭湯。

2020-09-28 41 views
睇戲前去食咗個快晚飯。以為係普通茶記,原來係特色餐廳,主打俄式羅宋湯,好可惜,本人非常唔鍾意飲羅宋湯,所以無叫到當佢普通茶記咁食,整體都唔錯嘅!熱朱古力非常香濃,比大部分茶記好味。豉油王撈麵有驚喜,最怕撈麵乾爭爭,但呢個一啲都唔乾,上面仲有炸蒜,好香口,唔算好油,正朋友點咗個俄式清雞湯,味道正正常常。奶油脆豬屬中上水平,係好食嘅茶記奶油脆豬,甜度適中,好食!蝦多士炸得好鬆化,好香口,但略嫌有啲油。Brownie都有驚喜,蛋糕好香朱古力味,熱辣辣,唔會過甜,少少苦,配上雪糕啱啱好!雖然我唔飲羅宋湯,但睇戲前快食一個茶記晚餐都幾滿意

當佢普通茶記咁食,整體都唔錯嘅!

熱朱古力非常香濃,比大部分茶記好味。
熱可可

豉油王撈面

朋友點咗個俄式清雞湯,味道正正常常。
俄式清雞湯

奶油脆豬屬中上水平,係好食嘅茶記奶油脆豬,甜度適中,好食!
奶油脆豬仔包

蝦多士炸得好鬆化,好香口,但略嫌有啲油。
蝦多士

果仁布朗里蛋糕配雪糕

雖然我唔飲羅宋湯,但睇戲前快食一個茶記晚餐都幾滿意
熱可可
豉油王撈面
俄式清雞湯
奶油脆豬仔包
蝦多士
果仁布朗里蛋糕配雪糕
2020-09-27 44 views
是日放假,落了一整個星期的雨難得今天放晴,約朋友到東涌走走,除了想去outlet買野外,亦想看下海。行得有點累了,到了東薈城頂層食下野,朋友話呢間羅宋湯好食,但他幫襯開的中環分店已結業,可惜呢。點了兩份全日供應的廚師推介套餐,自己點了全牛,朋友則點了全豬,哈哈,咁啱嘅。羅宋湯專門店當然要點羅宋湯,揀了海派牛腩羅宋湯&海派豬骨羅宋湯。這份係牛腩版,湯好濃,極鮮甜,濃郁的蔬菜味好好飲啊!朋友的豬骨版,味道分別不大,同樣濃郁鮮甜。自己揀左配香煎薄牛扒脆豬仔包,牛扒嫩滑,豬仔包烘得香脆,加上爽脆的生菜同蕃茄很不錯啊~朋友揀的燒豬髀肉脆豬仔包,豬髀肉好肥美!咬落滿口豬油,十分甘香,好味呀。套餐仲有餐飲,點了凍檸茶&熱奶茶。檸香茶濃,夠冰凍啱哂熱辣辣的天氣。朋友要了熱奶茶,佢話夠滑好飲喎。唔錯唔錯,加上平日下午人不多,坐下傾下偈幾正。香港其實真係好靚……
這份係牛腩版,湯好濃,極鮮甜,濃郁的蔬菜味好好飲啊!
朋友的豬骨版,味道分別不大,同樣濃郁鮮甜。
套餐仲有餐飲,點了凍檸茶&熱奶茶。
檸香茶濃,夠冰凍啱哂熱辣辣的天氣。
朋友要了熱奶茶,佢話夠滑好飲喎。

唔錯唔錯,加上平日下午人不多,坐下傾下偈幾正。
香港其實真係好靚……
2020-09-23
$100 (Tea)
2020-09-23 886 views
放假行下東涌購物,竟然遇上羅宋湯專門店。餐店裝潢與某某牛肉飯專門店有幾分相似,價錢經濟美味,羅宋湯堅正,估唔到有驚喜。秘製醬油撈麵套餐 $85套餐:海派羅宋湯(豬骨)大大碗,有椰菜、紅蘿蔔、西芹,仲有兩大塊豚肉湯料十足,難得羅宋湯可不揀牛肉可揀豬骨,不喜歡吃牛的朋友都有口福,非常貼心。湯味濃郁味度適中甜甜地非常可口。套餐:上海麵(轉麻辣味麵底) +$2撈面有青蔥、花生碎,撈埋麻辣醬汁撈麵食相當惹味,煙韌口感非常好味,辣度只係BB級數,怕辣既朋友都可試試。套餐:麻辣雞柳絲雞柳絲肉質嫩滑,無骨啖啖肉,同樣是麻辣,揀埋麻辣味麵底就好匹配。套餐:凍朱古力可可 +$14朱古力味濃,少冰凍飲好飲。汁燒豬脾肉脆豬仔包 $58豬仔包厚身咬落軟熟,包皮脆卜卜,夾有大塊的汁燒豬脾肉、蕃茄、生菜、沙律醬整體味美,KO個包確實幾飽肚。小食拼盤 $78蝦角、蝦多士、蘑菇芝士釀雞翼每款兩件。蝦多士脆卜卜釀有彈牙既蝦肉,一件夠食多件會覺膩。蝦角皮脆蝦餡唔少。釀雞翼較有驚喜,咬落有拉絲口感的芝士和蘑菇,啖啖肉正。

秘製醬油撈麵套餐 $85
秘製醬油撈麵套餐

套餐:上海麵(轉麻辣味麵底) +$2

套餐:麻辣雞柳絲
套餐:上海麵(轉麻辣味麵底)

套餐:凍朱古力可可 +$14
朱古力味濃,少冰凍飲好飲。

汁燒豬脾肉脆豬仔包 $58
汁燒豬脾肉脆豬仔包

小食拼盤 $78
小食拼盤
2020-09-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
秘製醬油撈麵套餐
套餐:海派羅宋湯(豬骨)
套餐:上海麵(轉麻辣味麵底)
汁燒豬脾肉脆豬仔包
小食拼盤
  • 海派羅宋湯
2020-09-17 38 views
難得去東涌,見到有羅宋湯專門店,立刻去試下。果然同食評一樣,無另人失望。我叫牛腩羅宋湯,足料,好味另外套餐要左撈拉麵,也係好好味。本來要$9x,點知比cash有discount, 最後$7x就ok,也要讚讚服務員,有禮,親切,整體感覺非常良好。
另外套餐要左撈拉麵,也係好好味。
2020-09-17
Lunch
2020-09-17 667 views
去東涌行完山想坐低食少少嘢巴士站堂食餐廳附近無咩好食,唯有上商場睇睇outlet嗰邊高層原來都有幾間食肆本來想揀隔離拉麵,但當時只想食簡餐,所以揀咗呢間餐廳主打俄式羅宋湯,有牛腩或豬骨揀都係揀咗招牌嘅海派牛腩羅宋湯 海派指西方傳到中方嘅菜式,再根據當地人口味而調校嘅菜式羅宋湯牛味同蕃茄味都好濃,唔係味精味,兩樣材料應該唔少除咗牛腩同蕃茄,配料有椰菜蘿蔔青椒etc羅宋湯質感唔算太杰身,只係微微濃稠感,唔算油膩蕃茄酸甜味夾雜椒嘅微辣味牛腩腍身,容易入口,唔會黐牙唔加麵條都算正確,加咗其他嘢反而影響咗本來嘅味道飯同意粉好似太heavy,所以套餐揀咗燒豬髀肉脆豬仔包豬仔包好香脆,不過焗嘅時間減少少會更好夾層有薄切燒豬髀肉、蕃茄同生菜有啖啖鹹香味,但唔會太heavy,啱晒作為下午茶簡餐飲品揀咗蘆薈蜂蜜四季春味道不過不失,茶味唔算突出只係真係有一堆蜂蜜蘆薈,唔係得好少蘆薈兩個人食就叫多咗份俄式薯仔沙律驟眼睇似足雪糕球,好得意清涼薯仔沙律有微黏感,好滑溜質感似有蛋黃醬同沙律醬薯仔粒紅蘿蔔粒等隱藏沙律內入口幾豐富
去東涌行完山想坐低食少少嘢
巴士站堂食餐廳附近無咩好食,唯有上商場睇睇
outlet嗰邊高層原來都有幾間食肆
本來想揀隔離拉麵,但當時只想食簡餐,所以揀咗呢間
餐廳主打俄式羅宋湯,有牛腩或豬骨揀

都係揀咗招牌嘅海派牛腩羅宋湯
海派指西方傳到中方嘅菜式,再根據當地人口味而調校嘅菜式
羅宋湯牛味同蕃茄味都好濃,唔係味精味,兩樣材料應該唔少
除咗牛腩同蕃茄,配料有椰菜蘿蔔青椒etc
羅宋湯質感唔算太杰身,只係微微濃稠感,唔算油膩
蕃茄酸甜味夾雜椒嘅微辣味
牛腩腍身,容易入口,唔會黐牙
唔加麵條都算正確,加咗其他嘢反而影響咗本來嘅味道
海派牛腩羅宋湯

飯同意粉好似太heavy,所以套餐揀咗燒豬髀肉脆豬仔包
豬仔包好香脆,不過焗嘅時間減少少會更好
夾層有薄切燒豬髀肉、蕃茄同生菜
有啖啖鹹香味,但唔會太heavy,啱晒作為下午茶簡餐
飲品揀咗蘆薈蜂蜜四季春
味道不過不失,茶味唔算突出
只係真係有一堆蜂蜜蘆薈,唔係得好少蘆薈

兩個人食就叫多咗份俄式薯仔沙律
驟眼睇似足雪糕球,好得意
清涼薯仔沙律有微黏感,好滑溜
質感似有蛋黃醬同沙律醬
薯仔粒紅蘿蔔粒等隱藏沙律內
入口幾豐富
俄式薯仔沙律
2020-09-12
俄式薯仔沙律
2020-09-16 426 views
Wheatfield X 羅宋湯專門店一開張朋友就衝左去朝聖個個食完都讚好👍既然大家都讚口不絕,我都去會一會佢先😂.🔸海派牛腩羅宋湯+白飯+香煎薄牛扒 $82美味指數:🌕🌕🌕🌕🌕黎得「羅宋湯專門店」小弟強烈推薦一定要食下佢嘅招牌羅宋湯🤣無論係牛腩底定豬骨底,都好高質!每日用30斤牛腩煲至5小時再加入蕃茄,椰菜,西芹等10款蔬菜熬煮而成濃稠度自然更高更濃,牛味更突出呷一口湯頭,甜,酸,辣三味交織,真係不得了👍每碗羅宋湯都勁足料每匙羹都係滿滿嘅蔬菜,連牛腩都有好多舊🙈如果你係牛肉愛好者,可以加$12轉成煎牛扒牛扒係即叫即煎,肉質嫩滑軟腍,牛味濃郁微微焦香又Keep到水份,真係吾錯😋.🔸海派豬骨羅宋湯+麻辣撈麵+麻辣雞柳絲 $85美味指數:🌕🌕🌕🌕豬骨羅宋湯同樣足料,湯底依然濃郁只係多左兩大塊薄切叉燒~想食得麻辣又香口,加$2轉麻辣麵底拉麵較硬身,質感煙韌味道勁辣又惹味仲有大量青蔥同炸蒜,口感豐富,超正👍配上麻辣雞柳絲,嫩滑又惹味,一流呀🤣.PS. 每Set 包埋餐飲,特飲仲可以用半價換購架~ .
Wheatfield X 羅宋湯專門店一開張
朋友就衝左去朝聖
個個食完都讚好👍
既然大家都讚口不絕,我都去會一會佢先😂

🔸海派牛腩羅宋湯+白飯+香煎薄牛扒 $82
美味指數:🌕🌕🌕🌕🌕
黎得「羅宋湯專門店」
小弟強烈推薦一定要食下佢嘅招牌羅宋湯🤣
無論係牛腩底定豬骨底,都好高質!
每日用30斤牛腩煲至5小時
再加入蕃茄,椰菜,西芹等10款蔬菜熬煮而成
濃稠度自然更高更濃,牛味更突出
呷一口湯頭,甜,酸,辣三味交織,真係不得了👍
每碗羅宋湯都勁足料
每匙羹都係滿滿嘅蔬菜,連牛腩都有好多舊🙈
如果你係牛肉愛好者,可以加$12轉成煎牛扒
牛扒係即叫即煎,肉質嫩滑軟腍,牛味濃郁
微微焦香又Keep到水份,真係吾錯😋

🔸海派豬骨羅宋湯+麻辣撈麵+麻辣雞柳絲 $85
美味指數:🌕🌕🌕🌕
豬骨羅宋湯同樣足料,湯底依然濃郁
只係多左兩大塊薄切叉燒~
想食得麻辣又香口,加$2轉麻辣麵底
拉麵較硬身,質感煙韌
味道勁辣又惹味
仲有大量青蔥同炸蒜,口感豐富,超正👍
配上麻辣雞柳絲,嫩滑又惹味,一流呀🤣

PS. 每Set 包埋餐飲,特飲仲可以用半價換購架~

2020-09-13
$100 (Dinner)
2020-09-16 171 views
中午時段落到東薈城搵嘢食,今次黎到呢間羅宋湯專門店,呢到嘅羅宋湯真係做到好認真,係由店主葉師傅對傳統羅宋湯之執着而慢慢研發出來,呢味「海派」的確有其故事。🔷廚師推介套餐 💰88🔹海派豬骨羅宋湯 💙90/100豬骨落手一啲都無留力,有大大嚿嘅入味又軟腍嘅肉,再加上滿滿嘅蔬菜,每一口都會食到蔬菜。另外表面會有一層啖啖嘅油脂,恰到岩岩好。🔹燒豬髀肉脆豬仔包 💙70/100豬仔包有先烤過,相當卜卜脆,中間夾著嘅係燒豬髀同生菜,咬落口感層次分明。🔷全日自選湯麵套餐 💰82+12🔹海派牛腩羅宋湯💙90/100肉類跟前一款有所不同,今次到牛腩,相當相當軟腍,油脂分布更為濃郁。蕃茄、椰菜、蘿蔔,均帶點酸、甜、辣,非常刺激食慾。🔹拉麵&香煎薄牛扒 💙75/100拉麵為撈麵,面頭鋪左滿滿嘅蔥,作為愛蔥人士簡直非常滿意。而牛扒煎到香口有肉汁,食到啖啖肉真係好滿足。🔷經典迷你蝦多士(6件) 💰58 💙75/100蝦多士比想像中大嚿,個口細啲都真係要分開廿幾三十啖黎咬呢。熱騰騰、脆卜卜,蝦肉又夠實淨,配埋附上嘅他他醬食簡直食過返尋味。

🔷廚師推介套餐 💰88
🔹海派豬骨羅宋湯 💙90/100

🔹燒豬髀肉脆豬仔包 💙70/100

🔷全日自選湯麵套餐 💰82+12
🔹海派牛腩羅宋湯💙90/100

🔹拉麵&香煎薄牛扒 💙75/100

🔷經典迷你蝦多士(6件) 💰58 💙75/100
2020-09-10
A姐話想去shopping,所以我哋就揸車去東涌嘅東薈城行outlet啦!不過,A姐最終竟然咩都無買到,只係好難得咁買咗幾件衛衣送俾我,唔通佢做錯事?哈哈!點都好啦,行完街就係醫肚嘅時候,今日我哋就揀咗Wheatfield X 羅宋湯專門店。廚師推介套餐:海派牛腩羅宋湯羅宋湯可以揀牛腩或豬骨,但我哋都覺得羅宋湯係配牛先最夾。熱辣辣嘅羅宋湯,酸酸辣辣,相當開胃,而牛腩都有成四舊,夠軟腍。羅宋湯嘅湯底好濃郁,而且勁多料,夠晒原汁原味呀!廚師推介套餐:香煎豬扒脆豬仔包豬仔包大大個,一啖咬落去真係有啲難度,而豬仔包超脆口,抵讚!豬扒醃得好入味,嫩滑又易咬,加上新鮮蕃茄同生菜,夠晒juicy。全日自選湯麵套餐:海派牛腩羅宋湯螺絲粉同樣地,羅宋湯可以揀牛腩或豬骨,而麵底有多個選擇,但我哋覺得螺絲粉同羅宋湯係最夾。不過,由於加入咗螺絲粉,所以湯底無廚師推介套餐嘅海派牛腩羅宋湯咁濃郁。另外,螺絲粉粉量夠晒多,男孩子都會夠飽。全日自選湯麵套餐:香煎豬扒至於套餐嘅小食就揀咗香煎豬扒,豬扒夠入味同juicy,仲細心幫你切件上,食落夠晒方便。(記住Like同Share畀朋友)

全日自選湯麵套餐:香煎豬扒

(記住Like同Share畀朋友)
$100 (Tea)
2020-09-14 42 views
有一排冇黎東涌個新裝修完既商場都未行晒又諗番曾經食過既羅宋湯專門店就特登入黎東涌行下同再食多次呢間🍽俄國牛柳絲飯$108成碟餸都幾大碗磨菇汁撈飯幾好唔錯牛柳絲份量唔少連埋D汁都幾濃味🍽全日自選湯麵套餐$82對於有選擇困難症嘅人真係大件事實在太多樣要選擇首先要選湯頭、選麵底🍜、選小食經過一番努力之後🕣最後揀咗羅宋湯牛腩配手打烏冬香煎牛扒+$12呢間野專係食羅宋湯咁都梗係番炒下佢menu寫個湯係辣食落就偏甜只有少少少少辣有少少感覺似蕃茄湯底水準未及蕃茄師兄既湯底不過都幾好唔錯牛腩都幾入味而牛扒就偏薄,偏多油相對一般食完主菜之後仲有啲意猶未盡加配左個🍽香煎牛舌粒$48煎得幾香但就比較鹹同埋都係偏油💬兩個主菜都好食唯獨牛扒同牛舌都偏油扣咗啲分希望可以改善
有一排冇黎東涌

連埋D汁都幾濃味

🍽全日自選湯麵套餐$82
對於有選擇困難症嘅人真係大件事
實在太多樣要選擇
首先要選湯頭、選麵底🍜、選小食

經過一番努力之後🕣

有少少感覺似蕃茄湯底
水準未及蕃茄師兄既湯底
不過都幾好唔錯
牛腩都幾入味
而牛扒就偏薄,偏多油
相對一般

同埋都係偏油

💬兩個主菜都好食
唯獨牛扒同牛舌都偏油扣咗啲分
希望可以改善
$137.5 (Dinner)