港島區工作多年的我,最怕食飯時間當12點開始已經客滿每次出外食飯 都要趕快去霸位或買飯。 今日同同事介紹去碼頭搵食因為不想成日同人爭位。 想舒舒服服坐下,食個午餐,吹海風 享受下陽光感。來到White beard Fish & Chips就開心.面對即叫即炸的炸物完全放鬆心情.因為對於我成日 keep fit來說.係寶。因為成兩個月未食過炸物。 一見到立即要個檸檬黑椒炸魚薯條蒜香炸蝦籃及白啤酒炸生蠔3 隻.再配上三款醬料.(Garlic Aioli, Honey Mustard, Thai Chilli)店內有不同啤酒,但下午要返工不能飲.有點可惜.先食檸檬黑椒炸魚薯條粗薯條有咬口 加上炸得夠脆口 不想停口。 以Garlic Aioli 黃色同 honey mustard 配上炸魚及薯條超夾,比一般沙律醬或蕃茄醬更好味。微酸,微甜,不辛辣 炸魚用去骨鱈魚魚塊 而炸醬以麵粉加水而成,之後加入啤酒烹調,令炸魚更加香脆.加上魚身炸得透身。 可以保存肉汁,每啖可以享受外脆內嫩感覺..白啤酒炸生蠔。 對蠔我一向都一般, 但今次有些意外, 薄薄脆皮, 香脆之餘 蠔肉肥美, 而且蠔味好足, 食完後,
港島區工作多年的我,
最怕食飯時間
當12點開始已經客滿
每次出外食飯
都要趕快去霸位或買飯。
今日同同事介紹去碼頭搵食
因為不想成日同人爭位。
想舒舒服服坐下,
食個午餐,吹海風
享受下陽光感。

來到White beard Fish & Chips
就開心.
面對即叫即炸
的炸物完全放鬆心情.
因為對於我成日 keep fit來說.
係寶。因為成兩個月未食過炸物。

一見到立即要個檸檬黑椒炸魚薯條
蒜香炸蝦籃及白啤酒炸生蠔3 隻.
再配上三款醬料.

店內有不同啤酒,
但下午要返工
不能飲.有點可惜.

先食檸檬黑椒炸魚薯條
粗薯條有咬口
加上炸得夠脆口
不想停口。
比一般沙律醬或蕃茄醬更好味。
微酸,微甜,不辛辣

炸魚用去骨鱈魚魚塊
而炸醬以麵粉加水而成,
之後加入啤酒烹調,
令炸魚更加香脆.
加上魚身炸得透身。
可以保存肉汁,
每啖可以享受外脆內嫩感覺.

白啤酒炸生蠔。
對蠔我一向都一般,
但今次有些意外,
薄薄脆皮,
香脆之餘
蠔肉肥美,
而且蠔味好足,
食完後,蠔味仍在口腔內。
一隻點夠呢
之後再要多個隻
仲要配上Thai Chilli 就配炸蝦及蠔.
味道微辣, 微酸. 味道豐富
又開胃.

蒜香炸蝦籃要讚
48 蚊有4 隻爽口蝦
雖然有脆漿包著,
不厚粉。
蝦的size 都不細.
絕對抵食。

以一個中等價錢係中環
享受一個午餐
已經好滿足
加上環境舒服
可以暫時放下腳步。
比自己好好享受美食。
下次食午餐或搭船去離島玩時
都可以方便買炸魚食。

2018-01-18
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$80 (Lunch)
  • 白啤酒炸生蠔
  • 檸檬黑椒炸魚薯條
2018-01-19 1016 views
每次去尖沙咀都會忍唔到過海前來到White Beard order炸魚薯條,坐係海邊食別有一番風味。今次例牌order 佢地嘅Signature Fish n Chip,質素一貫地好,鱈魚唔會一切就碎輯輯,炸份好薄,魚同粉亦都唔會分離,鹽花好均勻,每一啖都好香口。炸魷魚圈都好吸引,隻隻都好粗身,魷魚都新鮮無雪藏味,輕輕擠啲檸檬汁就好好食,而且$48份量都唔少,兩個人食岩岩好。佢地嘅他他醬真係咁多隻醬入面最好食,夠酸味,質地濃稠度啱啱好,無論同薯條,炸魚同其他海鮮都好夾。不過Mustard就有少少失望,味道偏甜,唔太夠芥辣,所以強烈建議兩個醬都揀晒他他最就好!(一個他他醬真係唔夠點haha!)Yuzu Honey 夠fresh唔太甜,始終食炸嘢要叫有汽飲品先正,下次order返啤酒比較好!呢間分店最好最好嘅bonus就係呢片維港景,坐係碼頭旁嘅梯級度食猶如置身外國,享受片刻寧靜。來過幾次蘇豪同碼頭分店,於我而言如果係下午時間,食個late lunch,蘇豪分店似乎適合啲,個邊個感覺再休閒啲;如果好似我咁evening時間或者放工未想返屋企住,呢邊吹下海風係一個唔錯嘅選擇!

2018-01-18
2018-01-03 1637 views
很想強調, 我是個不會戒口的人。總是控制不了自己的口, 這是一種自制力缺乏症吧? 當天來到中環碼頭, 其實已是飽的, 但是一經過「白鬍子」, 就瘋狂地想吃炸魚薯條! 而當時, 我的喉嚨是有點點痛的, 是最近吃得熱氣食物多。但來到這, 還是豪不猶豫地, 就走去排隊。等了十分鐘左右就有了! 炸得超級漂亮! 炸鱈魚及薯條 HKD 75.00因為肥膏是鱈魚控, 所以多加了小小錢轉為炸鱈魚。炸魚的粉漿是脆脆薄薄的, 很脆口! 而魚肉是嫩的!鱈魚的肉質偏結實, 這家的鱈魚料是真不錯。啖啖魚肉, 感覺很幸福。薯條是粗薯條, 相信很多人都會喜歡粗薯。特別是外國人或是ABC 甚麼的。記得以前TIM小姐是喜歡M記的薯條, 從英國留學回來後, 就只吃粗薯條。她還說香港的薯條, 很難吃得到英國時的味道, 因為英國的薯條是超有薯味的。雖然我沒吃過英國的薯, 但是相信是真的有很大的差別。而「白鬍子」的薯條, 的確薯味不濃。雖然炸到外脆內軟, 但就是少了點調味。跟肥膏兩人吃了這炸魚薯條, 隔天, 我的喉嚨又進一步的痛了!真的是, 要食不要命, 哈哈!

很想強調, 我是個不會戒口的人。
總是控制不了自己的口, 這是一種自制力缺乏症吧?

當天來到中環碼頭, 其實已是飽的, 但是一經過「白鬍子」,
但來到這, 還是豪不猶豫地, 就走去排隊。

等了十分鐘左右就有了! 炸得超級漂亮!
炸鱈魚及薯條 HKD 75.00
因為肥膏是鱈魚控, 所以多加了小小錢轉為炸鱈魚。
炸魚的粉漿是脆脆薄薄的, 很脆口! 而魚肉是嫩的!
鱈魚的肉質偏結實, 這家的鱈魚料是真不錯。
啖啖魚肉, 感覺很幸福。

薯條是粗薯條, 相信很多人都會喜歡粗薯。
特別是外國人或是ABC 甚麼的。
記得以前TIM小姐是喜歡M記的薯條, 從英國留學回來後,
雖然我沒吃過英國的薯, 但是相信是真的有很大的差別。
而「白鬍子」的薯條, 的確薯味不濃。
雖然炸到外脆內軟, 但就是少了點調味。

真的是, 要食不要命, 哈哈!
2017-11-28 70 views
講起食 又點少得我最中意嘅熱氣野食😋而Fish & Chip 係我嘅飛佛之一之後都會講幾間我推薦嘅😉今次就講呢間我最中意就係喺中環碼頭嘅White Beard Fish n Chips去完長洲食又得 搭船食都得最近有AIA 玩完食應該仲正😝不過可能要企係度食因為只係得枱兩張係側邊_________________________入返正題呢度嘅fish & chip有5個set食得辣嘅朋友仔就食Red Hot Chill如果唔係Signature都唔錯其實Fish嘅size我覺得岩岩好因為好多舖頭都勁細舊 搵我笨😭而Sauce都有8種咁多 好貼心💕講返個味道 辣粉係中間部份好重手係幾特別同夾啲魚味架不過食完要即刻衝去買野飲😂________________________裝修環境:✨✨服務態度:✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨(5個✨為滿分)價錢:$75________________________唔信我嘅可以自己去試試😂地址:中環7號碼頭地舖
講起食 又點少得我最中意嘅熱氣野食😋
________________________
裝修環境:✨✨
服務態度:✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
價錢:$75
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
地址:中環7號碼頭地舖
Red  Hot  Chilli
$80 (Other)
Red  Hot  Chilli
2017-11-25 74 views
一直久仰大名,今次係正中環碼頭附近,一於一試!炸魚薯條都有分好多種,例如鱈魚,或者其他唔同既口味。夜晚去人不算多,客人大多是外國人🤣今次嗌左signature fish & chips,要左鹽調味。 大概要等八分鐘。到手嗰時職員會問你要咩醬,我就揀左他他醬,襯返魚柳包咁呀嘛🤣攞上手真係熱辣辣,炸魚都幾大份,薯條份量都不少。薯條同炸魚食落硬係覺得有陣啤酒味,其實炸魚薯條配啤酒認真一流。下次會想試埋其他小食,配返杯啤酒,人生只需如此,正!
一直久仰大名,今次係正中環碼頭附近,一於一試!

炸魚薯條都有分好多種,例如鱈魚,或者其他唔同既口味。

夜晚去人不算多,客人大多是外國人🤣

下次會想試埋其他小食,配返杯啤酒,人生只需如此,正!
2017-11-25
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$68 (Dinner)
  • Signature Fish n Chips
2017-10-13 98 views
搭魚去尖沙咀,經過呢間有炸魚薯條賣,又有D肚餓,所以買份試下,份量正常,唔會特別多或少,不過炸魚外層的粉漿都幾厚,而且好多油,食完成口油,真係唔多掂,薯條就好脆同埋係我最仲意既粗薯。
2017-09-20 115 views
上個月的食評還沒記得寫,但今天吃薯條的時候記起。8月去了addidas的室外活動場之後好肚餓,打算上船去尖沙咀食晚飯。上船前跟朋友看到這間打住Fish&Chips旗號既快餐店,所以選了這間一試。首先當然點了fish&chips ,魚炸得很鬆脆,又不太多炸粉,點了醬汁後更開胃。另外點了炸蝦天婦羅,用料十足,選用的蝦很甜很大隻,不像放題等炸蝦粉比蝦多,即叫即炸亦是其中賣點最後還點了double cheese fries,上面有很多芝士,但吃了太多炸物沒太大胃口再吃薯條,總體而言這小店是中環碼頭的好選擇
上個月的食評還沒記得寫

2017-08-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2017-09-16 2415 views
Fish & chips 經常都係我的favourite,今日過海經過一間好有特色的fish & chips舖頭,就同朋友食下。仲有報導過呢。除左炸魚薯條,seafood和small plate都好吸引。不同口味的啤酒選擇。Iced lemon honey (跟餐+$15),天然甜honey味,而且少冰,味道很refreshing,值得推介。Gwei lo (跟餐+$30)啤酒容易入口,麥味香醇,唔會太strong。賣相不俗,用紙盒和報紙printout墊住食物。雖然冇冷氣,但係可以係旁邊坐低食,而且食得咁豐富都係$300者。3 onion rings (+$15) 2 mozzarella sticks (+$15)Beer battered oyster ($48/ 3pieces)仲有8個sauce揀,variety好闊,我地可以揀4個,有mustard、泰式、tartar、garlic。Oyster 十分大隻肥美,炸得脆卜卜,dip mustard好美味,佢嘅mustard唔係好重芥味。芝士條很札實,味道濃郁。Garlic pawn boat ($42/ 5 pieces)

仲有報導過呢。

不同口味的啤酒選擇。

3 onion rings (+$15)
2 mozzarella sticks (+$15)

芝士條很札實,味道濃郁。

Garlic pawn boat ($42/ 5 pieces) 炸到好似天婦羅,蝦味出色,可以一吃再吃。
Fresh calamari basket ($48/ 6 pieces) 魷魚厚切,有嚼勁,配tartar sauce最適合。

雖然食咁多炸野,完全唔膩,冇好熱氣的感覺。炸鱈魚薯條 ($75),鱈魚魚質不錯,但係有D細塊,試下dip garlic mayo,味道也不俗。
$150 (Dinner)
  • Garlicpawnboat
  • Freahcalamaribasket
  • mozzarellasticks
  • Beerbatteredoyster
  • Icedlemonhoney
2017-09-16 119 views
With very few fish & chip places in Hong Kong, White Beard Fish n Chips is where to go to satisfy your fish&chips cravings. Located at Star Ferry (Central), it's so easy to find.A New Zealand-themed shop that serves New Zealand fish (Hoki). They have different flavors of Fish n Chips -- Their popular dish is the "Signature" but I highly recommend the "Lemon Pepper"If you only want chips, the "Cajun Garlic Butter Chips" is a must-try! -- You can also upgrade to flavored chips (for addt'l $15) on

If you only want chips, the "Cajun Garlic Butter Chips" is a must-try! -- You can also upgrade to flavored chips (for addt'l $15) on your Fish n Chips meal.

Their other food choices and drinks is nothing special BUT their Fish n Chips is definitely why you should try this place
Signature  Fish  n  Chips
Lemon  Pepper  Fish  n  Chips
Cajun  Garlic  Butter  Chips
2017-09-15
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$100 (Lunch)
Lemon  Pepper  Fish  n  Chips
Cajun  Garlic  Butter  Chips
2017-09-14 58 views
今日諗住同表姊入長洲行下,黎到碼頭有D肚餓,諗住求其食D野,點知聞到好香薯條味,就決定試下呢間叫左個一口炸魚配薯條同炸魷魚圈,因為佢係即叫即炸既,等左15分鐘終於整好喇!咁岩附近張枱有人走左,就拿拿聲霸位,如果唔係就要企住食喇… 一口炸魚配薯條,炸魚外層炸得香脆,魚肉嫩滑,沾上有少少酸味既tartar醬,很好食。炸魷魚圈,粉漿很薄,魷魚爽口彈口,好食

炸魷魚圈,粉漿很薄,魷魚爽口彈口,好食
2017-09-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 一口炸魚
  • 炸魷魚圈
2017-09-08 106 views
中環碼頭前身是港外線碼頭,原是提供由中環至其他離島的渡輪服務,後因中環及灣仔填海計劃,所有航線遷至現時的中環碼頭,而中環7號碼頭是提供來往中環至尖沙咀的天星小輪服務,是海上的交通樞紐,同時亦是本港的旅遊點,旅客會在晚上乘坐小輪橫渡維多利亞港欣賞夜景。白鬍子就是位於中環7號碼頭,每日人流量高,專賣炸魚薯條等炸物小食。點了幾款小食,全部放在一盒。吉列炸蝦餅外層香脆但蝦味較淡,質感爽口彈牙,切開裏面有一舊蝦肉。燒汁芝士條芝士條外脆內軟,口感煙韌,新鮮炸起時一咬即呈拉絲的效果,不過凍左之後就比較硬身。香辣魷魚鬚魷魚鬚炸得鬆脆,口感煙韌,幾好咬,送酒一流。招牌炸魚薯條主角炸魚外層炸漿很薄,魚肉厚身,肉質很結實嫩滑,顏色雪白,呈現一梳梳的魚肉,粗薯條連皮一齊炸,外脆內軟,薯味十足。整體而言,小食味道不俗,全部即點即做,新鮮熱辣,份量十足,價錢合理,買完仲可以坐係海邊一邊欣賞維港景一邊食。

點了幾款小食,全部放在一盒。
小食拼盤

吉列炸蝦餅
外層香脆但蝦味較淡,質感爽口彈牙,切開裏面有一舊蝦肉。
吉列炸蝦餅

香辣魷魚鬚
魷魚鬚炸得鬆脆,口感煙韌,幾好咬,送酒一流。

招牌炸魚薯條68

2017-09-08
TakeAway
Type of Meal
Tea
招牌炸魚薯條68
2017-09-03 54 views
位於中環的白鬍子炸魚薯條,是一間主打英國炸魚薯條的快餐店。今天搭船過海,聞到香噴噴的炸物味道,忍不住走到餐廳前,外賣一份邊走邊吃。招牌炸魚薯條$68炸魚供數種選擇,包括不同的魚類和味道。我選擇最原始的炸魚薯條,食物全部即叫即整,必定熱辣辣。香氣撲鼻的炸魚,令人食指大動,魚肉大條肥美,肉質嫩滑,腍軟可口。薯條粗身,帶有薯皮,炸得香軟,味道不錯呢。
位於中環的白鬍子炸魚薯條,是一間主打英國炸魚薯條的快餐店。

招牌炸魚薯條$68

2017-09-01
放工搭船過海,嚟到碼頭見到有幾個人喺度排隊就跟住去睇下,原來係賣炸魚薯條既〜兩個人去食叫咗三樣野,百幾蚊,喺中環都叫合理檸檬黑椒薯條$75 係整叫整炸,新鮮熱辣!!!用既魚係cod fish比平時快餐店嗰種魚柳滑得多,同埋完全冇雪味薯條係粗身偏向似炸薯仔嗰種,所以食完都飽肚既〜另外叫咗芝士條5條$50真係可以拉到絲都幾正!同埋面頭有啲香料都幾正最後見佢有好多啤酒賣,但都係揀咗飲檸檬蜂蜜貪佢夠開胃嘛〜但夏天食真係有啲熱

檸檬黑椒薯條$75

薯條係粗身偏向似炸薯仔嗰種,所以食完都飽肚既〜

另外叫咗芝士條5條$50
真係可以拉到絲都幾正!同埋面頭有啲香料都幾正

最後見佢有好多啤酒賣,但都係揀咗飲檸檬蜂蜜
貪佢夠開胃嘛〜

但夏天食真係有啲熱
檸檬蜂蜜
2017-09-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
檸檬蜂蜜
碼頭外賣fish n chips@白鬍子炸魚薯條中環中環7號碼頭地舖White beard 在中環有2間,一間在soho要行長敍路,在碼頭就好方便我啦!主要是外賣,放工買回家同屋企人一齊食。炸魚同薯條就是賣點,眾多口味花款,即叫即炸,熱辣辣食美味得無話可說。魚塊唔係普通雪藏魚,富有魚味,個粉漿外層真的又薄又脆充滿空氣感,咬下先接觸酥脆外層再到嫩滑魚肉,蘸上醬更滋味。因點了4份,我要了hot chili,brown, garlic 同mustard四款。醬是一個小膠盒放好。$68是招牌炸魚,用紙盒盛好,打開就是淺黃色的粗薯條及魚塊。粉漿因加了啤酒,充分空氣感令到口感更酥脆,外脆內軟兩大衝擊一起,炸漿其實好輕又唔油膩,整份實在美味。$75炸鱈魚薯條,鱈魚魚味比較濃厚,油份相對重,怕膩建議擠上檸檬汁,就算炸過都唔乾身,肉都好滑水份保留在魚肉內。魚一大塊,切細塊後再蘸上提供的醬汁,又香又好吃。$35芝士薯條,因為好喜歡芝士,所以加點份。將溶化了的芝士倒在炸起薯條上,拿起來食芝士黏在薯條上呈拉絲狀,最令人一條接一條吃不停。除了魚仲有海鮮,$42 有蒜香炸蝦,啖啖肉肥美。金黃色的粉衣層,食落有少少
碼頭外賣fish n chips@白鬍子炸魚薯條

中環中環7號碼頭地舖

除了魚仲有海鮮,$42 有蒜香炸蝦,啖啖肉肥美。金黃色的粉衣層,食落有少少蒜香。點埋個蒜味香濃架garlic醬,一絕,蒜上蒜最佳組合。

鍾意口感煙qq可以點炸魷魚 $48,呢個個粉薄薄樸上,魷魚鮮甜原味仲食到,一圈圈肉厚慢慢咬,加chili醬勁開胃。

共有7款醬比客人選擇,用來蘸薯條或者魚肉都合襯。好多時食薯條都似食醬,自家製的醬料把風味提升,百吃不厭。邊等船時可以係旁邊的椅子同臺上食,腸下海景吹下風,心礦神怡。
2017-08-27 52 views
每次由中環搭渡海小輪過尖沙咀,經過親見到呢間都流曬口水。今次有時間而且好肚餓,終於忍唔住要停低買佢地既野食啦餐牌上既野食多數都係炸物,有fish n chips,chips,洋蔥圈,炸蠔,等等。本身極愛洋蔥圈既我當然以呢樣為我第一目標啦!洋蔥圈就有分$20(3pcs)/ $35($6pcs),其實真係好平其餘單叫既都係差不多價錢,係炸蠔要$6x蚊。柯打後等佢即炸,大概5分鐘左右就有得食~我地叫左6pcs,新鮮炸起熱辣辣,洋蔥好甜,外面好脆,一口又一口,好快就食曬。Menu既其他野食,我下次黎一定一樣樣試齊曬啊
每次由中環搭渡海小輪過尖沙咀,經過親見到呢間都流曬口水。
今次有時間而且好肚餓,終於忍唔住要停低買佢地既野食啦

其餘單叫既都係差不多價錢,係炸蠔要$6x蚊。

柯打後等佢即炸,大概5分鐘左右就有得食~
我地叫左6pcs,新鮮炸起熱辣辣,洋蔥好甜,外面好脆
,一口又一口,好快就食曬。

Menu既其他野食,我下次黎一定一樣樣試齊曬啊
炸洋蔥圈
2017-08-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
炸洋蔥圈