2019-04-05 107 views
之前喺度食過下午茶set,價錢公道,環境靚,而且不時會其他品牌作特別推廣,但星期六日來人有點多,有點嘈雜。今日平日夜上人流不多,兩個人來也可以坐到卡位, 我們叫了兩個主食, 飲品,及一款甜品share。主食方面其實唔係好多選擇, 我地叫了一個 芝士煙肉牛肉漢堡同一個 波士頓龍蝦懸浮扁意粉, 加60蚊轉餐( 跟湯,沙律,同飲品)芝士煙肉牛肉漢堡抵食,單叫108蚊。 漢堡扒有足夠厚度,入口唔會過硬或者散開, 有足夠嘅油脂,加上芝士、煙肉,新鮮生菜番茄,味道不錯。波士頓龍蝦懸浮扁意粉, 賣相不錯, 龍蝦汁很濃郁因除咗龍蝦外還有櫻花蝦調味。餐湯係黑松露蘑菇湯, 飲品叫東方明珠( passion fruit), 鐵觀音珍珠奶茶。 在這,甜品才是主打,我們share 了佢哋signature嘅玫瑰蜂蜜千層蛋糕。蛋糕面有可食用乾玫瑰花,班戟皮配合香軟幼滑嘅夾層忌廉,好睇又好食。滿足的一餐。

波士頓龍蝦扁意粉

東方明珠

玫瑰蜂蜜千層蛋糕

$260 (Dinner)
玫瑰蜂蜜千層蛋糕
2019-04-02 71 views
我哋去嗰陣時餐廳好似得兩位人係門面但反應都幾快差唔多一叫就有人嚟女侍應服務態度幾好🥰我之前係睇咗某個幾知名嘅IG foodie嘅食評而去一入到去環境係唔錯嘅但打卡位真係少之又少可以影嘅呢應該只係有燈牌同幾張冇人嘅吧枱我哋叫咗個意粉同四杯嘢飲 仲有兩個小食拼盤 仲有個唔知乜鬼士多啤梨嘢但係呢度淨係影咗個意粉同杯嘢飲唔好意思喇 俾唔到張圖你哋睇但我哋係帶咗三個水晶球一個沙冰水晶球下面有啲椰果唔錯 幾正下 沙冰就個味有啲假 但係幾清爽嘅位都坐得幾舒服而小食拼盤就都幾好略嫌所有嘢價錢都偏貴啲雞翼 丸同條裝不知名野炸得好香脆好正然後仲有一個小食就係腸仔應該我哋係第一個嚟呢度會食腸仔嘅人😌因為小朋友要食講返主菜意粉我哋係帶咗個188龍蝦意粉龍蝦肉10分鮮甜但果汁真係唔係咁啱我口味嗰張扁意粉冇乜口感可言嗰日烹飪得好似有啲林但我覺得188淨係為咗食嗰個浮嘅意粉有啲唔抵最後個甜品真係谷氣難食到爆炸食咗¼已經唔想食一吉落去軟都唔掂成Pat poop 咁真心唔建議成餐飯食咗七百零蚊老實講呢一個價錢去食餐海鮮我諗我會開心啲囉

我哋去嗰陣時
真心唔建議
成餐飯食咗七百零蚊
老實講呢一個價錢去食餐海鮮我諗我會開心啲囉

2019-03-31 68 views
星期天天陰陰,小女生說想到科學館玩一會,早前見雜誌介紹尖沙咀一間樓上cafe, 今天就順道來一趟吧!White button 是樓上cafe,走進餐廳,又如走進了另一世界。餐廳裝修得美美的,很多打卡位。很多食客都拿手機出來周圍拍照。打開餐牌,我和小女生都被懸浮波士頓龍蝦意粉吸引著,小女生當然想知道當中所蘊藏的魔法,所以我們點了這道意粉。由於我們都被甜品吸引著,所以我們另外點了一份小食--黑松露薯角,再自選喜歡的甜品。餐湯是黑松露野菌忌廉湯,一上枱就聞到那陣陣的松露和野菌香味。忌廉湯很滑很creamy,而且因熱辣辣的,小女生喝得津津有味。沙律份量就較為少,不過沙律菜相當新鮮,十分爽口。再來的是黑松露薯角,這是小女生最喜歡的黑松露沙律醬,薯角焗得也剛好,蘸上黑松露醬,相當惹味。終於等到這魔法龍蝦意粉,實在相當吸睛,一送上來就引來附近食客的目光呢!意粉煮得剛好,很彈牙,龍蝦忌廉汁也香濃幼滑。龍蝦也鮮味,入口彈牙。每位食客都要點一杯飲品,本身意粉跟餐有一杯飲品,小女生就點了杯黑糖珍珠鮮奶。我們叫了小甜,基本上是沒有甜的,但就是剛好。珍珠煮得夠稔,最怕就是吃那些煮不夠的珍珠,而且有著黑糖味,煙靭

沙律份量就較為少,不過沙律菜相當新鮮,十分爽口。

每位食客都要點一杯飲品,本身意粉跟餐有一杯飲品,小女生就點了杯黑糖珍珠鮮奶。我們叫了小甜,基本上是沒有甜的,但就是剛好。珍珠煮得夠稔,最怕就是吃那些煮不夠的珍珠,而且有著黑糖味,煙靭軟糯,小女生很是喜歡。我的凍檸茶也不俗,叫了少甜,紅茶底很香,讓人著迷。

最後來的當然是今天另一主角啦!愛吃千層蛋糕的我點了抹茶千層,而小女生就點了士多啤梨梳乎厘pancake. 千層蛋糕加了抹茶醬,令千層蛋糕又香滑。整體都不算甜,吃到濃濃的抹茶味道。

小女生的梳乎厘pancake 又是相當的吸睛,只看著這美美的甜品也相當自癒。

總括來說,white button的食物水準也不錯,地方也舒適,很多打卡位,下次會約好姊妹來個high tea 呢!

2019-03-28 85 views
好朋友係Lilian Kan嘅忠實fans。佢最近同位於尖沙嘴嘅White Button Cafe crossover,所以我哋就嚟左朝聖!呢間餐廳行可愛路線,周圍充滿花花同埋粉紅色嘅裝飾,超多打卡位,中意影相嘅女孩子們一定樂而忘返。波士頓龍蝦扁意粉 $188懸浮係半空中嘅餐叉同埋意粉超有創意,反地心吸力,十分有趣!煎香嘅龍蝦爽口彈牙,鮮味十足。麵條掛滿帶番茄味嘅龍蝦汁,味道稍濃,適合重口味嘅朋友!雞肉沙律 $98大大件嘅雞排加上新鮮嘅生菜,就算無主食都夠曬飽。宇治抹茶千層蛋糕 / 朱古力千層蛋糕 $52呢度嘅千層蛋糕同其他鋪頭相比,皮比較薄,cream滑得來又唔會膩,加上上面嘅醬汁所以味道好出!比較喜歡抹茶味,唔會太甜,有回甘。柚子藍蝶花檸檬果汁 $58呢款飲品嘅造型好似水晶球,藍蝶花嘅顏色更添夢幻。味道清新,入面有海量嘅柚子皮同埋蘆薈。我地兩個食完都唔捨得走,周圍影周圍睇。Lilian Kan貴為本地設計師同model,呢度仲有賣有佢設計嘅衫同埋寫真,唔買睇下都幾好。

波士頓龍蝦扁意粉 $188

雞肉沙律 $98
大大件嘅雞排加上新鮮嘅生菜,就算無主食都夠曬飽。

宇治抹茶千層蛋糕 / 朱古力千層蛋糕 $52

柚子藍蝶花檸檬果汁 $58

2019-03-28 60 views
呢間餐廳真係好岩女仔過黎打卡呀成間餐廳都好粉紅色仲有埋打卡位架不過樓面只有一位服務員,佢真係一腳踢由點餐、送餐、埋單、幫客人影相,都係由佢一手包辦,不過佢好有效率好彩唔駛等好耐小食併盤有雞翼、薯角、芝士雞&炸蝦,呢個併盤作為頭盤簡直是不錯之選因爲我好鐘意食炸野芝士雞好好味,每人食得2粒真係唔夠喉蕃茄海鮮天使麵蕃茄味夠濃略嫌有點細碟,因為太好味喇呢間既玫瑰蜂蜜千層餅都很不錯口味好岩香港人,不會太甜雖然口感不夠Lady M.咁細滑,但都值得嘗試的欣賞的是即叫即製飲品好有特色水晶球🔮lemonade:柚子藍蝶花 & 芒果水蜜桃🍑沙冰又食埋甜品,又有特色飲品,都係每人$230,真係好抵食喎
呢間餐廳真係好岩女仔過黎打卡呀
成間餐廳都好粉紅色
仲有埋打卡位架

不過樓面只有一位服務員,佢真係一腳踢
好彩唔駛等好耐

小食併盤
有雞翼、薯角、芝士雞&炸蝦,呢個併盤作為頭盤簡直是不錯之選
因爲我好鐘意食炸野
芝士雞好好味,每人食得2粒真係唔夠喉

蕃茄海鮮天使麵
蕃茄味夠濃
略嫌有點細碟,因為太好味喇

呢間既玫瑰蜂蜜千層餅都很不錯
口味好岩香港人,不會太甜
雖然口感不夠Lady M.咁細滑,但都值得嘗試的
欣賞的是即叫即製

飲品好有特色

水晶球🔮lemonade:柚子藍蝶花 & 芒果水蜜桃🍑沙冰
又食埋甜品,又有特色飲品,都係每人$230,真係好抵食喎
2019-03-25
  • 玫瑰蜂蜜千層餅
  • 蕃茄海鮮天使麵
2019-03-27 67 views
自我挑戰😂去一間超女人既人氣打卡餐廳💖!以為野食會麻麼,結果係...都幾唔錯喎🥰裝潢好少女,出動哂姣婆pink妖艷紫😂同埋地方好闊落,有大玻璃俾自然光穿透入嚟!lunch time去氣氛仲好休閒添~可以同三五知己慢慢傾計瘋狂影相!【波士頓龍蝦尾配龍蝦汁意粉🦞 $188】兩隻小龍蝦既蝦肉鮮甜爽口,絕對係啖啖肉對得起個價錢!醬汁混雜住龍蝦既鮮味同少許鹹香芝士味!扁意粉帶點煙韌既口感,唔會一拮即斷,而且掛汁能力都高!價錢同質素成正比,推介!【墨汁海鮮芝士燉飯🦑 $148】飯粒之中混合酸甜蕃茄同幾香口既洋蔥粒,成件事都幾fresh!不過芝士味唔太出,海鮮亦比較遜色。但係身為主角既四隻大蝦又做得幾唔錯喎,爽口彈牙又大隻!.佢地既千層蛋糕其實都幾吸引🤤staff得閒又過嚟吹兩嘴,見我就哂身位影相又會主動問我洗唔洗調去自然光猛d既位,下次再去會試下佢地既甜品!總結係fnf大力推介個龍蝦意粉,真係做得幾唔錯,好過預期好多呀!

波士頓龍蝦尾配龍蝦汁意粉

【波士頓龍蝦尾配龍蝦汁意粉🦞 $188】
墨汁海鮮芝士燉飯

【墨汁海鮮芝士燉飯🦑 $148】
2019-03-05
$200 (Lunch)
波士頓龍蝦尾配龍蝦汁意粉
墨汁海鮮芝士燉飯
今晚約了家人吃飯,兩個女生可以吃什麼?找到這家好美好夢幻好少女的地方,有很多打咭的位置和道具😜,正合我們心意。《水晶球》這杯飲料很有趣,真像一個水晶球,我這杯是荔枝玫瑰檸檬果汁,玫瑰味濃,裏面還有一粒粒的椰果,很喜歡☺《鐵塔 Soda》這裏的飲料都很有特色,這個叫“巴黎鐵塔“,所以“反轉再反轉“嗎?🤣味道跟之前那個水晶球差不多,也是荔枝玫瑰。《小食拼盤 ( 雞翼、薯角、芝士雞、炸蝦)》幾樣炸物都炸得非常香脆,我最喜歡芝士雞和雞翼。《波士頓龍蝦汁配扁意粉🍝》看到餐牌這意粉是懸浮於空中,很有趣,很想知道是怎樣做到的,所以點來試試。看完之後,原來是這樣子的😎意粉彈牙好吃😋《黑糖牛奶千層餅》我想做這個千層餅的功夫應該不少,一層皮一層cream,上面灑上黑糖珍珠,令平凡的變得不平凡。

《水晶球》

《鐵塔 Soda》
巴黎鐵塔

《小食拼盤 ( 雞翼、薯角、芝士雞、炸蝦)》
幾樣炸物都炸得非常香脆,我最喜歡芝士雞和雞翼。
小食拼盤

黑糖牛奶千層餅
  • 水晶球
  • 水晶球荔枝玫瑰檸檬果汁
2019-03-24 52 views
以前好鐘意放假就同朋友一齊約去靚cafe影相食下野,不過因為生活忙碌左好多,近年都好少再有興致去做呢樣野。禁岩最近有多啲空閒時間,就同朋友黎呢間cafe聚一下,影下靚相💕餐廳有大量打卡位,色彩方面主要係粉紅、粉藍,佈置都好少女風,仲專設置一個背景同area比客人影相,想點影都得!娛樂性十足👍🏻《波士頓龍蝦汁配扁意粉》$188呢個係餐廳新出品,好神奇!意粉都可以懸浮係半空,又可以瘋狂影相!不得不讚係佢唔係淨係得個樣,龍蝦汁好濃稠,味道都好香濃,但略嫌有少少咸。扁意粉掛汁力好高,入口啖啖都係龍蝦香氣,而且軟硬適中,口感都幾彈牙,整體好味👍🏻《紅菜頭帶子意大利飯》$138粉紅色既飯又係好靚,好適合拍照🤣!飯粒偏硬身,係我鐘意既硬度,不過忌廉略嫌唔夠多,以致飯比較乾,但都接受到因爲無禁膩🤔而帶子大大粒有咸香,都唔錯!店員向我地推介左千層蛋糕,最近仲新出左兩款口味,我地揀左《芝士雪糕奶蓋千層蛋糕》$52芝士味好香😍因為中間係雪糕,所以口感上就無禁細滑,同埋比較乾身少少,但係雪糕好重奶味,所以味道都幾好。《宇治抹茶梳乎厘班戟》$88好大份!仲有埋雪糕,都幾抵食。樣貌唔太討好,但係味道幾好。呢個唔係

《波士頓龍蝦汁配扁意粉》$188

《紅菜頭帶子意大利飯》$138

《宇治抹茶梳乎厘班戟》$88
好大份!仲有埋雪糕,都幾抵食。樣貌唔太討好,但係味道幾好。呢個唔係空氣感好重既班戟,裡面比較實,食落去有實在感,蛋香幾突出,外皮口感煙韌,所以好唔好食好睇個人喜好,我覺得唔錯。抹茶醬唔會太甜,味都幾濃!

呢度真係好適合同鐘意影相打卡既朋友黎,環境好靚,食物都唔錯架!
2019-03-22 108 views
今日朋友約我放工出來食飯兼派手信,佢話帶我去一個打咭好地方,可以睇衫又可以食飯,一舉三得!令到超滿心期待今晚的約會!!餐廳裝修很少女風,粉紅色的磚牆放著平面的漫畫佈景,還有可愛的傻豹,乾花的裝飾,再配搭粉紅色的霓虹燈,令整間店都充滿著夢幻氣息!側邊係White button x Kanalili,放滿左好多唔同既衫,我們點餐後一邊睇衫一邊等食,再打咭影相,真係好開心!<黑松露雜菌湯> 我們點了一個套餐包餐湯和沙律!湯裡放滿菇粒,菇味香濃,口感不錯,加上用黑松露醬作點綴,撈埋一齊更好飲!<田園沙律> 沙律菜新鮮爽脆,味道清新,配上日式芝麻醬,濃郁又帶點芝麻香味,食起來特別開胃!<波士頓龍蝦懸浮扁意粉>叉住意粉懸浮半空的賣相超吸精!! 龍蝦好多肉好新鮮, 濃郁的龍蝦汁帶出龍蝦鮮甜的味道,餐廳好細心將蝦身拆開,方便我們進食,肉質鮮嫩彈牙,十分好味!!意粉軟硬適中,每條意粉也沾上龍蝦汁,煙煙韌韌,口感非常好!<櫻花蝦明太子天使麵> 明太子混合忌廉的味道好夾!加上天使麵上鋪滿了櫻花蝦,聞到一陣陣香濃的蝦亁味,食住脆脆的蝦乾和三文魚籽

黑松露雜菌湯

田園沙律

波士頓龍蝦懸浮扁意粉

<櫻花蝦明太子天使麵> 明太子混合忌廉的味道好夾!加上天使麵上鋪滿了櫻花蝦,聞到一陣陣香濃的蝦亁味,食住脆脆的蝦乾和三文魚籽,配上口感幼滑又沾滿明太子忌廉汁的天使麵,唔會覺得好膩,反而味道層次提升了,真的不錯!
櫻花蝦明太子天使麵

<玫瑰蜂蜜千層餅> 千層餅好味在於同一般蛋糕的口感唔同,一層層的薄餅堆疊起來,用叉輕輕切開無散到,食起來香滑柔軟!淡淡的玫瑰味,唔會好甜好清新,千層餅上灑滿乾玫瑰花瓣,賣相精緻又好味!

玫瑰蜂蜜千層餅

<紫水晶> 我最期待這個用檸檬,菊花,玫瑰和近年爆紅的蝶豆花配搭出的花茶!將蝶豆花放在熱水中泡4至5分鐘,再加檸檬,鮮艷的紫色會慢慢出現,同時花茶裡放了菊花和玫瑰,每啖都飲到淡淡的菊花和玫瑰味!
紫水晶

紫水晶

整體來講,餐廳環境和食物都不錯,這裡可以同時影相打咭,睇衫和食野!最岩約朋友來傾計影相chill!!
  • 波士頓龍蝦懸浮扁意粉
  • 紫水晶
  • 黑松露雜菌湯
  • 田園沙律
  • 玫瑰蜂蜜千層餅
  • 櫻花蝦明太子天使麵
2019-03-21 37 views
尖沙咀亞士厘道好多樓上餐廳,好多唔同類型嘅菜式都有,今次就揀左呢間傻豹cafe。呢度好得意,有個打卡位可以比人影相,仲有隻傻豹駐場大。脆皮檸檬香草煎三文魚,鐵板熱辣辣,魚皮煎得好脆!三文魚好鮮嫩,配薯菜!另一份主菜迷迭香西冷牛扒,都係鐵板黎,牛扒好濃牛肉味,幾嫩口,唔錯。本身甜品好想食梳乎厘奄列,但老闆話岩岩賣哂。唯有下次先啦... 不過冇食到梳乎厘奄列,反而有驚喜!玫瑰花蜜千層蛋糕,千層蛋糕做到好薄,入口即溶!好好味!仲叫左朱古力味!黑糖蘋果肉桂茶,黑糖味好濃,不錯。

脆皮檸檬香草煎三文魚,鐵板熱辣辣,魚皮煎得好脆!
三文魚好鮮嫩,配薯菜!

本身甜品好想食梳乎厘奄列,但老闆話岩岩賣哂。
唯有下次先啦... 不過冇食到梳乎厘奄列,反而有驚喜!

玫瑰花蜜千層蛋糕,千層蛋糕做到好薄,入口即溶!好好味!

仲叫左朱古力味!

黑糖蘋果肉桂茶,黑糖味好濃,不錯。
2019-02-21
Dinner
Yum cafe with cool photo taking backdrop for cosplay@TSTMy friend and I went to a cafe called”White Blue Button Cafe & Dessert‘’ located in 12/F, Ashley Centre, 23 Ashley Road Tsim Sha Tsui (尖沙咀亞士厘道23號雅士利中心12樓).The cafe uses dreamy pastel colour tone i.e. Pink and sky blue.The show stopper is definitely the funky, chic,kawaii photo taking backdrop with eye catching neon light and arrays of pros!!Customers can also choose arrays of cloths for cosplay,photo taking or selfies!!You can easily obtain
You can easily obtain loads of likes from your friends if you check in this cafe and uploads photos on social media platforms.
“Cheese bacon beef burger”
HKD$108

Melted cheese,pan fried bacon and juicy, succulent beef patty are sandwiched between the warm fluffy bread.

Soooooo yum!!! Highly recommended!

“Cheese chicken balls”
芝士波波雞
HKD$52

Thin crisp, crunchy golden batter .

Not heavy nor greasy.

Great tasty snack!!!

"Black sugar blubble tea"
黑糖珍珠奶茶
HKD$48

“Roasted Angus steak”
迷迭香安格斯牛扒
HKD$168

The rice is nicely cooked which soaked with aromatic butter rendered out from the Angus steak.

The steak is tender and soft.

Served in sizzling hot iron pan.

Fulfilling satisfying dish!!!
“Strawberry soufflé omelette”
士多啤梨梳乎厘奄列

This is like a deconstructed soufflé in an omelette shaped.

The soufflé is sooooooo light, airy and fluffy. Just like an eggy marshmallow

Quite special and creative dessert. Worth to try!!
The food is delish and this cafe could be a sweet spacious pit stop for an afternoon tea;)
Tea
  • “Cheese bacon beef burger” 芝士煙肉牛肉漢堡
  • “Cheese chicken balls” 芝士波波雞
  • “Strawberry soufflé omelette” 士多啤梨梳乎厘奄列
2019-03-19 45 views
White Button其實我好耐之前尼過 但我見過近排有個龍蝦扁意粉 所以就尼試下 佢上枱個下我真系哇左一聲 勁神奇 打卡一流 佢個意粉超多我一個人系吾能夠食得哂 又勁多汁我好鐘意 如果平時鐘意飲龍蝦湯嘅話就一定要去試下 而佢個隻龍蝦我覺得系比我想像中好食 因為佢一啲都’霉’仲好彈牙添 我仲叫左個櫻花蝦明太子意粉 份量一樣勁多 佢都勁足料 忌廉味又夠 吾錯吾錯最後系我好期待嘅士多啤梨梳乎厘奄列 佢同出面個啲有小小吾同 佢尼個吾會好似食空氣咁 食完好似無食過咁 有返啲嘢比你咬又飽肚 但又保留空氣嘅口感 佢啲嘢飲都幾特別好足料 我尼杯系french kiss𥚃面有玫瑰花 菊花 枸杞 同甜菊葉 你睇個勁多花同生果 雖然系咁大家嘅住要等耐啲先飲 咁啲味就會出好多另外個個水晶球勁靚 佢仲識發光😍 我尼個系芒果水蜜桃檸檬果汁 都好好飲好清新嘅感覺 下次我一定會試佢個玫瑰味
White Button

行開灑脫路線嘅朋友G🧝🏻‍♀️成日話我唔帶佢去啲靚靚餐廳食嘢,今次一於同佢去間又粉紅又夢幻嘅cafe💕.見到menu有個新菜式🍤波士頓龍蝦懸浮扁意粉 $188🍤我就二話不說點嚟試試啦😍因為本身好鍾意食龍蝦🙋🏻‍♀️仲要見到個賣相咁特別!有隻無形之手拎起咗隻叉🍴翹起一大束意粉,好神奇😆龍蝦嘅肉質比較有咬口,味道鹹鹹哋🦂龍蝦汁濃濃稠稠,龍蝦味好突出👍🏻Linguine份量都唔少,而且幾掛醬掛配料😛配料都唔頽,除咗有蕃茄、香草,估唔到仲有櫻花蝦🌸🦐.我哋另外仲叫咗黑松露醬配薯角🍟蕃茄海鮮天使麵🍝.最後點少得飲品同甜品🤤我同朋友都鍾意玫瑰味嘅甜品,要咗一件玫瑰千層蛋糕share食🍰個sauce好濃好creamy,但唔會太漏👍🏻蛋糕口感都唔錯,如果薄皮啲會更合我口味☺️.因爲驚瞓唔著,所以點咗caramel latte☕️意想不到咁香!哩間cafe好適合約閨蜜嚟girls talk加影靚相😍場內有好多道具,而且店主都好helpful😆

我哋另外仲叫咗黑松露醬配薯角🍟蕃茄海鮮天使麵🍝

2019-03-18 47 views
今晚同朋友聚舊,佢選咗上次食過的餐廳,佢話坐得舒服D佈景跟之前不同,但寛敞依舊,坐得舒服👍閒日仲冇咁多人,真係一個傾計的好地方我哋選了一個龍蝦扁意粉套餐,有沙律+餐湯,另加$25 選了芒果水蜜桃沙冰龍蝦雖然得半邊,但肉質爽口有彈性,而且香甜。意式燴飯吸收哂啲龍蝦汁,軟硬適中芒果水蜜桃沙冰,味道清香及清甜香烤柚子豬扒(配薯菜):豬扒厚肉又唔韌。另叫甜品:朱古力千層餅:賣相吸引,頂層有點朱古力粒和朱古力漿
今晚同朋友聚舊,佢選咗上次食過的餐廳,佢話坐得舒服D

芒果水蜜桃沙冰,味道清香及清甜

香烤柚子豬扒(配薯菜):豬扒厚肉又唔韌。

2019-03-04
$250 (Dinner)
尖沙咀的White Button Cafe & Dessert 是家走走女風的樓上cafe,店內餐廳裝修和裝飾都係以粉色為主調,粉紅色嘅特色佈置非常吸睛,精緻的小擺設琳瑯滿目。店內亦有很多打咭位,女性朋友一定影過不停。餐廳都算大,有卡座也有普通四人餐桌,坐得都舒服,不會很有壓迫感。波士頓龍蝦汁海鮮意粉加$60可升級套餐,黑松露雜菌湯、田園沙律,其他飲品加$25。一上桌相當吸睛,和餐牌的圖片一模一樣,意粉叉凌空叉起意粉,相當有驚喜,叫我影過不停。龍蝦汁勁香濃,夠creamy,似龍蝦湯,飲左好多淡!而主角龍蝦亦不令人失望,龍蝦肉容易被挑出,蝦肉鮮甜彈牙,肉質一點都不鞋。餐湯轉了南瓜湯,南瓜味濃,飲完也很頂肚子。黑松露露筍意式燉飯黑松露味好濃郁,意大利燉飯口感軟滑,外柔內剛,十分有嚼感,食落好creamy,又唔會太膩,配上爽口嘅蘆筍同雜菌,味道層次豐富。鐵觀音紫薯芝士奶蓋 鐵觀音茶香味濃,芝士奶蓋入口細滑,啖啖紫薯蓉令整杯飲品更加有口感,調味適中,不會過甜或過淡。玫瑰蜂蜜千層餅 餐廳招牌千層餅加上玫瑰蜂蜜口味,賣相已經十分吸引,瑰花味道清新自然,花香入鼻,千層餅皮夠薄,入口鬆軟綿滑,蜂蜜味濃

波士頓龍蝦汁海鮮意粉

餐湯轉了南瓜湯,南瓜味濃,飲完也很頂肚子。

玫瑰蜂蜜千層餅
餐廳招牌千層餅加上玫瑰蜂蜜口味,賣相已經十分吸引,瑰花味道清新自然,花香入鼻,千層餅皮夠薄,入口鬆軟綿滑,蜂蜜味濃厚唔會太甜,絕對值得一試。

總結而言 ,主菜、飲品、甜品都做得不錯,不但賣相豐富,味道也做得很好,環境坐得舒服又多打卡位。
2019-03-07