2019-04-11 806 views
山長水遠去慈雲山食個煲仔飯,有雞肉餐肉同牛肉,而今次叫咗個雞肉,一個芝士煲仔飯,大家記得一定要加蛋,因為會香好多而且唔會好流。雞都算OK, 10分裏面我會比7分,我覺得最正係有金華火腿,而且白飯煮得剛剛好,令到不喜歡吃飯焦的我也把整碗的飯焦都吃掉了,加埋鼓油然後撈埋一齊,簡直是一流!總結:原本我覺得$70一個煲仔飯真的比較貴,但當煲仔飯來到的時候我發現食落真的特別好吃,而且朋友說連鼓油也與別不同,吃得出是用心煮過的,來這裏一定要點一個煲仔飯來吃!
2019-03-31 853 views
講到最邪惡嘅煲仔飯☝️莫過於呢款芝士煲仔飯🧀拉芝能力超強!! 配料包括火腿絲,肉餅,洋蔥等食,芝士份量都幾多,芝味勁濃郁不過就咸左啲啲啦😂口感有啲似Risotto (意大利飯),creamy得黎系好多汁嘅飯😆岩哂重口味人士😈另外臘腸雞亦都吾錯,雞肉都系嫩滑而且有醃過,帶微微咸味😊😊臘腸半肥瘦,有油香,送飯的一流之選,底下仲有香脆飯焦!中意食嘅朋友必點呀!!!而且跟餐仲有一碗例湯,夠哂飽😺

而且跟餐仲有一碗例湯,夠哂飽😺

2019-03-20 440 views
今日約咗朋友食飯,個friend就特登帶我來呢個慈雲山食煲仔飯,以前食煲仔飯經常都係去廟街,嗰間好似叫做四季煲仔飯,但係而家呢就好似要食啲特色啲㗎啦,呢間茶餐廳個格局真係好一半,真係冇乜期望,但係坐低左之後原來佢啲煲仔飯好有特色,我哋就叫咗一個火焰玫瑰牛肉煲仔飯,同埋另一個好似係鱔嘅煲仔飯,佢個火焰牛肉真係好得意真係係你面前點火,味道都幾好而且啲牛肉好食好有牛肉味。另外嗰個鱔嘅煲仔飯呢我都唔記得左叫咩名啊,但係啲肉汁其實落去啲飯嗰度真係好好食,呢個真係要讚,你間餐廳仲有好多款唔同嘅煲仔飯真係要分好多次嚟食先得
天氣一凍就想食煲仔飯,熱辣辣嘅米飯,配上焦香嘅飯粒,加上面頭嘅餸菜撈飯,諗起都流口水。金蠔蝦乾煲仔飯 呢個招牌菜真係冇得頂,蝦乾同埋金蠔到鮮味濃郁,我特別鍾意個蝦乾,白飯煮得剛剛好,飯焦亦都唔係燶晒癡底嗰隻,撈埋一齊食真係好正好正,加埋啲豉油食,簡直係冇得頂呀!川味系列煲仔飯不過相對上我更加鍾意呢個川味煲仔飯,因為本來我都鍾意食四川菜,鍾意馬勒嘅感覺,呢個煲仔飯就對晒我嘅口味,嫲嫲辣辣嘅口感配上啲飯呢真係好正,食完返尋味!呢個就係我網上見到嘅邪惡拉絲芝士煲仔飯,我哋一班朋友都有叫黎食,不過就覺得唔太健康,感覺上都比較肥膩,所以我覺得只能夠一班人每人食幾啖咁樣,如果一個人食就唔係好想叫呢一個

金蠔蝦乾煲仔飯

川味系列煲仔飯

• 流浮山金蠔蝦乾煲仔飯
  • 川味煲仔飯
年廿八和朋友被人氣報導的煲仔飯吸引⋯硬要唧時間食埋金蠔蝦乾煲仔飯才過年⋯價錢絕不便宜⋯另一個煲叫了芝士鍋蛋雞肉煲⋯先上了芝士煲⋯飯濕左D⋯芝士其實和雞蛋雞肉好夾⋯其實似西式的芝士雞肉意大利飯放入中式煲仔甘⋯有香脆飯焦⋯努力的起⋯相信洗碗姐姐很多謝我們把煲清理得甘乾淨⋯極期待的金蠔蝦乾煲⋯👉🏻👈🏻🤦🏻‍♀️飯乾到似有D生米⋯重大問題係⋯成個煲味道完全係各有各⋯金蠔淨食剛剛夠味道⋯和飯底無瓜無葛⋯蝦乾其實很咸香⋯但和飯底也沒火沒花⋯根本不似臘腸煲⋯臘腸油香滲入飯⋯而臘腸每啖肉可跟上幾囗白飯甘⋯我和朋友😔⋯只能說可以心息過新年⋯其實圖真係好靚⋯👉🏻👈🏻其實實物都真係好靚⋯👉🏻👈🏻但⋯
我和朋友😔⋯只能說可以心息過新年⋯
其實圖真係好靚⋯👉🏻👈🏻
其實實物都真係好靚⋯👉🏻👈🏻
但⋯
2019-02-04 1416 views
來到慈雲山有這間店,原先不知這裏有煲仔飯吃,以為只是普通的茶餐廳,所以一直沒有入去,叫了一煲臘腸排骨飯和一煲邪惡嘅芝士牛肉飯加一隻蛋,每個 煲仔飯都會跟一個例湯,而這店招牌煲仔飯是金蠔蝦乾煲仔飯,可是我不吃金蠔蝦乾的,就試吃傳統的排骨煲仔飯,原本覺得70蚊一煲排骨煲仔飯,有點貴,但當煲仔飯來到,發現他和外面的煲仔飯不一樣,不是只有數粒的排骨,而是有半煲的排骨半煲的飯,煲大小也不會太小,飯焦很香,排骨質地軟硬適中,味道也好吃,但不得不提,這個自己店煮的甜豉油,有點像鰻魚汁的質地,看得出是用心煮的, 成個排骨煲仔飯是 90分 ,但邪惡的芝士牛肉飯,你要清楚如果你一心想食煲仔飯的話,就不要叫了,因為芝士飯是特別但沒有煲仔飯嘅感覺,有點像西餐廳的芝士焗飯,所以不要浪費了,如心想食煲仔飯的話,不要叫這個,但好奇的話這個也無妨
2019-02-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 臘腸排骨飯
2019-02-03 1062 views
天氣凍, 最好就係食熱野!呢間茶餐室鋪仔細細, 但賣的煲仔飯質素不錯。 邪惡芝士煲仔飯($73+5),肉類自選有牛肉/雞肉/餐肉,落單時店員推薦我們加窩蛋。煲仔飯一上枱, 黃金色的芝士份量滿滿, 相當吸引, 最面更有煙肉碎點睛。 芝士海下面隱藏嫩滑雞肉及栗米。 可能是蛋汁的關係, 所以一開始食落濃香濕潤, 食到最後焦香的芝士飯又係另一風味。另外是全店最貴的玫瑰火焰肥牛煲仔飯($133),選自本地李輝記牛頸脊,肥牛擺放到好似一朵盛開的玫塊。上枱時淋上玫瑰露,火光隨即熱舞,空氣中的酒精也是教人醉了。牛頸脊比起一般肥牛更濃牛味,質素好。 可能玫瑰露太濃的關係, 牛味沒有滲入飯底, 吃起來略嫌單調, 要靠醬油提味。而且價錢方面, 感覺CP值不太高。餐單上還有新推出的四川麻辣系列, 感覺麻辣牛肉應該也會不錯。要注意⚠️煲仔飯要六點後先有,而且繁忙時段入座後也要等三十分鐘製作。

上枱時淋上玫瑰露,火光隨即熱舞,空氣中的酒精也是教人醉了。

2019-02-02 771 views
不知道是否介紹的文章寫得實在太好好像有點言過其實的感覺這個甜豉油有點太甜 好像還是老坑火鍋的煲仔飯比較靠譜 金蠔是很香甜啊蝦干有點硬飯焦不太夠煲仔飯即叫即煮 等了2-30分鐘鹹蛋肉餅不錯
不知道是否介紹的文章寫得實在太好

飯焦不太夠

煲仔飯即叫即煮 等了2-30分鐘
鹹蛋肉餅不錯

2019-01-25 1694 views
夜闌人靜嘅一個放工後嘅晚上,有乜嘢驅使大胃逼地鐵去黃大仙,跟住就直爬上慈雲山去食煲仔飯?答案就係佢嘅煲仔飯同街外嗰啲真係好唔同,有我最愛嘅芝士,又有奇特賣相嘅玫瑰型肥牛,一次過滿足味覺同打卡嘅需要雖然撈勻之後個樣勁似粟米斑腩飯,唔多開胃,但食落勁綿勁濃芝士香,記得聽老闆娘話,加$5窩蛋,真係會滑好多。等啲芝士燶喺煲邊,刮佢出嚟,金黃嘅完美顏色,食落就知甘香呢個就鹹咗啲,不過金蠔啖啖肉,誠意十足極力推薦玫瑰肥牛煲,首先老闆娘會表現火燒肥牛過你睇,仲好細心問你使唔使拍片𠻹!燒完之後有陣臘肉味,食食吓先知係玫瑰酒味,加上牛肉火炙香,一流

邪惡芝士煲仔飯

流浮山拼金蠔拼蝦乾煲仔飯

呢個就鹹咗啲,不過金蠔啖啖肉,誠意十足

火焰玫瑰肥牛煲仔飯

2019-01-23
$120 (Dinner)
邪惡芝士煲仔飯
流浮山拼金蠔拼蝦乾煲仔飯
火焰玫瑰肥牛煲仔飯
  • 流浮山金蠔蝦乾煲仔飯
  • 芝士煲仔飯
2019-01-04 917 views
只係試煲仔飯。好評好多,友人落力推介下一齊去咗。現在環境真係唔係好好,舊茶餐廳風格,非常逼!坐咗去卡位都要側身入去,一邊其實坐一個先剛好有鬆動位,可惜個卡位係四人座,超級逼,坐得落去要攬著袋食。8點幾已經冇曬白鱔啦,唯有叫招牌金蠔煲仔飯加傳統潤腸排骨飯。 送咗兩碗西洋菜湯,正常味道,幾大碗,多油。唔知係咪老闆,態度好好,幫手落豉油加溫馨提示5分鐘先開蓋再按口味落。金蠔睇落好吸引,張張相都係4個,賣$118好似,但而家得三個,鋪唔曬遮蓋飯。蝦乾就非常多,令啲飯得蝦味,冇乜蠔香。 成個配搭偏乾,無論蠔,蝦乾都幾乾下。蠔唔知係咪期望太高,唔覺有咩特別,唔夠香。蝦乾有啲鹹。個飯就出色,飯焦香口,痴牙唔多。份量有啲少,女仔都只係啱好。傳統潤腸排骨飯,足料,冇期望下覺得較出色。排骨好多,潤腸好味。相對冇咁乾,唔會想啃親。味道都覺香。份量唔太多,所以好快食完,座位真係好唔舒服好逼,所以食完即刻走。 總體食物質素不俗。
只係試煲仔飯。
好評好多,友人落力推介下一齊去咗。

總體食物質素不俗。
2018-12-29 551 views
呢間嘢平日好爆要同老闆娘預早book定留位如果唔係冇得食。 啲煲仔飯係即叫即做所以都要等成十幾廿分鐘。 啲位係比較狹窄 嘅 大肥佬要去食就會坐得辛苦啲。 佢有啲80幾90蚊一個嘅超級無敵煲仔飯我哋就試咗啲普通七十幾蚊好多芝士嘅煲仔飯。 芝士煲仔飯 我唔抗拒 其實味道亦都唔錯, 不過佢啲份量真係少啲, 我啲仔係中學生 一個人要食兩煲先至 感覺到飽。 佢嗰啲普通嘅潤腸臘腸 臘肉煲仔飯味道都ok。 簡單啲講啲嘢食係好味嘅不過呢份量 講 屬於偏貴。 非繁忙時間喺呢度泊車門口有好多咪錶位 但係繁忙時間唔使旨意有為可能要拍去慈雲山中心商場。
2018-10-11
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2018-12-10 523 views
特登去試芝士煲仔飯, 揀左雞肉。一上台已經見到勁多CHEESE, 好似CHEESE多過飯咁, 加多隻蛋撈勻就食得, 真係芝士汁多過飯LAW< 每一口都係芝士, 自問覺得漏.... 雞肉少, 細粒, 似係楊州炒飯果D 雞粒, 無味, 反而面頭有D 火腿乾惹味好多, 同芝士亦好夾。 BTW, 芝士飯GE份量比其他煲仔飯少, 飯唔多, 但因為太漏, 2個人都KO 唔哂....反而要讚下佢個例湯, 好似係紅羅白粟米煲豬骨,偏淡,但真係 完全無加味精, 而家每碗麵有豬骨同羅白俾你食, 有誠意。

2018-11-18 624 views
今朝未夠九點就醒咗,點都瞓唔返嘅 #小秘書 唯有起身刷牙洗面,出去散吓步,抒發下啲精力,順便食個靚早餐🍽 行吓行吓我行到上慈雲山,感覺非常熱鬧🥴 政府將大量公屋、居屋+私人興建嘅舊樓都放埋一堆,帶旺哂呢帶嘅食市同店舖。之前成日聽人講慈雲山有好多好嘢食,我咪又走去八下囉👀 行到「榮記茶餐室」門口,見啲食客坐到出門口,心諗應該好嘢掛🤔 餐牌上最吸引我嘅唔係早餐系列,反而係個 #金蠔煲仔飯,可惜時間實在太早,我只可以選擇... 早餐👉🏻👈🏻 揀咗個 #鮮牛肉煎蛋一丁,廚師無用到即食麵包裝裡面嘅調味料、麻油,反而用咗自家製嘅湯底,味道都可以嘅😌不過我始終鍾意麻油嘅香味。而且麵底煮得過淋,口感一般😌鮮牛肉都OK,不過份量少左啲🥴 好在早餐裡面包咗件 #火腿治,加埋杯 #茶走 夠晒飽🥳🥳

2018-11-18
$34 (Breakfast)
2018-11-13 507 views
早排返完教會傾野,就去左附近一間好出名食煲仔飯的榮記茶餐室到試試。除了一般的煲仔飯外,仲有個好邪惡的芝士煲仔飯!由於煲仔飯係即叫即煲,所以人多的時後就要等耐D啦⋯⋯窩蛋牛肉煲仔飯的牛肉量多,而且牛肉的生熟度岩岩好!個煲底有脆口但唔會全燶的飯焦,火喉控制得幾好。膶腸臘腸煲仔飯,D腸一律都夠香。D油香仲滲落D等飯到,難怪咁簡單的菜式都咁受大家歡迎。我勁期期待的芝士煲仔飯入面有雞肉、牛肉及餐肉。打左蛋後再焗多陣,香噴噴的芝士煲仔飯就令我口水滴了⋯⋯配料主要係雞多,加上拉絲的芝士,有如中式的芝士焗飯。下次再去時,我必定會Encore!==============================鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)

除了一般的煲仔飯外,仲有個好邪惡的芝士煲仔飯!

由於煲仔飯係即叫即煲,所以人多的時後就要等耐D啦⋯⋯

2018-11-05 496 views
今晚放工不煮飯,海馬爸話去食好味煲仔飯,秋風起食煲仔飯~正!餐室位於慈雲山一條馬路旁邊,外表與一般茶記冇分別。餐室整體環境乾淨,提供嘅野食都好正常茶記,重點在餐牌右下角!除平時在其他地方食到的煲仔飯,仲有好多「邪惡煲仔飯」,未見過呢!邪惡芝士煲仔飯、四川麻辣煲仔飯、流浮山金蠔拼蝦乾煲仔飯、火焰玫瑰肥牛煲仔飯、流浮山銀魚乾拼蝦乾煲仔飯今次我地試左出名的「流浮山金蠔拼蝦乾煲仔飯」及「咸魚肉餅煲仔飯」等了大約15分鐘,煲仔飯來了!好香呀!流浮山的蠔- 第一次食,原來好肥美,好香好濃,好好味! 蝦乾大條又鮮,飯好乾身,仲有不少飯焦!咸魚肉餅都好正,好厚肉,加上甜豉油非常美味!海馬仔平時唔多食飯都食到lamlam脷😋榮記茶餐室慈雲山毓華里12號地下A B舖下次再去時要試芝士煲仔飯、火焰玫瑰肥牛煲仔飯!

等了大約15分鐘,煲仔飯來了!
好香呀!

咸魚肉餅都好正,好厚肉,加上甜豉油非常美味!

海馬仔平時唔多食飯都食到lamlam脷😋

榮記茶餐室
慈雲山毓華里12號地下A B舖

下次再去時要試芝士煲仔飯、火焰玫瑰肥牛煲仔飯!
2018-10-31
$90 (Dinner)